Groot Gezin
Thema pagina
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

12. De ideale gezinsgrootte

In de column Gezinsplanning wordt beschreven hoe je vaak buiten de boot valt wanneer je gezin niet de gewenste grootte heeft. Graag horen we uw ervaringen op dit gebied!

Reactie voor op de website?

12.1. ideale gezinsgrootte

Ik heb een gezin van 7 personen. Vaak kom ik situaties tegen waarin we eigenlijk met net een persoon teveel zijn. Voorbeelden:
 • het bespreken van een kampeerplaats bij ponypark slagharen is niet mogelijk met 7 personen uit een gezin (met 1 caravan) want als je met meer dan 6 personen komt moet je een tweede kampeerplaats nemen!!!
 • eethoeken, auto's (wordt al iets minder, maar lang niet voldoende keus)
 • algemene zaken waar folmulieren voor nodig zijn moet ik altijd een kladje bijvoegen omdat er maar plaats is voor 6 personen. Dit zijn maar een aantal dingen waar ik tegenaan loop in het dagelijks leven. Dus voor de "samenleving" is een standaard gezin met 2 kinderen en desnoods een gezin met 4 kinderen geaccepteerd. Gezinnen met meer tellen niet mee!

  Sandra

  Reactie voor op de website?

  12.2. Wij hebben ook een ideale gezinsgrootte

  Hoi Sandra

  Ook wij hebben een gezin bestaande uit 7 personen en een caravan. Inmiddels hebben we campings gevonden waar ze niet altijd moeilijk doen over de grootte van je gezin: RCN campings. Het is dan wel niet bij Ponypark Slagharen, maar het zijn heerlijke campings voor kinderen, ongeacht welke leeftijd. Tafels is ook niet echt een probleem, ga maar naar ikea, daar vind je een hele grote tafel, die je zelfs ook nog kan uitschuiven. Maar hij is ook zonder uit te schuiven groot genoeg en lekker breed voor ons gezin.

  Als auto hebben wij een bestelbus, een huyndai 200, waar voorin drie personen kunnen en achterin met gemak vier. Achterin de bak heb je dan nog bergen ruimte, voor alles wat je mee wil nemen.

  Het is niet altijd makkelijk hoor met 7 personen en de campings moet je echt zoeken, maar ze zijn er gelukkig wel. Als je meer informatie over die campings wil, schrijf dan maar even naar mijn emailadres.

  groetjes

  Reactie voor op de website?

  12.3. Ideale gezinsgrootte

  Mijn ideale gezinsgrootte is 2 kinderen. Ik ben zelf 35 en mijn man 41. Onze kinderen zijn 8 en bijna 10. Een meisje en een jongen, beiden gezond en heel sociaal actief.

  Mijn man zou erg graag nog 1 of 2 kinderen willen. We wonen in een heel groot huis dus kamers genoeg. Maar ik vind het prima zo. De zorg voor baby's heb ik als behoorlijk zwaar ervaren (ja, wij hadden huilbabies en slechte slapers). Praktisch gezien is voor mij deze gezinssamenstelling perfect. Ik hou ook van tijd voor mijzelf en met vriendinnen samen. Mijn uiterlijk is altijd heel erg belangrijk geweest. Ik heeft lang geduurd voordat ik weer helemaal in vorm was.

  Heel soms bekruipt mij het gevoel dat ik misschien egoïstisch denk..... Herkenbaar?

  Monique

  Reactie voor op de website?

  12.4. Ideale gezinsgrootte

  Ik zou mijn ideale gezinsgrootte niet weten, ik heb er nu zeven en zou er best nog wel één bij willen. Ach en dat het wat langer duurt voor je weer in vorm bent, ligt eraan wat je met in vorm bedoeld. Ik geniet gewoon van mijn kinderen. Mijn oudste was ook een huilbaby toch was ik toen ze 5 maanden oud was (en nog steeds s'nachts niet sliep) alweer zwanger van de tweede.

  Ik heb genoeg tijd voor mijn vriendinnen en wij moeders van grote gezinnen letten ook echt wel op ons uiterlijk. Dus ik zou een derde echt geen bezwaar vinden, maar dat ligt voor iedereen natuurlijk anders. Als je zelf denkt het niet aan te kunnen moet je het zeker niet doen. Niemand heeft er iets aan als moeders in stort.

  Als je man graag nog een kindje wil, zou je natuurlijk afspraken kunnen maken over dat hij ook mee helpt met de verzorging en je ook eens tijd kunnen geven voor jezelf.

  Uiterlijk is niet het belangrijkste van de wereld, maar met een boel kinderen kun je er zeker genoeg aandacht aan besteden hoor.

  Groetjes Tanja

  Reactie voor op de website?

  12.5. Ideale gezinsgrootte

  Hoi allemaal,

  Ik ben in het gelukkige bezit van drie kinderen, maar 5 is niet altijd een gemakkelijk aantal omdat bijna alles gericht is op een gemiddeld gezin van 4 personen. Denk maar aan recepten, tafel in restaurant en dergelijke. Met vervoer in de auto vind ik 3 een ideaal aantal want het past allemaal in een autostoel op de achterbank, oudste 2 jaar en 5 mnd, 2 jongste 1 jaar en 3 mnd.

  Hoewel het bij soms nog kriebelt voor een vierde, ben een beetje bang voor het spreekwoordelijke "derde been", vooral ook omdat er een tweeling bij zit.

  Maar ook als ik van de tweede van een eenling in verwachting was geweest was ik toch wel doorgegaan voor een derde, want drie is wel een heerlijk aantal. Er wil altijd wel iemand met een ander spelen als er een geen zin heeft.

  Dus voor mij is 3 een ideaal aantal kinderen.

  Groetjes Fleur

  Reactie voor op de website?

  12.6. Het verlangen: re op Heidy

  Beste Heidy,

  Ik herken dat verlangen zeer goed. Zelf heb ik nu 5 kindjes. Ik heb altijd een groot gezin gewenst en na onze eerste wou ik vlug nog een broertje of zusje voor ons meisje. Maar ook na de tweede kwam het verlangen al weer heel vlug naar nog een kindje. Het was echt een oerdrang.

  Na onze vierde kreeg ik een paar uur na de bevalling een bloedklonter in mijn benen. 14 dagen later werd ik heel dringend geopereerd aan allebei de benen. Mijn droom voor nog ééntje zag ik zo meteen opgeborgen want zowel de vaatspecialist als de dokter raadden dit af. Een jaar na de geboorte kwam toch weer dat verlangen tegen beter weten in. Het verstand versus hart.

  En ik werd weer zwanger. Heel gewild. Maar ik heb wel afgezien en de hele zwangerschap door steunkousen moeten dragen, veel wandelen en veel met de benen omhoog liggen. Tijdens de voorbije hittegolf (ik ben bevallen op 11 augustus) moest ik binnen blijven.

  Ook mijn zwangerschappen waren zwaar (vanaf de derde) en mijn kindjes kwamen kort na elkaar. Bij mij is alles in orde gekomen uiteindelijk. Maar nu heeft mijn man zich wel laten steriliseren, zo hoop ik dat het het verlangen mindert. De kleinste is nu 6 maanden en voorlopig voel ik totaal geen drang meer!

  Het beste nog.
  Sandra.

  Reactie voor op de website?

  12.7. Ideaal gezin??

  Ik wist niet dat het bestond. Een ideaal gezin. Dat bestaat toch ook niet. Ik bedoel. Een ideaal gezin is toch niet een gezin met 4 kinderen omdat het dan op een formulier past. Of omdat ze niet om de tafel passen. (dit is niet aanvallen bedoeld)

  Ik heb zelf 4 kinderen. Geniet ontzettend van hun. Ook al hebben ze zo af en toe hun pubermomenten. (op dit moment staat er iemand op de piano te dansen terwijl ze weet dat het niet mag) Het is mijn ideale gezin omdat iedereen elkaar lief vindt. Ruzie bestaat hier ook. Maar ze zijn allemaal zo gek met elkaar dat ze bij elkaar in bed slapen. Alle vier op dezelfde kamer. Heerlijk.

  Dus ik zeg maar zo.. Een ideaal gezin is een ideaal gezin als jij het een ideaal gezin vindt. Wat de omgeving er ook van vindt.

  Oh ja,, ze zijn 6 5 3 en 1 jaar.

  Barbara

  Reactie voor op de website?

  12.8. Ideaal?

  Wij hebben op dit ogenblik het ideale gezin (vooral voor de buitenwereld). Wij hebben twee gezonde kinderen: een zoon van 3 en een dochter van bijna 2. Wat willen we nog meer?

  Dat is nu net de vraag die wij ons stellen. Ons gevoel zegt dat ons gezin nog niet compleet is. Er is nog ruimte (letterlijk en figuurlijk) voor een derde (of vierde). Moeten wij nu gaan genieten van wat we hebben of moeten we weer een sprong in het duister maken?

  Heidi

  Reactie voor op de website?

  12.9. Reactie Barbera - ideaal gezin

  Precies Barbera, je hebt pas een ideaal gezin als je dat zelf ook zo voelt. Wij zeiden "vroeger" altijd 3 kinderen lijkt ons leuk. Maar toen de derde net geboren was, wilde ik toch nog een vierde. Dat 4de kindje moest in mijn ogen wel binnen een paar jaar, anders is het zo moeilijk je verkregen eigen tijd weer in te leveren. Gelukkig voor ons is het zo gelukt. Wij hebben nu een heerlijk gezin met 2 meiden en 2 jongens (voor ons een KONINGSWENS) in de leeftijd van 9, 7, 4 en 2 jaar. Wij en vooral ik voel met hier heel goed bij en wil zeker geen kinderen meer.

  Maar voor al die anderen met meer, geweldig dat je het aankunt, maar ik niet meer denk ik dan. Wel kijkt de "buitenwereld" soms raar op. Maar het is toch geweldig om iedere dag met zo'n stel kinderen achter je aan naar school te lopen?? (Trotse moeder (eend) met haar kuikens)

  Groetjes Gejo

  Reactie voor op de website?

  12.10. Ideaal gezin?

  Hallo Heidy,

  Je staat niet alleen in twijfel. Ik ben moeder van 3 kinderen (5, 3, 1) en heb drie keizersnedes gehad maar dat weerhoudt mij er niet van om toch nog graag een 4de kind te willen. Maar mijn omgeving zegt: je bent gek je hebt drie gezonde kinderen. Ik heb ook het gevoel dat als je drie kinderen hebt er altijd eentje erbij hangt. Denk maar aan huisjes of caravans. Ik heb ook het idee dat men niet op het gezin zit te wachten. Bijvoorbeeld op bezoek dan is het gelijk een invasie met een groot gezin. En anderen nemen voor jouw al een beslissing want ze hebben al drie kinderen dus dat is al een hele opgaaf, laten we ze maar niet lastig vallen. Wat betekent: een kleine wereld om je heen.

  Maar dat zal misschien nog wel erger worden als er een vierde is. Ik ben er nog niet uit maar meer als vier komen er zeker niet.

  Judith

  Reactie voor op de website?

  12.11. Bang

  Hallo,

  wij hebben 3 kinderen, de oudste (nu 17) is na de geboorte meteen gereanimeerd omdat hij geen adem haalde, de 2e is nu 15 en had een erfelijke heupafwijking en de 3e, nu 6, is geboren met een dubbele lip/kaak/gehemelte spleet. Ik wil heel graag nog meer kinderen maar mijn man is bang dat er weer wat met kind zal zijn en durft het risico niet aan. Hij heeft groot gelijk maar toch.....

  Sara

  Reactie voor op de website?

  12.12. Onzeker

  Ach, het gevoel en verstand komen niet altijd overeen. Ik heb 4 kinderen, een meisje, lief, gezond en vrolijk, een jongen; lief gezond en vrolijk en een tweeling, jongens; lief gezond vrolijk en doof. Best een hele belasting, twee kinderen die je niet goed kunt duidelijk maken wat je van ze wilt en andersom.

  Toch zou ik nog meer kinderen willen. Mijn man vond de eerste 2 al genoeg en de tweeling was een "gelukje", zo zie ik dat absoluut, maar de tijd en mijn leeftijd dringt en het verlangen naar nog een baby'tje blijft.

  Maar dat blijft misschien altijd.... En wat als er weer iets mee is?

  Yvonne

  Reactie voor op de website?

  12.13. Absoluut niet egoistisch

  Beste Monique,

  Absoluut niet egoistisch! Iedereen moet voor zich weten hoeveel kinderen hij of zij graag zou willen. Laat elkaar in de waarde bij die keuze. Ook als je er 1 wilt of geen.

  Astrid

  Reactie voor op de website?

  12.14. Zelf beslissen

  (Reactie op Onzeker)

  Hallo Yvonne,

  Toch nog iemand gevonden die net als ik met 4 kinderen er toch nog graag eentje bij wil. En net als bij jou was mijn man al tevreden met 2 kinderen. Dus ik heb erg veel geluk gehad dat ik er nog twee bij mocht hebben van hem. Maar ik wil er zo graag nog een. Bijna was het zover maar ik kreeg afgelopen augustus een miskraam. Ik was toen erg verdrietig omdat ik wist dat hij nu zijn mening weer kon veranderen. En ja hoor, hij zei dat hij er geen meer bij wilden.

  Ben je soms ook niet jaloers op die vrouwen die zelf blijkbaar mogen beslissen of ze graag nog een kindje willen of niet?

  Els

  Reactie voor op de website?

  12.15. Reactie op Judith

  Wat fijn om eindelijk iets van herkenning terug te zien. Vooral wat betreft op bezoek gaan bij mensen. Ik hoef echt in mijn omgeving geen positieve reakties te verwachten op een vierde! En mijn heeft verstandelijk echt wel gelijk wij hebben bv ook maar een doorsnee woning niet klein maar zeer zeker niet groot. Dus is dit verlangen alleen voor de rijkere weg gelegd! Zijn er meerdere mensen die dit zo ervaren?

  H.R.

  Reactie voor op de website?

  12.16. Toch nog een vierde???

  Ik heb drie heerlijke (gezonde) dochters (3 jaar, bijna 2 jaar en 8 weken oud). Mijn man en ik hebben best de wens voor nog een eventuele vierde. Alleen hebben we een beetje onze twijfels over dingen als financiën (wat bijvoorbeeld als ze alle vier gaan studeren), aandacht geven, reacties van buitenstaanden ('gaan jullie door tot er een jongen is??'). Daarnaast ook een beetje de angst of een eventuele vierde ook wel zo gezond zal zijn. Het is niet zo dat we voor een jongen willen gaan (eigenlijk lijkt me vier meiden misschien nog wel leuker). Ik zit ook een beetje met mijn werk (ze zien me aankomen, weer zwanger). Ik zou graag willen blijven werken (drie dagen per week) maar weet niet of dat te combineren is met vier kinderen.

  groetjes van een supergelukkige moeder

  Reactie voor op de website?

  12.17. Met 3 kinderen buiten de boot?

  Hoi Hr.

  Ik denk niet dat een vierde kind alleen voor rijken is weggelegd. Als opa en oma je willen steunen dan kun je toch werken. En wij hebben ook een doorsnee woning maar hebben wel 2 dakkappelen gezet.

  Wat mij het meeste dwars zit is dat je sociaal leven er een stuk kleiner van wordt. Bij ons zijn wij in onze vriendenkring als laatste aan kinderen begonnen en daarbij ook al drie kinderen. De jongste slaapt s'middags nog en van onze vrienden zijn de kinderen al 9, 8, 7. Terwijl onze kinderen 5, 3.5 en 1.5 zijn. Als er dus ergens naar toe gegaan wordt moet onze jongste het ontgelden en maar een hazeslaapjes doen, anders kom je nergens.

  De andere kinderen zitten meer op het zelfde spoor en ik heb het gevoel dat wij er ook maar een beetje bij hangen. Komt dit dan omdat wij drie kinderen en misschien wel vier kinderen hebben of willen? Ik heb het gevoel, ondanks dat het grote gezin weer terug komt, je met drie kinderen al een beetje buiten de boot valt.

  Hebben meer mensen dit gevoel? Laat het weten.

  judith

  Reactie voor op de website?

  12.18. Ongepland maar niet ongewenst

  Hierbij een reactie op al deze verhalen. Ik herken bijna al van deze gevoelens. Ook met drie kinderen hoef ik inderdaad bijna niet ergens op visite te komen. Vind dat zelf ook niet de leukste uitjes voor mijn kinderen, dus probeer ik vaak alleen of met twee/één kind te gaan. Maar inderdaad, ook de reactie van de buitenwereld. Wij hadden een meisje en jongen wat wil je nog meer! En dat in deze tijd!

  Nu ben ik zeer onverwacht zwanger geraakt van een vierde wonder, mijn leven staat op zijn kop, hoe moet ik dat allemaal gaan aanpakken. Kwa gevoel zit het allemaal goed, maar met het verstand niet en mijn buitenwereld snapt er al helemaal niets meer van. Dus ook geen steun. Wat nu? Wie heeft er gouden tips?

  Ik werk nog twee dagen in de week en wil dit graag blijven doen. Mijn man werkt fulltime, wij kunnen het geld niet missen? Wij wonen in een "gewone rijtjes woning". En onze auto was groot maar niet meer groot genoeg! Wat nu!?

  Zeer verrijkte moeder

  Reactie voor op de website?

  12.19. Reactie op ongepland maar niet ongewenst.

  Tja, wat moet je doen als je er onverwachts toch nog eentje bij krijgt. Als de contacten bij beide ouders er nog zijn dan zullen die je zeker niet alleen laten. Maar op sociaal gebied zullen er toch wel veranderingen komen. Niet iedereen heeft zin om zich aan te passen aan iemand die nog een kleintje heeft. Over je werk hoef je je geen zorgen te maken want ze mogen je om die reden niet ontslaan. Als het mogelijk is zou je een space wagen kunnen aanschaffen. Er zijn trouwens ook kleinere auto's waar toch 7 stoelen in kunnen. Informeer maar eens.

  Slapen kunnen er ook twee bij twee. Ik heb zelfs ook ergens gelezen dat alle vier de kinderen op een slaapkamer sliepen en dat ze van een andere kamer speelkamer hadden gemaakt. In de toekomst als het allemaal een beetje overzichtlijker wordt, kun je bekijken of er een verbouwing of een verhuizing in zit. Probeer je neer te leggen bij de eventuele veranderingen in de vriendenkring. Zo'n wondertje kan niet iedereen spontaan krijgen. En, zoals mijn man zegt, als je je kinderen lief hebt, heb je vrienden voor het leven.

  Deze tropenjaren gaan ook voorbij en geniet van deze zwangerschap anders heb je nog iets gemist.

  Tip kijk bij Ikea voor kamer ideen.

  succes Judith

  Reactie voor op de website?

  12.20. Twijfel

  Hallo,

  Ik heb sinds 8 weken een zoontje en we hadden al een gezonde dochter van 3 jaar! Ook ik twijfel; als we ervoor gaan (en het lukt) dan zou ik de derde kort op de tweede willen. Gevoelsmatig is ons gezin nog niet af, maarja, die sprong in het duister. Ik vind mezelf niet een uitgesproken moederdier die kinderen/baby's omringt met ohs en ahs en mezelf wegcijfert voor de kindjes. Ik ben meer no nonsens en tegelijkertijd veel liefde. Ik probeer het kort te verwoorden dus ik hoop niet verkeerd begrepen te worden.

  Wie heeft er ervaring met een oudste die drie jaar scheelt met de middelste en de jongste weer pakweg minder dan 1,5 jaar scheelt met de middelste?

  Christel

  Reactie voor op de website?

  12.21. Reactie op Heidy (twijfel)

  Hoi Heidy.

  Ik begrijp heel goed wat je bedoelt. Ik ben zelf 30 jaar en mijn man 36. Wij hebben 3 kinderen, 2 jongens (8 en 5) en 1 dochter (22 mnd). Ik zou heel graag nog een vierde willen, maar mijn man vindt 3 kinderen genoeg. Hij denkt zelf meer aan de materiële zaken. Ze hebben nu alledrie een eigen kamer. Het past nu allemaal in de auto. Enz.

  Ik zelf denk meer met m'n gevoel. Het gevoel dat ik het ontzettend gezellig vind, veel kinderen. Maar soms twijfel ik ook over alle materiële zaken, zoals geld, ruimte in huis en ruimte in de auto. Ik vind het persoonlijk geen probleem dat onze jongens op één kamer gaan (zij trouwens ook niet). En wat de auto betreft zal dat zichzelf ook wel oplossen.

  Maar mijn man wil op zich op alles voorbereiden. Het punt is gewoon dat ik gevoelsmatig denk en mijn man materialistisch. Begrijp me niet verkeerd hij is een geweldige, zorgzame vader voor onze 3 kinderen, maar hij vindt het zoals het nu is goed, omdat het nu allemaal "past". En als er een 4de komt, dan "past" het volgens hem niet meer.

  Ik twijfel daar dus ook af en toe aan, dus ik weet heel goed wat jij bedoelt. Ik heb alleen wel 3 geweldige zwangerschappen en "gewone" bevallingen, en ze zijn alledrie gezond. Dus de angst dat mijn zwangerschap niet goed zou gaan is er bij mij natuurlijk niet zo erg als bij jou (en je man). Ik weet dat ik nog wel even heb aangezien ik 30 ben, maar goed, het gevoel wordt steeds sterker en daar kan ik niets aan doen.

  succes Eline

  Reactie voor op de website?

  12.22. Reactie op Eline (het moedergevoel)

  Beste Heidy en Eline,

  Ik vond het erg interessant om de reacties van alle dames te lezen en wil dit keer mijn mening als vader van 4 kinderen niet onder stoelen en banken steken, omdat het wel over iets heel essentieels gaat. 11 jaar geleden hadden mijn vrouw en ik dezelfde discussies en meningsverschillen over nog een kindje. Wij hadden al 3 kinderen, welke gezond waren/zijn. Ook ik had allerlei materiele tegens, welke door mijn ega als onbelangrijk werden afgedaan.

  Uiteindelijk is ons 4-de kind( natuurlijk een fantastische zoon) geboren. Hierna was mijn vrouw nog niet van het moedergevoel verlost; ze twijfelde om nog een keer zwanger te zijn. De oplossing bood zich toevallig aan. Een vriendin was juist bevallen en wilde graag invallen gedurende het bevallingsverlof van een collega; mijn vrouw werd oppasmoeder op haar zoontje van 10 maand. Zij en onze kinderen vonden het erg leuk, maar het moedergevoel was (tot mijn opluchting) na de afgesproken tijd van 6 maand verdwenen. Ze vond toch dat ze elk kind te weinig persoonlijke aandacht kon geven.

  Ook ik was het eigenlijk wel een beetje zat dat alles vooral om de kinderen draaide. Ik weet nu zeker dat een 5-de kind uiteindelijk het einde van ons huwelijk zou hebben betekend.

  Mijn boodschap is daarom ook: welke beslissing jullie ook nemen, sta er wel met zijn tweeën volledig achter. Op deze manier is en blijft het leuk en kunnen vreemde reacties van de buitenwacht overtuigend terzijde worden geschoven. Alle kinderen moeten op zijn tijd (welke bepaald wordt door het kind) individuele aandacht kunnen krijgen en ook moeten ouders nog tijd voor elkaar overhouden. Achter de gemeende en naar mijn menig deels terechte materiële zorgen van de man/vader schuilt de angst om elkaar als echtelieden te verliezen.

  Veel geluk, Maarten

  Reactie voor op de website?

  12.23. Toch nog een vierde

  Ik ben eveneens een moeder van drie dochters vijf, drie en half en drie maanden. Ook ik zou graag vier kinderen willen, maar zit ook in dubio. Want ik vind dat de leeftijd (38 jr) nu een rol begint te spelen. Het risico dat de vierde niet gezond te wereld komt, is voor mij ook het dilemma. Nu hebben we 3 gezonde en vrolijke meiden en laat ik daar nu maar van gaan genieten. Heerlijk toch!

  Ellie

  Reactie voor op de website?

  12.24. Wij ook

  Hoi,

  Het is voor mij erg fijn om al deze reacties te lezen. Ik heb nu 2 gezonde zonen van 9 en 7 jaar. Mijn man heeft dit altijd genoeg gevonden. Ikzelf vond mijn gezin incompleet. We zijn nu vele jaren verder en hebben samen de knoop doorgehakt om te proberen nog een derde en vierde kindje te mogen krijgen. Of dit lukt............?

  Ben inmiddels al in het ZH onder behandeling. De tijd zal het leren. Evenals het tijd nodig heeft gehad om met name voor mijn man, alles op een rijtje te krijgen. Bij twijfel: blijf in gesprek, want kinderen voed je samen op, dus is het heel belangrijk dat je deze beslissing, die invloed heeft op beiden, ook samen neemt.

  Groet Maureen

  Reactie voor op de website?

  12.25. Oergevoelens

  Hallo allemaal,

  Ik heb jullie reacties gelezen, en het is zo herkenbaar allemaal. Niet dat wij nu zo'n groot gezin hebben maar wel herkenbaar van wat er ook om mij heen gebeurt. Want naar mijn idee, is het ook zo in de natuur geregeld, dat een vrouw/moeder drang blijft houden om kindjes te krijgen. En de man/vader dat gevoel minder heeft en meer de praktische kant van alles bekijkt.

  Daarom is het zo ontzettend belangrijk dat man en vrouw het er allebei voor de volle 100% achter staan. Anders worden er later, als er eenmaal een kindje is, of er is er nog 1 bij gekomen, misschien ook verwijten gemaakt, zo van: jij wou ze, dus je zorgt er ook maar voor. En de vader die is er klaar mee.

  Ik bedoel het is zo mens-eigen voor een vrouw die oergevoelens, die drang om nog een kindje te krijgen, anders zouden er heel wat minder mensen op de aarde zijn!

  Groeten, Eef.

  Reactie voor op de website?

  12.26. Drie of vier?

  Hallo allemaal,

  Heel herkenbaar allemaal! En fijn om te lezen welke argumenten er zijn voor al deze keuzes.

  Wij hebben een dochter van bijna 2 en een zoon van 8 maanden. Wij willen graag dat ik snel weer zwanger word, en stiekem denk ik daarbij wel eens vooruit aan een vierde kindje. Wij waren thuis met z'n drieën en dat was altijd heel gezellig (twee broers). Maar gevoelsmatig klopt vier iets meer. Aan de andere kant vind ik mijn werk (drie dagen; mijn man als leraar fulltime maar wel veel thuis) ook heel belangrijk. En wil ik ook nog goed op vakantie, eens uit eten of naar de schouwburg kunnen... en dan straks misschien studerende kinderen...

  En het allerbelangrijkste (wat ik hier ook las): kan ik vier kinderen in ónze situatie de individuele aandacht geven die ík graag wil? Dat is dus geen waardeoordeel over mensen met meer kinderen, maar een gevoel dat ik zelf zal moeten uitvinden. En dan komt nog het punt dat mijn man een vierde minder ziet zitten (praktisch, financieel, en inderdaad ook aandacht voor de kinderen en ons samen). Tot slot willen wij de kinderen graag dicht op elkaar (nu 15 maanden ertussen, straks hopelijk ook niet meer dan 18 maanden) en dan is vier natuurlijk - tijdelijk? - extra druk!

  Ik ben benieuwd naar reacties op mijn twijfels; lees ook graag de gedachtengang van anderen, want dat helpt!

  Veel succes allemaal met jullie overwegingen!

  Groeten, Maaike

  Reactie voor op de website?

  12.27. re. Maaike

  Beste Maaike,

  Pas goed op jezelf! Denk erom dat je kindjes wel een (gezonde) moeder nodig hebben. Ik weet van een gezin van 5 kinderen zonder moeder en mijn eigen vader bleef ook achter met 4 jonge kinderen. Denk alsjeblieft om je gezondheid en de kinderen die je al hebt.

  Groeten, Willeke

  Reactie voor op de website?

  12.28. Toch vier?

  Hallo allemaal, wat superherkenbaar allemaal die twijfel van wel of geen vierde en wanneer is het genoeg. Met al die vragen worstel ik ook nog steeds, en mijn man heeft alleen maar de praktische bezwaren, financieel, aandacht, auto. Oja, de gebroken nachten ziet hij ook niet zitten. En om eerlijk te zijn, het is niet alleen maar leuk toch, kids, ook soms behoorlijk pittig, vooral als ze allemaal ziek zijn...

  Maar toch, dat gevoel blijft, nog eentje. Het is misschien makkelijker als het spontaan gebeurt. Nu is het echt zo'n keus, terwijl zo'n kindje nog steeds een wonder is.

  Help, hoe laat ik mijn man dat inzien? En is dat verlangen dan over? Vier is toch wel heel erg druk? (3 ook en soms ook weer niet)

  Groetjes, Sasha

  Reactie voor op de website?

  12.29. Het gevoel blijft,

  Ook al heb je 9 kids het gevoel van "nog eentje erbij zal leuk zijn" blijft, het blijft kriebelen denk ik, totdat het lichamelijk gezien (overgang) niet meer kan.

  Toch begrijp ik je man ook wel, 3 kids passen in een gewone personenauto, 4 niet meer dan wordt het een MPV of busje. Nooit ompraten als hij niet wil, vind ik, je moet er beiden achterstaan.

  Succes met alles, Jolinde

  Reactie voor op de website?

  12.30. Zelf gezond blijven

  Ik heb drie heerlijke dochters van 4, 2, 5 en 10 maanden. Na de geboorte van de 2e had ik het gevoel dat mijn gezin niet compleet was en mijn man wilde ook graag een 3e. Tijdens de eerste 2 zwangerschappen had ik last van bekkeninstabiliteit, maar tijdens de 3e zwangerschap kon ik al met 2 maanden zwangerschap helemaal niets zelf meer.

  Sinds een maand of twee gaat het weer enigszins goed met me en kan ik weer stukjes wandelen en fietsen met de kinderen. En hoe graag ik ook een vierde zou willen, ik weet gewoon dat ik daar niet aan moet beginnen, want dat kan mijn lichaam niet aan. Ik denk dat ik dan blijvende klachten hou.

  Dus geniet ik nu van onze drie schatten en ga, als ik me weer helemaal fit voel, kijken wat mogelijk is als gastoudergezin o.i.d.

  groetjes, Liesbeth

  Reactie voor op de website?

  12.31. Volg je gevoel

  Hoi allemaal, grappig om al die twijfels over wel of geen derde of vierde kindje te lezen. Bij ons was alles vanzelfsprekend tot er 4 kinderen waren. Oke, er moest een andere auto komen, het huis is eigenlijk wat klein en de financieen worden minder. Na de geboorte van de vierde moest mijn man er toch nog even over denken of er nog een kind zou komen. Hij redeneerde meer vanuit de gedachte dat we 4 gezonde kinderen hadden en we het hier maar bij moesten laten. Maar gelukkig is er bij ons nog een vijfde kindje geboren.

  Elke baby in mijn omgeving blijft geweldig leuk en lief, maar ik blij dat ze weer met hun ouders naar huis gaan. Dus wat mij betreft zijn de 'babykriebels' niet blijvend (al zit ik nog in mijn vruchtbare jaren).

  Laat je niks aanpraten door je omgeving, waar er drie kunnen eten kunnen er ook vier eten.

  groetjes, Angelina

  Reactie voor op de website?

  12.32. Die derde werd een vierde

  Leuk om te lezen hoe iedereen denkt over een 3e of 4e kindje. Ook wij wilden graag een derde kindje, we hadden nog een (klein) kamertje over en alles was al uitgestippeld. Toen kwam de grote dag dat we hoorden dat we een 2-ling kregen. Niks 3 kids, maar 4 gezonde lieve jongens van inmiddels 11 en 5 jr oud en een jongenstweeling van 9 maanden.

  Binnenkort word onze dakkapel geplaatst en inmiddels rijden we in een 8-persoons Citroen Jumpy (erg goedkoop in aanschaf) en zijn we super gelukkig met onze 4 mannetjes.

  Voor iedereen die nog twijfelt aan een 3e of een 4e, bedenk dat de natuur je er altijd nog een kadootje bij kan geven.

  Groetjes Fenny

  Reactie voor op de website?

  12.33. Ideale gezinsgrootte

  Wij hebben sinds drie maanden vijf kinderen. Met drie kinderen was het af en toe al aanpassen, bijv arrangementen voor 4 personen, gezinskaarten voor pretparken voor 4 personen, etc. Met vijf kinderen zal dat nog meer aanpassen worden, maar dat heeft ons niet tegengehouden. Je zult je leven ietsje anders inrichten dan iemand met "maar" twee kinderen, maar anders is niet altijd minder leuk. Een ideale gezinsgrootte bestaat in mijn ogen vooral uit de ruimte in je hart. Zolang je beiden genoeg liefde en zorg kunt bieden is een kind erbij welkom. Maar als een van beide er niet achter staat, is een kind erbij een grote belasting. Mijn kinderen zijn 14, 12, 12, 3 mdn en 3 mnd.

  Groetjes, Pamela

  Reactie voor op de website?

  12.34. Ideaal gezin

  Ik heb altijd geroepen dat ik 2 of 4 kinderen wilde. 3 vond ik niks, ik was de middelste van 3 en heb t niet makkelijk gehad. Ik heb er nu 7 (5 van mezelf en 2 stiefzoons die ook hier wonen). Alsnog een oneven aantal. Ik probeer nog 1 maal zwanger te raken en hoop dit keer op een gezond kindje. De jongste heeft een zeer ernstige aangeboren ziekte. Ik ben bijna 29 en de 7 kinderen zitten tussen de 9 en 1 jaar in. Dus als t lukt om nog 1 maal zwanger te raken, is mijn gezin 2 keer zo groot als mijn ideale gezin eruit had moeten zien. Ik ben erg gelukkig met mijn jongens en ik heb er absoluut geen spijt van dat ik deze keuzes gemaakt heb. Ik zou ze geen van allen willen missen. g

  roeten Ramona

  Reactie voor op de website?

  12.35. Ideaal gezin?!

  Bestaat er een ideaal gezin in aantallen? Voor mij is een ideaal gezin als iedereen aandacht en liefde krijgt!

  Margriet

  Reactie voor op de website?

  12.36. Re. op Toch vier? van Sasha

  Hallo Sasha

  Ik zit in dezelfde situatie als jij. Ik wil dolgraag een vierde, maar mijn man ziet het niet zitten om dezelfde redenen als jouw man. Ik weet niet wanneer je dit stukje geplaatst hebt, maar zijn jullie er al uit? Emotioneel vreet deze situatie aan mij. We hebben nu 3 gezonde kinderen een jongen en daarna 2 meisjes. Ze zijn nu 6, 5 en 3. Zelf ben ik 37 dus erg veel tijd heb ik ook niet meer en het leeftijdsverschil zou ik zo klein mogelijk willen houden.

  Gisteren gaf mijn man aan dat hij echt geen 4e meer wil, maar ik kan daar niet mee omgaan. Hoe lossen we dit op? Hij wil niet weer die periode aan van gebroken nachten ed. Ik wil hem en kan hem niet dwingen, maar dat is wel naar beide kanten toe. Wie weet hoe we hieruit kunnen komen, want ik heb geen zin om mijn relatie te verknallen, maar het zo naast me neerleggen lukt ook niet. Ik loop hier al meer dan een jaar mee en het gevoel wordt alleen maar sterker.

  Ik vind de practische problemen geen problemen, dat lost zich wel op, financieel redden we het ook ed. Het is dus eigenlijk "alleen" het weer teruggeworpen worden in de tijd zoals mijn man het noemt. Maar dat vind ik juist super!

  Hoe komen we hier uit?

  groetjes Simone

  Reactie voor op de website?

  12.37. Financieel gezien het ideale gezin?

  Ik heb 2 dochters van 6 en 2 1/2 en we twijfelen nog voor een derde kindje. Het voelt nu nog niet compleet en we zouden dolgraag nog een kindje willen, we weten ook dat het dan ook echt de laatste zou zijn en kan ik het ook afsluiten voor mijzelf.

  Maar kunnen wij het financieel redden met 3 kids? We hebben het niet breed, maar hebben het ook niet slecht. Moeten we hier onze keus vanaf laten hangen, of het fincieel gezien mogelijk is? Straks willen ze alle 3 gaan studeren, kunnen we dat dan wel betalen? Of zijn daar ook altijd weer oplossingen voor te vinden? Misschien willen ze geen van allen studeren! Wie zit ook met dit dilemma of zat hiermee en heeft inmiddels hun keuze gemaakt?

  Yvon.

  Reactie voor op de website?

  12.38. Komt tijd, komt raad

  Ook wij twijfelden over een derde kindje. Onze kinderen zijn nu 6 en net 4 jaar oud. De financiele kant was voor ons ook zwaar wegend maar toch als ik de verhalen van andere vrouwen lees die veel meer kinderen hebben en die het ook lukt de financien aan elkaar te breien dan moet dat voor ons met 3 kinderen toch ook lukken en het studeren? Je kunt ook b.v. via spaarbeleg of iets dergelijks per maand een (klein) bedrag opzij zetten om zo de kinderen later te kunnnen laten studeren of misschien kun je als de kinderen groter zijn buitenshuis werken?

  Ik heb nu wel geleerd komt tijd komt raad. Heel veel succes met jullie beslissing. Wij gaan in ieder geval voor nummer 3!!

  Wilma

  Reactie voor op de website?

  12.39. Komt tijd, komt raad?

  In het stukje van Wilma wordt geopperd geld opzij te zetten via bijvoorbeeld spaarbeleg. Kijk heel goed uit wat je doet. Heel veel mensen weten niet, dat er met geleend geld wordt belegd en blijven dan met een schuld zitten in plaats van dat ze geld ontvangen. Een recent voorbeeld is ook Legio Lease.

  En voor mensen die twijfelen om nog een kindje erbij te krijgen, maar niet weten of zij het financieel wel zullen redden, adviseer ik het dan niet te doen. De afgelopen jaren zijn heel wat gezinnen in de problemen gekomen, die ook dachten komt tijd, komt raad. Kinderen worden alleen maar duurder.

  Marie

  Reactie voor op de website?

  12.40. 9.40 Kind erbij en de financieen

  Gewoon sparen, elke maand geld opzij zetten, kan toch ook? Dat geeft geen risiso's, die winstver3dubbelaars of hoe die constructies heten mogen, kunnen dit alleen prentenderen door grote risico's in te bouwen die op de rug van de consument komen.

  Marie heeft gelijk, kinderen worden steeds duurder, en vooral na het 10e jaar. Die eerste 8 jaren zijn ze nog wel tevreden met 2e hands speelgoed en kleding, maar daarna slijten ze kleding echt, en komt er nauwelijks 2e hands aanbod meer.

  Ook komen er kosten voor schoolboeken en buitenlandse werkweken. Wij krijgen globaal 295 euro kinderbijslag p mnd maar zijn 800 euro per mnd kwijt aan 3 kinderen, energierek, en autokosten nog niet meegeteld.

  Misschien gaan ze wel niet studeren? Nou onder studeren wordt ook middelbaar beroepsonderwijs en hoger beroepsonderwijs verstaan. Niet noodzakelijk alleen universitair onderwijs. En dat eerste (MBO) heb je toch wel minimaal nodig om een vaste baan te kunnen krijgen (dan bedoel ik niet een bijbaantje). Dat MBO is ook al behoorlijk duur, en vanaf de 18e verjaardag stopt de kinderbijslag.

  Dit weekeind las ik in NRC een commentaar van een financieel adviseur dat "gezinnen met part verzekerde kinderen van 15 t/m 17 jaar dit jaar qua overheidsmaatregelen de dubbele jackpot winnen, kinderen gratis in de basisverzek en het lesgeld afgeschaft". Nou, positief denken is prachtig, maar zo had ik het nog niet ervaren. Meer als een tijdelijke verlichting tot de oudste 18 is, de kinderbijslag voor hem vervalt en hij voor zijn eigen ziektekostenverzek de volle mep moet betalen.

  En uit een periode dat ik ergens werkte waar schuldhulpverlening geboden werd, kan ik het beeld wat Marie schetst bevestigen. Er kwamen daar ook heel wat gezinnen met baby nog in de kinderwagen, die het niet meer redden konden.

  Ini

  Reactie voor op de website?

  12.41. Twee of drie?

  Hallo,

  We stellen ons ook nog de vraag of dat er nog mensen zijn die twijfelen tussen 2 of 3 kindjes omwille van het financiele deel? Wat als ze naar school gaan en als ze verder studeren, gaan bouwen? Moeten we hieraan denken met de keuze tussen 2 of 3 kindjes? Of zijn ook hier oplossingen voor?

  Alvast bedankt voor tips en reacties!

  Groetjes Ans en Ben

  Reactie voor op de website?

  12.42. Twee of drie?

  Hallo,

  Ik ben mama van 2 schatten van zoontjes, 26 maanden en 8 maanden. Ikzelf ben 27 jaar en mijn echtgenoot is 28 jaar. We hebben altijd gezegd dat we drie kinderen wilden maar nu we twee gezonde binken hebben en zien hoe goed ze met elkaar overweg kunnen, twijfelen we aan een derde kindje. We zouden nog wel eentje bij willen maar hebben schrik dat het misschien "een vijfde wiel aan de wagen" zal zijn. Anderzijds zou ik het leuk vinden als ze gezellig met hun drietjes konden spelen...

  Zijn er mensen die ook twijfelden tussen 2 of 3 kindjes en de stap hebben gezet en nu hun postieve of negatieve ondervindingen met ons willen delen aub? We willen niet dat er tussen ons tweede en derde kindje meer dan twee jaar zou tussen zitten en willen dus zo snel mogelijk een beslissing nemen en hopen met jullie ondervindingen hiertoe te komen!

  Alvast heel erg bedankt! Ans en Ben

  Reactie voor op de website?

  12.43. Wie weet..

  Hallo

  Mijn naam is Paty, heb 3 prachtige kinderen, 1 meisje , 2 jongens. Ook ik zou er graag nog 1 kindje bij willen. Als ik het zo opschrijf denk je waarom? Je hebt 3 prachtige gezonde kinderen, het is toch goed zo? Waar komt dat gevoel toch vandaan?

  Het lijkt me heerlijk, nog 1 x zwanger te zijn, nog 1 x al die babydingetjes. Maar mijn man vindt het goed zo en wil er niet nog eentje bij. Mensen in je omgeving vinden het vaak ook belachelijk. Elke keer vertel ik mezelf dat het zo goed is maar het gevoel blijft en ik kan het niet uitschakelen. Het voelt ook ondankbaar, een ander kan niet eens 1 kind krijgen en ik heb er 3 en ik wil er nog 1 bij!

  Maar ja wie weet...

  groeten Patty

  Reactie voor op de website?

  12.44. Waarderen wat je hebt

  Kijk toch ook naar wat je hebt inderdaad, soms vergeten we wat een geluk het al is om een kind te mogen krijgen!! En sommige kinderen willen helemaal geen broertjes of zusjes meer. Of kunnen dat ook helemaal niet aan. Luister niet alleen naar je moederverlangens, ik zie dat veel te veel in mijn omgeving! Alsof het om de grootte van het gezin gaat. Het gaat inderdaad toch om de liefde en wat je kunt geven. Kinderen hebben je een leven lang nodig. Ik zie soms kinderen het huis uitgeplaatst worden omdat de gezinssituatie hen geen thuis biedt, maar toch nog een kind om toch meerdere kinderen in huis te hebben, waarom toch!?

  Roos

  Reactie voor op de website?

  12.45. Mijn ervaring

  Heb 3 fantastische kinderen, een zoon van 15, een dochter van 13, een dochter van 12. Al bij al is de opvoeding niet altijd gemakkelijk geweest, er komt veel bij kijken tegenwoordig, de school vraagt meer inzet van de ouders, het organiseren van alles neemt tijd in beslag, heb altijd stresserende jobs in de privésector gehad en financieel werd ik continu afgestraft omdat ik samenwoon met een partner en een ganse resem sociale voordelen aan mijn neus voorbijging.

  Heb veel liefde van de kinderen, maar het is bij wijlen verschrikkelijk druk en ik heb meer en meer nood aan tijd voor mezelf. Ben blij dat ik het bij drie kinderen gehouden heb, dat is al veel tegenwoordig in onze Westerse maatschappij. Maar als je ervoor voelt nog een kindje te hebben, dan moet je het doen. Bij mij was drie het maximum maar het derde is dan ook supergewenst.

  Voor een vierde zei ik neen tegen mijn partner. In het begin vond ik dit spijtig, ik ben dol op kinderen. Achteraf is gebleken dat ik een verstandige beslissing genomen heb. Hoeveel speelt geen rol, elk kind moet gewoon gewenst zijn.

  Mieke

  Reactie voor op de website?

  12.46. Geschenk

  Ik lees in de reakties over 'het ideale gezin' zoveel rationele dingen. Wij ontvangen onze kinderen als geschenken van God, Die ze zo mooi gemaakt heeft. Hij gaf ons na onze oudste jongen, een meisje en na een tijd wachten nog een heerlijk ventje. Toen wisten wij 'rationeel' niet of we nog een 4e kindje wilden. We besloten het aan God over te laten en in die eerste maanden zonder voorbehoedsmiddelen vond ik het best moeilijk en spannend. God heeft het verlangen naar een 4e kindje toch in ons hart gelegd en na een tijdje begonnen we er ook wel naar uit te zien.

  Er was soms zelfs teleurstelling bij een menstruatie! Intussen weten we sinds een paar dagen dat God weer een wonder in mij gemaakt heeft en zijn we blij en trots, in verwachting van Zijn 4e geschenk!

  We hopen dat het allemaal goed mag gaan en dat we ook van dit kindje mogen gaan genieten.

  Annemieke

  Reactie voor op de website?

  12.47. Financiele redenen

  Hoi, ook wij hebben de nodige twijfels over het krijgen van een derde kind. Mijn man en ik willen het wel alletwee heel graag maar zijn ook bang voor de financiele gevolgen. Elk seizoen voor drie kinderen nieuwe kleren en schoenen kopen, en te denken aan een dagje pretpark? En hoe gaat het logeren met drie kinderen bij opa en oma. Ons gevoel zegt dus ja maar wat zijn de gevolgen. Grote twijfel dus.

  Birgit

  Reactie voor op de website?

  12.48. Nog een 3e?

  Hallo Heidy;

  Ik herken je verhaal heel erg. Wij hebben 2 heerlijke jongens van 4 en 2 jaar oud, maar het kriebelt... beiden zouden we nog heel graag 1 kindje erbij willen om ons gezin compleet te maken. Maar waarom twijfel ik? Heb duidelijk last van koud-water-vrees! Is het wel praktisch, financieel mogelijk (met de kijk om de toekomst, enzo)?

  Ik stoei er een beetje mee... mijn hart zeg ja.. terwijl mijn jongens nu al soms zo druk zijn, dat ik denk.. ppfff, maar zal dat veranderen met een 3e kindje vraag ik me dan af? Wie kan mij hun ervaring vertellen?

  groetjes; Bianca

  Reactie voor op de website?

  12.49. Materie is wel degelijk belangrijk.

  Gisteren heb ik eens het dagboek van mijn man gelezen, nadat hij me gevraagd had dat te doen. Ik wist dat hij niet de luchtigste is, maar ben toch wel geschrokken. Onze kinderen zijn nu 18, 16 en 12. We hebben armoedige jaren gehad, ook veroorzaakt omdat ik zelf een nare jeugd heb gehad, en weinig opleiding heb gehad, waardoor rendabel werk vinden moeilijk was.

  Ondanks dat we alle consumindertips kenden, en helemaal niet materialistisch zijn, blijkt nu toch dat mijn man erg geleden heeft onder het schrale, armoedige van die jaren. Nooit geld voor iets extra's, een concert, een uitje, nieuwe kleren of een mooi boek (onze bieb heeft uit bezuinigingen alleen maar oudere boeken). Altijd op elke cent moeten letten, in een achterstandsbuurt moeten wonen, met alle verloedering om je heen. Hard moeten werken voor heel weinig geld.

  We hebben het nu beter, maar mijn man heeft echt depressies gehad in die jaren, ik schrok behoorlijk toen ik dat dagboek las. Voor hen die beweren niet zo zwaar te tillen aan geld, of geloven dat een hogere macht het wel zal regelen/verzorgen, zou ik toch aanraden nog eens goed na te denken. Want jij kunt wel zus en zo voelen, maar bij jouw besluit zijn nog meerdere medemensen betrokken, het heeft gevolgen voor hun allemaal.

  Voor alle duidelijkheid, we wilden de kinderen allebei. Toch, ik ben van huis uit armoede gewend, mijn ouders geloofden ook dat een god het wel regelde, en voor ons zou zorgen. Met alle gevolgen vandien...

  Inmiddels ben ik ook van mening dat armoede niet gewoon is en dat je als je dat maar enigzins kunt, je dat je gezin moet besparen. Misschien dan toch liever 2 of 3 kinderen in matige welvaart op laten groeien, dan 4 of 5 in armoede.

  Reactie voor op de website?

  12.50. Alle moeders in twijfel

  Ik ben zelf moeder van 3 kinderen, helemaal super! Maar als men ander vraagt hoe doe je dat dan allemaal, dan weet ik vaak geen goed antwoord.Ik vind het niet zwaar, druk of te weinig tijd voor mezelf!

  Waarom niet? Dat is omdat voor mij nooit te druk is en heel natuurlijk aanvoelt het voelt als een roeping, maar ben ook bewust jong moeder geworden om dit allemaal te mogen verwezelijken. Nu wilt mijn man echt niet meer kinderen, dus daar gaat mijn sound of music droom. Maar it takes two, dus 1 nee telt in dit geval echt zwaarder. En blijft het niet altijd kriebelen, zolang we vruchtbaar mogen zijn... Hoe dan ook maak wel een bewuste keuze en niet alleen op gevoel. Bij twijfel niet doen zegt men toch.

  groetje, Anne

  Reactie voor op de website?

  12.51. Van twee naar vier!!

  Tja wat zal ik zeggen, ik heb een dochter van 09-05-04 en een dochter van 18-7-05 en een tweeling van 14-12-06 erg druk is het wel maar ik vind de overgang van 1 naar 2 groter dan van 2 naar 3 of in mijn geval naar vier ;-)

  Eef

  Reactie voor op de website?

  12.52. Ideaal?

  Ook wij hebben een groot gezin. Wij hebben 5 kinderen in de leeftijd van 9, 7, 4, 1, 1. Ook wij twijfelde lang over een vierde kind en toen werden het er twee. Geweldig toetje. Ik zou ze voor geen goud willen missen. Tuurlijk is het niet praktisch. Maar met een grotere auto, wat verbouwen in huis komt je ene heel end. En de kosten? Ja ze zijn nu nog "klein" maar ik ben nu al blij met 2dehands spullen.

  Ik denk dat je daar ook niet moeilijk over moet doen. We werken allebei (ik minder) maar daardoor hebben we het goed en kunnen we ook vakanties houden. Maar ik vind wel dat het in de maatschappij niet altijd gemakkelijk wordt gemaakt. Alles is gebaseerd op t ideale gezin met 2 kids (oftewel 4 pers). Wat onhandig maar daar kunnen we mee leven.

  Lisette

  Reactie voor op de website?

  12.53. Ook financiele twijfels

  Na onze jongste zoon (nu 13 maanden) kregen ook wij twijfels over een derde kindje. Met de ruimte zou het wel lukken maar wat als ze straks gaan studeren. En een dagje uit? Kan dat nog wel? En kan ik mijn drie kinderen ook nog leuk aankleden? Maar weet je wat? Je kunt vantevoren niet alles voorspellen en vastleggen hoe het allemaal gaat lopen. Dan koop ik maar iets minder dure schoenen en een dagje uit kan ook in een speeltuin zijn of een dagje naar het strand in plaats van een duur attractiepark.

  Wij hebben besloten: WE GAAN ERVOOR!! Best eng maar wel een heerlijk gevoel

  Birgit

  Reactie voor op de website?

  12.54. Wat is armoede?

  Ik heb twee zoons, bijna 5 en 1 1/2 jaar oud, en zeven weken geleden is onze dochter geboren. Al tijdens de tweede zwangerschap wisten we dat een derde welkom was. Ik dacht dat ik me er daarna wel bij neer zou kunnen leggen dat het de laatste zou kunnnen zijn. En toch, het verlangennaar een vierde is erg groot. Van mijn man hoeft het niet, maar ik weet dat hij toegeeft als ik het echt graag wil.

  Toch heb ik soms ook mijn twijfels, financieel en praktisch dan. En als ik dan een zin lees als: "misschien dan toch 2 of 3 kinderen in matige welvaart laten opgroeien dan 3 of 4 in armoede." Dan vraag ik me af wat armoede is. Ik wil mijn kinderen heel veel liefde meegeven en ik denk dat er niets mis is met opgroeien in een gezin waar de waarde van geld wordt meegegeven. Ik denk dan in dat geval dat het emotionele armoede kwalijker is dan financiele armoede.

  En wat is dan echte armoede? "Maar" 1 keer per jaar op vakantie, geen wintersport, niet uit eten? Het is en blijft uiteindelijk een individuele keuze.

  Sandra

  Reactie voor op de website?

  12.55. Reaktie op "Wat is armoede"

  Beste Sandra, wellicht heb jij het financieel niet moeilijk anders zou je niet de stelling nemen: En wat is dan echte armoede? "Maar" 1 keer per jaar op vakantie, geen wintersport, niet uit eten?

  Armoede is: niet dagelijks een gezonde maaltijd op tafel kunnen zetten, niet je huis op 20 graden kunnen houden in verband met stookkosten, niet je kinderen op een sport kunnen doen, niet je kinderen nieuwe kleding kunnen kopen, niet je kinderen Sinterklaaskado's geven, niet je moeder zomaar een bos bloemen kunnen geven, niet naar de tandarts kunnen omdat je de goedkoopste verzekering MOET nemen en daardoor bij moet betalen voor een behandeling, uitstellen om naar de huisarts te gaan omdat je bij moet betalen voor medicijnen, niet meer in de leuke winkels komen omdat je er toch geen geld voor hebt en je eigen kleding/schoenen te wensen over laat, je koelkast niet kunnen vervangen omdat de oude niet meer koelt etc.etc.

  Maar zolang jij nog een keer per jaar op vakantie kan dan heb jij het heel goed financieel en als jullie graag 4 kinderen willen is dat jullie beslissing. Echter: als je echt niet weet wat armoede is dan kun je beter geen stelling nemen

  Dominique

  Reactie voor op de website?

  12.56. Reactie Dominique: wat is armoede

  Hoi Dominique!

  Precies hier hoef ik niets aan toe te voegen! En meid sorry dat ik nu pas reageer, maar ik zag alles even niet meer zitten. De bewindvoerster maakt fout na fout bij ons en in contact met haar komen hoe dan ook lukt op geen enkele manier. Zo konden wij nog geen fatsoenlijke boodschap meer halen want ons leefgeld werd steeds minder. Ze gaf aan dat we huursubsidie krijgen en dat krijgen we helemaal niet dus scheelde dat bijna 200 euro en zo nog veel meer dingen.

  Eindelijk gaat het nu opgelost worden door budgetbeheer waar wij nu ingegaan zijn, die zagen het meteen de verkeerde berekeningen. Heel veel sterkte meid!!

  Veel liefs, Yvonne

  Reactie voor op de website?

  12.57. Armoe

  Iedereen ervaart armoe anders. De een spreekt al over armoe als hij of zij niet op vakantie kunnen de ander als hij of zij niet kunnen winkelen. Echte armoe is pas als je de normale dagelijks nodige dingen niet meer kunt doen. bijv. rekeningen niet of nauwlijks kunt betalen of weinig eten. Dus dingen die je nodig hebt om te overleven. Maar je kunt er ook veel van leren. Men wordt vindingrijk (gedwongen) om te roeien met de riemen de je hebt. Daar staat tegen over dat je wel sterker wordt en zoekt naar oplossingen. Je leert hierdoor wel je echte vrienden kennnen, mensen die echt iets om jou of jullie geven en waar je altijd terecht kunt als het even niet goed lukt en dit is een verrijking van je leren.

  Geno

  Reactie voor op de website?

  12.58. Groot gezin en adoptie

  Astrid,

  Jij hebt op mij gereageerd.

  Ik ben niet tegen een groot gezin (biologisch dan), ieder moet dat zelf weten.

  Waar ik wel op tegen ben en dat heb ik ook uitgesproken op deze site dat mensen met een groot gezin (biologisch) gaan adopteren.

  Zelf heb ik 2 adoptiekindjes en deze hebben heel veel aandacht nodig, dit is heel moeilijk als je een groot gezin hebt.

  Zelf kom ik uit een groot gezin wat heel warm en gezellig was. Maar hoe lief en goed je als ouder ook bent, de aandacht moet toch verdeeld worden. Adoptiekindjes moeten heel goed begeleid worden omdat ze vaak een emotionele en ontwikkelings achterstand hebben. Dit in combinatie met een groot gezin daar ben ik niet gerust over.

  Monique

  Reactie voor op de website?

  12.59. Dames: komt met beiden benen op de grond

  Wanneer is een gezin compleet? Oergevoel? Niks volg je gevoel, volg je verstand! Dames kom toch met beide benen op de grond!

  De kinderen worden ook groot. Het is allemaal zo leuk als ze klein zijn, och wat gaat het dan weer kriebelen zo'n schattig klein ukkepuk. Maar deze ukkepuk komt ook in de pubertijd, wilt misschien studeren?

  Tegenwoordig willen de kinderen een eigen kamer dat is toch wel het minste wat een kind nodig heeft, lekker zijn eigen plekje. Deze kan je niet meer proppen in een stapelbed.

  Pretparken, mobiele telefoons etc. alles is schreeuwend duur! Tuurlijk hoef je je daar niet altijd aan toe te geven maar het is wel de tijd waar we nu in leven!

  Wat is er niet fijn voor kinderen als je lekker veel aandacht aan ze kan schenken en financieel toch een armslag hebt dat je ze wat kan geven en leuke dingen kan doen. Dat ze terugkijken op een leuke, onbezorgde jeugd! Dat wordt moeilijk met meer dan 2 kinderen!

  Weet je waar je kinderen een groot plezier mee doet? Mams of paps (één van beiden) lekker ouderwets thuis, heerlijk betrokken met hun leventje en niet naar de voor-naschoolseopvang of telkens overblijven omdat mams en paps zo nodig moeten werken omdat dat "oergevoel" zoveel centjes kost!

  M

  Reactie voor op de website?

  12.60. Dames, komt met beide benen op de grond

  Beste M

  Volgens mij willen heel wat kinderen te veel. En we willen ze te veel verwennen anders zijn ze zo zielig. We leven nu een maal in een consumptie maatschappij en daar zullen we ook naar moeten leven?. Een leuke jeugd hoef je natuurlijk niet alleen maar te hebben als je alles krijgt wat je hartje begeerd. En een eigen kamer is leuk maar je wordt er echt niet minder van als je deze moet delen (ik heb ook altijd mijn kamer gedeeld en ik kan mij niet herinneren dat ik dat nou zo vreselijk vond).

  En hoezo als je meer dan 2 kinderen hebt moeten de kinderen naar de opvang? Ik heb er 5 en bij mij hoeven ze ook niet naar de opvang omdat ik geld moet verdienen voor wat extra. Er zijn genoeg ouders met 1 of 2 kinderen die beiden werken en dus de kinderen naar de opvang gaan. Een beetje kortzichtig.

  En als je alleen maar je verstand zou gebruiken en niet je gevoel dan zouden er geen gezinnen meer bestaan met meer dan 2 kinderen? Of heb ik dat nu weer helemaal verkeerd begrepen? Ik vind dit maar een botte reactie op de ideale gezinsgrootte!

  J

  Reactie voor op de website?

  12.61. Kind erbij en financieen

  Soms zijn kinderen als baby het duurst.

  Helaas lukte het niet om mijn kinderen borstvoeding te geven en mijn zoons hadden allebei voedingsallergieen. Ik weet niet hoe de situatie met vergoedingen nu is, maar in de tijd dat mijn zoons babies waren (18 en 15 jaar geleden) werd niets vergoed. Toen mijn jongste zoon een babie was, waren wij 350 gulden per maand kwijt aan flesvoeding voor de jongste en voor de sojamelk van de oudste. En dan had je verder nog niets. Ons inkomen was laag (2.200 gulden) en daarvan moest ook nog hoge studiekosten betalen (150 gulden per maand).

  We hebben het gered en er veel van geleerd en hebben nu een goed inkomen. Wat ik eigenlijk wil zeggen, is dat je er niet van uit kunt gaan dat kleine kinderen weinig kosten en grote veel.

  Annikka-Ayla

  Reactie voor op de website?

  12.62. De ideale gezinsgrootte

  Hallo allemaal,

  Ook wij worstelen met het gevoel wel of geen vierde kindje. Gevoelsmatig willen wij absoluut heel graag een vierde, maar door de omstandigheden toch maar niet. We hebben nu 3 gezonde kinderen, 2 jongens en een meisje, en helaas ook 2 engeltjes. Vorig jaar dacht ik dat het zover was, we waren heel gelukkig, maar helaas weer een miskraam.

  Met name mijn man vindt financien erg belangrijk (okee, wij hebben het niet breed), en is bang dat de kinderen later niet kunnen studeren. Dat ze gedwongen op hun 16e moeten gaan werken omdat pa en ma te weinig geld hebben. Gisteren zei hij nog dat (ik had per ongeluk de pil vergeten, wilde dit echt niet bewust) hij hoopte op een ongelukje, dan kon het hem later voor zijn gevoel niet kwalijk genomen worden als 4 kinderen niet kunnen studeren.

  Ik vind dit heel moeilijk, want zo is de verleiding wel erg groot om gewoon "te vergeten", en "oeps zwanger". Het is gewoon een financiele kwestie, waarom wij nog geen 4e hebben.

  Wie kan mij hier bij helpen, om op een goede manier tot een besluit te komen, want wij hebben het hier nu al een jaar over, en komen er eigelijk niet uit. groetjes, ik

  Marieke

  Reactie voor op de website?

  12.63. Geschenk van God

  Je gaat dus gewoon geen anticonceptie gebruiken en afwachten of God je een kind geeft. Lijkt me zalig als je alles zo kunt benaderen. Tikje naief en tis altijd de wil van God, wat er ook gebeurt.

  Pien

  Reactie voor op de website?

  12.64. Groot gezin en financien

  Ook wij hebben een (groot)gezin met 5 zonen van 14, 10, 8, 5, 4 jaar oud. mijn man heeft een redelijke baan, ik werk part-time, kortom ons inkomen is vrij goed. toch komen wij steeds vaker financieel in de problemen, want er is altijd wel iets waar je niet op had gerekend. (Dit heb je ook met een klein gezin), maar het dagelijks leven is gewoon veel duurder geworden. Ga maar is voor 5 kinderen een nieuwe winterjas en schoenen kopen, is je kinderbijslag al weer op.

  Ik heb me eerlijk gezegd (misschien wat naief) toen er met veel plezier weer een baby kwam, nooit zo gerealiseerd dat we ooit geld te kort konden komen. Ooit hadden wij het heel royaal, maar sinds een paar jaar komen we steeds minder goed uit en blijft er aan het eind van het salaris een steeds groter stukje maand over. Ik snap niet hoe mensen met 5 kinderen (of meer) van 1 salaris kunnen rondkomen. Ons lukt het echt niet.

  Nu, achteraf, zou ik financieel gezien, niet meer zo snel voor een groot gezin kiezen, want ik heb het altijd heerlijk gevonden om te werken, maar als het moet wordt het toch weleens wat minder leuk, zeker als het thuis door alle drukte van sport, zwemles, BSO, en beiden werken weleens een beetje veel wordt.... De ideale droom van gezellig met zijn allen om tafel is in werkelijkheid weleens een grote ongeorganiseerde bende door alle drukte die een groot gezin met zich mee brengt!

  Overigens hou ik van al mijn mannen zielsveel, zou ik er geen een willen missen, maar als je nu je twijfels hebt voor 4, 5 kinderen.... denk dan inderdaad even aan de minder leuke kanten van een groot gezin, want de kosten kunnen flink oplopen!

  Groet Erna

  Reactie voor op de website?

  12.65. Re: groot gezin duur, 11:64

  Wat herken ik dit, Erna. Ik had vroeger ook ideeen over gezellig gezin samen. Door allerlei omstandigheden en ontwikkelingen is het een gezin met 3 kinderen geworden. We zijn na 22 jaar nog steeds samen, ik weet niet of dat met meer kinderen het geval zou zijn geweest. Want de mentale en financiele druk op ouders is groot, en je relatie kan onder druk komen te staan. Ja, de gevoelens. Maar ik heb al jong geleerd "gevoel" niet heiliger te achten dan verstand. En "gevoel" kan ook betekenen: gevoel naar je partner, je overige kinderen, je eigen lichaam. En dus de beslissing om het te laten bij het aantal kinderen dat je nu hebt.

  Twee van onze kinderen zijn nu aan een universitaire studie begonnen, en we ervaren dat het geld er nu pas echt bij bakken uitvliegt. We zijn zelfbenoemd Olympisch kampioen budgetteren en consuminderen (bij mij thuis hadden we het echt arm, ik ben gewend aan zuinig leven). Maar er zijn grenzen: ik bezuinig niet op gezondheid of veiligheid. Geen rammelende 30jaar oude fietszitjes of onveilige spullen. Wel kritisch op allerlei aangeprate onzin (aan opvolgmelk ben ik nooit begonnen).

  Onze jongste zit in 3VWO. Zelf volg ik een opleiding in combinatie met freelance werk, dus krijg geen ziektegeld bij ziekte, ook geen pensioenopbouw. Mijn partner heeft een goede baan en werkt freelance er nog bij. De twee studerende kinderen verdienen ook bij.

  Idd, winterjassen en schoenen. Leesbrillen nodig na je 45e, en betere bedden om je krakkemikkig wordende rug te sparen. Collegegeld en studieboeken. Gemeentelijke en waterschapslasten. Schoolboeken, kluishuur en werkweken. Auto van 16 jaar oud moet onderhouden worden, evenals fietsen (die laatste doen we zelf). Benzineprijs stijgt evenals gas en elektra.Orthodontist (kinderen)en tandartskosten (wijzelf: kronen, bruggen, implantaten). Hardlopen is een van de goedkoopste sporten. Boven de 10 jaar gaan kinderen eten als bouwvakkers, zulke hoeveelheden. Oke, de Aldi is goedkoop, maar toch. Ik herken dus heel goed je beschrijving van de kosten van een opgroeiend gezin. En dan hebben wij nog geen abb op een krant, eten geen vlees, roken niet, vieren verjaardagen heel low-budget, zijn bijna nergens lid van, hebben slechts 1 konijn als huisdier en gaan bijna nooit uit eten.

  Helaas, de kosten zullen alleen maar toenemen. Een troost: als ze allemaal volwassen zijn houd je ineens bakken geld over.

  En gezellig samen om de tafel: ook dat pakt anders uit. Vaak is etenstijd net een duiventil, kinderen vliegen eruit voor sport rond etenstijd of noodzakelijke bijbaan. De mobiele tel verstoort ook veel rust rond etenstijd, al is het maar door SMS berichten. Je moet echt "nee" zeggen tegen de hectiek van de mobieltjes en de MSN.

  Reactie voor op de website?

  12.66. Re. geschenk

  Hallo,

  Fijn om te lezen dat er meer mensen zijn die kinderen als een geschenk zien. Wij kregen van de arts te horen dat we het maar af moesten wachten of wij ooit kinderen zouden krijgen. Je begrijpt hoe blij wij waren toen mijn vrouw zwanger was van onze eerste. We zijn nu 20 jaar getrouwd en hebben 9 kinderen van 19, 17, 16, 14,een tweeling van 11, 8, 4 en ruim 1.

  Tot onze grote verrassing krijgen we er op 44 jarige leeftijd nog 1 bij. Een Godsgeschenk. Altans zo ervaren wij dat. En over geld, of ruimte maken wij ons geen zorgen. Waar er 9 zijn kan ook nog wel een tiende bij. We schuiven gewoon een beetje op. En wat kost een baby nou helemaal. Een paar luiers, voeding.

  Ik ben kostwinner, mijn vrouw werkt heel veel en hard binnenshuis. Daar hebben we samen voor gekozen. Mensen vragen haar weleens "of werk jij niet". Daar word ik weleens boos van. Als je als vrouw er voor gekozen hebt er voor de kinderen te zijn dan is dat toch ok? Ik dwing haar nergens toe.

  Bert

  Reactie voor op de website?

  12.67. Re: Geschenk

  Daar ben ik het helemaal mee eens dat kinderen een geschenk van God zijn, en het is buiten dat ook niet van zelfsprekend ze te krijgen heb zelf 3 miskramen gehad maar nu wel 2 kinderen en daar zijn we erg dankbaar voor!

  Marijke

  Reactie voor op de website?

  12.68. Re; Annemieke

  Als moeder van 3 en de hoop op een vierde, weet ik ondertussen (en daar geloven wij ook in) dat kinderen inderdaad een verrijking zijn, maar niet zoals jij het uitlegt. Naar aanleiding van wat ik lees op dit item, denk ik eerlijk waar dat jouw aanvulling een nogal naieve blik is. Dit heeft namelijk vrij weinig te maken met de realiteit. Er worden door een heleboel dames steekhoudende argumenten aangedragen waarom wel en waarom niet. je kunt toch zelf tellen? Dus je kunt ook behoorlijk inschatten wanneer de kans groot is wanneer je een kind kunt verwekken. En dat heeft alles te maken met fysiologie.

  Wij wonen hier in een zwaar gereformeerde gemeenschap en hebben ons er ook in verdiept, om onze nieuwe vrienden hier beter te kunnen begrijpen (ja, dus ook mee naar de kerk). De afwegingen die hier gemaakt worden op dit topic getuigen van meer wereldwijsheid dan je in je reactie meegeeft. En voor Bert geldt hetzelfde: mijn positie is in de eerste plaats mama voor de kinderen zijn. Ik heb een goedlopend bedrijf, allemaal vanuit huis, en daar hoeven de kinderen niet voor 'geplaatst 'te worden. Met jouw opmerking verval je precies in de het stigma wat 'andersdenkenden' voorhebben met zwaar gelovigen: man werkt, vrouw doet het huis. Inderdaad, zwaar onderbetaalde baan. Zo ook bij mij thuis. Maar om je daarom je aan te sluiten bij de mening van Annemiek, snijd je jezelf wel in de vingers, al is het wel een verademing om eens een man zijn mening te lezen. Voor mij tellen de afwegingen die het gros hier plaatst net zo zwaar als of een kind welkom is. Sterker nog: het staat buiten kijf dat het zo is.

  Liever gisteren dan moregn, maar wel met een realistischer blik dan wat jullie doen.

  met vriendelijke groet,

  Dees

  Reactie voor op de website?

  12.69. Toch een vierde?

  Hallo

  Na 3 jongens van 7, 7, en 2(bijna 3) en veel getwijfel ben ik nu een week overtijd, spannend maar nog even afwachten. We zullen het wel zien! Ik durf nog geen test te doen maar hou jullie op de hoogte

  xxx Amber

  Reactie voor op de website?

  12.70. Wij gaan voor vijf

  Wij proberen momenteel een vijfde kindje te krijgen. In principe dachten we ooit klaar te zijn met 3 kids: 2 jongens en een meisje. Ik wilde mij laten steriliseren. Maar toen had mijn man toch iets van "Oeps, dan kunnen nooit geen kinderen meer kijgen".

  Van het een kwam het ander en toen is onze vierde (een zoon) geboren. Ondertussen werd het huishouden erg druk. Zowel mijn man als ik hebben een academische opleiding en allebei een zeer goede baan. Ondertussen bleek wel dat de oudste duidelijk geen BSO-fan was. Het paste niet bij hem. Hij was veel liever echt vrij na schooltijd.

  Nog even een oppasmoeder (bij haar thuis opvang) geprobeerd, maar daar was ik ook niet zo blij mee. Na veel beraad hebben we besloten dat ik zou stoppen met buitenshuis te werken. Dit is bijna een jaar geleden ook gebeurd. Ik heb wel even mijn draai moeten vinden, maar ik vind het helemaal fantastisch.

  Er is veel meer rust in ons gezin, vriendjes kunnen altijd komen spelen, naar sport is geen probleem en de relatie tussen mijn man en mij (was nooit echt slecht, maar we kwamen gewoon niet aan elkaar toe door de drukte) is ook veel beter. Drie kids zitten op school en de jongste nog niet. Al met al begon het een tijdje geleden bij mij weer heel erg te kriebelen.

  We hebben vier fantastische kids en een vijfde zou ook vast weer fantastisch zijn. Gewoon eens een zwangerschap zonder de stress van het werken, heerlijk om de baby niet naar de creche te hoeven brengen (heb niet veel tegen creches hoor, maar ik had wel moeite er een baby van 4 maanden heen te brengen), niet ruim een jaar op het werk borstvoeding af hoeven kolven, maar het kindje altijd bij je...

  We hebben het financieel gelukkig goed, alle kids hebben grote kamers, 2 autoŽs waarvan 1 7-zitter, etc. Dus financieel krijgen we het ook wel rond. En verder vind ik dat wij een kind veel te bieden hebben als ouders, zowel emotioneel als intellectueel. De kids doen het alle vier ook hartstikke goed (ja...ik maak ook fouten hoor, maar al met al loopt het wel aardig).

  En dat moet het dan zijn: 5 kids. Ik loop tegen de veertig. De oudste en de vijfde zal ruim 10 jaar zitten.

  Moe

  Reactie voor op de website?

  12.71. Leeftijdsverschil 11 jaar

  Hoi Moe. Hier ook 5 kinderen. Tussen de oudste en jongste zit elf jaar! (1996, 1999, 2001,2003, 2007) Dat is zo leuk! Hij is echt gek op zijn kleine zusje (de andere jongens trouwens ook) en als ze valt ofzo, mag hij zelfs (plaatsvervangend voor paps/mams) haar troosten! Ook mijn zoon uit '99 is een echte grote broer voor haar, zit toch bijna 8 jaar tussen!

  Ik geniet ontzettend van alle verschillende leeftijden en fases waarin mijn kinderen zitten. Soms wel vermoeiend, maar nooit saai! Toen mijn 3e kindje 15 maanden was, gestopt met werken en nooit spijt van gehad. Wat een luxe was de vierde en vijfde zwangerschap!Inderdaad geen gekolf, geen oppasmoeders enz. gewoonweg genieten. p> Veel geluk de komende tijd gewenst met jouw gezin.

  Moeder van 5

  Reactie voor op de website?

  12.72. Ik zou ook graag een groot gezin willen

  Hallo,

  Ben hier nieuw maar vind de site toppie! Fijn om alle verhalen te lezen en ook om te zien dat er nog wel mensen zijn die een groot gezin willen en/of hebben.

  Ik zelf ben 29 jaar en mijn man is 33 jaar. We hebben twee schatten van kids 4 jaar en 2,5 jaar. Het zijn 2 stoere mannekes.

  Ik zelf heb altijd 3 of 4 kinderen gewild maar helaas vind mijn man 2 kinderen genoeg. Hij vind de verantwoordelijkeid van 2 kinderen groot genoeg en ook is hij bang dat hij wanneer er een 3 bij komt de aandacht niet kan verdelen. Natuurlijk respecteer ik zijn mening en je moet toch met z'n 2 tjes er voor 1000% achter staan om voor een derde te gaan maar ik vind het zooooo ontzettend moeilijk. Ik wil zoo graag nog een klein mupke in ons gezin! Voor mijn gevoel is mijn gezinnetje nog niet compleet. Ik heb de laatste zwangerschap nooit afgesloten als dit is de laatste.

  Nu is iedereen om me heen zwanger en mijn allerbeste vriendin wil over een half jaar ook voor een derde gaan .... tja ben erg blij voor hun ... maar zelf ben ik erg verdrietig. De mensen zeggen dan: Je wist toch dat hij er maar 2 wou. Ja maar hij weet ook dat ik er 3 wil.

  Dit is dus natuurlijk een erg gevoelig en moeilijk onderwerp bij ons thuis. Hopelijk komen we er nog samen uit.

  Zijn er misschien mensen die dit ook mee maken of hebben gemaakt?

  Groetjes Linnie

  Reactie voor op de website?

  12.73. Voor Linnie

  Hoi Linnie,

  Ooit waren we ook op dat punt en dat is niet makkelijk, en voor ons was het een belemmering in onze relatie aan het worden. Toen we 2 kinderen hadden zag m'n man een 3de niet zitten. Met de 2de hebben we echt afgezien (medisch). Toen het beter ging met haar, wilde hij toch ook een derde. En toen wilde hij geen 4de. Maar toen hij zag/hoorde hoe belangrijk het was voor mij, zijn we er met 100 procent voor gegaan en geniet hij er bijna nog meer van dan ik. De oudste is 7 en de jongste 6 maanden.

  Groetjes Conny

  Reactie voor op de website?

  12.74. Hoi Conny

  Bedankt voor je reactie.

  Nee het is zeker geen gemakkelijke situatie en ook onze relatie krijgt hier een deuk van. Maar jammer genoeg denkt mijn man er NU zo over. Ga hier nu verder ook maar even niets mee doen want puschen heeft toch geen zin. Maar moeilijk vind ik het wel. Misschien als de jongste wat ouder is? Wie weet.

  Maar wat fijn voor jou/jullie dat je toch nog 2 wondertjes erbij hebt mogen krijgen. Wat fijn dat je man toch met je mee is gegaan qua keuze :)

  Veel geluk toegewenst met jullie gezinnetje! Hopelijk komt er bij ons ooit ook nog een keer een klein wondertje !

  Groetjes Linda

  Reactie voor op de website?

  12.75. Hoera zwanger van de vijfde!

  Het is gelukt! Vrij snel na de posting van hierboven (nr 70) ben ik zwanger geraakt van de vijfde. We verwachten het kindje in de 2e helft van november (als het allemaal goed gaat natuurlijk). Dinsdag de eerste echo! Ben zo ontzettend benieuwd! Erg moe en misselijk en dat is wel lastig, omdat we nog niks tegen de kids willen zeggen. Eerst de onderzoeken maar even afwachten, want als het mis gaat is het zoŽn deceptie voor de kids. Dus tja... ma ligt wel eens op de bank en wordt dan door zoonlief van 9 voor luilak uitgemaakt. Ach... over een paar weekjes begrijpt hij het wel!

  Moe

  Reactie voor op de website?

  12.76. Gefeliciteerd!

  Wat leuk voor jullie! Neem je rust dan knap je na de bevalling ook snel weer op. groetjes Conny

  Reactie voor op de website?

  12.77. Haha, dik een jaar geleden

  Haha ik zie hier me eigen bericht op 12.69 en ondertussen is mijn dochter al bijna een half jaar, wel grappig om zo terug te zien. Het kriebelt me nu om een vijfde maar het zal wel altijd blijven kriebelen vrees ik, haha.

  Amber

  Reactie voor op de website?

  12.78. Re: de ideale gezinsgrootte

  Hallo allemaal,

  Ik ben onbedoeld zwanger van de 5e. De oudste is 8 (j), dan 6 (j), een meisje van 5 en een meisje van 5 maanden. Ik heb een paar uur geleden de test gedaan, en al na 1 minuut stond er in woorden "zwanger". Ik weet we waren er allebij bij, maar nu ik zwanger ben, voelt het alsof ik in de verkeerde film zit. Ik zie een hoop beren op mijn weg, mede omdat mijn oudste ADHD heeft. We krijgen momenteel IPG voor hem.

  Ik ben bang voor de toekomst, maar weet heel zeker dat ik het niet weg laat halen. Ergens heb ik altijd geweten dat dit niet de laatste zou zijn, maar nu het zover is voelt het heel onwerkelijk. Het punt is, we hebben hier niet bewust voor gekozen. Voor de anderen namelijk wel. Ik vraag me af of we het financieel kunnen redden, we hebben 1 modaal salaris. En ik heb het gevoel dat we net met z'n allen aan het bijtrekken zijn, het draait net weer redelijk, en nu weer zwanger. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Mijn man is er ook van geschrokken.

  groetjes, mama

  Reactie voor op de website?

  12.79. Groot gezin

  Reactie op Haha, dik een jaar geleden

  Wij zijn ruim 1 jaar geleden blij verrast met onze tweeling. Ons gezin was voor ons compleet met 3 kinderen. Op onze 3e hebben we lang moeten wachten en dan ondanks voorzorg maatregelen onverwacht zwanger geworden van 2 kinderen tegelijk. Ik ben gaan inzien dat je zowel het (nieuwe) leven als de dood niet zelf in handen hebt, wat we wel vaak denken.

  Omdat wij ons niet ingesteld hebben op een groot gezin, moesten en moeten we hier nog steeds erg aan wennen. Ik heb heel lang het gevoel gehad dat ik mij moest verdedigen voor het aantal kinderen.

  Afgelopen vakantie zijn we met de boot weg geweest, opnieuw reactie, de boot kan beter "ark van Noach" heten en "hoeveel zitten erop.. ik ben de tel kwijt", "Je vrouw moet maar klompen aan met het touwtje er nog tussen" enz. Vooral met bootvakantie's zie ik GEEN grote gezinnen.

  Wat de financieën betreft valt dit ons ook tegen. Wij werken samen net iets meer dan volledig, maar dat beetje extra wat ik dus werk hebben we echt nodig. Onze oudste gaat naar het Gymnasium met de nodige kosten. De volgende komt eraan, schoenen en kleding, feestjes, verjaardagen enz.

  Misschien komt dat ook wel omdat ik niet ingesteld ben op een groot gezin.

  Toch komt zo langzaam aan de TROTS op onze 5 kinderen. Helemaal wanneer ik even op dit forum lees, voel ik mij gezegend met 5 kinderen. Ik wil ze voor geen goud missen.

  Toch blijf ik mij verbazen over ouders die het hebben over gezellig met z'n allen aan de etenstafel zitten. Bij ons is het vaak verre van gezellig. De 2-ling die nu zelf wil eten, peuter die niet wil eten, puber die met de baard in de keel het hoogste woord heeft. Misschien kijk ik hier over een aantal jaren wel met weemoed aan terug, wie weet.

  Atinka

  Reactie voor op de website?

  12.80. Bestaat het ideale gezin wel?

  Ik vraag me af of het ideale gezin wel bestaat. Toen ik jonger was, vond ik 2 of misschien 3 kindjes wel genoeg, maar soms loopt het toch iets anders in je leven.

  Ik ben weduwe, en heb uit dat huwelijk 2 kinderen. Ben opnieuw getrouwd, en ben dus stiefmoeder van de 2 kinderen van mijn nieuwe man. (al noemen ze mij ook gewoon mama) Samen met mijn man hebben we nu nog 6 kinderen. Je krijgt wel heel veel reacties, maar ach, daar trek ik me weinig van aan. Wij willen graag een groot gezin, wij moeten de kindjes allemaal opvoeden.. Soms is het erg druk, maar je krijgt een heleboel voldoening ervoor terug!

  Rianne

  Reactie voor op de website?

  12.81. Financien brengen ook gevoel met zich mee


  Wij hebben 2 kinderen; een zoon en dochter en ook mijn gevoel zegt soms wel eens dat ik er eigenlijk drie zou willen. Vroeger wilden we dat wel altijd.
  Nu hebben wij niets te klagen over financien maar wil wel wat helder maken voor de mensen die zeggen dat materieel alles is op te lossen en dat dat niet opweegt tegen het gevoel. Dat kan wel zo zijn maar continue zorgen over geld brengt ook gevoelens met zich mee. In mijn geval hadden mijn ouders met 2 kinderen toch geldzorgen. ook al probeerden ze dat voor ons weg te houden; als kind voel je dat. Ik ben er niet slechter van geworden, ging al jong werken, heb mn eigen studie betaald maar nog.. mijn gevoel voor een derde weeg ik wel steeds af bij het gevoel dat nu met 2 alles nog financieel overzichteljk en haalbaar is. Pappa en Mamma ook nog wel eens samen uit eten kunnen (en ook daar komen gelukgevoelens vandaan ;-), vakanties geregeld zijn, en dat mijn kinderen zich geen zorgen hoeven maken of de studie wel of niet betaald wordt, dat er geld is zodat ze hun dromen kunnen najagen (pianoles, ballet, zwemles) of dat ze dit jaar wel of niet met schoolreisje mee kunnen.
  Ik vind het heel naief om te zeggen dat geldzorgen slechts materie zijn. Zelfs beperkte geldzorgen kunnen brengen gevoelens met zich mee die in een huwelijk en gezinssituatie binnenkomen. En overslaan op de kinderen. En je kan het naar je kinderen wel afdoen als 'niet belangrijk' maar als puber van 13 is een nieuwe spijkerbroek en hippe gympen ongeveer het belangrijkste ter wereld. T klinkt misschien suf maar omdat dat bij ons allemaal niet kon en ik me daar toch echt wel vaak rot over voelde zet ik misschien voor materiele zaken mijn eigen gevoelens voor een derde opzij. Zodat mijn kinderen hun hele jeugd echt onbezorgd mee kunnen maken (naast materie ook liefde en aandacht over ;-))
  Tot slot; Mannen zien zichzelf toch als kostwinners als zij t hebben over materiele zaken dan denk ik toch dat zij daarmee ook hun gevoel proberen uit te drukken. Je hebt toch ook nog voor elkaar gekozen in het leven; Probeer daar dan ook van te genieten!

  Reactie voor op de website?

  12.82. Groot gezin

  Reactie op Reactie op Heidy (twijfel)

  Hallo

  Ik ben moeder van 34 en heb 4 prachtige kids van 10, 9, 6, 3. Je hoort inderdaad vaak van hoe doe je het. Maar ik heb wel het gevoel dat ik overal met ze heen kan, op visite, winkelen.

  Zelf zit ik te dromen van een 5e maar is dat wel eerlijk tegenover de rest? En gaat alles goed, kan ik ze genoeg aandacht geven? En inderdaad, wat zal de omgeving te teuten hebben. Manlief moet het ook nog leuk gaan vinden.

  groetjes B

  Reactie voor op de website?

  12.83. Reactie

  Ik vraag me af of er iemand is die nadenkt over wat het voor onze aarde betekent, al die grote gezinnen!! Gevoelsmatig zou ik ook best een derde willen, maar als je dan hoort hoeveel mensen er al op deze aarde rondlopen en hoe hard de kwaliteit van de aardbol achteruit holt... Dan laat ik dit liever! Ik vraag me af hoe anderen hierover denken.

  Annette

  Reactie voor op de website?

  12.84. Reactie

  Heel erg prima uw keuze, net als de keuze van anderen voor een groot gezin. Leven en laten leven!

  Annemieke

  U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

  Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

  Uw naam:
  Uw e-mail adres:
  Titel van uw bijdrage:

  Uw reactie:

  Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

 • De ideale gezinsgrootte

  1. ideale gezinsgrootte
  2. Wij hebben ook een ideale gezinsgrootte
  3. Ideale gezinsgrootte
  4. Ideale gezinsgrootte
  5. Ideale gezinsgrootte
  6. Het verlangen: re op Heidy
  7. Ideaal gezin??
  8. Ideaal?
  9. Reactie Barbera - ideaal gezin
  10. Ideaal gezin?
  11. Bang
  12. Onzeker
  13. Absoluut niet egoistisch
  14. Zelf beslissen
  15. Reactie op Judith
  16. Toch nog een vierde???
  17. Met 3 kinderen buiten de boot?
  18. Ongepland maar niet ongewenst
  19. Reactie op ongepland maar niet ongewenst.
  20. Twijfel
  21. Reactie op Heidy (twijfel)
  22. Reactie op Eline (het moedergevoel)
  23. Toch nog een vierde
  24. Wij ook
  25. Oergevoelens
  26. Drie of vier?
  27. re. Maaike
  28. Toch vier?
  29. Het gevoel blijft,
  30. Zelf gezond blijven
  31. Volg je gevoel
  32. Die derde werd een vierde
  33. Ideale gezinsgrootte
  34. Ideaal gezin
  35. Ideaal gezin?!
  36. Re. op Toch vier? van Sasha
  37. Financieel gezien het ideale gezin?
  38. Komt tijd, komt raad
  39. Komt tijd, komt raad?
  40. 9.40 Kind erbij en de financieen
  41. Twee of drie?
  42. Twee of drie?
  43. Wie weet..
  44. Waarderen wat je hebt
  45. Mijn ervaring
  46. Geschenk
  47. Financiele redenen
  48. Nog een 3e?
  49. Materie is wel degelijk belangrijk.
  50. Alle moeders in twijfel
  51. Van twee naar vier!!
  52. Ideaal?
  53. Ook financiele twijfels
  54. Wat is armoede?
  55. Reaktie op "Wat is armoede"
  56. Reactie Dominique: wat is armoede
  57. Armoe
  58. Groot gezin en adoptie
  59. Dames: komt met beiden benen op de grond
  60. Dames, komt met beide benen op de grond
  61. Kind erbij en financieen
  62. De ideale gezinsgrootte
  63. Geschenk van God
  64. Groot gezin en financien
  65. Re: groot gezin duur, 11:64
  66. Re. geschenk
  67. Re: Geschenk
  68. Re; Annemieke
  69. Toch een vierde?
  70. Wij gaan voor vijf
  71. Leeftijdsverschil 11 jaar
  72. Ik zou ook graag een groot gezin willen
  73. Voor Linnie
  74. Hoi Conny
  75. Hoera zwanger van de vijfde!
  76. Gefeliciteerd!
  77. Haha, dik een jaar geleden
  78. Re: de ideale gezinsgrootte
  79. Groot gezin
  80. Bestaat het ideale gezin wel?
  81. Financien brengen ook gevoel met zich mee
  82. Groot gezin
  83. Reactie
  84. Reactie

  Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
  Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.