Groot Gezin
Thema pagina
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

62. Welke naaimachine?

Ik wil graag zelf kleding gaan maken en heb daar dus een naaimachine voor nodig. Er zijn veel soorten naaimachines, 2e hands, maar ook nieuw. Wat kan ik het beste kiezen? Welke functies zijn handig, en zijn onmisbaar? Zit er veel kwaliteitsverschil tussen de merken onderling? Ik heb veel gezocht op het net maar kan maar weinig info vinden. Wie kan mij helpen....

Ciska

Reactie voor op de website?

62.1. Sterk genoeg

Dit is een vraag waar ik wat over te zeggen heb. Wat je echt nodig hebt op een naaimachine is een zigzag steek, een vóór- en achteruit knop. En als je veel kleren maakt zou ik er voor kiezen een machine te nemen die een tricotsteek heeft, sinds ik die heb maak ik weer veel meer kleren. Je kunt kiezen voor allerlei borduursteken maar in de praktijk gebruik ik die weinig. Wat ik zelf heel handig vind is een knop die de snelheid regelt. Want, ongeduldig als ik ben, dan gaan de saaie stukken sneller. En wat heel handig is en ik veel gebruik is een knoopsgaten steek met voetje.

Ik ben zelf een groot fan van Lewenstein. Daar heb ik goede ervaringen mee. Mijn moeder vindt het echter een vreselijke machine. Dat is dus heel persoonlijk.

Waar je wel op moet letten is dat de machine sterk genoeg is. De machine die ik heb kan zonder al te veel moeite 4 lagen spijkerstof aan en dat is wel heel makkelijk.

Vriendelijke groet Marrigje

Reactie voor op de website?

62.2. Goedkoop is duurkoop

Toen ik 20 was, kreeg ik mijn eerste naaimachine, een Anker, en ging vol goede moed op naailes. Dat liep uit op een fiasco, want dit apparaat hikte op ieder hobbeltje. Gek werd ik ervan, met als gevolg dat ik dus ook niets meer deed.

Zes jaar later ging ik weer op naailes, omdat ik het toch wilde leren en liet mij adviseren door mijn naailerares. Zij adviseerde mij een Pfaff met boventransport. Bij deze machine zit er een extra arm bovenop die de stof via de bovenkant meetrekt. Heerlijk, ik kan dus nu met mijn machine door dikke lagen stof! Dacht ik dus ooit dat het aan mij lag, dat ik het gewoon niet kon, bleek het dus gewoon aan mijn machine te liggen.Ik kan je deze echt aanraden!

Het is wel even een flinke aanschaf, maar als je zoiets aanschaft, geef er dan een paar honderd gulden meer aan uit en koop iets goeds. Goedkoop is in dit geval echt duurkoop, want ik garandeer je dat je machien in de hoek van de kamer blijft staan, na vele uren frustratie. Bespaar dat jezelf en koop een Pfaff! (ik heb er geen aandelen, hoor !:o))

Marjolein

Reactie voor op de website?

62.3. Ook voor schoenreparatie

Hallo allemaal

Ik heb al jaaaaaaaren een husqvarna, nadat ik al een stuk of wat andere merken heb gehad. Deze bevalt me het beste, ik heb hem all meer dan 12 jaar en is nog nooit kapot geweest, terwijl ik veel naai.

Belangrijk vind ik dat hij moeiteloos door dikke lagen stof heen gaat, b.v. als je spijkerbroeken maakt, en doorstikt. Een locksteek is ook wel handig.

Met mijn naaimachine repareer ik zelfs wel eens schoenen, een leernaald erin en hij gaat er moeiteloos doorheen.

Hanneke

Reactie voor op de website?

62.4. Niet de goedkoopste nemen

Hallo

Ik denk dat je naar een paar naaimachinewinkels moet gaan en daar om informatie vragen. In de meeste winkels mag je ze meestal ook wel even uitproberen. En misschien zijn er in je kennissenkring mensen die een naaimachine hebben die je even mag proberen.

En verder denk ik dat je niet de goedkoopste moet nemen, want die zijn meestal niet zo sterk. Ik heb zelf ruim 20 jaar een Pfaff gehad. Die het nog steeds goed doet en sinds 4 jaar heb ik een Bernina erbij die iets meer mogelijkheden heeft en ook heel erg goed bevalt.

groetjes Frea

Reactie voor op de website?

62.5. Onderdelen naaimachine

Ik ben een persoon die veel naaiwerk verricht met de hand. Ik heb nu een naaimachine gekregen van het merk Burda. Zijn er eventueel voetjes (borduurvoet) en spoelen te verkrijgen, en de vraag is waar? In verscheidene winkels in België zegt men steeds: "koop een nieuwe". Maar de machine werkt nog uitstekend alleen ontbreken enige onderdelen: borduurvoet en spoelen.

groetjes Gaston

Reactie voor op de website?

62.6. Naaimachine

Hoi Ciska,

Als je net begint met naaien hoef je niet persé een hele dure te hebben. Zelf ben ik begonnen met een goedkope machine. Zelf het ik voor mijn oudste nu ook een goedkopere machine gekocht.

Voor mij zijn de minimale eisen op een naaimachine: stiksteken, zigzag, en knoopsgaten. Alles wat er bij zit is mooi me genomen en vaak ook makkelijk zoals blindzoomsteek, strech steek.

Persoonlijk zeg ik: kijk wel naar een bekend merk uit. Hier kan je makkelijker onderdelen voor bij kopen. Maar je weet dan vaak ook wel dat het goed is.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Je mag me altijd mailen.

Reactie voor op de website?

62.7. Singer misschien?

Hallo,

Ik ben zelf ook op zoek naar een nieuwe machine, en ben uitgekomen op een Singer Melodie. Heeft iemand ervaring met deze (volgens mij nieuwe) machine?

Ik heb hem vergeleken met de Pfaff hobby. Ze kunnen beide dezelfde basis steken enz. aan. Vergeleken met Pfaff hobby leek het me dat ik met de Singer de instellingen meer zelf in de hand heb, terwijl de Pfaff maar één knop heeft voor alle verschillende steken.

Elly

Reactie voor op de website?

62.8. Goede naaimachine

Ik heb al jaren een Pfaff naaimachine, voorzien van een boventransport. Dit is een geweldige machine die door 8 à 10 lagen spijkergoed naait en de stoflagen onderling niet laat verschuiven.

Het is geen goedkope machine (ongeveer 700 euro denk ik). Maar hij heeft geen onderhoud nodig, alleen regelmatig wat olie in het spoelhuis.

Ik naai al jaren meer dan 100 kledingstukken per jaar en hij doet het nog prima.

Succes, Wilma.

Reactie voor op de website?

62.9. Elna machine

Voor ik begon met naailes heb ik veel ervaren naaisters gevraagd, wat ze zelf gebruikten en wat ze mij aanraadden. Ze zeiden allemaal dat het heel persoonlijk is en dat je gewoon moet gaan proberen. Wel was opvallend dat ze allemaal een elna super hadden staan, een oudere machine, maar absoluut onverslijtbaar. Toen ik uiteindelijk een machine zou gaan kopen, had ik 1200 gulden uitgetrokken, dit was net te weinig voor de professionele machines en te veel voor de beginners machines. Ze hadden wel een 2e hands elna super staan voor 900 gulden, een boel geld, maar uiteindelijk heb ik daar voor gekozen en nooit spijt gehad!

Dus kijk niet alleen naar nieuwe machines, vraag gerust ook naar goede tweedehands machines. Natuurlijk wel om garantiebepaling vragen.

Elise

Reactie voor op de website?

62.10. Absolute beginners

Hoi!

Weet iemand ook of er pagina's over hoe je met een naaimachine om moet gaan voor absolute beginners zijn?

Ik heb namelijk geen goeie gebruiksaanwijzing en een vraag eigenlijk te genant om te stellen om mee te beginnen. Misschien wil iemand toch de moeite nemen mij het antwoord te mailen. (Ik heb tot nu toe wat ik zelf heb gedaan (herstellen) met de hand gedaan.)

- Hoe moet de draad precies op de machine om te kunnen beginnen. Moet zowel de bovenste als de onderste draad door de naald?

- Kan ik zonder achteruit knop niet gewoon achteruit door de stof die kant op te bewegen?? Hoe moet ik het dan aanhechten?

Webpagina's met tips voor beginners zijn ook zeer welkom!

groetjes

Reactie voor op de website?

62.11. Probleempje

Ik heb een probleempje dat maar zijdelings iets met naaien heeft te maken. Mijn vrouw naait wel eens wat voor de kleinkinderen. Daarbij zit ze dan op een bureaustoel. Al die draadjes die op de grond vallen komen onvermijdelijk rond de wieltjes van die bureaustoel terecht en zijn er slechts met de grootste moete weer uit te peuteren.

Heeft iemand ooit hetzelfde probleem gehad en er een goede oplossing voor gevonden?

Rik

Reactie voor op de website?

62.12. Handige site?

Hoi Esther e.a.,

Ik zocht zelf ook naar wat handige sites voor beginners. Het enige dat ik kon vinden was deze site: www.sancho.nl (van een naaiclub). Als je dan naar de link: 'tips' gaat, vind je allemaal tips. Wie weet heb je er wat aan.

Hanneke

Reactie voor op de website?

62.13. Singer naaimachine?

Ik heb 20 jaar geleden de sterkte van een Pfaff vergeleken met die van een Singer, en de Pfaff kon echt veel makkelijker door dikke lagen stof heenkomen dan de Singer. Dus voor je beslist, test het verschil even!

Jacoline

Reactie voor op de website?

62.14. Naaimachine

Als ik de andere reacties doorlees is mijn advies eigenlijk allang gegeven: koop geen naaimachine omdat het een goedkope is, koop een simpele (stiksteek, zigzagsteek, achteruitsteekknop en evt. strechsteek) maar wel een stevige/sterke machine (bv. pfaff, husqvarna, lewenstein).

En als je de machine koopt bij een erkende handelaar kun je altijd terug, voor info. Of als er iets niet werkt.

Ikzelf heb een Elna gehad, die was eenvoudig om mee te beginnen, maar voor dikkere stoffen niet ideaal. Voor mijn werk als handwerkjuf gebruikte ik een Singer die al na een paar maanden er de brui aan gaf en nu werk ik zelf met een Pfaff die ik nooit meer kwijt wil.

Sterkte met het maken van een keuze!

Groetjes, Marian.

Reactie voor op de website?

62.15. Naaimachine die het goed doet.

Naast jullie enthousiaste geluiden wil ik nog even reclame maken voor mijn merk. Ik heb (na en slechte singer) en een goede vendex machine een Bernina. Dat ding gaat al jaren mee en doet het uitstekend. Ik naai er aardig wat op. Hij gaat mee door dik en dun. Ik zet zelfs nieuwe ritsen in laarzen van mijn meiden.

Het is belangrijk om een goede machine te hebben als je begint. Maar het lijkt mij toch mogelijk om een tweedehands op de kop te tikken. Die hele ouden, die ze soms op een bazar vindt zouden ook best wel eens van ouderwetse degelijkheid kunnen zijn. Laat wel even een ervaren naaister een kledingstuk op dat ding maken, als je er een op de kop hebt getikt. Zij kan beter beoordelen of het een aanwinst is of een miskoop. Als het naaien nl niet wil, kan het wel eens aan de naaimachine liggen en niet aan jouw onervarenheid. Het zou jammer zijn, als je er tegenzin in krijgt.

Veel naaiplezier.

Elizabeth

Reactie voor op de website?

62.16. Informatie over naaimachines en lockmachines

Hier een leuke link waar je alle informatie kunt vinden over lockmachines. Dit zijn afwerkmachines voor naast de naaimachine. Hier zie je filmpjes en foto's van alle soorten lockmachines. Kijk maar op www.lockmachine.info.

Wil je alle merken en soorten naaimachines op een rij , met prijzen en folders kijk dan op www.matri.nl.
En kijk ook op Twenga.

Groetjes Natalie

Reactie voor op de website?

62.17. elna 7000

Lilian,

Je kunt eventueel op onderstaande site kijken naar ervaringen met nieuwe machines: www.verenigingsancho.nl/forum/. Op dit forum staat apart de ervaringen met verschillende machines.

Ik ben zelf in het bezit van een Elna 7000 en ik heb pas ook nog voor mijn Elna Sp (35 jaar oud) een nieuw onderdeel van 65,-- euro besteld. De naaimachinezaak vond het onderdeel wel heel erg duur, maar kon mij voor dat geld geen goede gebruikte naaimachine leveren. Ik weet niet wat je moet betalen voor de aanschaf van een nieuwe brother, maar ik zou de Elna laten maken. Als je op internet met het zoekprogramma Elna 7000 zoekt, vindt je ook diverse gebruikte machines van dat type, en je zult je er nog over verbazen wat ze kosten.

groeten,

Alie

Reactie voor op de website?

62.18. Tip

Brother Exedra vol automaat B737

Kilinc

Reactie voor op de website?

62.19. Lewenstein naaimachien

Dit jaar is mijn lewenstein machien Concord 40 jaar oud. Hij doet het nog prima, kan er mee doen tot sint jutemis. een aanrader dit merk, 1x het spoelhuis vernieuwd, welke machien doet het zo lang?

scot

Reactie voor op de website?

62.20. Naaimachines

WIl je je informeren over naaimachines, kijk dan ook eens op de deze site.

Reactie voor op de website?

62.21. Reactie op draadjes (Rik)

Ik hang zelf een boterhamzakje naast mij aan tafel en daar kan ik dan steeds de draadjes in gooien. En bij de lockmachine hang ik hem zo dat draadjes er gelijk invallen. Scheelt een hoop losse rondslingerende draadjes en stukjes stof.

Daan

Reactie voor op de website?

62.22. lewenstein naaimachien

Dit jaar is mijn lewenstein machien Concord 40 jaar oud. Hij doet het nog prima, kan er mee doen tot sint jutemis. Een aanrader dit merk, 1x het spoelhuis vernieuwd, welke machien doet het zo lang?

Scot

Reactie voor op de website?

62.23. Pfaff

Ik gebruik altijd een Pfaffnaaimachine, vanaf mijn 15 de jaar er zelf een gekocht. Op veel andere machines genaaid maar die bevallen mij niet echt, dus terug naar mijn eigen merk, steikt door vele lagen stof en spijkergoed verwerkt hij ook prima, ook het oude en verwassen, gebruikte staat hij toe. Een oer dergelijke machine voor een redelijke prijs!

Joke

Reactie voor op de website?

62.24. Kijk hier ook eens voor tips

www.eigenkleding.nl

B Gieskes

Reactie voor op de website?

62.25. Antwoord op naaimachine olien

Je moet in ieder geval naaimachine-olie gebruiken, bij mijn bernina doe ik dat achter het spoelhuis (die kan er helemaal uit). Hoe dat bij een toyota zit weet ik niet. Het lijkt me het beste dat je de machine een keer na laat kijken in een naaimachine-winkel. Dit is niet zo heel duur en ze kunnen daar waarschijnlijk aan je laten zien hoe een en ander moet gebeuren.

Ook is een onderhoudsbeurt aan te raden als de machine al een tijd niet is gebruikt. Rest mij nog één tip: gebruik zeer weinig olie!

Succes toegewenst! Groeten van Petra

Reactie voor op de website?

62.26. Lewenstein

Ik heb een Lewenstein Compacta 65 en die werk nog steeds alleen het voetpedaal moet vervangen worden weet iemand waar het onderdeel te krijgen is het gaat om model YC-110-II.

Lewenstein een aanrader de mijne is 34 jaar.

Ben

Reactie voor op de website?

62.27. Draadjes

Reactie op Probleempje

Misschien twee simpele tips:

- Zet de machine op een placemat die je met stof omtrekt. Dan glijden de draadjes niet zo snel van de tafel af

-Knip een papieren cirkel uit met gat of gebruik bierviltjes, die je over de wieltjes van de stoel schuift. Zo glijdt het op de grond, niet in het wieltje.

Beatrijs

Reactie voor op de website?

62.28. Waar zit de achteruit?

Ben een echte beginneling. Men zegt dat elke machine een achteruit-stand heeft, maar ik kan het maar niet vinden. Het is een Naumann en er zit wel een knop op voor knoopsgat maken. Heeft iemand misschien een andere tip?

Kasminten

Reactie voor op de website?

62.29. koop

Reactie op Welke naaimachine?

hoi ik heb hier een naaimachine en locker, deze doe ik weg
mijn locker is geheel in orde , maar de naaimachine heeft een beurtje nodig .

groetjes

Reactie voor op de website?

62.30. Sterkte motor

Hoe kan je zien hoe sterk de motor van een naaimachine is? Zoals bv bij een stofzuiger je kan lezen op het apparaat hoeveel watt hij is.

Diana

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Welke naaimachine?

 1. Sterk genoeg
 2. Goedkoop is duurkoop
 3. Ook voor schoenreparatie
 4. Niet de goedkoopste nemen
 5. Onderdelen naaimachine
 6. Naaimachine
 7. Singer misschien?
 8. Goede naaimachine
 9. Elna machine
 10. Absolute beginners
 11. Probleempje
 12. Handige site?
 13. Singer naaimachine?
 14. Naaimachine
 15. Naaimachine die het goed doet.
 16. Informatie over naaimachines en lockmachines
 17. elna 7000
 18. Tip
 19. Lewenstein naaimachien
 20. Naaimachines
 21. Reactie op draadjes (Rik)
 22. lewenstein naaimachien
 23. Pfaff
 24. Kijk hier ook eens voor tips
 25. Antwoord op naaimachine olien
 26. Lewenstein
 27. Draadjes
 28. Waar zit de achteruit?
 29. koop
 30. Sterkte motor

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.