Groot Gezin
De school
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

69. Schoolreisje

Dit staat vandaag (17-12-2003) in de krant de Limburger. Met alle kosten die het "naar school gaan" met zich meebrengt, zijn deze schoolreisjes toch wel een beetje te. Het lijkt net als of de scholen tegen elkaar opbieden.

Groetjes Desiree

Enige fragementen:

  Sky is the limit voor schoolreizen

  Het kan niet op met schoolreisjes. Onder het mom van een studietrip kunnen middelbare scholieren kiezen uit een divers aanbod. Van zeilen in Friesland tot een weekje Big Apple. Deelname is vrijwillig, aldus de scholen. Met het Bouwens van der Boije-college in Panningen zes dagen naar New York voor 725 euro. Of wat dacht de leerling van een maandtrip naar Griekenland in de zomervakantie? Inclusief busreis en overnachting op campings regelt de Philips van Horne Scholengemeenschap Weert dat voor 1100 euro. Skiën leren? Geen probleem. Nagenoeg iedere scholengemeenschap heeft wel een wintertrip in de aanbieding.

  Terwijl ouders zich steeds meer zorgen maken over hoe ze de eindjes aan elkaar moeten knopen, presenteren veel middelbare scholen reisjes van vele honderden euro's per scholier. Dat blijkt uit een onderzoek van deze krant onder de grote scholengemeenschappen in Limburg. The sky is the limit, zo lijkt het. Van zeilen op de Friese meren en survivaltochten in de Ardennen tot stedentrips naar Rome of Barcelona. Zelden verplicht, maar volgens de 'reisdocenten' wel educatief. En: 'leidend tot een verruiming en verrijking van de lesstof''. Een trip van welgeteld één dag naar Parijs bijvoorbeeld, wordt door het Hezelandcollege in Gennep aangeprezen als een middel om (beter) Frans te leren.

  Vreemd. Als dat zo is, waarom zitten die reizen dan niet in het lespakket? En dan mag je toch verwachten dat de kosten grotendeels door de school worden gedragen. Dit laatste blijkt zelden of nooit het geval. De educatieve reizen zijn weliswaar niet verplicht, maar de sociale druk die op ouders ligt om hun kinderen mee te laten gaan, is er niet minder om. Juist tieners willen niet aan de kant staan, terwijl de meeste ouders liever niet hardop zeggen dat ze de schoolreis niet kunnen betalen. En dus gaat zoon- of dochterlief mee. Een gemiddeld gezin staat daarmee voor behoorlijke kosten. Een meerdaagse trip naar Rome kost 400 tot 650 euro, voor een paar dagen Barcelona moet tussen de 270 en 350 euro worden neergeteld, een weekje skiën kost (exclusief après-ski) 300 tot 425 euro. De prijzen variëren door de keuze van vervoermiddel en de plaats van overnachting.

  Volgens woordvoerder Marian Bestelink van het ministerie van Onderwijs zijn er geen richtlijnen voor schoolreizen. "Schoolreizen zijn een zaak tussen schoolleiding en ouders. Wij schrijven voor wat het lesprogramma moet behelzen, maar de wijze waarop die les wordt gegeven staat de school vrij", stelt Bestelink.

Wat is uw ervaring met het schoolreisje, en hoe pakt u dat aan?

69.1. Kosten schoolreisje

Ook wij werden verrast door de school van onze dochter. Zij zouden naar Londen gaan voor een paar dagen, werd er aan het begin van het schooljaar aangekondigd. Okee 100 euro en nog tijd om te sparen, moet kunnen.

Maar nu hebben ze in november bedacht dat een week Praag veel beter is. Kosten 265 euro in twee termijnen te betalen, de 1ste begin januari, de 2de eind februari (kun je het net zo goed in 1 keer betalen).

O ja het is vrijwillig, maar ze krijgen wel opdrachten en de cijfers tellen mee voor het rapport. De thuisblijvers moeten gewoon naar school (dubbel straf, lijkt het wel).

O ja en dan nog iets voor Tjechie heb je wel een paspoort nodig. Dus de indentiteitskaart die van onze dochter nog twee jaar geldig is hebben we niks aan, die kosten komen er ook nog effe bij.

Er wordt er dan gezegd: we doen dit niet elk jaar. Dat moest er ook nog bij komen zeg! En dat terwijl de kinderen niet eens die taal op school leren. Hoe gek gaat het worden? Gaat mijn jongste die nu 1 jaar is straks op schoolreis naar zuid- Afrika ofzo.

Nee zeggen is niet zo makkelijk, de kinderen waren al eerder ingelicht dan de ouders en wild enthousiast gemaakt. Toen ik zei dat ik eerst wat meer informatie wilde, schoot mijn dochter al helemaal in stress, iedereen gaat en waarom ik dan niet enz.

Ik vind het jammer dat je als ouders zo voor het blok gezet wordt en hoe zit dat met de thuisblijvers, hoe voelen die kinderen zich.

Groetjes Tanja

69.2. Regels busvervoer schoolreis

Een overzicht van de regels voor busvervoer staat bij Inspectie Verkeer en Waterstaat. Daar vind je ook de regels voor de zitplaats verdeling. Voor informatie over veliigheid op school kun je terecht op het Kenniscentrum Consument en Veiligheid. Je vindt daar ook een checklist voor schoolreisjes.

69.3. Schoolreis

Een verontruste email van een ouder:
  "De basisschool van onze kinderen wil dit jaar met de schoolreis naar een pretpark in Duitsland. Hoe moet dat nu? Onze kinderen hebben geen eigen identiteitskaart maar staan ingeschreven in mijn paspoort. Moet ik mijn paspoort meegeven? En hoe is het geregeld als 1 van de kinderen een ongeluk krijgt, of zoek raakt? Ik maak me ongerust en ik vraag me af of alles wel goed geregeld is."
We krijgen vaker van deze berichten, tijd om eens na te gaan hoe het nu precies zit. Daarom adviseer ik de vraagsteller de vraag voor te leggen aan: 50tien.nl. Het antwoord kwam vrij snel:
  Uw bezorgdheid is terecht. Het is jammer dat u in uw mail niet aangeeft wie het schoolreisje organiseert. Is dat de oudervereniging of de school? Van de school mag in ieder geval een professionele aanpak verwacht worden. Maar hoe dan ook, het is altijd verstandig om zelf mee te denken.

  U kunt aan diegenen die het schoolreisje organiseren vragen hoe zij het schoolreisje verzekerd hebben. U kunt daarbij aangeven dat de dekking van uw eigen verzekeringen alleen voor Nederland gelden. Hebben de organisatoren de groep verzekerd, of moet u toch voor één dag een reisverzekering voor uw kind afsluiten? Dat laatste zou kunnen bij een willekeurig reisbureau.

  Resteert nog het identiteitspapier van uw kind. Ik heb uw vraag voorgelegd aan de Belastingdienst/Douane Zuid/kantoor Tilburg (Telefoon: 013 - 465 81 00). Volgens de douanier die ik heb gesproken, moet uw kind het paspoort van u bij zich hebben. In de praktijk zal het erop neerkomen dat u uw paspoort aan de reisbegeleiding meegeeft. Eventueel kunt u uw kind nog een extra fotokopie meegeven zodat het ook zelf iets bij zich heeft. Tot slot moet ons nog iets van het hart: Heeft u geen brief van de organisatoren van het schoolreisje gehad waarin staat wat er precies van u verwacht wordt en hoe het één en ander geregeld en verzekerd is? U zult immers niet de enige zijn die deze vragen heeft. Of krijgt u die brief nog en duurt het nog een tijdje voordat uw kind op schoolreisje gaat?

Het antwoord stelt me enigszins gerust, er is reden genoeg om aan de bel te trekken. Ik vraag me alleen af of het een goed idee is om de paspoorten van de ouders mee te geven.

69.4. Schoolreisjes en schoolkampen vaak veel te duur

Ook hier een schoolkamp van groep acht naar Belgie. Ik heb gewoon een copie van mijn paspoort mee gegeven, de school nam hier natuurlijk genoegen mee. Ik was dan ook niet van plan een I.D kaart aan te schaffen en vele ouders met mij. Het is wel niet legaal maar toe maar. Wat kan er nu gebeuren? En ja ik vind de kosten nog al fors. 100 euro schoolkamp vool groep 8, 150 euro schoolkamp voor de oudste in het vootgezet onderwijs. Sommige kinderen konden niet mee om dat dit te duur was. En die in groep 6 zit is naar Amsterdam geweest en dat koste niets! Dit werd gewoon van het schoolgeld betaald. Scholen zouden over de kosten wat meer moeten na denken.

Jessica

69.5. Reactie op: schoolreizen veel te duur

Hallo jessica,

Ik ben het hier helemaal mee eens. Mijn kinderen hebben nooit meegekund met die schoolkampen en uitjes op de middelbare school. Neem nou deze afgelopen week, ze gingen met de klas naar Berlijn en konden er meteen een hoop van opsteken. Jaja dan moet je wel 350 euro kunnen ophoesten. En het zijn dus altijd dezelfde kinderen die meekunnnen, met ouders die dit dus kunnen betalen.

Scholen denk eens na en organiseer eens iets waar alle kinderen mee naartoe kunnen. Want de kinderen die niet meekunnen moeten gewoon naar school. Eerlijk gezegd is dit schandalig! Want ook die kinderen zouden graag meegaan. Ik kan me daar ontzettend boos om maken.

Groetjes, Yvonne

69.6. Schoolreis/werkweek

Informatie die ik vond op de site van Beteronderwijsnederland:
  ivm het aantal uren dat het voortgezet onderwijs per jaar aan leerlingen moet geven, mogen ook schoolreizen en werkweken, mits educatief karakter, worden meegeteld. Werkweken tellen zelfs lucratiever, want je bent wel 8 uur per dag educatief met zo'n klas bezig. Huiswerk maken in de aula olv de concierge geldt ook als lestijd.
Eigenlijk komt dit neer op een fikse privatisering van het onderwijs, je moet als ouders dus 350 euro neertellen om je kind 30 uur "onderwijs" in het buitenland te laten "volgen."

Voor de duidelijkheid, dit is bedacht door minister en onderwijsbonden, niet door BON.

69.7. Schoolreisje

Ik vind dit ook belachelijk veel geld kosten. Mijn kids zitten nu nog op de basisschool maar ja daarna mag ik ook wel gaan werken voor de schoolreisjes. Haha dat kan mijn man ook niet alleen betalen en dan nog spaar ik geld. En dat uit te geven aan een schoolreisje van 500 / 600 euro dacht het toch niet. Vind ik zonde van mijn spaargeld daarvoor spaar je toch niet? Laat de scholen maar met iets beters komen voor 600 euro kan je wel een paar weken naar het buitenland Ouders moeten met zijn allen zeggen dat hun kids niet meegaan toch? Maarja, de meesten zullen wel 2verdieners zijn met een goed inkomen die het wel kunnen missen.


69.8. Schoolkamp bij de schoolprijs inbegrepen

Aan het schoolkamp(3 dagen,ze gaan op de fiets) in het kader van het beter kennen van je klasgenoten, zit bij onze dochter in het eerste jaar gelukkig geen prijskaartje. Het zal wel weer bij het schoolgeld in zitten.
Jessica


69.9. Reactie: schoolreizen veel te duur

Als jonge moeder schrik ik wat de schoolreisjes en werkweken moeten/ mogen kosten. Bedragen die wij hier thuis niet kunnen opbrengen. Wij hebben geen groot gezin. Mij man werkt 40-uur, naar mijn indruk heeft hij een modaal salaris maar wij hebben moeite om rond te komen. Ik bedoel dit niet zielig maar ik vraag mij af hoe doet iedereen dat nou toch?

Inderdaad werk ik niet maar mijn zoon heeft een vorm van autisme waardoor hij extra regelmaat en structuur nodig heeft. Ik ben dus een thuismoeder. Daarnaast heb ik een kleuter op school. Vorige week is hij op schoolreisje geweest. Dit kostte maar €21. (Entree was maar €6 dus als ik zelf ga ben ik veel goedkoper uit) Ik vond dat al veel geld maar ik begrijp dat het dus nog veel duurder kan en waarschijnlijk gaat worden.

Nu heb ik echt wel oog voor het sociale aspect maar ik vind dat het niet te gek moet worden. Hoezo skireis, weekje Praag? Zo gek deden wij vroeger ook niet en ik heb het echt leuk gehad op school. Via via begreep ik dat zo'n uitstapje niet verplicht is tenzij de school de kosten draagt. Daarom verwijs ik naar de volgende site www.leerplicht.net/. Misschien dat iemand met dit argument achter de hand,in de toekomst onderwijsinstellingen op andere gedachten kan brengen.

Diana

69.10. Voor Diana

Dure schoolweekjes? Het verschilt sterk per school wat zij ondernemen. Onze zoon zit ook op de middelbare school. Het een na laatste schooljaar is er een week weg (buitenland), en dat vind ik prima. Dat weet je dus een aantal jaar van te voren, en kun je naar toe leven, lees: sparen. Met de schoolkeus kun je er dus rekening mee houden wat zij als school aan gaan bieden voor reisjes/uitjes.

Liesbeth

69.11. Dure schoolweekjes

Wat bedoel je met de schoolkeus kun je er rekening mee houden wat zij als school aan gaan bieden voor schoolreisjes? Een school kiezen waar minder dure reisjes worden gemaakt?

Ik kies voor een school die bij het kind past. Vind ik belangrijker. Je kan er voor sparen. Maar ik vind ook dat het de pan uit rijst met die schoolkampen en reisjes. Nu gaat er een naar Barcelona 375 euro,dit kon wel in termijnen betaald worden. Van de andere vier weet ik het nog niet, waarschijnlijk een keer schoolkamp en de rest zit bij het schoolgeld in.

Jessica

69.12. Romereis van 960 euro

Reactie op Voor Diana

Hoi,

De school van mijn zoon (Amsterdam Zuid) organiseert voor VWO5 altijd de traditionele Rome reis. Kosten dit jaar 960 euro. Op deze school kun je al van het begin af aan al kiezen voor een extra curriculum (Italiaans, Fast Lane English, Spaans). De kosten daarvan bedragen ook zo'n 400 euro per jaar extra. Dit jaar moet dus 1360 extra opgehoest worden. De 400 euro hebben we geen probleem mee, maar 960 euro voor een weekje Rome in het naseizoen?!

Zelf hebben we als ondernemer heel veel last van de huidige economische situatie en is ons besteedsbare inkomen fors gedaald. Wat is wijsheid in zo'n situatie? Enerzijds gun je je kind zo'n trip, maar je wil je ook niet in de schulden gaan steken, betalingsregelingen aangaan voor iets wat met het grootste gemak van de wereld ook voor de helft van de prijs had gekund......

Janssen

69.13. 30.12 reactie op rome reis

U kunt Uw zoon zeggen dat dit niet gaat lukken. En zeggen als hij graag mee wil met die reis dan zal hij ervoor moeten werken. Mijn zoons kunnen ook nooit met die reizen mee omdat het geld er niet is.

Anita

69.14. @Janssen, Romereis

Janssen, ik weet welke school je bedoelt. Deze school onderscheidt zich door haar hoge kosten voor speciale trajecten (voor jouw kind: gymnasium?). Probleem is dat we in onze stad weinig keus hebben: een concentratie-probleemschool met lage kosten of een stabiele school met veel speciale projecten, vakbekwame leraren maar ook hoge kosten.

Ik voel met je mee, ben er zelf met 3 kinderen doorheen gekomen door regelmatig mijn mond open te doen, en de schoolleiding te confronteren met de hoge kosten. Kwam met vergelijkingen met andere scholen etc.

Sterkte!

69.15. Schoolreisjes

Laten we allemaal te samen een vuist maken en tegen deze belachelijke reizen protesteren. Wij hebbben ook kinderen op school en komen regelmatig thuis met de mededeling wij gaan op schoolreisje, Engeland, luxemburg rome of griekenland. Wat geven deze reisjes wat de school niet kan geven. Vraag de kinderen naar afloop van zo'n reisje hoe het is geweest, O het was leuk. Voor veel ouders zijn deze reisjes niet meer te betalen. Onze kinderen gaan niet mee op schoolreisjes (heimwee) Tenzij ze het heel graag willen.

Geno

69.16. Potjes op vmbo scholen voor schooltrips?

Weet iemand of er potjes zijn op vmbo scholen voor ouders die dit soort trips niet kunnen betalen? Want in 1 of 2 termijnen betalen is lang niet voor iederenn mogelijk.

Ik heb het geluk dat mijn werkgever heeft gezegd het voor mij te betalen, maar dat komt natuurlijk maar sporadisch voor. Op de school waar ik het over heb zeggen ze dat zoŽn potje niet bestaat?

Carla

69.17. Meerdere schooltrips

Bij ons op school is het zo (als je extra Cambridge-engels hebt, en dat kost ook veel geld):

2e klas: 4 dagen London (Cambridge, verplicht)
3e klas: 4 dagen Hike in Ardennen (iedereen, verplicht) 300 euro
4e klas: 5 dagen werkweek Limburg (iedereen, verplicht) 200 euro
5e klas: 10 dagen Rome of Griekenland (iedereen, verplicht) 800 euro
6e klas: week New York (Cambridge, facultatief) ruim 800 euro

Trommelen

69.18. Reactie meerdere schooltrips

Ik zou graag even reageren op de schoolreisjes. U schreef ze zijn verplicht, ik zou dat maar even navragen. Heb ook kinderen, ze dachten dat deze reisjes moesten. Maar wat blijkt: het moet niet, als ze niet mee gaan moeten ze wel op school bepaalde lessen of werkstukken maken. Dus laat je niet gek maken dat het moet. Geef zelf bij de school aan hoe U hier over denkt. Denk niet dat U de enige bent, er zijn meer ouders die zo denken maar vaak niets durven te zeggen.

Sterkts
g

69.19. Totaal uit verhouding

Zelf zijn we altijd heel creatief met geld uitgeven zodat we vanalles kunnen doen, maar bij deze schoolreizen is meestal een voor ons dure manier van reizen gevonden. In vergelijking met hoe wij rondreizen zijn de prijzen totaal uit verhouding.

En ook mijn angst is er, hoever gaat dit uit de hand lopen, ook onze zoon doet tweetalig onderwijs, gaat maar een schoolreisje kost: 365 euro. Het is in septemeber en we hebben nog geen weet van wat ze precies gaan doen, alleen hoeveel geld het gaat kosten, wanneer de rekening komt en welke data: 4 dagen in Finnborough. Wij leven best bewust en doen vanalles met onze kinderen en dat willen we graag volhouden maar om op zulke hoge kosten gejaagd te worden, terwijl we geen geld hebben voor een nieuwe fiets, dat kan toch eigenlijk niet.

Ik vind het toaal uit verhouding en ook voor tweede jaars totaal niet passen. Ook met het oog op de toekomst waarin er steeds minder mensen geld zullen hebben, moeten scholen veel meer gelijkwaardig zijn en zorgen dat ongeacht milieu, stand, rang, de kinderen allemaal een gelijke kans hebben. En dat geldt ook voor het schoolgeld.

Hartelijke Groet A.

69.20. Schoolreisje verplicht?

Zit dit weekend plotsklaps met hetzelfde probleem, de school van mijn dochter is nauwelijks 1,5 week bezig en ik verkeerde in de (blijkbaar prehistorische) veronderstelling dat het schoolreisje van komende maandag optioneel was. Toen ik dat duidelijk maakte en meldde dat het voor mij financieel absoluut onhaalbaar was, ook niet met een betalingsregeling, was het intimideren en dreigen met de schoolinspectie niet van de lucht.

Snel nog vrijdagmiddag om 4 uur geprobeerd hierover duidelijkheid te krijgen bij de onderwijsinspectie en de leerplichtambtenaar maar die wisten slechts te zeggen dat het niet zo zwart/wit lag?!

Mentor nog aan de lijn gehad, die beweerde dat dat beslist niet waar was en dat ik boetes tot wel 500 euro per dag kon verwachten als mijn dochter niet mee ging, "En dat zou toch heel vervelend zijn gezien uw financiele situatie".

Ik vind dit verbijsterend, temeer omdat ik duidelijk gemaakt heb dat mijn dochter gewoon naar school zal gaan gedurende de 3 dagen dat haar klas op schoolreis is en ik haar zodoende niet onttrek aan de leerplicht. Maar ook hier werd op geantwoord : "Wat zou ze dan moeten doen op school die 3 dagen?" Ook werd mij te verstaan gegeven dat ik mijn dochter te kort zou doen als ik haar niet mee liet gaan.

Heb inmiddels mijn licht opgestoken op een aantal websites en ben daar wel wat wijzer geworden, er staat letterlijk: "Als de school geld vraagt voor het schoolreisje dan is het GEEN onderdeel van het vaste lesprogramma en dus ook niet verplicht".

Krijg de indruk dat het er hier meer om gaat dat de school geen zin heeft om voor 1 of 2 "afvallige" leerlingen iets te moeten organiseren tijdens de afwezigheid van de rest van de klassen en er daarom liever voor kiest om kwetsbare ouders en kinderen nog wat verder de financiele afgrond in te duwen. Ik vind dit wel een hele slechte kennismaking met de school zo in de eerste week van de brugklas en begin me dan ook af te vragen of dit slechts een voorproefje is van de algehele houding van de school naar de ouders toe. Ik voel me hierdoor in mijn integriteit als ouder aangetast en er beginnen al gedachten door mijn hoofd te gaan over de juistheid van de schoolkeuze en dat kan toch nooit de bedoeling zijn, zo direct bij de start van het eerste schooljaar.

Maar ja, probeer in Amsterdam maar eens op stel en sprong een andere school te vinden en wie zegt er dat deze dan ook niet dezelfde houding heeft. Iemand hier ook ervaring mee? Zou het graag horen.

Inge

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Schoolreisje

 1. Kosten schoolreisje
 2. Regels busvervoer schoolreis
 3. Schoolreis
 4. Schoolreisjes en schoolkampen vaak veel te duur
 5. Reactie op: schoolreizen veel te duur
 6. Schoolreis/werkweek
 7. Schoolreisje
 8. Schoolkamp bij de schoolprijs inbegrepen
 9. Reactie: schoolreizen veel te duur
 10. Voor Diana
 11. Dure schoolweekjes
 12. Romereis van 960 euro
 13. 30.12 reactie op rome reis
 14. @Janssen, Romereis
 15. Schoolreisjes
 16. Potjes op vmbo scholen voor schooltrips?
 17. Meerdere schooltrips
 18. Reactie meerdere schooltrips
 19. Totaal uit verhouding
 20. Schoolreisje verplicht?

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.