Groot Gezin
Thema pagina
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

18. Ervaringen

Soms lijken ervaringen uit je verleden verwerkt, maar dan komen ze ineens toch toch weer omhoog. Het is soms heel moeilijk daar met anderen over te praten, of om het aan papier toe te vertrouwen. Een voorbeeld van zo'n ervaring is de column Mijn ervaringen. Het lezen van de ervaringen van een ander kan je helpen met het verwerken van je eigen ervaringen.

Reactie voor op de website?

18.1. Clatronic

Voor alle vragen over gebruiksaanwijzingen/onderdelen en producten van Clatronic kunt u mij mailen. Wij zijn de leverancier van Clatronic voor Nederland.

Reactie voor op de website?

18.2. Spelt vacuumverpakt, waar te koop?

Met belangstelling lees ik dat U ook met spelt bakt.

1 Kan je ook alleen met spelt goed bakken zonder toevoegingen?

2 Wie weet in welke supermarkt je (volkoren) spelt kan kopen?

3 weet iemand of ergens meel tekoop is in vacuumverpakking. Ik heb gehoord dat meel vaccumverpakt veel lekkerder is/blijft. Bedankt voor uw reacties!

Reactie voor op de website?

18.3. Wie heeeft dit ook meegemaakt?

Hallo, ik heb een vraag. Onlangs is er sexueel misbruik in ons gezin vastgesteld, door een oom, met drie van de 7 kinderen op jonge leeftijd. Dat komt vast meer voor, en ik zou graag in contact willen komen met andere moeders die hetzelfde mee maken als ik. Wij geloven ook en het is allemaal zo moeilijk. Ik wil dit graag ook zoveel mogelijk anoniem houden zolang wij geen aangifte kunnen doen.

h gr Bea

Reactie voor op de website?

18.4. Helaas ook meegemaakt

Hoi Bea,

Helaas begrijp ik maar al te goed hoe je je voelt. Mijn 2 stiefzoons wonen al jaren bij ons en wij zijn erachter gekomen dat de oudste van de 2 door zijn biologische moeder misbruikt is. Ik had het er zo moeilijk mee, dat ik een hoop emoties door elkaar had. Ik was spinnijdig op haar, had vreselijk veel medelijden met mijn stiefzoon en door het hele gebeuren ben ik depressief geworden en moest aan de medicijnen.

groetjes Ramona

Reactie voor op de website?

18.5. voor Bea

Het is alweer heel wat jaren geleden maar ik ben als kind sexueel misbruikt door mijn zwager. Het speelde van mijn 10de t/m mijn 12de en heeft mijn leven getekend. Met mijn aangifte werd niet veel gedaan. Hij ontkende en daarmee was de kous af.

Niet voor mij uiteraard. In die tijd was het nog meer een taboe dan nu en werd er liever niet over gesproken. De maatschappelijkwerker (een man) werd erbij gehaald en hij geloofde mij niet. Daardoor werd voor mij de stap wel heel groot om later nog eens om hulp te vragen.

Lang bleef ik ermee worstelen en vorig jaar kwam een keerpunt in mijn leven. Bij voormalig Riagg heb ik EMDR gedaan (is nog niet heel bekend, googlen maar) en na 2 behandelingen kan ik veel normaler leven. Ik heb geen nachtmerries meer gehad, kan normaal de krant lezen. Ja, ik leef nog steeds erg mee met andere kinderen die iets meemaken en vorige maand toen die kinderen in België vermist waren zat ik elk uur op journaal te kijken of ze al gevonden waren.

Natuurlijk blijft het een stempel drukken op mijn leven maar zoveel minder dan hoe het eerst was. De juiste hulp is zo ontzettend belangrijk.

Heel veel sterkte.

Ellen

Reactie voor op de website?

18.6. Grote bakvorm

Hallo Kan er iemand zeggen waar ik een grote bakvorm voor mijn broodmachine kan kopen? Nl. BIFINETT KH 2231

Reactie voor op de website?

18.7. Schade na vacuumverlossing

Hallo,

ben al 16 jaar geleden met een vacuumverlossing bevallen van een zoon, hij heeft echter wel wat "beperkingen", oa slechte grove en fijne motoriek, zwakbegaafd verwerkingsvermogen van de hersenen, dyslexie. Toen hij net geboren was overstrekte hij zich heel erg en huilde veel. Weet iemand of dit door de bevalling kan zijn ontstaan, herkent iemand dit? We hebben na hem nog 3 kids gekregen en die hebben geen van allen last van bovenstaande dingen en zijn ook "normaal" geboren.

Hoop dat ik reacties krijg zodat ik dingen kan begrijpen,

groetjes, Joleijne

Reactie voor op de website?

18.8. Voor Joleijne

Hoi Joleijne,

Ik herken je verhaal!

Onze zoon is 4 jaar geleden door de grote vacuumpop eruit gekrikt. Dit omdat hij er niet uit kwam omdat zijn navelstreng meerdere malen om zijn nekje zat.

We hebben toen 5 maanden met een huilend, krijsend kind wat zich constant overstrekte gezeten. Manuele fysio hielp wel een beetje maar niet genoeg. Die heeft ons door verwezen naar een chiropracter. Na de 1ste behandeling hadden we een heel ander kind wat voortaan sliep overdag en bijna niet meer huilde. Na 3 behandelingen hadden we een vrolijk manneke. Wat een verandering. Door de vacuumpomp is er zo aan hem getrokken dat alles vast zat bij hem en hij veel, pijn had. Als ik dit typ krijg ik weer tranen in mijn ogen.

Hij heeft altijd wel achter gelopen in de grove moteriek. We zijn er nu sinds een 3 kwart jaar achter gekomen dmv een ontwikkelingsonderzoek dat hij toch fors achter loopt in zijn ontwikkeling ( verstandelijk). Hebben meteen gevraagd of dit door de moeilijke bevalling kan zijn gekomen. Het kan, zeggen ze. Maar kunnen ze niet meer achter halen. Het kan ook zijn dat de achterstand dmv goede begeleiding bij trekt, maar dat weten ze niet.

Je blijft toch steeds gissen of het hierdoor komt. Dus ik begrijp jou erg goed! Ons ander zoontje is zonder vacuum geboren en daarvan verloopt de ontwikkeling goed!

Hopelijk heb je iets aan mijn verhaal!

Veel suc 6

Groetjes Linnie

Reactie voor op de website?

18.9. een slim kind?

Hallo allemaal,

Vandaag ben ik overvallen. Om nou te zeggen met feiten is een groot woord, maar frappant waren een aantal uitspraken wel, temeer omdat ik diezelfde uitspraken een paar dagen eerder tegenover mijn partner deed over onze zoon. Ik zou graag een reactie willen van moeders die (min of meer) hetzelfde hebben meegemaakt.

Deze dag moest ik met mijn zoon van 2 jaar en 7 maanden naar het consulatiebureau. Gewicht, lengte, en vooral ontwikkeling. Nu heeft hij een zus van 11 maanden ouder boven zich, (ook nog een paar onder zich) dus we voeden hen practisch gezien op als tweeling. Ze staan het ook toe gezien hun ontwikkeling. In het dagelijks leven denk ik wel eens: "Goh, het lijkt wel alsof de middelste (zoon) het sneller oppikt dan de oudste", maar dat stop je dan weg omdat het logisch is: je voedt hem op alsof hij bijna een jaar ouder is!

Wat schetst mijn verbazing op het consultatiebureau: binnen 5 minuten zegt mijn begeleidster dat mijn zoon dusdanig voorloopt dat het wel eens moeilijkheden kan gaan geven op de basisschool, as in dat er extra vakken verzorgd moeten worden of een klas overslaan (ze schatte hem op ruim 4 jaar). Nu zie ik ook wel dat mijn zoon soms verder is dan zijn oudere zus (die overigens ook zeker niet dom is), maar om dit door een ander hardop bevestigd te horen (tav je eigen gedachten, want stel je voor wat de ander ervan zegt), vond ik nogal een schok. Het zat hem niet zozeer in trots op je kind. Dat ben ik sowieso. Het is meer van: hoe gaan we dit aanpakken? Hij is niet hoogbegaafd of zo (tenminste, daar gaan we niet vanuit), maar ik ben voor een aantal zaken huiverig. <

Hopelijk kunnen andere moeders hierin helpen. (For the record: zelf twee keer afgestudeerd op de universiteit, maar wel de angst om je kind over het paard te tillen voordat hij uberhaupt weet wat deze uitdrukking betekent. We hoeven hem zeker niet direkt in te schrijven voor een uni!). Hieronder een aantal vragen waar ik nu mee zit:

1) in hoeverre is het wel eens voorgekomen dat de ontwikkeling van een kind stagneert als hij/zij niet meer kan terugvallen op een oudere broer/ zus?

2) hoe gaan mensen om met een "slimmere" tweede tov met de eerste? Ik zie te vaak een teleurgesteld gezicht van zijn zus, hoe hard we haar ook de hemel in prijzen met de dingen die zij wel goed kan!

3) hoe vaak blijkt dat er te snel op jonge leeftijd door bureau's een te snelle conclusie getrokken werd?

4) Vanuit het buraeu kreeg ik mee: niet afremmen qua leergierigheid, maar vooral vooral niet overstimuleren. Let wel: we hebben het hier over een kleine dorpsgemeenschap waar alles en iedereen elkaar kent. Dit ivm de basisschool en het eventueel vervelen en het op stelten zetten van de klas. Mijn gedachten zijn: vraag = aanbod. Iemand andere suggesties?

Nogmaals: ik denk zeker niet dat mijn zoon meer bijzonder is dan andere kinderen, daarvoor heb ik er al teveel van thuislopen. Misschien is het in een wat 'groter'gezin (4) wat meer aandacht schenken zonder dat de ander er aanstoot van neemt, problematischer, want iedereen is gelijk hier. Al met al een heel verhaal!Sorry. Het lijkt een luxeprobleem, maar ik zie ook een hoop beren op de weg voor mijn zoon. Of misschien voor mezelf. Ben benieuwd naar ervaringen van andsere moeders.

in afwachting van jullie reactie, met vriendelijke groet,

Desiree

Reactie voor op de website?

18.10. Re: een slim kind

Hoi Desiree,

Ik snap je probleem. Wij hebben nu 3 kinderen (in verwachting van nr. 4). Onze oudste zoon is 7 jaar. Hij heeft ADHD en nav. daarvan een ontwikkelingsachterstand, zodat hij op het speciaal basisonderwijs zit. Hij zit nu in groep 4. Mijn tweede zoon is nu 5, binnenkort wordt hij 6, en zit bij ons in de buurt op school in groep 3. Dan een dochter van 4 bij ons in de buurt op school in groep 1.

Wij proberen onze kids op te voeden met "als je je best doet, dan is het goed, ongeacht het resultaat'. Dus het ene is NIET mooier of beter dan het andere, het gaat erom af je je BEST gedaan hebt. Prijs vooral hun goede inzet, en vergelijk nooit! Laat merken dat je je kinderen waardeert om wie ze zijn, niet om wat ze doen.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

groetjes, Marieke

Reactie voor op de website?

18.11. Antwoord op Diseree: slim kind

Wij hebben 3 slimme zoons. We hebben ze gewoon hier in het dorp op school. Wij leven mee met hun ervaringen en belevenissen op school. En afhankelijk daarvan praat je met de leerkracht. Op de gewone basisschool hebben ze ook extra verdiepend werk voor slimme kinderen.

Wat ik vooral erg belangrijk vind is dat onze kinderen niet te koop lopen met: ik ben slim. Je bent heus niet meer waard omdat je goede hersens hebt. En dat ze sociaal zijn, goed met andere kinderen kunnen spelen. Dat hun fantasiespel ook goed op pijl is. Dat zijn dingen waar je als ouder het een en ander mee kunt.

Ik maak in de omgeving ook kinderen mee die hoogbegaafd zijn, naar het leonardo-onderwijs gaan, maar op sociaal gebied een nul zijn. Bij ons is nr. 2 ook wel de slimste. En hij scheelt ook weinig met 1, wordt dus ook met z'n tweeen gelijk opgevoed. Toch heb ik tussendoor geprobeerd om ook voldoende emotionele aandacht te geven wat eigenlijk bij een jongere kind hoort. Een ouder kind kan een jonger kind stimuleren, maar dat kind moet het wel zelf oppakken.

Zelf ben ik thuis de oudste van 3, Ik leerde mijn 2 jaar jongere broertje lezen tijdens het schooltje spelen.Hij las met 5 jaar. Is ook een slimme vent. Mijn 4 jaar jongere zusje speelde ook schooltje maar wilde het lezen niet leren. Ze was liever steeds zelf de juf. Heeft dus gewoon op school leren lezen. Ook later pakte ze niet echt dingen op van me.Ze was wat leren betreft een laatbloeier.

Dus maak je kind vooral complimenten over aardig zijn voor een ander, goed kunnen delen, behulpzaam zijn, gezellig zijn. Doordat ze slim zijn kan je eerder wat uitleggen hoe het gedrag van mensen onderling werkt. Dus bijvoorbeeld uitleggen dat afkrakende woorden van een klasgenoot voortkomen uit jaloezie.

Els

Reactie voor op de website?

18.12. Aan Els en Marieke

Hallo,

Dank voor jullie reakties! En Els heeft helemaal gelijk, sociaal moeten ze in ieder geval hun mannetje kunnen staan, maar dat zit wel goed. ik weet niet of dat te maken heeft met 4 kinderen die kort op elkaar zitten, maar hier thuis merken we wel de voordelen ervan.

Wat mij af en toe verontrust, is dat vooral andere mensen er veel heisa van maken. We hebben een gesprek gehad met de direkteur van de basisschool voor onze oudste, of zij wat eerder in kon stromen. Nu blijkt dat er -op eigen houtje- anderen heel goed bedoeld ook die direkteur hebben aangeschoten om ons te 'steunen', dus dat de oudste idd maar snel naar de basisschool moet ( 3 en half jaar!), en dat er nog zo'n broertje aankomt!

Nou vraag ik je. Dat is weer zoiets in een klein dorp. Heel goed bedoeld, maar ik ben wel een beetje bang voor de reacties. Ze moeten het zelf waarmaken, en als het niet gaat, dan heb je het tenminste geprobeerd. Maar de term "klas overslaan" kan ik eigenlijk al niet meer horen...(zo kom je in een situatie dat het verhaal aan alle kanten enorm is opgeblazen, nog voordat de kinderen 1 stap in de school hebbben gezet. Daar zijn ze mooi klaar mee.) Aan de andere kant: ik moet wel zeggen dat de basisschool wel mee wil denken aan een oplossing, dus dat is wel fijn. Inderdaad zoals verdiepende vakken. He, wat een gedoe allemaal! Wie weet maak ik me zorgen om niets en zal het allemaal wel loslopen.

Maar het is wel lekker om het hier kwwijt te kunnen, want zoals gezegd, kinderen moeten gewoon kinderen zijn, in bomen klimmen en zo, en ik heb geen zin in de 'besprekingen'van andere mensen onterend onze koters en - o ja, de opvoeding. Dank voor het 'luisterend'oor!

Met vriendelijke groet,

Desiree

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Ervaringen

 1. Clatronic
 2. Spelt vacuumverpakt, waar te koop?
 3. Wie heeeft dit ook meegemaakt?
 4. Helaas ook meegemaakt
 5. voor Bea
 6. Grote bakvorm
 7. Schade na vacuumverlossing
 8. Voor Joleijne
 9. een slim kind?
 10. Re: een slim kind
 11. Antwoord op Diseree: slim kind
 12. Aan Els en Marieke
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.