Groot Gezin
Thema pagina
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

28. Zijn vrouwen dom zonder baan buitenshuis

De discussie rond de positie van de vrouw woedt voort. De column Kom op, vrouwen! gaat over de oproep van de staatssecretaris beter deel te nemen aan de economie. Wat vindt u van deze dicussie. Graag plaatsen wij uw mening.

Reactie voor op de website?

28.1. En wat dan?

Allereerst moet me van het hart dat moeders die geen betaalde baan hebben als niet werkend worden beschouwd, wat ik ronduit een beledigende misvatting vind.

Maar stel je eens voor dat vanaf volgende week alle Nederlandse vrouwen een betaalde baan zouden willen, zou er dan genoeg werk zijn? En, wat erger is, hoe zou het gaan met al dat werk dat duizenden vrouwen vrijwillig doen, want dat moeten ze dan natuurlijk opzeggen. Dus geen moeders meer op de basisschool die helpen bij niveaulezen, kinderboerderijbezoek, creatieve lessen, enz. Geen bezoekdames meer voor langdurig zieken in verpleegtehuizen of voor verstandelijk gehandicapten, en om voor mezelf te spreken, mijn pleegkind moet dan ook maar naar een instelling, want zo'n extra kind, met de nodige problemen, wordt me dan net even te veel.

Kortom, ik denk dat dit consequenties zijn waar geen rekening mee gehouden wordt, maar dat is vanuit het standpunt van mevrouw Verstand ook logisch, want zij weet niet dat het meeste werk onbetaald door vrouwen wordt gedaan. Wat wij, gezonde moeders, normaal vinden, wordt door haar in een bedenkelijk daglicht geplaatst, alsof vrouwen de paria's van de maatschappij zouden zijn.

Mevrouw Verstand, gebruik uw verstand, en bekijk eerst eens even goed wat vrouwen allemaal aan onbetaalde arbeid verrichten en wat de gevolgen zouden zijn als ze dat niet meer konden doen omdat ze aan uw normen moeten voldoen. Pas dan kunt u een overwogen oproep doen, en die zou dan wel eens heel anders kunnen uitpakken.

Hanneke

Reactie voor op de website?

28.2. Werkloze vrouwen?!?

Vrouwen die niet werken maar voor hun kinderen zorgen zijn niet dom, ze investeren in de toekomst, de kinderen! Wat denkt die staatssecretaris wel niet! Het moet toch niet gekker worden, je wordt bijna aangekeken alsof je wat mankeert als je geen baan buitenshuis hebt!

Wat ik ook eigenlijk wel lachwekkend vind is dat je in Nederland als "huisvrouw" werkloos bent. Bijvoorbeeld in Amerika word je nog altijd betiteld als homemaker en dat zegt toch ook wel iets.

Ik ben blij dat ik de kans krijg om thuis te blijven en voor mijn kinderen te zorgen. Ik heb van dichtbij meegemaakt wat het voor een kind betekent als het 5 dagen in de week naar een kinderdagverblijf moet. Ik kan je vertellen: het worden geen vrolijke kindjes maar eerder kinderen die een grote behoefte hebben aan hun moeder. Het is gewoon in en in triest.

Als je de keuze hebt om bij je kind(eren) te blijven moet je dat met beide handen aannemen als je daar gelukkig van wordt en doe de belangrijkste baan die er is: een kind opvoeden tot een voorbeeld-volwassene met respect voor de wereld.

Nikky

Reactie voor op de website?

28.3. Iemand heeft de verkeerde achternaam...

Ze had beter "niet wijs" kunnen heten.

Grrrr, zo'n mens doet me het bloed koken. Ze doet het voorkomen of wij de hele dag lopen te winkelen van de zuurverdiende centjes van onze mannen. Natuurlijk ben ik bevoorrecht, want ik betaal ook geen ziekenfondspremie en ik zit buiten dat winkelen een beetje soaps te kijken... En ja mijn kinderen leven in "armoede" want zij hebben geen Nike schoenen en Adidas sweaters. Ze worden ook niet door een tweede auto naar school gebracht en moeten verplicht uit school bij ma een kopje thee drinken. Ze zitten ook niet op 2 of meer sporten en dat geeft wel erg veel vrije tijd die je dan met haar door moet brengen.

Hoe zat het ook al weer met de jeugd-criminaliteit? Was die niet omhoog gegaan? Zou dat niet een beetje de oorzaak kunnen zijn van "sleutelkinderen" en hun "rijkdom". In de jaren 90 kwam men er achter dat de vrije opvoeding van de jaren 70 niet een goed effect hadden gehad. Ik ben benieuwd hoe het gaat met de onderzoeken naar de jeugd van nu over 15 jaar. De toekomst zal het ons leren.

Eigenlijk vind ik het maar zielig, al die status-symbool kindjes die tegenwoordig geboren worden. Maar goed, daar pik ik ook weer een graantje van mee, want ik ben kennelijk goed genoeg moeder om ook voor oppaskindjes te zorgen.

Yvonne

Reactie voor op de website?

28.4. Verstand? what's in a name....

Gisteren typte ik hier een berichtje, ik heb het niet opgestuurd omdat de moed in mijn schoenen zonk.... Ik heb eigenlijk het gevoel dat we tegen windmolens vechten door hier op te reageren.

Ik was ook zover gekomen als Hanneke, en bedacht dat het onbetaalde werk, o.a. mantelzorg etc. wat gedaan wordt door 'huisvrouwen' cq. 'mannen' een flinke poot onder onze economie is. Mevrouw Verstand zou haar naam eer aan doen door deze poot in tact te laten en hem niet onder ons vandaan te zagen.

Ik eis, en ik zeg inderdaad 'eis', zo langzamerhand wat meer respect voor de medemens die er voor 100% voor gaat zijn of haar opvoedeling zelf op te voeden.

Een oplossing zou zijn dat het zelf opvoeden van je kinderen beloond zou worden met een inkomen. Dan was meteen het hele gezeur van de baan. Dat is toch immers het verschil waar het om gaat? Wel of geen inkomen ( geen inkomen= niet meedoen aan onze economie).

Nee ik vind huisvrouwen/mannen niet dom. Ik vind mevrouw Annelies Verstand eigenlijk erg dom en vooroordelen over de keuze die mensen maken t.a.v. hun gezin zijn zonder meer dom. Ik ben benieuwd wie er op de kinderen van mevrouw Verstand paste als zij moest werken (vroeger). Zeker zo'n 'dom huisvrouwtje?'

Iets wat wij vorige week hebben kunnen leren (de terroristische aanslage op de VS van 11 sept 2001) is het relativeren van dingen als 'economie'. Hoe kwetsbaar is zij. Hoe kwetsbaar is een leven überhaupt?

Nee ik investeer liever in het geluk van mijn kinderen en mijn gezin. Dat geeft ze een heel wat steviger basis.

Groet Anna

Reactie voor op de website?

28.5. Hoezo verstand?????

Ik vraag me af hoe oud deze mevrouw Verstand is en of zij misschien ook kinderen heeft. Want zo ja, door wie worden deze dan opgevoed? Door een oppasmoeder misschien die, terwijl ze soaps kijkt en uit haar neus eet volgens mevr. Verstand, wel goed genoeg is om op haar kinderen te passen.

En wie zorgt er voor al die andere kinderen van ontspoorde ouders (pleegkinderen)? Juist, die MOEDERS die er voor gekozen hebben om er te zijn voor hun kinderen en die multi-functioneel zijn, waar de kinderen altijd welkom zijn na schooltijd om te komen spelen, waar gelogeerd mag worden, meegegeten, en waar ook de kinderen van werkende ouders welkom zijn.

Sorry, maar iemand die zo kortzichtig is, verdient het niet om staatssecretaris te zijn. Ze zou eens een paar weken met ons gezin moeten meedraaien, waar ik, de moeder, te lui ben om te werken, volgens haar, maar waar ik ondertussen wel 6 kinderen opvoed.

Marisa

Reactie voor op de website?

28.6. Samendelen en welzijn grondslag van economie

Het staat mij zo enorm tegen dat tegenwoordig alle mensen maar in dienst van de economie moeten staan, terwijl de economie juist in dienst van de mens zou moeten staan. Het is allemaal zo materialistisch, zo toegespitst op winst en verrijking tot in het extreme.

De economie zou zo ingesteld moeten zijn dat iedereen in goede materiele omstandigheden zou kunnen leven, maar je ziet de tegenstellingen tussen arm en rijk alleen maar groter worden. Ik hoop dat ooit de dag komt dat samendelen en rekening houden met het algemeen welzijn de grondslag voor de economie zal vormen. En dat dan ouders gewoon de tijd zullen hebben om hun kinderen op te voeden.

Socrates beschouwde opvoeding als "de kunst om de deugden van de ziel te doen ontwaken", is dat niet het tegenovergestelde van wat kinderen tegenwoordig leren? Allemaal ouders die meerennen als willoze slaven in de jacht naar meer meer en meer? Willen we dat onze kinderen ook zo worden?

Antoinette

Reactie voor op de website?

28.7. Hoezo vrije keuze?

Met verbazing zat ik het artikel te lezen over vrouwen die thuis zijn bij hun kinderen. We zijn in Nederland toch zo trots op alle vrije keuzes die we kunnen maken? Ik vraag me af: Is het ieders vrije keus om te werken? Of zou ze misschien inderdaad liever zelf voor haar kinderen zorgen? Heeft elke vrouw wel een vrije keus? Heeft de maatschappij voor haar een keuze gemaakt? Is het zo verkeerd om gelukkig thuis te zijn?

Ik ken vrouwen zat die geen keuze hadden bijvoorbeeld om financiële redenen en het liefst thuis zouden zijn. Zij zitten elke dag ongelukkig te zijn op hun werk! Moeten we allemaal als kippen zonder kop dezelfde kant op rennen omdat een aantal mensen dat vindt?

Het is te hopen dat de dag komt dat iedere vrouw echt een vrije keuze heeft en dat iedereen respect heeft die keuze! Wel of niet, veel of weinig, thuis of uit werken, het zou een keuze moeten zijn die de vrouw gelukkig maakt

Helga

Reactie voor op de website?

28.8. Vrije keuze?

Helaas heb ik, net als heel veel andere moeders, de keuze niet om wel of niet mijn eigen kinderen groot te mogen brengen. Juni a.s. wordt mijn jongste kind 5 jaar en dan ben ik verplicht om zelf in het onderhoud van mijn gezin te gaan voorzien. Gelukkig heb ik als alleenstaande ouder dan wel recht op betaalde kinderopvang, maar vind dat maar eens voor een gezin als het mijne.

Ik vraag me ook af tot welke leeftijd mijn puberkinderen recht hebben op opvang. Waarschijnlijk moeten ze met spoed zo zelfstandig mogelijk worden. Ik hou in elk geval alvast mijn hart vast voor volgend jaar. Ga ik dit redden? In elk geval doe ik mijn best. Omdat de samenleving dit blijkbaar van mij verwacht.

Ilona

Reactie voor op de website?

28.9. De straf voor scheiding?

Ilona,

Je zal het zeer moeilijk krijgen. Ik ben ook een alleenstaande moeder. Mijn kinderen zijn 16 en 12 jaar. Voor kinderen boven de 12 is geen oppas. De vader van mijn kinderen is dood. Dus ik sta er helemaal aleen voor.

Mijn oudste heeft dramatisch verleden. Ik zelf ook, ik weet dat ik het niet aan kan. Is dat de straf omdat ik gescheiden ben? Mag je daarom niet voor je kinderen zorgen?

Ik vind dat dat de keus is van de ouder. Niet van de wet. Kinderen van gescheiden ouders hebben het al zwaar genoeg. Vooral als ze geen vader hebben.

P.S. Waar moet het heen met onze kinderen

Een bezorgde ouder

Reactie voor op de website?

28.10. Waar blijft het geld

Hoe komt de staat vlug van zijn geld af?

Eerst alle alleenstaande vrouwen aan het werk zetten. Net of ze de hele dag niets doen! Ze verwachten dat kinderen van 12 jaar zelfstandig zijn. Daar is geen naschoolse opvang voor. Dus dat worden sleutelkinderen. Ze halen allerlei rozakerij uit. Jij bent de ouder.

Vervolgens krijg je te horen dat je je kinderen niet goed opvoedt. Zoals het bij veel ouders gaat. En dan moeten er weer miljoenen komen omdat de jeugd geen respekt meer heeft.

Ze mag mijn kinderen 1 week lenen. Ik denk niet dat ze dan nog kan werken.

Linda

Reactie voor op de website?

28.11. Wat is goed voor kinderen

Ik heb altijd gewerkt vanaf de geboorte van mijn kinderen. Het is niet goed. Je hebt geen vaste regels meer. Niet dat je dat niet wilt. Maar gewoon, je bent veel te moe en je moet je huishouden nog doen.

In die tijd dat ik werkte zijn zoveel afschuwelijke dingen gebeurd met mijn kinderen. Toen ik gevlucht was uit huis voor mijn ex-man, zag ik pas dat het niet goed ging met de kinderen. Ik ben naar het RIAG gegaan voor hulp. Daar zeiden ze dat het beter was dat ik niet meer zou werken. Ben van de ene op andere dag gestopt met werken. Dan zie je pas wat je je kinderen hebt aangedaan. Het is zeer moeilijk om de regels weer regels te laten zijn. Zoals nee is nee. Na 2 jaar, dan mag je niet aan het werk, maar moet je van de wet aan het werk. Sorry, maar waar zijn die hulpinstanties voor.

Linda

Reactie voor op de website?

28.12. Het gezin is een bedrijf

Ik heb me bijzonder geërgerd aan de uitspraak van Staatssecretaris Verstand dat "vrouwen die niet werken dom zijn". Waarom voel ik mij (met toch een behoorlijk stel hersens en een goede opleiding) dan niet dom? Heb ik dan geen zelfkennis?

Het heeft even geduurd voor ik kon benoemen hoe ik mijn manier van leven zie. Ik zie mijn man en mij samen als de directie van een bedrijfje, genaamd gezin. Samen zoeken wij naar de voor ons meest winstgevende, manier om dat bedrijf te runnen.

In ons geval betekent dat, dat hij geld verdient en dat ik thuis ben, het huishouden doe en de kinderen opvoed. Het salaris dat binnenkomt is gezinsgeld waar ik dezelfde rechten op heb als mijn man. Dankzij mij kan hij kinderen combineren met zijn baan en rustig carriëre maken. Dankzij hem hoef ik niet heen en weer te rennen tussen kinderopvang, werk en thuis. Ons bedrijfje draait met winst: voldoende vrije tijd voor iedereen, rust voor de kinderen en de mogelijkheid om ook voor mensen die het minder goed hebben als wij iets te betekenen (= vrijwilligerswerk). Dat alles zorgt ervoor dat wij ons nuttige wereldburgers voelen die een actieve bijdrage leveren aan de maatschappij.

Zowel mijn man als ik zijn in dienst van ons eigen "gezinsbedrijf". Ik heb vertrouwen in dat bedrijf en wie is mevrouw Verstand dat zij daaraan twijfelt?

Dat ik door een scheiding in de bijstand terechtkom en dat ik daardoor een last zou zijn voor de samenleving vind ik ook een kortzichtige gedachte. Ik kan altijd besluiten om ook geld te gaan verdienen (in mijn ogen is dat van baan veranderen en in een ander bedrijf gaan werken waar je geld krijgt voor geleverde diensten in plaats van gezinswaardering). Vrouwen met teveel hooi op hun vork komen regelmatig in de ziektewet terecht en kosten dan ook geld. En wat dacht mevr. Verstand van het aantal jonge vrouwen in de WAO?

Laat ons "huisvrouwen" maar gewoon zelf beslissen wat goed voor ons is. Zo dom zij wij niet!

Ellen

Reactie voor op de website?

28.13. Meltpot

Gelukkig vind ik op deze site meer mensen als ik, die vinden dat een gezin runnen ook heel wat werk inhoudt. Ook ik heb geen vrije keus als het gaat om werken. Ik was verplicht voor 20 uur buitenhuis werkzaam te zijn, echter vanmorgen is bij een nader onderzoek vastgesteld dat ik voor 40 uur aan het werk moet. Mijn gezin was geen excuus om beperkt werzaam te zijn, werd mij verteld. Mijn zoon van bijna 15 jaar heeft psychiatriche problemen en krijgt hiervoor begeleiding, hierin zag men ook geen aanleiding om mijn werkplicht te reduceren. Hij moet zich maar redden, sleutel om, want opvang is er vanaf deze leeftijd niet meer.

Je vraagt je toch af of dit op termijn zo voordelig is. Als een kind het spoor bijster raakt kost het de gemeenschap veel meer geld. Ik had ervoor gekozen om thuis zo`n "niet" werkende moeder te zijn, dat lukte tot mijn man het gras bij de buren ging bewonderen, en ik dus met onze twee kinderen en de hond en kat allen kwam te staan. Wie beweert dat dit geen volledige baan is, moet maar eens een weekje meelopen met een werkende moeder die ook een "niet" werkende moeder probeert te zijn.

Yvonne

Reactie voor op de website?

28.14. Domme thuisblijvende moeders?

Waarom zou een vrouw (tegenwoordig ook steeds meer mannen) dom zijn als zij (hij) thuisblijft om voor de kinderen, de partner en het huis te gaan zorgen? Geld maakt niet gelukkig een warm welkom als men thuiskomt (zowel partner als kind) des te meer!

Indien men er "bewust" voor kiest om thuis te blijven heb ik er geen problemen mee, sterker nog ik heb er respect voor! Waarom zou iemand dom zijn als zij (of hij) thuisblijft? Intelligentie heeft hier niets mee te maken.

Als men thuisblijft kan men ook zijn tijd in dingen steken die voor later misschien van nut zijn (Open Universiteit), maar dat hoeft niet. Trouwens er is een discussie die steeds meer de kop opsteekt: Sabattical (na een jaar of zes zeven er even een jaartje tussenuit stappen). In die optiek zijn dat ook allemaal domme mensen.

In mijn eigen situatie: Mijn moeder bleef thuis om voor het gezin te zorgen, maar is absoluut niet dom. Mijn vader die daarentegen ging werken is veel dommer. (sorry pa ;-), tis nu eenmaal zo.)

Wereldvreemd worden? Zelfs als je werkt kun je behoorlijk wereldvreemd worden, afhankelijk van je werksituatie. Ik werk nu in de ICT, maar heb ook in een magazijn gewerkt. Daar werd, afgezien van voetbal, ook niets interessants op tafel gehaald. Werk je, blijf je toch wereldvreemd. Er zijn genoeg actualiteitsprogramma's (2 vandaag, Nova, Nieuws, Kranten, Internet enz. enz.) om toch "op de hoogte" te blijven.

Ik denk dat domheid en wereldvreemdheid een instelling of attitude jegens het leven of de maatschappij is. Het maakt niet uit wat je doet, maar hoe en waarom.

Nog even een laatste opmerking: Ik heb ook op de Universiteit gewerkt, en de professor die de leiding had was sterk op zijn vakgebied, maar als het er even buiten kwam wastie bepaald wereldvreemd, zelfs dom te noemen. (Jawel, de beruchte verstrooide professor).

Dit geldt in mijn optiek met meer "fanataci" ze hebben geen oog meer voor "het grote plaatje", "de helicopterview" ontbreekt. Dit soort mensen zijn in mijn optiek veel dommer dan "huismensen" die ervoor zorgen dat alles thuis probleemloos verloopt, en zich ook nog laten informeren over de wereld buitenshuis.

Groeten, Wilco

Reactie voor op de website?

28.15. Brief aan mevrouw Verstand

Geachte mevrouw Verstand,

Naar aanleiding van uw oproep om als vrouw deel te gaan nemen aan onze economie heb ik besloten mij te vestigen als particuliere oppasser. Na mijn inschrijven bij de kamer van koophandel, onder nummer xxxxx, run ik nu mijn eigen bedrijf: Give a child a home (www.give.a.child.a.home.nl).

Ook mijn buurvrouw heeft deze inventieve stap genomen. Het resultaat is dat ik bij haar in dienst ben voor veertig uur per week, tegen een salaris van 25 bruto per uur. Aangezien ik natuurlijk ook oppas moet hebben voor mijn kindertjes, heb ik mijn buurvrouw in dienst genomen tegen eveneens 25 gulden bruto per uur. Wij kunnen nu gezellig allebei in ons eigen huisje blijven.

Maar...... wij dragen zo volledig bij aan onze economie en ons Verstand groeit met de dag. Wij zijn blij dat we 'domme huisvrouwtjes' af zijn en genieten nu inderdaad veel respect van onze omgeving.

Wij genieten eveneens een forse zelfstandigenaftrek aangezien wij ons hele huis hebben moeten verbouwen tot 'kinderspeelplaats'. U snapt dat daar een en ander bij komt kijken. Het is een Hele Verantwoordelijke Baan, dat snapt u wel, om de kinderen te verzorgen die u straks gaan voorzien van uw AOW. Het valt niet mee om 'respectabele' mensen af te leveren in een maatschappij die economische belangen boven menselijke belangen stelt.

Naast de veertig uur die we werkzaam zijn steken wij veel uren in het onderzoek naar het gedrag van kinderen en waar hun noden liggen. Een en ander zal ik, na opstelling van het rapport, op een later tijdstip uit de doeken doen.

Ik hoop dat mijn inventiviteit, en die van mijn buurvrouw, nog beloond zal worden met de 6000 gulden die u uitlooft, immers wij hebben u laten zien dat het Verstand nog altijd met de Dommen is.

Vriendelijke groet.
Marjolein

Reactie voor op de website?

28.16. Huisvrouw bestaat niet???

Hier in België zijn totnogtoe nog niet zulke domme uitspraken gedaan. Toch heb ik het gevoel dat ik op mijn 25e als mama van een peuter, een kleuter en een baby (en binnen enkele jaren nog wat kindjes bij hopelijk) heel wat verantwooring heb af te leggen. Onlangs viel de enquête van de overheid hier in de bus...
  - u werkt en wenst dit te blijven doen
  - u werkt niet en zoekt werk
  uw - werkt niet en bent ook niet van plan werk te zoeken
is dat laatste dan wat ik als huismoeder moet invullen???!!! Mens, moest ik ooit voor de media mijn woordje moeten placeren he, aargheeeel (dat is het woord).

Ik ga niet zeggen dat ik meer werk heb dan een ander, ik heb het gevoel dat ik er wat aan bijdraag er altijd voor de kinderen te zijn. Zijn ze ziek, verdrietig of gewoon happy, ik ben er. Was, plas, met heel veel plezier voor die toffe bende. En ik lees veel en voel me heus niet dom!

Maar ik vond het vakje dat ik moest aankruisen toch niet mijn plekje. Vandaar dat ik een ander vakje heb gemaakt en andere Belgische mama's kunnen dit misschien ook doen als ze zich ervoor geroepen voelen

  - huismoeder
vervolgens bij "specifieer uw beroepsbezigheid": - grootgezinsmanager! Nounou, zou ik nu beboet worden ? :)

groetjes Veerle

Reactie voor op de website?

28.17. Perfecte verwoording Marjolein

Zo is het maar net Marjolein!!! Perfecte brief aan mevr. Verstand. Helemaal mee eens!

Maartje

Reactie voor op de website?

28.18. Wat is discriminatie?

Ik vind dat ze de bijstandsvrouwen discrimineren. Je moet werken! Ik ben gescheiden. Ik heb ervoor gekozen om alleen voor mijn kinderen te zorgen, ik had geen anderen keus. Nu kom je erachter dat je dat niet mag {nou een beetje, maar wel in eigen tijd}. Want 40 uur zijn van M Verstand.

Els

Reactie voor op de website?

28.19. Spelletjes, ouders geen tijd

Mijn dochter kwam gisteren uit school, en zei dat ze gepraat hadden over spelletjes. De leraar vroeg wie nog spelletjes speelden met hun ouders. Mijn dochter zei dat er maar 3 kinderen waren, die spelletjes met hun ouders speelden. Het is toch droevig dat te horen. Of is het niet normaal dat je dat nog doet. Of hebben de ouders daar geen tijd meer voor.

Ik ben een bijstandsmoeder, ik werk nog niet, moet wel. Dan zal ik ook wel geen spelletjes meer spelen. Want dan moet ik het huishouden nog doen. Misschien ben ik wel te bezorgd. En moet je de opvoeding aan school of aan het kind zelf overlaten. Maar ik doe het liever zelf, als M. Verstand daar geen problemen mee heeft. Maar ja.... dat heeft ze wel.

Noot van der redactie: Kijk ook de column Leren door samen doen.

Reactie voor op de website?

28.20. Advocaat van de duivel spelen

Toch vind ik een aantal argumenten van Verstand niet slecht. Nee, thuisblijvende moeders zijn niet dom maar misschien wel wat financieel kortzichtig.

Als beiden ouders een inkomen hebben is het iets minder een financiele ramp als het salaris van een van de twee door arbeidsongeschiktheid of overlijden wegvalt. En bij scheiding, waarna de vrouw toch meestal de kinderen blijft verzorgen zal het inkomensniveau ook minder dalen. Bijstand is geen vetpot en reken niet altijd op allimentatie. Een kennis van mij is erg blij dat ze altijd parttime is blijven werken want haar recente ex-man weigert allimentatie voor haar te betalen en voor de kinderen komt steeds te laat ondanks allerlei uitspraken. Dankzij dikke hypotheken en leningen bij zijn nieuwe vriendin heeft meneer geen geld meer en de rechter heeft dat ook nog geaccepteerd. En mevrouw mag met de kinderen het maar uitzoeken. Gelukig kan ze meer gaan werken en zo toch financieel het hoofd boven water houden.

Ik vind niet dat alle vrouwen fulltime moeten gaan werken maar het is toch niet onverstandig een paar dagen betaald werk te doen, zie het als investering in de toekomst ook al gaat op dit moment een groot deel naar de kinderopvang.

En kijk eens niet zo zwartwit naar werkende moeders. Er is een minimale groep die fulltime werkt en daar is dan vaak een parttime werkende man bij dus zoveel kinderen worden er niet helemaal aan hun lot overgelaten (trouwens er kan dan ook goede opvang achter de hand zijn). Het is zo makkelijk om te zeggen dat kinderen crimineel worden van afwezige ouders maar ik zou de statistieken wel eens willen zien want volgens mij gaat het meer om hoe ouders met hun kinderen omgaan dan wel/niet buitenshuis werken.

En wat vrijwilligerswerk betreft. Het is schandalig dat allelei belangrijk werk door vrijwilligers gedaan wordt omdat de overheid te beroerd is daar geld voor vrij te maken. Ik vind het knap dat vrouwen het wel doen maar zo houd je natuurlijk wel het systeem in stand. Dus als ik kan kiezen tussen betaald werk of vrijewilligerswerk dan word ik er liever voor betaald! Heb ik tenminste een inkomen als mijn partner mocht overlijden of scheiden en bouw ik ook een pensioen op.

Wil je echt thuisblijven en niet kortzichtig zijn op bovenstaande punten laat je dan door je man betalen, zet een deel van het geld om in een extra pensioen op jouw naam en maak notariele afspraken wat er financieel met jou gebeurt als jullie onverhoopt toch gaan scheiden. Natuurlijk is er in uiterste nood de bijstand maar dat is toch altijd bedoeld geweest als een tijdelijke oplossing tot je zelf betaald werk hebt gevonden. En wees reeel: hoeveel kans heb je op een betaalde baan die voldoende armslag geeft als je jaren helemaal niet hebt gewerkt? Dus dames, stop je kop niet in het zand en bekijk de financiele consequenties voor jezelf op de langere termijn goed voordat je een keuze maakt.

groeten Anna

Reactie voor op de website?

28.21. Werkende ouders geen spelletjes?

Moet ik hier uit opmaken dat werkende ouders geen tijd meer hebben voor hun kinderen? Dat is wel erg zwart/wit. Mijn man en ik werken beiden 4 dagen en drie dagen gaan mijn dochters de hele dag/buitenschoolse-uren naar een lieve gastmoeder. Geen gesleep met wisselende verzorgers, ze komen daar beiden al als baby en zien het als hun tweede huis. Ik ben van mening dat ik niet de enige ben die mijn kinderen goed kan verzorgen en de opvoeding ligt nog steeds bij ons. Dit betekent dat ze nog steeds 4 dagen in de week gewoon thuis zijn en die drie beide ouders werkende dagen nemen we de tijd om na het eten nog een uurtje te spelen voordat het uitgebreide bedritueel en verhaaltje voorlezen plaatsvindt. Ook op onze werkdagen nemen we de tijd voor onze kinderen en pas als ze in bed liggen hebben we tijd voor onszelf/huishouden.

Ja, wij spelen nog regelmatig spelletjes, spelen mee en lezen voor. Ook ben ik regelmatig op mijn vrije dag actief op school alleen niet structureel iedere week. Er zijn in de klas van mijn kind een heleboel moders die veel minder/niet werken en die nog nooit een hand hebben uitgestoken op te helpen dus geef de bijn afulltime werkende moeders niet meteen de schuld van afnemende animo voor vrijwilligerswerk. Ik ken veel vrouwen die naast hun werk ook nog vrijwilligerswerk doen dus dat klopt dan toch niet?

groeten, Mieke

Reactie voor op de website?

28.22. Waar blijft de keuzevrijheid?

Natuurlijk heb je op een aantal punten gelijk Anna. Maar de situatie is niet overal zo dat het mogelijk is voor beide partners om te blijven werken. Ik neem Mevr. Verstand behoorlijk kwalijk dat zij zich zo uitlaat over vrouwen die ervoor kiezen om wel thuis te blijven. Vaak is dat de best mogelijke oplossing.

Wat ik de overheid nog meer kwalijk neem is dat ze het paard achter de wagen spannen. Zorg eerst dat de voorzieningen goed geregeld zijn voordat je vrouwen gaat dwingen om te werken. Kijk bijvoorbeeld naar:

De aandacht vanuit de overheid voor zorg en onderwijs is jarenlang een sluitpost van de begroting geweest, ook daar zijn gaten gevallen.

Roos

Reactie voor op de website?

28.23. Iemand van buiten zoeken

Misschien kun je iemand van buiten af zoeken, of via een instantie die om de week als gastouder willen functioneren. Want zeker als je al het idee hebt dat je het niet allemaal alleen op kunt brengen, is het fijn om af en toe de zorgen te kunnen delen. Ook voor je kinderen is het fijn als er op de achtergrond mensen zijn die met hen meeleven, in hen geinteresseerd zijn, en die van hen kunnen houden.

Ik wens je veel sterkte, groeten Maud

Reactie voor op de website?

28.24. Gedwongen te werken

Ook ik ben een alleenstaande moeder. Mijn ex heeft me voor iemand anders in de steek gelaten, nog voor onze jongste één jaar was. Hij is bijna vijf en dan begint ook voor mij de ellende van het gedwongen werk zoeken...

Leuk dat kinderopvang betaald wordt, maar mijn oudste zoon is een kind met ADHD, dus iedereen ziet hem liever gaan dan komen en juist hij heeft al mijn aandacht en liefde nodig... Hoe kan ik die bieden als ik voor een paar rottige euro's (dat altijd minder is dan een uitkering, omdat een heleboel schijnt te vervallen) me helemaal kapot werk voor één of andere baas, die geen zier geïnteresseerd is in mijn situatiethuis, en ook heus niet blij met me zal zijn, als ik elke keer thuis blijf omdat er weer een kind ziek is, of naar de dokter of weet ik veel waar naar toe moet...

Ik heb vanwege de ADHD waarschijnlijk wel een regeling dat ik maar voor 20 uur gedwongen wordt, maar we wonen toch in een vrij land? De slavernij is afgeschaft, hiervoor in de plaats is loondienst gekomen!!!

Nina

Reactie voor op de website?

28.25. Werken!

Nina,

hoe heb je het zover laten komen? Nu is er geen uitweg meer, ik zou ook niet weten wat ik zou moeten doen als ik in jou situatie zat. Je moet in de eerste plaats zorgen voor een goed diploma, en werk zoeken. Dan komen de kinderen en de man.

Ik vind zeker dat vrouwen niet erg verstandig zijn zonder baan buitenshuis. Ze zijn kortzichtig. Wat als het inkomen van je man wegvalt, zoals bij Nina het geval is? Als ze had gezorgd dat ze een baan had als ze nog vóórdat ze een man en kinderen had, was het nu waarschijnlijk zover niet gekomen.

Ik raad alle vrouwen aan om niet te stoppen met werken, tenzij ze een héél goede reden hebben. Ik ben moeder van 4 schatjes (1, 4, 6 en 9 jaar). Ik ben dol op ze (en op mijn man), maar zij alleen maken me niet gelukkig. Ik steek ook veel tijd in mijn baan. En omdat mijn man ook een drukke baan heeft, worden de kinderen veel door anderen opgevangen. De jongste gaat naar de kinderopvang, voor de 3 schoolgaande kinderen steunen we zo veel mogelijk op hun grootouders.

De kinderen zijn het gewoon dat mama en papa veel uit werken zijn, en klagen er al lang niet meer over. Als wij thuis zijn, zijn wij ook echt thuis en dan zijn we alleen maar met hen bezig. Wij brengen NOOIT werk mee naar huis. Ook tijdens hun schoolvakanties proberen we zoveel mogelijk thuis te zijn. De kinderen zijn gelukkig en ik en mijn man zijn gelukkig. Leven voor je kinderen is verkeerd, je moet ook aan jezelf denken!

Karen

Reactie voor op de website?

28.26. Ideaal?

Voor Karen,

Natuurlijk is het fijn dat je situatie ideaal is, maar dat geldt zeker niet voor iedereen. Niet iedereen heeft grootouders in de buurt die als vangnet kunnen dienen. En niet iedere grootouder wil vangnet zijn. Niet voor ieder kind is de situatie zo dat opvang goed werkt, sommige kinderen gedijen nu eenmaal beter als ze thuis bij één vaste opvoeder zijn. Ook is niet overal kinderopvang vanzelfsprekend, vaak lange wachtlijsten. Ook voor kinderen met een speciale zorgbehoefte is het vaak erg moeilijk om een goede opvang te vinden.

Je stukje bezorgt mij een wrevelig gevoel, nergens in je stukje vind ik iets terug van de stress die je bestaan vaak met zich meebrengt. Hoe heb jij het geregeld als een van je kinderen ziek is? Of als het een periode wat slechter draait binnen je gezin?

Ik heb nog een vraag: Wat bedoel je met: "Je moet ook aan jezelf denken?" In het stukje van Nina lees ik nergens dat ze alleen voor de kinderen leeft, wel dat ze nu een gedwongen keuze moet maken. Een keuze die de hare niet is, en juist door te protesteren daartegen, komt ze zeker voor haar belang op.

Roos

Reactie voor op de website?

28.27. En de vader?

Blijkbaar hadden Nina en haar man samen besloten dat zij voor de kinderen thuis zou blijven en hij voor het inkomen zou zorgen. Waarom moet zij opeens de verantwoordelijkheid dragen, waarom wordt haar man niet aan deze verantwoordelijkheid gehouden die hij op zich had genomen?

Lekker makkelijk voor hem, nieuwe vriendin, geen verplichtingen meer. Laten ze die kerel aanpakken zodat Nina haar verplichtingen tegenover haar kinderen kan nakomen. Nu is zij dubbelbelast, de kinderen de dupe, en hij?????

En Karen, kinderen horen wel degelijk op de eerste plaats te komen, zij zijn afhankelijk van de ouders en kunnen niet zelf voor hun rechten opkomen. Succes met je carriëre.......

Veel sterkte Nina,
Antoinette

Reactie voor op de website?

28.28. Opvangprobleem kind

Ik wil even reageren op dit probleem. Ik herken de moeilijkheden die je ondervindt als je opvang zoekt voor een kind met een gedragsstoornis. Mijn oudste kind heeft een autistische stoornis, wat zwaarte betreft redelijk vergelijkbaar met een kind wat ADHD heeft. Ik werk wel, maar ik ben zelfstandige en werk vanuit huis, zodat ik voor dat kind geen opvang nodig heb. En dat is slechts voor een deel een vrije keuze. Buitenshuis werken brengt voor een gezin met een gehandicapt kind enorme problemen met zich mee. En als je geen familie of vrienden in de buurt hebt die zo'n kind willen opvangen dan heb je een gigantisch probleem. Bij de naschoolse opvang zijn ze meestal niet welkom. Een oppas vinden is vaak ook een probleem, vind maar eens een oppas die zo'n kind aankan. Bij klasgenootjes/vriendjes hoef je het meestal niet te proberen, als het kind al vriendjes heeft. En dan zit je nog met de opvang voor je andere kinderen.

Wij hebben uiteindelijk wel een lieve oppas gevonden die af en toe voor onze kinderen wil en kan zorgen, maar dat kost een lieve duit. Ze vraagt extra geld omdat het zwaar werk is. Andere alternatieven hebben we niet, dus we betalen maar.

Nina, probeer bij de sociale dienst nog eens extra aandacht te vragen voor je opvangprobleem, geef ze eventueel documentatie over ADHD en de problemen die dat met zich meebrengt voor het vinden van opvang. Wie weet hebben ze er oor voor. En anders kan ik je thuiswerk van harte aanraden. Ik werk gemiddeld 24 uur per week, als de kinderen op school zitten werk ik meer dan 24 uur, als het vakantie is werk ik meestal alleen maar 's avonds. Wel zwaar, maar voor mijn gezin is dit een goede oplossing.

Ellen

Reactie voor op de website?

28.29. Boos gevoel!

Ik wilde eerst niet reageren, maar stukjes als die van Karen maken me zo boos, dat ik gewoon moet... Dat zij niet blij kan zijn met haar kinderen alleen, bewijst dat zij degene is met een tekortkoming. Natuurlijk zou het leuk zijn als meisjes hun school afmaken en een beroep leren. Maar ik wilde al jong niets anders dan moeder worden. Ik ben blij met mijn keuze en zou er niet aan moeten denken om ook nog eens voor een baas te werken. Mijn ex verweet mij vorige week nog dat ik ook maar eens moest gaan werken, terwijl hij degene was die zei dat hij de kost alleen zou verdienen en anders geen kinderen wilde. Ik heb het geluk dat ik een nieuwe "super" echtgenoot heb gevonden, maar ook ik zou anders een baan moeten gaan zoeken volgend jaar.

Er zijn zoveel werklozen (zegt men) dan moet men juist blij zijn met mensen die bewust kiezen voor het moederschap al dan niet met uitkering, dat hebben de meeste niet zelf in de hand gehad, zoals Nina...

Ieder zijn leven en dus kan Karen hier niet over oordelen. Nina zou geholpen zijn met tips, niet met aanvallen.

Bij deze een tip voor Nina, probeer een buurvrouw of vriendin in dezelfde situatie te vinden en pas dan op elkaars kinderen als je werkt. Op scholen worden vaak betaalde krachten gezocht, dan kan je werken tijdens schooltijden. Ik hoop dat het je gaat lukken. Sterkte!

Yvonne

Reactie voor op de website?

28.30. Oplossing??

Ook ik wil mijn kinderen (4) niet naar een oppas brengen voor een baan. De oplossing die ik gevonden heb is wel een vermoeiende maar hij werkt wel. Ik ga 's ochtends om kwart voor 5 de deur uit en maak dan via een schoonmaakbedrijf een sportcentrum schoon met 4 collega's. Het is niet het werk wat ik altijd gedaan heb (ik was tandartsassistente en secretaresse). Ik ben om 8 uur klaar met mijn werk, om kwart over 8 thuis, eten met de familie het ontbijt en als de oudsten naar school zijn gaat Marc naar zijn werk (hij is echter pas om 8 uur 's avonds thuis). We zien elkaar daardoor niet geweldig veel want ik ga vroeg mijn bed in anders trek ik het niet, en nee, ik word niet intelligent van dit werk maar het geeft me een heel goed gevoel ook wat geld in te brengen en met collega's te spreken. Misschien een idee voor het broodnodig geld dat er toch vaak wel moet komen? En als het niet nodig is.... HEERLIJK!

Ellen

Reactie voor op de website?

28.31. Deelname aan werkproject positief

Kinderen komen bij mij op de eerste plaats. Ik ben ook een bijstand moeder. Heb 2 kinderen, geen gemakkelijke kinderen. Ze zijn 13 en 16 jaar. Ik doe nu mee aan een werkproject. Dat is iedereen met een uitkering aan te raden. Daar houden ze rekening met dat je moeder bent. Zo leren de kinderen en je zelf om te gaan met werken en zorg. Je bouwt het langzaam op. NIETS MOET. Ik wil en kan de kinderen niet alleen laten. De kinderen zijn in het verleden ernstig beschadigd. Daarom bijstandsmoeders, als ze vragen om mee te doen aan een werkproject, het is aan te raden.

Een moeder

Reactie voor op de website?

28.32. Erkenning?

Ik ben een werkende moeder, nou ja......ik werk maximaal vier uur per dag en dat drie dagen lang. Ik begin zodra mijn partner thuis is, een heel bewuste keuze. Wij gaan er beiden van uit dat het krijgen van een kind een bewuste keuze is van "ons tweeën" en niet van nog een oppas erbij. Wij kozen voor een kind, dus zijn wij diegenen die ons kind opvoeden. We kregen niet een kind zodat de oppas ons kan vertellen over eerste stapjes, eerste woordjes e.d.

Op mijn werk (ik zie elke dag zo'n 50 kinderen ) valt het me op dat ik de meeste ouders nog nooit gezien heb. Ik ken dus kinderen al 6 jaar terwijl ik er totaal geen idee van heb wie de ouders zijn! Vreemd, ik vertrouw mijn kind niet aan vreemden toe......

Ik kan me heel goed voorstellen dat er vrouwen zijn die graag willen werken, maar moeten kinderen nou echt fulltime in de kinderopvang? Is er geen enkele andere manier om dat te regelen? Toen ik ben gaan zoeken ben ik ontzettend veel banen tegengekomen die ik kon uitoefenen buiten de werktijden van mijn partner (o.k met een h.b.o opleiding achter een kassa zitten is misschien niet alles, maar je ziet weer eens andere mensen dan je eigen kinderen en waarom moeten we allemaal managers zijn?). Ik begin zo onderhand een beetje een hekel te krijgen aan al die moeders die zo nodig 40 of meer uren willen werken omdat ze het zo ontzettend goed vinden voor zichzelf. En een grote medelijden met vrouwen/mannen die het merendeel van de kindertijd van hun kinderen MOETEN missen omdat ze wel moeten werken (zie bijstandmoeders).

Zo even gal gespuid. Sorry voor iedereen die ik kwets maar het moest echt even!

mama

Reactie voor op de website?

28.33. Zelfstandig, nuttig

Mijn moeder heeft mij altijd voorgehouden dat een vrouw op eigen benen moet kunnen staan. Je weet nooit hoe je leven loopt, dus zorg dat je iets kunt. Dat heb ik dus ook gedaan. Ik heb mijn PABO-diploma en heb, tot ik moeder werd, ook gewerkt. Nu vind ik het beter om thuis te zijn. Ik vind het heel erg moeilijk om twee dingen tegelijk te doen. Bovendien werkt mijn man onregelmatig, daardoor is er al veel onrust in ons gezin.

Ik vind bovendien dat je als moeder en huisvrouw een zeer belangrijke bijdrage aan de maatschappij levert, die door velen zeer wordt onderschat. Bovendien kun je zelf heel veel van het moederschap maken en je goed informeren over je werk. Ik vind het ook leuk om veel te lezen. Daar heb ik dan nu eindelijk tijd voor en je wordt er zeker niet dommer van. Wie weet ga ik later nog wel weer werken en ben ik een heel belezen en gerijpt persoon....

Ik ben er niet op tegen dat moeders werken, wel dat sommige moeders met hun kinderen leuren, omdat de oppas niet goed is geregeld. Ook vind ik dat je als ouders bereid moet zijn en het lef moet hebben om de situatie te veranderen als de kinderen de dupe dreigen te worden van papa's en mama's werklust.

Margriet

Reactie voor op de website?

28.34. Intelligente kinderen

hallo Mirjam,

ik reageer op je oproep op de site van grote gezinnen. Ik ben zelf moeder van 5 basisschoolgaande kinderen, akademisch opgeleid en duitse. Mijn schoolgaande kinderen van 8 en 9 jaar presteren uitgesproken goed op school, spreken twee talen en gaan heel opgewekt door het leven. Mijn man en ik vinden het erg belangrijk om onze kinderen de mogelijkheid te geven hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Dat lukt tot dusverre heel goed.

Wij vinden goed willen presteren, winnen en successen behalen belangrijk, omdat wij onze kinderen willen voorbereiden op een zelfstandig leven. Als zij vroeg leren, dat het een fijn gevoel is, als je je talenten inzet en ontwikkelt en op die manier "wint", kun je ook leren, dat het fijn is om te "geven", te delen, anderen deel laat uitmaken van jouw eigen success. Wij geloven dan ook, dat je op die manier de EQ (emotionele Intelligentie) ontwikkelt. Op die manier leren onze kinderen ook, dat verschillende mensen verschillende talenten hebben.

Als je als ouder vroeg begint met lezen, spelletjes, hobbies, etc. kunnen kinderen dit makkelijk op een normale en gezonde manier leren. Ook laten wij zien, dat wij geïnteresseerd zijn in wat hun bezig houdt, wat ze op school leren etc. En we praten aan tafel heel veel over politiek, school, werk en vrienden zodat zij leren, om een eigen standpunt in te nemen en er voor op te komen. Als je meer gedetailleerde vragen hebt, mag je kontact opnemen. Succes met je scriptie!

Reactie voor op de website?

28.35. Niet werkende vrouwen - gezin hoeksteen samenleving

Dat niet-werkende vrouwen schadelijk zijn voor de economie vind ik een zeer verkeerd beeld. We hebben het tegenwoordig hoog op met normen en waarden en verwachten dat scholen tegenwoordig de kinderen opvoeden, maar ik vind dat een gezin onder leiding van een niet-werkende vrouw, die nog TIJD heeft om aandacht en opvoeding te geven, en nog TIJD heeft om een mooie maaltijd of lunch te bereiden met VERSE ingredienten, veel waardering moet krijgen.

Uiteindelijk zal de economie wellicht ook voordeel hebben, omdat een aantal jongeren wellicht minder ontsporen. Omdat in een dergelijk gezin, waarin de vrouw vrijwillig kiest om het huishouden te runnen zonder baan buitenshuis, naar mijn idee minder stress ontstaat. Stress is naar mijn idee factor 1 voor het ontstaan voor allerlei ziektes, en als de huisvrouw nog tijd maakt voor goede gezonde maaltijden, hoeft de overheid ook geen "snack-belasting" te heffen om het nuttigen van maaltijden uit de frituurpan te ontmoedigen. Uiteindelijk dus minder zieken, en dat allemaal dankzij de vrijwillig baanloze vrouwen.

Maya

Reactie voor op de website?

28.36. Hoezo, niet werkende vrouw?

Inhoudelijk ben ik het met het betreffende stuk wel eens, alleen erger ik mij aan de term "Niet werkende vrouw". Dat je met het runnen van een huishouding geen salaris ontvangt betekent nog niet dat je niet werkt. Ik doe dagelijks de volledige huishouding en verzorging voor 10 kinderen plus echtgenoot, dus ik voel mij allerminst een niet-werkende-vrouw, en ik denk velen met mij.

Sorry voor deze kritiek, maar ik vind dat het met een dergelijke betiteling lijkt alsof we de hele dag zitten niksdoen, terwijl we, denk ik, meer werk verzetten dan menige vrouwen met een betaalde baan.

Hanneke

Reactie voor op de website?

28.37. Ik wordt er een beetje moe van

Ik wordt er een beetje moe van van dat heen en weer gekibbel. Iedereen moet zelf weten wat ze willen, zolang er wel rekening met het kind wordt gehouden. Wat ook een beetje vreemd is dat mensen zeggen: ik neem geen hond, want ik werk teveel. Ze hebben wel kinderen en dat kan dan wel, ik wil weten waarom dat dan wel kan. Is een hond opvoeden dan zoveel moeilijker?

Ik was zelf een sleutelkind zoals je dat noemde, omdat mijn ouders uit elkaar waren en mijn moeder de kost moest verdienen. Ik doe mijn kinderen dat niet aan, want ik weet als geen ander wat de gevolgen kunnen zijn. Met mij is alles goed gekomen, maar genoeg kinderen die ik kende van toen zijn er nu niet zo goed aan toe. Een kind heeft het gevoel van veiligheid nodig en ik vind dat dat mijn taak is en niet dat van een oppas.

Wij hebben het absoluut niet breed, maar dat was onze keuze toen we aan kinderen begonnen en daar ben ik erg tevreden over. Wat de kinderen mij aan geluk geven is in geld niet uit te drukken. En dom ben ik ook niet. Ik moet toch wel even een huishouden runnen van 9 personen, dat vraagt een hoop organisatie. Als de kinderen ziek zijn kunnen ze zonder problemen thuis blijven en met zorg van hun moeder zijn ze er zo boven op.

Ik vind het erg triest dat bijstandsmoeders verplicht moeten werken, juist wanneer kinderen hun steun zo hard nodig hebben, vooral pubers. Voor die moeders is het al moeilijk genoeg om de kinderen alleen op te voeden. Hangjongeren komen echt niet uit de lucht vallen, ze zoeken elkaar op om gezelligheid en aanspraak te vinden (dat is er thuis dus niet). Als de kids nog klein zijn is het wat makkelijker die luisteren nog wel naar een oppas, maar pubers verzetten zich tegen iedereen wat heel normaal is. Als de maatschappij wil dat iedereen gaat werken, wat doen ze dan met al die vrijwilligers baantjes, zoals oppasmoeders en hulp op school bij uitstapjes en knutselmiddagen e.d.

Als moeders moeten/willen werken prima maar je bent niets meer of minder als een thuisblijfmoeder. En wat betreft "Je moet ook aan jezelf denken", dat doe je al op het moment dat je blij bent met je keuze om kinderen op deze wereld te zetten, want een kind wens je toch voor je zelf of niet soms.

Groetjes Tanja

Reactie voor op de website?

28.38. Gelukkig

Mijn reaktie is eigenlijk een reaktie van onze jongste dochter. Wij hebben vijf kinders, drie jongens en twee meisjes. Momenteel zijn we aan het verhuizen en in het nieuwe huis moet veel geverfd en behangen worden. Yaika, onze jongste van elf, komt tussen de middag in het nieuwe huis eten. We hebben van de week eenoude computer bij haar op de kamer gezet en vandaag moest ik even komen kijken wat ze erop geschreven had;
  Mama, wat hou ik toch veel van je. Ik schrijf dit briefje omdat ik vind dat je zo hard werkt in het nieuwe huis en eigenlijk wil ik zeggen dat er geen NIET WERKENDE MOEDERS bestaan, want jij werkt hartstikke hard.

  Dikke kus, Yaika

Dus allemaal, er bestaan gewoon geen niet-werkende moeders, ook al zijn we thuis.

Joke

Reactie voor op de website?

28.39. Het is een voorrecht

Natuurlijk is het soms fijn om ook wat voor je zelf te hebben, maar als alles moet en druk en stress omdat we alles moeten hebben, is het al lang niet leuk meer. Denk eens aan de ouders die allebei moeten werken of de alleenstaande ouder. Ik weet zeker dat die ook liever thuis bij hun kinderen blijven.

Dus zolang het kan blijf ik thuis. Ik zie het niet als een noodzakkelijk kwaad maar als een voorrecht.

Andrea

Reactie voor op de website?

28.40. Zeuren en klagen

Wij hebben drie kinderen in de leeftijd van 1, 3 en 6 jaar oud. Wij wonen in een straat met alleen maar tweeverdieners. Iedereen moet zelf maar weten wat hij/zij doet maar bij ons bemoeien de moeders die werken zich alleen maar met elkaar. Dus omdat ik niet werk hoor ik daar niet bij.

Nou, weet je, ik wil er niet eens bij horen. Het enige wat je altijd te horen krijgt is dat ze het zooo vreselijk druk hebben en helemaal geen tijd over hebben en vaak zitten ze vreselijk in de stress. Over mij praten ze of dat ik de hele dag op mijn luie kont zit.

Ik hoor er niet bij want ik werk niet. Ik weet dat de meeste van deze moeders gewoon zeggen dat ze het thuiszitten niet kunnen. Ondertussen proberen ze je wel voor hun karretje te spannen om (gratis) op hun kinderen te passen als ze zelf even geen tijd hebben of moeten werken.

Nou, werkende moeders, iedereen die wil of die moet werken moet dat maar doen en iedereen die dat niet wil of moet die doet dat dan maar niet. Maar werkende moeders, scheep niet de nietwerkende moeders op met je kinderen om er onbetaald op te passen. Veel van deze moeders durven vaak geen nee te zeggen.

M.

Reactie voor op de website?

28.41. Investeren in echte valuta

Wauw, wat een reacties allemaal! Ik kan niet zoveel toevoegen, behalve dat het me goed doet zoveel pit te zien onder de gedames bewust-thuisWERKENDE moeders. En mevrouw Verstand.... tsja, wat zal ik zeggen? Iets primitiefs als "Je kan de boom in!" was eigenlijk mijn eerste reactie.

En dames, we laten ze ons niets wijsmaken: investeren in je kinderen is goud waard voor jezelf, voor de kids en voor de maatschappij!

Abigail

Reactie voor op de website?

28.42. Eeuwenoude discussie!

Ik wordt hier toch zo moe van! Deze discussie is al zo oud als de weg naar Kralingen. Kijk het is natuurlijk van de gekke dat iemand van de overheid een bepaalde groep (in dit geval de niet-buitenshuis-werkende moeders) gaat lopen veroordelen, met de uitspraak dat ze DOM zouden zijn. En volgens mij was dit ook het begin van deze hele discussie wat vinden we van het feit dat de overheid mensen op deze manier veroordeeld.

Maar wat maken wij er weer van: een discussie tussen wel en niet werkende moeders. De een vind dat ze wel goed bezig zijn en dat de ander dat niet is (om welke reden dan ook).

Wanneer laten we elkaar nou eens met rust? Ik ben moeder van 2 kids en werk 12 uur in de week binnen de schooltijden (schoolvakanties vrij). Een vriendin van mij heeft er ook 2 en wilde graag thuis blijven. Wat is nou het verschil? Ik ben ik en zij is zij wanneer leren we dat nou eens? Doe ik minder spelletjes? worden mijn kids crimineel? Of zijn haar kids verwende kasplantjes met een domme moeder? Wie bepaalt dat nou? Volgens mij is er maar 1 (vaak gelukkig 2) die dat bepalen nl: de eigen ouders.

Ik wil eigenlijk alleen maar kwijt dat het mij zinvol lijkt (en ik roep hiervoor alle moeders van Nederland op) om deze oeverloze discussie nou eindelijk eens te stoppen! Dan heeft die trien in Den Haag ook geen poot meer om op te staan, want zolang we op deze opmerking ingaan zijn we allmaal dom! Of je nou in huis of daarbuiten werkt!

Els

Reactie voor op de website?

28.43. Taak, geen baan

Ik ben zelf thuisblijfmoeder, en ik vind dat ik geen baan/werk heb. Mijn kind, mijn vriend en mezelf verzorgen is geen werk waar ik betaling voor kan eisen, ook niet van de staat. Zonder kind hoor je jezelf en je huishouding te verzorgen, de huur te betalen e.d. Daar krijg je toch ook geen geld voor. Dus als je ervoor kiest een kind te krijgen ligt de verantwoordelijkheid bij jou.

Wel vind ik dat bij noodgevallen hulp van de instanties te krijgen moet zijn. Die hulp moet natuurlijk wel leiden tot zelfstandigheid. Een paar jaar een uitkering om tot rust te komen met je kinderen is okee. Ik vind het niet terecht dat mensen zomaar vele jaren in de bijstand kunnen zitten om zo kinderen groot te brengen. Je dwingt een ander zo wel een gedeelte van zijn/haar inkomen op te geven. Voor wat hoort echt wat.

Trouwens, een heleboel mensen doen vrijwilligerswerk gewoon naast hun baan/gezin. Tussen haakjes, over een paar jaar draaien we de boel om. Ik ga weer aan het werk, en mijn vriend gaat thuis de boel regelen.

Rashida

Reactie voor op de website?

28.44. Werken werken werken

Ik zie het in mijn eigen familie, moeder altijd werken, oudste kind uit huis met 17 jaar, jongste kind op z'n 16e relatie met vrouw met 4 kids en op z'n 17e samenwonen met deze vrouw.

Zou dit soms een moedercomplex zijn van een kind dat veel te veel alleen gelaten is?

Renske

Reactie voor op de website?

28.45. Luxe positie

Ik vind dat je gelijk hebt. Thuis KUNNEN blijven is echt een voorrecht! Ik zou zelfs durven zeggen een Luxe (je eigen baas). Zelf heb ik 5 kinderen tussen 6 en 5 maanden en ik heb gewerkt tot voor de geboorte van onze 5de. Iedereen in mijn omgeving en vriendenkring werkt (behalve een vriendin met 10 kinderen) en stonden nogal negatief tgo. thuisblijfmoeders. En ik deed maar mee.

Natuurlijk was al dat extra geld leuk, maar op den duur kon ik nergens nog van genieten. Ik vroeg me echt af waar ik in hemelsnaam mee bezig was. Ik wou dingen doen met m'n kinderen (cake bakken, voorlezen,...) en er zijn voor hen. Een rustiger leven voor mij én voor hen.

Nu ben ik in loopbaanonderbreking (ik kan nog altijd terug naar m'n oude baas) en momenteel geniet ik echt met volle teugen en denk ik niet aan terug gaan werken! Ik vind het zalig en mijn kinderen en mijn man ook! En ik ben dolblij dat ik dit kan doen want ik besef dat het voor sommige vrouwen echt niet mogelijk is.

En ook vrouwen met minder kinderen zouden van hun schuldgevoel moeten verlost geraken en ook minder gaan werken of stoppen. Want als je een groot gezin hebt vinden mensen het toch iets meer vanzelfsprekend dat je stopt!

Groetjes Sandra.

Reactie voor op de website?

28.46. Voorrecht om thuis te blijven?

Ik heb een aantal reactie's met verbazing gelezen. Dat het door anderen van zelfsprekend wordt geacht dat als je een groot gezin hebt, dat je dan als moeder thuis blijft? Ik denk dat je soms geen keus hebt. Wil je kunnen werken dan moet je opvang hebben en bij kinderdagverblijven is dat onbetaalbaar. Maar een groot gezin kost ook veel geld en van 1 inkomen kun je dan niet rondkomen.

Dus heb je dan wel een keus? Als je het kunt veroorloven om eventueel 2 dagen te werken zou ik dat doen. Drie dagen hebben de kinderen dan toch jouw aandacht en financieel is het allemaal prettiger. Ik zeg altijd tegen mijn kinderen: mama moet werken voor de leuke dingen zoals onze uitjes. En van die twee dagen worden ze niet dommer. We leven namelijk in een tijd dat we bijna niet zonder een tweede inkomen kunnen. Maar als je dat wel kunt, dan blijf lekker thuis. Je moet doen waar je je lekker bij voelt en waarvan je vindt dat je je kinderen niks te kort bij doet, lichamelijk en geestelijk.

Judith

Reactie voor op de website?

28.47. Daar gaan we weer...

De meeste moeders, ook wel vrouwen genoemd, hebben een werkend verleden. Moeders die al dan niet bewust voor thuisblijven kiezen zijn dan ineens dom? Hoe moet ik me dat voorstellen? Je snapt in ene niets meer? Kan je dan alleen maar over kindjes en schoonmaakmiddelen praten? Hebben de moeders die thuisblijven ipv een kuisheidsgordel oogkleppen opgekregen? Lig je er volledig uit? Word je genegeerd op feestjes? Kortom, blijkbaar kunnen moeders die geen betaald werk buitenshuis (want ook op thuiswerkers wordt neergekeken) hebben het wel schudden. Of toch niet.

Ten eerste heb ik ondervonden dat je zelf moet accepteren dat je nu thuis bij de kinderen bent. Mijn oordeel was (vroeger als tweeverdiener) namelijk net zo hard...

Ten tweede is de moeder-wereld een andere wereld die net zo verrijkend kan werken. Je leert behalve over je kinderen ook over rolmodellen en hoe je erzelf in staat. Je wordt rijper, lijkt het wel.

Ten derde begrijp ik werkelijk niet waarom de twee moedergroepen (werkend en niet werkend) zo tegenover elkaar staan. Ik ben nu 1,5 jaar thuis, en ik vind de vrijheid en het niet hoeven stressen met mijn kind heerlijk. Er zijn wel degelijk dagen of soms weken die met peuterdochter en nu ook baby erbij loodzwaar zijn. Een knop die niet om 1800 uur savonds om te draaien is.

Nee, ik zou wel weer willen werken voor een paar dagen hooguit. Kan ik de accu weer een beetje opladen. Het beste van twee werelden zeggen ze weleens.

Laten we een beetje respect voor elkaar houden maar het belangrijkste is; wanneer iemand JOU niet de moeite waard vind om een gesprek met je te beginnen omdat je Maar Thuis bent en dus weinig interressant, is dat een tekortkoming van diegene en niet van de thuisblijfmoeder!

Met de nieuwe regeling van de kinderopvang (financieel) moet je ook een beetje geluk hebben met de werkgever(s) die een deel toch vergoeden. Wat denk je wanneer ik -MBO nivo- voor 2 dagen ga werken en ik heb voor die twee dagen prof. kinderopvang voor 2 kinderen nodig hoeveel er dan overblijft van het salaris?? Precies, niet zo veel. En ik ben echt niet zo idealistisch dat ik zeg ach, dat geeft niet... je bent er toch even uit. No way, ik wil er wel iets aan over houden hoor. Ik WERK er immers toch voor??

Christel

Reactie voor op de website?

28.48. Verspil je energie toch niet hieraan; stop die sámen in onze kinderen!

Respecteer toch allemaal ieders keuze (als die er al is): iedereen zit anders in elkaar, probeert te doen waar zij/hij zich het beste bij voelt, zowel voor haar/zijn gezin als voor zichzelf (en daar mag je toch óók best aan denken)?! Als je er als partners maar uitkomt, moet de rest zich er niet tegenaan bemoeien! Het cliche is waar: kinderen zijn vooral gebaat bij gelúkkige ouders!

Laten alle moeders en vaders elkaar steunen bij de moeilijkste én mooiste taak ter wereld: het begeleiden van onze kinderen bij het volwassen worden. Onze energie kunnen we beter daaraan besteden (en daarover praten) dan in het elkaar aanvallen!

Maaike

Reactie voor op de website?

28.49. De tijd waarop je werk

Ten eerste ik vind het de grootste onzin dat vrowuen zouden MOETEN werken. Als je een groot gezin hebt zou je betaald moeten worden om voor je kinderen te zorgen of tenminste daar een vergoeding voor krijgen. Zodat de maatschappij voor minder kosten komt te staan! Het is bewezen dat kinderen die veel naar de kinderopvang gaan agresiever zijn, kinderen die aandacht te kort komen sociaal problemen krijgen en in de hulp verlening terrecht komen. Kun je na gaan hoe duur dat is.

Je moet dus zelf kunnen kiezen, en ik vind het hoogst bezwaarlijk dat vrouwen met een gezin moeten werken. Oke ik heb er wel voor gekozen om te werken. Heb nog kleine kinderen. Maar ik heb gekozen voor tijden veelal 's avonds, 's nachts en in het weekend. Ik werk best veel, 26 uur in de week, maar ik heb maar ongeveer 8 uur in de week oppas nodig. Sommige weken heb ik helemaal geen oppas nodig. Het is best vermoeiend maar zo kunnen we het wel rooien.

Selma

Reactie voor op de website?

28.50. Mannen ook

Ik moet zeggen dat ik u aan de ene kant gelijk geef dat vrouwen niet perse zouden moeten werken als ze kinderen hebben maar daar voor moeten kunnen kiezen. Wat ik dus echt volkomen onzinnig vind dat is dat dit alleen over vrouwen gaat. Mannen dragen voor een overgroot deel mee aan een groot gezin. Stimuleer dan dat het werk gedeeld wordt of iets dergelijks. Een vrouw is niet de enige met de verantwoordelijkheid!

Marije

Reactie voor op de website?

28.51. Moeders kunnen het niet snel goed doen

Moeders kunnen het niet snel goed doen hoor. Als je werkt, ben je een ontaarde moeder en egoïstisch. Werk je niet buitenshuis, dan ben je lui en loop je de kantjes er van af. Tja het is een opvatting.

Zelf ben ik dolblij dat ik zelf voor mijn kinderen heb gezorgd. Toen de jongste 8 was ben ik weer gaan werken en dan wel op tijden dat mijn man thuis was.

Jannie

Reactie voor op de website?

28.52. Alles heeft twee kanten

Ik wordt een beetje kriegel van deze titel. Iedereen heeft het leven gekregen en mag dat naar eigen believen invullen. 24 uur per dag, 7 dagen in de week, etc. Uit of thuis. Ik heb op 3 jaar onderbreking werk en kinderen altijd gecombineerd, maar ondanks m'n thuis taken me niet verder ontwikkeld in m'n werk.

Vrouwen moeten wel in hun beslissing meenemen dat tweederde van de huwelijken strandt en dat veel vrouwen er nadien min of meer alleen voor staan. Je moet verder denken dan de kinderen. Je moet uitgaan van eigen zelfstandigheid en hoe je dat ingevuld wilt hebben. Je kunt niet je hele leven bouwen op tijdelijke en externe factoren. De basis moet stabiel zijn en de basis van je leven is niet je gezin, je kinderen, dat ben je zelf.

Het lijkt mij het verstandigst in die basis zoveel mogelijk facetten te ontwikkelen, dat komt de directe buren (kinderen gezin ec.) direct ten goede en kan er gerust eens wat mis gaan links of rechts, je houd je dan wel staande. En ook dat komt je naasten alleen ten goede. Iedereen moet zijn week oordeelloos in kunnen richten maar wel op basis van zelfstandigheid (begrijp me niet verkeerd, dit reikt verder dan alleen de financiele kant).

Marian

Reactie voor op de website?

28.53. Werken en een verstandelijk gehandicapt kind

Hallo allemaal,

Ben een werkende moeder met een verstandelijk beperkt en autistisch kind. Ik ben acht jaar thuisblijfmoeder geweest om voor haar te zorgen aangezien we ziekenhuis in en uit liepen. Toen begon het te kriebelen en ben ik aan een cursus via de gemeente begonnen om als herinstreedster te beginnen. Uiteindelijk kreeg ik een baan aangeboden, parttime zodat ik altijd thuis was voor mijn kind.

Wat ik van te voren niet wist, ik kreeg een miniumum inkomen omdat ik herintreedster was, (ja stond natuurlijk jaren achter het aanrecht) het eerste jaar kreeg mijn baas zelfs subsidie zodat ik praktisch gezien gratis aan het werken was.

Ondertussen verdien ik ongeveer een salaris wat gelijk staat aan een bijstandsuitkering. Het bedrijf waar ik nog werk wil nu verhuizen buiten de regio, wat voor mij niet haalbaar is. Mijn baas gaf al aan dat het mij waarschijnlijk niet zou lukken om op tijd op mijn werk te verschijnen gezien mijn dochter (wordt opgehaald met de bus). Hoef ook niet te verwachten dat ik korter mag gaan werken. Ondertussen ben ik ook gescheiden en heb ik de meeste zorg over mijn kind en moet me maar aanpassen. Achter mijn rug om vertelt mijn baas aan andere collega's dat ik geen toegevoegde waarde heb aan een bedrijf met zo'n kind.

Dan denk ik, is dit het nu, kan ik net zo goed lekker thuis zitten en meer aandacht besteden aan mijn kind. Voel me ook gediscrimineerd kan het alleen niet bewijzen. Respecteer iedere vrouw die werkt of thuis de boel runt (is ook een baan) maar als het lastig wordt met kinderen wordt de moeder erop aangekeken en heeft een werkgever niets aan je.

Wat betreft de vader dan, die kan gaan en staan waar die wil om carriere te maken.

Nog een tip voor ouders van een kind met een beperking, zou een PGB aanvragen (persoons gebonden budget) kan je zelf bepalen welke zorg je zou willen, oppas bijvoorbeeld er zijn veel mogelijkheden zelfs zou je het PBG kunnen gebruiken om je salaris aan te vullen omdat je je kind thuis verzorgt.

Groeten, Joke

Reactie voor op de website?

28.54. Herkenning werken met v.g. kind.

hoi

Voor een gedeelte herken ik jouw verhaal. Alleen ben ik gestopt toen ze ongeveer 1.5 jaar was. Ook ik loop veel ziekenhuizen e.d in en uit, wat veel tijd en energie kost. Wij leefden een tijd van 1 loon maar dat is ook geen vetpot hoor. Dus rondgekeken, ja en zo makkelijk is het dan niet een passende baan te vinden.

Dus wij hebben de zorg omgezet in pgb, met de hulp van per saldo het budget omhoog gekregen. En nu werk ik dus vanuit het pgb. Heerlijk gewoon er zijn waneer het nodig is en verder vul ik uren op met vrijwilligerswerk met bejaarden en gehandicapte kindenderen.

In het begin voelde ik mij wel schuldig door zelf betaald te worden door je kind, maar dat het ik opzij gezet. Veel sterkte en geluk voor jullie.

Sandra

Reactie voor op de website?

28.55. Werkende moeders gezonder

Een baan, een vaste relatie en het moederschap blijken een gezonde combinatie. Huisvrouwen, alleenstaande moeders en kinderloze vrouwen blijken vaker met hun gezondheid te kampen.

Dit blijkt uit onderzoek, lees meer in het Reformatorisch Dagblad

Reactie voor op de website?

28.56. Gedwongen werken.

Ik heb drie kinderen, mijn zoon heeft ADHD en één van mijn dochters heeft NLD. Ik ben een alleenstaande moeder met veel geduld en een goede bergeleidster voor mijn kinderen. Zij hebben veel aandacht nodig, en het is noodzakelijk dat ik na schooltijd thuis bent voor mijn kinderen.

Ook ik moet verplicht gaan werken, en nee, ik schaam me niet als niet-werkende moeder, want het is best zwaar werk. En als ik ga werken zal ik niet meer zoveel energie over hebben voor mijn kinderen. Ik heb aangegeven dat ik wil werken binnen de schooltijden. Mijn zoon is 12 jaar dan houdt de kinderopvang op. En ik wil niet dat hij een sleutelkind wordt, dat zou ook heel onverantwoordelijk zijn.

Er zijn natuurlijk kinderen zonder ADHD die wel zelfstandig thuis kunnen zijn, maar de meeste kinderen uit de buurt hier zijn juist in de pubertijd, lopen regelmatig vreselijk te klieren en rottigheid uit te halen tot crimineel gedrag toe, en komen daardoor regelmatig in de problemen. Als je ze aanspreekt op hun gedrag schelden ze je de huid vol. Een als je aanbelt om met de ouders te praten, dan zijn ze op hun werk.

Ik vind dat er in ieder geval één van de ouders thuis moet zijn voor de kinderen en ook voor de kinderen zonder ADHD. Zeker in de pubertijd. Dan zal de criminaliteit hopelijk dalen, nu hou ik mijn hart vast voor deze nieuwe generatie. Want alle moeders verplicht laten werken is vragen om problemen. Dat zal een hoop geld gaan kosten om al die criminele kinderen en overspannen ouders op te vangen.

Chantal

Reactie voor op de website?

28.57. Dan moet je er zelf (financieel) voor zorgen

Je kiest zelf voor kinderen, dan moet je er zelf (financieel) voor zorgen

Ik heb drie kinderen en een stiefkind van 1, 5, 7 en 8 jaar. Een gezin van 6 personen en een hond. Mijn partner werkt drie en halve dag en ik werk 3 dagen. Voor de kinderen ontvangen wij geen alimentatie. We hebben een oppas voor de jongste voor anderhalve dag.

Ik vind het fijn om te werken. Het maakt mijn wereld groter en ik ben financieel onafhankelijk. Ik heb twee jaar alleen gewoond met mijn twee oudste kinderen en ik kon mij prima redden. Ik hoefde bij niemand mijn hand op te houden voor geld. We gingen op vakantie en we deden leuke dingen.

Nu wonen we met zes mensen in een huis. Het is thuis veel drukker. Twee keer zoveel boodschappen en was en dergelijke. Maar mijn partner en ik hebben de taken goed verdeeld. Op 4 dagen is er een van ons thuis na schooltijd. We kunnen veel aandacht besteden aan de kinderen.

Mijn mening is dat je tegenwoordig kiest voor kinderen. Je kunt er ook niet voor kiezen. Dus als je er wel voor kiest, moet je zelf voor je kinderen zorgen. Financieel en wat betreft aandacht.

Ik ken thuismoeders die de hele dag achter de pc en de televisie hangen en weinig samen met de kinderen doen. Ik ken werkende ouders die teveel tijd aan hun werk besteden en weinig samen met de kinderen doen.

Ik ken thuisouders en werkende ouders die veel samen met hun kinderen doen.

Als je voor kinderen kiest, kies je ervoor veel van je eigen tijd op te geven om die fantastische kleine mensen te begeleiden door hun jeugd. Ik heb zoveel plezier met mijn kinderen!

Ooit heb je zelf voor de kinderen gekozen, dus je zult er zelf de verantwoordelijkheid voor moeten nemen. Of je nu werkt of thuiswerkt.

Esther

Reactie voor op de website?

28.58. Dan moet je er zelf (financieel) voor zorgen

Ik ben het helemaal met Esther eens! Je KIEST voor kinderen, en dan moet je niet achteraf gaan zeuren dat het allemaal ZOO duur is. Ja, het is duur, dat weten we allemaal, maar dat had je je ook kunnen bedenken voor dat je aan kinderen begon. Je kunt niet van de overheid gaan verwachten dat zij een grotere bijdrage gaan leveren, omdat je er zelf voor gekozen hebt om een groot gezin te gaan krijgen~!

Marieke

Reactie voor op de website?

28.59. Die eeuwige discussie

Sommigen kiezen voor kinderen, sommigen kiezen voor geen kinderen, sommigen krijgen een groot gezin op een natuurlijke manier, sommigen krijgen een groot gezin door een nieuwe partner of door pleegkinderen en sommigen kunnen geen kinderen krijgen.

Maatschappelijk gezien zijn alle kinderen de toekomst van ons allemaal. Zij zullen ons later verzorgen, verplegen, behandelen, onze consumptie- en gebruiksgoederen produceren, transporteren en verkopen, onze cultuur en waarden vertegenwoordigen en onderhouden, onze kleinkinderen onderwijzen en opvangen, onze leefomgeving leefbaar houden, enzovoort, enzovoort, enzovoort. In jeugd moet nu eenmaal geïnvesteerd worden en dat is niet alleen een taak van ouders maar van een hele samenleving.

Ouders hebben altijd een minimuminkomen waarmee ze kinderen kunnen voeden, kleden en huisvesten. Komen ze tekort voor verder welzijn van kinderen, vind ik dat de overheid (lees: samenleving)daarin zeker een taak heeft. Roepen dat het onterecht is dat je meebetaald aan andermans kinderen is in mijn ogen hetzelfde als wanneer mijn kinderen later gaan roepen dat ze geen AOW of zorgpremie's willen betalen voor oudere mensen zonder kinderen, of in bejaardentehuizen niet de bejaarden willen verzorgen die zelf geen kinderen hebben!

Sandra

Reactie voor op de website?

28.60. Ouderwetse moeder of werken?

Ik ben zo blij te lezen dat er zoveel reactie's zijn over dit onderwerp.

Zelf heb ik gekozen om de ouderwetse moeder te zijn, goede baan opgezegd en stukje financieel achteruit maar de beste beslissing van mijn leven. Zelf had ik een moeder die thuis op de kids wachtte met dat 'kopje thee' maar heb dat als zeer warm ervaren en dat wil ik ook mijn kids geven. Helaas worden deze ouderwetse moeders een zeldzaamheid en dat vind ik een verarming van de samenleving.

Ik heb niks voor niks allemaal kinderen over de vloer, de kinderen hebben er duidelijk behoefte aan! Op schoolreisje waren er kinderen die niet eens uitgezwaaid werden en van een zeer vermoeiende schoolreisdag nog naar de naschoolseopvang moesten, deze kindertjes zijn 4 jaar!

In Amstelveen zijn de meeste scholen contiueroosters dan heb je gewoon geen keus (een "kopje thee" met ... de juf !).

Nu willen ze ook nog landelijk de Woensdag en de Vrijdagmiddag van de kinderen afpakken omdat ze dan geen naschoolseopvang nodig hebben.

Zolang het nog kan wil ik de tuttige kopje thee moeder zijn voor mijn kids dan neemt niemand ze af!

Monique

Reactie voor op de website?

28.61. Tuttige moeder?!

Hoi Monique,

ik ben het helemaal met je eens! Ook ik ben zo'n tut die "gewoon thuis zit". Heerlijk. Er zijn voor de kinderen, vriendjes over de vloer, alles kan, prima. Ook een goede baan voor opgezegd, financieel wat krapper, maar je krijgt er veel voor terug. Wat dan? Nou, rust, tijd voor je kinderen, tijd voor andere contacten.

Bij mijn zoontje op school blijven veel kinderen over. Die zijn dan om 18:00 een keer klaar met hun "werkdag". ook zijn er veel kinderen in de voorschoolse opvan, van 7:00 tot 18:00. Vreselijk. Is niet in het belang van je kind.

Nee, laat mij dan ook maar zo'n tuttige moeder zijn, dat is voor mijn kindere en voor mijzelf de beste keus!

Ankie

Reactie voor op de website?

28.62. Geen baan buitenshuis

Wat een onzin dat de thuisblijvende moeder dom zou zijn. Ik was ook een thuisblijfmoeder, maar zorg nu voor de kinderen van werkende moeders.Ik kreeg ook weleens opmerkingen naar mijn hoofd geslingerd, maar ondertussen zat ik op school de kinderen van de werkende moeders naar een hoger leesniveau te helpen. Helaas hadden de moeders die werkten geen zin in het helpen op school, zij gingen liever tennissen op hun vrije dag.

Wat ik ervaren heb en nog steeds ervaar dat moeders van nu zichzelf toch wel vaak op de eerste plaats zetten en dat de kinderen zich aan moeten passen aan hun leefgewoonten. Natuurlijk passen de kinderen zich aan op de naschoolse opvang, hebben ze een andere keus? Nee, spijt heb ik nooit gehad van het thuisblijven,integendeel.

Edith

Reactie voor op de website?

28.63. Hoi Edith

Hoi Edith,

Ik geef je groot gelijk! IK doe op school ook veel meehelpen. Overblijven,leeslijn,zwemmen en met auto mee als de kinderen ergens naar toe gaan. Voor het overblijven ontvangen veel ouders op andere scholen een bijdrage,bij ons niks.

Werkende ouders zijn heel blij met het continu rooster,zij hoeven dan geen oppas te regelen. Voor mij mochten de kinderen tussen de middag liever naar huis komen voor een broodje te eten,vond ik veel gezelliger! Doe jij trouwens nu gastouder opvang? Is dit ook leuk?

groetjes Inge

Reactie voor op de website?

28.64. Herintreden is niet zo moeilijk!

Veel zaken die ons gepresenteerd worden door de politiek, gedreven door het verlangen naar een volle staatskas, zijn eenvoudig te weerleggen.

Dom als je thuisblijft? Ik ben zes jaar lang een - overigens hoogbegaafde - thuisblijfmoeder geweest. Uiteraard werd er op mij neergekeken door vrouwen op het schoolplein die ongeschoold werk deden. Ik werd me ervan bewust dat je status vele malen lager is dan die van een vrouw die de hele dag achter de lopende band staat in een fabriek. Zelfs ook al heb je een academische opleiding genoten. Niet dat ik op status uit ben. Dan was ik wel 'iets' geworden.

Ik koos ervoor om zes jaar lang fulltime voor mijn vier kinderen te zorgen. Dat was voor mij best een offer, want ik had een voortdurende honger naar lezen, maatschappelijk bijblijven en ja, ook vaak naar een baan. Maar het leek me beter als ik er voor ze was zolang ze nog jong waren.

Nu ben ik één dag per week gaan werken. Ongeschoold werk, in de Thuiszorg. Ik geniet ervan om even een dag per week iets anders te doen, en mijn status is inmiddels helemaal veranderd in die van 'werkende moeder'. Dat is wel vreemd, want ik ben nog steeds hoofdzakelijk thuis. Toch lijkt het alsof moeders op het schoolplein mij anders gaan zien, om die éne dag. De maatschappij zit toch maar vreemd in elkaar.

Over een jaar wil ik graag weer terug naar de collegebanken, en ik zou iedere vrouw willen bemoedigen. Het leven kent fasen; in de ene fase geef je je aan het één, in de andere fase geef je je aan het ander. Thuisblijven is nooit blijvend. Het is slechts een fase. Laat staan dat het mag bepalen hoe je wordt gezien.

Er zijn tal van plaatsen in de maatschappij waar men zit te springen om arbeidskrachten.

 1. het onderwijs
 2. de (kraam)zorg
 3. de kinderopvang
Je kunt daar vrij gemakkelijk terecht, eventueel met een leer/werkstagetraject waarbij je opleiding wordt betaald (bij de onderste twee). Dus.. financieel onafhankelijk worden is helemaal niet zo moeilijk. Als het zou moeten, zou ik ook direct naar tien adressen kunnen gaan in de Thuiszorg. Ze staan hier te springen om mensen.

Het plaatje dat ons geschetst wordt, klopt dus niet helemaal. Of je moet een glanzende carrière in het bedrijfsleven zien als de enige manier om financieel onafhankelijk te zijn. Bovendien, wat heeft een huwelijk nog voor waarde, als je er vanaf het begin al niet meer bereid bent in te geloven?

Lavinia

Reactie voor op de website?

28.65. re Edith

Ben het helemaal met je eens Edith, ik krijg ook domme opmerkingen vooral als er weer eens voor geld geleurd wordt en ik zeg dan ja hoor ik heb niet even €450,- liggen voor een schoolreisje. Dan krijg je die opmerkingen van ga dan werken. Nee waarom omdat al die juppen moeders met hun dubbele salarissen weer eens hun kinderen op wereldreis willen sturen? Neeeeeeee! Ondertussen pas ik op hun kinderen en krijg een piepklein bedrag daarvoor (ja het mag niet teveel kosten).

Heb ooit voor een gastouder bureau gewerkt en er werden enorm veel eisen aan me gesteld en dan verteld zo een kind me ik moet op zolder van mama de hele woensdagmiddag tv kijken. De eis was dat ie bij mij geen tv mocht kijken, want dat is niet goed voor ze. Oja en toen kwam eind van het jaar de belastingsdienst met de rekening bij mij en bleek dat ik niks verdiend had moest alles weer afdragen.
En dan die ouders die kregen bijna alles vergoed van het rijk €0,50 per uur waren ze kwijt. En dan mij vertellen dat ik dan maar moet gaan werken. Nee ik ben blij dat ik met mijn kinderen de tijd heb om met ze rekenen te oefenen en heeft er eentje moeite met lezen dan gaan we meteen naar de bied en lezen we tot het beter gaat.

Tussen de middag in de winter maak ik kippesoep en erwtensoep en soms ook pannekoeken. Is een kind ziek dan sta in 5 minuten op school en dan gaat ie thuis lekker zijn bedje in en uitzieken tot ie echt beter is. Ik heb geen baas die in mijn nek staat te hijgen zodat ik een koortsig kind naar school moet sturen. Vraag het eens aan een juf hoeveel kinderen er niet lekker naar school wordne gebracht omdat mama of papa echt niet vrij kan nemen. Een beetje respect voor de thuisblijf moeders en inderdaad een thuisblijf moeder kan al haar ervaring juist goed gebruiken voor later om in de zorg te werken, niks mis mee.
Ik pas graag op kinderen van werkende ouders en het bevestigt mij steeds weer dat mijn keuze het beste is. Dan maar niet op vakantie en dan maar niet iedere maand nieuwe kleren. Trouwens mijn oppas kinderen hebben het altijd erg leuk hier ze willen vaak niet eens naar huis, want dan is het snel eten en dan in bad en naar bed en dat was het.
Tanja

Reactie voor op de website?

28.66. Zijn thuiswerkende vrouwen dom?

Ik wil graag nog even reageren op het eerste berichtje. Zijn thuiswerkende vrouwen dom? Dit is met opzet gekozen, want ook al hebben we geen baan buitenshuis, we wérken wel! Want tel maar eens op wat we allemaal doen om het gezin en huishouden draaiende te houden! Wij zijn de perfecte managers! We zorgen dat verschillende aspecten naadloos op elkaar aansluiten, letten op het budget en de begroting etc. Dat zijn functievereisten voor hoge managers-functies en wij hébben het! En wat maakt het uit of het ouderwets is of niet?

Ik heb juist ook respect voor werkende moeders. Want die combineren de managers-functie met een andere functie, een dubbele baan. Een opsteker dus voor dé managers van het gezin!

Joke

Reactie voor op de website?

28.67. Reply Joke Thuiswerkende vrouwen

Ik vind 100% thuiswerkende vrouwen (of mannen) niet dom, op een bepaalde manier wel kortzichtig. Herintreden is wel degelijk moeilijker als je langere tijd buiten het betaalde arbeidsproces blijft.

Een parttime baan kan qua uren uitgebreid worden tot een fulltime baan, mocht het salaris van de kostwinner wegvallen door scheiding, ziekte of in het ergste geval de dood. Een gezin moet ook op zulke scenario's voorbereid zijn en m.i. zijn teveel gezinnen met een ouder fulltime thuis dat niet.

Alkmaarse

Reactie voor op de website?

28.68. Vrouwen dom zonder baan?

Het enige waar we dan dom in zijn dat we dan niet zorgen dat die mannen dan wat minder gaan werken. Zodat die ook een deel van die functie kunnen overnemen. Kunnen ze best hoor hoef je geen vrouw voor te zijn. Op deze mannier hoef je ook niet voor opvang te zorgen en komt hij ook eens op school en doet hij ook iets in het huishouden e.d als jij aan het werk bent.

Jessica

Reactie voor op de website?

28.69. @ Wilco

Je vader dom noemen is nogal wat Wilco. En je zegt dat je moeder niet dom is, maar je vader veel dommer. Ik ben oprecht geschokt door je woorden.

Over thuisblijvende moeders: iedereen moet het voor zichzelf weten of hij/zij gaat werken of thuis voor de kids zorgt lijkt me. Ik zou ook niet kiezen voor 5 dagen creche of opvang..dat kan nooit goed zijn voor een kind.

Pientje

Reactie voor op de website?

28.70. Stichting Mama Wil

Stichting Mama Wil maakt vrouwen uit Oost Nederland financieel onafhankelijk door middel van Inspiratie Cafés.

Reactie voor op de website?

28.71. Verstandige moeder

Hallo Sandra, Jij bent een verstandige moeder aan dit soort zinnige opmerkingen hebben we allemaal iets. We moeten het met elkaar doen. Buitenshuis werken is voor niemand slecht.

Wil je thuis zitten/werken ook prima. Zelf zou ik niet fulltime willen werken of hele dagen thuis blijven.

En moeders doe eens niet zo raar met opmerkingen van dat de criminaliteit omhoog schiet volgens mij is dat een heel andere discussie.

Persoonlijk vind ik, dat moeders die gescheiden zijn niet verplicht moeten gaan werken als de kinderen vijf jaar zijn. Kinderen van gescheiden ouders hebben het vaak al moeilijk. Ze zouden wel in de schooluren iets voor anderen kunnen doen.

groet, Lutina

Reactie voor op de website?

28.72. Vrouwen dom zonder baan?

Ik zit hier achter de pc uit te zoeken hoe het straks in zijn werk gaat als ik niet meer werk. Ik wil namelijk stoppen om beter voor mijn kinderen te kunnen zorgen (2,5 jaar en 7 maanden). En ik wist eigenlijk niet dat er zo moeilijk over gedaan werd door de buitenwereld over het niet hebben van een betaalde baan. Ik wil graag mijn kinderen beter begeleiden in het leven zodat het "hopenlijk" geen criminelen worden. Want gebrek aan goede begeleiding is in mijn ogen de grootste oorzaak van hoe de jeugd tegenwoordig met elkaar omgaat.

Ik werk nu 2 dagen in de week en mijn man werkt onregelmatige diensten waardoor onze kinderen onregelmatig opgevangen worden door een gastouder. Was het nou nog regelmatig, dan was het nog anders, maar juist die onregelmatigheid zorgt ervoor dat ik thuis alles zeer gestructureerd moet doen om de kinderen in het gareel te houden. Dus als ik thuis zou zijn, zouden mijn kinderen rustiger zijn, mijn man zou rustiger zijn (hij vindt het lastig om heel de dag voor de kinderen te zorgen en van alles gedaan te krijgen) en ik zou me een stuk minder zorgen maken over nu en de toekomst.

Nu alleen het financiele plaatje nog... Hoe gaan we verder zonder mijn salaris... Dan maar niet naar Griekenland!!!

Esther

Reactie voor op de website?

28.73. Niet dom

Hoihoi Esther,

Een aantal jaren geleden heb ik hetzelfde gedaan. Ik kon het allemaal niet meer bolwerken met oppas en de oudste die naar school ging en nog een peuter thuis. Ik ben toen gaan rekenen en toen bleek dat ik met een halve baan voor 100 gulden per maand werkte!(1 auto weggedaan, geen oppas meer, belastingvrije voet) Natuurlijk bouw je ook geen pensioen meer op.

Ik heb er toen voor gekozen om zelf gastouder te worden voor 2 kinderen maximaal 3 dagen per week. Ik kon altijd huis zijn als iemand ziek was en ik kon op school helpen en het huishouden doen en verdiende ook nog eens 400 gulden per maand bij.

Het is ons goed bevallen, ik ben na 4,5 jaar (en nog 2 kindertjes) weer een paar uurtjes begonnen en nu werk ik 80%.

Jetje

Reactie voor op de website?

28.74. Geen werkende moeder?

Laat ik mij eventjes voorstellen, ben Judith moeder van 7 momenteel zwanger van onze 8-ste.

Die mevrouw Verstand heeft kennelijk geen verstand en zeer waarschijnlijk geen kinderen. Volgens mij werken thuisblijfmoeders net zo hard als de werkenende moeders buitenshuis. Tenminste als ik naar mijzelf kijk.

En ik leer elke dag nieuwe dingen van, door en met de kinderen. Daarbij zie ik mezelf eigelijk wel als een manusje van alles, van dokter tot schoonmaakster (o nee dat mag je niet zeggen: interieur verzorgster.) Het enige probleem is dat ik dit allemaal thuis beoefen en niet uitbetaald word.

Ik kan natuurlijk mijn buur of vriendin gaan vragen om hier in huis te komen en dat ik dan bij haar de kinderen opvang en het huishouden op orde hou. Maar dat is dus wat ik in werkelijkheid thuis ook doe, en eigelijk is dat in mijn ogen niet eerlijk. Zodra ik bij een ander oppas en het huis schoonmaak mag ik dit opgeven als "werk" en verdien ik dus geld. Maar ik mag dit niet doen als ik het in eigen huis doe wanty dan zijn wij maar een dom stelletje huisvrouwen die maar op hun kont zitten te niksen.

Het is al meerdere keren gezegd, maar ik zeg het ook nog wel een keer. Laten die mensen die denken dat wij dom zijn maar eens meedraaien in ons gezin! Ik heb de laatste tijd alleen maar afspraken gehad, en heb inmiddels weer meer geleerd, ook dat er nog steeds enorme wachtlijsten zijn in ziekenhuizen en waar ik dus halve dagen zit omdat het dan ook nog eens uitloopt. Dan kun je ons wel dwingen om te gaan werken, maar dat zal de baas echt niet leuk vinden om steeds maar te horen. Tja, het loopt uit hier dus ik kan niet (meer) komen en kom morgen wel weer. Denk dat ik dan heel snel een andere baan moet gaan zoeken!

Nee, ik ben niet dom, ik ben juist heel intelligent doordat ik weet wat onze kinderen nodig hebben en ik ze tot volwassenheid kan laten opgroeien.

gr Judith

Reactie voor op de website?

28.75. Uitslag enquête onder thuisblijfmoeders


In november en december 2010 heb ik thuisblijfmoeders via internet opgeroepen om mijn enquête in te vullen. En daar is goed gehoor aan gegeven. Ik kreeg 162 reacties, waarvan ik er 152 heb kunnen verwerken. Leuke reacties, maar ook hele verdrietige verhalen. Hierdoor heb ik een goed inzicht gekregen in de mening van thuisblijfmoeders. Dit is erg behulpzaam geweest voor het schrijven van mijn boek.
Daarom wil ik bij deze, iedereen die mijn vragenlijst heeft ingevuld, van harte bedanken! Wil je graag weten hoe het verder gaat met het boek en wanneer het uitkomt? Houd dan mijn blog in de gaten op: . www.thuismetkinderen.blogspot.com
Dan een aantal leuke weetjes die uit de enquête naar voren gekomen zijn. Er zijn 152 enquêtes verwerkt. Daar was een man bij, maar voor het gemak zal ik hem ook thuisblijfmoeder (m/v) noemen. De gemiddelde leeftijd van de thuisblijfmoeders is 35 jaar. Hun partners zijn iets ouder, gemiddeld bijna 38. Het eerste kind kreeg de vrouw op haar 25e, wat drie jaar jonger is dan de gemiddelde Nederlandse vrouw (CBS).
73% van de thuisblijfmoeders heeft hier bewust voor gekozen. Voor 13% was het noodzaak (bijvoorbeeld door werkloosheid of ziekte), bij 14% was het een samenloop van beide. Bijvoorbeeld wanneer ze door een verhuizing haar baan kwijtraakte en toen merkte liever thuis te blijven en besloot geen nieuwe baan te zoeken.
Toch gaat ook het leven van een thuisblijfmoeder niet altijd over rozen. De helft van de vrouwen vindt het werk als thuisblijfmoeder ‘meestal leuk’. Een derde vindt het geweldig! Een op de tien is veel minder enthousiast.

Maar wat doen de thuisblijfmoeders de hele dag met hun kinderen? Vooral als het weer niet geweldig is en er ook nog eens een klein budget is? We zijn allemaal gek op knutselen. Kleien, verven, tekenen, handwerken en knutselen met kosteloos materiaal. Ook zijn we graag creatief in de keuken. Koekjes bakken werd vaak genoemd, maar ook pizza’s bakken en popcorn poffen. Over televisie zijn de meningen ernstig verdeeld. 16% geeft aan op zo’n dag de kinderen ook even achter de computer of tv te zetten. Een klein deel van de respondenten heeft bewust geen televisie in huis.

Verder waren er nog vragen over de financiën (blijken meestal erg mee te vallen nadat de baan is opgezegd), de voor- en nadelen van het thuisblijfmoederschap (‘mensen kijken op je neer’) en of ze nog goede tips hebben voor andere thuisblijfmoeders. Wil je daar meer over weten, of lezen wat de thuisblijfmoeders nog meer allemaal voor activiteiten doen met hun kinderen? Jezelf vergelijken met collega’s of liever tips opdoen uit hun ervaringen? Houd mijn blog dan in de gaten, voor wanneer mijn boek uitkomt met alle resultaten en natuurlijk ook mijn eigen ervaringen als juf en thuisblijfmoeder.
Je kunt op mijn blog ook een reactie achterlaten, dan zet ik je op de lijst geïnteresseerden.
Met vriendelijke groet, Pauline Niers.

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Zijn vrouwen dom zonder baan buitenshuis

 1. En wat dan?
 2. Werkloze vrouwen?!?
 3. Iemand heeft de verkeerde achternaam...
 4. Verstand? what\'s in a name....
 5. Hoezo verstand?????
 6. Samendelen en welzijn grondslag van economie
 7. Hoezo vrije keuze?
 8. Vrije keuze?
 9. De straf voor scheiding?
 10. Waar blijft het geld
 11. Wat is goed voor kinderen
 12. Het gezin is een bedrijf
 13. Meltpot
 14. Domme thuisblijvende moeders?
 15. Brief aan mevrouw Verstand
 16. Huisvrouw bestaat niet???
 17. Perfecte verwoording Marjolein
 18. Wat is discriminatie?
 19. Spelletjes, ouders geen tijd
 20. Advocaat van de duivel spelen
 21. Werkende ouders geen spelletjes?
 22. Waar blijft de keuzevrijheid?
 23. Iemand van buiten zoeken
 24. Gedwongen te werken
 25. Werken!
 26. Ideaal?
 27. En de vader?
 28. Opvangprobleem kind
 29. Boos gevoel!
 30. Oplossing??
 31. Deelname aan werkproject positief
 32. Erkenning?
 33. Zelfstandig, nuttig
 34. Intelligente kinderen
 35. Niet werkende vrouwen - gezin hoeksteen samenleving
 36. Hoezo, niet werkende vrouw?
 37. Ik wordt er een beetje moe van
 38. Gelukkig
 39. Het is een voorrecht
 40. Zeuren en klagen
 41. Investeren in echte valuta
 42. Eeuwenoude discussie!
 43. Taak, geen baan
 44. Werken werken werken
 45. Luxe positie
 46. Voorrecht om thuis te blijven?
 47. Daar gaan we weer...
 48. Verspil je energie toch niet hieraan; stop die sámen in onze kinderen!
 49. De tijd waarop je werk
 50. Mannen ook
 51. Moeders kunnen het niet snel goed doen
 52. Alles heeft twee kanten
 53. Werken en een verstandelijk gehandicapt kind
 54. Herkenning werken met v.g. kind.
 55. Werkende moeders gezonder
 56. Gedwongen werken.
 57. Dan moet je er zelf (financieel) voor zorgen
 58. Dan moet je er zelf (financieel) voor zorgen
 59. Die eeuwige discussie
 60. Ouderwetse moeder of werken?
 61. Tuttige moeder?!
 62. Geen baan buitenshuis
 63. Hoi Edith
 64. Herintreden is niet zo moeilijk!
 65. re Edith
 66. Zijn thuiswerkende vrouwen dom?
 67. Reply Joke Thuiswerkende vrouwen
 68. Vrouwen dom zonder baan?
 69. @ Wilco
 70. Stichting Mama Wil
 71. Verstandige moeder
 72. Vrouwen dom zonder baan?
 73. Niet dom
 74. Geen werkende moeder?
 75. Uitslag enquête onder thuisblijfmoeders

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.