Groot Gezin
Thema pagina
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

25. Operatie Opvoeding

Bericht uit de elektronische nieuwsbrief van de redactie van het VPRO televisieprogramma DNW:
  MA 18 maart 2002, 20.35 UUR, NET3: OPERATIE OPVOEDING =

  Voor het welvarende kind van nu is niets goed genoeg. De beste crèche, de beste voeding, de beste school, de beste hobby. Het houdt niet op. Soms lijkt het wel het oude communistische kolchozmodel dat we op onze kinderen loslaten. Een vijfjarenplan en controle tot in de details. Maar we merken al gauw dat we onze kinderen vroeg uit het zicht verliezen. Vanaf het moment dat ze op school zitten komen de exotische toverwoorden: Pokémon, flippo, Happy meal, Breezer, Nokia, Chat, SMS. Dat wordt hun wereld. En wat dan? Wat kunnen wij dan nog met onze opvoedingsidealen?

  Onze kinderen wandelen onze invloedssfeer uit en vinden een geïndividualiseerd consumentenparadijs waar de klant koning is. Maar het is nog steeds een kind, niet in staat tot het zelfstandig nemen van beslissingen. Bij een kind horen volwassenen die het kind beschermen tegen het grenzeloos experimenteren. De vraag is waar we als volwassenen staan om die grenzen traditioneel te bewaken. In het individualiseringstijdperk heeft een ieder recht op zelfontplooiing, dus hebben we het druk. Ook wordt over het algemeen verondersteld dat iedereen, ook de jongeren, zijn eigen boontjes kan doppen. Dit heeft geresulteerd in een beeld van een samenleving waarin de jongere kan doen en laten wat hij wil en waar de ouder na verloop van tijd verbaasd toekijkt hoe mondig zijn kind wel niet geworden is.

  Zo treffen we ons gezin van vandaag aan: iedereen is vrij en we leven een beetje langs elkaar heen. Teruggetrokken in ons huis, ons werk, onze hobby, ons netwerk. De zelfontplooiing gaat boven alles. De sociale controle van de gemeenschap om ons heen past niet meer in het wereldbeeld. Geen wonder dat de opvoeding een operatie wordt: Ons kind zit op een megaschool met 2000 leerlingen waar hij zich een nummer voelt. Vervolgens loopt hij SMS-end met vrienden naar huis en neemt dan plaats achter de computer om te chatten of games te spelen. Of kijkt naar TMF. En als het weekend is gaat hij naar de megadiscotheek om pas om half zes weer in het ouderlijke huis terug te keren. En waag het niet, ouder, om er iets van te zeggen.

  Moeten we naar een opvoedcursus om te leren hoe we hiermee om moeten gaan? Of moeten we de opvoeding overlaten aan al die instanties die zich, bewust of onbewust, in die opvoeding mengen? In deze aflevering van DNW zien we de verantwoordelijkheid voor de opvoeding op straat liggen. Die is de ouders ontglipt en ligt nu voor het oprapen. Naast de school zijn er genoeg instanties die zich ermee bezig houden: het reclamebureau, de televisiepresentator, de jongerenwerker en de portier van de discotheek. Allemaal soldaten in de operatie opvoeding, maar ieder met een eigen strijdplan…

  == AUDIOCHAT ==

  Direct na de uitzending van maandag, kunt u op onze website tijdens een live audiochat uw vragen stellen aan mensen uit de uitzending, de redactie van DNW en enkele opvoedingsdeskundigen. De chat begint om 21.30, inloggen via: dnw.vpro.nl.

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.