Groot Gezin
De school
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

68. Veranderen van school

Hoi allemaal,

Ik sta verbaasd zoals zo velen over deze fantastische site, alleen ben ik op zoek naar iets/iemand die mij wat kan vertellen over: kinderen en verandering van school? Alvast bedankt.

Monique

68.1. Veranderen van school

Onze zoon is ook van zijn ene basisschool, midden in een schooljaar naar een andere basisschool gegaan. We hebben het allemaal duidelijk met hem besproken en hij heeft zelf als prettig ervaren.

Margreet

68.2. Veranderen

Ook wij hebben onze zoon twee maal van school laten veranderen; de eerste keer omdat we 70 km verder gingen wonen door het werk van mijn man. Wij kwamen in een voor ons onbekende plaats terecht en hebben geinformeerd bij scholen in de buurt. De eerste school waar we gesprek hadden leek ons geweldig, de directeur had goede plannen en ideeeen alleen zijn personeel maakte het niet waar. Zelfs 4 weken voor het einde van het schooljaar hebben we de switch gemaakt, omdat mijn dochter vanaf dat moment ook naar school mocht.

Onze zoon heeft er totaal geen problemen mee gehad, misschien omdat hij nog niet zo oud was (51/2) maar omdat er nog meerdere kinderen volgen en dus nog vele jaren aan een school verbonden zijn ben ik nog steeds blij met de keuze. Onze dochter heeft het van het begin af aan naar haar zin gehad op de school.

Het moeilijkste vond ik het gesprek met de schoolleiding waar je het kind van af wilt halen, om dat zo min mogelijk kwetsend te doen. Maar als je het gevoel hebt dat je kind niet goed op zijn plaats is daar zou ik het zeker overwegen. Bedenk wel: Hier vind je wat, daar laat je wat..... elke school heeft wel ideeen die je niet echt aanstaan, maar probeer de school te vinden die het beste bij je past.

Succes en ik hoop graag je beslissing nog eens te lezen

Jose

68.3. Van school gewisseld

Toen mijn dochter met 4 jaar naar school mocht, had ik verschillende scholen bezocht en een gesprek gehad. Aanvankelijk zou ze naar een semi-partikuliere school gaan, jammergenoeg kon ze daar pas terecht wanneer ze 5 jaar zou worden, en zolang wilde ik niet wachten. Dus had ik een andere school uitgezocht die naar mijn idee toch een goede school was.

Al na 3 weken had ik problemen met die school, en dagelijks ging ik naar de leerkracht toe. Kinderen mochten niet op eigen nivo werken; de leerkracht ging ervanuit dat als in het boekje stond dat iets voor kinderen van 5 was, een kind van 4 het gewoon niet zou kunnen. Mijn dochter wilde graag de moeilijke werkjes doen en na veel vijven en zessen met de leerkracht mocht het op een gegeven moment ook. Toen kwam het probleem dat er veel a-sociaal gedrag onder de leerlingen was en dat de leerkracht deze kinderen niet de baas kon zijn.

Na 3 maanden wilde ik mijn kind van school wisselen, jammergenoeg is er hier tussen scholen een afspraak dat er maar 2 keer gewisseld kan worden namelijk na de zomervakantie en na de kerstvakantie. Mijn dochter moest dus de resterende maanden tot de zomervakantie op deze school blijven.

Na de zomervakantie is ze toen gaan wisselen naar een andere school, nu gaat het perfect, ze heeft leuke vriendjes en vriendinnetjes een lieve juf die goed op de ontwikkeling van de kinderen let etc.

Dus van mij uit: als je ontevreden bent met de school, zoek een andere en laat je kind wisselen. De eerste maand zal het misschien lastig zijn voor je kind, het moet zich toch aanpassen aan een ietwat andere omgeving. Maar dat is normaal.

Johanna

68.4. Verandering: hoe pak ik het aaan

Hallo,

mijn dochter van 13 heb ik ingeschreven bij voortgezetonderwijs. Ze moet eind augustus naar school. Maar nu komt ze met de mededeling dat ze liever naar een andere school wil. Maar hoe moet ik dit nou aanpakken? Wie kan mijn daar iets over vertellen?

Alvast bedankt, Petra

68.5. Handtekening ex-man nodig voor verandering basisschool?

Ook ik wil de basisschool veranderen van onze zoon. Hij heeft er 2 x meegdraaid en vond het heel erg leuk. Hij wil zelf niet meer naar zijn eigen school terug. Maar het schijnt, dat mijn ex-man daarvoor moet tekenen, dat weigert hij. Is dit waar? Moet mijn ex-man een handtekening zetten? Zo ja, hoe kan ik de situatie dan oplossen?

68.6. Veranderen van school

Ook een paar keer gewisseld

Wegens een verhuizing moesten wij van school wisselen. Onze kinderen, toen 6 en 5 jaar, hebben dit goed ervaren; alleen wij zelf waren niet tevreden over de school. Na anderhalf jaar toch weer gewisseld met een school waar we heel tevreden over waren. Ook de kinderen waren al snel weer gewend.

Na 5 jaar hebben we de kinderen helaas noodgedwongen, omdat er voor onze zoon geen groep 6 meer was, weer gewisseld van school. Onze dochter die nu dus naar groep 8 gaat en zoon die naar groep 6 gaat hebben even moeten wennen maar hebben zich weer goed aangepast bij hun nieuwe school.

Onze oudste is 3 keer gewisseld en zit nu al weer twee jaar op de middelbare. Hij ondervond nog de meeste problemen vooral met het schrijven van letters (zat bij de eerst wisseling in groep 3) wat dus wel verschillend schijnt te zijn per plaats of per school. Ook hebben wij ervaren als je al wat oudere kinderen hebt dat de lesstof verschilt per school. Of ze lopen voor of achter. Dit kan heel vervelend zijn.

Voor de rest, met het maken van nieuwe viendjes zou ik me niet al te veel zorgen maken. Dit is bij ons altijd wel goed gegaan. Het is dus ook van belang dat je goed informeert bij een nieuwe school welke boeken e.d. ze daar gebruiken. Als tijdens een schooljaar verhuist naar een school waar dit anders is, je kind goed begeleid worden op de nieuwe school.

Maar als je niet tevreden bent, ga altijd kijken naar een andere school, ook al vind je kind het niet leuk om bij zijn vriendjes weg te gaan. Vriendjes zijn er ook weer op een nieuwe school. Onze tweeling van 4 gaat nu ook al een tijd naar deze school en we hopen dan ook dat zij de 8 jaar daar vol kunnen maken.

Jessica

68.7. Handtekening ex-man

Hello, kan iemand mij ook vertelen hoe het gaat als ik mijn kind naar een andere school wil laten gaan. Wij zitten 30km weg van mijn ex-man. Met hij ook daarvoor tekenen?


68.8. Veranderen van sbo school

Hoe werkt het, als je kind van de ene speciale basisschool naar een andere moet gaan verhuizen?? Van het zuiden naar het noorden van het land. Moet mijn kind dan ook weer opnieuw getest worden, of regelt de huidige school dan een aanmelding? Renske


68.9. Ex-man handtekening

Ik ga binnen een aantal weken verhuizen naar Belgie. Mijn dochter van 7 gaat daar dan ook naar de basisschool. Het is maar 5 km van de woonplaats van mijn ex.

Heb ik hiervoor zijn handtekening nodig?

Gwen

68.10. Re: ex-man handtekening

Hallo Gwen,

Je hebt inderdaad de handtekening van je ex nodig om je dochter te kunnen inschrijven bij de gemeente. Zodra je de grens overgaat heb je ook zijn goedkeuring nodig en zonder deze handtekening wordt ze niet ingeschreven. Ze hebben bij de gemeente een speciaal formulier daarvoor of je kunt zelf ook een schrijven maken waarin staat dat hij accoord gaat met het feit dat zijn dochter nu met jou in België gaat wonen.

Groetjes, Simone

68.11. Veranderen van schoool

Als het in de belang van het kind de school dichter in de buurt van de toegewezen ouder zit en in de vertrouwde omgeving, dan kan je dit gewoon doen en hoef je je nergens aan te houden. Als je het in belang van het kind doet. Bespreek dit altijd met een advokaat.

Godijn

68.12. Twijfelen

Wij zijn een paar jaar terug verhuisd van de ene kant van het dorp naar de andere kant. Wij hebben er toen bewust voor gekozen om de kinderen op de "oude" basisschool te laten. Zoon geeft aan hier weinig problemen mee te hebben, maar speelt weinig met klasgenootjes en word zelden op een feestje uitgenodigd. Juf geeft aan dat dit wellicht anders zou zijn als hij dichter in de buurt van school zou wonen.

Wat zouden jullie doen?

68.13. Veranderen van school met rugzakje

Hallo

Wie kan mij wijze raad geven? Mijn oudste zoon van bijna 6 jaar zit in de woonplaats van zijn vader op school. Ik woon hier 8 km vandaan. Mijn jongste zoontje moet in september daar ook naar school, volgens een co-ouderschaps convenant. Ik wil mijn kinderen in mijn woonplaats om de hoek op school hebben. Ik haal en breng ze iedere dag van en naar school. De oudste heeft extra begeleiding op school, wat mee kan naar de school om de hoek. Vader weigert in te stemmen om de kinderen in mijn woonplaats naar school te doen, omdat deze afspraak 1,5 jaar geleden is gemaakt.

Help mij. Zelfs de Raad van kinderbescherming kan me niet helpen!

Gea

68.14. Veranderen van basisschool

Ook wij willen wisselen van basisschool, reden daarvoor is dat er op onze school 3 kleuters zitten waarvan 2 van mij. Niet genoeg dus.

Nu hebben wij een andere school gevonden die goed voelt, alleen wanneer stap je over, na de zomervakantie of daarvoor al? Mijn meisjes schelen 1 jaar en hebben dus altijd bij elkaar gezeten, bij de opvang, peuterspeelzaal en nu ook op school bij elkaar in de klas. Op de nieuwe school zitten de kleuters apart van de rest van de school, ze hebben een eigen ingang en speelruimte.

Nu heb ik volgend jaar nog 1 kleuter in groep 2 en 1 die naar groep 3 gaat. Ze worden dus gescheiden, daarom dacht ik dat het misschien beter was voor de zomervakantie al over te stappen zodat ze nog even samen kunnen wennen aan de nieuwe school en dan volgend jaar ieders hun eigen....

Graag jullie mening!

Groeten Miranda

68.15. Rot voel ik me!

Ik heb een Belgisch probleem. Wij werken in het Antwerpse momenteel met een aanmeldingsprocedure vanaf het 1e leerjaar, mijn zoontje zit in de tweede kleuterklas. Als ik deze procedure niet wil afwachten kan ik mijn zoontje nog voor het 3e kleuterklasje naar een school sturen van onze keuze waarnaar hij zonder aanmeldingssysteem verder kan doorvloeien naar het 1e leerjaar. Met het aanmeldingssysteem mogen wij tijdens het 3e kleuterklasje, 5 keuze scholen opgeven en misschien heb je één van je keuzes of misschien ook niet (maar wij hebben nu in het Antwerpse veel kans op allochtonen scholen). Nu

wij willen deze kado niet afwachten zodat de stad voor ons een school kiest (met veel allochtonen), maar wij opteren "verplicht" om nu al met zijn 3e kleuterklasje te wisselen van school. Spijtig want zijn huidige kleuterschool is subliem. Wel ik vind het spijtig dat de stad zo'n rot systeem heeft uitgevonden dat wij niet meer zelf de school van onze keuze mogen kiezen. Net omdat het mij zoveeeeeel pijn doet om mijn kind dit aan te moeten doen, en de stad beseft NIET wat ze de gevoelige kindjes heeft aangedaan. Mijn kind is niet opgewassen tegen de mentaliteit van de allochtonen. Deze zijn veel brutaler en lopen een achterstand op.

Rot voel ik me!

groetjes
Véronique

68.16. School veranderen voor een kind met IQ=80

Onze zoon van 7 zit in groep 3. De school wil hem plaatsen in SBO. Maar dat willen Wij niet omdat dit voorstel fataal zal zijn gezien de situatie in het SBO. Het kind zou zich ongelukkig gaan voelen omdat er veel kinderen met gedragsproblemen op zitten. Zijn IQ is 80 volgens WISC-III-NL. Deze score is niet eerlijk omdat onze kind tweetalig is. WISC-III-NL moet niet gebruikt worden om op een zuivere manier intelligentie te beoordelen. Wij vinden ook dat IQ een score is, niet de intelligentie. Voor deze reden willen wij graag een andere school vinden voor ons kind, maar wij hebben ook een ander kind op dezefde school. Moet hij ook van school veranderen om conflicten te verijmden? gaarne jullie advies. Bvd.

Akoman

68.17. Ik wil veranderen van school maar school werkt niet mee

Wie heeft hier ervaring mee? Ik wil veranderen van basisschool omdat ik niet tevreden ben over de school. Nu werkt school dit tegen. Wat kan ik hier nou tegen doen? Ik ben hierdoor niet vrij om te kiezen wat ik het beste vind voor mijn kinderen.

Ellen

68.18. Veranderen van school

Wij willen ook graag dat onze dochter van school verandert. Maar je moet 16 zijn dan mag je van deze school af. Ze zit op een praktijkschool, ook omdat het lbo er niet meer is.

Wij hebben vreselijke moeite met het soort kinderen op de school, er zijn heel veel gedragsproblemen en daar houdt de school zich ook erg veel mee bezig, maar daar ligt niet het probleem van mijn kind. Ze had een laag IQ/EQ, dat is inmiddels al een heel stuk beter geworden. Ze krijgt nu ook mbo-stof. Ze zegt ook veel moeite te hebben om zichzelf te blijven, en bv niet te gaan roken. Dat soort dingen is verplicht om een kind in wat van de situatie op deze school te houden.

Ook al zijn ze geen 16, er zijn ook scholen waarbij ze ondersteund worden op een soort vmbo niveau. Is er een mogelijkheid? Ik merk dat ze er steeds meer onder lijdt. Wat kan ik doen? Ik heb zo vaak een gesprek op school gevoerd, maar ze blijven bij hun standpunt!

C

68.19. dilemma.....

Als moeder ben ik ontevreden over de gang van zaken op de basisschool van mijn dochter.Haar vader en ik hebben de basisschool altijd op de hoogte gehouden sinds bij haar de diagnose Asperger gesteld is.Op school gaat het leren ontzettend goed!Onze dochter doet alles bovengemiddeld.

De laatste schooljaren hebben wij echter het gevoel dat de diagnose van onze dochter door school tegen haar gebruikt wordt,alsof zij al een etiket opgeplakt gekregen heeft:Oefeningen die bij haar fout gerekend worden(sprake van onderscheid...),gesprekken tussen school en ons worden doorgegeven aan derden.De druppel die de emmer doet overlopen is een melding naar AMK van de schooldirectrice.Deze melding heeft heeft onze trots gekrenkt en wij voelen ons niet langer prettig bij het idee om onze dochter daar nog langer naartoe te sturen.

Onze dochter zit momenteel in groep6 en wij willen haar de bovenbouw op een andere school laten doen.

Graag zouden wij willen weten of er ouders zijn die advies hebben en /of tips
Melba

68.20. Terugveranderen van middelbare school

Mijn dochtef is veranderd van school dit schooljaar. Ze is heel erg ongelukkig op haar nieuwe school en komt huilend en overstuur thuis. De arme schat wordt genegeerd omdat ze niet rookt en haar huiswerk maakt. We hebben besloten dat het in alle opzichten beter is voor haar als ze terug gaat naar haar oude school. Vanaf hoelang kunnen wij dit terugzetten? En hoe zouden we dat dan aan moeten geven? mvg!

moedervan2

68.21. Andere school?

Lieve ouders en verzorgers, het is eigenlijk vrij simpel: Verandering van school, om welke reden dan ook, is voor een jong kind altijd moeilijk. Of het nu vanwege een verhuizing is, of vanwege ontevredenheid met de huidige school en misschien wordt je kind gepest: Een nieuwe groep is eng. Wees eerlijk tegen je kind.

Wij zijn verhuisd en de nieuwe school is nu eenmaal lekker dichtbij. En ook op de nieuwe school komen nieuwe vrienden. En ook op de nieuwe school zal wel weer een pesterig kindje zijn, waar je een beetje bang voor bent. Of een niet zo lieve juf of meester. En echt alles zal anders voelen. Andere boeken, andere tijden voor gym en andere regels. Voor iemand onder de 10 vreselijk griezelig.

Onze zoon is boos op ons en roept regelmatig dat hij absoluut niet van school wilt veranderen. Ik leg hem dan uit dat we elke dag idioot vroeg uit de veren moeten vanwege de afstand van ons huis naar de school.En dat er daarom niet vaak kinderen van school komen spelen. Ik probeer ons kind ervan te overtuigen dat hij op de nieuwe school ook weer vriendjes zal krijgen en dat ik dit weet omdat ikzelf als 7-jarige ook verhuisd ben van de stad naar een dorp.

Een andere school is voor elk kind de ramp van de eeuw. Niet ontkennen. Wel positief over de nieuwe school praten. Een wendag. Misschien wel 3 wen-dagen. Doe als ouder mee met een aktiviteit op de school. Laat je kind dee eerste schooldag zelf kleding uitzoeken en geef eens een extra lekker hapje mee. ( Je kind gaat echt niet ten onder aan 4 x een broodje chocopasta en een yakult.) Geef de juf of meester een ferme hand en geef je op voor elke schoolaktiviteit die eraan komt.

En verder: Kid mag best klagen, boos of ook verdrietig zijn. Het komt wel goed.

Lieve groeten van Sjo en co.

Je kind red het wel.... nu jij nog.

68.22. Twijfelen, ik ook!!!

Mijn oudste is nu 4,5 jaar en zit net 3 maanden op de basisschool, een heel goede, maar wel een kwartier rijden met de auto. Nu al merk ik dat speelafspraken door de andere mama's steeds worden afgezegd of verzet. Ik begin te denken dat deze ouders inderdaad -sorry- te lui zijn om hun kind bij mij te komen halen en daarom niet willen dat hun kind met ons kind speelt.

Ik vind dit erg kleinzielig, maar mensen zijn nu eenmaal gemakzuchtig. Dus ik denk erover om mijn meisje inderdaad naar een school hier vlakbij (5 min. lopen) te sturen, ook al is deze minder goed dan waar ze nu zit. Immers, als ze niet gelukkig is, zal ze op school niet presteren, hoe goed de school op papier ook mag zijn.

Tonie

68.23. Wisselen van school..... ja of nee?

Mijn zoon gaat binnenkort (over een paar dagen) naar een nieuwe school in een andere gemeente. Hij heeft zijn schooljaar (groep 4) afgemaakt in zijn oude woonplaats. Ik heb nu een passende school voor hem gevonden waar hij hopelijk met veel plezier naar toe zal gaan.

Echter....... het kan zijn dat ik binnenkort ga samenwonen met mijn nieuwe partner en dan zal mijn zoon van 8,5 jaar naar een andere school moeten. Wat is verstandig? Hem zo snel mogelijk (na de herfstvakantie of de kerstvakantie) naar een nieuwe school laten gaan of hem het schooljaar laten afmaken waar hij nu naar toegaat en dan groep 5 beginnen op een nieuwe school?

Ik vind het moeilijk omdat hij ook pas sinds kort bij mij woont en er dan weer 2 grote veranderingen aankomen (maar bij mijn ouders blijven wonen voor lange tijd is ook geen optie.....)

Claudia

68.24. voor Claudia

Je zoon woont sinds kort weer bij je en dan ga je samenwonen? En daarvoor moet je zoon van school wisselen?

Het arme kind wordt op deze manier geconfronteerd met wel heel veel veranderingen. Waarom ga je niet een huis zoeken voor alleen jou en je zoon, zonder inwonende partner. Kan je zoon rustig wennen aan de nieuwe situatie met zijn moeder.

Probeer eerst eens zelfstandig een leven op te bouwen, zonder afhankelijk te zijn van anderen. Op die manier geef je ook een goed voorbeeld aan je zoon. Hij zou nu eens een tijdje op de eerste plaats moeten komen en niet weer zijn moeder moeten delen met een nieuwe partner. Geef je kind eens rustig de tijd joh en hol niet van het ene naar het andere.

Anna

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Veranderen van school

 1. Veranderen van school
 2. Veranderen
 3. Van school gewisseld
 4. Verandering: hoe pak ik het aaan
 5. Handtekening ex-man nodig voor verandering basisschool?
 6. Veranderen van school
 7. Handtekening ex-man
 8. Veranderen van sbo school
 9. Ex-man handtekening
 10. Re: ex-man handtekening
 11. Veranderen van schoool
 12. Twijfelen
 13. Veranderen van school met rugzakje
 14. Veranderen van basisschool
 15. Rot voel ik me!
 16. School veranderen voor een kind met IQ=80
 17. Ik wil veranderen van school maar school werkt niet mee
 18. Veranderen van school
 19. dilemma.....
 20. Terugveranderen van middelbare school
 21. Andere school?
 22. Twijfelen, ik ook!!!
 23. Wisselen van school..... ja of nee?
 24. voor Claudia

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.