Groot Gezin
Thema pagina
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

67. Ervaringen met de broodbakmachine

De rest van deze discussielijn is bedoeld voor ervaringen met de broodbakmachine.

Reactie voor op de website?

67.1. Ervaring met brood bakken op het internet

Op de site Broodbakken vind je van alles over brood bakken.

Bij de Thuisbakker veel informatie over zelf bakken.

Van alles over brood bij het Voorlichtingsbureau Brood.

Zeer uitgebreid, maar wel in het engels: allreceipes.com.

En kijk vooral ook bij de SOEZIE-club!

De BroodBakLovers is een mailinglist speciaal voor gebruikers van de broodbakmachine.

Reactie voor op de website?

67.2. Reacties van de grootgezinsmanagerslijst

Vanuit de grootgezinsmanagerslijst kwamen de volgende reacties:

Reactie voor op de website?

67.3. Ervaringen en tips

Ik heb een broodbakmachine van de HEMA, uit de aanbieding, maar ik geloof dat alle merken wel goed bekend staan (Princess, Aldi), alleen de prijs verschilt, let dus op de aanbiedingen! Het brood kan heel goed ingevroren worden, ik snijd het dan wel eerst. Door het invriezen wordt het ietsjes droger, natuurlijk ook doordat er geen 'broodverbetermiddel' in zit. Je kunt dit wel iets verhelpen door wat meer vet (olie of boter) aan het deeg toe te voegen. Hoe lang het houdbaar is weet ik niet precies, in ieder geval wel een maand in de vriezer, ik heb nog nooit bederf gehad.

Ik bak meestal overdag, ik durf 's nachts geen apparaten in huis aan te hebben. Het nadeel van de machine vind ik dat je maar 1 brood tegelijk kunt bakken, met de hand deed ik er 2 of 3 tegelijk in de oven.

Nog een tipje over de gist: droge gist uit zakjes is veel duurder dan verse gist. Verse gist kun je ook invriezen (neem dan iets meer gist dan in het recept staat, 12 i.p.v. 8 gram, door het vriezen gaat de werking achteruit), ik koop 3 ons gist tegelijk en vries dat in kleine porties in. Bij het ontdooien wordt het vloeibaar, dus even in een bakje laten ontdooien.

Ellen

Reactie voor op de website?

67.4. Enkele tips om brood uit de pan te halen

Enkele tips voor het makkelijker loslaten van het brood uit het emmertje:

Reactie voor op de website?

67.5. Ervaringen met de pas aangekochte Primera BBM

Heb mij dus op 26 december zo'n Primera BBM bij Aldi aangeschaft (eigenlijk 3, mijn moeder alsook mijn schoonmoeder hebben er ook 1 gekocht). Resultaat vandaag 27 december: reeds 3 broden gebakken en alledrie prachtig gelukt. Ik wou het om te beginnen gemakkelijk houden en kocht de All-In Mix van Aveve: voor wit brood, voor bruin brood en voor meergranen brood. Heel erg makkelijk, er moet enkel nog water toegevoegd worden, vetstof, zout en gist zitten al bij de bloem. De resultaten bij moeder en schoonmoeder waren even goed. Dus er zijn 3 tevreden (tot nu toe) broodbakmachine-gebruikers erbij.

Groeten van Chantal

Reactie voor op de website?

67.6. Oplossing voor bleke korst in Primera BBM

Dag Leo,

Inderdaad, lekkere broden in de Primera maar een bleke korst. Dit komt door het grote kijkvenster, daar bakt het brood niet goed (bruint niet). Dit kan je verhelpen door binnenin het kijkvenster met aluminiumfolie af te dekken. Dit las ik eerder op een andere site over BBM's (ik weet niet meer welke site dit precies was, maar zal er eens naar zoeken).

Groeten van Chantal

Reactie voor op de website?

67.7. Gat in brood

Hai,

Het gat is niet helemaal te voorkomen met een broodbakmachine. Ik zelf bak brood in de oven omdat met drie coeliaken 1 broodje in de broodbakmachine niet afdoende is. Wel zijn er verschillende merken bekend om brood mee te bakken, ook kun je een eigen meelmengsel samenstellen. Als de afzender het goed vindt, wil ik deze vraag wel voorleggen op de .

Groetjes Annette

Reactie voor op de website?

67.8. Tips voor BIFINETT broodmachine

Ik heb volgende ervaring om het brood beter uit de vorm te krijgen: wanneer ik een normaal brood bak is de totale baktijd 3.18 u. Vanaf 2.48 is het kneden gedaan. Ik neem dan even het deeg uit de vorm, doe de haken eruit en smeer de twee pinnen ruim in met boter. Dan vlug het deeg terug in de vorm. Resultaat: het brood heeft geen grote gaten van waar de haken gezeten hebben en het gaat beter uit de vorm als het gebakken is.

Nicole

Reactie voor op de website?

67.9. Broodmachine is flauwekul!

Een broodmachine is pure flauwekul. Ik heb al 6 jaar geleden het perfekte recept voor brood uitgevonden. Ik was niet tevreden met wat ik mijn buurt aan brood kon krijgen en was te gierig om een machine te kopen. Eerst heb ik wat aangemodderd met een amerikaans recept (uit het "Greens" kookboek), maar dit was mij veel te omslachtig (veel kneden, laten rijzen en weer kneden).

Maar op basis daarvan heb ik een extreem lui en geweldig concept ontwikkeld waarmee iedereen een heerlijk brood (beetje klef, want ik heb een hekel aan droog brood (natuurwinkel)) kan maken. En naar hartelust op kan variëren. Het gaat gewoon in de ouderwetse gasoven en de voorbereidingstijd bedraagt niet meer dan 3 minuten. Recept bij mij te verkrijgen.

Reactie voor op de website?

67.10. Kneedmachine

Hallo,

Wij bakken al een paar jaar al ons brood zelf. Oorspronkelijk kneedde ik met de hand, leuk maar tijdrovend en zwaar. Sinds ongeveer een jaar hebben we een 'Kenwood major plus' keukenmachine, en die bevalt prima voor het kneden van brooddeeg. Stevige machine met mooie kneedhaak, je kunt er tot 5 kg bloem tegelijk in kneden. Meer vragen? Laat het weten.

Groeten

Reactie voor op de website?

67.11. panasonic sd-206

Hallo Yvonne

Naar aanleiding van je brief op de site kan ik je vertellen dat de broodbakmachine van panasonic heel goed is. In het begin heb ik de broden die ik bakte nog geteld, maar na 100 ben ik opgehouden. Ik heb hem nu 3 jaar en nog steeds het eerste bakblik erin. Mocht deze versleten zijn, kon ik bij de boerenbond waar ik hem gekocht heb een nieuwe bestellen met kneedhaak. Kosten ongeveer 70 gulden.

Ik bak om de andere dag met de vlug-bak modus, met het meel van de boerenbond merk soezie. Voor een gemende brood gebruik ik all-in-mix bruin. Hier zit alles in en hoeft je er alleen water bij te doen. Ik pak 350 gr all-in en de rest boerenlux ook van de BB. Je zult wel denken ik krijg geen grote mik. Maar in tegenstelling, net zo groot als ik 500 gr all-in gebruik. n.l er zit zoveel gist in dat hij hem gewoon omhoog duwt.

Ik moet zeggen, ik bak al 3 jaar met het meel en heb me aardig gespecialiseerd in wat ik allemaal kan mengen met all-in.

Tot slot, je kunt in de bakvorm geen suikermik bakken, want de korreltjes beschadigen de anti aanbaklaag. Metnoten stukjes heb ik er nooit in gebakken, wel met notenmeel van de molennaar.

Ik hoop je voldoende te hebben geïnformeerd. Veel oefenplezier als je hem koopt, en laat nog eens wat horen.

Groetjes Marloe

Reactie voor op de website?

67.12. Brood alleen kneden in bbm, bakken in cake blik

Ik bak al heel lang zelf brood in een zeer goedkope bbm van aldi z.g. Primera. Ik vind het maar een hompig gedrocht, het resultaat. Ik doe het nu anders: ik kneed het meel en laat het de eerste keer rijzen in de bbm, haal het eruit en laat het nogmaals rijzen in de cakevorm waarna ik het gedurende 50 minuten afbak in de gasoven. Resultaat een schitterend profesioneel brood.

Wil

Reactie voor op de website?

67.13. Inzakkend brood

Hoi Saskia,

Ik heb nog niet het probleem van jou mogen ervaren (gelukkig maar). In een boek over broodbakken staan de volgende tips:

Marc

Reactie voor op de website?

67.14. Vraag over hema broodbakmachine

Hoe komt het dat mijn brood uit de hemabbm (600 en 900 gram) bij het afbakken inzakt? Het rijst goed, ziet er prima uit en toch komt er het laatst uur/3 kwartier ineens een kuil in het midden. Ik heb geprobeerd: bloem aldi, volkoren eko en gewone eko bloem, verse gist en gedroogde gist, kijkvenster afgedekt en niet afgedekt, verschillende kantenklaar broodmixen, meer gist, alles op de juiste temperatuur, korter programma en langer programma bij volkoren deeg en ga zo maar door, uiteraard alles afgewogen tot op de gram. Hoe komt dit, hoe kom ik er van af?

Reactie voor op de website?

67.15. Baukje

Hoi Saskia,

ik heb dat probleem ook, maar ben overgestapt op Baukje gist. En sindsdien zakt het brood in het midden niet meer in. Had ook alles geprobeerd. Misschien een tip?

Je kunt ook het brood de eerst kneding laten doorstaan, dan de bm stoppen en het hele programma weer opnieuw opstarten, duurt 20 min. langer maar schijnt ook te helpen.

succes, Marjolein

Reactie voor op de website?

67.16. Kneedhaak

Het is mogelijk om na de laatste kneding de kneedhaak te verwijderen. Je moet de machine en de tijd dan wel even in de gaten houden.

Fam. W.

Reactie voor op de website?

67.17. Broodbakmachine

Beste Judith,

Ik ben zelf sinds een half jaar zelf brood gaan bakken. Omdat ik niet wist of dat wel zou bevallen en vooral of het wel lekker zou zijn, wilde ik er niet zoveel geld aan uitgeven. Ik heb toen een HC (Home Electronics) gekocht in de aanbieding bij Blokker voor € 49.00. Ik moet zeggen werkelijk grandioos. De meeste beginnen bij € 80.-- Maar dat hoeft helemaal niet, deze is net zo goed en als hij kapot gaat koop ik wel weer een nieuwe voor dat geld. Trouwens 1 jaar garantie. .

Succes Anneke

Reactie voor op de website?

67.18. Dit kost zelf brood bakken!

Ook wij hebben sinds twee weken een BBM (Panasonic 253 met vakje voor automatisch toevoegen van noten, rozijnen e.d. - errug handug!). Voor de gein heb ik eens uitgerekend wat dat nou kost, zelf bakken. Ik ga even uit van één van de standaardrecepten in de handleiding, voor een klein volkorenbroodje (ca 600-650 g). Welnu: Alles bij elkaar komt een broodje zo op € 0,87.

Het kan natuurlijk goedkoper: grotere verpakkingen meel, goedkopere boter, en misschien goedkopere gist (al heb ik die nog niet kunnen vinden; heeft iemand tips? Wel graag droge gist, al dat gedoe met invriezen lijkt me niet handig), en natuurlijk: grotere broden bakken. Volgens mij kun je brood bakken voor minder dan een euro per kilo. Vergelijk dat eens met de €1,77 per 800g die je bij de Appie betaalt! Je moet er alleen wel rekening mee houden dat je van je eigen brood meer bakt, omdat het verser en lekkerder is.

De echte financiële genieën houden natuurlijk ook rekening met de afschrijving van de BBM zelf. Als je niet zo'n dure koopt als wij hebben gedaan, bijvoorbeeld één van zo'n €80, kun je het apparaat in 100 tot 200 broden terugverdienen.

Aldo

Reactie voor op de website?

67.19. Help, ik heb een broodbakmachine

Ik heb een broodbakmachine kado gekregen uit Nederland (Inventum MB 05) en ik ben nu al enkele weken aan het uitbroberen. Soms gaat het goed, maar soms ook niet. Wat mij opvalt is dat het brood heel goed rijst, en nadat het deeg gerust heeft gaat de machine het nogmaals kneden (op progamma volkoren). Daarna zakt het deeg in en rijst wel weer, maar nooit zo hoog als daarvoor. Is dit normaal of doe ik iets verkeerd.

Ik woon in Frankrijk en ik koop het meel in een biologische winkel. Als gist gebruik ik verse gist en ik doe er 10 gr in op 350 gr meel. Heeft er iemand tips om het brood beter te laten rijzen?

Bedankt

Reactie voor op de website?

67.20. Vastzittende kneders

Hallo,

Ik heb er zelf niet zoveel problemen mee, maar ik kreeg eens een goede tip van iemand als je geen gaten in je brood wilt hebben. En ook dus als je brood vast blijft zitten vanwege die kneders. Haal na de tweede keer kneden de kneders uit de machine. Ik heb dat een keer geprobeerd, je hebt geen gaten meer, brood blijft niet vastzitten en het heeft geen invloed op de vorming van het brood

Veel succes, Ria

Reactie voor op de website?

67.21. Correctie kosten zelf brood bakken

Reactie op Dit kost zelf brood bakken!

Beste Aldo,

Ik wil een kleine correctie maken op je kostprijsberekening van het zelf bakken van brood. Je hanteert een wattage van 550, gedurende ongeveer 3 uur. Dit is niet helemaal juist, want alleen als het verwarmingselement aan staat zal de machine z'n volle vermogen gebruiken.

Een kleine correctie, niet om vervelend te doen, gewoon goed bedoeld!

Ol

Reactie voor op de website?

67.22. Broodbaktip

Ik heb dezelfde en bak precies zoals ze op de verpakking vermelden op de pakken meel van Soezie. Doe alleen wel altijd 7 gr droge gist dus wat meer. Gaat prima! Soezie verkooppunten zijn vast wel te vinden op hun web-site.

Tip: doe niet zoals ik: een oven want achterlaten op de broodbakmachine terwijl ie bakt: dat levert een versmolten venster op!

Eljeti

Reactie voor op de website?

67.23. Recept zonder gist

Hallo Judith

Ik vond op de site www.broodrecepten.nl een recept van zuurdesembrood zonder toevoeging van gist. Misschien heb je er iets aan.

Succes; Annet

Reactie voor op de website?

67.24. Droge gist

Wij hebben bij molen de Put in Leiden een pondsverpakking van droge gist gevonden, merk Fermipan

Groetjes, Marc

Reactie voor op de website?

67.25. Clatronic

Ik heb een Clatronic (uit Duitsland laten overkomen) en ben er prima tevreden mee, zeker gezien de prijs (die ver onder die van een Inventum ligt). Wel heb ik de indruk dat de machine beter werkt als je 'm laat werken op "een standje groter brood". Dus bij ingrediënten voor een 500 grams brood op 750 zetten, bij 750 op 900 en voor een 900 gramsbrood op de zwaarste stand.

Verder werk ik veel met de bakmixen van de Aldi uit Duitsland. Die kreeg ik er van een vriendinnetje bij. Nu rijden we, als we in de buurt van de oostgrens zijn, altijd even naar een Duitse Aldi om daar groot bakmixen in te slaan. 0,89 € voor twee broden van 750 gram. Alleen nog water er bij. De broden zijn in veel smaken te krijgen (en KOEMELKEIWIT-vrij, tenminste, het wekt bij ons geen reacties op).

Veel succes er mee! Igna

Reactie voor op de website?

67.26. Aveve Mix

Zie voor adressen op de Aveve Soezie club.

Guy

Reactie voor op de website?

67.27. De kosten van een zelfgebakken brood

Volgens mij is deze berekening niet helemaal correct. Als 10 gram zout 4 cent kost, dan zou een kilo zout 4 euro kosten! Volgens mijn berekening kost een brood ongeveer 0,49 euro.

bloem: 3,50 p/5kg =
(soubry haal ik in België als
ik ga tanken)
0,35 per brood
zout: 0,49 p/kg = 0,002 per brood
suiker: 0,89 p/kg = 0,004 per brood
boter: 0,27p/250gr = 0,02 per brood
gist (bij de boerenbond) 3,50 p/500gr = 0,04 per brood
electra:
(hij werkt alleen tijdens het
bakken op vol vermogen) =
0,07 per brood
afschrijvingskosten:
89,00 over vier jaar uitgaande
van 28 broden per maand (ongeveer
1 per dag)=
0,005 per brood

Jon

Reactie voor op de website?

67.28. Gist invriezen

Waarom wilt u verse gist invriezen, echt geschikt is het daar namelijk niet voor. Gedroogde gist werkt hetzelde en is te verkrijgen in de winkel. De rijskracht is alleen 1.5 keer zo sterk. Daar dient u rekening mee te houden.

succes Jasper

Reactie voor op de website?

67.29. Inzakken van je brood tijdens het bakproces

Inzakken van brood.

Het ligt vaak niet eens aan het gist maar meer of er broodverbeteraar is toegevoegd aan het deeg of niet. Broodverbeteraar zorgt namelijk voor een betere sterkere structuur van het deeg en voorkomt dit soort problemen. Je kunt het bij de reformzaak krijgen of bij de molen waar je meel kan kopen, duur is het echt niet, en je hebt maar weinig nodig per brood.

Yvonne

Reactie voor op de website?

67.30. Deegkneder van Clatronic

Kijk op: www.clatronic.de/

Sandra

Reactie voor op de website?

67.31. Broodmixen

Ik heb goed resultaat met 1/3 deel bloem em 2/3 deel 9 granenmix van Soubry. Volg verder de verdeling zout etc volgens aangegeven waarde van Soubry en bak altijd een maatje groter dan het gewicht in meel. Eerst water dan zout dan meel en bovenop en kuiltje de gist koos

Koos

Reactie voor op de website?

67.32. Vitamine C toevoegen aan broodmix

Twee theelepels verse citroensap werkt ook goed

Koos

Reactie voor op de website?

67.33. Handleiding BBM primera

Als u wil kan u contact opnemen met de naverkoopservice : 09/210 40 02 of rechtstreeks mailen via hun website: www.gsc.be

Herman

Reactie voor op de website?

67.34. Deegkneder

Deze staat op de 248421 onder huishoudelijke apparaten. Hij kost 199 euro.

Wim

Reactie voor op de website?

67.35. Broodkneedmachine

Beste zoekers voor een brooddeegkneedmachine.

Betreft Clatronic, heb ik half Duitsland afgereisd. Ik ben zefls bij de fabrikant geweest, maar kon het daar zelfs niets vastkrijgen. Een zekere Ben Sijder in Nederland heeft me een tip gegeven, dat was voor een kneedmachine Kitchen Aid, voor mij de Imperial rood. Hij is een echte keukenrobot, je kan er praktisch alle mee doen.

VB: voedselmolen-roterende groenten schaaf en rasp-optionele cylinders-fruit en groentenzeef-de luxe pastaset-citruspers-worstenvulapparaat-graanmolen voedselblad- blikopener-kom van drie liter-kom van 4.28 liter is er bij het machine met nog drie haken,kneedhaak-klopper-mengelaar.Verder is er ook nog een mixerhoes. Gekocht: In de Media markt Voccartstr. 66 52134 Herzogenrath bij Aachen, Duitsland. Er was verder met het toestel nog enige stukken gratis bij, vleesmolen-2bakscotels- dienblad of bakplaat en daarbij nog een jaar waarborg. De prijs: 395.69 euro

Bij gelegenheid ben ik ook gaan kijken in de Saturn Adelbertstr. 20 52062 Aachen. Daar heb ik een bakoven voor twee broden gekocht, het merk was, Rommelsbacker en dit slechts voor de pris van 118.00 euro, werkt heel goed en er is twee jaar waarborg op. Na al dat rondzwerven voor die Clatronic ben ik nu een echte tevreden man en kan alles bakken tot en met pattisserie, maar dat heb ik te danken aan een Ben Snijder van Nederland. Hobbyisten broodbakkers, ik hoop veel mensen hier van dienst te zijn geweest en laat het U verder allemaal lekker smaken,

Roger

Reactie voor op de website?

67.36. Panasonic broodbakker

Hallo,

Ik ben werkzaam bij een electronica keten (harense smid) en ik heb de ervaring dat panasonic broodbakkers de allerbeste broodbakkers zijn! We verkopen diverse andere merken (princess, inventum, kenwood, severin, domo) maar met panasonic hebben we zeer weinig problemen. Ze komen ook zelden terug voor reparatie. Ze zijn ook al 2 keer als beste uit de test van de consumentengids gekomen. De types van dit moment zijn: sd207 900 gram en de sd 253 1000 gram respectievelijk 170 en 199 euro.

Tevens is het bakmeel wat wij verkopen ook heel erg fijn. Het heet Soezie en werkt heel gemakkelijk. Alleen wat water bijvoegen en klaar. Prijzen varieren tussen 3,70 en 6,- voor de all in mixen.

Ronny

Reactie voor op de website?

67.37. Aldi BBM - ook heel tevreden

Heb in aug 2003 BBM bij Aldi gekocht, na wat experimenteren lukken de broden nu heel goed. Helaas door eigen fout is het deksel gesmolten. Heb de openingen in het deksel per ongeluk afgedekt om een bruinere korst te krijgen. Machine opgestuurd en 2 dagen later een nieuwe ontvangen. Prima service dus, zonder kosten!

Nico

Reactie voor op de website?

67.38. Het niet inzakken van brood met de Bifinett 2230

Hoi even een reactie op de vraag, over het inzakken van het brood. Ligt niet aan het kneden en rijzen etc.. Ik heb ook lang gezocht voor de juiste verhoudingen: met het volgende recept heb ik heerlijke broodjes uit de 2 blikken (bifinett 2230). Heb al weken achter elkaar heerlijke luchtige broden, waarvan geen enkele ingezakt.

Robertjan

Reactie voor op de website?

67.39. Inzakken brood uit alaska 2000

Wij bakken sinds begin dit jaat zelf brood in de alaska 2000. Het begin was zoeken naar het juiste recept. Ook het inzakken was een probleem. De oplossing daarvoor was het toevoegen van een kleine hoeveelheid (ruime theelepel) wijnsteenbakpoeder. Wij hebben samen met het soubry meel (makro) prima resultaat.

Willijanneke

Reactie voor op de website?

67.40. Prijzen bakproducten

Ik heb de prijzen van de meelproducten die hier worden aanbevolen eens bekeken en kom tot de conclusie dat die ruim boven de € 1,- per kilogram liggen. Ik betaal voor gewone bloem slechts € 0,22 per kilogram in kiloverpakking. Wie weet waar de andere meelproducten voor zulke normale prijzen verkrijgbaar zijn?

groet, Han

Reactie voor op de website?

67.41. Prijzen bakproducten

Informeer eens bij een molen, hier verkopen ze vaak veel verschillende bakproducten, bij een grotere hoeveelheid wordt de prijs vaak lager.

Gerda

Reactie voor op de website?

67.42. AFK BM2

Als je een goede en niet dure bbm wilt hebben, raad ik de AFK BM2 aan. Het apparaat werkt perfect en is ook als beste getest door het programma Kassa. De Panasonic zal ongetwijfeld ook goed zijn, maar als je dan naar de kostprijs per brood kijkt ben je stukken duurder uit. Ik heb mijn AFK bij de Media Markt gekocht voor 34 euro. Hij kost daar normaal 49 euro. De Panasonic kost 179 euro.

Groetjes, Hans

Reactie voor op de website?

67.43. Goedkope gist

Bij sommige natuurvoedingswinkels, turkse winkels en Welkoop/Boerenbond winkels is Bruggeman gedroogde gist te koop. 500 gram voor 3 tot 5 euro (afhankelijk van de winkel).

Het is het beste om daar steeds een beetje uit te halen en over te doen in een goed afsluitbaar 'werk potje', en de rest van de gist goed afgesloten apart te bewaren. Als je dat niet doet, raakt de gist bedorven voor het pak op is.

Lena

Reactie voor op de website?

67.44. Inzakken van het brood

Hoi,

Wij hebben dezelfde machine maar bij ons gaat brood bakken prima. We hebben wel ontdekt dat je meestal minder gist nodig hebt dan op het zakje van het gist staat. Als vuistregel kun je stellen: bakkersgist 1,5% van het meel en gedroogde gist 1% van het meel. Dus 500gr. bloem heeft 5gr. gist nodig. Wij doen zelf nog iets minder gist erin. Ook als het deeg te hoog rijst en de deksel iets raakt zakt je brood in.

Succes ermee.

Koen en Petra

Reactie voor op de website?

67.45. Inzakken brood

Als het de broodmix van de edah is van het merk atlanta, daarbij heb ik hetzelfde probleem. Gebruik ik de soezie mixen of het gewone goedkope meel heb ik geen problemen. Succes!

Anita

Reactie voor op de website?

67.46. Tegen ingezakt brood

Mijn broden zakten ook steeds in, maar nu niet meer. Ik voeg nl. een ei toe! Het gewicht van het ei verminder ik op het water. Probeer maar eens.

Nicolette

Reactie voor op de website?

67.47. Kneedvleugel probleem

Wij hebben eind vorig jaar een BBM bij aldi gekocht merk primera, dit wordt dagelijks gebruikt en werkt goed, doch sinds enkele dagen stellen wij vast dat de kneedvleugels vastlopen en pas met veel kracht en sla olie terug los te krijgen zijn. Zijn er nog mensen met dergelijk probleem? En wat er aan gedaan?

Johan

Reactie voor op de website?

67.48. Kneedmachine

De kneedmachine type KM2718 van Clatronic is te koop bij mediamarkt Amsterdam voor 169 euro. Ook kan hij besteld worden bij Neckerman.

Vriendelijke groeten,

Remy

Reactie voor op de website?

67.49. Nooit een ingezakt brood

Ik bak met de Inventum MB 35. Ik geef je het volgende recept: De waldkorn haal ik in Santpoort bij de molen, het andere bruine meel in Putten bij de molen. Eerst in een kom de gist, dan het gezeefde meel en de andere spullen erbovenop. Goed roeren. Dan in het blik. Ik gebruik zo'n setjes met verschillende maten lepeltjes.

Succes bij mij altijd verzekerd

Marianne

Reactie voor op de website?

67.50. Geef niet op

Stoppen met die kant en klaar mixen:

200 gr witte bloem
350 gr volkorenmeel
300 ml water
8 gr zout
10 gr suiker
20 gr olie of boter
18-20 gr verse gist of een zakje gedroogde gist (7gr)
gebruik het korte programma voor bruinbrood

Zo zou het eens moeten lukken, gebruik vooral niet teveel gist, daar rijst je brood wel mooi van, maar dan zakt ie ook weer snel in.

Succes! Lisette

Reactie voor op de website?

67.51. Gist

Hallo,

Op je vraag of iemand nog tips heeft om goedkopere gist te vinden, heb ik het volgende voor je. Ik koop mijn gedroogde gist bij een molen die ook meel verkoopt. Hier betaal ik voor een pak van 500g. 5,50 euro. Na opening is dit pak nog een jaar houdbaar. Misschien heb jij ook een molen bij jou in de buurt?

Esther

Reactie voor op de website?

67.52. Meel bij de molen in Oosterblokker (NH)

Ik heb sinds kerst ook een broodbakmachine, gekregen van mijn vriend (een goedkope volgens mij bij de Aldi). Via zijn moeder koop ik nu meel bij de molen de Krijgsman in Oosterblokker. Ze hebben hier heel veel soorten meel o.a. voor viergranenbrood, heel donkerbrond. Ook kant en klaar en ook voor gist, cake en andere lekker dingen.

Een goed adres voor iedereen die hier in de buurt woont.

succes, Conny

Reactie voor op de website?

67.53. Broodmeel in Duitsland

De aldi in duitsland heeft 7 soorten broodmix. Per pak {voor 2 broden} 0,79 eurocent.

Succes Jolanda

Reactie voor op de website?

67.54. "duitse" broodmixen

Wij hebben "Nederlandse" broodmixen gebruikt. Zeer goed rijzen! € 2 per kg "Duitse" broodmixen van de Combi/K&K. Merk: Ahrenwort. Rijzen de helft! € 0.80 per kg. Hoe rijzen de produkten van de Aldi en evt Lidl?

Gerrit

Reactie voor op de website?

67.55. Meel

Koop je meel bij de boerenbond, dit is speciaal voor broodbakmachienes succes.

Annie

Reactie voor op de website?

67.56. Inzakkend brood

Wat hebben wij een plezier van onze broodbakmachine! (een Inventum bm05). Van onze onvolprezen molenaar(svrouw)van "De Zuidmolen" in Groesbeek kreeg ik de volgende tip: gebruik geen lauw, maar echt koud water. Bij het 'grof tarwebrood' werkt dat prima, het 20-granenbrood zakt nog wat in.

Maurits

Reactie voor op de website?

67.57. Kneedvleugel probleem

Hallo Johan,

Ik had ook dat probleem en heb dit opgelost door een tweede bak te bestellen. Deze gebruik ik alléén voor het kneden. Na het kneden gooi ik het deeg over in de andere bak en laat het brood rijzen en bakken.

Het bakken veroorzaakt het vastlopen omdat er vocht in het lager komt. De bak voor het bakken heb ik de as uitgeslagen en een roestvrij stalen bout er ingezet.

Ik hoop dat ik je hier even mee kan helpen. Groeten, Joop

Reactie voor op de website?

67.58. Vitamine C

Tegen inzakken schijnt vit C goed te werken. 1 à 2 tabletten verkruimelen door het meel.

Eric

Reactie voor op de website?

67.59. Goed brood met de HE BR 660 van Blokker

Gisteren gekocht 2.9.2004 1e brood 800 gram met succes op volgende wijze gebakken en gegeten:
1. 300 gr water(op kamer temperatuur)in de bakvorm
2. 250 gr witte bloem
3. 250 gr volkorenbloem
4. 1,5 theelepels broodverbeteraar
5. theelepel zout
6. zakje gedroogde gist (dr. Oetker)
Gist als laatste in de bakvorm en niet mengen met zout, suiker of water Programma: BASIC (standaard)

Raymond

Reactie voor op de website?

67.60. Maatlepels

Bij de ikea hebben ze maatlepels. Ze zien er ook nog leuk uit. In plastic en in roestvrijstaal.

grtjzz Janne

Reactie voor op de website?

67.61. Vitamine c

Een half tablet is ruim voldoende. Lekker goedkoop bij oa het kruitvat. Verder 3/4 water en 3/4 gist van de voorgeschreven hoeveelheid.

De droge gist is bijna bij iedere marokaanse en turkse slager te koop in pondsverpakking.

Vastzitten v.d kneedhaak los je op door de bak 15 min in warm water te zetten. Tip; na het schoonmaken een druppel zonnebloem of olijfolie op de draaipen en kneedhaak.

groetjes, Chris (Liefhebber van 9 granenmeel met zonnepitten)

Reactie voor op de website?

67.62. Inzakken hebr660

Vandaag de HE hebr660 aangeschaft, 450 gram volkoren kant en klaarmix van Koopmans bij AH gekocht, de machine op programma 3, korst op medium, gewicht op 1,5lb en er kwam een perfect brood uit. Zonder inzakken of andere toestanden.

Rinus

Reactie voor op de website?

67.63. Inzakken brood

Gewoon minder water toevoegen en goede gist gebruiken. Ik gebruik op 350 gr meel 200 ml water (iets warmer dan lauw)

groet

Reactie voor op de website?

67.64. Inzakken brood

Wat bij mij hielp tegen het inzakken is gewoon bronwater uit de koelkast toevoegen ipv uit de kraan.

dutchie

Reactie voor op de website?

67.65. Vitamine C (2 tabletten?)

Ik lees met regelmaat dat vitamine C goed helpt bij het bakken van een brood in de BBM. Helaas zie ik er nooit (tot nu toe) bij staan van hoeveel (mili)gram dat heeft te zijn. Zelf gebruik ik tabletten van 1000 miligram maar ik denk dat het dan teveel is. Graag wat info. bedankt

Ad

Reactie voor op de website?

67.66. Adres

Kijk eens op www.afk-online.de, en dan bij kontakt.

Liesbeth

Reactie voor op de website?

67.67. Inzakken brood.

Ik heb ook wel eens ingezakt brood, maar sinds ik biologische broodverbeteraar gebruik (Soezie) is het brood beter en langer vers. Volgens bakcursus soezie moest er meer water bij. Het water iets de kou eraf. Niet te warm.

succes

Reactie voor op de website?

67.68. Nooit meer ingezakt brood

De oorzaken van ingezakt brood kunnen zijn:
-teveel gist, waardoor het brood teveel rijst en vervolgens inzakt op het eind
-te lang programma (bv volkorenstand), waardoor de rijsperiode te lang is, het brood dus meer rijst dan nodig, en ook weer inzakt op het eind.

Het normale programma is bijna altijd het beste, tenzij je echt heel massief brood wilt bakken.

Aafje

Reactie voor op de website?

67.69. Droog brood

Boter! Ik doe boter toevoegen aan het recept en het liefst roomboter. Ik gebruik daarvoor de goedkoopste uit de supermarkt en als het al in het recept staat(boter) verhoog ik dat met 5 tot 10 gram (op 500gr meel/bloem).

Succes ermee!

Reactie voor op de website?

67.70. Tip goedkopere droge gist

Misschien alsnog een tip over een "groot" verpakking van gist, ipv van de kleine zakjes van dr oetker kopen wij bij de Aveve winkel (leverancier van soezie) een droge gistverpakking van Bruggeman, 500 gr (blauw zakje). Ik heb alleen even geen idee meer wat de prijs was, maar het zal allicht stukken goedkoper zijn dan die kleine dr oetker zakjes.

groetjes jacaranda

Reactie voor op de website?

67.71. Duitse broodmixen in nederland te koop

De als beste geteste duitse broodmixen zijn nu ook in nederland te bestellen. 1kg kost 1.50 Euro en 500g kost 0.79 Euro! Diverse broodsoorten en echt super makkelijk met de broodbakmachine. Vitalbrood, Roggenbrood, Bauernbrood, Witbrood, Kartoffelbrood etc. Bezorging door geheel nederland.

Info:

Reactie voor op de website?

67.72. Molen in buurt van flevoland

Kijk eens in Weesp bij molen de Vriendschap. Heeft ook een eigen website.

Erwin

Reactie voor op de website?

67.73. Goedkope gist

Het zal niet voor velen van nut zijn, maar in iedere duitse supermarkt liggen in de koeling verse gistblokjes. Deze zijn 42 gram en kunnen voor 2 tot 4 broden gebruikt worden afhanelijk van het meel. Deze blokjes kosten € 0,09.

Ik weet niet of fit goedkoop is want ik weet de prijzen van droge gist niet in Nederland. Maar er zijn op dit forum beslist wel een paar grensbewoners.

Ellen

Reactie voor op de website?

67.74. Inzakken brood Inventum

Beste Ingrid,

Iedere nacht bak ik een brood van 50% witte bloem bijvoorbeeld van de Aldi en 50% 9-granenmeel van Soubry of Poesta-mix van de molen in Wateringen. Per 100 gram meel: 60cc water en 1,5 gram zout en 1 gram droge gist. Meer hoeft niet! Dan bak ik het brood op programma Frans of Frans-vlug. Het lukt altijd.

Soms laat ik 's-avonds op programma stand 11 het meel, het water en het zout alvast een paar minuten voorkneden. Stop dat nadat ik gezien heb dat het deeg goed is, soms voeg ik nog een snufje zout of een of twee lepeltjes water toe. En laat dat even nog kneden. Dan stop ik de machine en maak met een mes een keep in het deeg en daar doe ik de gedroogde gist in.

Daarna zet ik de machine altijd op groot brood dondere korst. (Frans of Frans vlug) Ook bij kleine broodjes.

Op mijn werk willen ze graag een gekocht stokje ruilen tegen een paar sneetjes van mij.

Groet Koos

Reactie voor op de website?

67.75. Hoeveelheid Vitamine C tabletten

Beste Ad,

Ik dacht dat je twee tabletten van 50 zou kunnen gebruiken. Zelf bak ik alleen bij witbrood met zgn. goedkope bloem als toevoeging 3-4 flinke theelepels verse citroensap. Het brood wordt dan zachter van structuur. Doe ik het er niet in dan is het brood te hard en niet lekker smeu-ig.

Probeer het eens en experimenteer een beetje met de hoeveelheid. Je proeft er niets van.

Succes Koos

Reactie voor op de website?

67.76. De vastgelopen vleugel

Hoi, ik las dat iemand problemen had met een vastgelopen mengvleugel. Mijn tip zet de bak na het bakken even 2 minuten in warm tot heet water en haal dan de vleugel eraf. 90% kans dat het lukt. Als je de bak een dag laat staan zonder schoon te maken gaat het niet meer lukken.

Alex

Reactie voor op de website?

67.77. Baukje gist

Ik heb Baukje gist gekocht bij de Garantmarkt.

Groetjes, Dressing

Reactie voor op de website?

67.78. Broodmix

We kopen onze broodmix altijd bij Lucas Klamer of de Makro. ze hebben daar heerlijke 5, 7 of 9 granenmix voor een hele redelijke prijs. Ongeveer 3.00 tot 3.50 euro voor 5 kilo. Je moet er wel zelf gist bij doen en je hebt een pasje nodig.

Paul

Reactie voor op de website?

67.79. Vastlopen roertje

Hallo

Mijn roertje liep ook telkens vast en op eengegevn moment heb ik hem niet meer losgekregen. Bij de molen adviseerde men mij om hem gewoon vast te laten zitten en dat doe ik nu. Na gebruik gewoon goed schoonspoelen en klaar.

Nog een tip voor het bewaren van gist: Bij een ponspak kun je het gist opdelen per vijf gram in een leeg kokertje van een fotorolletje. Het gist blijft op deze manier zuurstofvrij en blijft goed. Per brood kun je dan telkens een kokertje leegmaken.

Groetjes Marion (bezitster van een Princess 1934)

Reactie voor op de website?

67.80. Jam

Hoi, kijk eens op www.inventum.nl.

Banca

Reactie voor op de website?

67.81. Dubbelkoolzure soda

Dubbelkoolzure soda ss het zelfde als Zuiveringszout en is te koop bij de drogist.

Marijke

Reactie voor op de website?

67.82. Gist

Hoi, ik weet wel een aderes voor droge gist. Bij de expert winkels hebben ze droge gist 500 gram voor E 3,50. En als je in de buurt woont van een molenaar kun je daar ook heerlijke meelsoorten halen voor niet al te duur.

Groetjes, bak ze, Bianca

Reactie voor op de website?

67.83. Ingezakt brood

In heb ook een afk bbm, maar mijn broden zakken in als ik het precies volgens het boekje doe en heb al van alles geprobeerd maar het gaat nog steeds niet zo best, maar beter als ik het met andere recepten doe dan die van de bbm. Heb je misschien een idee of advies. Wat doe ik fout?

gr Relinde

Reactie voor op de website?

67.84. Soubry 9-granen meel

Je kunt Soubry 9-granen meel kopen bij Marskramer (tenminste enkele weken geleden nog wel).

Erik

Reactie voor op de website?

67.85. Bewaren droge gist

Las een tip op deze site: doe de gist in een droge wijnfles, stop van vacuvin erop en vacuum trekken. Werkt prima, af en toe vacuum controleren, eventueel opnieuw vacuum trekken, succes, groetjes

Jan.

Reactie voor op de website?

67.86. bbm alaska

Over de Alaska BBM; Ik heb hem net terug gebracht naar de winkel daar er geen reserveonderdelen voor zijn en reparatie wordt niet aan gedaan. Bij defect neemt fabriek mach wel terug (geld terug!) (bij mij waren de kneedhaken defect)

groet Trees

Reactie voor op de website?

67.87. Goedkope mix voor de BBM

Ik ben gisteren in duitsland wezen winkelen. Daar heb ik mix gekocht pakken van 1 kg voor 0.69€ (bij de Aldi in Duitsland) zonnebloempittenmix, witbroobmix, meergranenmix. Volgens mij heb ik dat nog nergens goedkoper gezien in Nederland.

Roeland

Reactie voor op de website?

67.88. Kneedgewicht

Ik ben al jaren op zoek naar een betaalbare Kitchen Aid. Zelf heb ik om budgettaire redenen altijd Kenwood gebruikt als deegkneder, maar die is zo beperkt qua vermogen. Ik weet dat de robot van Kitchen Aid een droog vermogen aankan van 2kg. Maar over hoeveel deeg spreken we hier in het totaal?

Bart

Reactie voor op de website?

67.89. Kneedhaak

Hai,

Dit hebben wij ook gehad en we hebben toen een kneedhaak bij de handyman in Zwolle gekocht. Dit was 5 euro.

Groeten Maaike

Reactie voor op de website?

67.90. Kostprijs

De kostprijs klopt niet het is veel minder.

Die 550 Watt gebruikt die alleen korte tijd. Een meting met een kW meter leerde mij dat een bakcyclus van 3 uur 0,35 kW is.

Een brood van 700 gr kost.

500 gr Soubry mix: 31 ct.
Gist 3 ct.
Suiker 0,5ct
Zout. minder dan 0,1 ct.
Elektra: 0,06 ct

Daarmee komt ene broodje op : 34,6 ct.

Ik gebruik Gist van de Welkoop 500 gram voor 3 euro. Ik gebruik soubry mix 5 kg voor 3,12 euro.

Wovelaar

Reactie voor op de website?

67.91. Help

Ik heb de bbm van alaska bm2000. Gaat geweldig; maar...nu heb ik de kneedhaken blijkbaar niet goed vastgedrukt dus alles mislukt. Meteen het probleem; ik kan ze niet meer aandrukken tot ze vastzitten. Kan iemand mij helpen, wie heeft dit al vaker gehad. En wie weet het adres van de leverancier? Ik zou in de toekomst wel eens nieuwe haken moeten hebben want ze zijn de eertse keer al licht gekrast doordat ik ze vergat eruit te halen en meesneed (sukkel!).

Reactie voor op de website?

67.92. Inzakkend brood na rijzen

Het kan ook zijn dat je iets meer zout moet gebruiken. Gebruik ongeveer 1,5 gram zout per 100 gram bloem en ongeveer 1 gram droge gist.

Succes, Koos

Reactie voor op de website?

67.93. Deeghaken eruit halen

Hoi Pieter,

Ik heb net mijn derde broodje gebakken in de Bifinett KH2231, dit was het eerste dat lukte. Ik heb de deeghaken eruit gehaald vóór de laatste keer rijzen, dat ging heel goed. Want anders kost het inderdaad erg veel moeite! Nadeel is dat je er dus wel even bij moet zijn op dat moment.

Olga

Reactie voor op de website?

67.94. Broodmix Aldi Duitsland

Ik heb ook enkele van deze mixen geprobeerd. De volkoren soorten waren erg lekker, alleen van de witte het z.g. ontbijtbrood vind ik de smaak te zoet. Verder bak ik er geweldig lekker brood van.

Ine

Reactie voor op de website?

67.95. Recept voor suikerbrood (appel/kaneel)

Gelijk aan een normaal brood alles in de broodmachine doen, behalve de suikerparels. Vlak voor het einde van het kneedproces, na de piepjes, dan moet je de suikerparels toevoegen.

Het smaakt heerlijk.

Martijn

Reactie voor op de website?

67.96. Reactie op adres AFK en handleiding

Liesbeth,

Bedankt voor de tip. Voor degene die een handleiding van de AFK bbm zoeken: kies links knop download. Helaas stond op de duitse website niet waar de vertegenwoordiging in NL zit.

Brigitte

Reactie voor op de website?

67.97. Vastzittende deeghaken

Ik bak alles op de stand witbrood, Aldi mach, en op snelprogramma. Als de timer op 1.35 staat, dan de deeghaken er met natte handen uithalen en de deksel snel weer sluiten. Met als gevolg: geen grote gaten, en het brood gaat er na 5min afkoelen makkelijk uit.

Succes ermee

Reactie voor op de website?

67.98. Fermipan Gist

Voor Fermipan Gist, kijk bij: DSM Bakery Ingredients Nederland B.V.
Adres: Mijlweg 77 3316 BE Dordrecht
Tel: + 078 652 56 00

Reactie voor op de website?

67.99. Kneedmachine

Een kneedmachine tegen een zeer redelijke prijs is te koop via internet. Kneedmachine merk Bomann type CB 332 goed voor 2 kg grondstoffen. o.m. te koop bij: powernetshop.de.
Prijs € 89.-- +
Vrachtkosten 12.--

Is voorzien van rvs kom en een motor van 1000 Watt. Betaling dient vooraf te geschieden. Daarna volgt levering ong. 2 weken. Echt de moeite waard.

H.J.F. Minnaar

Reactie voor op de website?

67.100. Broodbakmix van schlecker

Bij www.schlecker.nl kun je 7 verschillende soorten kant en klare broodbakmix (backmax) bestellen voor euro5.95 je krijgt er een speelgoedauto bij kado. Broodbakmachine kost op dezelfde site 39.95. Als je bij zoeken gratis indrukt zijner ook altijd nog gratis dingen bij te bestellen. Gratis levering aan huis bij een bestelling vanaf 15 euro.

Brigitte

Reactie voor op de website?

67.101. Recept BBM

Beste Giselle.

In dec. heb ik een BBM type HEBR660 gekocht bij de GAMMA voor de prijs van 29,95. In de doos zat ook een boekje met enkele recepten. Ik zal je een recept sturen voor een wittebrood.

Allereerst een klein brood: 675gr

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Hoe ik het doe: ik koop Soezi meel, daar zit het gist al in. En in plaats van water gebruik ik melk. Het meel zeef ik zodat er meer lucht in komt.

Melk + Olie lauw maken (event. in magnetron), en in de broodvorm doen, meel erover verdelen, zout erbij doen.
Vorm in machine zetten, programma Basic, korstkleur naar keuze.
Deksel dicht doen even controleren of alles goed ingesteld staat,dan op aanknop drukken.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Voor een groter brood zelfde behandeling alleen meer ingredienten.900gr.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Veel succes, Annie.

Reactie voor op de website?

67.102. Kneedvleugels losmaken

Hallo, als je kneedvleugels vast zitten aan de as dan doe je direct na het bakken gloeiend heet water in de bakvorm en na 20 minuten kan je ze er zo af halen! Schoonmaken en een druppel sla olie voor de volgende bakbeurt doet wonderen! Veel bakplezier, Marc

Reactie voor op de website?

67.103. De vastgelopen vleugel

Na maanden van tobben, heb ik de tip van Alex opgevolgd, en direct na het bakken, de vorm met vleugel 2 minuten in het heet water gezet, en inderdaad, met een klein beetje moeite ging de vleugel los, eindelijk.

Tanya

Reactie voor op de website?

67.104. Zonnebloemolie

Gebruik eens zonnebloemolie in plaats van boter, wedden dat het lukt.

Reactie voor op de website?

67.105. Soubry meel

Koop bij de supermarkt soubry meel en volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Gebruik de normaal stand en het zal u lukken.

Reactie voor op de website?

67.106. Glutenvrij brood

Wie kan er een goed recept geven voor het bakken van een glutenvrij brood of iemand met ervaring van het bakken van een glutenvrij brrod in de AFK BM-2?

Ed

Reactie voor op de website?

67.107. Glutenvrij brood

Hoi Ed,

Als het je alleen gaat om een glutenvrij brood te bakken en niet ook nog eens gistvrij of iets anders, dan zou je eens moeten gaan kijken in een reformwinkel. Daar hebben ze kant en klaar broodbakmix glutenvrij voor wit en bruin brood, wel moet je zelf nog gist toevoegen, (maar dat moet je met een gewoon brood ook). Volgens mij kan je dan het gewone recept aanhouden en alleen het meel soort aanpassen. Zelf bak ik glutenvrije pannenkoeken van dat meel gaat ook heel goed. ik gebruik het dus als een vervanger van gewone bloem.

Succes, groetjes van Gonny

Reactie voor op de website?

67.108. Onderdeel voor AFK BM2 ?

Bij eerste gebruik van de AFK BM2 kregen wij een prachtig witbrood. Helaas merkten wij nog niet op dat de kneedarm er nog in zat. Met het electrisch mes beschadigden wij de aanbaklaag. Hoe zou je aan een nieuwe kneedarm kunnen komen? Weet iemand daar raad op? Bij voorbaat dank voor de reactie!

Peter

Reactie voor op de website?

67.109. Inzakken

Zie voor info de link Korenmolen de Zandhaas, Santpoort

Reinoud

Reactie voor op de website?

67.110. Droge gist grotere hoeveelheid

Bij mij in de buurt kan ik droge gist verpakt per 500 gram kopen. Bij de Boerenbond, maar ook ook bij molen de Arend in terheijden; (Bij Breda). Je kunt dan een vijfde deel als werkvoorraad in de koelkast bewaren. De rest doe je in de vriezer, in een goed afgesloten trommel en die weer in plastic. Op de site van souzie kan je zien waar het volledige assortiment van Souzie te verkrijgen is. Misschien kan je op een van die plaatsen bij jou in de buurt ook gist per 500 gr krijgen.

Mena

Reactie voor op de website?

67.111. Goed brood

Ik heb ALTIJD een goed brood als ik het doe op deze manier:
 1. 300 ml wat er in de BBM bak,
 2. 10 gr. zout er in
 3. dán 500gr. meel (welke soort dan ook, ik gebruik die van Soezie)
 4. vervolgens een zakje gist van de AH (7 gr.!) en een scheut vloeibare boter. Hup knop aan en drie uur later klaar.
Ik heb een BBM van HE ook van de Blokker en ben supertevree.

Elly

Reactie voor op de website?

67.112. Gist oplossen in water

Ik heb nu ook een groot-verpakking (125 g) gekocht, maar deze moet je wel eerst oplossen in water. Terwijl ik in de handleiding van mijn broodbakmachine (de Inventum BM05) lees, dat gist niet in contact moet komen met water.

Gaat dit nu wel goed?

Groeten, Christien

Reactie voor op de website?

67.113. Het zal u lukken......

Hallo,

Ik houd mij al een tijdje precies aan de verpakkingsaanwijzingen en het lukt dus nooit! Altijd ingezakt! (bij bruin brood, wit gaat altijd goed). Ligt het dan aan de machine? AFK BM2 stand 3

Paul Stam

Reactie voor op de website?

67.114. Gebruiksaanwijzing HEBR660

Je kunt de gebruiksaanwijzing van de Inventum BM 20 op internet opzoeken en downloaden. Die is nagenoeg hetzelfde als de HEBR660.

Wilma

Reactie voor op de website?

67.115. Vitamine C

Vitamine C poeder is ideaal voor het bakken van brood. Een mespuntje bij het meel is genoeg. Je kunt het kopen of bestellen bij de apotheek

Balda

Reactie voor op de website?

67.116. Onderdelen Clatronic

Wij verkopen een aantal artikelen van Clatronic maar helaas hebben wij geen onderdelen magazijn. Wel werken wij samen met Hadyman Doetinchem waar alle onderdelen verkrijgbaar zijn. Info te verkrijgen bij: . Voor onderdelen van Clatronic kunt u ons mailen. Wij leveren alle onderdelen los en alles origineel van de importeur.

Met Vriendelijke Groet,

The Gadgets Shop
Doetinchem
E-mail:
Home: www.gadgetsshop.nl

Reactie voor op de website?

67.117. Sourby broodmix

Ik ben heel benieuwd waar u die grootverpakkingen van Sourby broodmix haalt. Ik heb ze pas door een vergissing van de C1000 tijdelijk daar kunnen halen, maar die is nu weer op. Voorheen haalde ik ze ook bij de marskramer, maar volgens mij moet het toch mogelijk zijn ze ook ergens anders te halen.

Bij voorbaat dank, Anja

Reactie voor op de website?

67.118. Gebruiksaanwijzing Clatronic

Leuk om te horen hoe dat werkt, ik heb ook een Clatronic, pas gekocht. Maar nu wil ik het ding gaan in gebruik nemen en moet die 10 minuten op 160 graden 'inbakken'. En hoe stel je dat dan in? Blijkbaar zijn jullie dat station al lang gepasseerd! Er staat nergens wat over temperaturen en tijd in mijn gebruiksaanwijzing. Of moet ik marmelade instellen, want vooraf kneden en rijzen lijkt me nogal omslachtig? Ik heb een Clatronic BBA 2605.

Alvast veel dank voor het reageren, want nu kan ik even niks met mijn broodbakken beginnen!

Reactie voor op de website?

67.119. Inzakken brood

Hoi,

Veel thuisbakkers gaan granen en zaden toevoegen en veranderen het recept verder niet. Je hebt voor zware degen 2 tot 3 procent verse gist nodig van de hoeveelheid bloem, ook moet er eiwitpoeder ook wel glutenpoeder genoemd toegevoegd worden.

500 gram meel
12 gram verse gist
5 gram suiker
10 gram zout
5 gram boter
5 gram glutenpoeder
360 gram water afhankelijk van het soort meel, bloem ivm vochtopname

350 gram water

Marc smits

Reactie voor op de website?

67.120. Water en gist

Hoi

Gist moet met water in aanraking komen zodat het kan oplossen. Het mag alleen niet te lang met zout in aanraking komen omdat de gist afsterft, oplost.

Marc

Reactie voor op de website?

67.121. Sourby broodmix

Ik heb dit weekend nog de broodmix van Sourby (frans) bij Dirk van den Broek gekocht. Genoeg in voorraad. Dirk in Hoofddorp. Veel succes

Reactie voor op de website?

67.122. Kneedvleugel kwijt

Heb je al een mail gestuurd naar de fabrikant? Zelfs van oudere modellen hebben ze vaak nog onderdelen op voorraad!

groetjes, Yvonne

Reactie voor op de website?

67.123. Jodium in brood?

Ik lees wel iets over toevoeging van vitamine C in uw brood maar niets over toevoeging van Jodium. Ik heb ooit gehoord dat de bakkers jodium bij hun brood doen. Moet dit nog worden toegevoegd?

Koos

Reactie voor op de website?

67.124. Leverancier

U kan het proberen bij de leverancier AFK. Ze even een mailtje sturen.

Esther

Reactie voor op de website?

67.125. AFK

Ik heb dezelfde ervaring met de bm3, van alles gegeprobeerd minder water, minder gist, glas afdekken, niets helpt mijn vorige bakmachine, de Quigg van de aldi, keek niet zo nauw, het brood lukte altijd, alleen is die op, dus een afk, is goed getest, gekocht. Hij heeft geen goed programma.

Ik heb nu de clatronic bba2867 bij mediamarkt gekocht, kan je helemaal zelf instellen, nou het eerste brood lukte als de beste, zonder te kijken naar een grammetje water of gist teveel. ik hoop dat het zo blijft.

a

Reactie voor op de website?

67.126. Welkoop

Las dat je droge gist bij Welkoop kan kopen, hoe kom ik aan dit adres, of waar kan ik een ponds verpakking kopen voor aann. prijs?

groetjes Elly.

Reactie voor op de website?

67.127. Droog brood

Wij bakken sinds 3 weken ons eigen brood. Er is er maar 1 mislukt. (9 granen brood). Meng zelf verschillende soorten meel. Vooral net gebakken eten de kinderen het graag. We hebben 4 kinderen. Heb dus een paar broden in het voren gebakken voor de diepvriezer maar dat is (nog) geen succes. Komt er erg droog weer uit. Wie heeft er tips?

Verder kan ik het iedereen aanraden. We willen zelfs een 2de bbm kopen..

groetjes Mariette

Reactie voor op de website?

67.128. Kneedhaken makkelijk verwijderen

Nu heb ik het gevonden. Ik was nooit helemaal tevreden met mijn twee broodjes (Bifinett KH2231). Er zaten nogal grote gaten erin na het bakken. De tip geprobeerd, de haken voor de laatste rijs eruit te halen, deeg eruit, haak pakken, deeg terug. Maar wat een geklieder. Bovendien verlies je dan best veel deeg.

Maar nu doe ik het anders: ik haal de haken er ook voor de laatste rijs uit, maar ik doe het met een haaknaald, waarbij het deeg gewoon in de vorm blijft en de vorm in de machine. Het is even zoeken, maar je hebt de slag zó te pakken. Het gaat fantastisch, je hebt bijna geen verlies en prachtige gave broodjes. Ik heb uitgerekend hoeveel tijd ik dat voor het einde van het bakproces moet doen en zet meteen de keukenwekker aan zodat ik het niet kan missen. Probeer het eens! ik ben heel benieuwd naar reacties!

Tonneke.

Reactie voor op de website?

67.129. Brood dat moeilijk uit het bakblik komt

Als het brood moeilijk uit het bakblik van de broodmachine komt, spuit dan eerst voordat u begint met bakken, het blik in met baukje bakblik-invetter en u heeft dan nergens meer last van. Baukje is te koop bij super de boer.

groetjes miriam c.

Reactie voor op de website?

67.130. Goedkoop gist

500 gram droge gist voor 4 euro. Molen kortenoord in Nieuwekerk aan de IJssel. Gerund door verstandelijk gehandicapten, er zit ook een bakkerij bij. Ze verkopen daar ook andere bakprodocten voor minder dan normaal. Krijg daar altijd een eerlijk advies van een echte bakker. Echt de moeite waard.

Marc

Reactie voor op de website?

67.131. Ervaring met keukenmachine van Severin?

hoi,

Ik ben op zoek naar een betaalbare! keukenmachine om deeg te kneden. De kenwood is echt te duur voor mij. Nu zag ik een betaalbare van het merk Severin. Ik wil graag weten of iemand daar positieve of negatieve ervaringen mee heeft...

Ik hoop op reakties, bedankt! vr.g, Zahra

Reactie voor op de website?

67.132. Niet leverbaar in Nederland

Hierbij een reactie op nr. 56.99. Ik heb geprobeerd deze machine (cb 332) te bestellen bij powernetshop.de. Ik kreeg echter een mailtje terug dat ze alleen in Duitsland en Oostenrijk hun artikelen versturen. Hoe heeft u het voor elkaar gekregen dat ze dit apparaat naar u hebben verstuurd?

A. Verstappen

Reactie voor op de website?

67.133. Jodium in brood

Als je echt alle dagen zelf brood bakt en geen brood meer eet uit de winkel is het verstandig bakkerszout te gebruiken. Je kunt anders een tekort aan jodium oplopen. Hier zit een hoger jodiumgehalte in. Je zou eens bij een bakker kunnen informeren hoe je daar aan kunt komen. Zelf haal ik het bij het adres hieronder. Zij verkopen ook online alleen was dat zojuist even niet bereikbaar. Het bakkerszout kost daar voor 1 kg euro 0,80.

Hoeve Eiteweert v.o.f.
Matsloot 15
9749 TJ Matsloot


050-5410637

A. Verstappen

Reactie voor op de website?

67.134. Te weinig vocht bij het suikerbrood?

Zit er verhoudingsgewijs niet te weinig vocht bij het recept voor het suikerbrood?

A Koster

Reactie voor op de website?

67.135. Jo

Bij makro in 5 kg zakken

Robert

Reactie voor op de website?

67.136. Wie kan mij aub aan advies helpen?

Hoi,

voor een gezin met 12 kinderen ben ik opzoek naar een deegmachine, om deeg te kneden. Je hebt er verschillende waaronder een kenwood van 500 euro, maar helaas kan ik die niet bekostigen. Ik zag ook een Severin of een Clatronic keukenmachine beiden rond de 200 euro. Heeft iemand 1 van deze keukenmachines en hoe doen ze het? Ik weet niet op welk forum ik anders moet zoeken...please help!

groetjes Zahra

Reactie voor op de website?

67.137. Harde korsten?

Wil heel graag weten of het klopt dat de onder- en de zijkant van het brood hard zijn? Of doe ik gewoon iets fout? Heb sinds kort een bbm afk 2-0. Ben benieuwd naar jullie reacties eigenlijk.

Santi

Reactie voor op de website?

67.138. AFK broodmachine

Mijn brood bakt zeer ongelijk aan de bovenkant, wat betekent dat de eerste snede brood alleen uit gaten bestaat.

Christien

Reactie voor op de website?

67.139. Reactie op kneedhaak verwijderen

De kneedhaak verwijder ik altijd direct na de laatste kneding. Dit kan absoluut geen kwaad en je vermijdt daarmee de grote gaten in je brood, veroorzaakt door de kneedhaak.

Reactie voor op de website?

67.140. Portland

50 gram portland toevoegen, dan zakken ze nooit meer in!

Reactie voor op de website?

67.141. Kalk

op 56.140

Moet er dan ook nog kalk bij?

Sjonnie

Reactie voor op de website?

67.142. Wel koopadressen en Glutenvrij broodmeel

Het filiaal van de Welkoop of de Boerenbond die het dichtst in de buurt is bij je woonplaats kan je gewoon op hun website vinden. ( www.welkoop.nl). Daar vind je ook Glutenvrij broodmeel van Soezie. Niet in alle filialen trouwens. Ook kun je kijken op de site van de koelieakivereniging voor recepten en leveranciers.

succes, Erica

Reactie voor op de website?

67.143. Gistvervanger

Sinds kort is er een Gistvervanger te koop. Het is een vloeibare zuurdesem wat verkocht wordt bij molens. Het is gemaakt van tarwe en volkomen biologisch. Het is direct te gebruiken in de broodbakmachine op dezelfde wijze als droge gist. Het brood rijst goed, de smaak is goed en niet zuur. Ik gebruik op 500 gram meel/bloem 15 gram vloeibare desem wat € 3,00 kost voor 175 gram. Het moet bewaard worden in de koelkast met losse dop. Het is een fantastisch product en zeker voor mensen die evenals mijn echtgenote geen gist en geen suiker mogen hebben. Ik vind het de uitvinding van het jaar 2005.

Co

Reactie voor op de website?

67.144. Advies

Waarom koop je geen meerdere bbm's?. Op dit moment zijn er verschillende in de aanbieding. Wij hebben een afk en een alaska. De laatste is nu bij de makro in de aanbieding. Wij hebben er 2. Je moet het meel enz. toch afwegen, wat maakt het uit of je 2 of meer machines hebt? Wij zetten ze in de kast als we ze niet gebruiken.

Succes, Mariette

Reactie voor op de website?

67.145. Leverancier bakspullen

Voor bakkologen in Vlaardingen en omstreken.

Bezoek eens het molenwinkeltje bij de molen Aeolus in Vlaardingen. Je weet niet wat je daar allemaal kunt kopen tegen redelijke prijzen. En bakadviezen gratis.

Veel plezier,

Reactie voor op de website?

67.146. AFK tips

Ik heb ook een AFK (bm2). Het recept van mijn oude machine (eentje van de Aldi, binnen 3 jaar kapot) werkte niet in de AFK. Ook Soezie brood, waarbij eigenlijk alleen water hoeft te worden toegevoegd, werd erg droog. Ik heb nu Waldkorn van Soezie gekocht, neem het recept van 500 gram meel dat erop staat en doe daar 10 gram echte boter bij. Het brood werd perfekt! Ik ga nu bij het AFK-recept voor tarwebrood ook eens 10 gram boter toevoegen en kijken of het dan wel lekker is.

Groetjes, Johanna

Reactie voor op de website?

67.147. Re: Onderdeel voor AFK BM2 ?

Beste mensen,

Tja, vervelend. Het is mij ook gebeurd: na het eerste gebruik de anti-aanbaklaag van de kneedvleugel beschadigd met een mes. Dom! Maar goed. Gelukkig is er maar een klein stukje af, en brood bakken lukt nog steeds. Ik heb eraan gedacht 'm in tye ruilen of een mengvleugel te bestellen, maar ik heb gewoon eerst geprobeerd of het echt heel slecht gaat, dat bakken zonder anti-aanbaklaagje. En het gaat best goed. Als je toch een nieuwe mengvleugel wilt, kan ik me voorstellen dat je AFK even opgoogelt en een mailtje stuurt naar de Nederlandse distributeur.

Vriendelijke groet, Jojanneke

Reactie voor op de website?

67.148. Brood wordt boven niet bruin

Ik heb een Alaska bbm en mijn buurman ook. We zijn een beetje teleurgesteld in dit apparaat daar het brood van boven totaal niet bruin wordt. Heeft iemand anders dat probleem ook.? En weet iemand een oplossing of is het beter dat BBM weer terug naar de Macro te brengen. Ik denk te begrijpen dat het brood alleen bruin wordt waar het deeg tegen het blik aankomt. Graag wat hulp in deze. Bij voorbaat dank, Peter

Reactie voor op de website?

67.149. Bomann CB 593

Wie heeft er ervaring met de Bomann CB 593? Wij hebben deze in een goede aanbieding zien staan en wilden weten of dit toch een goed merk is.

Graag reacties via de mail!

Reactie voor op de website?

67.150. Zonnebloemolie

Heb nu 2 maanden een afk bbm. En echt perfect. De kinderen smullen ook. Bij de konmar haal ik kloosterbroodpakken van een kilo. 500 gr broodmix water en wat gist toevoegen en smullen maar.

Wel heb ik een tip voor als je het brood te droog vindt. Doe er 3 eetlepels zonnebloemolie bij. Werkt perfect.

Marco

Reactie voor op de website?

67.151. Geen ingezakt brood

Gebruik een bifinett BBM en bak alle soorten brood met het programma "snel". Zeer goed resultaat.

s.stad

Reactie voor op de website?

67.152. afk bm2

Ik denk dat de bm2 een wanprodukt is, ik constateerde bij het eerste brood dat ik bakte dat er na het kneden een mooi rijsproces op gang kwam, nadat het deeg tot bijna aan de rand van het blik verschenen was ging die dubiele machine opeens opnieuw kneden waardoor het deeg weer tot een minimaal bolletje werd gereduceerd? Hierna kwam het dus nog niet meer tot de helft van de blikhoogte!

Conclusie: 39,95 euro naar de k....

harrie

Reactie voor op de website?

67.153. Duitse Broodmixen

Ik heb de mixen van de Lidl gebruikt en die zijn prima. Geen problemen met rijzen. Laatst een keer een mix van de Aldi en die was niet lekker. Brood was niet goed van smaak.

Masja

Reactie voor op de website?

67.154. Brood valt uit elkaar

Help!

Bij het bereiden houd ik me precies aan de benodigde hoeveelheden, maar na het aansnijden van het brood, vallen de sneetjes uit elkaar. Wie heeft hiervoor de oplossing?

Reactie voor op de website?

67.155. Deeg kneden

Ik heb een keujenrobot gekocht, zo eentje waar je mee kunt deeg kneden en groenten snijden enzv. Mijn vraag is: als ik deeg moet mengen voor brood dan moet je meestal een 15 tal min. kneden, met de keukenrobot is dat max. 120 min.kan dat? En is dat dan lang genoeg? Wie kan mij wat tips geven a.u.b.

Reactie voor op de website?

67.156. Kneedhaak gaat los tijdens kneden

Ik heb pas een Inventum BM 35 en probeer in Spanje met Spaanse ingredienten brood te bakken. Tijdens het kneden laat de kneedhaak los en dan wordt er uiteraard niet meer gekneed. Ik trek de stekker eruit, plaats de kneedhaak weer in positie en dan gebeurt het na een paar minuten weer. Moet ik soms wel vijf keer herhalen. Ik heb het idee dat het deeg te plakkerig (taai)is en ik heb ook opgemerkt dat bij het begin niet alle deeg wordt meegenomen door de kneedhaak. Ik volg uiteraard het recept. Wie kan advies geven?

Ad

Reactie voor op de website?

67.157. Tip om brood makkelijker uit blik te halen

Om het "gat" in het brood zo klein mogelijk te houden en om het brood makkelijk uit het bakblik te halen, haal ik na de eerste kneedbeurt de haak uit het blik. Het is wel even zoeken in het deeg waar de haak zit maar na het bakken heb je nog maar een klein gaatje in het brood en je hoeft achteraf de haak niet meer uit het brood te halen.

Yvonne

Reactie voor op de website?

67.158. Broodbakmachine met langer brood

Weet iemand voor mij een broodbakmachine die een langer brood bakt ipv een hoger brood? Ik heb nu de AFK BM2 en deze bevalt best, alleen sluit de achternaad slecht en moet ik er telkens een aluminiumfolietje opleggen. Voor mijn volgende machine ben ik op zoek naar een machine waar 2 kneedhaken in zitten en die een wat langer brood kan bakken. Graag jullie reactie. Vast bedankt.

Reactie voor op de website?

67.159. Vanillebrood

Ik ben al heel lang op zoek naar een recept om brood met vanillesmaak te maken maar ik heb tot nog toe niks gevonden. Ik vroeg me af of U nog een recept had.

Groetjes Fleur

Reactie voor op de website?

67.160. Wie helpt me met glutenvrij brood?

Ik wilde graag vragen of er iemand is die mij kan helpen met het vinden en of maken van Gluten vrij, tarwe vrij ,suiker vrij Desem Spelt brood.

Is dat te maken?? Heb zelf nog nooit een brood gebakken. Ik hoop dat iemand contact met mij opneemt.

Alvast bedankt,

Vr gr,

Reactie voor op de website?

67.161. Brood bakken

Hoi Iwonka,

Ik bak zelf ook mijn eigen glutenvrije brood, dit is wel geen Desem Spelt brood maar op zich verschilt dat niet zoveel.

Is het Desem Spelt brood een bakmix? (Bakmix is vaak meerdere ingredienten). Of is het alleen meel? Ik vermoed een bakmix.

Wat ik zelf een tijdje deed was een broodbak machine gebruiken, maar ben al enige tijd over op de "ouderwetse" (magnetron) oven. Werkt beter voor mij persoonlijk. Normaliter zit er vaak wel een voorschrift bij die bakmixen, had je die, of niet? Anders zou ik er wellicht een op kunnen zoeken... laat maar even weten. Hopelijk kun je mijn mail zien staan, neem anders maar even per mail contact op.

Groet, Robin

Reactie voor op de website?

67.162. AFK BM2 probleem

Ik ben in het bezit van de AFK BM2, de kant- en klare broodmixen van de Vomar lukken prima, maar als ik zelf een basisrecept in elkaar wil zetten, dan komt er alleen maar brood uit welke niet gaar is. Ik volg de volgende stappen: Maar het wil maar niet lukken!

Help !

Weetnie Purmerend

Reactie voor op de website?

67.163. Reactie op AFK BM2 probleem

De bakmachine die jij hebt ken ik niet, dus daar kan ik niets over adviseren. Maar het is een gok wat ik je dan wel adviseer: ik heb geleerd dat zout en gist absoluut gescheiden in de broodbakmachine moeten. Ik begin altijd met gist er in te doen, dan alle andere ingredienten en tot slot het zout.

Misschien dat je dit kunt proberen?? Succes!

Marjan

Reactie voor op de website?

67.164. Gist en suikervrij bakken in de bbm

Ik heb sinds kort een bbm aangeschaft; de AFK bm2. Wegens een candida albicans infectie in mijn darmen, mag ik geen gist en suiker eten. Ik heb al twee keer geprobeerd een brood te bakken met een gedroogde zuurdesemstarter. De eerste keer was het een baksteen, de tweede keer wat beter, maar nog lang niet goed gerezen en niet te eten.

Wie kan mijn helpen met het juiste recept en bereidingswijze?

Niky

Reactie voor op de website?

67.165. bakblik

Vraag 60.158 antwoord: Wij hebben net een broodmachine 2e hans gekocht (€ 20,00) van het merk Bifinett daar zitten 2 kleine bak blikjes bij voor have broodjes en er is ook een lang bakblik bij te bestellen voor het bakken van een normaal heel brood.

Reactie voor op de website?

67.166. Goedkopere droge gist

De goedkopere droge gist (500 gr) is vaak ook bij de " Turk" te koop. (ik betaal geloof ik €2,30 per pak). Doe het dan wel in een bewaarbus die je vacuum kan pompen, dan blijft het gist langer vers.

Daphne

Reactie voor op de website?

67.167. Recept glutenvrij brood

Na jaren zoeken hebben we eindelijk een recept van glutenvrijbrood wat onze dochter heerlijk vindt. Ik bak dit brood altijd in de oven. Het kan ook in de broodmachine(aldi). Heb sinds zaterdag een nieuwe en moet het nog uitproberen. 500 gram meel van no-gluten. Dit is verkrijgbaar via de internetsite van www.gluten-vrij.nl. Dit meel is ook elders verkrijgbaar. Mix het geheel 2 minuten en doe het in de bakvorm. Zet de bakvorm in de oven op de laagste temp 40 graden gedurende 30 tot 40 min. Zet dan de oven op 200 graden en bak het brood af in 30 min.Je hebt een heerlijk luchtig brood.

Succes en smakelijk eten. Anita

Reactie voor op de website?

67.168. Ervaringen met broodbakmachine

Ook ik wilde zelf brood gaan bakken en raadpleegde allerlei sites. Ik dacht: misschien is het een bevlieging van me en doe ik het maar 1 keer en dan staat dat ding daar. Maar ik kocht toch een dure (Panasonic, beste getest Concumentenbond, destijds). Honderden broden heb ik al gebakken, ik wil niks anders meer.

Maar ook ik zat te hakketakken met snijden. Ik kocht eerst een plastic snijmachinetje van Bestron. Toen ik hem al niet goed in elkaar kreeg, ben ik hem direct gaan terug brengen. Niet lang daarna kwam er een aanbieding in Lidl van een electrische snijmachine. Heel solide ding, van ijzer. Alleen, als je brood klaar is en afgekoeld en je wilt het gaan snijden, dan is het brood een beetje slap en heeft het een knapperig korstje. Dat is zelfs met een snijmachine niet makkelijk snijden. Ik heb uitgevonden dat als je het brood nadat het helemaal is afgekoeld een paar uur in een plastic zak stopt en dan gaat snijden, dit veel makkelijker gaat. Ik doe het daarna in de vriezer en dan kun je zo je brood op voorraad houden.

Ik bak dan meestal in de goedkope stroomuren. De snijmachine van Lidl zie ik vaker voorbij komen. Ik geloof zelfs binnenkort weer. Hij kost ongeveer 54 euro of zoiets. Ik heb hem al lang terug verdient. Het meel koop ik van Soubry (.com) bij Sligro (geleende kaart), verse gist kun je bij de Turkse bakkertjes kopen (25 cent voor 43 gram), vloeibare margarine (geel spuitflesje) koop ik bij Lidl. Voilá, heerlijk resultaat.

Guusje

Reactie voor op de website?

67.169. Brood smaakt te zout

Hallo allemaal,

Ik heb ook een broodbakmachine en ben brood begonnen te bakken ivm koemelkallergie. Maar ik vind dat de broden te zout smaken. Wat ik ook probeer. Ik heb ook de kant en klaar mixen geprobeerd van de verschillende supermarkten. En ook verschillende recepten van de molenaar. Ik heb een XBM1058 gekocht een jaar of drie geleden bij de aldi dacht ik. Wie kan me helpen?

Groetjes Joke

Reactie voor op de website?

67.170. Lekker brood

Ik bak elke dag brood in mijn AFK machine. Ik kan dus niet helemaal de verhoudingen aangeven van hoeveel je moet gebruiken omdat jij een andere hebt. Maar ik doe water in de bakvorm, dan 2,5 eetlepel suiker, 1,5 theelepel zout en 2,5 eetlepel zonnebloemolie. Vervolgens gaat er 500 gram volkorenmeel op ( bij AH gekocht) en dan nog 1,5 theelepel gedroogd gist. Als extra strooi ik er dan nog zonnebloempitjes op, maar dat hoeft niet. Wanneer de luchtvochtigheid wat hoog is doe ik een pietsie minder water. Experimenteer n.a.v. het resultaat.

Mijn man staat vroeg op ( hij eet altijd ander brood) en haalt ons brood dan vast eruit. 1.5 uur later hebben wij dan een wat afgekoeld brood. Na nog een paar uur is het brood op zijn lekkerst, vind ik. Wat er over is snijd ik in sneetjes en verpak ze per portie. Zo gaan ze dan de vriezer in voor een andere keer.

Els

Reactie voor op de website?

67.171. Waarom geen oven?

Met interesse lees ik jullie vragen rond bakken met de broodbakmachine. Ook wij hebben enkele jaren gebakken met een broodbakmachine maar kochten 2 jaar geleden een elektrische oven waarin ik 12 broden kan bakken. Op steen. Sindsdien bak ik dus om de 3 weken zelf 12 broden, vla, broodjes en taarten. Vooral voor middelgrote en grote gezinnen is dit toch veel sneller denk ik. En als je sandwiches of krakers bakt zeker ook voordeliger!! Het smaakt prima en vult de maag beter dan gekocht brood (maar dat weten jullie allemaal al!).

Moet wel zeggen dat de aankoop van de oven een redelijke investering was die we er nu reeds uit gehaald hebben. Een kneedmachine staat verder ook nog op ons verlanglijstje. Ik werk ook met Kenwood maar dit is eigenlijk te zwaar voor de Keukenkenwood! (Werd me verteld bij aankoop) Heeft er nog iemand een goed adres voor zo een kneedmachine?

Elvire

Reactie voor op de website?

67.172. AFK BBO

Inderdaad de AFK BBO bevalt mij al bijna 3 jaar. Perfect en absoluut de goedkoopste broodbakmachine.

Daar kan je nog eens een nieuwe voor kopen na jaren.

Nico

Reactie voor op de website?

67.173. Ingredienten

Ik gebruik al vier jaar een Panasonic BBM (ik heb hem aam mijn vrouw cadeau gedaan , maar ik gebruik hem zelf. Door de week volkoren o.i.d en zondagmorgen een Frans Krokant).

drie tips:

1. Een scheutje olijfolie is gemakkelijker en misschien wel gezonder dan boter of margarine.

2. Gebruik poedersuiker. Dat spaart de teflon - coating van het emmertje.

3. Koop blokjes vacuum - verpakte droge gist (Blauwe pakjes bij de Welkoop). Dat is een stuk voordeliger dan die kleine zakjes

m.vr.gr. Albert

Reactie voor op de website?

67.174. Goedkope gist

In Vlaanderen koop je bij Aveve gist in pakken van 500 gram, wij vullen die af in kleine bokaaltjes met schroefdeksel. Stukken goedkoper dan kleine zakjes.
Ter info: 4 gram = ongeveer 7 cc (op de apotheekbalans gewogen)

Patrick

Reactie voor op de website?

67.175. Waldkornbrood, welk programma?

Ik heb sinds gisteren een afk bm2, eerst had ik een quigg. Met de quigg heb ik een paar keer geprobeerd een waldkornbrood te bakken (koopmans). Maar het kwam elke keer heel klein uit de machine. Nu heb ik een afk en vraag me af welk programma ik moet pakken. Witbrood kwam altijd groot eruit met de witbroodprogramma. En meergranen met het basisprogramma. Waldkorn heb ik toen met volkoren programma en een keer met basis, alletwee kwamen ze maar klein eruit.

Alvast bedankt! Gr Joyce

Reactie voor op de website?

67.176. Vastlopen kneedhaak

Hoi,

3 maanden geleden voor het eerste een broodmachine gekocht (merk Tefal XXL) en nu reeds 1 van de 2 kneedhaken die muurvast blijft zitten. Machine dus niet meer bruikbaar. Terug moeten doen naar fabrikant voor herstelling.

Zijn er nog mensen met vergelijkbare ervaring en met tips om dit te vermijden?

Vermoedelijk iets te maken met te snel afkoelen na klaar zijn van het brood? Ik spoel immers altijd direct de kneedbak af met koud water, en laat het water een tijdje erin staan tot bak koud genoeg is om af te wassen. Bak immers frequent 2 tot 3 broden direct na elkaar in het weekend.

Groetjes, Stefaan

Reactie voor op de website?

67.177. XXL broodmachine met 2 kneedhaken

Beste Carin,

net een TEFAL broodmachine XXL (type OW5005) gekocht. Zoals de naam het zegt, om XXl broden te maken, met 600 gram bloem.

Stefaan

Reactie voor op de website?

67.178. Helaas is mijn eerste brood mislukt

Ik kocht in de kringloop een Bifinett VBM 300. Mijn vrouw (28 jaar gelukkig met mij getrouwd) vindt het maar niks. Ik word dan met mijn b.b.m. "verbannen" naar de garage om brood te bakken. Ik schik me in mijn lot.

Helaas is mijn eerste brood mislukt. Ik gebruikte een "eenvoudig recept"

Eerst heb ik de gist vermengd met het lauwe water. Dit in de broodbak gedaan. Daarna gezeefde bloem vermengd met zout en dit toen toegevoegd aan de gist met water. Daarna de b.b.m. aangezet op stand 1 (normaal brood) Het kneden en rijzen ging volgens mij erg goed. Helaas zakte het geheel echter in en het brood werd NIET bruin.

Wie geeft me tips? Wat doe ik fout? Ik hoor/lees het graag.

Vr.Gr. Wubbo

Reactie voor op de website?

67.179. Tip

Een simpele tip: probeer gewoon broodmix, bijv. van c1000. Alleen water erbij, de verhoudingen staan op het pak. Het brood is erg lekker en blijft veel langer goed dan als je het zelf allemaal mengt.

Rineke

Reactie voor op de website?

67.180. Tip voor Wubbo

Hallo Wubbo,

In jouw recept mis ik broodverbeteraar, dat is gewoon vitamine C. Je kunt twee kleine tabletjes fijn maken en toevoegen aan het meel. Zelf doe ik maar 300 ml lauw water erbij en iets minder zout. En het hoeft niet zo precies hoor met zeven van bloem en in een bepaalde volgorde in het bakblik.

Succes en groeten van Ans

Reactie voor op de website?

67.181. Vit C

Toevoegen van Vit C of ascorbinezuur, wordt standaard toegevoegd als broodverbeteraar. Het zorgt dat de kruim mooier word (fijner kruim). De vit C wordt afgebroken tijdens het bakproces het is enkel tijdens de kneedfase dat het actief (door inbreng van zuurstof door het kneden). De hoeveelheid aan Vit C die mag worden toegevoegd is eigenlijk niet zo belangrijk testen tonen aan dat een concentratie van 30ppm geen verschil vertoont naar broodkwaliteit als een overdosering van 120ppm. In de praktijk wordt een concentratie van 50ppm als maximaal beschouwd.

Marc

Reactie voor op de website?

67.182. Volkorenbrood zakt in: tip!

Als je van volkorenmeel een brood wil bakken, zakt dat bijna altijd in. Ik heb me laten vertellen, dat er verhoudingsgewijs wat minder gluten in volkorenmeel zitten en die zorgen nu juist voor het rijzen. Geen idee hoe het precies zit, de ervaring leert, dat een deel bloem (dus "wit" meel), het probleem verhelpt. Ik gebruik een verhouding van 1 deel wit op 4 delen volkoren.

Ga je toch voor 100% volkorenmeel, probeer het dan eens met een recept voor Allinson brood. Dat werkt perfect en geeft heel erg lekker, behoorlijk luchtig brood zonder toevoeging van wat voor rommel dan ook.

Margreet

Reactie voor op de website?

67.183. Brood snijden op een snijmachine

Ik bak 10 broden per week, en doe dat voor het huis waar ik woon, in een broodbakmachine, de BM25 alleen weet ik ff snel het merk niet uit het koppie. Maar het snijden doe ik op een snijmachine die ik ooit heb gekocht bij de lidl. Een fantastische machine met goede instelbaarheid, en mooie sneden.

Sander

Reactie voor op de website?

67.184. Gedroogde gist bewaren

Reactie op Goedkope gist

Gedroogde gist kun je het best bewaren in de vriezer Ik doe steeds een kleine hoeveelheid in een afgesloten potje en vries de rest in. Bevalt prima. Kreeg de tip van een molenaar.

Klaas

Reactie voor op de website?

67.185. Tip: Omega 3 - brood

Ik bak steeds met all-in broodmeel in een Panasonic SD254. Jammer genoeg komen we met één brood per dag niet toe (3 kinderen), zodat het wel plannen is om voldoende brood gebakken te krijgen.

Bij ons in België bestaat AVEVE all in-omega 3 broodmeel (met lijnzaad), maar je kan ook bij de natuurvoedingswinkel zakjes gepeld koolzaad kopen. De smaak van je brood blijft even lekker, maar 't wordt wel zo gezond!

Liesbeth

Reactie voor op de website?

67.186. Energieverbruik is fout

Reactie op Dit kost zelf brood bakken!

De broodmachine van 600 watt, gebruikt dit wattage niet gedurende gans de cyclus. Het kneden bedraagt ongeveer een verbruik van 90 watt. Dan rusten, terug kneden, rusten, kneden, en dan 50 minuten maximum bakken op 600 watt. Dus het uitgegeven geld om een brood te bakken is veel lager dan U schrijft.

Eugene

Reactie voor op de website?

67.187. Keiharde broodkorsten

Reactie op Ervaringen met de broodbakmachine

Mijn brood met de BBM is zeer lekker en goed gebakken. Alleen de korst is zeer hard. Wat doe ik verkeerd en wat kan ik eraan doen?

Mia

Reactie voor op de website?

67.188. Makkelijk uit vorm halen

Reactie op Reacties van de grootgezinsmanagerslijst

Paar minuten ondersteboven laten staan, dan stijgt de damp naar de bodem en wordt het brood rond de haak een beetje zachter. Zodra het brood uit de vorm is droogt dat weer.

Saskia

Reactie voor op de website?

67.189. Houdbaarheid brood

Reactie op Reacties van de grootgezinsmanagerslijst

Geachte Gert-Jan,

om uw brood langer vers te houden kunt u 1 of 2 verkruimelde tabletjes vitamine-c toevoegen aan het deeg. Scheelt een dag of 2.

E. Gijsman

Reactie voor op de website?

67.190. Zelf brood bakken echt goedkoper?

Wie kan mij vertellen of zelf broodbakken echt goedkoper is dan kopen bij de super?

Wij eten 6/7 broden in 1 week. Ik ben daar €4,50 - €7,- per week aan kwijt. 3 broden voor €2,- bij AH, maar echt lekker vinden wij ze niet. Vaak kopen we ook brood bij het stoepje van €1,- per stuk.

Corine

Reactie voor op de website?

67.191. Goedkoop broodmeel

Dankzij deze site kwam ik voor mijn bakmeel bij Lidl terecht. Thuis vinden ze het brood heel lekker, vooral het zonnepitmeel. Ik zit momenteel in Frankrijk en hetzelfde meel is hier ca O,30€ goedkoper.

Mia

Reactie voor op de website?

67.192. Kneders blijven in bakblik

Reactie op Goedkope gist

Ik bak al een jaar met plezier en succes met een Silvercrest SSB 850 A1 broodbakoven. Maar altijd als het brood gebakken is, blijven de mixers aan de draaipunten zitten. Ik moet dan het brood eruit trekken en dat levert dus flinke gaten op. Wie weet raad?

Kees

Rubriek: themas - Discussie: 290903w

Reactie voor op de website?

67.193. Brood met de kneedmachine

Na jaren met een Domo broodmachine gewerkt te hebben, is deze gesneuveld en ben ik uiteindelijk overgestapt naar een (brood)kneedmachine om mijn deeg te maken. Deze methode vergt wel meer stappen maar geeft het broodbakken een artisanale toets. Feit is wel dat het deeg beter de structuur van echt bakkersbrood benaderd. Voordeel is ook dat je de kneedmachine ook voor bereiding van ander deeg en beslag (bijv.voor patisserie) kan gebruiken

Manu

Reactie voor op de website?

67.194. Lidl

Ik koop de laatste tijd kant en klaar brood mix bij lidl. Het deeg rijst prachtig. Maar bij het bakken zakt hij in.

Peter

Reactie voor op de website?

67.195. Mijn eerste brood gebakken

Reactie op Helaas is mijn eerste brood mislukt

vandaag bbm gekocht mix volkoren van aldi super gelukt voor de eerste keer de kneedhaak zat er nog in ging er goed uit geen gaten op 2 uur tijd ga ik vaker doen groetjes leon

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Ervaringen met de broodbakmachine

 1. Ervaring met brood bakken op het internet
 2. Reacties van de grootgezinsmanagerslijst
 3. Ervaringen en tips
 4. Enkele tips om brood uit de pan te halen
 5. Ervaringen met de pas aangekochte Primera BBM
 6. Oplossing voor bleke korst in Primera BBM
 7. Gat in brood
 8. Tips voor BIFINETT broodmachine
 9. Broodmachine is flauwekul!
 10. Kneedmachine
 11. panasonic sd-206
 12. Brood alleen kneden in bbm, bakken in cake blik
 13. Inzakkend brood
 14. Vraag over hema broodbakmachine
 15. Baukje
 16. Kneedhaak
 17. Broodbakmachine
 18. Dit kost zelf brood bakken!
 19. Help, ik heb een broodbakmachine
 20. Vastzittende kneders
 21. Correctie kosten zelf brood bakken
 22. Broodbaktip
 23. Recept zonder gist
 24. Droge gist
 25. Clatronic
 26. Aveve Mix
 27. De kosten van een zelfgebakken brood
 28. Gist invriezen
 29. Inzakken van je brood tijdens het bakproces
 30. Deegkneder van Clatronic
 31. Broodmixen
 32. Vitamine C toevoegen aan broodmix
 33. Handleiding BBM primera
 34. Deegkneder
 35. Broodkneedmachine
 36. Panasonic broodbakker
 37. Aldi BBM - ook heel tevreden
 38. Het niet inzakken van brood met de Bifinett 2230
 39. Inzakken brood uit alaska 2000
 40. Prijzen bakproducten
 41. Prijzen bakproducten
 42. AFK BM2
 43. Goedkope gist
 44. Inzakken van het brood
 45. Inzakken brood
 46. Tegen ingezakt brood
 47. Kneedvleugel probleem
 48. Kneedmachine
 49. Nooit een ingezakt brood
 50. Geef niet op
 51. Gist
 52. Meel bij de molen in Oosterblokker (NH)
 53. Broodmeel in Duitsland
 54. "duitse" broodmixen
 55. Meel
 56. Inzakkend brood
 57. Kneedvleugel probleem
 58. Vitamine C
 59. Goed brood met de HE BR 660 van Blokker
 60. Maatlepels
 61. Vitamine c
 62. Inzakken hebr660
 63. Inzakken brood
 64. Inzakken brood
 65. Vitamine C (2 tabletten?)
 66. Adres
 67. Inzakken brood.
 68. Nooit meer ingezakt brood
 69. Droog brood
 70. Tip goedkopere droge gist
 71. Duitse broodmixen in nederland te koop
 72. Molen in buurt van flevoland
 73. Goedkope gist
 74. Inzakken brood Inventum
 75. Hoeveelheid Vitamine C tabletten
 76. De vastgelopen vleugel
 77. Baukje gist
 78. Broodmix
 79. Vastlopen roertje
 80. Jam
 81. Dubbelkoolzure soda
 82. Gist
 83. Ingezakt brood
 84. Soubry 9-granen meel
 85. Bewaren droge gist
 86. bbm alaska
 87. Goedkope mix voor de BBM
 88. Kneedgewicht
 89. Kneedhaak
 90. Kostprijs
 91. Help
 92. Inzakkend brood na rijzen
 93. Deeghaken eruit halen
 94. Broodmix Aldi Duitsland
 95. Recept voor suikerbrood (appel/kaneel)
 96. Reactie op adres AFK en handleiding
 97. Vastzittende deeghaken
 98. Fermipan Gist
 99. Kneedmachine
 100. Broodbakmix van schlecker
 101. Recept BBM
 102. Kneedvleugels losmaken
 103. De vastgelopen vleugel
 104. Zonnebloemolie
 105. Soubry meel
 106. Glutenvrij brood
 107. Glutenvrij brood
 108. Onderdeel voor AFK BM2 ?
 109. Inzakken
 110. Droge gist grotere hoeveelheid
 111. Goed brood
 112. Gist oplossen in water
 113. Het zal u lukken......
 114. Gebruiksaanwijzing HEBR660
 115. Vitamine C
 116. Onderdelen Clatronic
 117. Sourby broodmix
 118. Gebruiksaanwijzing Clatronic
 119. Inzakken brood
 120. Water en gist
 121. Sourby broodmix
 122. Kneedvleugel kwijt
 123. Jodium in brood?
 124. Leverancier
 125. AFK
 126. Welkoop
 127. Droog brood
 128. Kneedhaken makkelijk verwijderen
 129. Brood dat moeilijk uit het bakblik komt
 130. Goedkoop gist
 131. Ervaring met keukenmachine van Severin?
 132. Niet leverbaar in Nederland
 133. Jodium in brood
 134. Te weinig vocht bij het suikerbrood?
 135. Jo
 136. Wie kan mij aub aan advies helpen?
 137. Harde korsten?
 138. AFK broodmachine
 139. Reactie op kneedhaak verwijderen
 140. Portland
 141. Kalk
 142. Wel koopadressen en Glutenvrij broodmeel
 143. Gistvervanger
 144. Advies
 145. Leverancier bakspullen
 146. AFK tips
 147. Re: Onderdeel voor AFK BM2 ?
 148. Brood wordt boven niet bruin
 149. Bomann CB 593
 150. Zonnebloemolie
 151. Geen ingezakt brood
 152. afk bm2
 153. Duitse Broodmixen
 154. Brood valt uit elkaar
 155. Deeg kneden
 156. Kneedhaak gaat los tijdens kneden
 157. Tip om brood makkelijker uit blik te halen
 158. Broodbakmachine met langer brood
 159. Vanillebrood
 160. Wie helpt me met glutenvrij brood?
 161. Brood bakken
 162. AFK BM2 probleem
 163. Reactie op AFK BM2 probleem
 164. Gist en suikervrij bakken in de bbm
 165. bakblik
 166. Goedkopere droge gist
 167. Recept glutenvrij brood
 168. Ervaringen met broodbakmachine
 169. Brood smaakt te zout
 170. Lekker brood
 171. Waarom geen oven?
 172. AFK BBO
 173. Ingredienten
 174. Goedkope gist
 175. Waldkornbrood, welk programma?
 176. Vastlopen kneedhaak
 177. XXL broodmachine met 2 kneedhaken
 178. Helaas is mijn eerste brood mislukt
 179. Tip
 180. Tip voor Wubbo
 181. Vit C
 182. Volkorenbrood zakt in: tip!
 183. Brood snijden op een snijmachine
 184. Gedroogde gist bewaren
 185. Tip: Omega 3 - brood
 186. Energieverbruik is fout
 187. Keiharde broodkorsten
 188. Makkelijk uit vorm halen
 189. Houdbaarheid brood
 190. Zelf brood bakken echt goedkoper?
 191. Goedkoop broodmeel
 192. Kneders blijven in bakblik
 193. Brood met de kneedmachine
 194. Lidl
 195. Mijn eerste brood gebakken

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.