Groot Gezin
Thema pagina
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

34. Energiebesparing

Komend jaar gaan de energieprijzen flink omhoog. Dat grootgezinsmanagers zuinig met energie omgaan blijkt wel uit de volgende tabel (getallen overgenomen uit Kontaktblad Groot Gezin):

   
aantal
personen
123456+   123456+
  totaal verbruik       per persoon

Met die stijgende prijzen zullen we dus extra creatief moeten zijn met het omlaag drukken van het verbuik. Graag uw tips!

Reactie voor op de website?

34.1. Energiebesparing op het internet

Wat biedt het internet over energiebesparing?

Reactie voor op de website?

34.2. In het kader van de bezuinigingen......

... hebben wij een dubbele elektriciteitsmeter met een AVOND-tarief (geen nachttarief!!). Dit goedkope avondtarief duurt dagelijks van 21.00 tot 08.00 uur, het hele weekend en op erkende feestdagen. Bij het avondtarief betaal je overdag 40 cent per kWh (normaal 36 cent) en ‘s avonds slechts 29,5 cent. Het vastrecht is 15 gulden/maand (normaal 11 gulden/maand). NACHT-tarief kost maar 26,5 cent, maar de tijd die je hiervan kunt profiteren is veel ongunstiger (23.00 - 07.00 uur).

Vooral die twee extra uurtjes ‘s avonds leveren voor ons een leuke besparing op. De grootverbruikers (vaatwasser, wasmachine) zetten we om 21.00 uur aan. De eerste ronde is dan om ong. 22.30 uur klaar. De vaat wordt voor bedtijd opgeruimd en de was hangen we op (binnen) of zetten ‘m in de wasdroger. De droger en eventueel een tweede portie was gaan dan ook voor het lage tarief. Bovendien branden er ‘s avonds voor 23.00 uur veel meer lampen en wordt er meer TV gekeken dan na 23.00 uur, dus dat voordeeltje neem je gelijk mee.

De (elektrische) oven gebruik ik meestal alleen in het weekend. De beddenwas doe ik op zaterdag: zaterdagmorgen bedden afhalen, wassen, buiten drogen (bij slecht weer in de droger) en ‘s middags weer op de bedden. Hoef ik ook niet op te vouwen en op te ruimen. Strijken doe ik ook zo veel mogelijk tijdens de goedkope uren. Bovendien probeer ik de strijk te beperken door het wasgoed heel netjes op te hangen. Het liefst op kleerhangers: zo kun je op een paar meter heel veel wasgoed kwijt en je hoeft veel minder te strijken. Ook grote handdoeken passen dubbelgevouwen op een broekenhanger! Eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat ik geen bedplassers heb, dus ik kan de was “plannen”.

Iedereen stopt zelf z’n eigen wasgoed in de juiste wasmand (wit-kleur-spijkergoed). Controleren moet natuurlijk wel, want hoe leg je bv. een kind van vier uit dat het mooie bloesje dan wel wit is, maar een wasbeurt op 80 graden toch echt niet verdraagt!? Alles wat ik trouwens in de zakken van de wasmand-kleren vind (geld, speelgoed, belangrijke briefjes, sieraden etc.) is van mij en blijft van mij....... Eenmaal per kwartaal kan de oorspronkelijke eigenaar zijn of haar bezit eventueel van mij terugkopen. We bepalen dan samen de “prijs”, bijvoorbeeld een karweitje.

Ik vul de wasmachine trouwens vaak in de ochtend, ik laat ‘m dan even volpompen en zet ‘m weer uit. De was kan weken en ‘s avond met een korter programma op een lagere temp gewassen worden.

Terug naar het stroomverbruik: bewegingsmelders in de gang en op de trappen zijn reuze handig. De lampen gaan automatisch aan (geen gedoe om met overvolle handen een lichtknopje te vinden) en wat nog belangrijker is: na 10 seconden gaan ze automatisch weer uit. Als je voor driekwart boven bent, gaat op de volgende verdieping de lamp branden. De tijd kun je uiteraard zelf instellen: bij langere trappen/gangen zul je meer tijd nodig hebben. Bij de kelder hebben we een deurcontactje-a-la-koelkast: deur open = lamp aan.

Overdag de laminaatvloer even vegen met een “swiffer” (je weet wel, zo’n statisch geval waar van alles aan blijft hangen) en alleen stofzuigen tijdens de goedkope uren..... Ook dit is op jaarbasis leuk.

Overigens: ik vind het besparen een sport en een sport moet per definitie leuk zijn. Dus brandt op alle slaapkamers wel een nachtlampje en hebben we op de plekken waar we goed moeten kunnen zien ook een flink grote (spaar)lamp. En wil “men” op woensdagmiddag warme broodjes, dan gaat de oven gewoon aan.

Ondanks het feit dat we een klein kantoor aan huis hebben, waar overdag continue stroom verbruikt wordt, zitten we aan een jaarverbruik van 3000 kWh, waarvan bijna 75% tijdens de nachttariefuren verbruikt wordt. De besparing betreft dan wel geen reusachtige bedragen, maar alle kleine beetjes helpen....

Ik hoop dat er iemand iets aan dit verhaal heeft. Ongetwijfeld zijn er velen onder u die veel betere ideeën hebben. Mogen wij er ook van profiteren?

Erika

Reactie voor op de website?

34.3. Dalurentarief

NRE heeft dalurentarief . Van negen uur s avonds tot 7 uur s ochtends, plus in de weekenden de hele dag en op feestdagen de hele dag.

Ook Essent kent het dalurentarief!

Reactie voor op de website?

34.4. Tarieven regionaal

Wij zijn overgestapt van Nuon naar Evolta, en het avondtarief is gewoon gebleven. Ik heb het even nagekeken, want ik wist het niet helemaal zeker. Op hun website staat:
    *) indien piekuren op werkdagen van 7.00-23.00, daluren van 23.00-7.00 + weekeinden en feestdagen. In sommige gebieden beginnen de daluren al om 21.00. Als gevolg hiervan kunt u langer gebruik maken van het daltarief. Dit vertaalt zich in een iets hoger piektarief: ? 0.09556 per kWh. Indien u in een regio woont waar de daluren standaard om 21.00 beginnen is dit reeds verwerkt in onze calculatie.
Dus blijkbaar ligt het aan de regio waar je woont.

Groetjes, Jolanda

Reactie voor op de website?

34.5. Supergoedkoop alternatief voor swifferdoekje

In plaats van een swifferdoekje doe ik heel vaak een stukje keukenrol om de swiffer heen. Ik heb een golden retriever en 4 kinderen en daarmee haal je de hondenharen en het verdwaalde zand heel snel bij elkaar. Even het zand opvegen met stoffer en blik en je kan er weer even tegen tot je tijd hebt voor de grote stofzuigerbeurt.

Erica

Reactie voor op de website?

34.6. Dalurentarief

Hallo,

Wat moet ik doen om met het daltarief van essent te werken, wat zijn de kosten en besparingen?

Met vriendelijke groet, L.v.Lieshout

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Energiebesparing

  1. Energiebesparing op het internet
  2. In het kader van de bezuinigingen......
  3. Dalurentarief
  4. Tarieven regionaal
  5. Supergoedkoop alternatief voor swifferdoekje
  6. Dalurentarief
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.