Groot Gezin
Thema pagina
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

8. 3 kinderen onder de 3 jaar

Hallo,

Mijn naam is Monique en ik ben 27 jaar. Eind augustus verwacht ik samen met mijn man ons derde kindje. We zijn al de trotse ouders van een zoon van 2 jaar en 2 maanden en van een zoon van 11 maanden. We zijn dolgelukkig met de komst van de derde, maar het tempo waarin was niet helemaal gepland. Daarom schrijf ik dit. Tussen de eerste 2 zit 15,5 maand en tussen de laatste twee zit straks 16,5 maand. Erg kort op elkaar dus. Op zich heel leuk, bij de eerste 2 hebben we daar ook bewust voor gekozen, maar het is wel aardig aanpoten. Bij de derde wild we iets langer wachten (max 2 jaar verschil dat wel). Maar het ging sneller. Heel fijn voor de kinderen zelf, maar we houden ons hart vast over hoe druk we het gaan krijgen en hoe we het financieel gaan doen.

Nu is mijn vraag simpel weg: reacties. Hoe ervaren anderen het als ze de kinderen zo dicht op elkaar hebben (min. 3 kinderen). Wat zijn de leuke dingen, maar ook wat zijn de minder leuke dingen. Tips zijn natuurlijk van harte welkom, maar gewoon verhalen wil ik ook graag lezen, want ik kan tot nu toe nergens verhalen hierover vinden en dat vind ik erg jammer. We zullen toch niet de enigen zijn?

Ik hoop veel verhalen te kunnen lezen na deze oproep.

Groetjes Monique

Reactie voor op de website?

8.1. Re: 3 kinderen onder de drie jaar

Monique,

Als mensen je straks zien lopen met 3 kids dan is stellig de eerste reactie: Wat druk zeg, Jij liever dan ik. Onze oudste was bijn 20 maanden toen de tweeling kwam. Tip: geef de andere kinderen ook wat tijd, dus laat ze iets langer opblijven en ga dan alleen een boekje lezen of zo. Onze oudste heeft het er heel moeilijk mee gehad.

Verder geniet van je zwangerschap. Het eerste jaar is het moeilijkst maar daarna helpen ze steeds meer elkaar. Voor het financiële gedeelte let goed op de aanbiedingen, scheelt veel geld en koop kleding en schoenen in de uitverkoop. Ik krijg ook veel kleding en ruil veel met vriendinnen dat scheelt ook veel geld maar bovenal geniet lekker van die eerste jaren.

Lyda

Reactie voor op de website?

8.2. Gaat het gevoel wel over? reactie op Ik wil er nog 1

Wij hebben zelf 2 dochters en ik zou er nu best nog 1 willen (jongste is 9 maanden) vandaar dat ik hier belandde om te kijken wat de ervaringen zijn.
Natuurlijk vindt iedereen zijn eigen gezin geweldig of er nou 7, 6 4 of 1 kind is. Tuurlijk zeg je niet ik had wel minder gewild want je hebt het over je eigen kindjes. Wat ik wel wil meegeven dat ik wel kan meevoelen met die vader dat er ook nog andere dingen meespelen in het leven. Kinderen weten niet beter die worden met liefde groot dus al die praktische aspecten overwin je wel.

Maar ik zie om me heen genoeg moeders die alleen maar liefde geven aan de kinderen (ook al zijn het er maar 1 of 2). Ze vergeten gewoon dat . En de man staat er maar bij. Heb je na al die energie en liefde voor je kinderen nog wel energie voor je relatie? Kinderen komen voort uit de liefde van de ouders voor elkaar! En die moet je ook koesteren en aandacht geven. En dus moet je ook samen 100% eens zijn over wel of geen kinderen!

En die wens voor kinderen? Dat gaat nooit over denk ik! Op een gegeven moment moet je afscheid nemen van het idee dat er geen kinderen komen. En dat is lastig of je er nou 1,2,3,4,5,6 hebt of meer. Er zijn genoeg vrouwen die de overgang erg vinden omdat ze dan niet meer vruchtbaar zijn!! Het proces dat je gewoon niet meer zwanger gaat worden en daarvan afscheid nemen is lastig. Maar daar maakt nog een kind het echt niet minder om. Yolanda

Reactie voor op de website?

8.3. aftellen is begonnen

Hallo allemaal,

Het is wat lastig typen, want de buik die er voor hangt, heeft ongekende vormen aangenomen... 12 februari ben ik uitgerekend van ons vierde kind, en dat binnen 4 jaar, ik heb al wat eerder van me laten horen.Daar het meisje niet groot is, sta ik verbaasd van de hoeveelheid vruchtwater die we kunnen verwachten, want ik pas niet meer in de auto, op de fiets, mijn loopje heeft niets meer te maken met de elegante pas die ik overgehouden heb aan 13 jaar balletles en mensen kijken me met onverholen medelijden aan.Mijn hoofd bevat 3 hersencellen ( ieder voor 1 kind), dus dat is een geluk bij een ongeluk, straks heb ik er nog 1 cel bij! Alles is geregeld, er ligt een grote ruggeprik klaar met mijn naam erop - ik ben een drama in bevallen- en zelfs het kraampakket is samengesteld.
En nu maar afwachten! ik ben het zo zat! Deze zwangerschap is door vaak ziek zijn behoorlijk tegengevallen, en soms hebben we het er wel eens over, 4 of 6 kinderen. Nu zeg ik 4 en klaar. Ik weet dat ik een 'baby-afkickperiode'nodig ga hebben, ik ben nog niet bekend met de 'luxe'van kinderen die al heel wat meer kunnen omdat ze 7 jaar en ouder zijn. Mijn vriend en ik hebben besproken dat we de eerste twee jaar niet te ondeugend naar elkaar zullen kijken met alle gevolgen (baby's) van dien. Om nou gelijk de boel op slot te gooien is zo definitief.
Maar nu krijgen we een kans om een nieuw huis te bouwen. Eentje dat we zelf helemaal naar onze wens kunnen inrichten, ook qua kamers. Nu slapen ze 2 aan 2 ( over een paar weken dan, he...), maar het is al een ongekende luxe om te denken aan ieder een eigen kamer. Maar er passen meer slaapkamers in. Tja, je voelt em al aankomen. Het is zelfs zo erg dat mijn broer -hij ontwerpt het huis- als eerste vroeg: "Dees, hoeveel koters gaan er nog komen?" Dan wordt je wel met de neus op de feiten gedrukt, want een nieuw huis bouw je in de regel maar 1 keer. We hebben de excuusjes voor de kamers al bedacht, hoor: een eigen kantoor voor mij, een logeerkamer... maar hoe we die ruimtes straks gaan invullen? Ik ben benieuwd. Eerst de bevalling door, genieten van ons vierde kind, en tussen de flesjes door beslissen hoeveel kamers er echt komen. Eigenlijk te zot voor woorden. Zo, moest t even kwijt.

Groet, Dees

Reactie voor op de website?

8.4. re: drie kinderen onder de 3 jaar

Hoi Monique,

Nou ook wij hebben het gehad 3 kinderen onder de 3 jaar en nu zelfs hadden we even 4 kinderen onder de vier (dochterje van 3, 10 jaar (nu inmiddels 4 en gaat naar school) een tweeling van 2,1 jaar en de kleine). Anderen zeggen bij voorbaat al goh wat druk. Maar ik denk: dan laat het over je heen komen. En het motto van als het vandaag niet lukt dan morgen. Maar zelf vind ik het goed te doen. Je bent de hele dag wel druk (werk daarnaast ook nog 50%), en mijn kinderen krijgen de aandacht die ze nodig hebben. Dan werk ik in de avonduren en dan is mijn man thuis en hebben we voor de overbrugging een goede oppas die dan 1 uurtje wil oppassen totdat manlief het overneemt.

tips:
*genieten het gaat al had genoeg
*ondanks de drukte neem ook tijd voor z'n twee-tjes en ga eens iets samen doen

Meid, succes met je zwangerschap en geniet ervan

Verder de tip van Lyda is zeker goed. Ook onze dochter gaat 15 minuutjes later en ze voelt zich dan ook al zo groot. Ook lezen we voor de kinderen een verhaaltje in bed voor en dan slapen. Dan nog even de aandacht alleen, is zo lekker voor iedereen

groetjes Moniek

Reactie voor op de website?

8.5. re: 3 onder de 3

Moniek en Lyda,

Hartstikke bedankt voor jullie reactie. Dat bedtijd gedeelte zal ik zeker onthouden. Op dit moment gaan de oudste 2 samen. Meestal (als mijn man en ik samen thuis zijn) gaan we met zijn allen naar boven. Ze slapen ook samen op een kamer. De een geeft de jongste de fles en wiegt hem even en de ander legt de oudste in bed en leest een boekje voor en zingt een liedje. Dus dat werkt wel al goed. Maar met een derde is zo'n tijdsverschil wel een oplossig denk ik.

Ja, en genieten gaan we zeker wel, wat anderen ook zeggen.

De tijd voor ons tweetjes vind ik een stuk moeilijker in te delen. Wij wildem dit altijd wel, maar het draait toch veelal om de kinderen, het huishouden en werk. We hebben dan ook de pech dat we maar 1 geschikte oppas hebben in de buurt (opa en oma). En die kunnen door ziekte voorlopig ook niet opassen. Dus blijft het even bij een filmpje thuis voor de buis. Dat is wel eens jammer. We proberen maar voor ogen te houden dat dat wat makkelijker wordt als ze wat ouder worden.

Ik vindt het leuk als jullie nog eens reageren.

Groetjes Monique

Reactie voor op de website?

8.6. 3 kids in 15 maand.

Ook wij hebben 3 kinderen zeer kort op elkaar. Eerst werd onze zoon geboren en 15 maand later een tweeling (2 meisjes). De drukte viel me achteraf erg mee. Je wordt erg vindingrijk met de verzorging van drie kleine hummeltjes.

Ook wij geven ze alledrie extra aparte aandacht. Ze vinden het reuze gezellig om apart mee te gaan met de wekelijkse boodschappen. Deze extra aparte aandacht hebben ze zeker nu nodig (ze zitten n.l. alle drie in groep 3 van de basisschool, de oudste is blijven zitten).

We kijken op de baby- en peuterperiode erg goed terug. Aangeboden hulp was bij ons altijd welkom en hadden daar absoluut geen moeite mee. Tijdens bezoek/visite was er altijd wel iemand bereid de kleintjes te helpen met eten/voeden/verschonen. Probeer zo veel mogelijk te genieten van de kinderen, want als jij van hun geniet en lekker in je vel zit, dan krijg je dat van de kinderen vanzelf terug.

O,ja wat wij ook nog ingevoerd hebben bij ons in het gezin is de week van....... Het kind dat de week heeft, mag tussen papa en mama aan tafel, de telefoon aannemen, de voordeur openen en allerlei leuke werkjes, taakjes, die zoal aan de orde komen. Het kind dat de week heeft echter ook 1 moet-werkje en dat is tafel afruimen na het eten. Dit werkt erg goed en de kinderen vinden het leuk als ze de week hebben en toch ook weer een stukje extra aandacht.

Groeten, Ingrid.

Reactie voor op de website?

8.7. Gezellig druk

Wij hebben 4 kinderen gekregen in 4,5 jaar tijd, het is heel druk maar ook heel leuk, de kinderen hebben veel aan elkaar, en ze leren ook constant dingen van elkaar. We zijn heel blij als ze 's avonds alle 4 in bed liggen (en slapen, dit is niet altijd evident!) maar we zouden het niet anders willen!

Karin

Reactie voor op de website?

8.8. Helemaal onverwacht

Hoi, ik heb ook 5 kinderen, 4 jongens en 1 meisjes. Ik had het al bij de derde opgegeven dat ik nog een meisje zou krijgen omdat het aan mijn man z'n kant allemaal jongens zijn. En zijn ma zei altijd maar dat ik geen meisje zou krijgen en dat speelt mee in je hoofd. Ik vond dat heel jammer want ik wou ook kleedjes gaan kopen en staartjes maken. En plots drie maanden na mijn bevalling was ik zwanger, totaal onverwacht. En je kunt het al raden, het was een meisje. Ge kunt niet geloven hoe blij ik was. Nu, vier jaar later, ik heb mijn dochterje met leuke staartjes en mooie kleedjes. Maar zijt er maar zeker van, ze heeft heel veel jongensmanieren.

Weet je, voor haar is het niet zo leuk tussen al die jongens. Zij wil vaak dat er nog een meisje is zodat ze ook eens met meisjes speelgoed kan spelen, en mama kan niet altijd met haar bezig zijn. Ik vind dat ik de aandacht moet verdelen over 5 en niet alleen aan haar. Weet je, als deze kleine geboren is, verzorg hem met liefde en wie weet komt er onverwacht toch nog een dochter.

Ik wou een groot gezin en dat heb ik al. Ik wou dat het nog groter werd, maar mijn man wil niet meer. Ik vroeg me eigenlijk af er nog vrouwen zijn die nog meerdere kinderen willen maar waarvan dat de man het niet zie zitten, en hoe moeilijk zij het ermee hebben. Want ik heb het er heel moeilijk mee en ik weet niet wat ik moet doen. Ik heb al vele nachten zitten huilen. Ik weet ik heb een mooi groot gezin en ik mag van geluk spreken dat ik kinderen kan krijgen. Maar het gevoel is er dat ik terug zwanger wil zijn en dat ik weer een babytje in huis wil.

Zijn er nog vrouwen die dat hebben?

Nancy

Reactie voor op de website?

8.9. Jammer een meisje!

Ik snap jullie allemaal wel. Het is erg leuke om jongens of alleen meiden te hebben lijkt mij. Ik heb zelf 7 kinderen. Toen de laatste bij ons (was niet de bedoeling) een meisje was vond ik het helemaal niet leuk. De eerste 2 dagen heb ik niet naar haar omgekeken. Ik was zo gewend aan jongensdingen. Ik had namelijek 6 zonen. Toen onze dochter een jaar was leek het me leuke om jurkjes en staartje in haar te doen. Maar mevrouw wil er niks van weten. Alles wat jongen doen wil zij ook, poppen vind ze stom. En alles is ook papa papa papa. Dus ik snap best dat sommige 1 meisje of 1 jongen in het gezin niet leuk vinden.

nou de groeten. Liseth

Reactie voor op de website?

8.10. re: 3 kinderen onder 3 jaar

Leuk die verhalen te lezen over kinderen vlak achter elkaar. Wij hebben nu 4 kinderen, 2 jongen/meiden binnen 5 jaar en 2 maanden met tussentijden van respectievelijk 16, 17 en 28 maanden. De oudste is nu 5 jaar en de jongste net 9 dagen.

De drukte heeft volgens mij alles te maken met tijdsplanning, ik zou het eerder omschrijven als lekker bezig met af en toe wat hectische momenten bijv. als je op het punt staat om weg te gaan en de jongste 2 hebben een volle luier.

Vermoeiend is het wel als ze de hele dag elkaar in de haren vliegen omdat ze elkaar lopen te pesten (nu al) of dat ze met hetzelfde speelgoed willen spelen. Om dit patroon te doorbreken is voor ons erop uit te gaan bijv. naar een speeltuin of een rondje te wandelen.

Ik ben wel benieuwd hoe het zal gaan als mijn vrouw weer 2 dagen/week gaat werken en ik ze doorde weeks alleen naar bed moet brengen of wanneer ik ze het hele weekend alllen heb. De tijd zal het leren.

Ik heb me overigens nooit wat aangetrokken van de reactie van andere mensen op ons gezin. Nu de vierde geboren is krijgen wij al de vraag of dit toch echt wel de laatste is, ik antwoord dan dat als er nog kinderen bij komen het er minimaal twee zijn omdat ik niet van oneven aantallen houd.

John

Reactie voor op de website?

8.11. 3 onder de 3

Hoi Monique,

Wij hebben vier kinderen in vier jaar gehad. In de week dat onze oudste voor het eerst naar school ging werd onze jongste geboren. Er zit bij ons ook 15 maanden tussen, alleen tussen de 2e en de 3e zit 19 maanden. Wij hebben alleen maar jongens dus we zijn een stoer jongens gezin. Het is inderdaad effe aanpoten maar nu de jongste in maart 2006 naar school gaat, wordt het volgens mij een stuk rustiger. Je overleeft het vast wel en probeer er zoveel mogelijk van te genieten.

Groeten Sylvia

Reactie voor op de website?

8.12. 2 kids in 1 jaar dan....

Hallo,

Wij hebben onze 2 zoons in 1 jaar gekregen de 1e geboren op 13-12-98 en de 2e geboren op 15-12-99 en dat is heftig zeker omdat de oudste een huilbaby was maar... je zat toch nog in de luiers. Ik zie me zelf ook nog lopen met in de buggy het jongste zoontje het oudste zoontje in mijn armen en alle boodschappentassen aan de buggy. Nee was niet makkelijk maar...

Nu (ze zijn natuulijk iets ouder nu) ze zijn geweldig met elkaar. Het zijn 2 maatjes ze hebben altijd een vriendje om mee te spelen. Toen we net hoorden dat we weer zwanger waren, waren we geschrokken, wat gaan we doen? We moeten verhuisen, tjeempie waar gaan we heen. Nou noem maar op. Er komt van alles in je op maar het maakt niet uit, je komt er wel.

Wij zijn nu weer zwanger na 6 jaar en dat vond ik meer slikken dan de 2e zwangerschap. Het komt (kwam) niet uit. Heb een eigen bedrijf. Mijn man heeft werk. De jongens ( 6 & 7 jaar) kunnen al zelf naar mijn bedrijf lopen vanaf school(werk tegen over school). Wordt allemaal veel makkelijker, ook omdat ze voor elkaar er zijn. Nu ben je door een ... tja noem het maar; je gaat naar het ziekenhuis voor een cyste op je eierstok, krijgt medicijnen mee, en komt terug en blijkt zwanger (met spiraal). Tja ... nu weer in de luiers. Hoe gaan we het doen, hoe met de zaak, ben ik niet te oud (net 32), hoe met de kinderen, ik heb nu veel meer vragen dan daarvoor. Maar ben nu wel blij met ons aanstaande kindje hoor, dus niet denken dat ik het niets vind, want dat is niet waar, alleen veel vragen.

Nou heel veel succes iedereen met de kinderen, want het wonder zit in een klein hoekje.

groetjes Ruby

Reactie voor op de website?

8.13. 2 kids in 1 jaar en dan...

Proficiat met je zwangerschap. Tips: Kijk nu alvast naar een oppas aan huis vanwege je eigen zaak. Eventueel een poetshulp. En geniet van deze zwangerschap.

Ik had zelf 2 tieners toen ik met 39 nog een kleine erbij kreeg, dat was de eerste 6 weken heel erg wennen. Werk nu 5 morgens in de week en de kleine is inmiddels 2 jaar. Als je van te voren alles goed op een rijtje zet kun je best veel dingen geregeld krijgen.

Succes!!
Anita

Reactie voor op de website?

8.14. Ook 3 kids in 3 jaar tijd

Hallo,

Ook ik heb 3 kinderen in 3 jaar tijd gekregen. Tussen de eerste en de tweede zit 15,5 maand leeftijdverschil. Tussen de 2de en 3de zit 21 maanden leeftijdverschil. Ze zijn nu 4, bijna 3 en 14 maanden oud en het eerste jaar was een erg druk jaar.

Nu, ruim een jaar verder na de geboorte van de derde, is het al een stuk rustiger. De oudste is 27 september 4 geworden en gaat dus naar school, de tweede kan een stuk beter communiceren, wat haar een stuk rustiger heeft gemaakt. De derde loopt nu en speelt al lekker mee. Momenteel vind ik het erg gezellig. Het blijft op sommige momenten wel wat druk, maar vooral ook gezellig.

Wij geven de kinderen ook inderdaad vaak alleen de aandacht, door af en toe op pad te gaan met maar 1 kind. Ook leggen wij ze allemaal apart op bed, met allemaal een eigen verhaal. Zo heb je voor ieder kind wat tijd. Ook voeden wij onze kinderen vrij consequent op met duidelijke regels. Zo heerst er toch wat rust in huis en weten de kinderen waar ze aan toe zijn. Gelukkig zijn het 3 goede slapers en hoef ik er 's nachts zelden uit. Het is zo fijn als je zelf goed uitgerust bent en op tijd je rust neemt, als dat mogelijk is.

Momenteel ben ik 26 jaar. Ik heb voor mijn 25ste 3 kinderen gekregen. Dit was een bewuste keuze, ook om ze zo snel achter elkaar te krijgen. Mijn tip: probeer je niet zo snel druk te maken en te genieten van de kinderen. Er zijn heus dagen bij dat je denkt: waar ben ik godsnaam aan begonnen (dit zijn vaak de dagen, waarop de kinderen elkaar continu in de haren vliegen, wat erg vermoeiend is) maar het meest van de tijd is het echt gezellig.

Veel succes met je zwangerschap. Geniet ook hiervan, al zou het wat vermoeiender zijn met al 2 kleine kindjes. Het blijft toch iedere keer een wondertje!

Groetjes, Eva

Reactie voor op de website?

8.15. 3 kinderen in 14 maanden

Hoi Monique,

Ook ik wil graag een reactie/tips geven. Ik ben momenteel zwanger (36 weken) van nr3. Mijn eerste 2 kindjes (tweeling) zijn bij de geboorte van het derde kindje 14 maanden. Dus ik krijg 3 kindjes in 14 maanden tijd. Ik maak me totaal niet ongerust over hoe ik het allemaal ga doen. Dat heb ik ook niet gedaan toen ik de twee jongens kreeg. Tweeling: ‘wat zal dat druk zijn’. Nou ik vind het reuze meevallen!

Ik ben van mening dat je het zo druk kan maken als jezelf wilt. Ik heb gewoon geleerd dat de kinderen op de eerste plek staan en de rest daarom heen (huishouden, boodschappen, shoppen etc) op de tweede plek (tip 1). Ik heb geleerd, het afgelopen jaar, dat ik veel meer de boel de boel moet/kan laten (tip 2). Niet alles helemaal clean willen hebben, en als er bijvoorbeeld geen eten in huis is dan halen we een frietje of ik bel iemand die mogelijk voor mij een boodschap zou willen doen).

Ik heb wel iemand die 1 ochtend per week komt poetsen (tip 3). Dat vind ik echt een aanrader. Ik heb geen tijd (en nu met een zwangere buik geen puf) meer om de badkamer, keuken etc. een grote beurt te geven, dat doet zij dus. Ik hoef het de rest van de week alleen maar bij te houden. Kost wel weer geld maar ik krijg daardoor wel rust en heb weer meer aandacht voor de kinderen.

En de volgende tip is: probeer niet te plannen, wat vandaag niet lukt, doen we morgen (tip 4). Nu hebben we wel het geluk dat we goede slapers hebben (van 19.30 uur tot de volgende morgen 7.00 uur). Dat zijn natuurlijk dingen die je niet in de hand hebt.

Maar goed ik zie enorm uit naar mijn derde kindje en ben benieuwd hoe ik me eruit ga ‘redden’. Je wordt er vanzelf ontzettend handig in omdat het gewoon moet en je eigenlijk geen keus hebt, je wordt er ontzettend vindingrijk van (tip 5)! Ik ben vaak trots op mezelf dat ik het allemaal onder controle heb! En zolang ik daar aan denk valt alles reuze mee (tip 6).

Ik hoop dat je er wat aan hebt,

Groeten, Monique

Reactie voor op de website?

8.16. Vast dagritme

Ik ben moeder van 3 meisjes die in 3 jaar tijd geboren zijn. Mijn man is internationaal chauffeur en dus door de week niet thuis. ik ervaar het niet als zwaar 3 van die kleintjes zo kort op elkaar. Wel is mijn mening dat een vast dagritme heel belangrijk is. De kinderen weten waar ze aan toe zijn. In het begin had ik overdag weinig tijd voor de huishouding, dit deed ik dan 's avonds en dan alleen het hoog nodige, nu de oudste naar school gaat word het thuis alweer iets rustiger en heb ik overdag meer tijd voor het huishouden.

Ik heb de oudste twee altijd tegelijk naar bed gedaan omdat ze dit voor de komst van de derde al gewend waren. Ik ben van mening dat je in een voor kinderen toch al zo heftige periode (de geboorte van een kindje) alle gewoonten voor de oudsten zo moet laten als het al was. Er veranderd in die periode toch al zo veel en de kinderen hebben dan juist behoeften aan hun vaste gewoonten.

Dorien

Reactie voor op de website?

8.17. 3 onder de drie

Ik zelf ben 26 jaar en heb vier kinderen. De oudste is net 5, een meisje, de tweede is 9 maanden en 21 dagen jonger, een jongen, en dus 4 jaar. De derde is weer 1 jaar 10 maanden en 19 dagen jonger en weer een jongen en dus 2,5 jaar. De laatste weer een jongen is 2 jaar en 3 maanden en 14 dagen jonger. Hij is nu 5 maanden oud. En ja het is druk, maar wel waanzinnig gezellig. En er komt zeker nog wel eens een vijfde bij. Zolang er maar regelmaat is en duidelijkheid, dan is het allemaal heus te doen. Het enige nadeel is dat wij als ouders s'avonds om negen uur totaal uitgeteld zijn.

Sylvia

Reactie voor op de website?

8.18. 1 jongen tussen allemaal meiden

hoi Liseth,

Wij hebben 6 kinderen, de 7e is onderweg, en 1 daarvan is een jongen. Eerst 4 meiden, van 16, 15, 12, 8, dan hij van bijna 2, dan weer een meisje van nu 6 maanden. Ik was juist dolgelukkig dat we een jongen kregen, hij is ook heel stoer, en niet meisjes-achtig, ondanks al zijn zussen. Als de volgende weer een meisje wordt, ben ik net zo blij als dat het een jongen zou worden. En misschien wordt het nog wel anders, maar tot nu toe zie je dat het ook leuk kan zijn.

Trudy

Reactie voor op de website?

8.19. De 7de werd weer een jongen

Hallo Trudy,

Hier ook eerst 4 meiden (nu 18 17 14 12) en dan een zoon (11). Dan weer een meisje (7) en de kleinste is terug een zoontje (5 maanden).

Voor ons was een kind een kind, maar voor de enige jongen in ons gezin vond ik het fijn dat nr; 7 terug een jongen was.

Veel succes met de kids.

Marina

Reactie voor op de website?

8.20. Alleen "rust" kan je redden

In een overvol zwembad bij de kleedkamers, waar het ene kind nog harder gilde dan het andere, hoorde ik deze zin van een moeder, die volmaakt rustig achter een buggy liep, terwijl de vader ervoor liep te mopperen met twee jammerende kinderen aan zijn hand. En ze heeft gelijk.

Toen bij ons de twee jongens kwamen, was het oudste meisje 2,5 jaar. En daartussen zat nog ons Janneke, met haar luier, fiepje en 15 maanden. Vier in 2,5 jaar tijd dus. Het eerste jaar wil ik nooit meer overdoen, dat heeft me bijna genekt. Daarna werd het stukje bij beetje makkelijker en tja, druk blijft het toch.

Natuurlijk hebben ze wel eens ruzie en natuurlijk plak ik ze soms liever achter het behang, maar over het algemeen gaat het prima. Ze hebben vreselijk veel aan elkaar; ze zijn nu 6, 5 en twee keer 4. Er worden hele toneelstukken verzonnen waarin iedereen zijn eigen rol heeft, ze nemen het voor elkaar op of verklikken elkaar juist, ze gaan tegelijk naar boven, waarbij de oudste nog wat mag lezen.

Afgezien van het feit dat je sommige dingen niet voor het uitzoeken hebt, ben ik blij dat onze kinderen ons "overkomen" zijn.

AnneMarie

Reactie voor op de website?

8.21. Iets meer leeftijdsverschil

Hoi Eva,

Was leuk om je stukje te lezen. Ben zelf 24 en heb 2 kindertjes. Een jongen van 2 jaar en 7 maanden en een meisje die over 2 weken alweer 1 jaar wordt. Ik wil heel graag een derde kindje, maar twijfel enorm. Vooral ook door mijn leeftijd. Je krijgt zoveel, vaak negatieve, reacties. Dus daarom vond ik het fijn om te lezen, dat er meer vrouwen zijn die rond hun 25e al 3 kinderen hebben. Tussen mijn 2 kinderen zit 20 maanden verschil. Wanneer ik uit mijn twijfels ben en we voor een 3e gaan, zou ik toch iets meer leeftijdsverschil willen. Al gaat het om een paar maandjes, ik vond dit eerste jaar toch wel hectisch.

Groetjes Annet

Reactie voor op de website?

8.22. Geniet er maarvan!

Hoi Annet,

Ook ik kreeg voor mn 25 drie kinderen, ik weet uit ervaring dat een tweede kind je leven meer op zn kop zet en bij nummer 3 zit je al veel meer in je ritme en gaat t veel makkelijker.

Ik heb 3 meiden ze zijn nu net 5, net 4 en 2,5 jaar oud. En ook ik kreeg in het begin veel negatieve reacties maar niet om mn leeftijd maar om t kleine leeftijds verschil. Maar nu zijn t juist de mensen die de meeste commentaar gaven, die nu opmerken dat mn kinderen zoveel aan elkaar hebben.

Ik zou zeggen: trek je dat commentaar niet te veel aan en wat je ook beslist, ik wens je veel geluk en geniet er maar van!

groetjes Dorien

Reactie voor op de website?

8.23. 4 kindjes

Hallo lieve moeders en vaders in Nederland. Ik schrijf jullie uit Siciliè. Ook ik heb 4 kindjes in 4 en halve jaar tijd gekregen.Tja dat eerste jaar naar de geboorte van de tweeling was heel heftig maar ik heb spijt dat ik er niet meer van genoten heb voor mij is een tweeling heel special en ze waren gewoon voldragen kinderen!! 3200 en 3400. Nu is mijn oudste dochter 9 mijn tweede zoontje 6 en mijn tweeling 4. Ik zou niet anders willen. Oja ik ben ook pas 29 en was pas 24 toen ik 4 kinderen had.

Ik krijg ook hier heel vaak nare reacties van mensen of al die kinderen van mij zijn en hoe doen jullie het en wil je er nog meer?? En dat 4 er veel zijn enz. Maar ik heb daar gewoon lak aan. Toen ik op deze site kwam (dankzij mijn zus die in Nederland woont) ging er een wereld voor me open. Harstikke leuk deze site, ik geniet elke keer als ik hier kom!!

Claudia

Reactie voor op de website?

8.24. 4 kids in 3 jaar

Hallo,

Ik ben de trotse mama van 4 jongens binnen de drie jaar. De oudste is van november 2000, de tweede van mei 2002 en de jongste 2 (geheel ongepland, maar super leuk) zijn van augustus 2003. De oudste was net 2 jaar en 9 maanden toen we dus 4 kinderen hadden. Ik moet zeggen dat ik het eerste jaar wel veel hulp gehad heb, en de jongste 2 enorm makkelijke baby's waren ik dat jaar goed kon redden.

Het tweede jaar "doe ik NOOIT meer over" heel heftig met vooral opvoedkundige zaken zoals niet daar aan komen etc. in 4 voud. En nu (ze zijn nu 6, 5 en bijna 4) is het heerlijk! Alle 4 een eigen karrakter. En alle 4 helemaal verschillend. Oke ze hebben weleens ruzie, maar dat is wel een uitdaging als ouders zijnde om dat weer in orde te brengen.

Ik zou iemand als advies geven die veel kindjes in een korte periode krijgen, als iemand hulp aanbied altijd aannemen, zou hou je zelf het langste vol!!

Iduna

Reactie voor op de website?

8.25. 3 kinderen in 3 jaar

Hallo ,ik vind het hier zo gezellig al die tekstjes te lezen,en ik moet zeggen het heeft me echt moed,

Zelf ben ik nu zwanger van mijn 3 de (8 weken) ik heb een dochtertje van 2,5 jaar en een zoontje van 1,2 maand en moet zeggen ik kijk er naar uit maar ik was bang voor de reactie's van andere mensen ,want ben nu 24 jaar en de mensen kijken maar raar naar je,ik voel me wel goed ,maar waarom doen de mensen dit toch allemaal t is toch tenslotte wij die er voor zorgen en liefde geven,versta het soms niet!

vele groetjes en knuffels, Evyke

Reactie voor op de website?

8.26. 1 zijde belicht..

Een reactie van een man op de dame met 5 kinderen die er 6 wil:

Ik ben ook een man en wordt gezien als de kostwinner. Als je inderdaad al 5 kinderen hebt en zeer verdrietig bent omdat je geen 6e "mag", dan vraag ik me af of in het huwelijk er iets niet goed is. Een vader denkt vaak aan andere zaken: Kan ik er straks ook alleen nog voor zorgen als een van ons wegvalt, kan ik ze allemaal een fatsoenlijke opleiding geven en dezelfde kansen? Kan ik nog van mijn vrouw genieten in plaats van alleen allebei van de kinderen genieten, kan ik het allemaal betalen als mijn baan wegvalt of de economie minder wordt?

Wat voegen nog meer kinderen toe? Tuurlijk gezelligheid. En ik weet dat zwanger voelen voor sommige een van de mooiste gevoelens zijn maar daarna is het over en heeft ook de man de taak om dat kind 18 jaar (en eigenlijk de rest van het leven) goed te verzorgen. Je wil je kind ook kwalitijd geven en op den duur moeten ze alleen nog elkaar vermaken omdat papa en mama in Nederland verdraaid hard moeten werken om een gezin met 5 of 6 kinderen te verzorgen. Dit is in Engeland wel anders.

Dus probeer ook de mannen te begrijpen en vraag je af waar je verdriet vandaan komt. Lost nog een kind dat op, of komen er gevoelens vrij tijdens een zwangerschap die je nu in je relatie mist?

Arjen

Reactie voor op de website?

8.27. 4 kids in 3 jaar en 4 dagen

Ik heb 6 kinderen waarvan de jongste 4 binnen 3 jaar en 3 dagen. Tussen de jongste dochter en de tweeling zit 14 maanden en tussen de tweeling en mijn jongste zoon zit 22 maanden. Ze zijn nu 9, 8, en 6 jaar oud(de oudste 2 zijn 15 en 11 jaar oud) en ik moet wel toegeven dat het in het begin erg druk was, vooral doordat de tweeling maar een jaar met hun zus schelen.

Nu is het goed te doen maar daar moet ik wel bij vermelden dat ik het niet al te nauw neem met mijn huishouden. Ik zit daarbij ook nog op op een dagopleiding geneeskunde, het is druk maar ook gezellig, de reacties waren over het algemeen positief en het gaat vooral om je eigen instelling.

Nikky

Reactie voor op de website?

8.28. Vier onder de vier.

Misschien iets anders dan bij jou maar ook wij stonden ineens voor een verrassing. Onze oudste (oktober 1994) en de tweede zoon (februari1996) zaten al vlak op elkaar maar nummer twee was net bekomen van zijn tweede verjaardag toen zijn tweelingzussen werden geboren (mei1998).Ik vond het een heel zware periode en ik zou het niet graag nog eens over doen. Wel hadden we erg veel lol met elkaar en ik dat dat ook geholpen heeft, humor.

Wat de praktische kant betreft. In een” heel oud” opvoed- boek van”Spock” las ik de tip om beneden een verschoonplek te maken. (Ik had ze alle vier in de luiers de eerste twee maanden)Dit scheelt enorm veel traplopen

Wat de financieen betreft heb ik een algemene tip. Ga heel bewust met je geld om en weet waar het naar toe gaat. Hou een kasboekje of een uitgavenschrift bij. Ik heb zelf heel veel geleerd in deze moeilijke periode en heb deze kennis ook aan anderen door kunnen geven. Het is dus ergens goed voor geweest.
Groetjes, Alice.

Reactie voor op de website?

8.29. 4 kids in 5 jaar

We hebben 3 jongens en een meisje, tussen 1e en 2de zit 1 maand en tussen de 2de en 3de precies een jaar, jaja allebei op 6 dec. De 4de heeft even op zich laten wachten, meer omdat mijn man eigenlijk twijfelde, maar ik voelde me met 3 "niet compleet" liefst een even getal. Tussen de 3de en de 4de zit 3 jaar, (kreeg veel reacties of het wel gepland was! En we hadden toch al 1 meisje en 2 jongens, dus waarom? Een 5de zit er niet in, ik heb baarmoederhalskanker gehad en gelukkig is alles goed afgelopen. Maar die kans is nu bekenen.

En nu vraag ik me wel eens af hoe ik het toch met de eerste 3 voor elkaar kreeg! Eigenlijk ging dat allemaal vanzelf, je zit al in de luiers en ik had echt zoiets van, we doen het er even bij! De oudste weet eigenlijk niet beter dan dat hij altijd een zusje en broer gehad heeft, alleen de 4de heeft hij echt bewust mee kunnen maken en ook dat was een leuke tijd. Ik kan niet anders zeggen dan, geniet er van, voor je het weet zijn ze groot! En het is zo gezellig, ook wel eens niet hoor, de 3de heeft ADHD en de jongste is ook vrij druk, en ruzie maken kunnen ze ook, maar zou het allemaal voor geen goud willen missen.

Tijd voor elkaar is wel minder, maar dat komt nog wel, we hebben ook helaas maar 1 echte oppas (oma) en die willen we ook niet te veel belasten, ik werk zelf ook nog 2 dagen.

Enig nadeel vond ik wel dat ik een aantal dingen dubbel moest aanschaffen, maar dat kan goed 2de hands, ook heb ik nog even een drielingwagen gehad, waar ik veel plezier aan gehad heb! De kids zijn nu 8 , 7, 6 en 3 jaar. Ik zou zeggen geniet ervan

groetjes, Nicole

Reactie voor op de website?

8.30. Toch een vierde?

Ik heb bewondering voor jullie, ik heb 3 gezonde knullen, een tweeling van 6 en een mannetje van 2. Mijn jongste is van een andere papa en heel graag zouden we nog een vierde willen. Vooral omdat we het heeeeeel graag willen en ook voor de jongste want de tweeling gaat vaak naar hun papa.

Wat let ons zullen jullie denken? De negatieve reacties die we nu al krijgen, een vierde wordt ons niet gegund. Maar het laat me niet los, de wens is er en heel sterk. Hebben jullie ook zo geworsteld?

Amber

Reactie voor op de website?

8.31. Moeder van 4 zonen wil hyves contact

Hallo, ik ben ben Monique. Ben 34 jaar en heb 4 zoontjes in de leeftijden 6-4-2-8mnd. Graag zou ik via www.hyves.nl in contact komen met moeders in Overrijssel, van ongeveer dezelfde leeftijd als ikzelf. En ongeveer net zo'n gezin als wij. De kinderen ook in de zelfde leeftijden.

Het waarom. Ons oudste zoontje moet wat extra aandacht hebben kwa lezen op school. Lijkt simpel, maar waar vind je de tijd soms? Vader heeft een eigen zaak, dus blijft er dan soms weinig tijd over voor zulke "speciale aandacht". Wie worstelt daar soms ook mee? Maar ook hoe geweldig het is om 4 kanjers te mogen hebben!

Sinds kort zit ik op www.hyves.nl. Aangezien ik niet werk, behalve in ons bedrijf thuis, de boekhouding verzorg, vijzel ik 's avonds mijn sociale contacten weer een beetje op via de hyves.

Graag reacties, en bedankt, Monique

Reactie voor op de website?

8.32. Gewoon ervoor gaan

Reactie op : toch een vierde?

Hallo Amber,

Die twijfel komt me bekend voor, zelf heb ik een dochter van 11 en een zoon van 9 uit mijn eerste huwelijk. Met mijn huidige man heb ik een zoontje van 3 jaar, en wij wilden ook graag een vierde kind, maar twijfelden ook wel erg (duur, onhandig met auto, ruimte qua kamers etc). Toch hebben we de knoop doorgehakt om er toch voor te gaan, maar er volgde geen zwangerschap meer. 6 IUI behandelingen gehad, en 1 IVF behandeling, we weten net dat ik zwanger ben van deze behandeling.

We zijn dolblij, als je het echt wil, moet je er gewoon voor gaan en je niets aantrekken van meningen van anderen!!

Groetjes, Leontien

PS Als je me wilt, mag je me .

Reactie voor op de website?

8.33. Twee kindjes op 16 mnd - een "achterkomer" of niet?

Beste collega-mama's,

ik heb twee zoontjes: Ewoud is net vier geworden en Thieben wordt 3 in januari. Vroeger zei ik altijd: voor mij geen derde kind, dat lijkt me zo druk, twee is genoeg. Misschien later, ik zie wel. Maar mijn man is bijna 40 en ikzelf ben er ook al 31, veel "later" moeten we niet wachten.

We twijfelen wel over een derde: mijn man ziet de pampers en de nachtelijke huilbuien niet zitten, ik weet niet wat drie grote pubers in huis gaan geven. Gaat het de relatie tussen onze twee zoontjes "verstoren" (twee-tegen-één-ruzies) of wordt het net plezanter met z'n drieën?

Het ding is ook dat ik een hobby heb waar ik al heel mijn leven mee bezig ben (muzikant - volg nog les en speel in een symfonisch orkest) en ik vrees dat ik met een derde kindje al dat ga moeten opgeven. Dan is al die jaren studie voor niets geweest. Plus de jongens schelen niet veel (16 mnd), het derde kleintje zou er maar tegen 2010 kunnen komen en dus vierenhalf respectievelijk zes jaar schelen met zijn of haar grote broers, is het dan voor die kleine niet jammer dat het zoveel jonger is of zullen de broers dat kleine hummeltje net interessant vinden?

Vele vragen, een luxeprobleem eigenlijk, maar dat maakt het daarom niet gemakkelijker om te beslissen. Iemand ervaring hiermee? Alvast dank.

Ann

Reactie voor op de website?

8.34. 3 kinderen in 16 maand

Binnenkort ben ik ook een mama van 3 kinderen kort op elkaar. We hebbben al 1 dochtertje en ben nu in verwachting van een tweeling. De tweeling verwachten we begin april, dan is onze dochter 16 maand. We kijken hier naar uit, maar soms toch nog wel met wat gemengde gevoelens. Vooral praktisch heb ik hier wat schrik voor. 3 kleine kinderen verzorgen vraagt een duidelijke organisatie.

Hoe deden jullie dit bijvoorbeeld met de kinderwagen? Is er een manier om op een handige manier met 3 weg te geraken? We hebben al gekeken naar tweelingbuggy 's maar dan kan er nog eentje niet mee als je even alleen weg wil. Hoe reageerde de oudste op een tweeling, volgens mij is dit een hele verandering voor zo 'n kleine meid als er ineens 2 kleine kinderen bij komen? Alle tips zijn welkom. Annelies

Reactie voor op de website?

8.35. Reactie op 3 kinderen in 16 maand

Hoi Annelies,

Ik zou een drieling urban jungle kopen. Je kan ook een tweelingwagen aanschaffen, en een fietszitje voorop laten monteren, maar je kind zit dan wel vrij rechtop en het is minder comfortabel dan in een kinderwagen zitting, wat het lastig maakt voor haar om te slapen in de kinderwagen.

Wij hebben 4 kinderen, waarvan de 1e 3 dicht op elkaar zitten. De oudste scheelt 17 maanden met de 2e, de 2e scheelt 13 maanden met de 3e. De 4e scheelt dan weer drie jaar met de 3e. Dat is ons nakomertje, zeg ik altijd maar...! Toen onze 3e werd geboren, waren onze kinderen dus 2,5 en 1 jaar. Wij hebben toen een tweeling urban jungle gekocht, die we zelfs nu nog steeds gebruiken wanneer we naar bos of strand gaan.

Realiseer je dat je oudste kind misschien wel al kan lopen als de tweeling geboren wordt, maar dat ze pas wanneer ze 3-4 jaar is lange stukken kan meelopen naast de kinderwagen, of evt op zo'n plankje kan/wil blijven staan. En dan nog willen ze bij mij vaak wanneer we weer op de terugweg zijn, zitten, omdat ze moe zijn van het lopen/rennen. De baby ligt in de kinderwagenbak, de een na jongste zit ernaast, eentje zit daar weer voor op de rand (en dat is het ideale van urban jungle, ze zijn oersterk), en eentje zit op de middenstang bovenop de kap. Ik duw me dan wel een ongeluk, maar goed, ze zitten er wel allemaal in.

Over hoe je dochter zal reageren op de komst van de tweeling, moet je je geen zorgen maken. Ze is nog te klein om jaloers te zijn. Als je het zelf als iets vanzelfsprekends brengt dat er twee babies bij komen, dan zal zij dat ook zo aanvaarden. Qua organisatie zal er veel op je af komen, het wordt aanpoten met drie kleintjes. Stel niet te hoge eisen aan jezelf en ga mee in het ritme van je kinderen. Als ze 's middags alledrie slapen, ga dan ook even liggen, ookal staat er een berg wasgoed en struikel je over het speelgoed. Dat komt later wel.

Aanvaard alle aangeboden hulp en maak daar ongegeneerd gebruik van. Biedt je schoonmoeder aan de strijk voor je te doen? Zeg vooral geen nee! Wil je moeder een of misschien wel twee keer per week voor je koken? Ja, heel graag! Voel je niet bezwaard.

Vergeet zelf niet af en toe even bij te tanken. Terwijl je man met de drie gaat wandelen, of gewoon lekker thuis is, ga je een uurtje naar de schoonheidsspecialiste of de kapper. Daar kom je weer helemaal van bij.

Probeer zoveel mogelijk te genieten van die kleintjes, want voor je het weet zitten ze alledrie op school, en dan begint er weer een heel nieuwe fase..!

Succes met alles en nog een heel fijne zwangerschap.

Groeten, Eveline.

moeder van Liselot (6), Annewil (4,5), Reinout (3,5)en Josephine (6 mnd).

Reactie voor op de website?

8.36. Ter aanvulling op reactie op 3 kinderen in 16 maand

Ik bedacht me net dat wij weliswaar de urban jungle kochten toen de 3e geboren werd, maar dat wij al een tweedehands tweelingbuggy van Graco van iemand hadden gekregen nadat de tweede was geboren. Deze tweeling buggy hebben we letterlijk versleten, hij werd dan ook intensief gebruikt.

Dit nog even ter aanvulling op mijn voorgaande verhaal.

Groeten, Eveline.

Reactie voor op de website?

8.37. Reactie voor moeder van 4 zonen

Hallo Monique, Ik ben Alien, ben 35 jaar, kom ook uit Overijssel en ben moeder van 5 kinderen 1 zoon en 4 dochters in de leeftijd van 10, 9, 6, 2 en 10 weken. Daarbij heeft mn man ook een eigen bedrijf en werk ik zelf nog 2-3 avonden in de zorg. Best druk allemaal, maar geniet ook van het leven zoals we dat nu hebben. Als je contact op Hyves wil, kun je me vinden onder Alien Ploegman, Marienberg.

Reactie voor op de website?

8.38. Snel koters

Hallo allemaal,

Snel even de reacties doorgelezen, wat een verademing... ik weet niet of ik er veel aan toe te voegen heb, het is meer dat vandaag, op mijn zoontjes verjaardag, toch met gemengde gevoelens terugkijk op de afgelopen periode.

Ik ben moeder van drie, waarvan de eerste twee net iets meer dan 11 maanden schelen. (jaja, ik weet wat jullie denken, en dat is ons ook vaak genoeg gezegd!) Mijn oudste dochter wordt in april 3, mijn zoon is vandaag 2 geworden en onze jongste meid ligt met al haar 5 maanden de box onveilig te maken. En ik zit dit forum te lezen in de wetenschap dat we een superleuke verjaardag hebben gehad voor onze jongen.

Dit is wel eens anders geweest. Voor het eerst keer mama worden is al een ervaring die je niet uit kunt leggen aan anderen, maar na de geboorte van Duco ben ik er behoorlijk aan onderdoor gegaan. Medicijnen heb ik altijd geweigerd, dat draag je in ieder dossier met je mee, en uiteindelijk ben ik er wel bovenop gekomen, vooral met mijn partner ( die het -ongelofelijk maar waar- wel heeft uitgehouden met me!).

Destijds was het voor mij een raadsel waarom ik minimaal 3 koters wilde. Maar toch, na een periode, begon het weer te knagen. Dat het niet compleet was. En dus hebben we toch besloten om door te gaan en zodoende is nummer drie erbij gekomen. De angst voor hoe het aan te pakken was gelukkig weg, al denk ik dat ik zoveel angst heb gehad om het met twee te redden, dat alle scenario's al door mijn hoofd gespookt zijn. Als je dat eenmaal te boven bent gekomen, dan durf je een derde ook aan, en vol vertrouwen. En ik moet zeggen dat het echt enorm goed gaat. Juist omdat de tweede zwangerschap zo slecht was en alle gevolgen had, genieten we er des te meer van.

Dit wil overigens niet zeggen dat iedereen er zo happig op was dat er een derde kwam, je had het gezicht van mijn schoonmoeder alleen al eens moeten zien. Dus dat krijg je ook voor je kiezen, de reacties van de mensen!

Maar toch: het slaat ook om in bewondering, als je er zelf goed mee omgaat. De eerste keer dat ik lekker ben gaan winkelen in Rotterdam, zaten Eleonoor en Duuc in de duo-fietskar (aanrader voor iedereen!) terwijl Anastasia op mijn buik hing. Dat was zo leuk! Natuurlijk is het af en toe hier een oerwoud, en het was voor mij de keuze vanavond om schoon te maken of even te genieten van de dag: het huishouden doen we morgen wel weer. Vlak voordat de visite komt, dan lijkt het nog ergens naar.

Maar ik moet zeggen dat af en toe de reacties van andere mensen - ook in onze vriendenkring, waarvan wij een van de weinige stellen zijn die zo zo voortvarend te werk zijn gegaan,- soms wel eens lastig is. Aan de andere kant: mind your own business. (Of, wat ik heimelijk wel eens denk: "wacht maar tot je zelf kinderen hebt" - maar ja, dat had je nooit van jezelf gedacht dat je dat ooit nog eens zou zeggen) Terwijl we nu al zien dat het zoveel meerwaarde heeft: De twee oudsten liggen samen op een kamer en zijn onafscheidelijk en beste maatjes, en de jongste wordt daarin meegezogen. Dat is zo enorm leuk om te zien!

En dus durf je nauwelijks te melden dat je ook denkt aan een vierde! Wij hebben allebei een eigen zaak die we gelukkig vanuit huis kunnen runnen, maar vraag me niet hoe. De kinderen de deur uitdoen voor een dag zouden we wel willen, maar daar draaien we nog niet genoeg voor. Dus een speelzolder gemaakt, en dat slaat gelukkig aan. Maar door twijfels van de omgeving merk ik ook dat mijn vriend nu wat voorzichtiger wordt met een vierde, wat mij behoorlijk verdriet doet.

Maar ja, vier binnen vier jaar, dat komt mijn littekens op mijn buikje ook niet ten goede. Ik begrijp de reactie wel van de meneer die zegt: Nog een? Wie moet dat betalen? (kort door de bocht, maar de centjes tellen toch ook mee!) En toch kan ik het niet laten: ik wil nog een vierde.

Zo, al met al voor de eerste keer een heel verhaal. Ik hoop dat ik niet niet al te 'negatief' overkom, want vantevoren had ik nooit kunnen bevroeden dat kinderen zo'n goed gevoel kunnen toevoegen. Waar ik meer mee zit is dat het probleem dat je het af en toe niet ziet zitten zo onder de tafel geschoven wordt, en de reacties van je vriendenkring. Heeft iemand daar 'ervaringen' mee? En daarbij: Mijn insziens is de stap van drie naar vier kleiner dan van 1 naar 2. Zijn daar mensen die dat kunnen toelichten?

Groet, Dees

Reactie voor op de website?

8.39. Reactie op zoveel kinderen

Ook hier zijn wij super gelukkig met onze 4 kinderen. Maar het lijkt wel of dat niet mag, alsof we het slecht moeten hebben want ja we hebben heel veel kinderen, zeker 4? De opmerkingen die mensen mogen maken.

Enige voorbeelden: we hebben ze niets te bieden, ze krijgen geen aandacht, geen speelgoed, geen leuke kleding.

Ben het zat om me te moeten verdedigen dat ik niet werk, waar doen ze het van. Ze denken het niet alleen, ze vragen er ook naar. Mijn antwoord: is 4 kinderen veel??? We hebben ze een gezellig gezin te bieden, aandacht krijgen ze tot ze naar bed gaan. Speelgoed in overvloed want ik ruim de hele dag op. En kleding gewoon bij h&m en c&a.

Mijn man heeft 2 baantjes, zodat ik thuis kan blijven. We gaan op vakantie naar Franrijk, we hebben een stacaravan in Limburg. Mensen zeik niet zo!

Moest het even kwijt

Jolanda

Reactie voor op de website?

8.40. Re: reactie op zo veel kinderen

Hoi Jolanda,

Mijn reactie op jouw reactie is: Laat ze maar kletsen, het is jouw leven, jouw gezin, en je bent aan andere mensen geen verantwoording schudig. Enne,..... na 6 á 7 kinderen wordt het gezeur minder, is mijn ervaring, haha.

Sterkte, Johanna moeder van 12 kidz en 3 pleegkidz

Reactie voor op de website?

8.41. Reactie op: Jammer een meisje

Ik zit met ongeloof en irritatie een aantal berichtjes te lezen. Met name het verhaal van: jammer een Meisje. Een vrouw die gezegend is met 6 zonen en ook nog een dochter mag krijgen! En die dat eigenlijk helemaal niet leuk vindt! Want mama lief had toch liever 7 zoontjes, is gewend aan jongensdingen.

Ondankbaar en egoistich vind ik het! Hoeveel vrouwen zouden dolgraag een kind willen maar het helaas niet mogen krijgen?

Ik ben gezegend en superdankbaar dat ik trotse moeder ben van 2 kinderen, (en mischien hopelijk ooit nog een derde), een stoere jongen van 4 en een dochterje van 1.

Tuurlijk, vind het het leuk dat ik een jongen en een meisje heb mogen krijgen, Maar snap die belachelijke voorkeuren voor een jongen of meisje niet! Wees zielsblij met wat je hebt!

Marijke

Reactie voor op de website?

8.42. Ja hoor: 4 binnen 4 jaar

Eind februari een heel verhaal geplaatst over 3 koters onder de 3, maar sinds kort weten we het zeker: er komt een vierde bij!!! En ik ben DOLgelukkig. Ook mijn vriend!

We houden het voor de meesten nog stil, maar die kijken niet op deze site, dus hier kan ik het gewoon eens zeggen: Over 7 maanden hebben we hier 4 koters onder de 4 jaar. (We konden er niet onderuit om het aan mijn ouders te melden, maar die sprongen een gat in de lucht! Nou moe... je zou toch denken dat de nieuwigheid eraf was, hahaha!)

Dees

Reactie voor op de website?

8.43. Proficiat!

Gefeliciteerd Dees met je zwangerschap! Ik heb zelf 4 kinderen in 2 1/2 jaar tijd gekregen. Was toch wel een beetje zwaar. De jongste twee (tweeling) zijn nu bijna 5 jaar oud en gaan dus al weer naar school. De tijd is veel te snel gegaan (cliche) dus, geniet van je baby!

Groetjes van Karin

Reactie voor op de website?

8.44. twee van drie met 3 maanden leeftijds verschil

Wij hebben vier kinderen. Nummer 3 en 4 zijn allebij 3 jaar. Er zit drie maanden leeftijdsverschil tussen en dat is heel pittig.
Toch is het ook heel leuk. Regel is gewoon dat de een altijd dat doet wat je de ander net hebt verboden. Heel belangrijk blijf tijd maken voor elkaar en ga er af en toe even uit zonder de kids. Succes en genieten
Marjolein

Reactie voor op de website?

8.45. 3 kinderen precies in 3 jaar tijd

Hoi,

Ik ben 25 jaar en heb al 2 prachtige dochters van 1,4 jaar en 2,4 jaar oud. Er zit precies een jaar verschil in, de oudste is 19 augustus 2007 geboren en de jongste 18 augustus 2008. Dat was een schrikkelijk jaar, dus precies 1 jaar ertussen. We schrokken best toen ik van de 2e al zwanger was toen de oudste nog maar net 3 maanden oud was. En ze was een huilbab. Tjee, ik had echt van: maar dat overleef ik niet hoor!

Maar de 2e kwam en die was zo makkelijk, misschien soms wel te makkelijk! Gaf alleen een kik als ze eten wou, moe was, of een schone luier wilde! De oudste slaapt sinds ze 1,7 jaar oud is eindelijk door sinds we haar een andere kamer hebben gegeven. En de jongste slaapt al door vanaf 3 maanden oud. Nu ben ik zwanger van de 3e en ben een maand eerder uitgerekend dan dat de meisjes hier 2 en 3 jaar oud worden.

Van hun allebei ben ik 1 dag overgelopen, dus zal dat deze keer ook wel gebeuren. Het is een wonder dat ik zo snel weer zwanger ben geraakt. En het is nu ook hardstikke druk (heb nog eigen bedrijf en mijn dieren moet ontspanning zijn maar soms :( ). Het went vanzelf. Ik vind dat als de kinderen 10 maanden oud zijn, dat er zo`n groot verschil is en dat het dan allemaal bijna vanzelf gaat. Ze hebben veel aan mekaar ook al zijn ze natuurlijk ook weleens ondeugend.

Tijd voor hunzelf is wel belangrijk. Zo gaat de oudste momenteel, hoe moe ze ook is, mee boodschappen doen 's avonds. Dat wil ze, nou dan gaat ze maar mee. En ze vindt het geweldig. En als de oudste 's ochtends een uurtje langer blijft liggen, en de jongste is om 6 uur wakker, dan gaan we gezellig was saampjes doen en ze vinden het heerlijk!

Geniet ervan, komt allemaal goed!!

Chantal

Reactie voor op de website?

8.46. Jongen of meisje

Reactie op Jammer een meisje!

Ik wil graag even reageren op 'jammer een meisje'!

Hoe haal je heh in je hoofd om zoiets te zeggen! Het maakt toch niets uit of het een jongen of een meisje is. Als het maar gezond is en ieder kind is uniek. Moet je eens kijken hoeveel kids je hebt, er zijn zat mensen die niet eens een kind kunnen krijgen. Ook leuk als je dochter dit later leest dan voelt ze die echte moederliefde van je.

Ik heb zelf een prachtige zoon en een prinsesje maar ik zou niet kunnen kiezen tussen hun!

Succes Suzan

Reactie voor op de website?

8.47. Bezwaar tegen dromen, Suzan?

Maar Suzan, wat is er nu tegen dromen over een bepaalde voorkeur? Als je voorkeur hebt voor het ene geslacht wil dat nog niet zeggen dat je het andere gelacht niet accepteert en/of niet liefhebt?

In de negen maanden voor de geboorte dromen (aanstaande) ouders regelmatig. Een ideale baby staat op ieders wensenlijstje. in de praktijk blijkt iedere keer dat we er geen tot weinig invloed op hebben.

Reactie voor op de website?

8.48. 6 kinderen in 4,5 jaar

Na een beetje rondzoeken op internet, kom ik toch nog een thema tegen! Ik had niet verwacht dat er zoveel mensen waren die in zo'n korte tijd vader/moeder waren geworden. Erg leuk om alle reacties te lezen! :D

Ikzelf heb ik 4,5 jaar tijd 6 kinderen gekregen. Eerst een tweeling, en toen in 3,5 jaar tijd 4 kindjes. Af en toe erg druk, maar het is zeker een grote rijkdom! Ik geniet er volop van!

Rianne

Reactie voor op de website?

8.49. 3 kinderen

Onze kinderen, 2 meisjes en een jongen resp. bijna 5, bijna 4 en bijna 2 hebben het volgens mij prima in ons gezin. Toen ik zocht naar informatie naar een groot gezin en 3 kinderen kon ik niets vinden. Nu, na meer dan 2 jaar kom ik deze site tegen.

Wat een positieve mensen en wat een heerlijkheid! Ik zou bijna nog een kindje wensen. Maar 3 vind ik prima. Ik vind het best. En ook het kleine leeftijdsverschil is voor ons alleen maar een voordeel. Het lijkt me een beetje saai als het verschil zo groot zou zijn. Maar ja, daar heb ik geen ervaring mee.

Mijn oudste dochter halen van school vind ik soms wel lastig als de jongste nog ligt te slapen. Maar inmiddels ben ik daar ook wel aan gewend. Gewoon de deur achter je dicht trekken en zorgen dat je zo spoedig mogelijk weer terug bent. Dan ben je hooguit 5 minuten weg (onze school zit aan het einde van de straat). En kom je natuurlijk met het zweet op je kop weer thuis. Maar dat is goed voor je bloedsomloop! Stilzitten is niets voor mij (behalve in de sauna).

Dat ik niet meer werk, vind ik soms lastig aan mensen uit te leggen. Ik geniet zo van de kinderen. Al zijn ze soms ook om door een putje te prakken en heb ik momenten dat ik zoekende ben naar een zwart gat in de grond om in te verdwijnen. 's Avonds ben ik wel moe. En op tijd naar bed gaan is dan ook wel belangrijk voor me. Voor 10 uur in bed betekent een super dag. Iets later, iets minder en ga zo maar door.

Alles ligt om 19.00u. op bed en daarna is het tijd voor mezelf. Genoeg tijd om even de rotzooi op te ruimen en te bedenken wat je de volgende dag doet.

Wat ik erg mis is familie in mijn omgeving. Als mijn ouders en broers in de buurt hadden gewoond, denk ik dat ik meer een beroep op hun had kunnen doen. Nu moet het anders. Maar ook daarin vind ik een oplossing.

Mooie momenten?

Dat de jongste dingen zegt en de oudste enthousiast roept: hij kan al .... zeggen! De gekke bekken die de jongste trekt waar de anderen om moeten lachen. Voor alle kinderen in het grote bed hetzelfde boekje voorlezen voor het slapen gaan. De flauwe humor waar ze alledrie om kunnen lachen. Verstoppen voor elkaar. Als de oudste een boekje voor gaat lezen aan de jongste. Het helpen bij de verzorging.

Ik hoop dat alle mensen die kinderen hebben zo liefdevol met hun kroost omgaat zoals hier beschreven.

Groeten, Aretha

Reactie voor op de website?

8.50. 3 in 3 jaar

Toen onze jongste werd geboren was onze oudste net 3 geworden. De zwangerschap van de 3e verliep soepel maar omdat z'n broer nog heel klein was en veel ziek, wat het best pittig. Ik heb toen ook een ochtend in de week hulp gehad. En verder ben ik iedere week blijven sporten, om in vorm te blijven en er even lekker uit te zijn.

Het eerste jaar was heel pittig, borstvoeding, alle kinders in de luiers, de hele dag van hot naar her rennen echt geen moment rust. Maar ik ben zo trots, als ik met ze wandelde in onze wagen waar er 3 in kunnen, was en ben ik de koning te rijk.

Een vierde zie ik eerlijk gezegd niet zo zitten. Maar ben super trots op mijn 3 zonen, ondertussen zijn ze vijf, drie en twee. De oudste twee al redelijk zelfstandig. Ze kunnen heerlijk met elkaar lachen!

Genieten!

Karine

Reactie voor op de website?

8.51. Leuk!

Reactie op 3 kinderen onder de 3 jaar

Hallo,

Hoe het is om er drie zo kort op elkaar te hebben weet ik niet (wij hebben er tot nu toe 2, met een leeftijdsverschil van bijna 3 jaar), maar om erin op te groeien weet ik wel :)

Ik ben de oudste van drie kinderen, mijn broer is 18 maanden jonger dan ik, en mijn zusje 11 maanden jonger dan mijn broer. Drie in twee-en-half jaar tijd dus!

Nogmaals, ik kan niet voor mijn moeder spreken, maar voor ons was en is het leuk. Nu (we zijn 31, 30, en 29) zitten we in dezelfde levensfase en hebben veel aan elkaar.

Vroeger speelden we ook veel met elkaar maar er was ook wel wat strijd uiteraard. Ik als oudste vond mijn zusje (twee-en-half jaar jonger dan ik) ook echt een klein meisje altijd, achteraf gezien viel dat dus wel mee. Ik zou zeggen de pro's: dichtbij elkaar in ontwikkeling en levensfases, vooral ook later. Speelkameraadjes. Tegen: wellicht meer strijd en concurrentie, maar dat zal ook van de persoonlijkheden afhangen.

Veel succes en plezier!

Lotte

Reactie voor op de website?

8.52. Moeder van drie onder de 3!

Hallo allemaal!

Het verbaast me te lezen dat er zoveel mensen toch nog 3a4 kids gemiddeld onder de 3 jaar hebben! Ik heb een zoontje van 3 eentje van 1,5 en eentje van 6 maanden! Ik zou niet willen ruilen..

Ik wil ook echt wel een vierde.. maar het enige wat me tegen houd zijn idd de reacties van omgeving familie en vrienden! De drie kids zo dicht op elkaar was een keuze omdat ik het heerlijk vond maar ook omdat ik drie keizersnedes heb gehad!

Groetjes!! Mirjam

Reactie voor op de website?

8.53. 3 kids onder 3 jaar

Hoi mirjam,

Ik ben nu ook zwanger van onze 3e. De oudste is nog 3 als deze wordt geboren. De jongste en dit wonder nu nog in m'n buik zullen 11 maanden schelen. De laatste was niet gepland, maar wel erg welkom. Alleen ik kijk op tegen de bevalling, aangezien ik nogal grote kinderen krijg en ze er evengoed via het kleine gaatje naar buiten moeten.

Miek

Reactie voor op de website?

8.54. Ook 3 van onder 3 en 3

Hallo , wij hebben een tweeling van 1,5 jaar en een zoontje van 3, een dochter van 6 met ASS.

Laat je niet door de omgeving tegen houden het is JOUW leven JOUW lijf! Als jij het niet te druk vind en je kan het aan, waarom niet. Wij wilde er 6 maar het ging helaas niet meer.

Praktisch zijn en wat makkelijker is mijn motto, wel geleerd en een hulp in de huishouding 2 keer per maand voor de grotere klussen, ramen zemen enz enz... Als je nog baby spullen nodig hebt... mail maar. (of anderen)

Gr

Petra

Reactie voor op de website?

8.55. 3 binnen 2 jaar

Hallo allemaal,

Leuk om te lezen dat er zoveel mensen zijn die 3 kinderen snel op elkaar hebben. Op dit moment ben ik bijna uitgeteld van de 3e. De oudste (meisje) is dan nog net geen 2 en de jongste (ook een meisje) net 1 (die schelen ruim 11 maanden). Ikzelf heb gelukkig geen negatieve reacties gehad vanuit mijn omgeving. Tegen mijn moeder hebben sommigen wel heel negatief gereageerd, en dan juist van de personen van wie je het niet verwacht..

Ik vind het wel pittig om zwanger te zijn met 2 kleintjes die veel aandacht en verzorging vragen. Ik voel me soms ook schuldig als ik even geen energie heb om ze aandacht te geven of als ik kortaf reageer omdat ik moe ben of last van m'n bekken heb.

Toch is het wel heerlijk zulke kleintjes in huis, ik probeer dan soms ook maar de boel de boel te laten en van mijn meiden te genieten!

groetjes, Femke

Reactie voor op de website?

8.56. 3 kinderen onder de 3 jaar

Wat leuk, ik heb ook 3 prachtige kids een van 5 en 3 en 1 jaar. Ik ben zelf 29 jaar. Ik wil graag de 4de maar ik twijfel erg :(

Fatima

Reactie voor op de website?

8.57. 3 kinderen in twee jaar

Wij hebben drie kinderen in iets meer dan twee jaar gekregen. Tussen de oudste en middelste zit 11 maanden en tussen de middelste en jongste 13 maanden. Gemiddeld een jaar dus. Inmiddels is de oudste nu drie en de jongste 1 jaar. Het is best aanpoten. Niet zo zeer omdat de kinderen jong zijn, maar lichamelijk is het zwaar. Drie zwangerschappen achter elkaar gaan je niet in de koude kleren zitten op je 38e. Het heeft meer nadelen dan voordelen denk ik op dit moment, maar als ze wat ouder worden juist meer voordelen schat ik zo in. Het is heel leuk om te zien hoe goed ze met elkaar spelen. We hebben drie jongens.

Vanessa

Reactie voor op de website?

8.58. 3e kind

Reactie op 3 kinderen onder de 3 jaar

Hai

Wij verwachten ook ons 3e kindje.Tussen de eerste 2 zit ook 15,5 maand en straks tussen de 2e en 3e zit er 16 maanden. ik ben ook erg benieuwd hoe dit zal gaan. want nu is het ook vaak al best druk. Ik snap je gevoel. Ik heb soms ook een dubbelgevoel, blijdschap, maar soms ook wel zorgen.

Groetjes

Reactie voor op de website?

8.59. NTR zoekt gezin met 3 kinderen

Reactie op 3 kinderen onder de 3 jaar

Beste lezer(es),

Ik werk voor de NTR voor een nieuw programma Kunst van het opvoeden. voor een aflevering over Moederschap zoeken we een gezin met 3 kinderen waarvan er een nog een baby is en dat is die van jou.

We willen graag een paar uur filmen bij een 'papa dag' en een 'mama dag' met de vraag zit er verschil in opvoeden bij de man of de vrouw? Werken jullie allebei? Je krijgt mooi beeld materiaal van je gezin en we willen jullie graag op de foto zetten met een proffesionele fotograaf die foto krijg je dan van ons natuurlijk.

Heb je belangstelling, wil je me dan mailen of bellen: 06 53286196/06 53286196

Reactie voor op de website?

8.60. Derde op komst :o)

Reactie op Helemaal onverwacht

Hello allemaal, wel sinds gisteren weet ik dat onze derde op komst is. Groot geluk (kadootje voor mijn mans kerst). Zalig. We proberen al vijf maand en hop ineens raak. Ons oudste Emma 2j,1 maand en ons Marie net één geworden sinds 7 december :o) We hadden graag de derde wat sneller gehad maar t loopt wat anders (wie weet wordt het tweeling, ik hoop het, zal het donderdag te weten komen).

Ik werk s'nachts, mijn man in de dag, daarnast ben ik in de dag thuis. Ik werk in de boerderij die we overgenomen hebben van de grootouders (koeien verzorgen, paarden ook, gronden bewerken enzovoort). Daarnaast gaan de kinderen niet naar de creches. We zorgen er zelf voor, anders niet te doen financieel. Dit is een bewuste keuze.Ik hou van gelach in huis, gezellig grote familie. Het feit dat we altijd met de kindjes zijn om alles te doen, neem ik niet als negatief, ze storen mij niet. Is anders werken, ik ben iemand met veel geduld! Ik heb twee dagen in de week een jongetje van beste vrienden.

Voor onze twee eerste had ik geen voorkeur en wou ik niet weten wat het ging worden, meisje of jongen. Wou het als een verrassing houden, en we hadden telkens een naam voor beide. Maar nu hoop ik terug op meisje :o) Onze dochters komen supergoed overeen, ons Emma is een echt mamaaaatje voor de kleinste. En ze vallen samen in slaap, hoofd tegen hoofd, geven elkaar eten, hihi grappig. Ik leer ze telkens met iets spelen, het telkens op te ruimen, en op het potje gaan ze van zodra ze kunnen stappen. En dat lukt best wel. Ons Emma was proper om 14 maand :o) (niet snachts maar in de dag geen pamper = besparingen :o) :o)

tot hoors

Anne

Reactie voor op de website?

8.61. Zwanger van derde kindje gelukkig, maar ook twijfel

Hallo lieve mama’s,

Ik wou altijd al maar 2 kindjes nu heb ik het geluk dat ik een meisje heb van 2 jaar en 10 maand & een zoontje van 8 maand .. van beide geslachten dus 1tje. Van aan de bevalling van onze zoon zei mijn man al dat hij een 3 wou. Van ons zoontje hebben we 1 jaar geprobeerd om zwanger te worden en hadden het eigenlijk opgegeven toen plots bleek dat ik zwanger was.. dol gelukkig!! En de overgang van 1 naar 2 had er bang voor maar het verliep super vlot..

Nu wilde mijn man dus nog steeds een 3e & eigenlijk hoe vaker we het er over hadden hoe meer ik het ook wou. Dus na de borstvoeding van onze zoon werd ik weer ongesteld en stelde mijn man voor om te laten komen wat komt, zo gezegd zo gedaan.. in mijn achterhoofd dacht ik als het weer een jaar duurt zoals bij onze zoon heb ik nog even nu heb ik gisteren positief getest en ben ik dus na 3 maand effectief proberen al opnieuw zwanger..

ik ben super gelukkig en tegelijk in paniek.. ons dochtertje en onze zoon zijn 2 handen op 1 buik gewoon fantastich hun bezig te zien.. gaat dit bij een 3de ook nog zo zijn & gaan ze hun andere broer of zus ook wel graag zien? De middelste en de jongste zouden dan 17 maand schelen is dit niet te druk ? Ik wilde dit zo graag en nu het zo is zit ik vol twijfel...

1 ding is zeker: ik hou nu al van dit kleine wonder.. maar heb zoveel vragen.. gaan ik en mijn man nog tijd hebben voor elkaar ? Er is allesins wel genoeg liefde. mijn man zegt dat het ons wel zou lukken. ik zou wel minder uren gaaan werken 25u/week.. sommige blogs lezen helpt echt niet ... deze blog bevalt me vandaar dat ik hier mijn verhaal doe. wat vinden jullie hiervan ?

Anoniem

Reactie voor op de website?

8.62. 3 kinderen in 3 jaar tijd

Reactie op re: drie kinderen onder de 3 jaar

Ha, ik ben pril zwanger van ons vierde kindje. Ik zag jouw oproep voor reacties staan en zo was bij mij ook het gevoel toen ik zwanger was van ons derde kindje.. tussen onze oudste en de tweede zit 18,5 maand, tussen onze tweede en derde 1 jaar, en als alles goed mag gaan tussen de derde en de vierde 15 maanden. Wij hadden ook liever wat langere tijd tussen de kids gehad (om verschillende redenen kan ik de pil niet slikken) en ben ik nu toch weer zwanger geworden.

Bij de zwangerschap van onze derde wist ik echt niet hoe het allemaal moest, nu zij geboren is en ondertussen al weer ruim 7 maanden is kijk ik terug en denk ik: Ja het was pittig, dat is het soms nog, maar o zo leuk! Vooral het weggaan met alle kids is soms een heel gedoe.. En ik was ook vooral bang voor reacties van anderen; daar zit ik nu bij deze zwangerschap minder mee, het komt vast allemaal goed!

Wees makkelijk voor jezelf, doe je huishouden als de kids op bed liggen of als ze buiten spelen en kijk niet te precies! Zet m op powermama!

Jet

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

3 kinderen onder de 3 jaar

 1. Re: 3 kinderen onder de drie jaar
 2. Gaat het gevoel wel over? reactie op Ik wil er nog 1
 3. aftellen is begonnen
 4. re: drie kinderen onder de 3 jaar
 5. re: 3 onder de 3
 6. 3 kids in 15 maand.
 7. Gezellig druk
 8. Helemaal onverwacht
 9. Jammer een meisje!
 10. re: 3 kinderen onder 3 jaar
 11. 3 onder de 3
 12. 2 kids in 1 jaar dan....
 13. 2 kids in 1 jaar en dan...
 14. Ook 3 kids in 3 jaar tijd
 15. 3 kinderen in 14 maanden
 16. Vast dagritme
 17. 3 onder de drie
 18. 1 jongen tussen allemaal meiden
 19. De 7de werd weer een jongen
 20. Alleen "rust" kan je redden
 21. Iets meer leeftijdsverschil
 22. Geniet er maarvan!
 23. 4 kindjes
 24. 4 kids in 3 jaar
 25. 3 kinderen in 3 jaar
 26. 1 zijde belicht..
 27. 4 kids in 3 jaar en 4 dagen
 28. Vier onder de vier.
 29. 4 kids in 5 jaar
 30. Toch een vierde?
 31. Moeder van 4 zonen wil hyves contact
 32. Gewoon ervoor gaan
 33. Twee kindjes op 16 mnd - een "achterkomer" of niet?
 34. 3 kinderen in 16 maand
 35. Reactie op 3 kinderen in 16 maand
 36. Ter aanvulling op reactie op 3 kinderen in 16 maand
 37. Reactie voor moeder van 4 zonen
 38. Snel koters
 39. Reactie op zoveel kinderen
 40. Re: reactie op zo veel kinderen
 41. Reactie op: Jammer een meisje
 42. Ja hoor: 4 binnen 4 jaar
 43. Proficiat!
 44. twee van drie met 3 maanden leeftijds verschil
 45. 3 kinderen precies in 3 jaar tijd
 46. Jongen of meisje
 47. Bezwaar tegen dromen, Suzan?
 48. 6 kinderen in 4,5 jaar
 49. 3 kinderen
 50. 3 in 3 jaar
 51. Leuk!
 52. Moeder van drie onder de 3!
 53. 3 kids onder 3 jaar
 54. Ook 3 van onder 3 en 3
 55. 3 binnen 2 jaar
 56. 3 kinderen onder de 3 jaar
 57. 3 kinderen in twee jaar
 58. 3e kind
 59. NTR zoekt gezin met 3 kinderen
 60. Derde op komst :o)
 61. Zwanger van derde kindje gelukkig, maar ook twijfel
 62. 3 kinderen in 3 jaar tijd

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.