Groot Gezin
Thema pagina
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

44. Verschillen tussen landen

Er wordt momenteel druk gewerkt aan een verenigd Europa. Maar hoe wordt in de verschillende landen gedacht over kinderen krijgen, en vooral over het grote gezin. Hoe is de bijdrage van de overheid (de maatschappelijke waardering van het opvoeden), hoe zijn de studiekosten, enz. In de column wordt de situatie in België beschreven. Hoe ligt dat in andere landen?

Reactie voor op de website?

44.1. Moeder in Noorwegen

Het is hier allemaal perfect geregeld. Ik krijg een jaar lang doorbetaald verlof nu m'n zoontje is geboren, krijg voor m'n dochter van 2 ongeveer 400 gulden per maand kinderbijslag en voor m'n zoontje van 2 maanden krijg ik 250 per maand (tussen de 1 en de 3 jaar krijg je meer), daar bovenop krijg ik nog 750 gulden per maand omdat ik niet werk, maar thuis blijf om voor m'n kinderen te zorgen. En m'n man krijgt rond de geboorte 2 weken vrij en dan mag hij daar buitenom ook nog 4 weken (wanneer hij wil) doorbetaald vaderschapsverlof nemen. Dat heeft 'ie nu, heerlijk!

Groetjes, Ria

Reactie voor op de website?

44.2. Langere tijd naar het buitenland (Noorwegen)

Wie heeft ervaring met een tijdelijke verhuizing naar het buitenland met vier kinderen (7, 8, 12 & 14)?!!

Trefwoorden: continuiteit van onderwijs, eenzaamheid/aansluiting, werk na terugkeer in Nederland, etc.

Met andere woorden, wie kan iets zinnigs bijdragen aan onze vraag: Zullen we gaan, of niet?!

Jan

Reactie voor op de website?

44.3. Reaktie: lange tijd naar buitenland

Hai Jan,

Ik zou zeggen: DOEN-GAAN! Wij zijn zelf voor 1½ jaar in Canada geweest en ik had het niet willen missen. Het is zo'n heerlijk land en van wat ik hoor lijkt Noorwegen er heel erg op. Ook wij hadden 3 kinderen maar wel wat jonger dan die van jou. De oudste is daar gewoon naar school gegaan en dat ging prima. Met de jongste twee ben ik zelf naar een soort schooltje geweest en naar een "clubje" van de kerk. Als je zelf op dingen afstapt heb je snel genoeg contacten en aansluiting. En niet bang zijn voor de taal want de mensen hebben er respect voor als je het probeert en zullen je vast niet uitlachen.

Heel veel succes met je beslissing en laat eens horen wat jullie doen.
Groetjes Claudia

Reactie voor op de website?

44.4. Reaktie: verschillen tussen landen (Canada)

Mijn vierde kindje heb ik in Canada gekregen en het grootste verschil wat mij opviel is dat iedereen gewoon in het ziekenhuis bevalt. Het thuisbevallen staat nog echt in de kinderschoenen en het kost je ±1000- dollar om een verloskundige in te huren. De controles gebeuren gewoon door de huisarts die ook de bevalling doet. Zwangerschapsgym gaat alleen door als er genoeg aanmeldingen zijn maar je kunt ook iemand aan huis krijgen voor "prive-gym". Echo's gebeuren in het ziekenhuis en daar moet je zelf ook een bijdrage voor betalen, de rest gaat allemaal via de verzekering.

Men kent geen kraamhulp in Canada maar in plaats daarvan wordt er door vriend(in)en een lijst gemaakt en komt er iedere avond iemand eten brengen (heerlijk!).

Hoewel het voor mij allemaal anders was is het toch prima bevallen!

Claudia

Reactie voor op de website?

44.5. 3 kids in 3 verschillende landen

Ik ben dan wel geen groot-gezin-moeder, maar over het verschil tussen verschillende landen daar weet ik wel wat van. Onze oudste Kevin is in Duitsland geboren. Omdat hij de eerste was in ons gezin moesten wij 5 dagen in het ziekenhuis blijven en thuishulp, nee dat was er niet. De tweede Colin is in Engeland geboren en ook hier geen keuze thuis of niet, we praten 1989 en het was gewoon in een ziekenhuis of in ons geval een kraamziekenhuis. De 2de dus, dan mag je na 2 dagen al naar huis ook zonder thuishulp, maar wel een bezoekje van een verpleegster na 5 dagen om te zien of alles goed gaat. De jongste Chelsea is in Nederland geboren. Lekker thuis terwijl Kevin toen 8 erbij was want dat wilde hij zo graag.

De verschillen waren en, denk ik, zijn nog ontzettend groot. Niet alleen de bevallingsmethode en -plaats, maar ook de periode ervoor en erna zijn zeer verschillend. Jammer dat er geen vierde komt want dan hadden we misschien moeten verhuizen om onze geboortelanden in ere te houden.

groetjes Erna

Reactie voor op de website?

44.6. Buitenland: ervaring voor je leven!

Wij zijn ook met 4 wat kleinere (1-7 jaar) kinderen in Engeland gaan wonen. We hebben ze op een engelse plaatselijke school gedaan. Na enkele moeilijke weken genieten ze nu elke dag van de rust, ruimte die het land biedt. De school staat op een prachtig uitgestrekt heuvelachtig terrein en is heel anders van organisatie, schooluniforms, alle leerlingen overblijven op school, en elke woensdagmiddag school. Maar ik heb gedaan alsof alles heel gewoon was en ze hebben het geaccepteerd.

Nu ruim een jaar later spreken ze vloeiend engels en draaien volledig mee op de school en ze vinden de engelse school veel leuker dan de Nederlandse (Ze doen er veel leukere dingen). Wat de keuze voor ons gemakkelijk maakte was dat mijn man geen vaste baan in Nederland kon krijgen en wel hier. De kinderen waren relatief jong. Ons geloofsvertrouwen.

Nu anderhalf jaar later heeft mijn man een baan in Zwitserland gekregen, dus we pakken weer ons boeltje in en de kinderen moeten weer een andere taal erbij leren, nl Duits. Het is echt zo dat kinderen een andere taal zo oppakken. Ik moest het allemaal nog zien, maar het is echt zo. Maar ook nu krijgt mijn man weer een vaste baan en kan ons hele gezin ervan onderhouden.

Daarnaast weten wij niet of wij altijd in Zwitserland blijven, als we geen keuze hebben wel, anders zal hij het ooit proberen om een baan in Nederland te bemachtigen. Maar je weet natuurlijk nooit of dat lukt. Daarnaast is het wonen hier heerlijk de rust en de ruimte en de heuvels. De kinderen zijn een stukje wereldwijzer geworden. Maar ik kan me voorstellen dat met oudere kinderen de keuze wel moeilijker wordt.

Bij ons staat vast dat als de oudste 11/12 jaar is we moeten beslissen waar we ons definitief voor 10/15 jaar gaan vestigen, want je kan niet aan het globetrotten blijven.

Gabi

Reactie voor op de website?

44.7. Emigratie naar België

Ik ben moeder van vijf kinderen. Wij hebben het plan om naar België te verhuizen waarbij mijn man dan wel in Nederland zal blijven werken. Voordat wij het echt door gaan zetten willen wij veel info in gaan winnen zodat wij weten wat de voor en na delen zullen zijn, waar we voor op moeten passen, waar we echt op moeten letten enz. Wie is er verhuisd naar België en heeft er tips?

Janine Noot van de redactie: Lees ook de column over de situatie van een groot gezin in België.

Reactie voor op de website?

44.8. Emigreren naar Noorwegen

Hallo Jan

Misschien heb je het zelf ook laatst op het journaal gezien over emigreren naar Noorwegen. Ze willen daar graag mensen hebben uit Nederland en Vlaanderen. Ik heb op de site gekeken en er staat daar heel veel informatie over emigreren. Misschien kan je daar ook informatie krijgen over tijdelijk emigreren. Het adres is www.norsk.nl.

succes Britt

Reactie voor op de website?

44.9. Tips

Beste Jan,

Heb je inmiddels bruikbare tips binnengekregen omtrent een eventuele emigratie richting Noorwegen die je wellicht met ons, gezin met 2 kinderen 8 en 10 jaar, zou willen delen? Ook wij zijn ons aan het oriënteren op een eventuele emigratie richting Noorwegen.

Fam. W.

Reactie voor op de website?

44.10. Grote gezinnen gewild in Schotland

In Stronsay, ten noorden van Schotland, zijn grote gezinnen welkom: Oproep aan katholieke gezinnen.

Reactie voor op de website?

44.11. Dezelfde vraag

Beste Jan,

Zoals al meer mensen aangeven ben ik erg benieuwd naar de reacties tot nu toe. Wij (gezin met kinderen van nu 8, 10 en 12) moeten beslissen of we in 2006 voor 3 jaar naar Noorwegen willen verhuizen voor mijn werk. Ik ben vooral benieuwd naar de aansluiting van de scholen en de taalproblemen voor de kinderen. Elke informatie is welkom. Het liefst via de mail.

Reactie voor op de website?

44.12. Emigratie naar België

Beste moeder van 5 kids,

Hier een reactie van ook een moeder van 5 kids. Wij wonen ook in België. Dit is zeker aan te bevelen. De schoolopleidingen zijn een stuk degelijker, het kindergeld een heleboel meer. Om je maar even een voorbeeld te geven, in België voor 5 kinderen ongeveer 900 euro per maand, in Nederland 300 euro per maand. Je kan zelf naar een specialist stappen, je gaat naar een huisarts die je zelf kiest, de schoolkosten zijn veel minder dan in Nederland, de kinderopvang is veel beter geregeld (ook tijdens de vakantie). En zo zijn er nog een heleboel dingen meer.

Als jullie de stap zetten om naar België te verhuizen, dan moet je kijken dat je 2 dagen per jaar werkt in België (1 in jan en 1 in juli). Je kunt dan de kinderen op jouw naam ten laste zetten en zo aanspraak maken op het Belgische kindergeld.

De bouwkavels zijn een stuk groter dan in Nederland. De woningen groter en goedkoper. De mensen een stuk beleefder. Ze gaan hier nog met respect met elkaar om.

Er is echter wel een nadeel (voor ons geldt dit niet, ligt ook veel aan jezelf). Je gaat na verloop van tijd Belgisch praten en handelen. Onze Nederlandse vrienden zeggen toch dat wij geen Nederlands meer spreken. Maar ja als dit alles is!!

Laat weten wat jullie beslissen, ik ben er zeer benieuwd naar. Als je vragen hebt stel ze dan maar, wij zullen ze beantwoorden daar waar we kunnen. Wij wonen inmiddels al 18 jaar in het Belgenland en zijn met kar en paard niet meer over de grens te krijgen (behalve dan op familie- of vrienden bezoek.

Succes en groetjes de mama van vijf kids uit Belgie.

Reactie voor op de website?

44.13. Emigratie naar België

Hallo! Ik heb jouw verhaal gelezen en ik vind dat heel wat. Wij zijn een gezin met vier jongens van 13, 12, 11, 5 jaar en wij hebben dat hier in Holland al lang gezien. Wij zijn geboren in Tsjechie. Mijn man is hier al 37 jaar en ik zelf maar 15 jaar. Omdat hier grote diskriminatie is, krijgen wij hier ook geen werk. Wij zijn hier al zo lang bezig en als ze zien en horen jouw naam, dan zijn er geen vakatures beschikbaar. Wij zijn al echt zat van. Wij willen weg, hoe verder hoe beter. Ik wil wel een risico nemen, maar mijn man is een beetje bang. Hij word dit jaar 55 jaar en ik 33 jaar.

Wil je me even goede raad geven, wat zie je in onze toekomst en of dat een goed plan is?

Groeten Jana

Reactie voor op de website?

44.14. Schoolgeld Canada

Beste Claudia of iemand anders,

Wij willen een jaar huisruil doen met een Canadees gezin uit Ontario. Alles leek in kannen en kruiken en nu blijkt dat het schoolgeld meer dan 6000 Euro per kind zou bedragen. Hoe hebben jullie dat gedaan voor jullie oudste kind of ziet er iemand nog een andere oplossing?

Peter

Reactie voor op de website?

44.15. Hoe zit dat dan in Canada?

Ik heb daar fam wonen, en die betalen wel veel, maar dat werd altijd verklaard doordat ze naar een christelijke school gingen. Volgens mij is het staatsonderwijs daar gratis? Ik zal eens per mail bij fam informeren. Weet je ook of er in dat land tegemoetkomingen zijn en of je daarvoor in aanmerking kunt komen? Dat zou nl weer veel verzoeten.

Ine

Reactie voor op de website?

44.16. Hoe is een NL gezin in Belgie nu verzekerd voor ziektekosten

Een aspect wat ik nu bedenk: hoe zit het met de nieuwe zorgverzekering per 1 jan jl als je in Belgie gaat wonen? Kun je gebruik blijven maken van een NL verzekeraar, of moet je je in Begie verzekeren? Wel iets om uit te zoeken, want goede en betaalbare gezondheidszorg is met kinderen wel erg belangrijk, lijkt me.

(toelichting: in Nl is per 1 jan het ziekenfonds afgeschaft en vervangen door een verplichte particuliere verzek voor allen boven 17 jaar, met een nominale premie van zo'n 1080 euro per jaar, daar boven op komen vaak nog aanvullende verzek die voor kinderen meestal niet gratis zijn)

Ine

Reactie voor op de website?

44.17. In België

Als je woont en werkt in Belgie lijkt mij dat je dat dan ook via een belgische verzekering gaat doen. Wij zijn dat iig wel van plan. Voor zover wij weten is de zorg daar beter (iig niet minder) en aan premies goedkoper. Let er wel op dat je een ziektekosten verzekering en een hospitaliseringsverzekering nodig hebt .De tweede is niet verplicht. Mogelijk gaan wij binnenkort verhuizen naar Belgie .

Henriette

Reactie voor op de website?

44.18. In België

Nou dat zoeken we op:

Adriaan Hiele schrijft in de Zorgverzek bijlage van NRC:

  Waar u woont en of u onder de Zorgverzekeringswet valt wordt bepaald door uw omstandigheden. Als uw verblijf in het buitenland tijdelijk is dan blijft u voor de verzekering in NL wonen.

  De inschrijving in de gem basisadministratie is niet alles bepalend Of uw verblijf over de grens als tijdelijk wordt beschouwd kan blijken uit deze omstandigheden":
  -Een verblijf korter dan 1 jaar wordt iha als tijdelijk aangemerkt.
  -Uw verblijfsstatus de aard van het evt benodigde verblijfsdocument in het verblijfsland.
  -De aantek in het paspoort over het vertrek uit NL en het verblijf in het buitenland.
  -U komt regelmatig of met vakanties terug in NL.
  -U hebt de bedoeling weer terug te keren naar NL.
  -U beschikt nog over zelfstandige woonruimte (gekocht of gehuurd) met huisraad en eigendommen in NL. Een postbusadres of een adres bij fam lid is niet voldoende.
  - Er blijven gezinsleden in NL achter.

Dan volgt een heel verhaal over bestuursrechtelijke zaken, te omvangrijk om hier te plaatsen.o.s ook over verplicht verzekerd blijven voor de AWBZ.

Het lijkt me dat het niet zo simpel is als jij stelt (je gaat in een land wonen en werken en mag je dus daar verzekeren). Je moet dus in elk geval blijvend verhuizen en mag geen woonruimte achterlaten en ook geen gezinsleden. Ook kan het moeilijk liggen als je regelmatig weer terukomt naar NL (dat lijkt me igv België nogal voor de hand liggend)

Postbus 51 heeft hier een speciaal infonummer voor, zag ik laatst.

Ine

Reactie voor op de website?

44.19. re Ine

Wij laten geen familieleden achter, wij laten geen woonruimte achter. We zullen wel eens een dag op familiebezoek gaan en waar we op vakantie heen gaan weten we echt niet. Mijn man wordt straks betaald door het Belgische ministerie van justitie. Mij lijkt het vreemd dat wij dan in NL zorgverzekering betalen. Wonen ook niet vlakbij de grens, alles zal in Belgie gaan ebeuren incl scholen. Maar ik zal wel meer info proberen te krijgen, dat kan geen kwaad.

Henriette

Reactie voor op de website?

44.20. En hoe zit dat met wao vanuit Nederland, maar wonende in België

Hallo,

Ik ben Nederlandse, en woon sinds bijna 4 en half jaar in België. Alleen ik heb een WAO (invaliditeitsuitkering) vanuit Nederland. Verder qua ziekenkas en al die dingen alles in Belgie. Ik werk dus niet. Hoe zit het dan met het kindergeld? Uit welk land ga ik dan kindergeld ontvangen, is dat Belgie of Nederland?

Heeft iemand hier een idee over?

Groetjes, Sandra

Reactie voor op de website?

44.21. Wil emigreren naar België

Hallo,

Wij zijn een getrouwd stel met drie kinderen. Wij willen graag naar België verhuizen. Alleen weten wij niet of het makkelijk is om daar een baan te krijgen. Ik zou graag wat reacties willen eventueel ook van mensen die eerst zijn verhuist vervolgens op zoek zijn gegaan naar werk!

Nora Abou Ali

Reactie voor op de website?

44.22. Eerst uw huiswerk doen!

Beste Nora,

Alvorens hierover een beslissing te nemen zou ik eerst eens beginnen met solliciteren, naar scholen kijken, belastingen, pensioenen, woonkosten enz. Wat jullie ook doen, ga niet over 1 nacht ijs. Belgie is de wereld niet uit en er is geen enkele reden waarom jullie dit niet vanuit Nederland kunnen doen. Zeker met drie kinderen zou het onverantwoord zijn om haastige besluiten te nemen. Neem alles in overweging, ook vrienden en familie en denk goed na wat jullie hierbij te winnen en verliezen hebben alvorens zo'n grote sprong te maken.

Annemieke

Reactie voor op de website?

44.23. Reactie van een moeder van 5 kinderen

Wat een leuke reactie en informatief. U bent een Toppie! Ook wij een gezin van 5 hebben plannen om naar België te emigreren. Wij hebben als keuze de stad Leuven genomen. Het enige info dat wij hebben is via internet(school, cultuur, etc) en zijn laatst naar Leuven geweest. De mensen zijn zo gemoedelijk. Het enige waar ik tegen struikel is dat ik geen Frans ken. Mijn man is vakman en komt zo aan werk. Maar ik niet, vanwege het franse taal wat er gevraagd wordt in de vacatures. Maar waar er een wil is, is een weg en wij gaan ervoor.

Gwen

Reactie voor op de website?

44.24. Wao

Zelf wonen we 5 en een half jaar in België. En ik zit al 5 jaar in de wao. Deze loopt gewoon door. Je krijgt wel geen kinderbijslag van belgié als je man in Ned. werkt.

Groetend Mireilla

Reactie voor op de website?

44.25. Belgische mama van drie

Ik lees hier dat er veel grootgezinmama's graag de overstap willen maken naar België. Maar ik lees ook dat dat eigenlijk enkel om financiële redenen is?

Als Belgische vrouw vind ik dat eigenlijk niet goed te keuren. De reden waarom kinderen op laten groeien hier goedkoper is, is omdat ons belastingsgeld zo goed wordt aangewend. Ik zou het dan ook vreemd vinden dat welstellende Nederlandse dames naar hier komen enkel om te profiteren van de hogere kinderbijslag of betere schoolkwaliteit.

Ik ben zeker geen racist, en ik vind iedereen hier wel welkom, maar dan moet je reden om te verhuizen toch wel meer zijn dan 'dit gaat ons geld opbrengen'.

Anneke

Reactie voor op de website?

44.26. Ziekenkostenverzekering

Hallo,

Ik woon sins kort in België (juli 2006) en ik werk van af novermber in België. En nu ben ik verplicht om in Nederland èn in België verzekerd te zijn. Omdat ik een wao uitkering krijg van 43 euro per maand moet ik cz (ziekenfonds) iedere maand betalen. Dat is meer dan mijn uitkering! Ik krijg dus 43 euro wao en betaal 121 euro aan cz. Belachlijk maar waar.

Verder ben ik nog steeds aan het wachten of ik wel kinderbijslag ga krijgen uit België. Maar in Nederland hebben ze dat stop gezet per 1 dec. Schiet allemaal lekker op zo.

Iemand nog een goede raad voor me die bekend is met de Belgische wetgeving, Aangezien ik nog niet veel weet.

Lisa

Reactie voor op de website?

44.27. Wij gaan emigreren of niet?

Hallo,

Ik wil de volgende vraag bij u neerleggen, Mijn man werkt net over de grens in Belgie en wij willen graag gaan wonen in Belgie maar .. Wij ontvangen hier een pgb (persoongebonden budget) voor onze oudste dochter, en zij zit op een cluster 4 school ivm pddnos. Zijn deze voorzieningen ook in Belgie of is het toch beter om bv in Zundert of Rosendaal te gaan kijken naar een woning?

Marian

Reactie voor op de website?

44.28. Wij hebben plannen om te verhuizen naar Belgie maar....

Ik ben moeder van 2 heerlijke dochters, mijn oudste heeft PPD-NOS en gaat volgend jaar naar een cluster 4 school, ook heb ik voor haar een PGB (persoonsgebonden budget) nu is mijn vraag, hoe gaat dat in Belgie in zijn werk? Kan iemand ons daar mee helpen?

Alvast bedankt!

Ursula.

Reactie voor op de website?

44.29. En met een uitkering, bijvoorbeeld WAO?

Als je vanuit Nederland of België een WAO krijgt kun je dan ook verhuizen mét behoud van je WAO? En kun je dan ook nog ooit terug?

Reactie voor op de website?

44.30. Verhuizen Belgie

Hallo,

Wij zijn een gezin met 2 kinderen, 3 en 12 jaar. Ook wij hebben oog op een mooi huis in Belgie. Mijn man wil wel in nl blijven werken. Ik hoor van jullie veel positieve dingen. Heb je nog wat tips voor ons, hoe zit het met de zorgverzekering en zo. Blijft je auto nederlands kenteken houden of moet je dat over laten zetten ??? Zo zijn er veel dingen die wij niet weten.

Alvast bedankt,

Groetjes Rita

Reactie voor op de website?

44.31. Verhuizing Belgie

Hallo Rita,

Ik heb misschien een tip voor jullie neem eens contact op met de Rabobank. Die kunnen jullie doorverwijzen naar een Rabobank in de buurt van de grens want die zijn gespecaliseerd in wonen in Belgie. En kunnen jullie verder helpen met vragen en ook weer door verwijzen naar de juiste adressen in Belgie.

Groetjes Geno

Reactie voor op de website?

44.32. Antwoord op emigratie naar België

België is perfect geregeld. De scholen zijn super. Gedisciplineerd en vredig. Kinderdagverblijf kost bij ons 10,75 euro per dag met pampers en warm eten. Is ook nog aftrekbaar. Naschoolse opvang is perfect geregeld. Als je kind ziek is kun je gebruik maken van de stichting zieke kinderen aan huis (is gratis via ziekenfonds), 10 dagen per jaar per kind.

Bij 8 kinderen ben je belastingvrij. De voorlopige teruggaaf kun je gewoon terugvorderen bij de belasting bij een koopwoning als 1 persoon in Nederland werkt. Als je als moeder 4 uur per week in België werkt, ontvang je per maand kinderbijslag. Dat is aanzienlijk hoger dan in Nederland. Bij geboorte van een kind krijg je een geboortepremie.

De huizen zijn een stuk goedkoper. Aan de overkant bij ons woont een Nederlands gezin met 8 kinders. Ons huis staat te koop in Minderhout. Het is een twee-onder-één-kap woning, zeer ruim met inpandige grote garage. (slaapkamer te realiseren)grote tuin, grote oprit. Grote badkamer. Ruime woningkamer 12 lang en 5 meter breeda keuken in L vormige inrichting. Verkoopprijs is 318.000,00 euro's wij gaan elders in Minderhout wonen 15 km vanaf Breda. Rustige doodlopende straat in een wijkje met veel Nederlanders. Doe er je voordeel mee. Ook al heeft u geen interesse wens ik u veel succes. Tel. 0032-33858622 of e-mail.

Reactie voor op de website?

44.33. Schoolgeld per gezin, niet per kind!

Hoi, wij zijn een gezin met 5 kids en overwegen emigratie naar Canada. Ik heb daar fam. in Alberta, de kinderen gaan naar een chr. school waarvoor men zelf betaalt. Zover ik weet is dit voor ieder hetzelfde bedrag (geen precies idee wat) maar gaat het per gezin. Wel zo prettig voor de vaak grotere chr. gezinnen!

Gr. Canatreesje

Reactie voor op de website?

44.34. Herkenbaar !!

Beste Gabi,
Het leek wel ons verhaal wat ik las over de emigratie naar Engeland en anderhalf jaar later naar Zwitserland !! Destijds zijn wij met ons gezin met 4 kinderen ook naar Engeland geemigreerd.De oudste was toen 7 de jongste 3 maanden. Na een anderhalve maand naar een Engelse school gaan waren onze kinderen die naar school gingen gewend.Ook ik heb gedaan alsof alles erg normaal was en ze geholpen waar nodig was.Ook wij hadden geloofsvertrouwen.

Na anderhalf jaar kreeg mijn man een baan aangeboden in Zwitserland en pakten we ons boeltje weer op.Ik had eigenlijk medelijden met de oudste 3 kids. Moesten ze naast het Engels wat ze hadden geleerd ook nog Zwisters en Duits leren.Ik heb het mis gehad Ook in Zwitserland waren ze zo gewend en hebben we nog ruim twee en half jaar gewoond.

Mijn man heeft toen mijn oudste naar groep 8 zou gaan een baan in Belgie bemachtigd en we verhuisden weer terug naar NL. Daar hadden de kinderen het moeilijk mee ze wilden graag in Zwitserland blijven ! Nu wonen we 3 jaar hier. De oudste zat in groep 8 heeft hard gewerkt om alles op Nederlands school nivo te krijgen maar zit nu inmiddels wel in gymnasium 3 en heeft een makkie aan Engels en Duits ! Zo zie je maar het komt allemaal goed met ze. Ze willen nu zeker in de pubertijd niet meer verhuizen en dat zullen we ook niet doen dan moet mijn man maar heen en weer reizen naar zijn werk.

Ik ben inmiddels ook weer aan het werk gegaan voor 20 uur het loopt allemaal op rolletjes nu en ik raad iedereen aan om als je kan ; "Altijd een paar jaar of langer naar het buitenland te gaan" Het is zo goed voor een mens !!!Het geeft je een goed inzicht in wat is integratie nou eigenlijk en allerlei levenslessen leer je ervan !

Reactie voor op de website?

44.35. Helppppp

Ik ben een meisje van 23 jaar met 2 kinderen, eentje 3 en de andere 6. Ik ben getrouwd, maar mijn man is in het buitenland. Ik woon in Nederland maar hier doen ze echt moeilijk met de gezinsherstelling. Daarom wil ik graag naar Belgie verhuizen, omdat ze daar beter met de gezinsherstelling omgaan. Maar ik hoor van alles, af en toe dat het moeilijk is, of soms dat het makkelijk is. Ik weet niet meer wat ik moet gaan doen ik wil mijn gezin bij elkaar brengen, kunt u me mischien helpen.

Reactie voor op de website?

44.36. Reactie help gezinsherstelling

Hallo,

Een meisje van 23? Volgens mij ben je dan al 5 jaar volwassen en aangezien je zelfs twee kinderen hebt en zelf opvoedt. Op mij komt dan de term 'meisje' een beetje onbenullig en onzelfstandig over. Maar goed, dat terzijde.

Ik begrijp dat je graag samen met je kinderen herenigd wil worden met je man, maar dat dat lastig is, omdat hij in het buitenland is. Is hij daar voor werk, voor familiaire aangelegenheden, mag hij (om wat voor reden dan ook) niet in Nederland komen wonen?

Waarom kun jij niet bij hem gaan wonen met de kinderen? Is dat financieel niet haalbaar? Is dat praktisch niet mogelijk, is het niet het land waar je graag wilt wonen? Waarom is een officieel verzoek tot gezinshereniging noodzakelijk?

Ik weet het, vooralsnog meer vragen dan antwoorden, dus daar schiet je nu niet veel mee op. Maar het zijn wel vragen die meteen bij mij boven komen drijven. En over de antwoorden hebben jij en je man waarschijnlijk samen al hard en lang gepuzzeld. Moeilijk hoor, als je graag bij elkaar wilt zijn maar het kan en/of mag niet. Ik vraag me dus alleen af waarom niet. En waarom het in Belgie dan makkelijker zou zijn.

Zou dat werkelijk zo zijn, dan is dat natuurlijk jullie kans en dan moet je die met beide handen grijpen, maar op een of andere manier bekruipt mij het gevoel dat het iets anders is, dan alleen maar bij elkaar willen zijn. Een vlucht? Ik weet het niet. Maar waar vlucht je dan voor? En waar vlucht je dan naar toe? Ach, wie weet zit ik er dan met die gedachte wel helemaal naast.

Hoe dan ook, ik wens je heel veel sterkte met het nemen van de beslissing en ik hoop dat je van andere mensen wellicht nog wat praktischer tips krijgt.

Sterkte en succes, Ingrid

Reactie voor op de website?

44.37. Werken in buitenland

Hoi! een vriend van mij wil in het buitenland (GB) werken terwijl zijn vrouw en 2 kinderen in Nederland blijven wonen. Zijn vrouw werkt part-time in Nederland. Wat voor regelingen bestaan er, wat moet hij doen en waar? Kan iemand mij raadplegen?

Nithy

Reactie voor op de website?

44.38. Verhuizing naar Belgie

Ik ben een alleenstaande moeder, heb de nederlandse nationaliteit, met 4 kinderen, en wil verhuizen naar Belgie. Heb hier een uitkering. Zou iemand mij met het volgende willen helpen:

Is het zo dat ik uitkering kan aanvragen in Belgie en woning kan huren? Ik zou graag de voor en de nadelen willen weten. En eventueel adviezen welke plaats voor mijn geschik zou zijn te verblijven. voorbaat dank,

groetjes Monique

Reactie voor op de website?

44.39. Wonen in België

Beste mensen.

Bezint eer ge begint. Ik heb een jaar in België gewoond, en ben blij dat ik weer terug ben in Nederland. Je wordt als Nederlander geknipt en geschoren, op alle gebied, tot op de laatste dag dat ik me heb laten uitschrijven in de gemeente. Ik kan een boek schrijven, over 1 jaar België. Wat een kutvolk die Belgen.

Hans

Reactie voor op de website?

44.40. Emigratie naar Belgie

Reactie op Emigratie naar België

Hallo,

ik ben een moeder met 3 kinderen en heb een vriend die ook vader is van al mijn 3 kids. Nou wil ik heel graag naar Belgie verhuizen maar dan met een WAO uitkering die ik kan meenemen ik geloof 80 tot 100% en, maar nu kom het, hoe gaat het dan met huisvesting, kinderbijslag etc. ? En dat Belgische praten, dat neem ik op de koop toe. Maar wil zo snel weg uit Nederland. Vind het hier niets meer aan en de mensen worden steeds onvriendelijker. Graag hoop ik een reactie te krijgen.

Alvast bedankt voor de genomen moeite.

Esmee

Reactie voor op de website?

44.41. Korting voor grote gezinnen in België

De korting "groot gezin" wordt verleend aan de kinderen die jonger zijn dan 25 jaar en die recht geven op kinderbijslag en aan hun ouders. Zie hier.

Reactie voor op de website?

44.42. Oproepen

Reactie op Verhuizing naar Belgie

Je moet werken en een adres hebben, want je uitkering kan je niet mee nemen. Email me maar voor al je vragen.

mvg

Reactie voor op de website?

44.43. Waarom Belgie?

Om verschillende redenen snap ik een overweging om te emigreren naar Belgie best wel, maar als je je realiseert dat je een flinke stap maakt met de kinderen, dan zou ik mijn keuze goed overleggen en ook andere landen in overweging nemen (zeker als de taal geen beperking geeft).

Wij zijn een jaar geleden geemigreerd naar Zwitserland, van stad in NL naar dorp in CH, met 4 kinderen (destijds 6, 5 & 5 en 1mnd). Na een jaar kunnen we zeggen dat iedereen zich goed heeft ingeleefd. Geen spijt, een grote ervaring voor ons en de kids, kinderen hebben de taal al goed onder de knie.

Ik kan veel tips geven voor ouders die willen emigreren met een gezin.

Groetjes, Astrid

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Verschillen tussen landen

 1. Moeder in Noorwegen
 2. Langere tijd naar het buitenland (Noorwegen)
 3. Reaktie: lange tijd naar buitenland
 4. Reaktie: verschillen tussen landen (Canada)
 5. 3 kids in 3 verschillende landen
 6. Buitenland: ervaring voor je leven!
 7. Emigratie naar België
 8. Emigreren naar Noorwegen
 9. Tips
 10. Grote gezinnen gewild in Schotland
 11. Dezelfde vraag
 12. Emigratie naar België
 13. Emigratie naar België
 14. Schoolgeld Canada
 15. Hoe zit dat dan in Canada?
 16. Hoe is een NL gezin in Belgie nu verzekerd voor ziektekosten
 17. In België
 18. In België
 19. re Ine
 20. En hoe zit dat met wao vanuit Nederland, maar wonende in België
 21. Wil emigreren naar België
 22. Eerst uw huiswerk doen!
 23. Reactie van een moeder van 5 kinderen
 24. Wao
 25. Belgische mama van drie
 26. Ziekenkostenverzekering
 27. Wij gaan emigreren of niet?
 28. Wij hebben plannen om te verhuizen naar Belgie maar....
 29. En met een uitkering, bijvoorbeeld WAO?
 30. Verhuizen Belgie
 31. Verhuizing Belgie
 32. Antwoord op emigratie naar België
 33. Schoolgeld per gezin, niet per kind!
 34. Herkenbaar !!
 35. Helppppp
 36. Reactie help gezinsherstelling
 37. Werken in buitenland
 38. Verhuizing naar Belgie
 39. Wonen in België
 40. Emigratie naar Belgie
 41. Korting voor grote gezinnen in België
 42. Oproepen
 43. Waarom Belgie?

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.