Groot Gezin
Thema pagina
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

50. Voorkomen en oplossen van conflictsituaties

Ieder gezin heeft zo zijn eigen gebruiken ontwikkeld. Wie weet, hebben andere gezinnen daar ook iets aan. Welke maatregelen gebruikt u in uw gezin om conflictsituaties te voorkomen en op te lossen. Graag plaatsen we hier uw bijdrage!

Zie ook de column.

Reactie voor op de website?

50.1. Samen delen

Als twee kinderen samen iets moeten delen, leidt dat altijd tot problemen. Wie weet heeft de andere net iets meer. Bij ons gaat dat als volgt:
    De een mag het verdelen in twee gelijke porties, maar de ander mag het eerst kiezen.

Reactie voor op de website?

50.2. Geen standaardoplossing

Wij hebben thuis bepaalde regels, waardoor conflicten over 'samen delen' zelden voor schijnen te komen. Iedereen krijgt in principe hetzelfde, behalve als leeftijd een rol speelt. Zo krijgen ze bij ons pas zakgeld vanaf het twaalfde jaar. Of een klein kindje iets meer gunnen dan jezelf. Of een ziek iemand jouw stuk geven. Alle verschillen worden begrepen en zijn van te voren op hun rechtvaardigheid getoetst en besproken. Daarnaast delen onze kinderen vanzelfsprekend speelgoed, ruimte, (tot een jaar of tien slapen ze samen) vriendjes. Dat komt omdat we speelgoed zien als speelgoed, niet als eigendom. Mijn kinderen geven ook makkelijk wat weg; het is toch maar een poppetje. Hun vriendjes geven echter nooit iets weg, waardoor ze als ze ouder worden ermee stoppen. Snoep wordt ook makkelijk met vriendjes gedeeld: wil jij ook wat? Eten wordt bij ons ook makkelijk gedeeld: mag vriendje blijven eten?: Prima.

Precies afmeten van hoeveelheden tolereren wij niet: als je nu iets meer krijgt, krijg je volgende keer wel weer minder of andersom. In deze wereld van overvloed zeur je niet over een beetje meer of minder. En daar heb ik als moeder best een conflict voor over.

Maar mijn kinderen hebben dan ook het voorrecht om de gastvrije marokkaanse samenleving te kennen, waar iedereen deelt, hoe arm ze ook zijn. Want daar geldt de opvatting: wat je met anderen deelt komt op de een of andere manier ook weer bij je terug.

Met respect voor de vorige schrijver/ster: ik denk dat conflicten soms heilzaam kunnen werken en inzicht kunnen geven. Er zijn teveel zaken die niet gelijk gedeeld kunnen worden,of die op een bepaald moment niet gedeeld kunnen worden, en daar moet je ook tegen kunnen.

Maar rechtvaardigheid moet wel de basis zijn waarop je alle conflicten oplost. En dat rechtvaardigheidsgevoel verschilt natuurlijk per gezin.

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Voorkomen en oplossen van conflictsituaties

  1. Samen delen
  2. Geen standaardoplossing
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.