Groot Gezin
De school
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

47. Kinderen worden te dik

Er is al veel over geschreven dat veel kinderen te dik zijn. Als we op de scholen nu eens beginnen met alleen verantwoorde tussendoortjes, zou dit al een stuk schelen. Hier bij ons is er twee keer in de week schoolgruiten (fruit op school, kun je tegen betaling aan meedoen of zelf meegeven). Helaas is dit maar twee keer in de week. De rest van de week worden er gewoon koeken meegegeven. Op onze oude school in het noorden van het land was de regel alleen fruit of anders een boterham. En iedereen hield zich daar aan.

Onze kinderen zijn beslist niet te dik en krijgen net als al die andere kinderen ook een gezonde (hier zitten eigenlijk ook wel veel vetten en suikers in) koek mee op de dagen dat er geen fruit gegeven wordt op school. Onze kinderen eten thuis toch wel fruit. Maar voor alle kinderen die wel dik zijn, zijn dit juist de caloriën die ze eingelijk niet zouden moeten krijgen. Eigenlijk zou iedere basisschool de regel moeten hebben van alleen fruit of een boterham. Zou al heel wat schelen.

Nu heb ik het alleen maar over de basisschoolkinderen die ongezonde tussendoortjes eten. En tijdens het overblijven hoop ik dan ook maar dat de kinderen alleen maar brood meenemen i.p.v andere ongezonde etenswaren. Wij als ouders van kinderen op de basisschool hebben daar nu nog invloed op. Als ze naar de middelbareschool gaan is daar natuurlijk helemaal geen zicht meer op. Ze kunnen wel brood van huis meenemen maar er is natuurlijk genoeg lekkers te halen in de kantine van de school, of de snackbar om de hoek.

Hoe denken jullie hierover? Hoe gaat het bij jullie op school?

Jessica

47.1. Kinderen te dik

Bij ons op school mogen kinderen nog alleen gezonde dingen meebrengen bijv, fruit of brood en geen limonade wel melk of zo. We kunnen de kinderen wel gezonde dingen mee naar school geven, maar als we ze dan met de auto naar school brengen heeft het weinig nut. Ik denk dat daar is aan gedaan moet worden. Ik zie het hier dagelijks kinderen die een paar honderd meter van school wonen worden met de auto gebracht. Laten we hier is aan doen.

geno

47.2. Geen gym door eigen docent?

Zijn ze nu helemaal gek geworden hier in Den Haag om gym lessen alleen nog maar te laten geven door gym docenten! Jarenlang is dit toch goed gegaan? Zouden dus heel veel scholen geen gym meer kunnen geven omdat er te weinig leerlingen voor een gymdocent in een groep zitten. Waar zijn ze nu mee bezig! Ik dacht dat er juist op scholen meer gym gegeven moest worden omdat er te veel overgewicht onder de scholieren is. Wat is dit nu weer vooor een stom beleid!

Jessica

47.3. Ervaren gymdocenten

Tja, de leerkracht heeft maar een klein deel van de opleiding aan het geven van gymlessen besteed, niet alle leerkrachten vinden gym het leukste onderdeel van hun beroep.

Nu er speciale opleidingen zijn voor gymdocenten zijn er natuurlijk banen nodig. Een verbeterig? Ik weet het niet.

Minder ongelukken in de gymzaal? Ik betwijfel het. Nog steeds hoor ik verhalen van ongelukken die voorkomen hadden kunnen worden als er een ervaren sportleerkracht geweest was.

Nell

47.4. Gymlessen

Ik heb mij laten vertellen dat de "oude onderwijzers", die de PA hebben gedaan, gym mogen geven, omdat zij daar een aantekening voor hebben. Ook gebeuren er ongelukken waarbij ervaren gymleraren de leiding hebben, ongelukken sluit je nooit uit. Als gymleraar kun je nog zo verbieden om bepaalde dingen te doen. Als je je omdraait, halen sommige kinderen allerlei fratsen uit.

Wat ik trouwens niet begrijp waarom gymlessen die uitvallen niet vervangen kunnen worden door iets anders, bijvoorbeeld op het schoolplein een soort peanutbal.

Marie

47.5. Vakdocent te duur?

Achja, Nell, hadden wij vroeger les van een gymdocent? Ik niet hoor! Het gaat er nu om dat er dus scholen zijn waar geen gymles meer mag worden gegeven door een eigen leerkracht omdat ze in Den Haag besloten hebben dat dit vak aleen nog maar gegeven mag worden door een vakdocent. Dit komt er dus op neer dat die kinderen geen gymles meer krijgen omdat er te weinig kinderen in een groep zitten. Als het om banen zou gaan waarom mag een vakdocent gym dan niet aan wat minder leerlingen les gaan geven? Omdat het dan te duur is? Dat bedoel ik dus waar zijn ze nu mee bezig.

Jessica

47.6. reactie op 4.4

Hallo Marie,

Gymlessen (en ook andere lessen) kunnen niet vervangen worden omdat er geen docenten beschikbaar zijn. Als er een docent beschikbaar is dan zal die les ook zeker vervangen worden!

Zonder docenten op het plein een balspel doen lijkt me niet echt verantwoord;)) Dan mag je wel een supergoede glasverzekering afsluiten hahaha

Jetje

47.7. Voor Jetje

Ach ja Jetje een creatieve oplossing is dan "softbal". Het gaat nu om de scholen waar te weinig kinderen in een groep zitten. De eigen leerkrachten mogen geen gymlessen meer geven,en de gemeente betaald een vakdocent voor gym maar niet als een groep te klein is en daar door krijgen die kinderen geen les. Die gymdocenten zijn er wel. Ze zijn alleen te duur voor te weinig kinderen. Een eigen leerkracht is goedkoper maar volgens het nieuwe beleid mag dit weer niet.

Jessica

47.8. Ja sorry

Ik had het eerste berichtje niet goed gelezen en dacht dat het over voortgezet onderwijs ging.

Jetje

47.9. Hulp voor ouders bij aanpak overgewicht kinderen

Vandaag verschijnt het boek Kinderen en overgewicht, een actieplan voor ouders. De auteurs Remy Hirasing en Monique Gouwerok overhandigen in Den Haag een eerste exemplaar aan Paul Rosenmöller, voorzitter van het Convenant Overgewicht. Het boek is gratis te downloaden via www.overgewicht.org.

47.10. Elke dag gym

Voor de zoveelste keer wordt er geroepen dat kinderen elke dag gym zouden moeten krijgen op de basisschool. Ik weet niet hoe het bij jullie gaat maar de gemeente Den Haag stelt wel rare regels op voor het gebruik maken van de gymzaal. Als een basissschool geen eigen gymzaal heeft en dus gebruik moet maken van een gymzaal in haar buurt, stelt de gemeente dat als er binnen een straal van 1 km een gymzaal is er gelopen kan worden en er geen busvervoer vergoed zal worden naar deze gymzaal.

Voor onze school betekent dat dus dat ze moeten gaan lopen naar de gymzaal. Onze school ligt namelijk op dertig meter na net binnen die 1 km. Dit betekent dat de kinderen vanaf groep 3 een half uur heen en weer een half uur terug kwijt zijn om bij die gymzaal te komen. De school heeft daarom besloten om maar een maal per weer anderhalf uur gym te geven. Nou hoop ik dat als de scholen een verplichting krijgen dat er elke dag gym gegeven moet worden de gemeente Den Haag ongelofelijk op zijn donder krijgt en er gewoon vervoer geregeld gaat worden. Hier is al jaren gedoe over en wij als ouders en school kunnen hier niets aan veranderen.

Nu het nog goed weer is worden de gymlessen gegeven op het grasveld achter de school. Maar in de winter moet er gelopen worden, een half uur heen en weer terug door weer en wind. Wij als ouders en ook de school vinden dit niet kunnen. Wij hopen dan ook dat hier snel verandering in kan komen.

Jessica

47.11. Erg dubbel: vervoer gym

Is het niet erg dubbel om vervoer te regelen voor de gymles? Volgens mij is wandelen een hele goede beweging. Ook door weer en wind. Je hebt toch regenjassen? En bij heel erg slecht weer, te slecht om naar de gymzaal te lopen kun je natuurlijk ook in de klas het een en ander aan beweging doen.

Dus jullie willen dat de school vervoer betaalt om naar de gymles te kunnen? Dat vind ik nou weggooien van je geld. Wandelen is bewegen!

Enne, als er wat minder kinderen gebracht zouden worden naar school met de auto, maar lopen of fietsen, dan pakken ze al een hoop beweging per dag. Wij wandelen hier iedere dag naar school. 20 minuten heen en 20 minuten terug. Voor degene die brengen keer 2 dus. Mijn conditie is optimaal! En die van mijn kinderen ook. Die lopen zonder morren (jongste is bijna 4) 5 kilometer op hun vrije dag.

GR, Sandra

47.12. Reactie op jessica "meer gym"

Als kinderen een halfuur doen over nog geen 1 km, dan moeten die kinderen inderdaad meer gaan sporten. Of is het een idee dat de ouders hun kinderen lopend naar school brengen, dan leren ze eens door te lopen.

sportmeid

47.13. Vervoer naar gymzaal

Het gaat niet alleen om dat de kinderen een half uur heen en terug moeten lopen, ook als het slecht weer is. Natuurlijk hebben ze regenjassen en ze zijn niet van suiker. Het gaat erom dat de kinderen dus maar een keer per week gym kunnen krijgen omdat ze zoveel tijd kwijt zijn om bij de gymzaal te komen.

Voorheen betaalde de gemeente het busvervoer wel,maar wegens bezuinigingen is dit afgeschaft. Toen dit jaren geleden nog wel geregeld was waren ze met tien minuten bij de gymzaal en kregen de kinderen gewoon 2 maal in de week gym. Jullie doen als of het allemaal kinderen zijn die niet gewend zijn om te lopen. Het merendeel van de kinderen komt op de fiets of lopend naar school dus daar zal het niet aan liggen.

Dat ze er lang over doen is ook omdat er een paar drukke kuisingen moet worden overgestoken,waar de lichten van de voetgangers eindeloos op rood staan. Loop maar eens met 26 kinderen 1 km, is wel even wat anders dan met je eigen kinderen naar school lopen. De bovenbouw kinderen lopen het wel vlotter,maar de middenbouw doet er echt een half uur over.

Het geven van bewegingsles in hun eigen lokaal is natuurlijk helemaal geen optie. Met 26 kinderen in de klas, kan je nu al nauwelijks ruim langs de tafels lopen,zouden ze eerst alles aan de kant moeten zetten. Hebben jullie kinderen wel een eigen gymzaal? En hoe vaak hebben ze gym?

Jessica

47.14. 1 x per week gym

Daarom kiezen ze op de school van mijn kinderen ervoor om 1x per week een uur te gaan gymmen. Ze beginnen dan om half negen (ouders brengen hun kind dan op de fiets naar school/ tot en met groep 4 gaan ze lopen) en na afloop van de les gaan ze naar school. Zo zijn de kinderen veel minder "reistijd" kwijt. Groep 7/8 fietst gewoon heen en weer.

Groep 1/2 gymt op school. Zo is het praktisch gezien aardig te regelen. Blijft overeind dat 1x per week een uur ook nog steeds weinig is maar gelukkig halen onze kinderen hun beweging heel gemakkelijk na schooltijd.

Jetje

47.15. Schoolgym

Onze kinderen gaan 1 keer per week vanaf de 2e klas (groep4) naar de gymzaal. Die zaal is niet bij school ,daar moeten ze een stukje voor lopen. Wel spelen ze iedere dag veel buiten, doen ook veel spelletjes buiten en gaan regelmatig buiten wandelen.

Ik vind dat meer bewegen niet per se gymen hoeft te zijn, je kunt het ook op andere creatieve manieren oplossen. En laat het zo zijn dat de spullen in de klas aan de kant moeten worden geschoven, dat lijkt mij ook niet per se vervelend.

Gr, Sandra

47.16. Vervoer gym

Hoi Jessica,

Ik denk dat ik zo fel reageer omdat ik het gek vind dat de school verantwoordelijk wordt voor de beweging van de kinderen.

Ik vind elke dag gym erg veel. Het is een gegeven dat kinderen dikker worden, maar moet de school daar iets aan doen om dat te verminderen? Er ligt toch ook verantwoordelijkheid bij de ouders?

Sandra

47.17. Elke dag gym

Elke dag gym hoeft van mij ook niet hoor, maar dat was het voorstel nu eenmaal. Het stond deze week twee keer in de krant van daar dat ik het maar weer eens aan haalde. En natuurlijk zijn de ouders verantwoordelijk dat kinderen genoeg beweging krijgen, daar ben ik het helemaal mee eens. Ik denk ook niet dat het in te plannen is elke dag gym. Het lesrooster is al te vol en ze kunnen helemaal geen extra gym invullen. Daarom is het voorstel ook zo ondoordacht.

Ik denk wel dat veel kinderen in de groote stad waar weinig tot geen speelgelegenheid is beter af zouden zijn met wat extra beweging,dat hoeft geen gym te zijn maar wat jullie ook al vertelden alleen het wat meer buitenspelen op school zou voor deze kinderen al voldoende zijn om wat meer te bewegen. Ik ben benieuwd wat ze nu met dit voorstel gaan doen.

Jessica

47.18. Gym

Ik ben een moeder van boven de veertig met nog kleine kinderen de jongste is 5. Als ik aan mijn gym terug denk lopen de rillingen nog over mijn lijf, ik haat gym. Ik vond het afschuwelijk. Gym is en was geen gewoon bewegen maar wat die of die meer kan dan een andere. Iets niet goed of beter kunnen was vaak reden tot pesten.

Schaf gym gewoon af. Maak met de kinderen een wandeling, leren ze het verkeer en de omgeving ook beter kennen. Doe buiten op de speelplaats spellen met ze. Breng kinderen te voet of met de fiets naar school (Mijn kinderen gaan nooit met de auto). Wij fietsen heel veel, ook langere afstanden (20 km of meer) spellen buiten, sporten in de vrije tijd.

Ik weet heel goed dat ik nu tegen vele schenen aan schop. Maar ik vind dat bewegen van de kinderen bij de ouders ligt en niet bij school laten die met het onderwijs bezig houden (volgende de media slecht taal- en rekenonderwijs dus geef hier die extra tijd aan.

Geno

47.19. Neeee!!!

Absoluut niet afschaffen en vervangen door rekenen en schrijven etc. Er zijn ook kinderen die juist daar een verschrikkelijke hekel aan hebben. Bewegen is goed voor kinderen en zou als de ouders een hekel hebben aan gym hoe kan een kind dan kennis nemen van bewegen en sproten? Sport is iets anders dan een stukje wandelen/fietsen in mijn ogen.

We hebben te maken met een bewegingsarme samenleving en er komen steeds meer kinderen die te dik zijn en dat kunnen we niet zomaar laten gebeuren vind ik!

Jetje

47.20. Sporten/bewegen moet

Vroeger bij ons op school zaten ook van die kinderen die niet goed konden bewegen en dan bedoel ik geen kinderen met een handicap. Maar bewegen kun je ook leren. En er zijn zoveel sporten, dat er vast wel een tussen zit waar je wel voor geschikt bent (en dan bedoel ik geen schaken/dammen e.d.). Ik pleit voor meer sport op school.

sportmeid

47.21. Reactie op Jessica

De kinderen op mijn basisschool moeten ook ongeveer 1 km lopen naar de Gymzaal en moeten ook een drukke kruising over en die kunnen gewoon in 15 min heen lopen. En als het echt zo is dat ze een half uur over 1 km doen(sorry 970 meter) lopen ze 1.9 km/h.

Misschien moet je is kijken op de school of er in de pauze´s ook wat georganiseerd word voor de kinderen. Als je de kinderen mooi aan het werk zet met een leuk tik spel of touwtjespringen dan komen ze ook wel aan het bewegen. Bij ons gebeurd dat al daar hebben we TSA (tussenschoolse activiteiten) NSA (Na schoolse activiteiten).

Ik vind trouwens wel dat er elke dag aan sport moeten worden gedaan op de basisschool. Niet elke dag naar de gymzaal maar gewoon op het plein. Het is meer dagen goed weer dan slecht weer. Dus dat moet prima kunnen. Ze moeten zich gewoon wat meer gaan verdiepen in de bewegingsvormen die ze kunnen aanbieden. Nu bieden ze misschien 3 of 4 verschillende spelletjes aan. Op internet zijn zoveel meer leuke ideeën te vinden. Kinderen hebben die spelletje echt nodig voor hun sociale ontwikkeling!

Groetjes, V

47.22. Schoolzwemmen in Amsterdam ook min of meer afgeschaft

Mijn jongste is al 3 jaar van de basisschool af, ik volg het basisonderwijs dus niet meer zo. Ik dacht dat het schoolzwemmen in Amsterdam nog steeds bestond, want er zijn veel kinderen van niet-Nederlandse komaf, die van huis uit geen zwemles krijgen. Om verdrinkingsongevallen tegen te gaan, werden per school nog steeds zwemlessen georganiseerd.

Nu blijkt dat dit vrijwel afgeschaft is. De reden? Er waren geen begeleidende ouders meer te vinden, die de groepen begeleidden. Wat een smoes! Nu is er alleen nog maar schoolzwemmen voor die kinderen die in groep 5 en 6 nog geen A diploma hebben, dat zijn in de praktijk dus de kinderen van niet-Nederlandse komaf. Andere kinderen hebben al zwemles gehad en hebben al een diploma. Ook wordt geargumenteerd dat leren zwemmen een verantwoordelijkheid van de ouders is, dus dat ouders dat maar prive moeten organiseren.

Er is nu wel een extra gym programma in samenwerking met GGD en schoolarts voor kinderen met overgewicht.

Is gymles straks ook een eigen verantwoordelijkheid van de ouders? En reken- en taalles? Geschiedenisles en wiskunde? Daar lijkt het inmiddels wel op: de weinige geschiedeniskennis die mijn jongste heeft, heeft ze via ons opgedaan, wiskunde hebben wij haar geleerd, correcte verbuiging van werkwoorden leer ik haar aan.

Soms, in een sombere bui denk ik wel eens dat het onderwijs steeds verder achteruit gaat. Het reguliere programma wordt wegbezuinigd, en alleen voor diegene die aantoonbaar extra hulp en begeleiding nodig hebben, is er nog gedegen onderwijs. Dat zie je bij dyslexiebegeleiding, rugzakjes, zwemles en nu ook bij extra gymles voor kinderen met overgewicht of suikerziekte.

47.23. Lopen

Bij ons is het ook een kilometer lopen naar gym. Lopen is toch ook bewegen? Ik vind dat niet zo erg. Ze gaan gewoon in de pauze iets eerder weg en hebben ondertussen een "praktijkles" verkeer.

Ik loop zelf trouwens een keer per zes weken ook even mee. Dat gaat per toerbeurt. Het komt neer op ongeveer vier of vijf keer per jaar. Je mag ook je man, buurvrouw, moeder of de moeder van een vriendje vragen. De juf gaat voorop en een van de ouders achterop. En alle kinderen houden elkaars hand vast, twee aan twee. Best gezellig.

Sylvie

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Kinderen worden te dik

 1. Kinderen te dik
 2. Geen gym door eigen docent?
 3. Ervaren gymdocenten
 4. Gymlessen
 5. Vakdocent te duur?
 6. reactie op 4.4
 7. Voor Jetje
 8. Ja sorry
 9. Hulp voor ouders bij aanpak overgewicht kinderen
 10. Elke dag gym
 11. Erg dubbel: vervoer gym
 12. Reactie op jessica "meer gym"
 13. Vervoer naar gymzaal
 14. 1 x per week gym
 15. Schoolgym
 16. Vervoer gym
 17. Elke dag gym
 18. Gym
 19. Neeee!!!
 20. Sporten/bewegen moet
 21. Reactie op Jessica
 22. Schoolzwemmen in Amsterdam ook min of meer afgeschaft
 23. Lopen

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.