Groot Gezin
De school
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

67. Ongevallen op school

Vandaag las ik op de teletekstpagina van tt-TV1:
JAARLIJKS 100.000 ONGEVALLEN OP SCHOOL
ญญญญญญญญญญญญญญญญญญญญญญญญญญญญญญญญญญญญญญญ
Elk jaar zijn er in Vlaanderen 100.000 ongevallen met leerlingen. Dat blijkt uit cijfers van verzekeraar Omob, schrijft De Standaard .

De overgrote meerderheid (84%) daarvan gebeurt op school zelf: de speelplaats is goed voor 35 procent van de voorvallen, de gymnastieklessen voor 30 procent.

Ongevallen op weg van en naar school vertegenwoordigen 10 procent van het totale aantal, de helft daarvan gebeurt met fietsende leerlingen.

De andere 6 procent van de ongelukken heeft buiten de school plaats, bijvoorbeeld tijdens stages of excursies.

En dan te bedenken dat deze cijfers alleen voor Vlaanderen gelden! Wat zijn uw ervaringen met veiligheid op school?

67.1. Mijn ervaring...

Afgelopen jaar is in de klas van mijn oudste dochter een meisje met haar haren tussen een boormachine in gekomen. Gevolg, een plukharen kwijt en een scheurtje in de hoofdhuid.

De afhandeling van het ongeval was erg slecht op school. Gewoon bij de concierge neer gezet, opgehaald door haar moeder. Geen gesprek of telefoontje van iemand die aansprakelijk was, of alleen maar de vraag hoe het er mee is. Naderhand op school, bleek het ook niet bekend te zijn bij de mentor e.d.

De kinderen daar op school zijn niet verplicht hun haren in een staart te doen. Dit is aan de verantwoordelijkheid van de kinderen zelf (betreft een VMBO school - theoretisch/gemengde leerweg).

Navraag via internet leerde mij dat er een openbaar document is op school, RI&E (risico inventarisatie en evaluatie) waarin staat aan welke ARBO-dienst de school elk ongeval moet melden! Toen de ouderraad dit openbaar document wilde inzien, werd ze dit niet in dank afgenomen. Het ongeval is ook niet gemeld bij de ARBO dienst. De kinderen op school hebben wel een blokuur les gehad over risico en risicovermijding maar de school acht het niet wenselijk om de kinderen te verplichten lange(re) haren in een staart bij elkaar te doen. Dit is aan de pubers zelf om dit te beslissen.

Elke ouder die ooit op een technische school heeft gezeten, weet hoe belachelijk dit is.

Desiree

Noot redactie: Kijk eens op de site www.veilig-op-school.nl/, of lees het folder over Veiligheid op de basisschool (zal wel lijken op andere scholen).

67.2. 10 Gouden regels voor een veilige school-omgeving

Lees op Ouders Online de 10 Gouden regels voor een veilige school-omgeving, opgesteld door de Stichting Kinderen Voorrang! en de Fietsersbond (enfb).

67.3. De veilige school

Hoe denkt het ministerie over de veilige school? Dit document bevat een uitgebreide studie.

Vraag van de redactie: Hoe is de veiligheid bij u op school? Graag uw ervaringen en tips!

67.4. Ongeval op school

5 weken geleden kwam mijn zoon uit school: mama het was niet leuk op school. Een hele grote bult op zijn achterhoofd, ze hadden in de pauze zijn voet zo gehaakt dat hij heel erg hard achterover was gevallen. Een lichte hersenschudding was het gevolg. Nou is overkomelijk, zou je zeggen.

Maar nu, 5 weken verder, kan hij nog niet normaal functioneren, met als gevolg een vermoedelijke whiplash, die hij is gevallen. Op woensdagmiddag ligt hij in bed van de pijn, en om 4 uur 's middag stort hij in elkaar. Hij kan niet meer sporten, niks meer. Heel de dag school is eigenlijk erg moeilijk. Waar ik terecht kan, en of ik iemand aansprakelijk moet stellen, ik heb geen idee.

De school zegt van: ze hebben onderling alles opgelost en daarmee is de kous af. Maar is dit ook zo? Hoe lang blijft mijn kind pijn houden? Elke avond ligt hij te huilen van de pijn, en ik ik moet heel erg mijn best doen om niet mee te huilen, maar hem te troosten!!

Joyce

67.5. Wat te doen bij ongeval op school

Hallo Joyce,

Wij hebben 2 keer iets dergelijks meegemaakt. De eerste keer moest onze zoon een vuilniszak buitenzetten. Maar daar zat gebroken glas in, hetgeen hem een flinke wond opleverde. We hebben niet eens excuses gehad, en het maar zo gelaten in onze onervarenheid.

De tweede keer was met eens schoolreisje, waarbij ons kind in het water viel. Ook dit handelde de school niet netjes af, we moesten er zelf maar achter komen. Opgebeld, en hun reactie was dat hij niet geluisterd had.

We hebben toen een brief gestuurd waarin we de school verantwoordelijk gesteld hebben, en aansprakelijk voor alle gevolgen. We schreven dat zij verantwoordelijk zijn, en dat zij hun verantwoordeljkheid niet op een kind van 11 jaar mogen afschuiven.

Die brief werd wel serieus genomen!

Daarom Joyce, schrijf een brief waarin je de school aansprakelijk stelt voor het ongeluk van je zoon. Stel ze aansprakelijk voor alle gevolgen van dit ongeluk. Het ongeluk is gebeurd op het moment dat zij verantwoordelijk waren voor je kind. Door die brief te schrijven behoud je je rechten. Loop eventueel langs de rechtswinkel.

Houd de brief kort en zakelijk, zorg dat de belangrijke data er goed op staan, en zorg dat je een copie van de brief bewaart. Geef niet alleen de leerkracht de brief, maar ook het schoolhoofd.

Succes, Theo

67.6. Hoofdletsel door uitstekend haakje

Op 23 februari struikelde onze 13 jarige zoon in de gang van de middelbare school over de voeten van zijn vriend. Hij viel met zijn hoofd tegen een ruit. Onder die ruit zat nog een haaks ijzertje van vermoedelijk een verwijderde zonwering. Daar is hij met zijn hoofd langs gevallen en nu heeft hij een hoofdwond van 8 a 9 cm vanaf zijn rechterwenkbrauw schuin over zijn hoofd.

Ik werd gebeld. De school had de wond goed verzorgd en ik ben direct naar de EHBO gegaan. 5 hechtingen en een lichte hersenschudding. De mentor verontschuldigde zich voor dat haakje en heeft het er direct afgehaald. Zij heeft mij de plek laten zien waar het gebeurde.

Ik twijfel of ik de school aansprakelijk moet stellen. Ik wil de goede zorgen die ze voor onze zoon hebben (hij heeft een autisme spectrumstoornis) niet in de waagschaal leggen.

Toch vind ik het niet in orde. Hij zal zijn leven lang met dit litteken, op deze opvallende niet te verdoezelen plek, rondlopen. Als de school had gezorgd voor een veilige omgeving was het bij een bult gebleven. Wat zouden jullie doen?

Petra

67.7. Hoofdletsel haakje

Ik zou even contact opnemen met jullie verzekeringsagent en hij kan jullie verder helpen. Je kunt namelijk niet in de toekomst kijken en zien of het goed en zonder litteken geneest. Bij een blijvend litteken is misschien plastische chirugie nodig op latere leeftijd.

Jullie verzekeringsagent kan een letselschade specialist inschakelen en die neemt dan de nodige stappen.

Wij hebben dit gedaan (op advies van het ziekenhuis) naar aanleiding van een hondenbeet en hebben een schadevergeoding gekregen om eventueel het litteken te behandelen op latere leeftijd.

Geno

67.8. Hoofdletsel

Mijn zoon is begin dit jaar door een leerling geduwd in de gang. Hij kwam met zijn hoofd tegel een ijzeren spant en was buitenbewustzijn. Hij is door school apart in een kamertje gezet met een koel zak en daar naar de klas gestuurd en nog 2 uur lessen gevold. En alleen naar huis gefietst 20 km. Wij zijn niet op de hoogte gebracht door de school en de volgende dag naar de huisarts geweest en hij stelde zware hersenschudding vast.

We zijn nu ruim een half jaar verder en hij heeft er nog last van. Is de school ook aansprakelijk? En heeft de school op de juiste manier gehandeld volgens de regels?


67.9. Reactie hoofdletsel

Beste Jolly,

Wij hebben ook een zoiets gehad, zij het veel minder ernstig dan in jullie geval. We hebben toen meteen de school aansprakelijk gesteld. Dat is altijd verstandig, al was het alleen maar om je rechten veilig te stellen.

Gelukkig dat jullie meteen naar de huisarts gegaan zijn. Ik denk dat je de school nog steeds aansprakelijk kunt stellen. Daarbij moet jhe dan aangeven dat je even hebt willen aanzien hoe ernstig de opgelopen schade is.

De school zal wellicht aanraden om zelf met de ouders van het kind dat jouw kind duwde, contact op te nemen. Maar ik denk dat je dat niet moet doen, het is gebeurd onder schooltijd en dan is de school verantwoordelijk. Laat de school zelf maar contact opnemen met die ouders als ze denken dat dit nuttig is.

Als je voor rechtsbijstand verzekerd bent, vraag hen dan ook advies. Of neem eventueel contact op een onderwijsconsulent of zo.

Succes! Theo

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Ongevallen op school

  1. Mijn ervaring...
  2. 10 Gouden regels voor een veilige school-omgeving
  3. De veilige school
  4. Ongeval op school
  5. Wat te doen bij ongeval op school
  6. Hoofdletsel door uitstekend haakje
  7. Hoofdletsel haakje
  8. Hoofdletsel
  9. Reactie hoofdletsel
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.