Groot Gezin
De school
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

90. Mag het ietsje minder?

In de column Mag het ietsje minder lezen we over afscheidsfeestjes op school. Hoe gaan de afscheidsfeesten bij jou op school, wie organiseert het, en wat vind je ervan?

90.1. Tuurlijk mag het ietsje minder!

Dat bepaal je toch zeker zelf! De genoemde ???-avond kennen wij op onze basisschool overigens onder de noemer Kerstdiner en ik vind het fantastisch. Bij elke klas hangt een intekenlijst en elke ouder die iets wil kokkerellen schrijft daarop wat en voor hoeveel kinderen. Echte kookfanaten staan vervolgens uren in de keuken, de creatievelingen bakken er letterlijk iets moois van en weer anderen, zoals ik, maken het zich makkelijk. Ik bak voor alle klassen/kids gehaktballetjes, doe ze op mooie schalen, steek er alvast de prikkertjes in en geheid dat die schalen leeg terugkomen. En trouwens, een lekkere cake is ook zo gebakken/gekocht en iedereen lust het. Nog meer? Pizzapuntjes, mini-knakworstjes, salade, toastjes-met-iets-erop, satéprikkers met fruit.......... Al het lekkers wordt als een lopend buffet per klas uitgestald en de kinderen mogen nemen wat ze willen. Maar geen enkel kind wil toch dat zijn ouders iets heel bijzonders maken dat niemand lust?

Jammer dat we dit met Kerst al doen, anders was ik de eerste om het voor te stellen met het afscheidsfeest! En wat Verweggistan betreft: wat je van ver haalt is lekker! Ik weet het uit ervaring want a: mijn man komt er vandaan en b: de Verweggistaanse keuken is voortreffelijk!

Erika

90.2. Culinaire hoogstandjes

Onze kinderen zaten en zitten allemaal op de vrije school. In de zomer tegen het eind van het schooljaar wordt er het st-Jansfeest gevierd. Normaal gesproken wordt er door de ouders bowl gemaakt, worden er cake en koek gebakken en is er thee, koffie en limonade. Allemaal heel eenvoudig.

Maar afgelopen zomer waren we (na een aantal jaren afwezigheid) met onze kleuter op het feest. Wat daar toen geserveerd werd maakte me half razend. Allerlei culinaire hoogstandjes waren op de tafel van onze kleuterklas uitgestald. De knoflooklucht kwam je al van verre tegemoet. Slechts 1 cake was er aanwezig die dus ook meteen op was. Voor de kinderen was er dus praktisch niets te eten. En de ouders stonden daar maar interessant te doen en te vreten!

Gelukkig was er op de tafels van andere klassen wel genoeg cake en koek te vinden zodat mijn kinderen ook wat te smullen hadden.

Zodra dit feest weer in de ouderavond ter sprake komt zal ik mijn afkeuring van de laatste duidelijk laten merken. Het is tenslotte in eerste instantie een feest voor de kinderen.

Britt

90.3. Het kan ietsje minder

Ik ben sinds vorig jaar gestopt met het geven van kado's aan jarige leerkrachten. Ik heb 3 kinderen, en op school werd het gewoonte om met kerst, verjaardag van de leerkracht, en aan het eind van het jaar een kadootje te geven. 9 kado's per jaar dus.

Waarom ik hierin veranderd ben? Allereerst de financiën natuurlijk. Dan het feit dat 2 van de kinderen inmiddels op het VO zitten, daar wordt een stuk nuchterder met dit soort zaken omgesprongen. Toen ik dat voor het eerst meemaakte, liet ik die kado's op de basisschool verder maar zitten. Maar ook heeft een psychologe me eens voorgehouden wat leerkrachten nu toch moesten met tientallen zeepjes, vies ruikende parfummetjes (goedkope ruiken vaak erg scherp), windlichten, kaarsen, badschuim, badparels ed.

Het is iets over de hele breedte, dus niet alleen het eindfeest, maar ook de sint- en kerstviering, de schoolreizen/werkweken etc. Het kan niet op, en het zal vanuit de ouders moeten komen, om dit enigzins een halt toe te roepen.

Ini

90.4. Kadootje?

Ik ben een basisschool juf en ik stel cadeautjes altijd erg op prijs, haha. U heeft helemaal gelijk, we krijgen veel te veel zeepjes, parfummetjes en kaarsjes (ook al is het natuurlijk goed bedoeld). Een echte juf (zoals ik) is altijd blij met cadeautjes, maar dan wel zelfgemaakte!! Tekeningen, knip- en plakwerkjes en soms zelfs een zelfgebakken koekje, maken je werk helemaal goed! (En doen het ook altijd goed in de teamkamer). Dus moeders (en vaders) maak je niet te druk, houd je geld in je portemonnee en zet kindlief gewoon aan het knutselen

Pauline

90.5. Laat de kinderen dit zelf bedenken

Bij het afscheidsfeest van groep acht zou je natuurlijk ook als leerkracht zelf aan de kinderen kunnen vragen welke ideen de kinderen hebben. Dan krijgen de kinderen een feest wat ze zelf bedacht hebben. Dit lijkt mij voor de kinderen leuker dan dat ouders een feest bedenken. Ook wat gaan we eten dit kunnen de kinderen ook zelf wel bedenken, Wat zullen ze dan daarvan smullen!. Hierdoor is er ook geen concurrentiestrijd tussen ouders.

Jessica

90.6. Samenwerken

Vwb cadeaus, doe het samen. Ik was klassenouder het afgelopen jaar en heb een inzameling gehouden aan het eind van het schooljaar. Met die opbrengst heb ik een tube dure zonnebrandcreme gekocht en een stevige bon erbij zodat ze zelf wat kon uitzoeken. Nog nooit een juf zo gelukkig gezien. Grote kaart erbij waar alle kids hun naam op hebben geschreven om het wat persoonlijker te maken. Spaart de ouders om erop uit te gaan en dan uiteindelijk toch meer geld uit te geven dan gepland en voor de juf is het fijner dan 30 zeepjes.

Vwb feesten: als het voor de kids is dan niet raar doen, maar het is wel heel leuk om een thema feest te hebben waar je dan exotische hapjes komt brengen. Maar ja onze school was nogal internationaal dus dan kunnen de mensen het ook maken.

Aimee

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Mag het ietsje minder?

  1. Tuurlijk mag het ietsje minder!
  2. Culinaire hoogstandjes
  3. Het kan ietsje minder
  4. Kadootje?
  5. Laat de kinderen dit zelf bedenken
  6. Samenwerken
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.