Groot Gezin
Thema pagina
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

22. Preventie verdrinking

Het zetten van de eerste stapjes is het begin van de verkenning van een heel nieuwe wereld voor het kind. Een wereld waarin vele gevaren op de loer liggen.

Water is erg aantrekkelijk voor kinderen. Maar ook een groot gevaar! Des te meer omdat kinderen zelfs in een bodempje water kunnen verdrinken, zonder dat je het merkt. En heel erg snel! Na 2 minuten raakt het kind bewusteloos, na 4 minuten kunnen er al onherstelbare beschadigingen zijn. Gebeurt er iets, dan gaat het kind niet gillen of spartelen, nee, het verkrampt en zakt weg. Ook in bad kan dit gebeuren.

Een paar cijfers. Bij kinderen onder de 5 is verdrinking doodsoorzaak nummer één: 24 kinderen per jaar. Elk jaar komen er zo'n zo'n 150 bijna-verdrinkingsgevallen in het ziekenhuis, het werkelijke aantal wordt 10 keer hoger geschat. Tweederde van de slachtoffers is jongen. In de periode 1992 - 1996 verdronken in België 106 kinderen tussen 0 en 19 jaar verdronken, méér dan de helft kinderen tussen 0 en 4 jaar.

De gevaarlijke plaatsen:

 1. open water: één kwart
 2. zwembad: één derde
 3. huis en tuin: één derde
Voor meer informatie, lees: Wat te doen? De site www.kindveilig.nl geeft een schat aan informatie.

Maar misschien hebben grootgezinmanagers nog andere tips voor elkaar.

Reactie voor op de website?

22.1. Alarmsysteem tegen verdrinking

Terrapin Communication Inc. maakt een alarmsysteem tegen verdrinking: de "veilige schilpad". Kinderen dragen een vrolijk gekleurde schilpad als armband. Het alarm op het basisstation wordt door middel van een radiosignaal geactiveerd zodra de armband onder water komt. Verder kunnen meerdere elektronische armbanden gebruikt worden met hetzelfde basisstation.

Door regen of tuinsproeiers gaat het alarm niet onnodig af. De schilpad heeft een levensduur van minimum vier jaar als het iedere dag zou worden gebruikt.

Terrapin stelt duidelijk dat, hoewel deze veilige schilpad veel gerustelling biedt aan ouders, het géén vervanging is voor het menselijk toezicht en ook niet een vervanging van de afscherming van de toegang tot een zwembad.

Safety Turtle zal te verkrijgbaar zijn bij zwembad-speciaalzaken.

Contact persoon:

R.M.G. Trade Agency
Boscheind 98
5575 AA Luyksgestel
Tel : 0497-540229

Reactie voor op de website?

22.2. Zwemlessen op school veel te laat

Het zou voor vele ouders ook prettig zijn dat het schoolzwemmen al in groep 3 zou beginnen. Op enkele scholen is dit zo, maar op vele scholen in groep 5, 6 en 7. Veel te laat dus. Als je kijkt hoeveel water er in je buurt of straat is, dan ben je echt blij dat je kind zijn kop boven water weet te houden.

Ik weet ook wel als de zwemles op alle bassischolen met groep 3 zouden beginnen met zwemlessen, dat veel zwemscholen kopje onder zouden gaan. Maar gezien waterrijk Nederlandland zou het niet verkeerd zijn om op school al vroeg te beginnen met zwemlessen en zo ouders niet op kosten te jagen voor zwemlessen voor hun kinderen. Groep 5 is wel erg laat om op school te beginnen met zwemles. Veel kinderen hebben dan al een diploma. Al die tijd en het geld wat je kwijt bent voor zwemlessen. Het zou wat mij betreft wel wat eerder mogen.

Hoe is het bij jullie op school met zwemlessen?. En vinden jullie ook niet dat de meeste zwemscholen te veel geld vragen en dat er te lange wachtlijsten zijn? Op deze mannier kun je beter je kinderen zelf leren zwemmen! Heeft iemand daar ervaring mee? Onze tweeling van bijna 5 zit nog niet op zwemles maar zijn echte waterratten. Durven veel met en zonder zwembandjes.

Jessica

Reactie voor op de website?

22.3. Schoolzwemmen

Bij ons in Ridderkerk, op de Schaepman shool, krijgen de kinderen vanaf groep 3 schoolzwemmen, ook in 4 en 5 trouwens. Dit komt voor onze zoon goed uit, hij staat nml al bijna 2 jaar op de wachtlijst voor zwemles bij ons reguliere bad, er zijn nog steeds 38 wachtenden voor hem. Er is wel een particuliere zwemschool, en dat kost 36 euro per maand, en dat betaal je het hele jaar door, ook tijdens de vakanties als de zwemschool gesloten is! Het schoolzwemmen is gratis.

Alexis

Reactie voor op de website?

22.4. Zwemlessen bij ons op school

Hallo Jessica!

Bij ons op school is altijd zwemles geweest van groep 3-8. Vorig jaar werd het veranderd,alleen nog maar groep 5-8. Op het einde van het schooljaar mochten de ouders stemmen wat zij beter vonden of groep 5-8, of groep 3-6.

Gelukkig stemde de meerderheid voor groep 3 tot 6, want inderdaad de oudste kinderen hebben toch al bijna allemmaal diploma's. Ik ben er reuze blij mee, want de jongste gaat nu naar groep 3. De oudste heeft al zwemvaardigheid 2, en de middelste a en b.

groetjes Inge

Reactie voor op de website?

22.5. Zwemlessen

Op de basisschool waar mijn kinderen op zaten, werd er in groep 4 zwemles gegeven. Er waren altijd kinderen bij die daarvoor niet op zwemles hadden gezeten, niet veel een of twee. Van een ouder weet ik dat ze het onzin vond om daar geld aan uit te geven.

Je kan bij ons in de buurt op verschillende manieren zwemles nemen. De duurste is via een particulier zwembad, dan kan je via de gemeente en die is ook nog wel fors met zijn prijs en tenslotte via een zwemvereniging. Deze is ronduit voordelig, omdat de leerkrachten vrijwilligers zijn.

Marie

Reactie voor op de website?

22.6. Schoolzwemmen

Ik ben blij te horen dat op sommige scholen nog zwemles gegeven wordt. Bij ons op de basisschool wordt al jaren geen zwemles meer geven. Du moet je zelf voor de zwemles zorgen maar hierop zit een wachttijd van 2 jaar of meer en de kosten die het met zich meebrengt.

En ben je eindelijk van de de wachtlijst of dan komen de tijden zo rot mogelijk uit. bijv. half 4 en de school is om kwart over 3 uit. Met geen mogelijkheid is dit te halen.

Geno

Reactie voor op de website?

22.7. Reacties schoolzwemmen

Na een paar reacties schoolzwemles te hebben gelezen zie je toch dat het waarschijnlijk per plaats, school of regio verschillend is. Waar wonen jullie? En wat voor soort basisschool zitten jullie kinderen?

Heeft dit nu echt te maken welke plaats, regio soort onderwijs?. Kunnen we daar niet eens naar kijken en dit eens doorvoeren naar Den Haag? Dat het echt belachelijk is dat de ene school wel in groep 3 kan beginnen met zwemlessen en een andere school pas in groep 5 of zelfs 6?. Vanwaar die verschillen? Is dit gewoon weer een gemeentelijke budget kwestie of zit hier wat anders achter?

Wie weet hier meer over te vertellen hoe dit nu echt zit. Het zou ouders veel geld en tijd schelen als alle basischolen niet meer afhankelijk zouden zijn van de zwemscholen, waar ik lees ook lange wachttijden zijn en erg duur zijn.

Jessica

Reactie voor op de website?

22.8. Zwemmen?

Hier in Assen wordt in de hele gemeente geen schoolzwemmen meer gegeven. Ik geloof alleen nog op het niet-regulier onderwijs (gehandicapte kindjes bijvoorbeeld). Maar dus niet op de Christelijke en openbare basisscholen. Een gemeente verderop (Midden-Drenthe) wordt het nog wel gedaan.

Ik vind het ook een slechte zaak dat wij geen schoolzwemmen meer hebben. Het argument dat de gemeente aanvoerde was dat de vervoerskosten van de kinderen te hoog werden.

Pauline

Reactie voor op de website?

22.9. Zwemjuf

Hallo, met enige verbazing heb ik hier de reacties gelezen over zwemlessen. Er moet mij hierdoor iets van het hart. Ikzelf ben 20 jaar zwemjuf en heb daar een opleiding voor moeten volgen van 4 jaar.Niet een goedkope opleiding, ik heb ook mijn studiefinanciering moeten terug betalen aan de regering.

Als zwemjuf vind ik het belangrijk dat kinderen op een leuke manier met water in aanraking komen. Hiermee kun je al vroeg beginnen als ouder zijnde. Zie het als een leuke bezigheid voor jou en je kind. Bovendien is het ook een stukje investeren, want kinderen die bij ouder en kind zwemmen, peuter/ kleuter zwemmen hebben gezeten, hebben bijna altijd een voorsprong.

De reden dat er in heel veel gemeenten geen schoolzwemmen meer gegeven wordt is puur een geld kwestie. Het is nl de taak van de ouder om zijn kind zwemles te geven (daar wordt geen gemeenschapsgeld aan uit gegeven). Als je daar geen geld voor hebt kun je bij iedere gemeente in Nederland terecht voor een tegemoetkoming in de kosten. Kinderen die nog wel schoolzwemmen krijgen betalen een hogere schoolbijdrage waarvan de school dan een x aantal zwemonderwijzers inhuurt (meestal 2 ivm het buget).

Als je dan een groot verschil hebt in zwemniveau, zou het wel eens kunnen zijn dat de kwaliteit van het schoolzwemmen lager wordt, dan van de particuliere zwemles. Het is een keus, misschien ziet de school meer in minder eigen bijdrage en een keer meer gym.

Verder ben ik moeder van drie kinderen en heb daar de verantwoordelijkheid voor, dat betekent dat ik soms geld moet investeren in mijn kind, in dit geval zwemles. Daarna wordt het misschien wel voetbal, ballet of zwemmen bij een vereniging.

Mijn vraag is moet alles goedkoop (bij de vereniging werken alleen maar vrijwilligers?) of wil je wat goed is voor jouw kind, want daar ligt toch de prioriteit?

Marian H2 26-09-2010 260910d Welke zwemles is goed? Als ouder kom je opeens in aanraking met zwemles. Bij ons in Haarlem lijkt het wel een rage om je kind al zo vroeg mogelijk op zwemles te doen. Eigenlijk heb ik me er nooit goed in verdiept, mijn dochter van 5 jaar zwemt bijna af voor haar A-diploma. Nu verneem ik dat de zwemschool waar zij zwemles volgt niet eens het erkende NRZ-diploma uitgeeft. Dat zet me aan het denken.

Qua kosten is de particuliere zwemschool vele malen duurder is dan een zwemvereniging. Voor 1x per week zwemles kost de les die we nu volgen (ruim een jaar) zo'n 145 euro per kwartaal. Een A-diploma kost ons dus iets van 580 euro. Bij een zwemvereniging kost het zo'n 210 euro per kalenderjaar. Ik vind dit nogal een aanzienlijk verschil.

Ik vraag me dan ook af: Hoe beoordeel je welke zwemschool nu echt goed is? Wat is een NRZ-diploma nu precies? Is schoolzwemmen voldoende of moet een kind van 5 of 6 jaar nog extra op zwemles?

Ikzelf heb nooit een zwemdiploma gehaald. En ik zwem prima. Vandaar dat ik me nu sterk af begin te vragen of het hebben van een A-diploma en vervolgens 1x per week schoolzwemmen niet voldoende is voor een kind van bijna 6 jaar? Want uiteraard krijgen we de vraag of er interesse is om nog door te gaan voor diploma B. Los van de verhoogde kosten van 150 euro per kwartaal zijn de lestijden ook erg vreemd: bijvoorbeeld op vrijdag van 18.00 tot 19.00 uur!

Hoe weet je nu welke zwemles goed is?

Mayke

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Preventie verdrinking

 1. Alarmsysteem tegen verdrinking
 2. Zwemlessen op school veel te laat
 3. Schoolzwemmen
 4. Zwemlessen bij ons op school
 5. Zwemlessen
 6. Schoolzwemmen
 7. Reacties schoolzwemmen
 8. Zwemmen?
 9. Zwemjuf
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.