Groot Gezin
De school
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

94. Vroege leerling mbo ov jaar kaart

Een vriendin van mij kent een vrouw die het voor elkaar kreeg om voor haar 2 dochters (die vroege mbo leerlingen waren), een ov jaar kaart te krijgen. Het was wel een uitzondering en heel veel gedoe voor dat het rond was. De mensen zijn verhuisd dus kan ik niet vragen hoe ze het aanpakte en tot nu toe weet niemand die ik het vraag. Weet een van de lezers het mischien?

Shefden

94.1. Kosten openbaar vervoer mbo scholier

Hallo,

Weet iemand of er behalve de IB groep(tegemoetkoming ouders) en de gemeente in de woonplaats, er nog iets is waar je een vergoeding kunt krijgen voor vervoerskosten? Mijn zoon is 16, volgt een mbo opleiding buiten de woonplaats, en moet dus met het openbaar vervoer. Met de bus is dit het" goedkoopst", 116 euro per maand.

Ik zelf ben een alleenstaande moeder, met een klein inkomen uit loondienst, de rest wordt aangevuld door Bijstand. Met de tegemoetkoming ouders red ik dit van geen kant, Bijzondere Bijstand krijg ik niet want men vindt de opleiding geen noodzaak! Maar een vrije keus! Wie oh wie weet raad?

Willie

94.2. WTOS, reactie op 47.1

Hoi,

Wellicht kun je aanspraak maken op de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten (WTOS). Voor meer info: www.st-ab.nl/normwtos.htm.

Succes, Annemieke

94.3. OV jaarkaart voor MBO studenten moet er komen

Hallo,

Mijn dochter gaat komend jaar naar de grafische school in Eindhoven. De kosten voor een NS jaarkaart zijn €2700,- en dat bedrag moet in een keer betaald worden. De school gaat ons het eerste jaar inclusief dat jaarabbonnement 4500 euro kosten!! Wie kan nou zo een bedrag contant ophoesten.

Mijn dochter is vanuit school al jaren steeds gezegd toch vooral iets te gaan doen met tekenen en ontwerpen. Als ouder neem je zo een raadgevingen serieus en je wilt uiteindelijk het beste voor je kind. Nooit gedacht dat we met zo'n hoge kosten geconfronteerd zouden worden. In Limburg is maar een grafische school n.l. in Boxtel maar de reiskosten daarnaartoe zijn nog duurder omdat je dan via Eindhoven moet reizen vanuit Maastricht.

Waarom voor MBO-ers geen OV jaarkaart. Wat is een HBO-er in vredesnaam meer dan een MBO-er. Mijn dochter wordt ook opgeleid om straks goed in de maatschappij te kunnen "meedraaien". Een MBO OV jaarkaart moet er gewoon komen; iedere student zou gelijke rechten moeten hebben.

Wanneer helpt de politiek of wie dan ook vertwijfelde ouders zoals ons. Wie weet een weg om het bedrag wel vergoed te krijgen?

Vriendelijke groeten, George uit Maastricht

94.4. Helaas. George, 50.3

.. wordt vanuit school soms aangeraden wat goed voor het aanzien van de school is. Als de school een geslaagde aflevert bij een MBO opleiding is dat een succes voor de school. Of de a.s MBOer ook werk krijgt en of het betaalbaar is voor de ouders is niet het pakkie an van de school. Ik heb daarin ook de nodige naiviteit moeten afleren.

Maar als je echt wilt en je kind ook: geef niet op. Vraag naar extra potten geld (gemeente, particuliere fondsen,decaan van de MBO opleiding, wel eens gehoord van het "fondsenboek", wat biedt de IBG?) Ik heb op mijn 44e een tegemoetkoming gekregen uit een particulier studiefonds. Omdat ik doorgezet heb en zeker wist wat ik wilde.

94.5. Discriminerend alleen een ov kaart voor HBO-ers

Alsof een MBO studie geen geld kost. Ook dat er voor een MBO scholier geen ov jaarkaart zou zijn vind ik discriminerend. Alsof een MBO-er later op de arbeidsmarkt minder kans maakt? Om het geld weer terug te verdienen? Wat een onzin! Geef ook deze kinderen waar ze recht op hebben, net zoals de HBO-ers dit krijgen! Ze studeren er allemaal even hard voor dus waarom geen gelijke tegemoetkoming? Ik snap hier het beleid echt niet meer van. En wie heeft dit nu weer in Den Haag verzonnen?

Jessica

94.6. Kinderbijslag voor MBO-ers onder de 18

Een MBO-er krijgt tot zijn 18e, mogelijk een ouders-inkomensafhankelijke tegemoetkoming WTOS EN daarnaast krijgen ouders nog kinderbijslag. Daarna, als hij 18 wordt stufi. Een HBO-er krijgt vanaf het kwartaal waarna hij aan zijn studie begint, stufi en Ov kaart, maar de kinderbijslag vervalt dan, ook als hij nog geen 18 is. Het wegvallen van de kinderbijslag heeft tevens gevolgen voor de jongere kinderen, die krijgen dan per kind ook minder.

E.e.a heeft te maken met dat de Wet op het hoger onderwijs nou eenmaal over het hoger onderwijs gaat en niet over het MBO. Vroeger zaten MBO's veel meer in de buurt, op fietsafstand, nu met die grote fusies, zijn het grote logge instanties geworden.

Ik begrijp echt jullie verontwaardiging en deel jullie opvatting dat dit moet veranderen, maar zo onlogisch, discriminerend en onrechtvaardig als het lijkt is het nu ook weer niet. Want kun je die kinderbijslag wel zomaar missen, met alle fin gevolgen voor de kinderbijslag voor de jongere kinderen? Zelf heb ik ook een jongvolwassenen die onlangs uit de kinderbijslag is gevallen, omdat hij 18 is geworden.(geen stufi, maar tegemoetkoming scholieren, dankzij dagelijks fietsen, heeft hij weinig reiskosten, behalve reparaties en 1 maal per jaar een gestolen of vernielde fiets(!)

Je merkt het meteen bij de kinderbijslag voor de andere 2, die is echt per kind lager, nu.

94.7. NIET discriminerend alleen OV-kaart voor HBO'ers

Vanaf volgende week begint mijn nieuwe HBO-opleiding. Ik ben 18 jaar en krijg dus een OV-jaarkaart. Ik vind het helemaal terecht dat HBO'ers een OV-jaarkaart krijgen en MBO'ers niet. Ik hoorde namelijk van mijn moeder dat voor mijn zusje, die MBO doet, geen collegegeld hoeft worde betaald, en ik moet wel gewoon 1500 euro collgegeld betalen. Dus ik vind het helemaal terecht dat HBO'ers wel een ov-jaarkaart krijgen. En bovendien is een OV-jaarkaart onderdeel van prestatiebeurs, dus je moet er wel iets voor doen, je krijgt hem niet cadeau.

Robin

94.8. Liever collegegeld dan hoge treinkosten

Beste Robin,

Ik betaal liever collegegeld dan een abonnement van €2750,-. Naast dat abonnement komen dan nog heel wat kosen voor de school erbij. Mijn teller voor mijn dochter voor het eerste jaar MBO staat nu op €5200,-!

George

94.9. Tegemoetkoming reiskosten

Hallo,

Ook ik heb een dochter van 16 die naar het MBO gaat. De treinkosten die ik voor haar heb betaald zijn € 2579. Via via heb ik gehoord dat je een tegemoetkoming kunt aanvragen bij de Sociale Dienst van je eigen gemeente. Vandaag heb ik het verzoek ingediend. Als ik een positief bericht krijg, zet ik het op deze website.

Lisette

94.10. Mbo ov

Ik wil toch even reageren, want er wordt geroepen dat de HBO-ers zoveel meer krijgen dan MBO-ers. Dit is dus zeker niet het geval. MBO-ers krijgen na hun studie nog studiefinanciering om HBO te gaan doen, HBO-ers krijgen dit niet voor de universiteit, dit moeten ze helemaal zelf bekostigen.

Sowieso, de meeste MBO's zitten over het algemeen in de regio. Daarnaast krijgt een MBO-student meer studiefinanciering dan een HBO-student. Waarom? Geen flauw idee.

Ikzelf doe HBO, mijn zus MBO. Zij krijgt 100 euro meer als uitwonend student dan ik (en een MBO-studie is ook nog goedkoper :S). Dat is dan toch ook discriminatie (zoals ik constant hoor als het over de MBO OV-kaart gaat). Ik kan niet op mezelf (en reis vier uur per dag naar mijn opleiding), omdat ik niet genoeg geld krijg van IB, als ik die 100 euro extra kreeg wel.

Wat ik wil aangeven is: Roep niet zomaar iets, en doe niet alsof het HBO het walhalla is qua kosten...

Madelon

94.11. OV mbo

Jullie roepen steeds dat mbo-ers meer krijgen dan hbo-ers. Als je alles gaat berekenen zie je dat mbo-ers meer geld kwijt zijn dan hbo-ers. En julie zeggen steeds dat er mbo scholen in regio zijn. Je moet ook kijken naar hbo scholen, er zijn ook genoeg hbo scholen in je eigen regio, misschien iets minder dan mbo, maar er zijn genoeg. Alle hbo-ers hebben ze al. Jullie moeten blij zijn als jullie mbo-ers waren zouden jullie ook hopen dat jullie ov's kregen want je gaat je ouders niet eens durven te vragen: mama, papa, mag ik 5000+ euro voor me studie van volgend jaar. Je krijgt direct huisarest voor de rest van je leven. Dus geef de mbo-ers ook eens een kans

94.12. OV MBO

Ja die 5200 euro is dus niet alleen voor de ov kosten he. Denkt u dat boeken en al die andere activiteiten op het HBO goedkoop zijn?! Mijn boeken kosten gemiddeld 70 euro PER STUK!

Verder krijgt een MBO'er meer studiefinanciering per maand, en ook nog eens in totaal als hij of zij gaat doorstuderen. Zij krijgen DRIE jaar meer studiefinanciering. Dat is (250 euro *12 maanden) * 3 jaar = €9.000,-. Daarbij zitten er relatief veel meer mbo's dan hogescholen/universiteiten in nederland. D.w.z dat de gemiddelde reisafstand korter is. (Daarbij kan men voor €2579 ook best een kamer bekostigen. Fietsen kost dan vervolgens niets.)

Ook kan uw zoon of dochter toch werken om bij te dragen aan de studiekosten? Doe ik zelf ook. Als het echt niet anders kan biedt de IB-groep uw zoon of dochter nog een lening aan. Ook is het zo dat een hbo of universitaire student later veel meer belasting gaat afdragen.

J.

94.13. NS verhoogt schooltrajectkaart met bijna 10%

Mijn zoon volgt sinds vorig schooljaar een MBO opleiding in Eindhoven. Hij woont in Roosendaal en omdat hij nog een 18 jaar is én een MBO opleiding volgt (en geen HBO opleiding dus) krijgt hij geen OV jaarkaart. Ik betaalde voor hem 2707,-- (!) voor een (school)jaartrajectkaart van R'daal naar Eindhoven. Dit jaar echter krijgen wij een rekening gepresenteerd van 2.955,--! Een verhoging van bijna 10%.

En wat zegt de NS: ja maar nu betaal je voor 10 maanden (schooljaar) maar je mag het hele jaar reizen??!! Het is een schooltrajectkaart! Waarom zou hij 12 maanden naar Eindhoven moeten!?

Ik vind deze verhoging buiten proporties en de frustaties lopen hoog op mede door het feit dat nu zijn vrienden van de basisschool die Havo gedaan hebben en nu dus een HBO opl. gaan volgen gewoon een OV jaarkaart krijgen en zonder kosten volgend jaar door geheel Nederland naar school kunnen reizen.

Lilian

94.14. Friesland en korting OV MBOers

De provincie Friesland stelt een bedrag van 1 miljoen euro beschikbaar voor korting op de OV-abonnementen van 16- en 17-jarige Friese mbo-studenten, zie hier

94.15. MBOer krijgt hogere aanvullende beurs bij stufi

Aanvulling: uit de gegevens van studentenorganisaties blijkt ook dat de aanvullende beurs in de stufi voor MBOers wat hoger is dan voor HBO/WOer, er wordt gemotiveerd dat afgestudeerden in het hoger onderwijs meer gaan verdienen dan afgestudeerde MBOers en dat ze dus verhoudingsgewijs meer kunnen lenen dan MBOers. Dus e.e.a wordt op die manier gelijkgetrokken. Ik geef toe, het zijn geen wereldschokkende bedragen, maar toch wat compensatie voor de 18+ aanvullende beurs ontvangende MBOer.


94.16. Help

Hallo,

Ik wil graag naar Popacedemie maar dat is niet bij mij in de buurt dus ik moet met de trein of de bus. Mijn ouders vinden het te duur om het zelf een jaarkaart of kamers te betalen dus wat moet ik doen

Is er geen korting op te krijgen?

Groetjes Stef

94.17. NS verhoogt schooltrajectkaart met bijna 10%

Mijn zoon volgt sinds vorig schooljaar een MBO opleiding in Eindhoven. Hij woont in Roosendaal en omdat hij nog een 18 jaar is én een MBO opleiding volgt (en geen HBO opleiding dus) krijgt hij geen OV jaarkaart. Ik betaalde voor hem 2707,-- (!) voor een (school)jaartrajectkaart van R'daal naar Eindhoven. Dit jaar echter krijgen wij een rekening gepresenteerd van 2. 955,--! Een verhoging van bijna 10%. En wat zegt de NS: ja maar nu betaal je voor 10 maanden (schooljaar) maar je mag het hele jaar reizen??!! Het is een schooltrajectkaart!! Waarom zou hij 12 maanden nar Eindhoven moeten?

Ik vind deze verhoging buiten proporties en de frustaties lopen hoog op mede door het feit dat nu zijn vrienden van de basisschool die Havo gedaan hebben en nu dus een HBO opl. gaan volgen gewoon een OV jaarkaart krijgen en zonder kosten volgend jaar door geheel Nederland naar school kunnen reizen.

Lilian

94.18. NS vergoeding?

Hallo,

Ik wil na dit jaar naar het mbo om binnenhuisarchitectuur te studeren maar heb de hele opleiding niet gevonden in Amsterdam,, wel in Leiden. Maar een nsjaarabonnement kost 3300euro, en dan komen er ook nog schoolboeken en alle extra kosten bij en ik denk niet at mijn ouders blij zullen zijn om dat bedrag te horen.

Weet iemand toevallig of je reisvergoeding krijgt:O

Alvast bedank,,

AminA!

94.19. OV MBO

Ik vind dat mbo-ers ook ov moeten krijgen, want niet alle opleidingen zitten in de regio! En dan kan je een vmbo-er wel naar een opleiding sturen in de regio, zodat ze kunnen fietsen, maar geef toe, als een opleiding jou niet aantstaat doe je der niks voor en is het geldverspilling! Ook vind ik dat hbo-ers 9 van de 10 keer op kamers zitten en dus is het onterecht dat ze zeggen dat ze verder moeten reizen.

Mijn opleiding die ik wil doen zit nou eenmaal alleen in eindhoven en niet in Venlo en Roermond! (wat dus in mijn regio is) en ik ga niet een opleiding doen dat mij totaal niet aantstaat!

Ik vind wel dat niet iedereen een ov mag hebben. Als je bijv 2 straten verder woont dan je school, dan vind ik niet dat je recht hebt op een ov! Er moet wel een norm aan zitten. Maar als je net zoals veel van Venlo naar Eindhoven moet gaan, dan moet dat zeker kunnen. Dan doen de mbo-ers een opleiding die ze leuk vinden, dan is hun motivatie groter om door te leren en dan kan de regering niet gaan zeuren over dat er te veel mensen te lage opleidingen hebben!

Mijn mening dus....

94.20. Betere verdeling

Onze dochter ging vorig jaar naar het mbo en was 16. Dus geen ov of vergoeding. Waarom geeft de regering nou niet gewoon een ov kaart aan jongeren vanaf 16 die een vervolg opleiding doen, hbo of mbo, en verder moeten reizen dan 15 km. Er kan onder de 15 km makkelijk gefietst worden en of de bus of brommer is dan ook nog wel te doen. Nu moeten wij 3200 euro per jaar betalen. Bij deze verdeling is de politiek volgens mij nog goedkoper uit, want veel scholieren gaan met ov terwijl ze best kunnen fietsen, is gezonder ook. Dus men moet naar de afstand kijken en niet naar de leeftijd. Veel jongeren zullen dan misschien een studie kiezen die beter bij en past en de kosten zullen hen en hun ouders niet in de weg zitten.

Marjan

94.21. Betere verdeling - vervolg

Ik ben het Marjan eens over de OV-jaarkaart voor de afstand en niet de leeftijd. Nu gebruiken jongeren die deze kaart niet nodig hebben deze om in het weekend uit te gaan. Dus geef alleen een kaart aan de jongeren die met de trein of bus een aardig eindje verderop moeten leren/studeren. Jongelui die in dezelfde plaats naar school gaan, hebben geen kaart nodig en zo blijft er genoeg over voor degene die dit wel kunnen gebruiken.

Els

94.22. In de buurt

Maar er zijn gewoon veel meer MBO-scholen, dus altijd eentje min of meer in de buurt. Voor heel gespecialiseerde scholen zou je via de school zelf misschien wat collectief kunnen regelen.

In Friesland waar ik woon is er gewoon geen universiteit in de buurt, mijn kinderen moeten naar Amsterdam en Groningen, maar er zijn wel 20 MBO-scholen. Dat is het verschil het heeft heus niks te maken met meer of minder waard zijn. Wat ik onrechtvaardig vind is dat mijn 12-jarige dochter moet fietsen naar haar middelbare school (12 kilometer heen en 12 km. terug) en dat de bussen bevolkt worden door min of meer volwassenen met een OV-jaarkaart. Ik bedoel maar: dan maar iedereen meteen een OV-kaart?

Sylvie

94.23. MBO vs HBO

Zelf heb ik MBO en HBO doorlopen. Daar ik dit altijd zelf betaald heb, heb ik redelijk zicht op gekregen op de kosten van beide.

Het ligt er natuurlijk aan waar je woont maar bij mij in de buurt zijn meer MBO scholen dan HBO scholen. Echter waren de MBO scholen niet de juiste waardoor ik toch nog met het openbaar vervoer moest gaan.

De afstand van huis naar MBO en HBO zijn hetzelfde, 7 kilometer fietsen, 15 minuten met de trein en 15 kilometer fietsen. Op de 7 kilometer rijdt ook een bus maar ik hou van fietsen en het drukt de kosten.

De studiekosten van het MBO zijn lager, echter niet schrikbarend. Die €200 maakt echt niet het verschil op jaarbasis. Het zit meer in de boeken en extra bijdragen. Op het MBO was ik jaarlijks ongeveer €350 kwijt aan boeken en dergelijke terwijl dit op het HBO varieërt van €900 tot €1100 per jaar. Uiteraard koop je dan niet alle boeken want dergelijke bedragen zijn belachelijk.

Voor €600 per jaar moet je jezelf kunnen vervoeren naar je school omdat een jaarabonnement ook in de zomer doorloopt, een periode dat er geen gebruik van wordt gemaakt. Als het meer kost moet de jeugd, ook al is deze jong, maar op kamers. Voor €2700 per jaar is dit te doen, dan kan het kind gelijk volwassen worden want het zal wel krap zijn. Eng voor de ouders, leuk voor de kinderen.

De OV voor HBO'ers kan als een tegemoetkoming beschouwd worden, het kan ook als een last voor MBO'ers beschouwd worden. Uiteindelijk vind ik dat MBO'ers ook recht moeten krijgen op een OV, echter wel tegen de korting van €75 per maand op de studiefinanciering zoals ook bij HBO'ers geldt. Wel zo eerlijk.

Sjors

94.24. Typefout??

@Sjors,

Voor 2700 Euro per jaar op kamers?! Is dat een typefout?

Kamerhuur minimaal 300, zorgverzekering 100, Studiekosten 200, Telefoon en/ of internet 35, Huishoudbijdrage kamer 20, boodschappen 120, kleding en (school)spullen 50... Da's alweer 825 Euro. En dan nog eventuele reiskosten, boeken, muziekles of sport, een keer uitgaan? Denk eerder aan 12.000,- per jaar!

Pauline

94.25. Niet voor MBO'ers wel voor HBO'ers en WO'ers

Terecht dat alleen de OV chipkaart voor HBO'ers en WO'ers is. Het zou anders niet te betalen zijn. We zijn in Nederland dus moet ik me ook op dit land richten, maar we zij al veel ste veel verwend door de overheid. Andere landen hebben namelijk geen studiefinanciering, gratis OV-chipkaarten, bijdrages etc!

Veel mensen terwijl ze zo hard willen kunnen niet eens zo'n opleiding volgen. Mensen die lopen te zeuren dat ze in het MBO geen OV-chipkaart krijgen hebben gewoon de domme pech.

Voor die ouders, had maar beter werk dan kan je je kind wel voorzien. Ipv gaan roken of een mooie auto voor de deur! Want mijn ouders kunnen die makkelijk betalen ook al vallen ze onder de arbeidersklasse. het is een kwestie van goed omgaan met geld! Toevallig hoefde mijn ouders dit dan niet te betalen.

Raymond

94.26. Lulkoek

Beste Raymond,

Wat een achterlijke, kortzichtige lulkoek gooi jij in de groep zeg. Al de andere landen? Er zijn ook een hoop landen waar het onderwijs GRATIS is heer. Domme pech dat je geen OV kaart krijgt? Sinds wanneer is het domme pech dat je 16 of 17 bent en toch naar het MBO gaat? Dit is een 'normale zaak". Na het vmbo of de havo naar het mbo, dan zijn de meeste nog geen 18.

Voor de ouder? Schaam je diep voor de uitspraak erna. Als je denkt dat je ouders, die volgens jou uit de arbeidersklasse komen, het gemakkelijk konden betalen? Of je bent enigs kind dat door en door werd verwent of je ouders hebben het jou nooit laten blijken dat het voor hun moeilijk was om het geld voor jeouw studie bij elkaar te schrapen.

Je laatste zin is nog wel de meest tekenend: "Toevallig hoefde mijn ouders dit dan niet te betalen". Man waar praat je dan over, als je niet weet waar je het over hebt zwijg liever dan zulke onzinnige uitspraken die je nu de site hebt opgeslingerd, en jij doet HBO? Arme maatschappij met zulke achterlijke HBO=ers

Admin M rob@heutmekersenheutmekers.nl Rob

94.27. Kosten MBO en uitwonend

Iemand maakte me er op attent dat je voor een uitwonend kind dubbele kinderbijslag aan kunt vragen. Ik heb op www.svb.nl/int/nl/kinderbijslag/index.jsp gekeken, het kan inderdaad als je in een kwartaal meer dan 1085 euro kosten maakt voor een kind. Verder was de site erg vaag. Ik heb toen een mailtje gestuurd met mijn vragen en kreeg de volgende dag gelijk een telefoontje. Ik heb gezegd dat ze na de vakantie met haar studie begon, maar dat we voor de kamer al eerder moesten betalen. En dan vanaf augustus ook het schoolgeld nog, we kwamen makkelijk aan dat bedrag.

Ze wilde weten per wanneer we de kamer gehuurd hadden (17 juni) en of we een huurcontract hadden. Ze wilde een copy van het huurcontract en de beschikking van de studiefinanciering. Vandaag kreeg ik een brief dat we over het derde kwartaal dubbele kinderbijslag krijgen. Misschien zijn er hier meer die er iets aan hebben.

94.28. School

Reactie op Kosten openbaar vervoer mbo scholier

Mijn dochter is ook nog geen 18 jaar en heb ook bijstand, ik heb bijzondere uitkering aangevraagd en krijg nu van thuis tot aan school de vervoerskosten uitbetaald per maand. Ik vul zelf in welke dagen ze naar school is geweest en krijg netjes dat bedrag iedere maand uitbetaald.

Elly

94.29. MBO

Ik ben 5100euro kwijt aan vervoerskosten voor mijn MBO opleiding! Ze zouden het OV moeten verstrekken op basis van afstand en niet op basis van niveau!

Karen

94.30. Reactie op bericht van Willie

Hallo Willie (en andere belangstellenden),

Ik ben ook een alleenstaande moeder met een zoon die september 2012 16 jaar is en een MBO-opleiding in Zwolle wil volgen. Ik werk fulltime maar zit op bijstandsnorm. Voor mijn zoon kan ik nergens een vergoeding krijgen voor de reiskosten van 475 euro per maand. Via via heb ik gehoord dat er ook studiefondsen zijn. Ben daar nu druk mee gaande om het zo op te lossen, misschien is dat voor jou ook een idee.

Via google kun je hier veel informatie over vinden. Probeer het, succes.

Vr. gr. Mariska.

94.31. Eerlijk of niet eerlijk?!

Ik ben zelf 15, doe nu 3 havo en wil graag volgend jaar een opleiding doen die niet erg dichtbij is, nu is het wel zo dat mijn school nog betaald wordt door de overheid, maar mijn ouders kunnen het geld voor de trein niet betalen! (ze zitten niet in de bijstand, want ze verdienen voldoende maar we zijn met 4 kinderen thuis, en daar wordt geen rekening mee gehouden)

Iedereen zit wel te zeuren over of het eerlijk is dat MBO-ers wel of geen ov jaar kaart krijgen, maar daar gaat het toch niet om! Het gaat erom of je het kunt betalen ja of nee. Ik bedoel; HBO-ers moeten zelf hun studie betalen, maar dat kunnen ze over een grotere tijd afbetalen, je kunt niet bij de NS aan komen zetten: doe mij maar een jaarabonnement, ik betaal 'm verspreid over de volgende 3 jaar wel uit!

Sylke

94.32. MBO-reiskosten

Mijn zoon zit op het MBO in Arnhem. Reizen vanuit Deventer kost per week alleen al 100 euro, trein en bus samen. Van het rijk krijgen wij niets. Voor een jaar school zijn wij dus ongeveer 4400, 5200 - schoolvakanties, euro kwijt voor alleen maar reiskosten terwijl leerlingen van een HBO wel een OV krijgen. Voor ons is het eigenlijk niet te betalen mits we een lening op nemen. Belastingdienst ook nog gebeld maar daar was het advies eigenlijk: "Haal je kind van die MBO als je het niet kunt betalen".

94.33. OV MBO/HBO

Waarom krijgen HBO studenten zelfs een OV als ze studeren in hun eigen woonplaats? Als ze deze groep zouden schrappen zou hiermee een grote groep MBO studenten geholpen kunnen worden die voor een opleiding heeft gekozen die niet in de buurt van de woonplaats kan worden gevolgd.

Linda

94.34. MBO

Waarom is het zo dat die hoger opgeleide studentjes deze rotzooi in den haag hebben verzonnen.

Deze studentjes in den haag die vroeger alleen maar dronken in de kroeg zaten en nu het hoogste woord hebben over de ov en studiefinanciering.

Bah die rijke stinkerds in den haag hebben zelf geen last ervan.

ps ik heb een dochter die ook gaat doorleren en die serieus aanpakt gelukkig.

michael

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Vroege leerling mbo ov jaar kaart

 1. Kosten openbaar vervoer mbo scholier
 2. WTOS, reactie op 47.1
 3. OV jaarkaart voor MBO studenten moet er komen
 4. Helaas. George, 50.3
 5. Discriminerend alleen een ov kaart voor HBO-ers
 6. Kinderbijslag voor MBO-ers onder de 18
 7. NIET discriminerend alleen OV-kaart voor HBO\'ers
 8. Liever collegegeld dan hoge treinkosten
 9. Tegemoetkoming reiskosten
 10. Mbo ov
 11. OV mbo
 12. OV MBO
 13. NS verhoogt schooltrajectkaart met bijna 10%
 14. Friesland en korting OV MBOers
 15. MBOer krijgt hogere aanvullende beurs bij stufi
 16. Help
 17. NS verhoogt schooltrajectkaart met bijna 10%
 18. NS vergoeding?
 19. OV MBO
 20. Betere verdeling
 21. Betere verdeling - vervolg
 22. In de buurt
 23. MBO vs HBO
 24. Typefout??
 25. Niet voor MBO\'ers wel voor HBO\'ers en WO\'ers
 26. Lulkoek
 27. Kosten MBO en uitwonend
 28. School
 29. MBO
 30. Reactie op bericht van Willie
 31. Eerlijk of niet eerlijk?!
 32. MBO-reiskosten
 33. OV MBO/HBO
 34. MBO

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.