Groot Gezin
Thema pagina
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

63. Wat voor afwasmachine?

De afwas begint hier een irritante bezigheid te worden waar ik 's avonds geen zin meer in heb. Liever doe ik nog een spelletje met de kids en na het naar bed brengen wil ik liever wat voor mezelf doen dan die afwas. Dus wij willen een afwasmachine.

Er zijn ongetwijfeld grote gezinnen die al zo'n stalen Truus hebben staan en wij willen graag weten welke goed bevalt, waar je op moet letten bij aankoop etc. Wij hebben geen ervaring met zo'n ding dus weten vrij weinig. heb wel al bij de consumentenbond gekeken, maar ervaringen van anderen wegen zwaar bij ons.

Dus wie heeft tips?

Groetjes, Marga

Reactie voor op de website?

63.1. Aandachtspunten

Waar je op moet letten zijn de volgende dingen:
 1. De indeling van de rekjes.
  Houd eens bij van een dag wat je erin zou willen plaatsen, en kijk eens of dat past. Laat je de machine 1 of 2 keer per dag draaien, voor een groot gezin is 1 keer per dag eigenlijk te weinig.

 2. Heeft de machine een timer?
  Je kunt hem dan na het eten inruimen, en zo programmeren dat hij pas gaat draaien als er nachtstroom is.

 3. Energiezuinig?
  De meeste apparaten zijn tegenwoordig energiezuinig, maar niet allemaal. Waterverbruik?

 4. Service?
  Wij hebben een siemens, en de reparateur komt van Siemens, dus niet van de zaak waar we hem kochten. Siemens is vrij snel met een monteur sturen.
Nell

Reactie voor op de website?

63.2. Ervaring Miele afwasmachine

Ik wil hier absoluut geen reclame maken voor Miele maar ik ga binnenkort een nieuwe machine kopen (oude was stuk) en dat wordt beslist een Miele. Diverse redenen: ervaringen met service (heb al jaren een Miele wasmachine) die is werkelijk uitstekend. Ook heb ik gemerkt dat de kosten bij Miele lager zijn dan bij welk merk dan ook. Advies van Miele monteur: de goedkoopste Miele vaatwasser is al meer dan goed.

Ik vind zelf persoonlijk de aparte besteklade beslist een pre. Het bakje in de andere machines vind ik toch wat lastig (ervaring al opgedaan) i.v.m. langere bestekstukken en de ruimte onderin de machine. Door deze aparte besteklade is er onderin meer ruimte gecreeerd.

Waar ik ook extra op gelet heb zijn de alsluitrubbers; deze lopen bij een Miele helemaal door bij anderen niet.

Tenslotte wil ik nog opmerken dat de degelijkheid en de kwaliteit echt bij een Miele apparaat aanwezig zijn. Ze zijn iets duurder dan de andere maar dat verdient zich in de loop der tijd zeer zeker terug. Misschien moet je er iets langer voor sparen. Maar dat is het zeker waard.

Loes

Reactie voor op de website?

63.3. Ervaring Bosch afwasmachine

Wij hebben al jaren een Bosch en die bevalt prima. De service-monteur komt ook van de Bosch en niet van de winkel waar wij hem kochten!

Ik denk dat je gewoon moet kijken naar het bedrag dat je te besteden hebt, en welke extra wensen je hebt. Dan kom je vanzelf bij de machine die voor jou het meest geschikt is! Let inderdaad goed op de indeling van de machine en probeer in te schatten of jou spulletjes er in zullen kunnen.

Tip: Heb je erg grote borden, neem er eentje mee als je gaat kopen, want de ruimte om borden te plaatsen is niet overal even ruim!

Groetjes Sonja

Reactie voor op de website?

63.4. Gevraagd: ervaringen met Bosch SGS4692

Heeft er iemand ervaring met de vaatwasser Bosch SGS4692? Wij denken eraan deze aan te schaffen. Alvast bedankt voor uw reactie!

Reactie voor op de website?

63.5. Waarom zout?

Hallo,

Ik heb volgende vraag: Waarom moet er zout in je afwasmachine, als je de afwas op een gewone manier doet, gebruik je toch geen zout? Wie kan me hier een antwoord op geven? Alvast bedankt voor jullie reactie.

Vriendelijke groeten Viviane

Reactie voor op de website?

63.6. Reactie zout

Hoi,

Het zout zorgt er voor dat het water ontkalkt. Als je zacht water in jouw gebied hebt, is het niet echt noodzakelijk, bij de waterleiding in jullie regio kan je dit opvragen.

Groetjes, Yvonne

Reactie voor op de website?

63.7. Brandt afwasmachine

Sinds een jaar hebben wij een Brandt afwasmachine. Duurder in aanschaf (wel energiepremie), maar voor 14 couverts ipv 12. Bovenin 2x2 extra rekjes zodat je meer kopjes, bekers kwijt kunt. Verschillende programma's (lagere temperatuur is minder energiekosten) en een kort programma. In combinatie met Aldi tabletten zijn de gebruikskosten niet zo hoog. Omdat een aantal pannen niet in de afwasmachine mogen, was ik af en toe toch met de hand af. En dan neem ik gelijk de andere pannen mee. Scheelt weer met vullen.

Jet

Reactie voor op de website?

63.8. Miele vaatwasser

Ik kan me hier helemaal bij aansluiten. Wij hebben sinds vorig jaar ook een miele vaatwasser. Miele is de enige vaatwasser met een bestek-lade, wat enorm veel ruimte bespaart met name als je grote pannen in de onderste lade kwijt wil. Daarbij had ik voorheen wel eens dat een lange bv soeplepel die in de tweede lade lag, die niet in de bestekbak past, erdoor naar beneden viel waardoor de afwas dan niet schoon is omdat de schroef niet rond kan draaien. Misschien iets duurder in aanschaf maar voordeliger in gebruik, onderhoud en levensduur.

Janske

Reactie voor op de website?

63.9. Miele afwasmachine

Wij hebben een miele afwasmachine voor 14 couverts met bestek-lade. Wij laten deze 's nachts draaien. Deze machine is heel ruim ook grote pannen e.d kunnen erin. Bevalt erg goed, hoewel we na 4 jaar al een afgebroken sproeiarm hadden (kunstof moer geheel vergaan, niet zoo duurzaam dus.) Afwas poeder is heel goedkoop bij de lidl!

Nicole

Reactie voor op de website?

63.10. Afwasmachine van Bauknecht

Hoi,

Wij hebben zelf veel plezier van de bauknecht 5467. Is al wel ruim twee jaar oud, dus of hij nog te krijgen is weet ik niet. Het grote voordeel van deze machine is dat de bordenhouders ook plat gedrukt kunnen worden voor pannen of schalen. Je houdt dan nog een bordenrek over. Daarnaast geeft zij zelf aan wat er mis is met de machine dmv een code. bv zout op, glansspoelmiddel op zwaaiarmen vol, bakje onderin vol. Er zit een timer op (erg handig) en een waterstop. Je hoort haar nauwelijks tijdens het draaien. Je ziet ook als hij bijna klaar is hoeveel minuten hij nog bezig is op de display. Kosten waren toen ca 1000 gulden, de andere machines waren ongeveer gelijk qua prijs. Succes met je aanschaf

Petra

Reactie voor op de website?

63.11. re: speciaal zout

Hoi Jan,

ja er moet speciaal zout in de vaatwasser. Staat in de winkel bij de schoonmaakspullen. Gewoon zout is niet zo goed voor de machine. Kijk ook even naar de hardheid van het water bij jullie. Bij ons is dat 8 en dan hoeft er eigenlijk geen zout in. (het zout is voor het ontharden van het water)

Succes ermee,
groetjes Janne

Reactie voor op de website?

63.12. Zout in tabletten

Als er al zout in de tabletten zit, moet er dan toch nog zout in de machine? v. dank.

Reactie voor op de website?

63.13. Zouttablet voor de afwasmachine

Zie site www.isditproductveilig.nl.

Catrinus

Reactie voor op de website?

63.14. Garantieverlenging

Onze Whirpool vaatwasser is stuk. We hebben hem net 4 jaar. Volgens de reparateur een gaatje in de slang [typerend voor whirlpool], maar alles zit aanneen en het onderdeel alleen al gaat zo'n 350 euro kosten. Natuurlijk buiten dat ene jaar garantie. Maar volgens mij mag je verwachten dat zo'n vaatwasser langer meegaat, ook al koop je geen garantieverlenging. Heb ik een poot om op te staan?

v Kooten

Reactie voor op de website?

63.15. Waardeloze brant vaatwasser

Brandt vaatwassers vind ik waardeloos! Ik heb een Miele wasmachine en droger, al meer dan 17 jaar en die zijn fantastisch! Nog nooit iets aan gehad, maar die Brandt vaatwasser, het de eerste ellendige apparaat kreeg ik als service van Brandt een andere (super vriendelijk!) maar sorry, ook die was buitengewoon waardeloos! Ik ga voor Miele!

A.Koole

Reactie voor op de website?

63.16. Niet langer piele...

Ik bezat reeds vele afwasmachines bv AEG, Bosch, Laden, en nog een paar. Uiteindelijk overleden ze na vele jaren door iets stoms van mij, bv tijdens een tijdelijke stalling in een garage in een streek waarin het tijdens de winter 15 graden bleek te vriezen.

De Miele ken ik goed via vrienden en kennissen, die allemaal weten te vertellen hoe goed het apparaat is. Hetzelfde over de kwaliteit van de Miele-service. Laat ik bij om het even welk merk nooit een service-iemand nodig hebben gehad. Waarschijnlijk geldt in Miele kringen hetzelfde wat de VW-kever bezitter vroeger had: men is zo overtuigd van de kwaliteiten van het ding dat de onkosten worden verwaarloosd.

Genoeg gescholden: al mijn vroegere probleemloze apparaten hadden maar een probleem en dat was het bestekbakje. Altijd vette handen bij het laden van de korfjes met de vette kant van het bestek boven. Pakte je het bestek in een slimme bui bij de handvatten om ze aldus in het korfje te laten vallen, dan stuiterde de hele boel er weer uit, korf uittrekken, bestek van de bodem halen en proberen vrolijk te blijven.

Dus hoge kosten of niet, bij mijn volgende keuze is het devies: niet langer piele, ik neem gewoon een Miele. Ook al maakt het geval 3 dB meer herrie dan sommige Siemens machines. En 3 dB verschil is zoals Miele ongetwijfeld weet erg veel.

Frédé

Reactie voor op de website?

63.17. Goedkoop is duurkoop

Ja, helemaal mee eens, er gaat gewoon niets boven een miele of bosch. Heb ik het daar niet over het jaren lang veiloos functioneren van het apparaat. Dan wel over de etensresten die aan je bestek of glazen blijven. En als je beetje oplet en goed zoekt, heb je een deze al onder de 700,- euro. Dus kan je hooguit keer 200 besparen als je een indesit of ariston koopt. 200 euro is je die jarenlange ergenis helemaal niet waard. Compleet anders dan een wasmaschine vind ik. Die doet wel of niet!

Alexander

Reactie voor op de website?

63.18. Ervaringen met afwasmachines

Ik heb eerst een bosch afwasmachine gehad , (welk type weet ik niet meer), die heeft het 4 jaar gedaan, ik had 2 keer de keuken onder water staan. Toen besloten om hem niet meer te laten maken, ik zat net met een verhuizing en verbouwing, dus niet meer zo veel geld te besteden, en kocht toen een Beko type D 5543 FW. Het advies was door de winkelier dat het een goede afwasmachine was, en ik wilde eentje die op de warmwaterleiding aangesloten kon worden dus had ook niet zoveel keus welke daar geschikt voor waren.

Dus nu 2 en half jaar later weer problemen met de afwasmachine het begon dat hij zomaar een ander programma deed, zonder dat ik aan de knop draaide. Ik was namelijk altijd op het zelfde programma dus hoef niet aan de knoppen te komen. Zo deed hij het een aantal keren goed en dan opeens deed hij uit zich zelf weer een ander programma. Ook ging soms wel en soms niet het zeepbakje open. Dus afwas klaar dacht je, maar nee hoor de machine maar weer aan zetten en hopen dat ie dan wel zeep pakte. Nu is het zover dat hij helemaal niks meer doet en er zelfs een beetje water onder staat. Ik heb het helemaal gehad met dat ding, ik ga nu dus ook voor de miele.

J. Smit

Reactie voor op de website?

63.19. ASKO

Ik heb sinds 2 jaar een ASKO vaatwasser. Duur in aanschaf maar een absolute topper. Zeer flexibel te laden, kan erg veel in, veel programmakeuzes en superschoon en droog. Professioneel apparaat.

Marjan

Reactie voor op de website?

63.20. Geluid db Miele

Ik zag in een van de reacties dat de Miele 3 db meer geluid zou maken dan een Siemens. Wat ik begreep van de keukenleverancier (wij hebben onlangs een nieuwe Miele aangeschaft) is dat Miele het geluid meet "kaal" en andere fabrikanten ingebouwd. Vandaar dat Miele in de brochures meer aangeeft dan hun concurrentie. Effectief zou het dus op hetzelfde geluid uitkomen of zelfs minder...

Inge

Reactie voor op de website?

63.21. Afwasmachine

Hallo wij zijn een gezin met 8 personen, en we zijn net in bezit van een afwasmachine. Na dik 13 jaar alles op de hand afwassen is dit wel een stuk minder druk. Maar ik heb een paar vragen. We zitten nu tijdelijk in een huurhuis, waar de afwasmachine stond. Dus hij is eigenlijk niet ons bezit, ik mag hem gewoon gebruiken. Hier hebben we dag- en nachtstroom. Hoe doen jullie dit? Ik zou het zelf niet weten.

Dian

Reactie voor op de website?

63.22. Afwasmachine

Hallo Dina,

Bij ons (wisselende samenstelling, soms 9, soms 6 en af en toe 2 persoonshuishouding) draait de afwasmachine als hij vol is. Met 9 mensen is dat 2x per dag of 3x in 2 dagen.

Wij hebben geen nachtstroom omdat we het meeste overdag doen en 's avonds regelmatig vroeg naar bed gaan.

Jetje

Reactie voor op de website?

63.23. Reactie voor Dina

Wij hebben ook een poos dag/nachtstroom gehad en altijd veel moeite gedaan om 's nachts en in het weekend te wassen en drogen etc, maar dit loont niet. Je verdient er misschien een paar euro mee maar voor die paar euro had ik voor mijn gevoel veel ongemak. Denk aan was opsparen, en als wij met het gezin weggingen moest ik toch 's avonds alijd nog weer de was doen.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Reactie voor op de website?

63.24. Miele

Ook ik prees Miele de hemel in, maar mijn laatste wasmachine sloeg op hol door een fout in de computer print. Erg veel schade en niet alleen aan de wasmachine, voor al het andere dan de wasmachine wordt het afgedaan als, sorry een fabrieksfoutje. Goed de wasmachine doet nog steeds, maar is nooit meer top geweest. Slaat om de klipklap op alarm, doet soms nog steeds waar die zelf zin in heeft. Dan wordt een Miele toch echt wel heel erg duur! Ws. voor mij in de toekomst geen miele meer, mijn vertrouwen zijn ze kwijt!

M vr groet Hejo

Reactie voor op de website?

63.25. BOSCH met opto sense

7 jaar al veel plezier an een bosch met opto-sens voor een volledig automatische afwas. Een maand geleden begon de machine met water pakken herrie te maken en wilde de machine soms niet meer starten vorige week kwam de vaat er niet meer schoon uit. Voor 35 euries een nieuw inlaathuis geplaatst en machine is weer als nieuw. Oorzaak is vervuiling door vet (jus) resten welke aangekoekt zijn.

Moraal: altijd vet en jus resten verwijderen met bv keukenpapiertje voordat de borden en braadpannen de vaatwaser in gaan. Dit is ook nog beter voor je eigen rioolafvoor.

Wij kunnen niet meer zonder de machine!

Jacco

Reactie voor op de website?

63.26. Verkoper

Hallo Dame en/of Heer,

Na opening van onze zaak hebben we na 2 maanden deze noodgedwongen moeten sluiten. Wij wilde zelf onze was doen en zodoende hadden we 2 wasmachine's en 1 droger van het merk Electrolux gekocht.
2 x model W4130H E 14KW 400/50/3N
1 x model T4290 GAS EN 400/50/3

Ze hebben in totaal 2 maanden gedraaid. De nieuwprijs van deze machine's is 18.600,-- Euro ex. b.t.w. De factuur is aanwezig.

Wellicht hebben jullie misschien interesse ?

Mijn tel. No. 06-26002648

met vriendelijke groet

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Wat voor afwasmachine?

 1. Aandachtspunten
 2. Ervaring Miele afwasmachine
 3. Ervaring Bosch afwasmachine
 4. Gevraagd: ervaringen met Bosch SGS4692
 5. Waarom zout?
 6. Reactie zout
 7. Brandt afwasmachine
 8. Miele vaatwasser
 9. Miele afwasmachine
 10. Afwasmachine van Bauknecht
 11. re: speciaal zout
 12. Zout in tabletten
 13. Zouttablet voor de afwasmachine
 14. Garantieverlenging
 15. Waardeloze brant vaatwasser
 16. Niet langer piele...
 17. Goedkoop is duurkoop
 18. Ervaringen met afwasmachines
 19. ASKO
 20. Geluid db Miele
 21. Afwasmachine
 22. Afwasmachine
 23. Reactie voor Dina
 24. Miele
 25. BOSCH met opto sense
 26. Verkoper

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.