Groot Gezin
De school
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

92. Wel leerplicht maar geen leerrecht?

Lees het Pleidooi voor goed onderwijs van Karina Schaapman!

92.1. Leerrecht-leerrechtenstelsel

Wat ik wel verwarrend vind is dat in dit oudere uitstekende stuk van Karina Schaapman, en ook in de publicaties van de Terecht Bezorgde Ouders het begrip leerrechten terugkomt. En inmiddels gaat er (juni 2006) een leerrechtenstelsel door de 2e Kamer en 1e Kamer. Dit heeft weinig met bovenstaande te maken maar is gewoon weer een bezuiniging.

Uiterlijk 6 jaar lang mag een student halfjaarlijkse eenheden hoger onderwijs inkopen, en switchen van onderwijsinstelling. Daarna moet hij een instellingsconform collegegeld betalen wat kan oplopen tot 8000 euri per jaar. Of nog meer. Het verbruik van die leerrechten moet centraal worden bijgehouden door het IBG te Groningen. Dat gaat miljoenen aan bureaucratie kosten en zal zo'n 1000 docentenbanen kosten.

Via HBO naar universiteit, een 2e studie erna gaan doen, allemaal een stuk minder haalbaar of duurder.

Let op: het leerrechtenstelsel is echt heel iets anders. Moge het sneuvelen in de 1e kamer. De universiteitenver, de HBO raad, de studentenbonden, en de Raad van State waren er allen op tegen.

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Wel leerplicht maar geen leerrecht?

  1. Leerrecht-leerrechtenstelsel
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.