Groot Gezin
Thema pagina
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

38. Opvoeden

Opvoeden is geen simpele zaak. Was het vroeger wellicht voldoende te zorgen dat je kinderen voldoende te eten en te drinken hadden, tegenwoordig kun je daar absoluut niet mee volstaan. De extra eisen die de opvoeding dan stelt, kunnen ouders in een lastige positie brengen. De maatschappij is de afgelopen jaren in een stormtempo veranderd, de introductie van de computer, en de schaduw die de new economy vooruit werpt.

Maar wat houdt opvoeden nu precies in? Graag ieders mening! Lees ook de column Opvoeden.

Reactie voor op de website?

38.1. Opvoeding op het internet

De politiek
 1. De beleidsnota Beleidsnota Jeugd 2004 - 2009 heeft als ondertitel: Kinderen en jongeren: Vertrouwen geven, verantwoordelijkheid nemen.

 2. Voor Voortijdig Schoolverlaten is een aparte website, waar je ook naar het beleid kunt kijken.

 3. De CDA nota Kiezen voor kinderen

Justitie en politie
Men wil opvoedcursussen voor ouders van jonge crimineeltjes ter voorkoming van ondertoezichtstelling:
 1. Justitie wil ouders actief benaderen na justitiecontact kind (Ministerie van Justitie).

Het buitenland
Welke plannen leven in het buitenland?
 1. Parentline Plus

Reactie voor op de website?

38.2. Cursus opvoeden tot verantwoordelijkheid

Ik reageer op de oproep over wat je visie is op opvoeden. Ik ben moeder van 3 kinderen, en al jarenlang op zoek naar ondersteuning. Wat kan ik ze meer geven dan wat ik gewoon te bieden heb. Ik kwam op het spoor van een programma in Amerika, en in samenwerking met degene die het programma voor Nederland had aangekocht heb ik dat programma vertaald. Het is nu als cursus voor ouders beschikbaar.

Het is niet zo'n cursus die er van uitgaat dat je eerst een probleem moet hebben voor je op cursus gaat. Nee, juist vanuit de vraag: wat kan ik meer doen? Wat kan ik nu al doen waarmee ik iets bijdraag aan hun geluk voor later.

Leuk is, dat ik nu deze site vind. Het oorspronkelijke programma is namelijk samengesteld door een echtpaar met 9 kinderen. Vanuit hun gevoel van manager zijn, hebben zij heel veel verzameld en in spelvorm samengebracht. Ik kan ieder deze cursus aanraden, maar zeker ouders met grote gezinnen.

Het is enerzijds een wervend praatje, maar mijn hele inzet hierin is erop gericht iets bij te dragen aan de opvoeding van kinderen, en het niet alleen voor mezelf te houden.

Wie interesse heeft voor de cursus kan bij mij informatie opvragen: .

En nu mijn visie op opvoeden: ouders kunnen er niet alleen op vertrouwen dat ze het allemaal wel alleen kunnen. Het is nodig om van buitenaf dingen aan te dragen: cursussen, lezen en delen met andere ouders. Absolute noodzaak.

Ik zal nog regelmatig deze site bezoeken. Want ik blijf op zoek.

Riet

Reactie voor op de website?

38.3. Opvoeding: aandacht verdelen

Hallo,

Ik ben een moeder van 32 jaar en heb drie kinderen van 9, 7 en 4 jaar. Iedere avond denk ik weer: morgen ga ik veel tijd in ze steken. De volgende dag is het weer zo ontzettend druk (ik heb ook een eigen kledingwinkel) en baal ik ervan dat ik weer niet alle aandacht heb gegeven. Ik heb het gevoel dat ik mijn kinderen tekort doe. Ik heb het te druk met mezelf.

Ik heb wel altijd voor ze thuisgezeten en heb de winkel nog niet zolang. Ik moet zo vreselijk wennen om mijn aandacht te verdelen en in mijn hoofd te prenten dat de kinderen het aller belangrijkst zijn. Kunt u zeggen hoe ik hier het beste mee om kan gaan ?

Petra

Reactie voor op de website?

38.4. Opvoeding aandacht verdelen

Beste Petra,

Zelf heb ik hier ook last van. Ik heb gemerkt dat je het beste vaste tijden voor jezelf af kunt spreken.

Bijvoorbeeld, als we het eten op hebben tot dat ze op bed gaan ben ik alleen met de kinderen bezig, ook niet iets huishoudelijks dus. Kun je misschien eens proberen.

Ik heb zelf 2 dochters, van 4 jr en 11 mnd, en ben 24 jaar. Mijn man heeft een eigen zaak, waarin ik in meewerk. Dit neemt meer tijd dan ik meestal wil.

groetjes Hendrikje

Reactie voor op de website?

38.5. Opvoeden

Ben een moeder van vijf kinderen sinds 2 jaar en heb het een en ander uit moeten zoeken qua organisatie van een groot gezin. Tijd valt te winnen met boodschappen doen door een lijstje te maken, en als je de kinderen naar school brengt gelijk door om boodschappen.

Als de kinderen iets willen doen wat ze leuk vinden, dan moeten ze eerst hun kamer en eigen spullen opruimen, dan pas de leuke dingen. De groten hebben 2 taken per dag en de kleintjes 1. Variërend van tafel dekken tot koelkast schoonmaken tot tuin opruimen en was opvouwen. Als ik kleine kinderen zou hebben zou ik ze nu gesproken leren om niets te laten slingeren.

Daarnaast hebben we 1 keer per 14 dagen een gezinsgesprek waarin iedereen het eerst uitpraat met de ander als er iets dwars zit. We proberen de emoties en meningen van kinderen en ook de dingen waar wij op stuiten, te benoemen. Deze gesprekken geven heel veel ruimte voor iedereen. Het is een enorme klus is om ze te voeren, en te organiseren dat iedereen thuis is. De resultaten zijn echt de moeite waard. Ook 1 dag alleen voor het gezin.

Vaak is het moeilijk om iets samen te doen wat we allemaal leuk vinden. Iedereen heeft een lijstje gemaakt met wat ze graag zouden willen doen met zijn allen. Dan kiezen we om beurten een naam uit, en iets uit het lijstje wat wij zelf ook kunnen realiseren. Iedereen een sport heeft en mag doen eigenwaarde en bezig zijn benadrukken.

Wat mij enorm bij het huishouden heeft geholpen is de afspraak om de dag te douchen en dat ze dan ook gelijk schone kleding aandoen, en gelijk bij de was doen. Opruimen wat je echt niet nodig heb, kastruimte winnen. Winterkleding en zomerkleding naar zolder brengen. Vaste dagen de woonkamer doen.

In de opvoeding zo min mogeljk de strijd aangaan maar ze wel datgene laten doen wat je voor ogen hebt

Rustig kort en duidelijk de boodschappen over te brengen. Blijvend communiceren met de kinderen en activiteiten met ze te plannen .Veel structuur en disipline aanbrengen zoals tafel dekken 's avonds kleding klaarleggen. Zelf eerder wakker dan de kinderen zodat ik ook echt wakker ben. Vooral jezelf ontspanning plannen en vroeg naar bed gaan energie genoeg heb.

Bidden voor mijn kinderen iedere keer weer opnieuw met God over de kinderen praten.

Esther

Reactie voor op de website?

38.6. Ideale oplossing

Ik voelde me ook schuldig toen ik vorig jaar 2 en een halve dag werkte. Ik was net moeder geworden van mijn eerste. Dus dit jaar werk ik maar 1 dag. Nu ben ik 6 maanden zwanger vanb de tweede en ik mis het werk vreselijk, maar ik wil mijn zoon en straks ook de tweede max. 1 dag in de week wegbrengen. In mijn beroep (kleuterjuf) zie ik zoveel kinderen die door 6 verschillende mensen worden opgevoed, vreselijk!

Dus nu hebben mijn man en ik voor volgend schooljaar de ideale oplossing voor ons allemaal.

Ik ga de maandag, dinsdag en woensdagochtend werken en mijn man (ook leerkracht speciaal basisonderwijs) de woensdagochtend, donderdag en vrijdag. Onze kinderen hoeven maar 1 ochtend in de week weg, we zijn allebei evenveel dagen thuis en verdelen het huishouden, ideaal. Ik heb er heel veel zin in, maar eerst ga ik genieten van mijn zoon en de baby. Lekker wandelen en dadelijk in de zomervakantie 6 weken met z'n vieren thuis. We hebben het echt goed getroffen (ook met een man die dit heel graag wil)

Alleen financieel is het zwaar, maar dit jaar hebben we het ook gered, met heel weinig, dus daar heb ik alle vertrouwen in. En mijn kinderen krijgen dan niet veel speelgoed, tweede handskleding en niet elke dag vlees op hun bord, maar ze worden wel door ons opgevoied!

Thea

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Opvoeden

 1. Opvoeding op het internet
 2. Cursus opvoeden tot verantwoordelijkheid
 3. Opvoeding: aandacht verdelen
 4. Opvoeding aandacht verdelen
 5. Opvoeden
 6. Ideale oplossing
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.