Groot Gezin
Thema pagina
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

57. Een vraagje over wecken.

Wij hebben een gezin met 4 kinderen. Heel gezellig. Ik bak sinds januari zelf brood dat is heel erg leuk.

Nu ga ik zelf een groente tuintje beginnen en mijn oudste dochter (10) wil graag een bloementuintje, dus dat combineren wij.

Nu heb ik sinds kort een weckketel. Er zitten genoeg receptenboekjes bij, maar is er misschien iemand die het ook doet of weet hoe het precies gaat.

Ik wil namelijk ook graag weten of je ook stoofperen kan wecken.

Groetjes Mieke

Noot redactie: Kijk eens in het Weckboekje!

Reactie voor op de website?

57.1. Wecken

Beste Mieke, Wij wecken ook sinds een jaar of vijf. Je moet wel de nieuwste weckglazen hebben: die kun je luchtdicht vullen. En verder goed schoon werken, zie het weckboekje, dit kochten wij bij de Welkoop, daar hebben ze veel weckspullen. Wij koken ook eerst alles over en ook de glazen afvullen met kokend water en lang genoeg wecken.

Veel succes, het is best wel veel werk maar veel voldoening.

groetjes Luus.

Reactie voor op de website?

57.2. Wecken

Wij maken de stoofperen gewoon volgens recept. Daarna in de weckpotten en een halfuurtje in de weckpan. Gaat prima!

Annemarie

Reactie voor op de website?

57.3. Appelmoes wecken

Hallo Annemarie,

mijn peren zijn gelukt, ik heb naast suikerwater met kaneel (van te voren opgekookt) géén gekookt water in de weckpotten gedaan is dit fout? Zelf denk ik dat het nu minder lang houdbaar is, klopt dit?

Vanmiddag wil ik appelmoes wecken, hoe lang moet dit in de weckketel en welke teperatuur heeft het nodig?

tot hoors,

Joyce Janssen.

Reactie voor op de website?

57.4. Appelmoes wecken

Ook ik weckte jarenlang met een weckketel, in de nieuwe keuken had ik geen zin meer in zo'n zware pan op het fornuis. Heb een aantal jaar de wecksflessen in de oven gezet, dit ging ook prima. Maar ja je kent dat wek druk oven schoonmaken, geen zin in allemaal veel te omslachtig.

Sinds 2 jaar bewaar ik de glazen potten uit de winkel, wel met metalen deksel! Uitwassen met heet sodawater, appelmoes er kokendheet in gieten, potten opkop aflaten koelen dan pas draaien! De potten blijven op een enkeling na zeker een jaar vacuum!

Tot de nieuwe oogst. Veel minder werk!

Met vr. groet hejo

Reactie voor op de website?

57.5. Weckboekje

Wij hebben een weckboekje gekocht bij de welkoop/boerenbond.

Veel succes L van Garderen

Reactie voor op de website?

57.6. Wecken zonder ketel

Ik lees nergens over wecken zonder ketel. Ik weet van vroeger dat mijn moeder weckte, met op de deksel een klein beetje spritus aan te steken en als het bijna op gebrand was deed ze de deksel erop en die bleef zitten.

Een enkele keer smaakten de bonen weleens naar spiritus of de deksel ging los.

A.M.Eijgermans

Reactie voor op de website?

57.7. Wecken zonder ketel

Ik lees nergens over wecken zonder ketel. Ik weet van vroeger dat mijn moeder weckte, met op de deksel een klein beetje spritus aan te steken en als het bijna op gebrand was deed ze de deksel erop en die bleef zitten.

Een enkle keer smaakte de bonen weleens naar spiritus of de deksel ging los.

Reactie voor op de website?

57.8. Wecken zonder ketel

Ja, inderdaad, wecken met spiritus. Maar er was nog een methode. Met een waterstraal. Je deed met een slangklem een klein apparaatje aan de kraan. Hieraan zat een slang met aan het uiteinde een naald. Die deed je tussen fles en deksel, stevig aandrukken, kraan voluit open en door het vacuum wat ontstond ging de fles dicht. Het handigste was natuurlijk als je tegelijkertijd ook een paar emmers water nodig had.

A.Meijers

Reactie voor op de website?

57.9. Wecken zonder ketel

Hallo, ik heb wel een weckketel, maar gebruik hem amper, vind het teveel werk. En vind het zonde van mijn nieuwe fornuis. Zelf doe ik de bonen, etc. in de vriezer, maar weck wel de appelmoes en vruchten. Dit doe ik als volgt. Was glazen potten {wel met blikken deksel} met heet sodawater uit, giet het in te wecken spul er kokend heet in tot maximaal. Draai met een theedoek de deksel erop, want het is loeiheet. Vervolgens de pot op de kop laten afkoele. En dan is het minstens een jaar houdbaar.

Het proberen waard! Met vriendelijke groet Hejo

Reactie voor op de website?

57.10. Vraag over wecken van appelmoes

Ik heb geprobeerd appelmoes in de snelkookpan te steriliseren, maar kon nergens vinden hoelang dat zou moeten. Dus maar wat geprobeerd. Bij 10 minuten (nadat het rode knopje op twee streepjes staat) wordt de appelmoes rose, bij 6 minuten iets minder. Maar in beide gevallen is de mooie appelmoeskleur weg.

Weet iemand hoelang het zou moeten?

Groet, Martine

Reactie voor op de website?

57.11. Wecken zonder ketel

Ik weet dat mijn moeder vroeger een vloeistof haalde bij de drogist (in een klein flesje), daar moesten een paar druppeltjes van op het deksel. Dat moest je dan aansteken en als het brandde, de deksel op de pot doen en vastmaken met de klem. Als de pot was afgekoeld, kon de klem eraf. Weet iemand wat voor vloeistof dit is en of het nog te koop is?

groet Fransje

Reactie voor op de website?

57.12. Smaak na wecken

Vorig jaar heb ik met veel plezier heel veel groentes van de tuin geweckt. Echter de smaak valt vies tegen. Sperciebonen, doperwten en tuinbonen smaken zurig en wortelen heel melig. De bietjes smaken helemaal nergens naar. Heeft iemand een idee waardoor dit komt? Ik doe er geen suiker en zout in, maar volgens mij kan dat de oorzaak niet zijn.

Marqui

Reactie voor op de website?

57.13. Wecken zonder ketel

Volgens mij kan je ook wecken in de oven, met water in de vleesplaat? Weten jullie al wat die druppels zijn? Ik ken ze van ongeveer dertig jaar geleden en weet niets wat het is maar het lijkt me handig om de laatste lucht uit de pot te krijgen!

groet Ria

Reactie voor op de website?

57.14. Druppels

Hoi Ria,

De druppels die je zoekt heten Feriadruppels en zijn te koop bij een ouderwetse drogist of misschien nog bij de firma Feria zelf.

Grt. Leentje

Reactie voor op de website?

57.15. Peertjes stoven of inmaken.

Reactie op Een vraagje over wecken.

Ik reageer mss een beetje laat maar toch even een reactie. Wij stoven en maken al jaren peertjes. De beste peren die je kunt gebruiken om te stoven of in te maken zijn St. Remi's peren, een harde peer. Die je het best (binnenkant zwarte kleur) in een gietijzeren pan klaar maakt, ongelooflijk maar waar. Na een tijdje worden de peertjes rood van kleur, en zijn om in te maken zeer geschikt.

Ronny

Reactie voor op de website?

57.16. Druppels en zurige weck!

ik kan niet achterhalen hoe oud deze berichten zijn en heb niet alles gelezen maar ik weck al meer dan dertig jaar.

De feria druppels zijn zeer ongezond n.l E211, echt vermijden! En als de weckgroenten zurig worden heeft dat te maken met kunstmest op de tuin. Je kunt dit voorkomen door de flessen een dag later nog een keer kort te verhitten. Deze ervaring heb ik met wortelen en spekbonen. Verder kun je super wecken in alles wat een twist-off deksel heeft, maar niet geopend met zo'n wuppert! Deksels mogen niet beschadigd zijn. Als ik twijfel, doe ik er heet water uit de kraan in, en trekt hij dicht, dan isie goed om te wecken.

Sjaan

Reactie voor op de website?

57.17. Wecken met de snelkookpan is altijd beter

ik heb een 21 liter snelkookpan gekocht (pressure canner) en nieuwe weckflessen (stortglas vorm)met beugels. de temperatuur kan tot 120 omhoog gaan en dan gaan alle bacteriën beslist dood tot zelfs de gevaarlijke ebola toe. de weckflessen kan ik stapelen in de snelkookpan, voordelen korte tijden, geen open flessen meer, zeer lang houdbaar, per fles moeten de ingrediënten toegevoegd worden, geen extra werk door gekookte produkten achter in flessen te moeten doen en opnieuw te koken, dit lijkt mij alleen maar voordelen te hebben, indien er belangstelling is voor meer info stel ik deze ter beschikking

rienus

Reactie voor op de website?

57.18. Wecken met snelkookpan is altijd beter.

De heer Rienus heeft het over het Ebola-virus, terwijl hij eigenlijk de volgende bacterie bedoelt: De botulisme bacterie (Clostridium botulinum). Dit is een sporenvormende bacterie die bestand is tegen koken. Deze bacterie groeit alleen goed in een omgeving zonder lucht.

Graag dit even rechtzetten, een virus is geen bacterie.
groetjes,
Jacques.

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Een vraagje over wecken.

 1. Wecken
 2. Wecken
 3. Appelmoes wecken
 4. Appelmoes wecken
 5. Weckboekje
 6. Wecken zonder ketel
 7. Wecken zonder ketel
 8. Wecken zonder ketel
 9. Wecken zonder ketel
 10. Vraag over wecken van appelmoes
 11. Wecken zonder ketel
 12. Smaak na wecken
 13. Wecken zonder ketel
 14. Druppels
 15. Peertjes stoven of inmaken.
 16. Druppels en zurige weck!
 17. Wecken met de snelkookpan is altijd beter
 18. Wecken met snelkookpan is altijd beter.

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.