Groot Gezin
Thema pagina
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

24. De HPV vaccinatie

De column De HPV vaccinatie. Wat nu? Laat zien dat deze nieuwe prik nog veel onduidelijkheden heeft. Wat is uw mening, wat zijn uw ervaringen?

Reactie voor op de website?

24.1. Knoop doorgehakt

Wij hebben de knoop doorgehakt, Veel informatie gezocht, van allerlei kanten, dus niet alleen de eenzijdige overheidsinformatie. Daaruit kwam bij ons het volgende beeld:
  Baarmoederhalskanker komt vooral in ontwikkelingslanden voor. In Nederland slechts weinig, 600 gevallen jaarlijks waarvan er 200 a 250 sterven. Dat zijn er natuurlijk 250 teveel.
Maarrr: de opkomst bij de bevolkingsonderzoeken (de uitstrijkjes) is 66%. 34% komt dus niet opdagen, onduidelijk is of vrouwen zonder baarmoeder hierin meegeteld zijn. Het zou dus best kunnen zijn dat de sterfte vooral optreedt onder de groep die niet of onregelmatig uitstrijkjes laat maken. En dat hoeven niet perse lageropgeleiden te zijn. Mijn HBO opgeleide schoonzus gaat nooit naar bevolkingsonderzoeken, ze gaat uit van het positieve en niet van het negatieve, zegt ze zelf, en wijst op de stress van fout-positieve uitslagen. Toch loopt ook zo iemand kans op baarmoederhals- of borstkanker.

Baarmoederhalskanker groeit heel langzaam, 15 jaar is nodig. De meeste vrouwen zijn ooit besmet met het HPV virus, maar het lichaam ruimt het zelf weer op. No problem en geen kanker. Er wordt beweerd dat besmetting onder redelijk monogaam levende vrouwen kleiner is, die zouden dus nog minder kans lopen.

Er zijn beweringen dat vooral het gedurende het leven meerdere partners hebben de kans op baarmoederhalskanker bij vrouwen vergroot. Een beetje kieskeurigheid met wie je het bed deelt, zou dus geboden zijn, maar daar hoor ik de overheid niet over.

En moesten jongeren 15 jaar geleden niet steeds condooms gebruiken? Kennelijk is die boodschap niet meer zo urgent..

Het is niet zeker of het vaccin echt levenslang beschermt, of dat het toch later in het leven weer herhaald moet worden.

Het is wel zeker dat het vaccin maar tegen 2 van de vele soorten HPV beschermt, dat is wel 70% van de soorten die baarmoederhalskanker kan veroorzaken, maar waterdicht is het niet. Er is dus nog die 30%.

Er is het bezwaar geopperd dat het vaccin erg duur is, de overheid heeft dat opgelost door er de Europese aanbestedingsregels op los te laten (u weet wel, van die gratis schoolboeken) en nu zijn er 2 fabrikanten die het allergoedkoopst het vaccin mogen leveren voor de vaccinatiecampagne. De ontwikkelingslanden hebben niets met de Europese aanbestedingsregels. Als het voor die landen harder nodig zou zijn, vissen zijn achter het net.

De minister is op de hoogte van de bezwaren van mogelijk beperkte immuniteit (vaccin zou niet levenslange immuniteit geven) maar wil de groep die nu ingeent wordt "volgen". Onze dochters zijn dus een pilotgroep. Over 25 jaar wordt bekeken hoe hun gezondheid is. Proefkonijn is misschien een beter woord. Het heeft er alle schijn van dat er een vaccin wordt uitgetest op onze dochters, tegen lagere kosten, met slechts geringe gezondheidswinst. (zie onderstaande argument- wat als onze dochters niet meer naar het uitstrijkje gaan?) Daar waar het vaccin echt nodig is in ontwikkelingslanden, is het niet beschikbaar en niet betaalbaar.

Voor mensen die niet zo makkelijk en kritisch informatie verwerken kan makkelijk het beeld ontstaan dat uitstrijkjes na je 35e niet meer nodig zijn. "Ik ben toch ingeent?"

Dat sommige GGD's I-Pods verloten onder meisjes die de volledige set prikken komen halen, is geen rationeel argument, maar geeft het wel een ranzig luchtje.. Kraaltjes en spiegeltjes..

Beter zou ingezet kunnen worden op vroegere controles van zowel baarmoederhalskanker (dus eerder dan het 35e jaar) en ook vroegere borstkankercontrole (daar sterven veel meer vrouwen aan), dus voor het 50e jaar. Maar ja, aan controles is minder geld te verdienen dan aan miljoenen vaccins.

De benadrukking in de folder dat je de toestemming van je ouders niet nodig hebt en ook buiten hen om kan laten inenten, is waar, maar ruikt toch een beetje naar indoctrinatie en eenzijdige voorlichting.

Met onze dochter samen zijn we eruit: wij gaan geen prik halen. We lichten onze dochter voor en zorgen dat ze genoeg over haar lichaam weet. We benadrukken van veilig vrijen en regelmatig uitstrijkjes laten maken, voldoende veiligheid bieden. En vooral kieskeurigheid over met wie je het bed deelt. Genieten van seks mag best, maar het is ook weer geen Mars die je uit de automaat trekt. Je mag het best een beetje speciaal achten.

En met dit alles blijft bij mij nu de twijfel: hebben we het nu goed gedaan? Maar mijn dochter heeft zelf de knoop doorgehakt na alle info tot zich te hebben genomen. En dat geeft me toch weer een beter gevoel.

Reactie voor op de website?

24.2. Ik zou er wel voor gaan

Hoi,

Wat goed van je dat je het uitgebreid hebt besproken met jullie dochter, maar ik wil toch een tegengeluid geven. Zelf de trotse mama van nog twee hele kleine meisjes, ben ik er allang over uit dat ze van mij wel die prik krijgen. (For the record: de oudste is 2 en de derde is een half jaar. Dus het duurt nog wel even...)

Reden voor mij is dat ik er na de eerste bevalling achtergekomen ben - na het uitstrijkje - dat ik zelf HPV heb, en dat was kantje boord in mijn geval. Natuurlijk schrik je dan, want van jezelf weet je dat je altijd zorgvuldig geweest bent. Maar zoals het nu te herleiden is, ben ik besmet geraakt in een langdurige relatie. Dan ben je het stadium condooms al voorbij. En zelfs dan is het nog gokken en de vervelende telefoontjes plegen naar je exen om te vertellen dat hij een mogelijke drager is. En dat hun eventuele partner ook de gang naar de dokter kan maken. Want mijn gyneacoloog vertelde dat het bij mannen niet vast te stellen is of hij een drager is. Hij vertelde ook dat het lichaam het niet zelf opruimt, maar het blijft sluimeren. Dit heb ik zelf ondervonden na drie bevallingen. En hij gaf ook aan dat de ontwikkeling van het virus vrij agressief was, dus 15 jaar ging ik bij lange na niet halen.

Het komt niet alleen voor in ontwikkelingslanden. Het is hier alleen nog niet zo bekend: sinds een jaar of 6 is dit probleem politiek in de picture gekomen, niet zo lang na alarmbellen van gyneacologen. Destijds was ik zo'n 25, 26 jaar en vertel je dit verhaal aan je vriendinnen en dit is nou net een leeftijdsgroep die niet gecontroleerd wordt. Inderdaad, zoals je al zegt, het is een groep die studeert en net buiten de boot valt met dit soort controles. Wat bleek: 6 van de 10(!) waren besmet. (Dus gelijk de "vieze-meisjesclub" opgericht, haha).

Met sex op jonge leeftijd zullen er wat meer losse contacten zijn, dus voorlichting, maar vooral in langdurige relaties gaat het mis. En mijn dochters zijn in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor hun eigen lichaam. Ik geloof in dit vaccin. Iedereen valt erover dat er nog geen 100% garantie gegeven kan worden. Alsof dat het geval was met de huidige vaccinaties in het programma!! Schadelijk is het niet. Maar 70 procent is al heel, heel wat. Alsof het vaccin tegen mazelen zo uitgebreid tegen het licht gehouden is, zeg.

Ik kan me je reactie over I-pods wel voorstellen, maar wat moet je tegenwoordig nog doen om de jeugd te lokken? En de groep die nu meedoet, staat onder een goede controle, beter dan de gemiddelde meid. En voor die overige 30 procent geloof ik dat je je dochters inderdaad gewoon ontzettend goed moet voorlichten. Je kent je dochters goed genoeg om haar gezond verstand aan te spreken. En voor de rest denk ik echt dat je je dochter aan de pil, het spiraal en dergelijke kan krijgen als ze met seks begint, en daar hoort wat mij betreft dit vaccin ook bij. Er gaan nog een hoop meisjes op hun neus kijken omdat ze niet meedoen. Een beetje zelfstandige meid...

Dees

Reactie voor op de website?

24.3. Beslist om niet mee te doen HPV vaccinatie

Dag,

Ik heb mijn dochter afgeraden om dit vaccin te gebruiken. We hebben het erover gehad maar zelf wil ze ook niet. Mijn huisdokter die was er zelf ook geen grote voorstander van. Op de leeftijd wanneer het vaccin ingeënt wordt weet je nog niet wat voor een seksueel leven je dochter gaat hebben. Misschien is ze heel trouw en heeft ze maar één seksuele partner, en dan is de kans kleiner. En als je meerdere partners hebt kan je een condoom gebruiken, dan vermindert de kans om het virus op te lopen.

Gans die HPV vaccinatie is een experiment en ik vind trouwens dat in onze moderne gynecologie er teveel gemedicaliseerd wordt. De vrouw wordt onnodig bang gemaakt. En dat onnodig bang maken levert ook stress op.

Alice

Reactie voor op de website?

24.4. Voor Alice en de HPV

Hallo Alice,

Wat leuk, eindelijk wat meer mensen die over dit onderwerp wat kwijt willen. Ik neem aan dat je alle stukjes gelezen hebt. Grappig om te zien dat er toch zo verschillend gedacht wordt! Wat ik je nog wil vragen: je weet toch ook niet als je dochter aan de pil gaat (hetzij voor sexuele activiteit, hetzij voor menustruatieproblemen), wat voor sexueel leven zij gaat leiden? Voor mij staat die prik daar gelijk aan. Liever voor, dan achteraf spijt hebben. Uit jouw verhaal maak ik op dat je afgaat op 'misschien', maar dat is toch vaak achteraf koffiedik kijken?

Overigens ben ik het niet met je eens dat gyneacologen er zijn om de dames bang te maken. Een operatie om besmette cellen weg te halen (laseren, icen, snijden, enzovoorts) zal voor een gyneacoloog meer opleveren dan een prik, hoor! :-) Het is geen bangmakerij. Aboluut niet. Je kunt het ook een stuk zelfbewustzijn noemen voor de dochters zelf. Baas in eigen buik, enzovoorts, daar begon het wel mee. Weet je waardoor het fout gegaan is? Door de campagne die gevoerd is om de meiden aan de prik te krijgen.

En mochten er nog moeders zijn die tegen de prik uit geloofsovertuiging zijn ( geen seks voor het huwelijk): zelf woon ik in een zwaar gereformeerd dorp, als niet-gelovige.Hier zijn er ook een heleboel tegen. Maar wat je hier soms meemaakt onder het mom van onthouding, daar schieten je soms de tranen van in je ogen. Ook die moeders zouden echt beter moeten weten.

Dees

Reactie voor op de website?

24.5. HPV?

Hallo,

Wij hebben 4 dochters, nog niet oud genoeg voor de prik, maar ik vraag me wel af wat ik zou doen (in de toekomst). Tegenwoordig gaat iedereen maar met iedereen naar bed en ik vind dat echt niet normaal. Wel of geen prik, de normen zijn toch op het gebied van sex helemaal aan het vervagen. Hopelijk kan ik m'n dochters daarin wijsheid meegeven.

Zijn er nog mannen/jongens die kunnen wachten omdat ze van hun vrouw/meisje houden? Zelfbeheersing is toch niks mis mee. Tzt overleg ik met m'n dochters waar de prik voor is en het hoe en waarom en dan komen we er vast samen wel uit.

Groetjes Conny moeder van 4 dochters die hopelijk in de toekomst genoeg zelfrespect hebben en zich niet zomaar aan elke knul geven.

Reactie voor op de website?

24.6. Reactie van Alice

Neen als ik geen voorstander ben van die prik, komt dit niet omdat we streng gelovig zijn of zo. Mijn dochter is eerder een zelfbewuste feministe met rebelse trekjes. En ikzelf ook. Ik ben dan ook een bewust alleenstaande moeder: nooit getrouwd geweest, maar wel twee kinderen van twee verschillende vaders.

Maar ik ga in tegen het systeem van teveel medicaliseren van de vrouw in onze westerse kultuur. Een vrouw moet meer naar haar gevoelens luisteren, in alles wat ze doet. Ze moet haar echte authenticiteit herzoeken en niet klakkeloos het systeem van de moderne gynaecologie inslikken. De moderne gynaecolgie is helemaal niet zo democratisch als ze zich voordoet. Ik spreek uit ervaring. Ze dringen vrouwen hun systeem op. En daar ga ik absoluut niet mee akkoord.

Alice

Reactie voor op de website?

24.7. Nogmaals

Nogmaals, dames; dank voor uw reactie, maar ik wil jullie Wwel even wijzen op het onderscheid: HPV is een ziekte die je niet kunt aflezen aan de 'sletterigheid'van je dochters. Zelfs de jongens die denken voorzichtig genoeg denken te wezen, kunnen ermee besmet raken. Waarom lees ik zo veel weerstand in jullie reactie?

Sorry, ik begrijp dit niet. Het is geen kwestie van: ik heb het wel, en ik heb het niet. Ik lees in jullie verhalen geen logische argumenten waarom niet. En kom nou niet met: "ik licht mijn dochter genoeg voor." Natuurlijk doe je dat! Maar stap nou eens even van het idee af dat je in eerte instantie HPV kunt krijgen van eenmalige lossse contacten. Ook dat gevaar is er, maar wat ik wil meegeven (nogmaaals): onderschat een langdurige relatie niet.

Mannen en jongens zijn vooralsnog niet te testen op HPV. Dus je dochter kan ook besmet raken in een langdurige relatie. Zelfrespect, natuurlijk, het eerste wat je je dochter meegeeeft. Natuurlijk, niet de eerste de beste knul. Maar denk even na! Het heeft het daar vrij weinig mee te maken. Je kunt niet aan iemand zien of hij drager is van het HPV-virus. Als je wilt spreken van zelfrespect, dan haal je die prik. Gewoon logisch nadenken.

Overigens, Alce, je maakt me nieuwsgierig, hoor! Waarom heb jij deze mening opgevat naar aanleiding van de huidige geneeskunde? Je hoeft niet in details te treden, het zou alleen zonde zijn als je jouw persoonlijke visie zo zou laten doorschemeren op je dochter(s). Ik hoop op een gezonde discussie dames, het gaat om onze dochters!

Vriendelijke groet,

Dees

Reactie voor op de website?

24.8. Beslist wel HPV vaccinatie

Hallo Allemaal.

Wat ben ik blij met wat Dees schrijft! Want ook ik ben HPV drager en ik heb dus baarmoederhalskanker gehad. Ik heb zelf 2 dochters die zeker weten tegen die tijd het Vaccin gaan krijgen sterker nog ze hebben geen keus! HPV kan je ook krijgen van huid op huid contact en 4 van de 5 vrouwen raken ooit besmet! Ik ben toevallig een vrouw die het virus niet aan kan en kreeg dus baarmoederhalskanker waar ik godzijdank aan geholpen kon worden maar wel mijn hele leven onder strenge controle voor sta. Lees: om de 6 mnd een uitstrijkje, mijn hele leven lang.

Ik ben ook gevraagd mee te werken aan het onderzoek voor het vaccin tenminste mijn bloed en kwaadaardige cellen. Het eerste wat ik dacht: GRAAG. Jeeh zeg wat ben ik bang geweest, en als ik die angst maar een beetje weg kan nemen door een vaccin het geven aan mijn meiden dan doe ik dat beslist! We moeten zo blij zijn met dit vaccin. 200 vrouwen per jaar overlijden er aan BHK in nederland ondanks het bevolkingsonderzoek.

Andrea

Reactie voor op de website?

24.9. Voor Andrea

Hallo Andrea!

Dank voor je bijval! Jemig, daar ben je mooi mee, zeg. Goed dat je meedoet aan dat onderzoek, het is echt hard nodig. En ik ben eerlijk gezegd ook blij met de bijval. Vaak is het zo dat andere dames al snel een 'vies'idee van je hebben als ze horen dat je HPV hebt, terwijl ze in de regel geen benul hebben over het hoe en wat.

Wel grappig: mijn buurmeisje van 12 vertelde dat zij die prik ook niet wilde- tegen de wens van haar ouders in- want ze was niet zo'n "vieze slet" die met alle jongens in bed dook. en alleen vieze meisjes krijgen natuurlijk HPV. En toen vertelde ik, als moeder van 3 en vierde op komst, dat ik het ook heb. "Ben ik nu ook zo'n"vies meisje?" vroeg ik haar geamuseerd. De week erop is ze toch naar de inenting geweest. Ik hoop dat je controles goed blijven gaan!

Dees

Reactie voor op de website?

24.10. Voor Dees

Hoi Dees,

Haha wat een goede actie zeg tegen je buurmeisje! Ja idd je wordt gelijk gezien als vies en goedkoop. En eigenlijk zijn het gewoon mensen die geen verstand hebben van HPV en dus eigenlijk helemaal niet weten waar ze over praten. Mijn controle was goed... heerlijk!

Andrea

Reactie voor op de website?

24.11. Wel prikken heeft ook een risico.

Zie Nieuws

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

De HPV vaccinatie

 1. Knoop doorgehakt
 2. Ik zou er wel voor gaan
 3. Beslist om niet mee te doen HPV vaccinatie
 4. Voor Alice en de HPV
 5. HPV?
 6. Reactie van Alice
 7. Nogmaals
 8. Beslist wel HPV vaccinatie
 9. Voor Andrea
 10. Voor Dees
 11. Wel prikken heeft ook een risico.
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.