Groot Gezin
De school
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

53. Negatieve publiciteit van het VMBO

Wij zijn benieuwd of er ook andere ouders zijn, die hun kinderen op het VMBO hebben. Wij lopen er vooral tegenaan dat het VMBO vaak zo negatief wordt benoemd. Met onze 2 oudste kinderen hebben we ervaring met het VMBO. Toen onze oudste de citotoets had gedaan waren we mega opgelucht dat we konden kiezen tussen HAVO en VWO. Omdat we hem niet op zijn tenen wilde laten lopen kozen we voor de HAVO.

Dit ging echter al snel fout. Na een ongeluk pakte hij de draad niet meer op. Onvoldoende op onvoldoende. Daarom besloten we hem op het VMBO te plaatsen. Inmiddels is hij geslaagd en volgt hij de SPW opleiding. Nu zit onze tweede ook op het VMBO.

We zijn heel tevreden met deze vorm van onderwijs. Na het VMBO kunnen ze ook veel kanten op. Zo kan de oudste via het SPW, als hij dat wil, doorgroeien naar een HBO opleiding. Helaas denken veel anderen daar anders over. Onze oudste krijgt vaak te horen, of hij niet liever had doorgeleerd. Wij vinden het heel erg voor deze jongeren dat er zo negatief over wordt gedaan.

Daarnaast komen wij in onze omgeving ook ouders tegen die er alles aan doen hun kinderen op de HAVO te houden. Lopen deze kinderen dan niet te veel op hun tenen?

Wat denken andere ouders hiervan?

hartelijke groet, Elisabeth

53.1. VMBO

Hallo Elisabeth.

Onze beide dochters zitten ook op het VMBO en wij hebben daar geen problemen mee. Het zijn nu eenmaal "doeners" en geen "denkers" en die zijn toch ook nodig in deze maatschappij. Wanneer ze het zouden willen, kunnen ze na het MBO alsnog naar het HBO.

Tijdens een ouderavond op het VMBO vertelde de mentor: "Beter met goede cijfers op een wat lager nivo, met daarnaast nog tijd voor andere dingen, dan op je tenen lopen op een hoger nivo, lage cijfers halen en daarom geen zin meer hebben." Vooral tijdens de puberteit hebben ze ook tijd nodig voor zichzelf, en niet alleen maar school.

Nee hoor, wij zijn tevreden over de beide scholen. Ze zitten namelijk allebei op een andere VMBO. Nu in het tweede jaar. Er zijn duidelijke regels en afspraken, ook krijgen ze een goede begeleiding.

Ouders maak er geen probleem van dat je kind naar het VMBO zou moeten want daar is niets mis mee.

Groetjes Loes

53.2. VMBO negatief noch slecht

Hallo Elisabeth,

Mijn nu 13 jarige zoon heeft door leerachterstand de basisschool periode op een school voor speciaal onderwijs doorlopen. Supertrots ben ik dat hij nu op het 'gewone' VMBO met prima cijfers in de 2e klas zit. Het is zeker jammer dat zowel ouders als de maatschappij zo negatief beinvloed wordt over het VMBO want wat zouden al die kinderen moeten doen zonder deze vorm van onderwijs die er nu op het VMBO zitten.

Nee hoor, ik ben dik tevreden over het VMBO en over de begeleiding die mijn zoon op zijn school krijgt, SUPER!

groetjes Magdalena

53.3. VMBO

Hallo,

De eerste vraag van de brief van Elisabeth is leuk: "zijn er ook andere ouders die hun kind op het VMBO hebben? Ja hoor 60% van alle pubers zit op het VMBO en het zijn niet eens allemaal doeners, Loes. Het VMBO heeft een aantal niveaus waarop lesgegeven wordt van Basis Beroeps, KaderBeroeps, Gemengde Leerweg tot de Theoretische Leerweg. Ik ben met jullie eens dat het VMBO bij een aantal mensen een negatief imago heeft maar dat zou toch niet ndoig moeten zijn als we naar de aantallen kijken?

groetjes Willeke

53.4. VMBO

Ik vind het jammer, dat ze de LBO en de MAVO onder 1 noemer hebben geplaatst. Ik zou graag zien dat het weer LBO, LTS en MAVO werd, dat is voor iedereen een stuk duidelijker.

Miranda

53.5. Informatie VMBO

Hallo ouders,

ik doe een lerarenopleiding en moet voor school artikelen en informatie inwinnen voor een 'VMBO-dossier'. Hierin moeten de voors- en tegens van het huidige VMBO verwerkt zijn om een overweging te kunnen maken wat nu beter is: het VMBO of de MAVO? Wil één van u misschien reageren?

Groeten

53.6. Educatie op het MBO?

Kijk en huiver over het Media College te Amsterdam op dumpert.nl.

53.7. VMBO

Onze jongste zit ook op het vmbo, kaderberoepsgerichte leerweg, dit jaar in de eerste. Ze is gewoon veel liever praktisch bezig. Ze heeft een leuke klas, genoeg vriendinnen, goede cijfers en nog genoeg tijd voor andere dingen. Er moeten toch ook praktisch ingestelde mensen zijn. Onze dochter wil later graag iets in de zorg gaan doen, nou daar zijn mensen genoeg nodig hoor. Wat is er dan mis met vmbo?

Onze andere vier dochters zitten allemaal hoger, maar die werken juist weer liever met hun hoofd. Ieder zijn ding, toch?

Els

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Negatieve publiciteit van het VMBO

  1. VMBO
  2. VMBO negatief noch slecht
  3. VMBO
  4. VMBO
  5. Informatie VMBO
  6. Educatie op het MBO?
  7. VMBO
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.