Groot Gezin
Thema pagina
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

39. Kinderen en Internet

In veel gezinnen is tegenwoordig een internetverbinding aanwezig. Begonnen uit nieuwsgierigheid, het versturen van een e-mail, de eerste stappen worden gezet.

De kinderen pikken dit soort dingen soms sneller op. Handig, op het internet even snel informatie zoeken over het onderwerp van de spreekbeurt. Ze kunnen het snel alleen. En dan komen de vragen.

Hoe veilig is het Internet eigenlijk voor kinderen? Je zou je kinderen niet laten spelen op een snelweg, maar kan dat dan wel op de digitale snelweg? Waar komen ze mee in aanraking? Worden ze misschien benaderd door mensen waarvan je dat absoluut niet zou willen? Het rotte is dat je het zelf ook allemaal niet overzien kunt.

Dus maar regels stellen, zo dat de kans op een ongeluk zo klein mogelijk wordt? Welke vrijheid geef je aan je kind, en hoe houd je in de gaten dat ze de regels niet overtreden? Ben je wel voldoende op de hoogte? Kijk eens naar Kinderen en het Internet: tips voor ouders!

Maar we moeten de positieve kant niet vergeten. Welke extra mogelijkheden biedt het Internet aan je kinderen? De site www.leren.nl bijvoorbeeld biedt veel leerzaam materiaal.

Graag ieders mening, twijfels, vragen, etc!

Reactie voor op de website?

39.1. Kinderen en Veilig Internetten

Bij www.leren.nl vind je een uitgebreid overzicht over Kinderen en Veilig Internetten.

Reactie voor op de website?

39.2. Over de schouder meekijken!

Bij ons staan 2 van de 3 netwerkcomputers in de huiskamer en op die 2 zitten de kids op woensdagnamiddag als het geen school is wel eens op internet. Vooral mijn oudste dochter (die 10 jaar is) chat graag, maar onlang was ik er gelukkig bij toen ze op een site ging chatten voor 8 tot 12 jarigen!!!!!! en er een 17-jarige Romeo haar vroeg of ze wist wat een 'blowjob' was! Ze vroeg aan mij of ik wist wat dat was. Ik heb het even van haar overgenomen toen en die jonge gast uitgemaakt voor alles en nog wat, want dat doe je niet met een kind van 10!! Je denkt dat ze rustig kunnen chatten op zo'n kanaal maar blijkbaar niet dus.

Ik wil er gewoon mee zeggen: kijk mee over hun schouder wat ze doen!!

Dorine

Reactie voor op de website?

39.3. Kindersites nakijken

Ik wil hierbij aan het bovenstaande graag iets toevoegen. Ik mag dan geen namen noemen maar toch. Als je niet wilt dat je kinderen op chatprogramma's komen waar dit gebeurt. Kijk dan zelf eens mee bij b.v foxkids daar hebben heel veel kinderen van die praat. Zo ook de homepage is niet echt voor kinderen. Er stond een man te boeren en te doen. Ik heb hier ook contact over opgenomen met hen, maar heb geen reactie gehad. Zo is er ook een pokémon site met links naar sexpagina's. Dus niet alle kinderpagina's zijn zo veilig.

Hier mogen ze dan ook alleen internetten als wij in de beurt zijn, zodat wij zien wat ze doen. Overgens, een veilige chat zit bij www.kaboem.nl, daar kijken twee medewerkers konstant mee. En bij vervelende praat lig je er af.

groetjes s.

Reactie voor op de website?

39.4. Gefilterd internet.

Ik wil niet graag dat mijn kinderen op verkeerde sites (porno, geweld) terechtkomen. Ik weet dat er filters bestaan. Wie heeft daar ervaring mee. Werkt het goed en wat zijn de kosten. Of kunnen we beter naar bijv. Solcon gaan.

Conny

Reactie voor op de website?

39.5. Een moeilijk dilemma

Internet is een geweldig medium, er zijn veel erg goede sites waar je veel kunt opsteken als ouders (deze site bijv.) en als je als kind bijv. een werkstuk moet maken voor school. Ik ben dan ook MEESTAL erg blij met internet en velen mensen zullen het met deze stelling eens zijn.

Er is echter ook erg veel rotzooi op het internet te vinden en je hoeft er geen enkele moeite voor te doen om dat te kunnen vinden. Voorbeeld: een aantal jaren geleden waren wij op zoek naar een hondje. Typisch gedrag voor een kind: typ in www.hondjes, etc. en je komt op een site, welke absoluut niets met hondjes te maken heeft. Het is echter wel de manier waarop een kind denkt iets te kunnen vinden!

Tot ons groot verdriet hebben wij mee moeten maken dat onze dochter zich herhaaldelijk heeft laten manipuleren door mensen die heel zieke geest hebben inzake (in ons geval) pubers, maar omgetwijfeld ook kinderen. Ik kan tientallen voorbeelden opnoemen van sites waar alles maar moet kunnen en waar jullie kinderen zich ook kunnen aanmelden.

Oke, je moet officieel 16 jaar zijn, maar de vraag rijst dan wel, hoeveel kinderen van 16 jaar zo volwassen zijn dat ze weten waar ze mee bezig zijn. En wie van de moderaters aldaar controleert dan of iemand werkelijk 16 jaar of ouder is? Niemand dus. En geloof mij, andere mensen dan U gaan op zeker moment aan jullie kinderen adviseren op welke websites jullie kinderen moeten gaan kijken. Welke puber weerstaat deze verleidingen?

Het is immers hartstikke spannend, je doet iets wat je ouders niet willen, je voelt je als puber heel volwassen, je kunt je eigen beslissingen wel maken, het is immers ook heel normaal om naar bepaalde tv programma's dan wel zenders te kijken, waarin clips vertoond worden waarbij wij met open mond en rode oortjes zitten kijken, wat hier in vredesnaam vertoond wordt, waar reclame's en spelletjes voorbij komen op klaarlichte dag, die wij niet willen zien en die onze kinderen niet horen te zien.

Onze kinderen hebben nooit veel interesse gehad in dit soort t.v. en toch zijn ze inraking gekomen met totaal foute sites en figuren op het internet. Wij dachten onze computer goed beveiligd te hebben, hij staat in de woonkamer en ik ben vrijwel altijd thuis, maar de mensen die zich met dit soort sites bezig houden komen op de een of andere manier toch door alle filters heen, vervuilen en beschadigen onze computers maar vooral ook onze kinderen en niemand die hier iets tegen (kan) doen: we leven immers in een vrij land?

Bovendien, weet U wat Uw kinderen bij hun vrienden en vriendinnen uitspoken? Er is een site, geëxploiteerd door een van de rijkste mannen ter wereld, waar gewaarschuwd wordt, dat U in de gaten moet houden wat Uw kinderen doen en dat U ze goed moet opvoeden in deze, maar hoe dan? Dat kunnen ze niet vertellen. Natuurlijk waarschuwen jullie je kinderen, net als wij, maar luisteren ze ook? En zo ja, tot welke leeftijd dan? Hoe lang blijf je ze als ouders controleren? Tot ze 12, 14, 16 of nog ouder zijn. En trekken die kinderen zich er dan nog IETS van aan?

Mijn zoon van toen net 15 jaar werd door een "vriendinnetje" van een door kinderen/pubers zeer geliefde chatsite gevraagd zich uit te kleden voor "cam". Het meisje was 13 jaar! Mijn dochter chatte met iemand die vertelde dat hij 17 jaar was, terwijl ik aan zijn foto kon zien, dat hij veeeel ouder moest zijn. Na enig surfen mijnerzijds, bleek hij volgens zijn eigen website 23 te zijn, maar wanneer die website gemaakt was, bleek niet te achterhalen.

Kortom veel leugens en bedrog dus ook. Mijn advies: PROBEER de vinger aan de pols te houden, maar surf ook eens naar een pagina met 6 letters beginnend met een G en veel gekleurde letters en type eens een voormalige controledienst uit Rusland in. Ik hoop dat niemand het hier ooit nodig zal hebben, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee! U mag mij mailen.

Liefs Karin

Reactie voor op de website?

39.6. Veilige browser voor kleine kinderen

Via via heb ik een veilige kinderbrowser gevonden, deze is gratis te downloaden van www.mybee.nl. Het is volledig Nederlandstalig en gemakkelijk te gebruiken.

Ed

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Kinderen en Internet

  1. Kinderen en Veilig Internetten
  2. Over de schouder meekijken!
  3. Kindersites nakijken
  4. Gefilterd internet.
  5. Een moeilijk dilemma
  6. Veilige browser voor kleine kinderen
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.