Groot Gezin
Thema pagina
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

15. Voorlichting

In een groot gezin heb je kinderen van verschillende leeftijden, in verschillende levensfasen. Hoe pak je dat nu aan met de voorlichting?

Lees ook de column Voorlichting.

Reactie voor op de website?

15.1. Sexleven van een 14 jarige

Help, ik heb net ontdekt dat mijn dochter van 14 (15 in october) al een sexleven heeft. Weet dat ik het niet had moeten doen, of mogen doen, maar kwam met het opruimen van haar kamer, haar dagboek tegen, en wat daar in stond, daar kreeg ik het toch wel even benauwd van. Wat nu? Gewoon naar haar toe gaan en vertellen wat ik heb gelezen. Of net doen of mijn neus bloedt!

Wie heeft een geode tip, behalve vastbinden, sleutel afpakken en niet meer zonder toezicht van mij de deur uit. Ik vind haar nog echt veeeeeeel te jong voor een sexleven, ze heeft al wel wat vriendjes gehad, maar naieve ik, dacht dat dat gewoon vriendjes waren en dat het niet verder ging als kussen. Wie heeft er tips?

Marisa

Reactie voor op de website?

15.2. Praten

Hallo Marisa,

Wat zul je inderdaad geschrokken zijn. Maar mijn mening is dat je er met haar over moet praten. Openheid hierover is het allerbelangrijkste. Want hiermee bereik je vertrouwen. Veroordeel haar niet, maar luister naar haar. Dan zal ze met andere dingen ook sneller bij je komen. Ik zelf kon vroeger (nu vaak nog) met alles bij mijn moeder terecht, en dat schiep een hele goede band. Je kunt haar niet vastbinden, want dan zul je haar nooit los kunnen laten, en ze zal jouw ook niet gauw vertrouwen. Natuurlijk ben jij de ouder en weet wat goed voor haar is. Je kunt het niet veranderen het feit is er. Goede voorlichting is dan ook het allerbelangrijkste. Ik hoop dat je hier wat aan hebt, ik wens je het allerbeste voor jouw en je dochter.

groetjes Maureen

Reactie voor op de website?

15.3. Dagboek lezen?

Dat vind ik toch wel heel erg, dat je haar dagboek hebt gelezen. Je hebt haar volledige privacy geschonden en 14 is tegenwoordig een normale leeftijd voor een sexuele relatie (ik vind het ook te jong, maar goed, tijden veranderen).

Ik denk dat je niets tegen haar moet zeggen. Je kan hoogstens eens met haar praten over haar vriendjes, maar nooit vertellen dat je haar dagboek hebt gelezen...

Janine

Reactie voor op de website?

15.4. Lastig dilemma

Enerzijds schend je iemands privacy enorm door het lezen van een dagboek. Anderzijds........ 14jaar en dan al een sexueel actief leven vind ik niet kunnen. Ik vind het de grootst mogelijke onzin dat je, nu we in een ander stadium leven dan pakweg 25 jaar terug, je het dus gewoon moet vinden dat dat gebeurt. En nee, wij zijn niet wereldvreemd, hebben dochters (ook jongens overigens) van bijna 17, bijna 16 en 10.

De oudste is zeker op een leeftijd dat ze weloverwogen keuzes kan en mag maken. Ze realiseert zich dat haar lichaam van haar is en dat ze dat niet zomaar 'geeft' aan de eerste de beste. De ander is echt wel bezig op dat gebied, lekker grensverleggend, maar echt sexueel contact dat wil ze nog niet.

Er staat gezinsverpakking condooms in de kast in de badkamer, dat weten ze en daar doen we niet moeilijk over. We gaan rustig het gesprek erover aan, ook met de vriendjes erbij. Er is vertrouwen en dat geeft rust.

Annemijn

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Voorlichting

  1. Sexleven van een 14 jarige
  2. Praten
  3. Dagboek lezen?
  4. Lastig dilemma
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.