Groot Gezin
De school
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

42. Overstappen in groep 8

Hallo, ik heb een dochter van 11 jaar in groep 8 met (sinds kort bekend) ADD. Dit is besproken op school en er is begrip en medewerking beloofd. Maar in werkelijkheid werkt het heel anders. De meester van mijn dochter belooft beterschap maar blijft haar voor een volle klas voor schut zetten, waardoor de spanning in het gezin hoog oploopt, want ze wil niet meer naar school. En aangezien ze in de puberteit is en over een poosje naar de middelbare gaat, vind ik dit heel schadelijk voor haar zelfvertrouwen.

Ik zit er over te denken om haar alsnog naar een andere school te laten overstappen want ze word nu, mede door de leraar zijn gedrag, ook door haar klasgenootjes veroordeeld. Maar ja, overstappen in groep 8, is dit mogelijk? Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben, en misschien tips voor ons hebben?

42.1. Op naar het voortgezetonderwijs

Kan iemand mij raad geven als je kind wordt geweigerd op het voortgezet onderwijs omdat hij niet goed kan leren, en is dat wettelijk toegestaan?

42.2. Overstappen in groep 8

N.a.v. de vraag over overstappen in groep 8 wil ik graag reageren. Neem uw kind serieus! Als zelfs de meester niet meer te vertrouwen is, dan moet je je als kind toch helemaal verloren voelen.

Als de school geen medewerking verleent en uw kind zich niet veilig en geaccepteerd in de groep voelt, moet u zo snel mogelijk naar een andere school. Wij hebben deze moeilijke stap genomen toen onze zoon in groep 7 zat en onze dochter in groep 8. Onze zoon werd gepest en hierin kwam door het jaar heen geen verbetering. Hij heeft een heel moeilijk jaar gehad en wij ook. Onze eerste reactie was: Kom op, wees flink! Doe of je het niet merkt enz. Ook hij stond alleen. Hij kreeg last van agressieve buien, bedplassen enz. Met een insteek van ERGER KAN HET NIET WORDEN, zijn we van school veranderd. Onze dochter is ook meegegaan naar de nieuwe school, hoewel het voor haar niet nodig was.

Het is meteen goed gegaan. En we kregen een ander kind terug. Heel vaak hebben we gedacht: Hadden we het maar een jaar eerder gedaan! Beide kinderen gingen graag naar school en hadden er een flinke fietsrit voor over. Gun uw kind een ontspannen slot van de basisschool. Als u zou verhuizen, zou de overstap naar een andere school toch ook gemaakt moeten worden. Juist in groep 8 gaan de kinderen nog zoveel leuke dingen doen, zoals misschien schoolkamp of musical. Laat uw dochter daarvan genieten in een veilige omgeving en in een ontspannen sfeer.

Dit is mijn advies als moeder en groepsleerkracht van o.a. groep 8.

Linda

42.3. Hopeloos en niet mee eens met advies van school

Beste Linda,

Graag wil ik je advies vragen betreft mijn tweeling jongens. Ik weet niet waar ik moet beginnen maar ben aan het einde van de rit betreft de lagereschool van onze tweeling. De jongens hebben het voorlopig advies praktijk gekregen mocht het met cito anders uitpakken zou het nog basis kunnen worden.

Ze hebben een achterstand wat eigenlijk in de vorige groepen ingehaald zou moeten worden de kuilen zouden gevuld moeten worden maar ik heb het gevoel dat het niet zo is gegaan zoals beloofd. De school is vorig jaar ook onder inspectiecontrole komen te staan. Onze tweeling is tweetalig opgevoed. Nederlands/Turks. De eerste jaar hebben ze een Eigen taal een tweelingen taal. Het advies van de tweelingenregiste was niet te forceren en de taal gewoon aanbieden die we thuis spreken.

Met d'r tijd hebben ze de beiden talen goed gaan beheersen. En de tweelingen taal viel helemaal weg. Dit even als tussenverhaal maar de reden waarom ik je advies invraag is ik ben geen voorstander dat de jongens naar de praktijjkschool gaan.

Ze zitten nu in groep 8 ik weet me geen raag meer de klassen zijn altijd vol nu zitten ze met 32 kinderenn in de klas. De afgelopen jaren hebben ze steeds in elke groep wel 2-3 docenten gehad betreft vervanging. Zoals je mijn verhaal kunt lezen ik ben radeloos. Wat kunnen we doen??

Mvg. Leyla

42.4. Re: Hopeloos en het niet eens met advies van school

Ik begrijp het probleem niet helemaal. U vindt eigenlijk dat ze te laag worden geplaatst. Met een puber die bijna naar het vervolgonderwijs gaat en een student kan ik zeggen dat ieder kind goed terecht gaat komen, hoe dan ook. Als uw kind in uw ogen te laag wordt ingeschat, zal dat na één jaar middelbare school al uitkomen en zal het een niveau hoger worden geplaatst.

De basis moet echter goed zijn, Nederland, Engels, wiskunde en rekenen. Is dit niet zo, dan is het niveau gewoon goed. Vertrouw op de basisschool, zij hebben een beeld van de afgelopen jaren en de tijd zal het verder uitwijzen.

Anna

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Overstappen in groep 8

  1. Op naar het voortgezetonderwijs
  2. Overstappen in groep 8
  3. Hopeloos en niet mee eens met advies van school
  4. Re: Hopeloos en het niet eens met advies van school
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.