Groot Gezin
Thema pagina
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

70. Recepten voor het bakken van brood

We besteden hier aandacht aan het bakken van brood, zowel handmatig als met de broodbakmachine.

Reactie voor op de website?

70.1. Brood bakken

Voordat ik overga op het evt. aanschaffen van een bbm zou ik eerst eens 'gewoon' brood willen bakken. Maar afgezien van een paar luxe broodjes met een pak witbroodmix heb ik nog nooit brood gebakken. Mijn vraag is dan ook, hoe doe ik dat. Kan iemand mij het recept geven. En wat voor bakvormen heb ik daarvoor nodig. En hoeveel broden kun je tegelijk bakken, op wat voor temperatuur en hoelang etc. Waar moet je op letten.

Ik heb al begrepen dat je door het missen van conserveringsmiddelen moet uitkijken met kruimels in boter en jam etc. Maar ik zou ook graag willen weten of het ingevroren kan worden. Dan bak ik in 1 keer een stel broden en vries ze daarna in.

Alle tips zijn welkom want ik ben een leek op dit gebied. Op broodgebied dan, niet op bakgebied.

Alvast bedankt en groetjes,
Marga

Reactie voor op de website?

70.2. Recept brood

Voor twee broden (past in 2 flinke cakevormen): Eventueel wat rozijnen, zonnebloempitten, muesli, havermout of zo, om het brood wat 'op te leuken'. Bij gebrek aan volkorenmeel kun je ook havermout/brinta/muesli gebruiken om toch een 'volkoren' idee te krijgen.

Werkwijze: Meng de meel met zout en de eventuele toevoegingen. Los de gist op in de melk met een schepje suiker. Meng alles goed door en kneed er met de hand een soepel deeg van. Als het deeg te droog is wat water toevoegen, als het te nat is wat bloem.

Laat het deeg afgedekt (theedoek) ongeveer anderhalf uur rijzen (bijv. op de verwarming). Kneed het daarna weer goed door (deegroller is handig, niet noodzakelijk) en vorm er met de hand twee mooie ronde broden van. Doe de broden in de bakvormen en laat ze dan nog een half uurtje afgedekt narijzen. Bakken in de oven op 180 graden, ongeveer 50 minuten, tot ze mooi goudbruin kleuren.

Door alles dubbel te doen kun je 4 broden tegelijk bakken, als dat in je oven past....

Ik snijd de broden als ze afgekoeld zijn en vries ze dan in.

Succes ermee!
Ellen

Reactie voor op de website?

70.3. Broodbakken met zoetstof?

Ik heb een broodbakmachine. Nu is alleen mijn vraag kan je ook brood bakken met zoetstof ipv suiker? Wie heeft daar ervaring mee? Verder geeft ons gezin de voorkeur aan zelf gemaakt brood!!

Jeanette

Reactie voor op de website?

70.4. Nooit suiker

Ik gebruik nooit suiker, en dat bevalt me prima. Verse gist werkt inderdaad iets beter als er schepje suiker bijzit, maar zonder kan ook prima.

De laatste jaren gebruik ik alleen maar droge gist, hier hoeft helemaal geen suiker bij.

Nell

Reactie voor op de website?

70.5. Receptentip

Wij hebben sinds ongeveer een maand een bbm, van een onbekend merk, 100 piek op de markt, voor broden tot 1250 gram. Ideaal, doen we een dag mee.

Als je recepten zoekt voor de bbm, zou je eens op SmulWeb moeten kijken, ik heb er de heerlijkste dingen afgehaald, zoals het chocoladebrood waar de kinderen gek op zijn... liefst elke dag.

Laatst had ik te weinig brood en haalde wat van de reform, brood dat we toch altijd erg lekker hadden gevonden, maar dat was nu zo klef vers, gewoon niet lekker. Dus je raakt verwend.

Weet iemand een adres voor meel, in de buurt van Den Haag? Ik hou me aanbevolen! (bedoel een molenaar of zo)

Allemaal veel bakplezier!

Marina

Reactie voor op de website?

70.6. Recept Bifinett BM 6600

Ja, de broodbakmachine, ze is heerlijk!! Ik moest wel lang proberen, voordat ik het helemaal door had, maar nu komt er fantastisch lekker brood uit. Ik bak zelf voor twee redenen: ik weet, wat in het brood zit (geen overbodige chemicaliën, etc.), en ik kan nu ECHT volkoren of tenminste half om half bakken. Mijn favoriet recept is het volgende:

EL= eetlepel, ML= meetlepel (die met de machine kwam)
 1. 450 ml warm water
 2. 1 1/2 grote ML zonnebloem- of olijfolie
 3. 450 g tarwebloem wit
 4. 325 g tarwe volkoren fijn gemalen (OF 250 g volkoren en 75 g havermout fijn, ook heeeerlijk!)
 5. 1kl. ML suiker
 6. 3 kl. ML zout
 7. 1 snufje Ascorbinezuur (moet niet, maar maakt het brood wel wat luchtiger) Alle drogen ingredienten in een kom goed door elkaar mengen en bij het water voegen. In een kuiltje bovenop
 8. 3 1/2 kl. ML gist (gedroogd)
 9. Op programma 3 (volkoren) en 1250 g "snelbakken" bakken.
Dit duurt 2:34 uur. Als de deegmassa naar het eerste kneden wat droog en niet mooi glad eruitziet, 1 à 2 EL water toevoegen, dit is meestal al genoeg.

Kort voordat het brood klaar is, b.v. de laatste 10 min., strijk ik er met een kwast wat warme melk erop, hiervan wordt het brood mooi glanzend.

Ik bak altijd 's avonds en laat het brood over nacht afkoelen, anders is het haast niet te snijden en heb je alleen maar kruimels.

Mijn grootst probleem was, dat ik altijd de op de verpakking van de gist genoemde hoeveelheid gist heb gebruikt, en daardoor is het brood niet goed gerezen. Nu bak ik volgens het recept en wordt het perfect. Het lijkt wel erg veel gist, maar dat heb je dus wel nodig.

Veel success en bakplezier!!
Tatjana (laat me weten, of het je lukt)

Reactie voor op de website?

70.7. Receptenboek voor HEMA broodbakmachine

In een speciale aanbieding heb ik een broodbakmachine van de Hema gekocht. Het recepten boek, maatbeker en schep waren echter niet meer te leveren. Ik ben al zeer geholpen met een kopie van het recepten boek en de inhouden van de maatschep en maatbeker in cl. Uiteraard ben ik bereid de kopieerkosten te vergoeden. Tot slot sta ik als broodbakker in spe open voor handige tips en/of recpten.

Reactie voor op de website?

70.8. Recepten voor de broodbakmachine

Op de PM3 Receptensite vind je veel recepten voor de broodbakmachine.

Ook hier enige broodrecepten.

Reactie voor op de website?

70.9. Brood gistvrij

Pauline vraagt om een geschikt recept. Voor mijn dochter zoek ik ook gluten-suiker-en melkvrije brood recepten. Liefst ook gistvrij, maar dat is ons tot nu toe niet gelukt. Droge gist geeft niet al te felle allergische reakties, dus dat kan er wel in zitten. Liesfst geschikt voor de BBM.

Reactie voor op de website?

70.10. Glutenvrij brood in de inventum

Als ik in de Inventum broodbakmachine een glutenvrij brood probeer te bakken krijg ik onder in het brood (op de plek van de schroef) een gigantisch gat. Het brood daar omheen is hard en plakkerig. Ik bak met Glutafin. Wie kan me vertellen hoe ik wel een goed glutenvrij brood kan bakken met deze machine? Ik wil eventueel overstappen op ander glutenvrij meel, als dat nodig is.

Hartelijk dank alvast. Marjolein

Reactie voor op de website?

70.11. Antwoorden van der coeliakielijst

Vanuit de komen de volgende antwoorden:
 1. Kijk eens op de website Sorgente voor recepten.

 2. In het brood dat wij in de Inventum BM25 bakten zat het gat meestal bovenin. Toen ik het recept iets had aangepast verdween dit (meestal tenminste). Misschien dat dit recept ook de oplossing is voor laag gelegen gaten? Ik stop nu in volgorde in het bakblik:
  • 150 ml melk, deze doe ik eerst even in de magnetron om de kou er vanaf te halen.
  • 100 ml water
  • het gehele pak glutafin bruine bakmix
  • de inhoud van het bijgeleverde zakje gist
  • 1 theelepel zout (gejodeerd trouwens, normaal zit je jodium ook in het brood van de bakker)
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 200 ml water
  Stand 2, gewicht 1.5 lbs, medium korst. Totale tijdsduur is dan 2uur 5 minuten.

 3. Doe de helft van het water als eerste in de machine, dat werkt bij mijn machine (ander merk, maar goed).

 4. Ik heb ook een inventum machine en bak met helft Glutafin bruin en andere helft Bioculinair bruin. Je kunt wel zien waar de schroef heeft gezeten als het brood er uit komt maar het is niet storend (en niet hard en plakkerig). Ik doe eerst de helft van het water er in, dan zout, helft van het meel, gist, andere helft van het meel en dan de rest van het water en de olie.

Reactie voor op de website?

70.12. Meer water bij glutenvrij brood

Ik bak ook met Inventum en heb gemerkt dat glutenvrij brood meer water moet hebben, en de volgorde moet anders. Bij glutenvrij doe ik 500 gram meel op 450 gram water of melk, en dan éérst het vocht er in, en dan pas het meel. En dan gaat het verder best goed.

Groetjes, Jolanda

Reactie voor op de website?

70.13. Gist

Gist in de diepvriezer is niet goed, het verliest van zijn kracht. Ik neem droge gist.

Maurits

Reactie voor op de website?

70.14. Suiker

Wat voor nut heeft de suiker in het brood? Wordt het niet te zoet?

Maurits

Reactie voor op de website?

70.15. Recept voor bodding

Kijk eens op Wat schaft de pot naar het recept van 1 april 2002.

Reactie voor op de website?

70.16. Recept volkorenbrood (zonder kneden)

Om volkorenbrood te maken heb je nodig: De bereiding:
Meng alles met een lepel door elkaar. Giet in een ingeoliede vorm en laat rijzen (½ tot 1 uur). Oven stand 5, één uur bakken. Bikken maar!

Tips:

Veel succes! Albert

Reactie voor op de website?

70.17. Suiker bij gist: niet doen

Suiker bij gist voegen om bood te bakken heeft niet tot functie het brood te zoeten maar de gist te voeden (zodat er koolzuur gevormd wordt). Gist haalt overigens ook wel voeding uit het meel maar met suiker gaat het sneller. Andere zoetstoffen dan natuurlijker suikers mogen niet verhit worden (er kunnen kankerverwerkende stoffen bij vrij komen). Dus NIET doen.

Ton

Reactie voor op de website?

70.18. Vitamine c - tabletten

Hallo Ton,

Bij de molen waar ik mijn meel koop kreeg ik de tip om vitamine C-tabletten toe te voegen als het meel in de machine niet goed wil rijzen. Niet alle meelmixen bevatten ascorbinezuur. Dit laatste is nodig om een zogenaamd luchtig brood te krijgen. D.m.v. een tabletje vitamine C los je dit op.

Nelleke

Reactie voor op de website?

70.19. Glutenvrij zuurdesem brood

Hoi Sigrid,

er staat momenteel een recept voor een glutenvrij zuurdesembrood op de webpagina van de stichting voor mensen met coeliakie. Ik ben net begonnen om het uit te proberen en hoop zondag het eerste brood gebakken te hebben. Normaal bak ik met wheatex (glutenvrij tarwe meel)

Groetjes Lisette.

Reactie voor op de website?

70.20. Recepten

Je kunt kijken op www.broodrecepten.nl of www.bakkerswereld.org.

Succes Elma

Reactie voor op de website?

70.21. Waarom suiker

Suiker activeert de gistcellen zodat de gist beter zijn werk doet, zout remt de werking van gist. Als je zout gebruikt is suiker de goede tegenhanger. Deze wijsheid heb ik uit broodbakboeken. Ik hoor van Nell (redactie) dat het zonder suiker ook goed schijnt te lukken. Aan de smaak zul je het niet merken want 5 tot 10 gram suiker proef je niet in het brood, zonder zout merk je echter wel degelijk al is dat maar 5 of 10 gram.

Saskia

Reactie voor op de website?

70.22. Recepten

Er zijn meerdere mensen op zoek naar recepten voor broodbakmachines. Schijnt nogal lastig te zijn de juiste verhoudingen te vinden. Sedert een jaar of 3 bakken wij ook ons brood met een broodbakmachine. Enige probleem dat wij hebben is dat we ongeveer elke maand een nieuwe aandrijfriem moeten installeren.

Voor het bakken van brood halen wij kant en klaar meel bij de Aldi in Duitsland. Daar verkopen ze ongeveer 10 verschillende soorten pakken meel, ongeveer € 0,80 per pak, van wit brood tot ciabatte, van zonnebloempitten tot meergranen. Alles zit er al in, per pak kun je 2 grote broden bakken, water toevoegen, meel afwegen en bakken maar. Ben momenteel alleen even het merk van het meel kwijt, maar er zullen vast meer mensen zijn die wel eens in Duitsland in de supermarkt komen.

Robert

Reactie voor op de website?

70.23. Brood bakken met wijnsteenpoeder

Wie heeft ervaring met brood bakken met wijnsteenpoeder i.p.v. gist in de broodbakmachine? I.v.m een overgevoeligheid voor desem en gist ben ik aangewezen op brood met wijnsteenpoeder. Alvast bedankt voor het reageren!

Reactie voor op de website?

70.24. Honing ipv suiker?

Mag aan het brooddeegmensel honing ipv suiker worden toegevoegd om de gist te laten werken? Of kan dit lijden tot vorming van kankerverwekkende stoffen, zoals Ton stelt?

Beer

Reactie voor op de website?

70.25. Recept voor brood met wijnsteenpoeder

Dadel-banaan-walnotenbrood is een brood met wijnsteenpoeder. Maar er staat niet in het recept of het in de broodbakmachine kan.

Theo

Reactie voor op de website?

70.26. Glutenvrij bakken in een broodmachine

Ik bak met Nutricia. Het gaat prima, er zit gist bij, dus je hoeft alleen maar water, zout en een lepel olie toe te voegen. Ik heb alles al geprobeerd, dit is echt het beste nog tot nu toe.

Gea

Reactie voor op de website?

70.27. Glutenvrije recepten gevraagd

Hallo beste collega-bakkers,

Vanmiddag heb ik een Inventum BM05 gekocht, helaas heb ik geen recepten voor het bakken van een glutenvrij brood. Bij de reformwinkel heb ik een zak Wheatex gekocht, ik word er niet wijs uit, help me! Thanx

Reactie voor op de website?

70.28. Toevoegingen

Denk ook eens aan het toevoegen van ca. 25 gram VLOEIBARE margarine per 250 gram meel. Dit bevordert de zachtheid en houdbaarheid. Daarnaast helpt het toevoegen van ca. 5 vitamine-C tabletjes per 250 gram meel goed voor de gisting en houdbaarheid. Persoonlijk vind ik zelfgebakken brood zonder deze toevoegingen niet te vreten. Doe er je voordeel mee...

Groet.

Reactie voor op de website?

70.29. Ideaal volkoren recept broodbakmachine

Na lang experimenteren heb ik een ideaal recept geformeerd voor een volkoren brood. Het gaat hier om een klein brood van ca. 400 gram. Opschalen is natuurlijk mogelijk. De ingredienten staan op volgorde van toevoegen aan de machine (zeker met timer functie van belang):

135 gr koud water
5 gr zout
5 gr suiker (liefst bastard)

24 gr VLOEIBARE margarine
10 st vitamine-C pillen gemalen van 50 mg per/st
250 gr volkoren meel
6 gr droge gist

Probeer maar eens.

André

Reactie voor op de website?

70.30. Recept bruin brood

Hoi, ik heb eenzelfde bbm, en gebruik dit recept: Dit wordt bij mij een mooi, hoog en niet onbelangrijk natuurlijk LEKKER brood.

Succes, Jolanda

Reactie voor op de website?

70.31. Welke melkpoeder in brood

Jolanda,

Ben al eerder in een recept melkpoeder tegengekomen, wat wordt er precies mee bedoeld, koffiecreamer of gedroogde melk? Welk merk melkpoeder gebruik jij? Verder vraag ik me af waarom een hoeveelheid bloem of meel in ml wordt opgegeven, ik kan niet echt nauwkeurig meten met een mililiter maatje. Waarom niet gewoon in grammen, of is er nog een truuk om met ml te meten?

Alvast dank voor je reactie, Giselle

Reactie voor op de website?

70.32. Melkpoeder en milliliters

Hoi Giselle,

ik gebruik de goedkoopste koffiecreamer, en met de milliliter neem ik het niet zo heel precies. Als het goed is zat er bij de bbm van Blokker een maatbekertje voor het meel en een lepel met een theelepel en een eetlepelkant. deze gebruik ik daarvoor.

succes, Jolanda

Reactie voor op de website?

70.33. Recepten bbm

N.a.v. vragen naar recepten voor de bbm. Even alle berichtjes hierboven doorspitten, daar staat o.a. de site www.broodrecepten.nl vermeld.

Witbrood bak ik met tarwebloem van de molen of met patentbloem, niet met de goedkope tarwebloem (à 25 eurocent, dat ik wel voor toevoeging aan bruin brood gebruik), dit bevat nl. (meer) gluten waardoor het beter zou rijzen.

Allemaal succes, Jolanda

Reactie voor op de website?

70.34. Recepten BBM

Hallo,

Jullie vroegen om recepten voor de BBM, hierbij geef ik er twee. Zelf heb ik al twee jaar de BBM van de Aldi, en hij bevalt prima. Wat mij betreft een aanrader. De recepten zijn afkomstig uit het boek Het broodmachine bakboek geschreven door Jennie Shapter en uitgegeven bij Veltman Uitgevers in Utrecht. Althans, die van mij. Ik heb een paperback versie, en ik heb gehoord dat die niet meer verkrijgbaar is. Wel een versie met harde kaft, maar ik weet niet of die van dezelfde uitgever is.

Het broodmachine bakboek
Het broodmachine bakboek
Jennie Shapter

Wit brood recept voor een middelgroot brood:

Volgorde in mijn BBM: eerst water, dan bloem (water geheel bedekken) en meel en melkpoeder, in de hoeken afzonderlijk zout, suiker en boter, in een kuiltje in het midden de gist. Lang programma kiezen voor wit brood. Brood na bakken direct uit de bakvorm halen en op een rooster 30 min. laten afkoelen.

Licht volkorenbrood recept voor middelgroot brood:

Volgorde zie boven. Kies een lang programma voor volkorenbrood. Variatietip: 1 eetl. vloeibare honing toevoegen nadat je het water in de bakvorm hebt gedaan, dus voor je het meel toevoegt. Maar je kan ook heel veel experimenteren met bijvoorbeeld italiaanse kruiden (1 eetl.)en olijfolie (iets minder water gebruiken) voor een italiaans brood. Met zelfgemaakte kruidenboter en een simpele spaghetti maak en luxe en heerlijke maaltijd die niet zoveel gekost heeft. Succes en eet smakelijk!

Nelleke

Reactie voor op de website?

70.35. Broodrecept

Hallo,

Ik heb ook een broodbakmachine van de blokker gekocht en heb 2 broden gemaakt, gevonden op broodrecepten.nl (klikken ReceptenIndex; dan op: kruidenbroden; daarna op: v Gogh's zonnenbloemen (in deze volgorde). Mijn variant:

En als de timer piept 60g zonnebloempitten toevoegen. Broodbakmachine gewoon op basic.

succes Jolanda

Reactie voor op de website?

70.36. Broodverbeteraar

Al eens broodverbeteraar gebruikt? Dat werkt bij ons prima.

Ria

Reactie voor op de website?

70.37. HE (HOME Elekronics) BBM recepten

Ik heb ook een BBM bij blokker gekocht voor 39 en nog wat. Als reactie op de mislukte recepten van iemand anders zijn "cry for help" op deze site m.b.t. de handleiding van de HE BBM meld ik het volgende. Wie haalt het in zijn hoofd om zulke recepten te publiceren in een handleiding. Als ik de technische handleiding net zo moet behandelen dan blijft er van het apparaat niets over denk ik. Springend naar een iets groter brood, dan springt het recept van 1 theelepel naar 3 eetlepels (zout geloof ik). Ik heb getracht de recepten te verbeteren, maar het werd een rode troep, nadat ik de verhoudingen herberekend had en bij de andere talen had gespiekt voor mogelijke juistheden.

Dus laat de recepten bij dit apparaat geleverd maar links liggen. Ik heb koopmans mix gebruikt volgens de instructies op de verpakking en dat ging meteen goed. Nu heb ik broodbakmix van een molen, waaraan alleen water en droge gist moet worden toegevoegd en ook dat gaat geweldig, maar ik moest voor de laatste wel de hoeveelheid water wat terugschroeven.

Groeten, Karel

Reactie voor op de website?

70.38. Melkpoeder

Melkpoeder is niet hetzelfde als koffiecreamer. Je moet melkpoeder hebben van het merk campina. Dat is verkrijgbaar bij super de boer. Ik hoop dat iemand hier iets aan heeft.

Silvia

Reactie voor op de website?

70.39. Verschil tussen melkpoeder en koffiecreamer

Melkpoeder en koffiecreamer zijn niet hetzelfde!

Koffiecreamer kun je bijvoorbeeld alleen in de koffie doen en niet in thee. Melkpoeder (te koop bij oa konmar) kun je zowel in koffie als in thee doen. Als je de melkpoeder met water aanmaakt dan heb je een gewoon glas melk! De melkpoeder is gezonder dan coffiecreamer.

Punjab

Reactie voor op de website?

70.40. Glutenvrij brood

Wie heeft er ervaring met Valpi mix rustique? Ik gebruikte eerst 100 gram Valpi mix voor witbrood, 250 gram glutafin bruine bakmeel, 300 ml water, 2 maatscheppen olie, 1 maatschep suiker, 1 maatschepje gist en 1 maatschepje zout. Dit gaf een lekker en mooi brood. Nu ik Valpi mix voor rustique brood gebruik i.p.v. mix voor wit brood, is het heel vast en rijst het niet; tijdens het toevoegen van wat pitten zag ik dat het een grote meelbal was i.p.v. een breiige massa. Is het gewoon een kwestie van meer water toevoegen?

Alvast bedankt voor het antwoord.

Reactie voor op de website?

70.41. Joris weet raad...

Hi Leny,

ik heb ook een Princess 1935, mooi gestyleerd apparaat trouwens, wat ik adviseer is meel van het merk Sourby te gebruiken want daar zit meelverbeteraar in (vitamine c) maakt het brood luchtiger, alsook de dosering van de margarine (of boter) te verhogen naar ongeveer 23 gram (voor een brood van 800 gram), dan lukt het in ieder geval bij mij ps. ik stop er ook geen suiker in... en zout ongeveer 2 theelepels,

veel succes! Joris

Reactie voor op de website?

70.42. Boter

Ik doe een paar druppels vloeibare boter op de pinnen, en daarna de kneedhaken erop. En heb nu eigenlijk geen probleem dat ze vast blijven zitten.

PS. ik ben in het bezit van de Princess 1935

gr. Marie-Therese

Reactie voor op de website?

70.43. Ha die Ton

Hi Ton,

is een goede tip van je, helaas zit aan al die tabletten een smaakje (meestal sinaasappel) en daar gaat je brood dan ook enigzins naar smaken (ik stoor me daaraan) weet je daar ook raad op? bedankt ik hoor het wel,

Joris

Reactie voor op de website?

70.44. Glutenvrije recepten

Yolande vroeg om glutenvrije recepten. In het boek Bakken met de broodmachine van Eric Goossens staat een hoofdstuk over recepten bij voedselovergevoeligheid, waar o.a. Wheatex in gebruikt wordt.

Mirjam

Reactie voor op de website?

70.45. Gezocht: recept chocoladebrood

Ik heb me suf gezocht naar het recept voor chocoladebrood (in de bbm) maar kon het niet vinden. Wil je het mij mailen? Vast bedankt.

Reactie voor op de website?

70.46. Recept voor chocoladebrood

Kijk eens bij naar de Receptentip van Marina, of bij de Soezie Club, of in het Culinaire Kookboek.

Reactie voor op de website?

70.47. Melkpoeder? Geen creamer!

Hallo,

Melkpoeder staat wel bij sommige supermarkten in de buurt van koffiemelk en -creamer, maar is echt wat anders. Van het merk ELK kun je magere melkpoeder kopen. Dit is ALLEEN pure magere melk, maar dan zonder vocht. Koffiecreamer bestaat echter voor een deel uit glucose, bevat allerlei toevoegingen!

Je gebruikt melkpoeder omdat je met de timer bakt, waardoor de melk voor het bakken zuur zou kunnen worden. Dus eigenlijk wil je melk. Bak je niet met de timer, neem dan gewoon echte melk ipv water. Anders: gewoon even zoeken naar de juiste supermarkt naar ELK.

Aafke

Reactie voor op de website?

70.48. Bijgeleverde recepten

Het klopt dat de bijgeleverde recepten voor geen meter kloppen. Nu ben ik naar een molenaar bij ons in de buurt geweest en die heeft het volgende recept voor gewoon bruin brood gegeven: Met dit recept krijg ik een prachtig brood.

Neem wel de beste ingrediënten! Dus de beste patent bloem en volkorenmeel.

Jeannette

Reactie voor op de website?

70.49. Suiker in brood

Zonder de suiker kan de gist haar werk niet doen. Je zult zien dat je zonder suiker een heel vast brood krijgt. Met de juiste hoeveelheid suiker, smaakt het brood niet zoet. Dat komt doordat de gistbacteriën de suiker verbruiken, hierdoor wordt het brood luchtig. Dit gebeurt tijdens het rijzen van het brood.

Lucas

Reactie voor op de website?

70.50. Vers houden brood

Wat is de beste manier om een zelfgebakken brood zolang mogelijk vers te houden?

Ottilie

Reactie voor op de website?

70.51. Probeer dit eens

www.molendehoop.nl

Met diverse molenlinks.

Ronald

Reactie voor op de website?

70.52. Olie

Ik gebruik voor het bakken van mijn brood gewoon olijfolie. Voor een brood van ± 800 gr gebruik ik 2 eetlepels. Blijft ook lekker lang vers.

An

Reactie voor op de website?

70.53. Receptenboek Hema

Hoi John,

Ik heb dezelfde broodbakmachine gekocht. Bij mij zaten er wel een maatschep en bekertje bij, maar het recepenboek was er ook niet meer. Ik hou me voor een kopietje aanbevolen.

De gegevens van schepje/maatbeker zijn als volgt: Het schepje heeft aan de ene kant een 'teaspoon' (= ongeveer 5ml) en aan de andere kant een 'tablespoon' (= ongeveer 15ml). Het bekertje heeft een maatverdeling in stapjes van 10 ml en loopt tot 240ml als het helemaal vol is. Verder staan er engelse maatverdelingen op die allemaal verdelingen zijn van de engelse inhoudsmaat 'cup' (=240ml). Onderdelen van een cup kun je dus simpel delen uitgaande van die 240ml. 1/3e cup is dan dus 80 ml, enz. Het enige dat je te doen staan is een nauwkeurig maatbekertje kopen.

Groet, Pjotr

Reactie voor op de website?

70.54. Adres soeziemeel

Hoi Edwin

Ik haal altijd het soeziemeel bij de Boerenbond achter het Paletplein. Geen 10 kilo maar 2.5 Is m.i. het beste meel. Misschien ken je iemand met een Sligro of Mikro-pasje? Daar hebben ze wel grote verpakkingen

Groetjes Annet

Reactie voor op de website?

70.55. Suiker in brood

Hai Maurits

Suiker maakt dat het gist beter werkt. Ik doe er altijd 10 gram in; proef je weinig van.

Groetjes, Annet

Reactie voor op de website?

70.56. Gevraagd: recept roggebrood

Weet iemand het recept om fries roggebrood te maken met een broodbakmachine? Ik heb al op diverse sites gekeken en allerlei soorten brood gevonden, behalve roggebrood. Wie kan mij hier aan helpen.

Harold

Reactie voor op de website?

70.57. Recept roggebrood

Ik weet niet hoe het smaakt enzo, ik heb een receptenboekje, mijn man is de broodbakmachine ophalen. Nog niets geprobeerd dus. Het recept is als volgt:
  Alle ingrediënten op kamertemperatuur in volgorde van onderstaand recept in broodblik doen. Melk uit de koelkast kan men even opwarmen.

  melk 3 - 3,2 dl
  zout 10 gram
  olie 1 eetlepel
  suiker 2 eetlepels
  azijn 1 eetlepel
  tarwebloem 200 gram
  tarwemeel 150 gram
  roggemeel 150 gram
  gluten 10 gram
  droge gist 8 gram
  evt. broodverbeteraar 10 gram

  Selecteer het programma Normaal en druk op start.

  Kijk na 5 minuten of er een mooie deegbal onstaat. Indien het deeg te droog of te nat is kan men voorzichtig wat vocht of meel toevoegen.

  Hopelijk heb je hier iets aan. Succes, en eet smakelijk.

  Gerda

  Reactie voor op de website?

  70.58. Bewaren van gist

  Van de molenaar kregen wij het volgende advies: doe droge gist in een wijnfles (groen of bruin glas) en ontlucht deze (zijn o.a. bij Gall & Gall speciale aparaatjes voor). Wanneer je de gist op deze manier bewaart blijft hij zeker een jaar goed.

  Er uit halen wat je nodig hebt, de fles opnieuw ontluchten en gewoon weer wegzetten tot de volgende keer schijnt volgens hem heel goed te werken.

  Gerda

  Reactie voor op de website?

  70.59. Melkpoeder

  "Elk" is te koop bij AH.

  Maar, hoeveel water moet je bij het gebruik van Elk toevoegen? Je hebt toch een hoeveelheid vocht per brood nodig, of niet? (Dus bij het gebruik van de timer).

  Gerda

  Reactie voor op de website?

  70.60. Tips m.b.t. broodbakmachine

  Kleine reactie op vraag nav broodbakrecepten boek. Moscovade is bij ons basterdsuiker, vijfkruidenpoeder is te koop bij de toko (mengsel van o.a. kaneel, kruidnagel enz) oranjebloesemwater is moeilijker, misschien bij de reformzaak? succes

  Karla

  Reactie voor op de website?

  70.61. Oranjebloesemwater

  Ik vond een fles bij een arabische kruidenier.

  Jos

  Reactie voor op de website?

  70.62. Ahornsiroop

  Ik zoek recepten voor de bbm waarin ahornsiroop gebruikt wordt.

  Reactie voor op de website?

  70.63. Kopen van bloem e.d.

  Je kunt bij de boerenbond in Tilburg goed bloem kopen . Zeker soezieproducten.

  Wilma

  Reactie voor op de website?

  70.64. Vraag over de HBR400 Home elctronics

  Een vraagje, heb vorig jaar bij blokker de home elctronics HEBR400 gekocht, ben echter het gebruik en receptenboekje kwijt, iemand die me kan helpen hiermee? Of denken jullie dat ik de gewone recepten kan gebruiken waar jullie het over hebben? Ik heb nog nooit eerder brood gebakken dus heb echt jullie advies nodig! Alvast bedankt voor alle goeie tips op deze pagina!

  Reactie voor op de website?

  70.65. Jam maken

  Ik zou wel eens jam in de broodmachine willen maken. Wie heeft er ervaring mee en eventueel lekkere recepten?

  groetjes van Els.

  Reactie voor op de website?

  70.66. Adres meel en graanprodukten

  Ik haal mijn grondstoffen altijd in Terhijden bij de molen, is ongeveer 20 min rijden vanaf Tilburg. Kijk even op de site van www.molendearend.nl. Hier kan men alle soorten bestanddelen kopen zoals diverse granen en meelsoorten. Prijslijst e d staan allemaal op de site. Hopenlijk u van dienst te zijn geweest .

  m.v.g. Wim

  Reactie voor op de website?

  70.67. Broodmeel in Zuid Holland

  Voor broodmeel kun je, voor Zuid Holland, naar Rijsoord. De molen heet de Kersenmolen, aan de Waalweg nummer 11 (achter Het Wapen van Rijsoord). De molen is iedere zaterdag open van 10.00 tot 12.00 uur.

  Aardige mensen.

  Rodney

  Reactie voor op de website?

  70.68. Een vraag over de inventum 30

  Hallo,

  Ik zit met de volgende vraag. Ik heb namelijk sinds kort een inventum 30 broodbakapparaat gekocht en nu heb ik een aantal keer brood gebakken. Heb goed ook de instructies gelezen die jullie allemaal op de site aangeven maar, steeds als ik mn brood uit het apparaat haal zit de onderkant nog onder het meel, is ie erg plat en aan de vensterzijde bol en gescheurd. Ik heb precies gedaan wat er in de beschrijving staat en ook alles tot op de gram gewogen. Ik snap er niks van hoe het steeds mis gaat, heeft u een tip voor mij of kunt u vertellen wat ik fout doe? Iin de beschrijving staat dat je eerst een deel meel moet plaatsen dan het water en de resterende ingredienten, links suiker rechts zout en in het midden in een kuiltje de gist. Maar wat ik ook doe het gaat nog niet goed.

  Ik hoop dat u mij op weg kunt helpen, alvast bedankt !

  groetjes

  Reactie voor op de website?

  70.69. Adres voor meel

  Hallo,

  Ik weet een adres waar je meel kunt halen in de buurt van Den Haag. Dat is molen de Roos aan de phoenixstraat in Delft. Het is vlakbij het station.

  groeten Babette

  Reactie voor op de website?

  70.70. Melkpoeder

  Het is geen coffeecreamer, het heet Elk (Campina) en staat bij de houdbare melk in de winkel (super de boer). Er zitten 4 zakjes in.

  Groetjes, Willeke

  Reactie voor op de website?

  70.71. 5-kruidenpoeder

  Hallo,

  Op zoek naar wat "moscovade" is, kom ik op deze site terecht. Ik weet nu dus dat het gewoon basterdsuiker is (waarom weten vertalers dat niet?).

  5-kruidenpoeder (of 'mixed spice') is ook typisch iets dat in Engelse recepten vaak voorkomt. Ik kwam er niet achter welke vijf kruiden erin zitten, dus heb ik 't maar een keer meegenomen toen ik in Engeland was. Er zit in: Korianderzaad, Nootmuskaat, Kaneel, Karwij, Gember en Kruidnagel.

  'sodium bicarbonate', wat ook vaak genoemd wordt, is zuiveringszout (dus niet echt hetzelfde als bakpoeder, alhoewel je dat wel als vervanger kunt gebruiken).

  Samuel

  Reactie voor op de website?

  70.72. Reactie: een vraag over de Inventum

  Beste Lillian,

  Heb je al geprobeerd eerst water in de vorm te doen, en daarna pas de meel etc? Dat is wat in mijn handleiding staat, en dat werkt prima.

  Samuel

  Reactie voor op de website?

  70.73. Gebruiksaanwijzing Bifinett 6600

  Kijk eens op deze site.

  Reactie voor op de website?

  70.74. Recept roggebrood

  Ik heb dit recept van het internet, want ik was zelf ook op zoek. Het is niet speciaal voor de broodmachine maar misschien heb je er iets aan.

  Ingrediënten
  - 1 el gedroogde gist plus 1 theelepel suiker of 25 gr verse gist
  - 1.5 dl lauw water
  - 1 theelepel honing
  - 1 theelepel melassestroop
  - 175 gr bakkersbloem
  - 350 gr roggemeel
  - 1 theelepel zout
  - 15 gr karwijzaad (desgewenst)
  - 1.5 dl biogarde yoghurt

  Bereiding:
  - Meng de gedroogde gist, suiker en het water
  - Laat 10 minuten rusten tot zich schuim vormt
  - Of maak de verse gist aan met het water
  - Roer er de honing en stroop door
  - Meng de meelsoorten en het zout in een kom
  - Voeg desgewenst het karwijzaad toe
  - Roer het meel met het gistpapje en de yoghurt tot een zacht deeg
  - Kneed 5 minuten op een met bloem bestoven werkvlak
  - Leg het deeg in de kom en laat het afgedekt met ingevette plastic folie rijzen tot het dubbele volume
  - Sla het deeg in en druk er de luchtbellen uit
  - Vorm een rond brood en leg het in een ingevette broodvorm van 1 liter
  - Prik er met een vork gaatjes in en laat het afgedekt 35 minuten rijzen
  - Verwarm de oven voor op 200°C en bak het brood 50 minuten
  - Laat het de laatste 5 minuten bakken zonder vorm
  - Laat het brood afgedekt met een theedoek afkoelen op een rooster

  Bram

  Reactie voor op de website?

  70.75. Everglades

  Ik heb de goedkoopste bbm gekocht die er volgens mij is, van een voor mij onbekend merk: Everglades (bij Scheer en Foppen). Alles er op en er aan: timer, melder voor extra toevoegingen, maatbeker/schepjes, recepten.... Eerste brood meteen gelukt, terwijl ik alles (weliswaar op volgorde) er gewoon in heb gekwakt, en de melkpoeder (niet in huis) vervangen heb door een zelfde eenheid melk.

  Didi

  Reactie voor op de website?

  70.76. Prima boek (met wat aandachtspunten)

  Leuk boek met mooie recepten erin. Er staan echter inderdaad soms dingen in, die niet zo herkenbaar (Moscovade is daar een van). Piment en Vijfkruidenpoeder (zie de eerste reactie helemaal bovenaan), zijn echter prima verkrijgbaar. Piment gewoon bij Albert Heijn en Vijkruidenpoeder bij elke aziatische Toko of goed gesorteerde supermarkt.

  Wat ik wel heb gemerkt is dat de hoeveelheid opgegeven gist per brood aan de (zeer) lage kant is. Ik houd voor een 'klein' brood (d.i. gemaakt van 375 gr meel) een hoeveelheid gedroogde gist aan van 5,5 tot 6 gram. En dan lukken de broden perfect! Ik heb al diverse recepten uit dit boek gemaakt. Heel erg lekker!

  Sheila

  Reactie voor op de website?

  70.77. Wie heeft er een recept voor ontbijtkoek

  Wij eten vaak ontbijtkoek, maar ik vraag me af ik het zelf kan maken Wie heeft hier een recept voor? Alvast bedankt voor een reactie

  Martine

  Reactie voor op de website?

  70.78. Broodbakken inventum 30 Lilian

  Ik heb het volgende recept en het werkt prima op mijn iventum.

  210 ml water, lauw warm
  hier 20gr bakkers gist in oplossen.
  380 gr meel wit of bruin van de bakker
  5 gr zout
  5 gr suiker
  zout en suiker door meel roeren
  dan eerst water met gist oplossing in de mach.
  daarna meel.
  wat boter 25gr toevoegen
  stand mach. A.1 korst naar keuze

  succes, Geert.

  Reactie voor op de website?

  70.79. Recept ontbijtkoek

  • 1 ei
  • 1 kopje lauw water
  • 3 eetlepels honing
  • 250gr bruine suiker
  • half pak zelfrijzend bakmeel
  • 1.5 theelepel speculaaskruiden
  Ei + water + kruiden mixen. Dan bruine suiker erbij en even mixen. Dan bakmeel weer even mixen, dan honing erbij dan alles goed mixen. Oven 150 graden verwarmen 1 uur bakken.

  Erg lekker succes.

  gr.tamara

  Reactie voor op de website?

  70.80. Vitamine C

  Ik gebruik bij ieder brood van 1kg. 2 vitamine c tabletten van 50mg per tablet. Deze heb ik bij de makro gekocht.

  Sylvia

  Reactie voor op de website?

  70.81. Melkpoeder

  Ik gebruik ipv melkpoeder lang houdbare halfvolle melkof magere melk. De hoeveeldheid water vervang ik dan door melk. Hierdoor word de smaak beter en het lijkt of het iets langer vers blijft.

  Sylvia

  Reactie voor op de website?

  70.82. rozijnenbrood

  Ik heb een bbm primera van de aldi; heb gisteren voor de eerste maal een rozijnenbrood klaargemaakt met volgende ingredënten
  • 500gr bloem (koekenbood van soubry)
  • 250ml water
  • 1 eetlepel boter
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 eetlepel honing
  • 3/4 theelepel kaneel
  • 1 theelepel instant gist
  • 200 gr geweekte rozijnen
  progamma bbm:grootte: medium
  korst: medium
  stand: sweet

  Van het resultaat betreffende de smaak zijn wij uiterst tevreden; er is enkel een probleempje; de korstkleur is zeer donker (niet verbrand) donkerbruin; bijna naar de zwarte kant. Kan er mij iemand hierover een tip of raad geven?

  Vriendelijke dank André

  Reactie voor op de website?

  70.83. Broodverbeteraar, daar te koop

  Ik bak al jaren mijn eigen brood. Broodverbeteraar gebruik je in meel dat je haalt bij de molen of reformzaken. Soezie en nog meer van die merken hebben het al toegevoegd aan hun meel. Broodverbeteraar zorgt eigenlijk alleen maar dat het deeg een vastere structuur houdt, waardoor je inzakken van brood en verkruimelen tegen kan gaan. Broodverbeteraar is dus ook te verkrijgen bij de reformzaken en molens waar meel verkocht wordt.

  Yvonne

  Reactie voor op de website?

  70.84. Grote hoeveelheden meel

  Hallo,

  Het beste kun je even op www.molens.nl kijken om er achter te komen of er een molen bij jullie in de buurt meel verkoopt. Vaak staan daar ook de openingstijden bij, kosten, en soorten meel. Best ook wel heel leuk om te zien, en echt molens zijn niet duur!

  Succes ermee, Yvonne

  Reactie voor op de website?

  70.85. Reactie op suiker in het brood

  Suiker is een onmisbare grondstof. Deze stimuleert het rijzingsproces van de gist, dus het brood. Zout daarentegen gaat dit proces weer wat tegen, zodat het niet je bak uitrijst. Dus daarvoor is suiker nodig!

  Von

  Reactie voor op de website?

  70.86. Recept zuurdesem zonder gist

  Henk,

  Wij hebben wel een recept voor een zuurdesem brood zonder gist. De enige moeilijkheid is om aan zuurdesem te komen. Meel met water kamertemperatuur wegzetten om een desem op te starten lukte niet. Net in Duitsland geweest en daar bij de supermarkt Sauerteig gekocht. Vandaag het Sauerteig gevoerd met meel en water. Als het lukt meld ik het meteen. Het recept vond ik op home.hccnet.nl/w.fromme/Zuurdesem_brood/Zuurdesem_maken.htm

  Veel sukses. Tine

  Reactie voor op de website?

  70.87. Volgorde

  In mijn bbm moet je ook het water als eerste doen, daarna doe ik meestal de helft van het meel, dan het zout, daarna weer meel en andere ingrediënten, als laatste de suiker en gist. Het zout en het gist mogen nl. zo lang mogelijk niet bij elkaar komen. Probeer het zo es, misschien gaat het dan beter

  Elf

  Reactie voor op de website?

  70.88. Suiker

  Suiker in brood heeft als funktie het gist te activeren, er is voor dit doel maar weinig nodig. Voor een zoet brood kan je ook vruchten suikers gebruiken

  Willemijn

  Reactie voor op de website?

  70.89. Droge en verse gist

  Dit is ook niet echt correct. Droge en verse gist werken even goed. Als verse gist minder werkt is dit waarschijnlijk omdat hij al wat ouder is.

  Reactie voor op de website?

  70.90. Jam

  Hallo,

  Afgelopen jaar heb ik heel veel aardbeienjam gemaakt in mijn bbm. De jam was verrukkelijk, alleen kookte deze steeds enorm over. Na een telefoontje naar de fabrikant leerde mij dat er enorm veel vruchtsuikers in aardbeien zitten. Hierdoor kookt het bijna altijd over! Mijn bbm is door dit overkoken ook vastgelopen. Gelukkig viel dit nog onder de garantie en is hij ook gratis gerepareerd. Zelf ga ik dit jaar mijn aardbeienjam gewoon weer op de ouderwetse manier klaar maken.

  Jam van Bramen ging wel goed. Gewoon 400 gram schoongemaakte bramen en 200 gram gewone kristalsuiker in de bbm. Programma jam. Een uurtje later heb je heerlijke bramenjam. Giet het over in een potje, deksel erop en omkeren. Hierdoor trekt het potje vacuum zodat je jam lang houdbaar blijft.

  Succes! Simone

  Reactie voor op de website?

  70.91. Recept voor suikerbrood

  Je kan heel makkelijk een suikerbrood bakken in de bbm! Gewoon na het kneden het deeg uitnemen.

  1/3 van het deeg uitrollen.

  2/3 van het deeg meng je handmatig met de parelsuiker.

  Als dit is voltooid, wikkel je de uitgerolde lap deeg om de deegbol met de suiker, druk goed vast rondom, en plaats je het brood terug in de machine, die verder zijn werk doet.

  Je kan de bovenkant instrijken met ei.

  Reactie voor op de website?

  70.92. Recept Ontbijtkoek

  Ontbijtkoek:
  • 250 gram bloem
  • 50 gram honing
  • kaneel
  • kruidnagel
  • foelie
  • 10 gram gist
  • 5 gram suiker
  • 1½ dl water
  Voor de vulling:
  • 100 gram kleine kandijklontjes, liefst bruine kandij

  Maak op de gewone wijze een gistdeeg. Laat dit afgedekt rijzen tot het dubbele volume. Kneed het door en voeg de kandijklontjes toe. Vet een kleine vorm in en doe het deeg erin. Laat het afgedekt rijzen in de oven op 50oC tot het dubbele volume. Draai daarna de oven hoger, naar 170oC en bak de koek in ongeveer een uur gaar.

  Marloes

  Reactie voor op de website?

  70.93. Vraag over suikerbrood

  Wat zijn de exacte ingredienten van een suikerbrood en de bijpassende hoeveelheden? Moet je de BBM nadat je het deeg hebt teruggeplaatst eerst nog een keertje het deeg laten rijzen en dan af laten bakken?

  Bedankt. Ellen

  Reactie voor op de website?

  70.94. Broodkorsten zijn zo hard

  Hallo,

  Ik heb een bbm gekocht, het merk afk, en maak brood volgens recept. Op het progamma zet ik het dan basic 1, maar de broodkorsten zijn dan hard. Hoe kan ik er voor zorgen dat dat niet gebeurt? Het merk is akk bm 2. U kan ook een email naar me sturen.

  Reactie voor op de website?

  70.95. Broodverbeteraar

  Hallo mensen,

  Een goed alternatief voor de vit c tabletten is: ascorbinezuur. Gewoon bij een goede drogist te verkrijgen van het merknaam tendo. Je moet helaas wel naar een zelfstandige drogist want de meeste etos etc hebben dit niet in het assortiment. Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben. Succes!

  Kim

  Reactie voor op de website?

  70.96. Broodverbeteraar 2

  Bij de molen kun je kant en klaar "Broodverbeteraar" kopen in de hoeveelheid die je maar wenst. Ik heb er positieve ervaringen mee. Nadat alle ingrediënten in het broodblik zitten als laatste een eetlepel broodverbeteraar toevoegen. Resultaat is uitstekend.

  Gerda

  Reactie voor op de website?

  70.97. Molen Rijsoord

  Bedankt voor de complimenten! Wij, een kleine verkoopploeg van het stichtingsbestuur van de Rijsoordse molen "De Kersenboom" (Fred Versteeg, Hannelore Hemingway en onze molenaar Jaap Dekker) proberen voor onze klanten altijd service with a smile aan te bieden. Graag tot ziens aan de Waalweg in Rijsoord (gemeente Ridderkerk).

  Groeten, Hannelore Hemingway (lid bestuur v.d. stichting)

  Reactie voor op de website?

  70.98. Atkins brood

  Hoe maak ik een brood volgens Atkins dieet; dus geen suiker en zo weinig mogelijk kolhydraten? Wat moet er precies in? Dan kan ik eindelijk weer eens een boterhammetje eten na 3 mnd.

  Petri

  Reactie voor op de website?

  70.99. Recept voor Atkins dieet

  Op de website van Atkins vind je ook hun recepten.

  Reactie voor op de website?

  70.100. Gevaar vitamine c

  Hoi, ik moet je toch ff waarschuwen want het gebruik van zoveel vitamine c. Is (volgens geruchten) niet goed voor je gezondheid! Misschien wil je dit verder uitzoeken.

  Groeten Paul, en bak ze.

  Reactie voor op de website?

  70.101. Adres soeziemeel

  Hi Annet

  Ik woon in Amsterdam. Waar kan ik hier in de buurt soeziemeel kopen? Ik heb pas een bbm aangeschaft van het merk AFK bij de MAKRO. Ook zoek ik een goed recept voor speltbrood.

  groet

  Reactie voor op de website?

  70.102. Suikerbrood

  Hoeveel parelsuiker is er nodig voor een brood van 900 gram en welke meelsoort heb je nodig?

  Reactie voor op de website?

  70.103. Bak eens een LUCHTIG brood!

  Steeds lees ik hier allemaal recepten die bestemd zijn voor de BBM. Brood uit een BBM KAN en IS NOOIT en te nimmer luchtig! Waarom niet? Omdat het brood voldoende ruimte moet hebben om te bewegen en zich te vormen tijdens het rijsproces! Ik (afkomstig uit een bakkerfamilie) bak dus alleen op ambachtelijke wijze. Immers, je wilt toch een lekker brood?

  Vraag is nu hoe krijg je een brood luchtig. Ik kan jullie één ding vertellen: alleen door een keer gezien te hebben hoe een deskundige een luchtig brood bakt weet je hoe het moet. Experimenteer dus niet langer met statische recepten. Kijk een keer hoe het echt moet (b.v. bij de bakker) en ga oefenen en oefenen, en ben pas tevreden als je brood luchtiger en smaakvoller is dan bij de bakker!

  Bakkers werken niet in 'grammen' binnen een recept maar in 'procenten'! Hier het beste recept: 600gr. bloem (geen bloem van de supermarkt die is niet fijn genoeg. Zo krijg je een te vast brood=vies en slecht voor het lichaam; (maag) bloem haal je bij de Boerenbond, dan 5% (5% van die bloem= ± 30gr) verse gist, 300ml water, héél klein beetje boter, 2% zout en eventueel nog 2% broodverbetermiddel (ook verkrijgbaar bij de Boerenbond).

  Eerste keer 20min. rijzen. Dan platslaan en 45min. rijzen. Dan platslaan en in vorm leggen en net zolang laten rijzen totdat hij ruim in omvang is (+/- 1uur). Het gehele rijsproces is weer afhankelijk van temperatuur e.d. de laatste rijs doe ik in de oven met water onderin en een warm klimaatje, dan rijst hij erg goed. Natuurlijk is het maar net hoeveel gevoel je in het brood stopt en zicht hebt op het proces en structuur van het deeg. Het begint bij de basis (het fundament) het kneden van de ingredienten! Het deeg is pas klaar als je het uitelkaar kan trekken er een dun vliesje onstaat waardoor je de krant zou kunnen lezen! Gooi verder het zout er pas als laatste bij immers het zout breekt de gluten af en dat is niet goed!

  Veel succes en gooi die BBM aan de kant! Das wordt nooit wat!

  Jan

  Reactie voor op de website?

  70.104. Citroensap

  Ik gebruik zelf citroensap in plaats van vitamine C tabletten om mijn brood langer houdbaar te maken. 1 theelepel op 250 gram meel. Dit bevalt mij uitstekend.

  Petra.

  Reactie voor op de website?

  70.105. Fijn lijntje van Atkins

  Hallo, heb zojuist een kilo fijn lijntje weten te bemachtigen voor het bakken van een atkins brood. de verhoudingen zijn 100% meel, 7%gist, 70%water. Hoelang moet ik dit deeg laten rijzen en kan ik hier ook olijven ed. aan toevoegen? Wie heeft er ervaring met dit meel?

  Annette

  Reactie voor op de website?

  70.106. Recept met goedkoop meel

  Ik heb sinds twee maanden een bbm, merk AFK. Hij bevalt mij prima. Ik ben aan het experimenteren geweesd met meelsoorten, gelet op prijs-kwaliteit verhouding. Is een brood met duurder meel echt zoveel beter, dan met het goedkoopste?? Ik ben van mening van niet, mits je een aantal dingetjes in de gaten houd. Ik doe het als volgt:

  Ik gebruik tarwe-bloem van Euroshopper(AH) á 22cent de kilo, (voor 2 broden). 1 zakje gist van dr. Oetker á 30 cent, 10 gram zout, 10 gram suiker, 25 gr boter, 5 vit.c tabletjes (allergoedkoopste, kruidvat), 1 ei, en 300 ml. lauw water.

  Eerst het water in de bbm, dan 500 gr. tarwe-bloem en dan de rest, waarbij ik oplet, dat ik de gist in een ander hoekje doe dan de andere ingrediënten. Mijn bbm op stand 1, en heel belangrijk, een theedoek opgevouwen over het kijkvenster (ventilatie roosters vrijlaten!!!!) Als je de theedoek vergeet rijst het brood nagenoeg niet!? Maar op deze manier krijg ik een perfect brood, die in een mum van tijd op is! Op deze manier kost een brood ongeveer 50-55 cent, is lekker vers, en voldoende voor één maaltijd met 2 volw. en 2 pubers.

  Misschien hebben anderen iets aan dit recept. Veel bakplezier, groetjes. Mientje

  Reactie voor op de website?

  70.107. re 50.84

  Hoi Andre,

  Die hele donkere korst van je rozijnen brood komt w.s. door de honing. Hoe dat komt weet ik zo niet.

  suc6 grtjzz Janne

  Reactie voor op de website?

  70.108. Gistvrij brood

  Hallo,

  Ik bak al een paar jaar gistvrij brood in de broodbakmachine. Ik maak zelf zuurdesem. De machine laat ik 2x kneden en zet hem dan uit en laat het deeg een uur of 7 rijzen en bak het brood dan af. Dit gaat prima. Het brood is goed te bewaren in de vriezer.

  groetjes Anjer

  Reactie voor op de website?

  70.109. Wijnsteenpoeder

  Ik gebruik sinds een jaar wijnsteenpoeder en dit is zeker te doen, ge kunt dat kopen in zakjes of in potjes en deze zijn de goedekoopst.

  Koen

  Reactie voor op de website?

  70.110. Molen in de buurt van den HAAG

  Er zit er 1 in Wateringen en in 's Gravenzande.

  Marjan

  Reactie voor op de website?

  70.111. Aldi dld

  Kijk op hun internetsite aldi.com en je kan alle vestigingen bekijken

  Petra

  Reactie voor op de website?

  70.112. Tip

  Als je op de verpakking van het meel, bv. soubry of soezie (van de boerenbond of aveve) kijkt, vind je precies de beschrijving hoe je brood moet bakken. Zo doe ik het ook altijd en dat gaat goed. Veel succes ermee!

  Groetjes José

  Reactie voor op de website?

  70.113. Zelf bakken website

  De site www.zelfbakken.com is voor hen die zelf bakken.

  Reactie voor op de website?

  70.114. Vitamine C toevoegen aan deeg

  In plaats van vitamine C tabletten kun je ook een paar theelepeltjes citroensap toevoegen. Dat werkt prima.

  Koos

  Reactie voor op de website?

  70.115. Vitamine C slecht?

  Vitamine C slecht? Volslagen onzin! Een mens heeft tegenwoordig minimaal 3 gram per dag extra nodig. Uit je voeding haal je dat echt niet (meer).

  Groeten, Melchior

  Reactie voor op de website?

  70.116. Fijnlijntje

  Hallo Annette, helaas kan ik je nog niet helpen wat betreft het bakken van fijnlijntje brood, maar ik zou wel graag willen weten waar jij 'n kilo fijnlijntje meel vandaan haalt, dat zou wel handig zijn als je het zelf kan maken, scheelt weer een heen en weer gerij, best wel ver die bakkers. Zou je het willen doorgeven aan mij hoe of wat het recept is van fijnlijntje of het kant en klare meel? Dan zal ik ook mn best doen om er achter te komen hoe je het dan moet bakken! en dan bericht ik het natuurlijk ook weer aan jou.

  Bedankt alvast en succes!!

  groetjes, Helen

  Reactie voor op de website?

  70.117. Kopen van soeziemeel

  Je kunt allerlei soorten soeziemeel kopen bij de Welkoop.

  Jet

  Reactie voor op de website?

  70.118. Leverancier voor deeghaak

  Hallo,

  Wij waren ook op zoek naar een deeghaak en wel van een ander merk. Wij zijn uit gekomen bij Parts 4 Home, die hebben ons goed geholpen. Zij gingen ook vooor onbekende merken en dat hadden wij ook. Het duurde even maar uit eindelijk vonden ze voor een vervangend merk waar we erg blij mee zijn. Het email adres is , fax 0165 389668.

  Veel succes.

  Reactie voor op de website?

  70.119. Deegtip

  Ook ons overkwam het dat er dus nog resten van meel in de bakkorf bleven zitten. Wij hebben het opgelost door simpelweg alles van te voren met de mixer te mengen, en het resultaat is perfect. Dus als u de tijd hebt: op deze manier werkt het goed:)

  Anna

  Reactie voor op de website?

  70.120. Turkse winkel/bakker

  Kijk voor goed en goedkoop meel eens bij de Turkse winkel of -bakker! Ik haal daar perfect volkorenmeel voor E 0,75 p/kg, zakjes van 100gr gist voor E0,99 en heel veel lekkere toevoegingen zoals zonnenbloempitten, pompoenpitten etc..

  Verder kun je er terecht voor maismeel. Bij de goede drogist kun je -los- ascorbinezuur (=vitamine C) kopen. Een klein theelepeltje per 400gr meel doet wonderen! Je brood rijst mooi en wordt lekker luchtig.

  Elma

  Reactie voor op de website?

  70.121. Vitamine C

  Ik heb de BBM nu twee weken en al mijn broden zakte iets in (trechtervorm). Nu doe voeg ik er een fijngestampt Vitamine C tabletje bij en er komt een heel mooi bol brood uit mijn BBM. Bedankt voor de tip!!

  Ries

  Reactie voor op de website?

  70.122. Brood

  Altijd eerst water dan zout, dan het meel. Als laatste doe je de gist. Ik gebruik ook broodverbeteraar en als ik op de timer bak houd ik gist en broodverbeteraar apart (linker en rechterhoek bijv).

  vrdlk grtn C Tilman.

  Reactie voor op de website?

  70.123. Molenaarsmeel in oost-groningen

  Hallo, ik haal mijn meel in Kropswolde bij Mulder Pot. Opingstijden woensdag t/m vrijdag van1400 t/m 1700uur

  Ik hoop dat ik je hier mee geholpen heb.
  groeten Ina P.

  Reactie voor op de website?

  70.124. Fries roggebrood

  Ik ben ook op zoek naar een recept voor dat hele donkere, lekker plakkerige ouderwetse roggebrood. Heb je al een recept gevonden? Zou dit graag van je ontvangen! Alvast hartelijk dank.

  Joan

  Reactie voor op de website?

  70.125. Fijn lijntje meel

  Ik zou ook heel graag willen weten waar ik meel kan krijgen om zelf "fijn lijntje brood" te kunnen bakken. Of bijv. de samenstelling ervan zodat ik het zelf kan maken. Ik heb al heel wat adressen gehad maar ik heb tot nu toe geen succes gehad om het te bemachtigen. Alvast erg bedankt.

  Ingrid.

  Reactie voor op de website?

  70.126. Gist

  Hoi, gist is ook te koop bij de exper winkels 500gr droge gist voor 3,50. Niet duur toch?

  Bianca

  Reactie voor op de website?

  70.127. Winkel voor meel in de buurt van Tilburg

  Zelf haal ik mijn meel bij de Boerenbond in Tilburg West, het betreft dan soezie meel. Ook ga ik naar molen De Arend in Terheijden waar ik grotere hoeveelheden meel insla. Ze hebben daar zakken van 10 en zelfs 25 kg. Ze malen daar het meel zelf. Als je zelf nog een goede tip weet heb ik daar wel belangstelling voor.

  Groet Inge.

  Reactie voor op de website?

  70.128. Teveel vitamine C

  Vitamine C is een wateroplosbare vitamine. Als we teveel binnen krijgen is dat geen probleem want de nieren filteren het teveel uit ons bloed. Dit is anders voor vetoplosbare vitamines zoals vit A. Deze worden niet uitgescheiden maar opgeslagen in ons vetweefsel en kunnen ons zo vergiftigen.

  Eline

  Reactie voor op de website?

  70.129. hard witte broodmeel

  Hoi kees

  Meel bestaat uit twee bestanddelen, zetmeel en eiwit(gluten), de rest kiemen en zemelen laat ik even buiten beschouwing. Als een meel lees grannsoort veel gluten bevat is er sprake van "hard"meel. In de bakkerij zijn mengsels van diverse granen in gebruik. Niet dat ik bakker ben maar had nogal veel biologie in mijn pakket. Ik hoop dat je iets hebt aan mijn antwoord,

  groetjes jan.

  Reactie voor op de website?

  70.130. Reactie op vit.C

  Hoi Eline.

  Je verhaal over vitamines is correct, maar het beetje vitamine C dat in brood gaat is te verwaarlozen. In totaal 100mg op 500gr meel, reken eens uit hoeveel dat per boterham is. Zuur in brood is nodig om de gist een prettig milieu te bezorgen zodat dit organisme optimaal kan werken. I.p.v vit C is citroenzuur of wijnsteenzuur ook prima te gebruiken. Probeer ens een eetlepel azijn doet het ook uitstekend. Let wel ik bak op de "klassieke" manier niet in de broodbakmachine. Kan verschil maken. Het totale rijsproces is dan uren, voor zover ik weet gaat het met de machine veel sneller. Theoretisch zou het een verschil kunnen geven?

  groetjes Jan

  Reactie voor op de website?

  70.131. Hoeveel bakmeel

  In het recept voor ontbijtkoek staat genoemd dat men een half pak zelfrijzend bakmeel moet toevoegen, helaas zijn er pakken van 500 gr en van een kilo (ook nog wel groter). Moet je nu 250 gr of 500gr zelfrijzend bakmeel toevoegen?

  groetjes Marleen

  Reactie voor op de website?

  70.132. reactie op 56.137

  Beste Marleen,

  250 gram zelfrijzend bakmeel. Ik gebruik zelf overigens gewoon meel en doe daar bakpoeder doorheen.

  Succes, Loes

  Reactie voor op de website?

  70.133. Mixed spice/5-kruidenpoeder

  Hallo Samuel,

  Je verklaart de samenstelling van mixed spice. Maar ik tel in jouw samenstelling toch echt 6 kruiden. Klopt jouw weergave van de samenstelling? Heb je toevallig ook nog enig idee van de verhouding van de kruiden?

  Dank, Myra

  Reactie voor op de website?

  70.134. Gebruiksaanwijzing Cooks Essentials b.b.m.

  Wie heeft er voor mij een nederlandse gebruiksaanwijzing van de Cooks essentials brotbackautomat? Ik wil zo graag broodbakken maar ik weet niet hoe of hij werkt. Vast bedankt en uiteraard vergoed ik de verzendkosten.

  Groetjes,

  Reactie voor op de website?

  70.135. Zuiveringszout

  Zuiveringszout is chemisch! Het is een basisch rijsmiddel dat vaak wordt gebruikt voor snel te bakken broodjes. Als het wordt bevochtigd, geeft het kooldioxide af, waardoor cake of broodjes rijzen. Ik geef de voorkeur aan natuurlijke rijsmiddelen

  Wess

  Reactie voor op de website?

  70.136. Wijnsteenpoeder

  Wijnsteenpoeder is (net zoals zuiveringszout) een chemisch rijsmiddel. Het is een zuur dat vaak wordt gemengd met zuiveringszout om de rijseigenschappen van dat laatste te versterken. Het helpt ook om de licht zepige smaak van zuiveringszout te neutraliseren.

  Mijn voorkeur gaat eerlijk gezegd uit naar natuurlijke rijsmiddelen. Als je élke dag brood bakt is mijns inziens gedroogde gist gezonder. Ik koop deze in een verpakking van 500 gram (merk Fermipan)voor 4 euro 20. (Ik bak vrijwel dagelijks een middelgroot brood voor drie personen en doe drie maanden met een verpakking).

  Nb: Bewaren in een goed afgesloten zak in de koelkast (!) en er telkens een hoeveelheid (voor bijv. één of twee weken) uit halen en in de kelder(kast) bewaren voor direkt gebruik.

  Wess

  Reactie voor op de website?

  70.137. Gevaar vitamine c

  Op grote schaal gebruik maken van vitamine c is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Wanneer iemand te veel binnen krijgt, wordt dit teveel door het eigen lichaam in de vorm van urine afgescheiden. Dit geldt echter alléén voor vitamine c! Een te hoog gebruik van alle andere vitamines kan de gezondheid wél schaden en is dus af te raden!

  Wess

  Reactie voor op de website?

  70.138. Maatbeker / meetlepel

  Een maatbeker (liefst doorschijnende) kun je overal kopen. Voor een meetlepel geldt in het algemeen:
  • een grote (afgestreken)eetlepel = 15 ml
  • een kleine (afgestreken) theelepel = 5 ml
  Dit zijn de Angelsaksische maten en die kun je best aanhouden. Bij ons zijn de inhoud van een (afgestreken) theelepel slechts 2-3 ml.

  Wess

  Reactie voor op de website?

  70.139. Roggebrood in de mirowave

  Ik maak al jaren roggebrood in de microwave, voor die tijd stoomde ik het. Dat was een heel gedoe. Ik mix gebroken rogge en roggemeel 40%/60%, hand vol zemelen, dan mix ik 3 eetlepels mout, 3 eetlepels mollases, 1/2 kop malt vinager {mout azijn?}. Mix dat met heet water tot een goed beslag, dan in een brood vorm en 25 minuten op 50% in de microwave. Ik heb nog nooit een mislukking gehad.

  H van Toorn

  Reactie voor op de website?

  70.140. Als ik brood bak dan is het veel te hard

  Ik heb ook meel van de boerenbond maar als ik brood bak dan is het zo hard en invriezen gaat niet wat kan ik het beste gebruiken om brood te bakken.

  Jose

  Reactie voor op de website?

  70.141. Honing ipv suiker

  Beste Janine, Zo een 3 jaar geleden zijn wij zelf brood gaan bakken. Toen was dat om 2 redenen: onze zoon mocht geen suiker, chemische toevoegingen (E-nrs) en koemelk. Verder hoopten wij te bezuinigen. Beide doelstellingen zijn gehaald. Voor zoonlief is het niet meer nodig. Nu zeggen we gewoon: ons brood is lekkerder. Het meel wordt per 25 kg ingekocht voor 72 ct/kg (volkoren en bloem) maar is helaas niet meer biologisch. Daar gaan we een andere voor proberen. Als vervanger voor suiker bij de droge gist (pondverpakking van de markt a E 2,75) gebruiken wij, je raad het al, biolgische honing uit grote pakken.

  Succes, voor verdere vragen weet je ons te vinden. Beer

  Reactie voor op de website?

  70.142. Gezocht: recept voor speltbrood zonder gist

  Sinds kort weet ik dat ik allergisch ben voor gist, suiker en tarwe, en mag dus alleen brood eten gemaakt van speltmeel zonder suiker en gist. Graag zou ik zelf eens brood willen bakken in de broodbakmachine. Heeft iemand voor mij recepten hiervan?

  B.v.d. groetjes Erica.

  Noot van de redactie: Kijk eens bij Sylivia, naar dit recept of bij de natuurarts.

  Reactie voor op de website?

  70.143. Recept voor brood zonder gluten (tarwe), suiker en gist

  Hoi Erica

  Mijn man mag ook geen gist en tarwe en ik heb dus een recept om brood te bakken. Deze heb ik van zijn arts gekregen (hierin worden meerdere meelsoorten gebruikt zoals boekweit, maismeel, rijstmeel maar geen spelt).

  Alleen gaat dit niet in de broodbakmachine, maar gewoon in een cakeblik in de oven. Het lijkt heel veel op een cake bakken. Ik maak altijd twee broden tegelijk en snijd deze in plakjes, die dan in portie's in de diepvries gaan.

  Als je dit recept wilt mag je me mailen.

  Groetjes van

  Reactie voor op de website?

  70.144. Suiker voedt de gist

  Een kleine hoeveelheid suiker voedt de gist tijdens het rijsproces. Hierdoor rijst het brood iets beter en doordat het gist de suiker als het ware opeet proef je het niet. Ook heb ik ergens gelezen dat de korst iets knapperiger wordt.

  Hanzo

  Reactie voor op de website?

  70.145. Soubry Meel

  Bij Makro of Sligro kun je 5 kilozakken broodbakmeel kopen, in verschillende soorten. Ik gebruik zelf altijd het 9-granen meel. Heerlijk donker, maar zonder grove pitten of zaden, want daar houden de kinderen niet zo van. Een zak van 5 kilo kost ongeveer 4 euro, en ik bak er 9 broden van 900 gram van (totaalgewicht van het brood). Het blijft goed vers. Het recept op de zak is perfect. Je moet zelf gist, water, olie/boter en evt. wat suiker toevoegen.

  De Plusmarkt verkoopt soms ook kilozakken van soubry, maar dan niet de meergranenmixen.

  Succes!

  Overigens, ik ga ook eens in Duitsland kijken!

  Mirjam

  Reactie voor op de website?

  70.146. Hebben bakkers ook last van broodnijd?

  Ik wil reageren op "53.109. Bak eens een LUCHTIG brood!" Wat flauw om het zó te stellen, als je zoveel reacties van tevreden thuisbakkers gelezen hebt.

  Tonneke

  Reactie voor op de website?

  70.147. Recept Turks brood

  Ik wil graag een Turks brood bakken, maar nergens kan ik een recept vinden. Het is een brood met grote gaten erin, net als bij de Turkse winkel.

  Jannie

  Reactie voor op de website?

  70.148. Vitamine C poeder

  Voor iedereen die graag het brood wil verbeteren met vitamine C: bij reformzaken is vitamine C poeder te koop. Als ik het goed lees moet er ongeveer 250 mg op 250 gram meel. Geen punt als je een digitale weegschaal hebt denk ik. En anders even experimenteren, zou beginnen met een theelepel ofzo. Het poeder is er gezuurd en ongezuurd.

  Fieke

  Reactie voor op de website?

  70.149. Roggebrood in BBM

  Wat is het verschil tussen roggemeel en roggebloem? Wat is "broodverbeteraar" en hoe werkt het? Ik woon in de USA en zou graag de samenstelling weten zodat ik het kan gaan zoeken. Alvast dank!

  Ineke uit Hawaii

  Reactie voor op de website?

  70.150. Bakkerij 't Stoepie

  Bij ons op de markt staat bakkerij 't stoepie, heeft beregoeie aanbiedingen (b.v afgelopen week 3 tarwebroden voo 2,50) en ze hebben een eigen website: www.stoepje.nl. Op deze site kun je ook een kleurplaat voor de kids dowloaden, lever je hem in bij de marktkraam dan krijgen ze een gratis krentebol! Abonneer je je op hun nieuwsbrief dan krijg je elke week de aanbiedingen.

  Petra

  Reactie voor op de website?

  70.151. Broodmix bij de LIDL in Duitsland

  LIDL in Duitsland, 0,69 euro per kilo, dus nog geen 0,35 cent per brood. Let wel op: 320 ml water gebruiken, ipv de voorgeschreven 350 ml.

  Reactie voor op de website?

  70.152. Meel kopen in de buurt van Tilburg

  Meel tegen een lage prijs in grotere hoeveelheden is te krijgen bij de molen in Oisterwijk.

  Michiel Ruzius

  Reactie voor op de website?

  70.153. Bakkerszout?

  Bij het bakken van brood gebruik ik keukenzout dat gejodeerd is. Is het beter om bakkerszout te gebruiken? Zit daar meer jodium in en waar is het te koop?

  Marijke

  Reactie voor op de website?

  70.154. jam

  Kijk eens op www.vangilse.nl, daar heb ik wat recepten van jam gevonden

  of voor aardbeienjam van www.inventum.nl

  450 gram aardbeien
  275 gram suiker
  3 eetlepels verse citroensap of 1 eetlepel geconcentreerde citroensap

  programma jam

  Angelique

  Reactie voor op de website?

  70.155. Bewaren van gist

  Ik ben helemaal overgestapt naar Dr. Oetker gist Levure instant. Dit zijn kleine zakjes gist waarvan ik een half zakje gebruik op een 600gr brood. Ideaal want het zijn 7 grams zakjes waardoor ik nooit meer zit met niet werkend gist doordat ik het verkeerd of te lang bewaard heb.

  Tanja

  Reactie voor op de website?

  70.156. Grondstoffen in Tilburg e.o.

  Beste Edwin,

  Tips voor verkooppunten grondstoffen:

  De Paardebloem, Natuurwinkel op de Bredaseweg, voor alle biologische producten.

  De Molen in Oisterwijk, voor alle Soezie-meelproducten.

  Boerenbond op het Paletplein (TB-west), voor alle Soezie-bakproducten.

  Aveve handels in België, voor alle Soezie-bakproducten.

  Bakkerij Pastoor, achteraan in de Heuvelstraat, verkoopt ook meelmixen (Alleen water toevoegen )

  Bakkerijen Van Iersel verkopen ook diverse meelmixen (alleen water toevoegen).

  Internet: www.soezie.com

  Misschien kun je er wat mee.

  Groet, Nannique

  Reactie voor op de website?

  70.157. Rozijnen in het brood

  Dat was mijn ervaring ook. Nu doe ik het anders. Na de eerste kneding gaat er op een gegeven moment een piepje, wat betekent dat je iets kunt toevoegen. Ik voeg dan nog niet de rozijnen toe. Als ik dat wel doe slaan de keedhaken de rozijnen stuk en krijg je donkerder brood dat ook moeilijker rijst. Ik wacht totdat de machine stopt en klaar is voor de laatste maal rijzen. Dan haal ik de deegklomp eruit en kneed handmatig de rozijnen door het deeg. Ik maak een bal van het deeg met de rozijnen erin en doe die deegbal dan in de machine. Verder gewoon het programma laten afwerken. Dit gaat veel beter.

  Cato

  Reactie voor op de website?

  70.158. Andere volgorde

  Sinds een paar maanden bak ik ons brood dagelijks in de BBM. Ik hou de volgende volgorde aan: zout, meel, water, olie, en in een kuiltje de gist. Dat gaat prima, dus ook met de timer.

  Ik vraag me af waarom je broodverbeteraar gebruikt en of je niet beter bakkerszout kunt gebruiken i.p.v. gewoon zout. Wie kan me antwoord geven?

  Moniek

  Reactie voor op de website?

  70.159. Glutenvrij meel

  Mijn moeder gebruikt wit meel van Valpi in combinatie met bruin of wit meel van Glutafin. Eerst gebruikte ze alleen Glutafin. Nu is de structuur beter. Ook iets minder plastic achtig. Ik weet niet of het brood in de buurt van de kneedhaak hard en plakkerig is, in elk geval is het maar een beschaafde opening. Het recept staat op de site van de coeliakievereniging en ze bestelt het meel bij Sorgente. Dat gaat heel goed. Daar hebben ze heel veel soorten. Ze hebben ook een keer per jaar een open dag. Kun je ook dingen proeven. Maar dit terzijde.

  Succes groeten Philo

  Noot van de redactie: Zie ook bij de Coeliakie Vereniging.

  Reactie voor op de website?

  70.160. Bruine bonensoep (3,00 euro/voor 5 personen)

  • 250 gram half-om-half gehakt,
  • 1 ei en gehaktkruiden (of vervang dit door 250 gram stroganoffgehakt),
  • 2 tenen knoflook,
  • 1 prei,
  • 1 blok bruine bonen (500 gram),
  • 40 gram boter,
  • 2 eetlepels bloem,
  • 3/4 liter vleesbouillon (van tabletten),
  • 150 gram macaroni,
  • 1 liter gezeefde tomaten.
  1. Kneed door het gehakt het ei en de kruiden (dit hoeft natuurlijk niet met stroganoffgehakt).
  2. Maak met vochtige handen kleine balletjes.
  3. Snijd de schoongemaakte prei in dunne ringen en snipper de knoflook.
  4. Spoel de bruine bonen af onder de koude kraan.
  5. Smelt de boter in een soeppan en fruit hierin de preiringen en knoflook gedurende 5 minuten.
  6. Roer de bloem door de preiringen.
  7. Giet bij beetjes tegelijk en steeds roerende de bouillon in de pan. De bouillon is nu iets gebonden.
  8. Giet de gezeefde tomaten in de pan en breng aan de kook.
  9. Doe de balletjes gehakt en macaroni in de pan en kook ze, al roerende, in ongeveer 8 minuten gaar.
  10. Roer de bruine bonen door de soep en dien op zodra de bonen warm zijn.
  Lekker voor weinig!

  Gea

  Reactie voor op de website?

  70.161. Grondstoffen voor de BBM

  Als je het niet ziet zitten om naar een molenaar te gaan voor je bloem, kun je heel goed terecht bij de groothandel. Ik heb hier vlakbij een Lukas Klamer (soort Makro) en daar kocht ik deze week 10 kg wit en 10 kg 6 granen meel voor €8,80

  Op de markt kun je vaak droge gist in grote hoeveelheden krijgen. Om het vers te houden: bruine of groene wijnfles, vacuvin erop en pompen maar. Gewoon koel en donker bewaren.

  Succes! Willeke

  Reactie voor op de website?

  70.162. Recept Atkins brood

  Hoi, net je site gevonden, maar ben het hele net aan het afspeuren voor het atkins brood recept. Dat kan ik dus niet vinden. Kan jij me helpen met een goed recept?

  dank je alvast

  Reactie voor op de website?

  70.163. Ahornsiroop

  Beste Wilma,

  er is hier in Assen een boekhandel, die heeft veel kookboeken oa ook een Het broodmachine bakboek van Jennie Shapter Daar staat als ik mij niet vergis een recept in met ahornsiroop.

  groeten Diederick

  Reactie voor op de website?

  70.164. Parelsuiker

  Ik kwam op deze site terecht op zoek naar een adres in Rotterdam om parelsuiker voor suikerbrood te kopen. Kocht dit tot nu toe in Belgie. Beetje omslachtig. Wie weet een adres?

  Kees.

  Reactie voor op de website?

  70.165. 1 EET-lepel zout??

  Ik reageer op het recept voor een volkorenbrood zonder kneden.

  Is een hele eetlepel zout niet wat veel? Misschien moet dit een theelepel zijn??

  Ik hoor het graag zo gauw mogelijk, want het recept lijkt me het uitproberen waard.

  vr groet, Sietske de Hoop

  Reactie voor op de website?

  70.166. Ontbijtkoek: recept gevraagd

  Hi, Ik ben Braziliaanse, en zoek ook het recept van ontbijtkoek, want hier in Brazilië er dit product niet. Ben je bekend met het recept? Kun je het mij a.u.b. sturen?

  Dankjewel,

  Reactie voor op de website?

  70.167. Suikerklontjes!

  Ik lees van allemaal mensen dat ze om suikerbrood te maken dure suikerparels aanschaffen. Niet doeoeoen! Koop gewoon in de supermarkt een kilodoos suikerklontjes en mep die met een deegroller, een rubberhamer of desnoods het hoofd van de buurman in kleine klontjes! Net zo goed, net zo lekker, wel zo goedkoop!

  Leo

  Reactie voor op de website?

  70.168. Krentenwegge of stoet

  Wie kan mijn helpen aan een recept van krentenwegge of stoet?

  Vast bedankt, Sonja

  Reactie voor op de website?

  70.169. Recepten

  Recepten van krentewegge, ontbijtkoek enz, tik het gewenste in op google en je krijgt een legio aan info!!

  succes, groet Sofhie

  Reactie voor op de website?

  70.170. Erg lekker tamara

  Hallo Tamara,

  Jouw recept voor ontbijtkoek is erg lekker en gemakkelijk, veel van mijn collega's zijn nu ook ontbijtkoek gaan bakken.

  Dank je wel voor dit recept, Goetjes, José

  Reactie voor op de website?

  70.171. Extra toevoegingen aan het brood

  Ik ben het uitgebreid aan het lezen en wat me opvalt is dat er weinig verteld wordt over dat de broden ook droog kunnen worden als ze een paar dagen hebben gelegen. Ik heb daar wel last van. Iedereen gebruikt boter of roomboter en ik gebruik zonnebloem olie is misschien nog beter dan boter. Olijfolie als extra toevoeging is dat het langer mals brijft ook al is het ingevroren geweest.

  Jolanda

  Reactie voor op de website?

  70.172. Brood zonder gluten, gist enz.

  Hallo Elsbeth,

  je vraagt voor een recept vrij van vele dingen. Hier een recept uit: het heden ik kookboek van anne marie reuzenaar.

  • 100 gr. ongeglansde rijst,
  • 150 gr glutenvrij meel
  • 150 gr rijstemeel,
  • 150 gr boekweit meel,
  • 3 theelepls wijnsteenbakpoeder,
  • 1 theelepel zout,
  • 60 gr lactosevrije margarine,
  • 2 theelepels diksap,
  • 2,5 dl soja melk.
  rijst koken,
  oven voorverwarmen 200 graden.
  meel, wijnstenbakpoeder en zout boven een kom zeven, margarine smelten, iets laten afkoelen en samen met de rijst aan meel toevoegen, roeoren tot een kruimig deeg ontstaat.
  Diksap in soja melk oplossen en daarna hiervan zoveel toevoegentoter een stevig deeg ontstaat. Goed kneden. Deeg in ingevet broodblik doen en in de oven plaatsen, het is in ongeveer 45 minuten klaar.

  In dit boekje staan veel bruikbare recepten. Ook kun je uitproberen of dit in de bbm te doen is. Met zuurdecembrood is het mij goed gelukt. Kwestie van proberen. Het kneden kan zowieso in demachiene.

  succes ermee Trudi

  Reactie voor op de website?

  70.173. Vraagje

  Een goed idee voor het bewaren van gist, maar ik zit zelf nog een beetje te kijken hoe kun je precies afmeten hoeveel gist je hebt hoe doe jij dit.

  Elly

  Reactie voor op de website?

  70.174. Melkpoeder

  Ook ik kwam in verschillende recepten melkpoeder tegen. Deze heb ik na een hoop na lezen op onder andere de forum op Bakkerswereld.nl gevonden. De melkpoeder is te koop bij Super de boer, de melkpoeder is van Campina en het heet verder Elk. Bij mij was het een gele verpakking. Succes

  Marloes

  Reactie voor op de website?

  70.175. Melkpoeder

  Hallo,

  Nog een andere instant melkpoeder is: NIDO van Nestlé. Deze melkpoeder is verkrijgbaar in een (met plastic, bijgeleverde deksel) hersluitbaar blik van 400 gram en in een grotere uitvoering (inhoud is mij niet precies bekend).

  Deze melkpoeder kan ook uitstekend gebruikt worden in de broodbakmachine.

  Gerda

  Reactie voor op de website?

  70.176. Broodzout

  Broodzout kan je bij de molen kopen waar je ook meel en dergelijke kan kopen. Broodzout is nodig omdat hieraan jodium is toegevoegd en brood bij de bakker bevat dit al en als je het zelf zou bakken zou je er een tekort aan kunnen krijgen.

  Reactie voor op de website?

  70.177. Fijnlijntje

  Hoi,

  Het bakken van dit brood kan enkel en alleen lukken indien u het exact doet zoals beschreven! Indien u iets te veel of te weinig indoet lukt het niet!

  peter-jan timmerman

  Reactie voor op de website?

  70.178. Cake bakken

  Wie kan mij en tip geven om rozijnencake te bakken? Mijn rozijnen zakken altijd naar de bodem. Hoe kan ik dat verhelpen?

  Rudi

  Reactie voor op de website?

  70.179. Parelsuiker

  Ik heb de parelsuiker gekocht bij De Boerenbond, er zal er zeker wel een in de buurt van Rotterdam zijn.

  Groetjes Tonnie

  Reactie voor op de website?

  70.180. HE BR4000 handleiding

  Ik heb wel handleiding voor jou om faxen wil ik wel hetfaxnummer hebben. Maar de recepten voor brood bakken kloppen niet ter waarschuwing. Koop een boek speciaal voor broodbakmachine em daar heb je plezier mee.

  Groetjes

  Reactie voor op de website?

  70.181. Gist in het vriesvak

  Op advies van een diervoederhandelaar annex meelhandelaar uit Best, bewaar ik de droge gist in het vriesvak van mijn koelkast en haal er steeds een gedeelte uit. Ruim een half jaar blijft hij al goed.

  Roger Duijkers Sint-Oedenrode

  Reactie voor op de website?

  70.182. Ontbijtkoek

  Bedankt voor het recept van ontbijt koek. Maar weet u toevallig ook hoeveel calorieeen er in uw recept zitten, als je het weet of ongeveer weet wil u het me dan even mailen.

  groet

  Reactie voor op de website?

  70.183. Ontbijtkoek

  Hallo Maarten,

  Ik hoop dat dit werkt zoals ik denk. Ik las nl je recept voor ontbijtkoek, maar het is me niet duidelijk hoeveel zelfrijzend bakmeel er in moet. Is dit 250 gr of 500 gr? Je hebt nl verschillende verpakkingen.

  Met vriendelijke groet, Mariëtte.

  Reactie voor op de website?

  70.184. De voordeligste broodbakmix voor in de broodbakmachine

  De voordeligste broodbakmix voor in de broodbakker.

  Alleen water toevoegen en klaar.

  In diverse soorten, Meerkoren,Rogge, Bruin en Wit. 1kg slechts 1,50 euro.

  10 pakken 14 euro.

  Kirsten

  Reactie voor op de website?

  70.185. Wie heeft een recept voor pepernoten?

  Ik heb al verschillende recepten uitgeprobeerd maar het worden steeds soort van kruidnoten, ik wil dus een recept voor de echte zachte pepernoot! Misschien is het wel hetzelfde als ontbijtkoek, dat recept wil ik dan ook graag hebben.

  b.v.d. Miranda

  Reactie voor op de website?

  70.186. Zakkende rozijnen in cake

  Door de rozijnen na het wassen eerst met een doek te drogen en daarna met bloem te bestrooien zullen de rozijnen op hun plaats blijven. Succes.

  Kittie

  Reactie voor op de website?

  70.187. Zoet wit melkbrood

  Naam bij ons is "Koekenbrood"

  Hieronder het recept voor brood met zoetstof

  • 500 gram witte bloem
  • 100 ml water + melk + 1 ei tot max. 200 ml
  • 6 ml zoetstof voor gebak of (6 eetlepels suiker)
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 5 gram zout
  • 20 gram verse gist of 1 (11gr)zakje droge gist
  • 50 gram zachte roomboter
  De bewerkingen zijn zoals voor wit brood.

  Smakelijk!

  Reactie voor op de website?

  70.188. Chinees Rotterdam

  Hoi elmo, heb je misschien wat adressen van de chinese winkeltjes in rotterdam ? alvast bedankt.

  Reactie voor op de website?

  70.189. Meel in bakblik na bakken

  Probeer eens om eerst het vocht in het bakblik te doen. Vervolgens de bloem. Daarna in elke hoek de gist, de suiker, het zout en de boter of olie.

  Jaap

  Reactie voor op de website?

  70.190. Broodmix Lidl

  Ik heb nu 2 keer een brood gebakken met Lidl mix (alle andere mixen gaan tot nu toe prima) en heb ze allebei direct afgevoerd naar de prullenbak. Alleen al de geur is erg onprettig en de structuur dito. Weet iemand hoe dit komt? Ik heb het gewone programma een keer gebruikt en het fastprogramma (kleiner brood) maar ik zie geen verschil.

  Corina

  Reactie voor op de website?

  70.191. Broodmeel Lidl

  Het zou kunnen komen omdat de Lidl een Duitse winkel is, en waarschijnlijk Duits meel verkoopt. In Duits meel zit meestal zuurdesem, waardoor het brood anders ruikt, smaakt en van structuur is.

  Ook wordt er vaak roggemeel gebruikt, waardoor het brood een soort mengsel is van gewoon brood en roggebrood.

  Wij wonen aan Duitse grens, en bakken of kopen vaak Duits brood, vinden het ook lekker, dit komt waarschijnlijk omdat we hier van jongs af aan mee opgegroeid zijn.

  Renske

  Reactie voor op de website?

  70.192. Broodverbeteraar

  Als broodverbeteraar kun je heel goed 2-4 vitamine c tabletjes gebruiken, fijnstampen en door het deeg doen, dan wordt het brood iets luchtiger en rijst iets beter.

  Renske

  Reactie voor op de website?

  70.193. Harde broodkorst

  Ik heb de AFKbm3 gekocht. Ik bak op stand hell (lichte) en klein volume, Romeinse 1. De korst is inderdaad hard. Na het afkoelen doe ik het brood in een diepvrieszak. De korst wordt dan zacht.

  Succes Desiree

  Reactie voor op de website?

  70.194. Ontbijtkoek bakken

  Laatst heb ik kruidcake gebakken van Koopmans. Dat smaakt als ontbijtkoek. Er zit weinig vet in. Ik heb een AFK bm3 BBM. Als de cake versgebakken is, dan is het klef. Na een dag is het beter. Ik bak op de normale stand, klein broodvolume en lichte korst. Succes.

  Desiree

  Reactie voor op de website?

  70.195. Meel versus bloem

  Witbrood is gemaakt van tarwebloem, volkorenbrood is gemaakt van tarwemeel, tarwe is een mengeling van meel en bloem. Dus roggebloem is wit/grijs Roggemeel is dus met roggezemelen.

  bergentheim

  Reactie voor op de website?

  70.196. Meelverbeteraar

  Een eetlepel per brood, en het brood blijft veel langer zacht en is veel luchtiger. Ik haal het bij de Wellkoop.

  gr Lijdia

  Reactie voor op de website?

  70.197. Zoetstof voor bakken

  Ik zag pas in de winkel zoetstof, speciaal voor bakken. Ik denk bij ah of bij de edah.

  Reactie voor op de website?

  70.198. Suiker en gistvrij brood

  Hierbij een recept voor de BBM met het nieuwe vloeibare zuurdesem. Het brood wordt even hoog als met droge gist smaakt en ruikt niet zuur, heeft een goede structuur. Let wel op de hoeveelheid vocht dat is kritisch.

  Sinds kort is er bij molens een nieuw product te koop. Het is vloeibare desem op natuurlijke basis gemaakt van tarwe.

  1. Met deze gistvervanger kunt u echt normaal brood bakken in uw BBM.
  2. Het rijst even goed als met droge gist.
  3. Het smaakt even goed als een normaal brood dus NIET zuur.
  4. Het ruikt ook normaal en heeft een goede structuur. Omdat het bakken met deze gistvervanger nauwkeurigheid vereist is het belangrijk dat u niet meet maar weegt!
  > Ga voor een 500 grams brood als volgt te werk:
  1. doe eerst 15 gram vloeibare desem in het bakblik van uw BBM
  2. Doe hier dan de 500 gram bloem/meel bovenop.
  3. strooi hier het zout op.
  4. doe er vervolgens 15 gram zonnebloemolie bij.
  5. als laatste lauw water(300 gram-15 gram desem - 15 gram olie) = 270 gram! Doe dit nauwkeurig want met meer vocht zakt het brood iets in. Gebruik vanwege die nauwkeurigheid een digitale weegschaal en zet die na elke weging op 0.
  Ingredienten in deze volgorde:
  1. 15 gram vloeibare desem.
  2. 500 gram meel/bloem.
  3. 4 gram bakkerszout.
  4. 15 gram zonnebloemolie.
  5. 270 gram lauw water.
  Baktijd in de AFK BBM stand 1 is ca 3 uur.

  Co

  Reactie voor op de website?

  70.199. Vitamine C gevaarlijk?

  Hallo, je kunt bijna niet een te veel aan vitamine C in je lichaam krijgen en dus is het ook niet gevaarlijk. Dit komt omdat vitamine C in water oplosbaar is en het overtollige dus door het lichaam via de urine uitgescheiden word. Dus maak je niet druk over evt. vit C vergiftiging want dat bestaat niet!

  Groeten, Jolanda

  Reactie voor op de website?

  70.200. Meel in/bij Tilburg

  Er is een molen in Terheijden, misschien ligt dat bij u in de buurt?

  Jantsje

  Reactie voor op de website?

  70.201. Tarwevrij en suikervrij

  Er is onlangs tarwe allergie, suiker- en zoetstof allergie geconstateerd. Ik mag dus alleen dextrose en malto-dextrine zoetstof. Weet iemand een ontbijtkoek recept of brood-achtig recept zonder tarwe, suiker en de overige zoetstoffen?

  alvast enorm bedankt! Daniëlle

  Reactie voor op de website?

  70.202. Voor Danielle: tarwe- en suikervrij

  He Danielle

  Ik heb een recept voor brood dat Tarwe- (gluten), suiker-, en gistvrij is. Als je intresse hebt mail me dan even, ik heb het in een word document hangen dus ik kan het je zo per mail sturen.

  Groetjes van

  Reactie voor op de website?

  70.203. Hoezo geen luchtig brood met BBM?

  Probeer eens tussen de 25% en 50% van het meel waarvan je een NIET luchtig brood krijgt te vervangen door ongebleekte witte bloem. Pas op als je na het bakken het deksel van je BBM opent dat je brood er niet uit zweeft (LOL)

  Aad

  Reactie voor op de website?

  70.204. Geen luchtig en onsmakelijk brood m.bbm

  Ons brood met bbm 6600 is onsmakelijk en niet gerezen met het zelfde meel en werkwijze met een andere bakoveh bvb domo is het wel heerlijk

  lannoye louis

  Reactie voor op de website?

  70.205. Molens

  In vlaardingen zit ook een hele goede molen met een hele grote keus aan meel, maar ook veel dingen om taarten enzo te versieren. echt een aanrader

  Nadine

  Reactie voor op de website?

  70.206. Melkpoeder

  Hoi,

  Ik kon melkpoeder ook eerst nergens vinden maar de edah en de albert heijn hebben het. Het heet: ELK. Zit in een geel pakje waarin 3/4 zakjes zitten. Kost iets van 1.10. Het voordeel van de magere melkpoeder is dat het minder vet bevat dan gewone melk en dat je je bbm in de timer kan zetten (dit gaat niet met bederfelijke waar)

  Succes.

  Reactie voor op de website?

  70.207. Chinese winkel

  De beste, goedkoopste en meest uitgebreide chinese winkel in Rotterdam is op de Chinese boot die ligt naast de Euromast. Hier hebben ze alles tegen groothandelsprijzen.

  Bob

  Reactie voor op de website?

  70.208. Gejodeerd zout

  Ik wil even reageren op onderwerp 177. Al het zout dat je in de supermarkt koopt voor compsumptie is gejodeerd zout En het staat er altijd op. Zover ik weet is dit door de overheid verplicht gesteld.

  Nico

  Reactie voor op de website?

  70.209. Amandelmeel

  Hallo,

  Ik zou zo graag een vraag willen plaatsen of er iemand is die een brood heeft gebakken van Amandelmeel.

  Alvast bedankt.

  Groet, Iwonka

  Reactie voor op de website?

  70.210. Gluten i.p.v. suiker

  Met het bakken van brood in de BBM gebruik ik (op aanraden van een bakker) 10 gram gluten in plaats van suiker. Dit maakt het brood erg luchtig en lekker.

  Zouden er nadelen zitten aan het gebruik van gluten? Je kunt ze zo bij de molen bestellen, maar ik lees in niet één recept over het gebruik van gluten, terwijl het mij beter bevalt dan suiker. Wie weet hier meer over?

  Alvast bedankt, Adri.

  Reactie voor op de website?

  70.211. Wijnstijnpoeder en bakpoeder

  Hoi,

  Ik heb een vraagje. Sommigen zeggen dat bakpoeder gebruikt kan worden in plaats van wijnsteenpoeder. Is dit waar? En kun je het dan in dezelfde verhouding gebruiken?

  groetjes Iris

  Reactie voor op de website?

  70.212. Fijn lijntje

  Ik koop Fijn Lijntje online. Precies doen wat er op de verpakking staat. Na de inductiefase kun je overgaan op Atkins broodmix verkrijgbaar bij AH. Dit vind ik niet onderdoen voor gewoon grof volkorenbrood. Mag vanaf fase 2. Atkins broodmix vind ik persoonlijk lekkerder dan Fijn Lijntje maar smaken verschillen.

  Groetjes Judith

  Reactie voor op de website?

  70.213. Te luchtig brood in een bbm door teveel water

  Mijn eerste brood uit de bbm was te luchtig. Het was ook ingezakt. De Oorzaak was teveel water in het recept. Normaal is 5 delen meel en 3 delen water. Maar nu werd het veel luchtiger, dan ik ooit eerder voor elkaar gekregen had. Het was wel niet goed, maar het kan toch een tip zijn voor mensen die rijsproblemen hebben, om iets meer water te gebruiken. Deeg moet niet te stug zijn.

  Het verhaal dat je in een bbm dus geen luchtig brood kunt krijgen klopt dus sowieso niet.

  Serge

  Reactie voor op de website?

  70.214. Vergelijking bakmachine en handmatig brood maken

  Ik heb ooit een hobbybakkerij gehad met grote machines, voor biologisch volkoren en gebuild meel. We bakten 60 broden in 3 soorten in 6 uur tijd, met schoonmaken enzo er bij. Maar ik sta nou grijnzend te kijken hoe m’n bakmachine (Kenwood BM 350) in feite hetzelfde procede volgt, en ik slapende brood krijg. :-)

  Eerst 30-40 minuten mengen. (Dat vind ik wat lang, maar het kan afhangen van hoe efficiënt de mengmachine mengt.) Hij piept tussendoor, zodat je later dingen kunt toevoegen zoals zout en zaden.) Dan een eerste rijs van 25 minuten. Dan een tweede rijs van 25 minuten. Dan een hoofdrijs van 60 minuten. En dan 45 minuten bakken op – ik meen – 200 graden.

  Het grootste verschil is, dat in de bbm twee handelingen ontbreken, of slecht nagebootst worden, die de gistwerking verbeteren. Gist scheidt koolzuur af, en stikt dan in zijn eigen koolzuurgas. Bij handmatig werken, na de eerste rijs, sla en druk je dus het gas er even uit, en rolt er weer een bol van. Dat doe je ook na de tweede rijs, en vormt er dan een brood van. In de bbm wordt dit nagebootst, door in beide gevallen even 10 seconden te mengen. Dit werkt dus nooit echt goed.

  Ik besloot dus om anderhalf keer zoveel gist te gebruiken, en dat gaf prima resultaten. (Het brood werd misschien zelfs iets te luchtig.) Normaal gebruik je 2% verse gist. (dus 2% van het meelgewicht, NIET 2% van het broodgewicht.) Op 1000 gram meel dus 20 gram verse gist. Droge gist werkt 3x zo goed, dus dat wordt 7 gram op 1000 gram meel. (Dit geldt dus voor gewoon brood, niet voor zeer luchtig stokbrood of zoiets.) In de bbm gebruikte ik dus anderhalf maal zoveel. Dus 3% verse gist, of eenderde daarvan aan droge gist. Maar dat hoeft dus misschien niet eens.

  Veel broodrecepten – vooral die van thuisbakkers – vermelden veel teveel gist. Vaak tot 5% (50 gram verse gist op 1000 gr meel) Dat moet je wantrouwen. Dat geeft misschien bij hen wel goede resultaten, maar het is nodig omdat ze iets fout doen: Te lage rijstemperatuur of te korte rijstijden. Of te weinig vocht. Of te heet (gist gaat meen ik dood boven de 40 graden) Of de eerste rijstijden zijn te lang, waardoor het gist zijn kracht kwijt raakt in de laatste rijsfase. Het kan dus aan veel plaatselijke omstandigheden liggen. Als je dus ver boven die 2% zit (of eenderde daarvan), probeer dan eens om gist te minderen, en bekijk de resultaten.

  Veel van die recepten vermelden ook teveel water. Standaard is: 5 delen meel, en 3 delen vocht. Ik volgde zo’n Kenwood-recept en dat werd een troep: veel te luchtig, ingezakt, en het was niet gaar.

  Een nadeel van de bbm: je moet de deeghaak er na de tweede rijs eigenlijk uithalen, anders zit die in het brood. Hij doet dus net niet alles automatisch. Maar je kunt 'm ook laten zitten. Maar dan krijg je dus wel beschadigde sneedjes in het midden van het brood.

  Met de korst heb ik nog geen ervaring. Met de hand gebruikte ik een aflopende temperatuur. Maar de bbm heeft een oplopende temperatuur. Misschien wordt de korst dan minder knapperig. Ik zag daar ook wel klachten over.

  Een ander nadeel van die Kenwood (en mogelijk andere) vind ik de vaste instellingen. Hij heeft wel 14 programma’s maar die kun je niet wijzigen. (kortere rijs, hogere temperatuur of langere baktijd.)

  Samengevat: ik sta ervan te kijken, dat dit kan. Ik heb pas 3 broden gemaakt, maar het is niet slechter, dan wat ik vroeger met de hand voor elkaar kreeg. En als je het met de hand doet, moet je aan veel dingen denken. En ik kan nou nog gaan experimenteren met hoeveelheden gist en vocht, om de textuur precies zo te krijgen als ik wil.

  En het is een makkie! Spul erin gooien, gewicht en korstbruin instellen, en op Start drukken. 3.30 uur later heb je brood! Ik verheug me nou al op toevoegen van: zaden, italiaanse kruiden, uienpoeder, melk of melkpoeder, noten, ei, paprika, alles binnen handbereik, of wat de kat overgelaten heeft.. :-) De beste aankoop sinds tijden.

  Serge

  Reactie voor op de website?

  70.215. Broodbakmachine, brood zonder melk en zonder suiker

  Hoi,

  Ik ben op zoek naar een recept voor de broodbakmachine voor brood zonder melk en ook zonder suiker. Druivensuiker mag wel. Ik ben nog maar net begonnen met de zoektocht en moet nog gaan experimenteren met de machine en recepten.

  Groet, Jorien

  Reactie voor op de website?

  70.216. Brood zonder melk

  Ik bak met de machine altijd brood zonder melk. Eerst 1¼ maatbekertje water. Dan 1,5 theelepel zout, 2,5 eetlepel suiker( die zou je dan door druivensuiker kunnen vervangen), 2,5 eetlepel zonnenbloemolie. vervolgens 500 gram volkorenmeel (van AH) en 1,5 theelepel gedroogde gist. ik doe er dan ook vaak nog zonnenbloem pitjes bij.

  De suiker heb je in brood nodig als voeding voor het gist. Probeer het uit en pas het recept aan.

  Groeten van Els

  Reactie voor op de website?

  70.217. Ervaring met 1 de beste volkorenmeel in bbm

  Lees vol interesse al jullie ervaringen.

  Ik heb nu bij dirk van den broek hun eigen merk volkorenmeel (1 de beste) gekocht en hier 2 x brood in de bbm mee gebakken. Eerste keer volgens het recept wat op pak staat en 2e keer volgens eigen recept. wat altijd prima brood geeft (gebruik volkornenmeel van de bakker).

  Echter beide keren heb ik het brood weg kunnen gooien omdat het niet voldoende gerezen was. Wie heeft ervaring / juiste recept voor volkorenbrood met dit merk meel?

  eigen recept:
  450ml volkorenmeel, 20 gr. margarine, 10 gr. suiker, 10 gr zout, 1 zakje 7 gr. droge gist, 250 ml lauw water.

  Judy

  Reactie voor op de website?

  70.218. Bruinebonensoep

  Reactie op Bruine bonensoep (3,00 euro/voor 5 personen)

  Inplaats van bloem om de soep te binden kun je er ook een paar kleingesneden aardappelen in meekoken. Lekker voedzaam. Thea

  Reactie voor op de website?

  70.219. Molen

  Reactie op Molen Zuid-Holland

  Op de vraag over molens. Er is er ook een in Alphen aan den Rijn. Verkoopt een uitgebreid assortiment en is niet duur. Aanbevolen. Thea

  Reactie voor op de website?

  70.220. Reactie pepernoten

  De pepernotenmix is tekoop bij de Aeolusmolenwinkel aan de Kortedijk 16 in Vlaardingen.Ze kunnen je daar prima advies geven.

  Ida

  Reactie voor op de website?

  70.221. droge gist bewaren

  Het beste is de gist die van grote hoeveelheid te bewaren in een pot met een vacuumdopje erop, het is een zelfde sisteem als een fles wijn ontluchten.

  En dan in de koeling of gewoon donker wegzetten, maar voor dagelijks gebruik doe ik een klein hoeveelheid in een appart plasticschaal met deksel eruit halen voor ongeveer een week gebruik. Dan hoe je niet zoveel te ontluchten.

  rina

  Reactie voor op de website?

  70.222. Brood bakken

  Reactie op Recepten voor het bakken van brood

  Ik bak al jaren mijn brood zelf. Gewoon in de oven. Bevalt me prima. Bak wel 2 broden tegelijk. Heb een snijmachine, doe 5 sneetjes brood in een plastic zak en doe het in de vriezer. zo ong 10 zakjes. Neem dan elke dag 1 zakje uit de vriezer, en heb dan elke dag vers brood. Voor korrels in de jam hoef je niet bang te zijn als je een lepeltje gebruikt. Maar dat kan een kind nog begrijpen.

  Ina

  Reactie voor op de website?

  70.223. Bruin brood van glutafin met de broodmachine

  Reactie op Glutenvrij brood in de inventum

  Ik bak al vijf jaar met een broodmachine van panasonich sd253 gaat altijd goed het recept is:

  350 gr glutevrij meel glutafin bruinmix
  anderhalve theelepel gedroogde gist zit in het pak zelf
  310 water (koud)
  45 gr boter bertolli(ah)
  anderhalve theelepel zout

  Bereidingswijze
  Water in de bakvorm, dan het zout, dan de helft van het meel, de gist, de andere rest van het meel, de boter

  Ans

  Reactie voor op de website?

  70.224. glutenvrijbroodbakken in AFK BM-2

  Wie heeft er voor mij een recept om glutenvrijbrood te bakken in de BBM van het merk AFK BM-2 wat goed resultaat geeft. Ik gebruik momenteel broodmix van Consenza waar alleen nog water en gist bij moet. En bak het op programma 6 maar het blijft aan de onderkant/zijkant altijd wat klef. Ik hoop op een reactie. Alvast bedankt.

  Groeten Jetta

  Reactie voor op de website?

  70.225. Bakken in AFK

  Probeer eens te bakken op programma 1. Ik gebruik altijd dat programma voor het volkorenbrood dat ik bak. Houd ook rekening met de luchtvochtigheid. Als het erg vochtig is doe ik een beetje water minder in het recept. Ik heb geen ervaring met glutenvrij bakken.

  Els

  Reactie voor op de website?

  70.226. Recept Speltbrood met zonnebloempitten

  Spelt is een goede tarwevervanger, bevat veel gezonde voedingsstoffen en bevat minder en andere gluten dan tarwe.


  - 500gr speltmeel
  - 4 el olijfolie
  - 240ml warm water
  - 20gr verse gist (of een zakje gedroogde)
  - 75gr zonnebloempitten
  - 5gr zout
  - eventueel een schepje honing of suiker

  - Los het gist op in het water, voeg hier eventueel de suiker aan toe.
  - Meng dit met de rest van de ingrediënten en kneed tot een soepel deeg. Spelt maakt iets kortere gluten dan tarwe, het deeg voelt iets anders aan dan je misschien gewend bent, maar mag niet meer kruimelig zijn. Ook niet te lang doorkneden!
  - Laat het deeg 30 minuten afgedekt met een theedoek rusten op een warme plek.
  - Sla het deeg plat en rol tot een mooie bol. Vorm deze een beetje langwerpig en niet te dun en leg deze op je ingevette bakplaat.
  - Laat het deeg vervolgens afgedekt onder een licht vochtige doek 1,5 uur rijzen.
  - Verwarm de oven voor op 190C, hetelucht 175C.
  - Bak het brood in ong. 35-40 minuten gaar.

  Eet smakelijk!

  Jasper

  Reactie voor op de website?

  70.227. Oranjebloesemwater

  Reactie op Oranjebloesemwater

  Oranjebloesemwater kun je kopen bij de Marokaan, maar dat smaakt wat zeepachtig. Lekkerder is het oranjebloesemwater van homeopatische drogist erica ( www.ericakruiderijen.nl). Ook lekker in ijsbergsalade of venkelsalade met sinasappel. Ze verkopen ook rozenwater. Lekker in de fruitsalade.

  Daphne

  Reactie voor op de website?

  70.228. Suikerzoete..........

  Het is simpel als je weet hoe het werkt. De crux is dat gist leeft, maar ook in rust kan verkeren. Als je gist koopt en gaat gebruiken, moet het uit de rustfase gehaald worden middels wat vocht. Water voldoet. Gist dat actief is, wil groeien en zich vermenigvuldigen en heeeeel veeeel koolzuurgas (CO2) maken. De eerste brandstof hiervoor is suiker (je kan ook glocose, fructose, dextrose e.d. nemen). Later in het proces worden de weinige suikers uit het meel ook nog gebruikt. Doe NOOIT zout direkt bij de gist, want dan gaat de gist dood en zal je deeg niet rijzen.

  En zelf heb ik nog nooit een brood gebakken! Wel ketelkoek (noordhollandse variant van de groningse POFFERT), waar dubbele hoeveelheden gist in gaan. Ga die in de BBM proberen: als ie mislukt zijn de vogeltje helemaal gelukkig......

  Naggeris

  Reactie voor op de website?

  70.229. Zoetstof werkt niet

  Reactie op Broodbakken met zoetstof?

  De functie van suiker is niet om het brood zoet te maken, maar om de gist een vliegende start te geven. Wat gist in een brood doet is namelijk, de suikers die van nature in het meel aanwezig zijn omzetten, waarbij CO2 vrijkomt die ervoor zorgt dat het brood rijst. Door zelf suiker toe te voegen komt de gist sneller op gang (de toegevoegde suiker is makkelijker om te zetten dan de suiker in het meel).

  Zoetstof bevat geen suikers, en daar heeft het gist dus niets aan. Omdat de suiker die je zelf toevoegt door de gist wordt afgebroken, zit er als het brood klaar is geen suiker meer in. Daarom is suiker in deze context ook geen probleem voor diabetici, of mensen die om andere redenen geen suiker gebruiken.

  Mendel

  Reactie voor op de website?

  70.230. Reactie op suiker in brood

  Reactie op Suiker

  Het schepje suiker wat bij een recept vermeld staat is meestal om verse (dus geen zakje gedroogde) gist met lauw water te activeren

  Jop

  Reactie voor op de website?

  70.231. Broodbakmachine

  Een broodbakmachine kiezen? Kijk verder bij www.broodbakmachine.info.

  Reactie voor op de website?

  70.232. Speciaal recept glutenvrije speculaas en pepernoten

  Een speciaal recept voor het maken van GLUTENVRIJE speculaas en pepernoten vind je hier.

  U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

  Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

  Uw naam:
  Uw e-mail adres:
  Titel van uw bijdrage:

  Uw reactie:

  Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Recepten voor het bakken van brood

 1. Brood bakken
 2. Recept brood
 3. Broodbakken met zoetstof?
 4. Nooit suiker
 5. Receptentip
 6. Recept Bifinett BM 6600
 7. Receptenboek voor HEMA broodbakmachine
 8. Recepten voor de broodbakmachine
 9. Brood gistvrij
 10. Glutenvrij brood in de inventum
 11. Antwoorden van der coeliakielijst
 12. Meer water bij glutenvrij brood
 13. Gist
 14. Suiker
 15. Recept voor bodding
 16. Recept volkorenbrood (zonder kneden)
 17. Suiker bij gist: niet doen
 18. Vitamine c - tabletten
 19. Glutenvrij zuurdesem brood
 20. Recepten
 21. Waarom suiker
 22. Recepten
 23. Brood bakken met wijnsteenpoeder
 24. Honing ipv suiker?
 25. Recept voor brood met wijnsteenpoeder
 26. Glutenvrij bakken in een broodmachine
 27. Glutenvrije recepten gevraagd
 28. Toevoegingen
 29. Ideaal volkoren recept broodbakmachine
 30. Recept bruin brood
 31. Welke melkpoeder in brood
 32. Melkpoeder en milliliters
 33. Recepten bbm
 34. Recepten BBM
 35. Broodrecept
 36. Broodverbeteraar
 37. HE (HOME Elekronics) BBM recepten
 38. Melkpoeder
 39. Verschil tussen melkpoeder en koffiecreamer
 40. Glutenvrij brood
 41. Joris weet raad...
 42. Boter
 43. Ha die Ton
 44. Glutenvrije recepten
 45. Gezocht: recept chocoladebrood
 46. Recept voor chocoladebrood
 47. Melkpoeder? Geen creamer!
 48. Bijgeleverde recepten
 49. Suiker in brood
 50. Vers houden brood
 51. Probeer dit eens
 52. Olie
 53. Receptenboek Hema
 54. Adres soeziemeel
 55. Suiker in brood
 56. Gevraagd: recept roggebrood
 57. Recept roggebrood
 58. Bewaren van gist
 59. Melkpoeder
 60. Tips m.b.t. broodbakmachine
 61. Oranjebloesemwater
 62. Ahornsiroop
 63. Kopen van bloem e.d.
 64. Vraag over de HBR400 Home elctronics
 65. Jam maken
 66. Adres meel en graanprodukten
 67. Broodmeel in Zuid Holland
 68. Een vraag over de inventum 30
 69. Adres voor meel
 70. Melkpoeder
 71. 5-kruidenpoeder
 72. Reactie: een vraag over de Inventum
 73. Gebruiksaanwijzing Bifinett 6600
 74. Recept roggebrood
 75. Everglades
 76. Prima boek (met wat aandachtspunten)
 77. Wie heeft er een recept voor ontbijtkoek
 78. Broodbakken inventum 30 Lilian
 79. Recept ontbijtkoek
 80. Vitamine C
 81. Melkpoeder
 82. rozijnenbrood
 83. Broodverbeteraar, daar te koop
 84. Grote hoeveelheden meel
 85. Reactie op suiker in het brood
 86. Recept zuurdesem zonder gist
 87. Volgorde
 88. Suiker
 89. Droge en verse gist
 90. Jam
 91. Recept voor suikerbrood
 92. Recept Ontbijtkoek
 93. Vraag over suikerbrood
 94. Broodkorsten zijn zo hard
 95. Broodverbeteraar
 96. Broodverbeteraar 2
 97. Molen Rijsoord
 98. Atkins brood
 99. Recept voor Atkins dieet
 100. Gevaar vitamine c
 101. Adres soeziemeel
 102. Suikerbrood
 103. Bak eens een LUCHTIG brood!
 104. Citroensap
 105. Fijn lijntje van Atkins
 106. Recept met goedkoop meel
 107. re 50.84
 108. Gistvrij brood
 109. Wijnsteenpoeder
 110. Molen in de buurt van den HAAG
 111. Aldi dld
 112. Tip
 113. Zelf bakken website
 114. Vitamine C toevoegen aan deeg
 115. Vitamine C slecht?
 116. Fijnlijntje
 117. Kopen van soeziemeel
 118. Leverancier voor deeghaak
 119. Deegtip
 120. Turkse winkel/bakker
 121. Vitamine C
 122. Brood
 123. Molenaarsmeel in oost-groningen
 124. Fries roggebrood
 125. Fijn lijntje meel
 126. Gist
 127. Winkel voor meel in de buurt van Tilburg
 128. Teveel vitamine C
 129. hard witte broodmeel
 130. Reactie op vit.C
 131. Hoeveel bakmeel
 132. reactie op 56.137
 133. Mixed spice/5-kruidenpoeder
 134. Gebruiksaanwijzing Cooks Essentials b.b.m.
 135. Zuiveringszout
 136. Wijnsteenpoeder
 137. Gevaar vitamine c
 138. Maatbeker / meetlepel
 139. Roggebrood in de mirowave
 140. Als ik brood bak dan is het veel te hard
 141. Honing ipv suiker
 142. Gezocht: recept voor speltbrood zonder gist
 143. Recept voor brood zonder gluten (tarwe), suiker en gist
 144. Suiker voedt de gist
 145. Soubry Meel
 146. Hebben bakkers ook last van broodnijd?
 147. Recept Turks brood
 148. Vitamine C poeder
 149. Roggebrood in BBM
 150. Bakkerij \'t Stoepie
 151. Broodmix bij de LIDL in Duitsland
 152. Meel kopen in de buurt van Tilburg
 153. Bakkerszout?
 154. jam
 155. Bewaren van gist
 156. Grondstoffen in Tilburg e.o.
 157. Rozijnen in het brood
 158. Andere volgorde
 159. Glutenvrij meel
 160. Bruine bonensoep (3,00 euro/voor 5 personen)
 161. Grondstoffen voor de BBM
 162. Recept Atkins brood
 163. Ahornsiroop
 164. Parelsuiker
 165. 1 EET-lepel zout??
 166. Ontbijtkoek: recept gevraagd
 167. Suikerklontjes!
 168. Krentenwegge of stoet
 169. Recepten
 170. Erg lekker tamara
 171. Extra toevoegingen aan het brood
 172. Brood zonder gluten, gist enz.
 173. Vraagje
 174. Melkpoeder
 175. Melkpoeder
 176. Broodzout
 177. Fijnlijntje
 178. Cake bakken
 179. Parelsuiker
 180. HE BR4000 handleiding
 181. Gist in het vriesvak
 182. Ontbijtkoek
 183. Ontbijtkoek
 184. De voordeligste broodbakmix voor in de broodbakmachine
 185. Wie heeft een recept voor pepernoten?
 186. Zakkende rozijnen in cake
 187. Zoet wit melkbrood
 188. Chinees Rotterdam
 189. Meel in bakblik na bakken
 190. Broodmix Lidl
 191. Broodmeel Lidl
 192. Broodverbeteraar
 193. Harde broodkorst
 194. Ontbijtkoek bakken
 195. Meel versus bloem
 196. Meelverbeteraar
 197. Zoetstof voor bakken
 198. Suiker en gistvrij brood
 199. Vitamine C gevaarlijk?
 200. Meel in/bij Tilburg
 201. Tarwevrij en suikervrij
 202. Voor Danielle: tarwe- en suikervrij
 203. Hoezo geen luchtig brood met BBM?
 204. Geen luchtig en onsmakelijk brood m.bbm
 205. Molens
 206. Melkpoeder
 207. Chinese winkel
 208. Gejodeerd zout
 209. Amandelmeel
 210. Gluten i.p.v. suiker
 211. Wijnstijnpoeder en bakpoeder
 212. Fijn lijntje
 213. Te luchtig brood in een bbm door teveel water
 214. Vergelijking bakmachine en handmatig brood maken
 215. Broodbakmachine, brood zonder melk en zonder suiker
 216. Brood zonder melk
 217. Ervaring met 1 de beste volkorenmeel in bbm
 218. Bruinebonensoep
 219. Molen
 220. Reactie pepernoten
 221. droge gist bewaren
 222. Brood bakken
 223. Bruin brood van glutafin met de broodmachine
 224. glutenvrijbroodbakken in AFK BM-2
 225. Bakken in AFK
 226. Recept Speltbrood met zonnebloempitten
 227. Oranjebloesemwater
 228. Suikerzoete..........
 229. Zoetstof werkt niet
 230. Reactie op suiker in brood
 231. Broodbakmachine
 232. Speciaal recept glutenvrije speculaas en pepernoten

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.