Groot Gezin
De school
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

51. Ervaringen met zmlk gevraagd

Heeft u een zoon/dochter die op een zmlk school zit? Of misschien heeft gezeten? Hoe gaat het er nu mee? Wat zijn de mogelijkheden die bijv. tieners op dit niveau hebben? Ik hoop op uw reactie!

Rina

51.1. Goede ervaringen met zmlk

Hoi Rina,

Wij hebben een dochter op het zmlk. Ze is verstandelijk gehandicapt. Ze is 5 jaar maar haar niveau is ongeveer anderhalf jaar. Sinds augustus 2005 zit ze op een zmlk school en we zijn zo blij dat ze op deze school zit. De leerkrachten hebben haar toch al heel wat dingen geleerd waarvan wij gedacht hadden dat ze dat niet zou kunnen. Deze school biedt straks ook het VSO aansluitend. De school staat op een terrein waar een instelling is voor verstandelijk gehandicapten waar ze ook naar de zaterdagopvang en vakantieopvang gaat. Voor haar heel vertrouwd.

Mijn dochter is qua niveau het laagst in haar klas maar dat geeft geen enkel probleem met de rest.

Groetjes, Marjan

51.2. Waarloop je tegen aan?

Hallo Rina,

Onze jongste pleegzoon zit op een zmlk school. Het is erg moeilijk om een algemeen verhaal te houden. Elk kind heeft ook binnen het zmlk verschillende mogelijkheden, misschien kun je iets vertelllen waar je zelf tegen aan loopt?

groetjes Lenie

51.3. Ervaring met ZMLK

Hoi Rina,

ervaring voor een zmlk school heb ik niet. Maar ik weet wel dat er nog best veel mogelijkheden zijn als een kind op zo'n school heeft gezeten. Ik zelf heb op een LOM school gezeten vroeger, daarna gewoon doorgestroomd naar de LAS (lagere agrarische school) die ik ook normaal heb doorlopen. Eén van onze zoons zit nu op de SBO (speciaal basis onderwijs) en ik heb daar ook geen spijt van. Het gaat erg goed met hem. Hij heeft ook helemaal niet op de gewone basisschool gezeten, dat zag ik helemaal niet zitten. Hij zit nu op zijn plek. Wat voor hem de toekomst is, is nog afwachten. Hij is 6 jaar, maar één ding weet ik wel en dat is dat hij nu meer toekomst heeft dan als hij op de gewone school had gezeten.

En ik denk ook dat als hij echt iets wil het hem ook lukt om er te komen. Helaas hebben ze mij dus nooit echt gestimuleerd om verder te gaan in wat ik graag wilde: dierenartsassistente worden. Ik denk als ik gestimuleerd was, ik een heel eind gekomen was, al was het met een omweg.

Een andere zoon van ons zit wel op de basisschool, maar heeft een rugzakje en ook hij zal het redden in de toekomst. Het is dus echt niet zo dat ze dom zijn als ze op speciaal onderwijs zitten. Ze zijn anders, ook wat trager (vaak), maar ze kunnen veel!

Het belangerijkste is dat wij achter ze staan, zodat ze niet het gevoel hebben dat ze aan de kand worden gezet. Dat heb ik wel ervaren, maar ik waak erover dat dat dus niet gebeurt bij onze zoons. Als er nog meer vragen zijn, mag je me altijd hierover privé mailen (via )

Sterkte ermee, Judith moeder van 6 zoons en 1 dochter

51.4. ZMLK

Onze op 1 na jongste zoon ziet nu in een JRK groep. Omdat hij heel langzaam leert moet hij waarschijnlijk volgend schooljaar naar een zmlk school. Wat kun je dan later nog worden? Kun je dan nog een vak leren? Of kom je zoals iemand me zei dan in een gezinsvervangend tehuis terecht? Dat is wat ik me afvraag.

groetjes, Rina

51.5. ZMLK

Hoi Rina

Er zijn nog zat dingen die je kunt worden, alleen waarschijnlijk met een omweg. Onze zoon zit nog steeds op een basisschool, maar werkt helemaal op eigen nivo en is ook langzamer dan de rest van de klas. Maar door zijn eigen werk en eigen tempo gaat het heel goed. Hij houdt van timmeren en wij stimuleren hem daarbij om steeds wat gereedschap te kopen. Het zal ons niet verbazen als hij straks timmerman of iets in die geest wordt.

Ik ben niet bang dat hij straks naar een gezinsvervangend tehuis moet. Ook bij onze zoon met een aan autistische verwante stoornis en ADHD ben ik daar niet bang voor. Hij zal er wel komen, alleen moet hij het net als onze andere zoon het van de practijk hebben. Het zijn geen hoogvliegers, maar ze . komen er wel

Ik zou zeggen kijk naar je zoon, wat vindt hij erg leuk om te doen. Zoals onze zoon het erg leuk vindt om met hamer en spijkers en hout bezig te zijn. Je hoeft dus niet meteen van het ergste uit te gaan. En wat is erg? Jullie kunnen hem nog veel sturen en als hij straks op kamers wil kun je als ouders ook nog een oogje op hem houden. Ik ben ook goed terecht gekomen al moet ik zeggen dat ik alleen de las heb gedaan. Maar als ik voet bij stuk had gehouden en de leraren mij hadden geholpen, had ik waarschijnlijk meer kunnen worden. Al had ik er nu niets meer aan gehad, teminste eventjes niets, want een gezin met 7 kinderen waarvan er twee "speciaal" zijn en een baan hebben vind ik toch wel iets te veel van het goede. Al zit ik wel te denken aan toch een opleinding te gaan doen. Maar dat zie ik wel als de jongste (net 8 weken) wat ouder is.

groetjes van Judith

51.6. mlk en esm

Wij hebben 5 kinderen de de oudste zit op de gewone basisschool. Maar het gaat niet echt goed. Ze kan met rekenen en taal niet meer het tempo aan, ze moet te snel werken. Als ze alle tijd heeft gaat het wel goed. Maar dat kan niet, zegt de juf, anders komt ze nergens anders meer aan toe. Met de rest kan ze wel mee komen.

Ze kan goed zelfstandig werken en goed concentreren. Dus mag ze misschien volgend jaar op een eigen leerweg of naar een mlk school. Ik weet niet wat verstandiger is. Ze vindt het op school leuk, ze speelt graag met vriendinnetjes, maar heeft niet echt een hartvriendin op school. Ik denk at als ze van school af is, niemand meer naar haar om kijkt. Heeft iemand ook voor deze moeilijke beslissing gestaan? Mij maakt het niet wat ze worden, ze komen wel waar ze wezen moeten, allen misschien via een omweg.

De oudste zoon zit op een esm school (ernistige spraak/taal moelijkkheden). Het gaat wel redelijk op school, alleen is de vraag of hij naar groep 3 kan. In de mg (meervoudig gehandicapt) groep hij loopt zo'n 2 jaar achter op zijn ontwikkeling. Hij zal heel veel begeleiding nodig hebben en die is er dan niet omdat er natuurlijk nog andere kinderen zijn. Maar als hij daar al niet geholpen kan worden, waar moet hij dan heen? Is er op een zmlk school veel begeleiding? Mijn zoon heeft 10 kinderen in de klas en twee a drie juffen. En is er dan ook logopedie, want die heedft hij echt nodig.

groetes Nadia

51.7. Spraaktaal school

Ik heb een dochter van net 3 jaar met spraaktaalachterstand. Ze loopt nu wekelijks bij de logopedie en advies wordt steeds meer een spraaktaalschool. Heeft iemand hier ervaring mee en zo ja is die positief of negatief? En weet iemand waar deze scholen zitten en waar ik ze kan vinden? We zitten met Sara in twijfel omdat ze nu de dingen steeds sneller oppakt maar ze heeft een moeilijke start gehad en heeft hierdoor een achterstand.

alvast bedankt voor uw reactie, Rob van Griensven

51.8. Reactie spraaktaal school

Hallo Rob,

wat is inhoudelijk precies de spraaktaalachterstand? Als het dysfatisch is, dan kan dat met groepstheraphie worden "verholpen", als je dat zo mag noemen.

Groet, Ankie

51.9. Spraak-taal

Onze zoon zit nu al vijf jaar op het speciaal onderwijs omdat hij een spraaktaal achterstand heeft en slechthorend is. Ik weet niet precies wat voor soort informatie je zoekt maar je mag me altijd mailen.

Groetjes Sandra

51.10. sara/speciaal of normale school

Hoi Ankie, Sandra,

Sara krijgt nu ambulante begeleiding middels het "kids"project bij de kinderopvang en na evaluaties ligt ze met taalbegrip op niveau maar taalproductie een jaar achter. Nu zitten we in dubio omdat ze in april 2009 4 wordt. Wat te doen, normale school, speciale school en welke dan?

gr Rob

51.11. Meerdere kinderen, zelfde "problemn"

Hallo

Ik heb een tweeling van 7 jaar en nog een kindje van 2, en misschien? een vierde, ben 1 week overtijd hihi. Noah, de jongste van de eeneiige tweeling zit sinds een jaar op een school voor zeer ernstige spraakmoeilijkheden, hij voelt zich daar goed en krijgt voldoende logopedie.

Nu heb ik gisteren een gesprek gehad met de juffrouw van Luca en wat blijkt, ook hij gaat niet goed en gaat waarschijnlijk Noah volgen. Dit was wel even slikken, niet zo zeer die andere speciale school maar wel dat nog een kindje van me niet op de gewone bassisschool kan blijven.

Op deze manier ga ik aan mezelf twijfelen, en daarom zoek ik wat erkenning. Kan het aan de genen liggen? Het is tenslotte een eeneiige tweeling?

Ik probeer er maar positief tegenaan te kijken, mijn zoontjes komen nu wel weer samen op dezelfe school. Dat kan toch geen toeval meer zijn, misschien heeft het zo moeten zijn...

Groetjes Amber

Zijn er ervaringen van meerdere kinderen in hetzelfde gezin met dezelfde "probleempjes"

51.12. Ervaringen met mlk

Ik kwam er met mijn dochter achter dat ze het erg moeilijk vond op school en geen zelfvertrouwen meer heeft en heb haar laten testen bij atria en daar kwam uit dat ze moeilijk lerend tot zeer moeilijk lerend is. Ze gaat straks naar een mlk school en net daar naar hoorde ik dat mijn zoontje van 5 ook moeilijk leren is dat was wel even slikken. Maar wil het beste voor mijn kinderen en hoop dat ze het erg naar hun zin krijgen om de mlk school en ze komen er wel die twee schatjes.

Patricia

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Ervaringen met zmlk gevraagd

 1. Goede ervaringen met zmlk
 2. Waarloop je tegen aan?
 3. Ervaring met ZMLK
 4. ZMLK
 5. ZMLK
 6. mlk en esm
 7. Spraaktaal school
 8. Reactie spraaktaal school
 9. Spraak-taal
 10. sara/speciaal of normale school
 11. Meerdere kinderen, zelfde "problemn"
 12. Ervaringen met mlk
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.