Groot Gezin
De school
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

71. Keuze van middelbare school

Hoe kies je een middelbare school? Nou, zou je zeggen, dat is niet moeilijk. Je hebt de cito-toets, pakt de kwaliteitskaart en de keuze is zo gemaakt. Want inderdaad, ook voor middelbare scholen worden kwaliteitskaarten opgesteld, kijk bijvoorbeeld maar eens naar de kwaliteitskaarten van 2002.

Maar wat bedoelen ze nu eigenlijk met kwaliteit? Wat zeggen die kaarten nu eigenlijk over een school?

De Gelderlander besloot de mening van de ouders eens te vragen. Wat vinden zij nou belangrijk voor een school? Uit een enquete tijdens de open dag werdt zo'n 800 ouders gevraagd een punt van 0 tot 6 toe te kennen aan een aantal criteria. Dit leidde tot de volgende uitkomst:

plaatsscorecriterium
15,3De school ziet er gezelling uit
25,2De school is schoon en veilig
34,4Er wordt met respect gekeken naar verschillen in cultuur en religie
44,3Voor snelle of trage leerlingen heeft de school iets ectra's te bieden
53,8De school is via ee veilige fiets- of looproute te bereiken
63,6Als de lessen uitvallen, is er opvang voor de leerlingen
73,3Leerlingen hebben inspraak op school
83,3Er is huiswerkbegeleiding
93,2Schoolregels worden goed nageleefd, anders wordt er gestraft
103,2De school kan goede eindexamenresultaten laten zien
113,1Er zijn werkweken, excursies en sportdagen
123,1De school heeft een goede score bij de kwaliteitskaart van de onderwijsinspectie
132,5Vrienden gaan naar dezelfde school
141,8Er blijven weinig leerlingen zitten
151,4De school heeft een speciale pedagogische opvatting, zoals Monterssori of Jenaplan

Hoe wordt bij u de keuze van de middelbare school gemaakt? Wat zijn uw ervaringen na de keuze? Heeft u tips voor andere ouders, die u met ons wilt delen?

71.1. Beslissing middelbare school

Hallo

In groep 8 wordt bij ons de brievenbus overladen met folders van het voortgezet onderwijs. Allereest selecteer ik de scholen op het nivo van mijn kind; de rest gaat weg. Daarna selecteer ik de bereikbaarheid van de scholen. Dan bekijk ik de reputatie van de scholen hiermee bedoel ik agressie of diefstal, of er vaak politie op school moet komen. En of er vaak lessen uitvallen, waardoor er geen les is.

Meestal blijven er dan +/- 6 scholen over. Dan komt de belangrijkste beslissing: De keuze van het kind, dat er al gauw 4 jaar naar toe moet. Sommige kinderen willen naar een kleine intieme school, met een persoonlijk contact met de leerkrachten. Andere willen liever op een grote school, zodat ze niet zo opvallen.

Zo wordt bij ons de keuze voor de middelbare school gemaakt.

groeten Erica

71.2. Keuze middelbare school: reactie op erica

Het is fijn dat er bij jouw zoveel keus is maar hier kun je kiezen tussen openbaar, vrijgemaakt en christelijk. Alledrie geven alle soorten in de eerste 2 jaar. Maar wil je ook bv. openbaar onderwijs havo/vwo in klas 3 en hoger, dan moet je naar een andere stad. Alleen chr. geeft alle soorten alle jaren. Dit geeft heel andere dilemma's dan die jij beschreef.

Henriëtte

71.3. Keuze middelbareschool blijft een gok

De keuze van een middelbare school is eigenlijk altijd een gok. De scholen beloven de mooiste dingen in hun gelikte folders. En dan heb je de open dagen van de scholen nog, waar de scholen zich ook van hun beste kant laten zien. Natuurlijk heb je in de krant een overzicht hoe scholen er voorstaan, maar word je hier nu echt wijzer van?

Een kind zal al snel een school kiezen waar hun vriendjes heen gaan. Maar is dit wel de juiste keuze? Ik raad ouders dan ook aan om al in groep 7 naar de open dagen te gaan en in groep 8 nog een keer. Dit omdat veel scholen de open dagen in hetzelfde weekend houden en je geen tijd hebt om verschillende scholen te bezoeken om een beeld en de sfeer (zeer belangrijk voor de kinderen) te krijgen van verschillende scholen.

Ook kun je als ouder al in groep 7 beginnen met het bezoeken van informatie-avonden van scholen. Hierdoor zou je zelf al een schifting kunnen maken welke school er eventuweel geschikt zou kunnen zijn voor je kind en die te bezoeken op de open dagen. Dit scheelt je heel wat tijd.

Ook kun je natuurlijk vragen naar ervaringen van ouders die al een kind op die school hebben.

Uitendelijk is de keuze van onze oudste goed geweest, hij is zelf ook heel tevreden over zijn school en wij ook. Bij ons in Den Haag is er een groot aanbod van middelbare scholen vandaar de keuze om al vroeg te beginnen met het kijken naar welke middelbare school. Onze dochter gaat volgend schooljaar ook naar een middelbare school wel een andere school dan de oudste. Dit type school past weer beter bij haar dan de school van onze oudste. We moeten dan ook maar weer afwachten dat dit (mede door haar zelf) de goede keuze is geweest.

Jessica

71.4. Open dagen

De open dagen van de middelbare scholen komen er weer aan. Onze zoon weet al waar hij heen wil. Wij gaan dan ook maar naar een school. Op deze school zit ook onze oudste. Ik ben dan ook zeer benieuwd als de school zich ook zo precenteert als het in de werkelijkheid gaat op deze school. Niet dit ten nadele van de school maar je weet naar vier jaar wel wat er speelt op een school. Als je bepaalde vragen stelt aan de leiding van de school zullen die dan eerlijk worden beantwoord e.d.?

Wij en onze oudste zijn wel tevreden maar iedere school heeft zo zijn te kortkomingen. Het zou leuk zijn om reacties van ouders te lezen die de komende weken de open dagen bezoeken.

Jessica

71.5. Ja wij ook

Hallo Jessica,

Wij gaan ook open dagen bezoeken voor mijn 2e zoon. Hij gaat er met zijn vader naartoe. Ik sta zelf in een lokaal van de school waar ik werk om die te promoten;-))

Scholen mogen natuurlijk niet liegen maar zullen wel hun best doen om gevoelige zaken te vermijden.

jetje

71.6. Checklist

Reactie op Keuze van middelbare school

Wij hebben een checklist gemaakt voor het kiezen van de juiste school voor je kind: checklist. Misschien ook handig voor u!

Groetjes,

Esther

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Keuze van middelbare school

  1. Beslissing middelbare school
  2. Keuze middelbare school: reactie op erica
  3. Keuze middelbareschool blijft een gok
  4. Open dagen
  5. Ja wij ook
  6. Checklist
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.