Groot Gezin
De school
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

21. Leerlingen maken spiekvideo over veilig social media gebruik

Video is oproep aan alle kinderen die op social media zitten

Bovenbouwleerlingen van basisschool De Trinoom roepen in een spiekvideo alle kinderen van Nederland op veilig met social media om te gaan. In deze spiekbrief op video komen de basisschoolleerlingen met zes concrete geheugensteuntjes waar elk kind aan moet denken als het iets op onder andere Hyves, Twitter- of Facebook doet. Bij het opstellen van deze geheugensteuntjes kregen zij hulp van kinderboekenschrijftster Marlies Slegers die tevens auteur is van het boek Social kids – Je kind op social media; een boek dat ouders helpt hun kinderen op social media te begeleiden. De video is te bekijken via YouTube.

In de spiekvideo raden de leerlingen de volgende richtlijnen aan voor het gebruik van social media:

  1. Gratis bestaat niet.
  2. Geef nooit je wachtwoord af.
  3. Spreek nooit met een onbekende af.
  4. Zorg dat je een vertrouwenspersoon hebt.
  5. Maak een screenshot bij pesten.
  6. Let op je privacy.
Mediawijsheid
Bij het maken van de spiekvideo kregen de leerlingen hulp van Marlies Slegers, auteur van het boek Social kids – Je kind op social media. Naast het schrijven van dit boek en diverse kinderboeken geeft zij kinderen ook les over mediawijsheid. Tijdens een les met klas BBA van basisschool De Trinoom hielp zij de leerlingen met het opstellen van hun zes geheugensteuntjes.

Social kids
Met de spiekvideo hopen zowel de leerlingen als Marlies Slegers dat kinderen zich bewust worden van de kracht van social media en hoe daarmee om te gaan. In het boek Social Kids – Je kind op social media geeft Marlies Slegers ouders tips om hun kinderen te begeleiden bij het gebruiken van social media.

Ook voor ouders
De video is ook zeker interessant voor ouders: ‘Aan het einde van de video geef ik ook voor ouders met kinderen op social media nog een aantal belangrijke tips. Zo hebben we een digitaal hulpmiddel voor groot en klein weten te maken,’ aldus Marlies Slegers.

Over Marlies Slegers
Marlies Slegers is schrijfster van kinderboeken, onder andere boeken over mediawijsheid voor kinderen. Ook schrijft ze voor diverse tijdschriften, met name over kinderen en diabetes.

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.