Groot Gezin
De school
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

54. Wat doe jij met de kinderboekenweek?

In de column Wat doe jij met de kinderboekenweek? wordt gewezen op het thema "magie" dit jaar. Maar niet iedereen is even gelukkig met dit thema, voor kinderen blijkt dit soms best een bedreigend thema te zijn. Wat vindt u hiervan?

Voor meer informatie, zie Kinderboekenweek 2005.

54.1. Een alternatief: De Kinderboekenmaand

Op de school waar onze kinderen naar toe gaan, wordt niet meegedaan met de Kinderboekenweek. Sommige leerkrachten vonden het thema niet geschikt, anderen vreesden de protesten van ouders, en vonden het daarom beter om het magische gebeuren niet binnen te halen in de school. Daarom is voor een alternatief gekozen: De Christelijke Kinderboekenmaand. Het thema van dit jaar hiervoor is "Wonderlijk". Kijk voor meer info bij www.christelijkekinderboeken.nl. Er zijn lespakketten voor scholen beschikbaar, en waarschijnlijk heeft de school van uw kind ook al informatie hierover ontvangen.

Johanna

PS: voor meer informatie, zie www.bijbelenonderwijs.nl/. Het thema van de christelijke kinderboekenweek is 'Wonderlijk'.

54.2. Ja en nee

Ja, ik ben het eens met het idee, dat er meer is tussen hemel en aarde, en dat hier geen misbruik van gemaakt mag worden. En nee, ik vind het niet van toepassing op de KINDERboekenweek.

De magie waar hier over gesproken wordt is kinderlijk en onschuldig. Diegene die er TE serieus mee om zal gaan naar kinderen toe, is zelf fout bezig. Wie heeft vroeger geen elfje, heksje, prinsesje, feetje, kaboutertje of tovenaartje willen zijn? En zijn we allemaal gaan glaasje draaien of vloeken gaan strooien? (MIJN conclusie. Nee!)

Magie kan overigens ook GOED gebruikt worden! Zelfs in combinatie met het geloof in God! Wie brand er geen kaarsjes in de kerk of thuis (oftewel kaarsenmagie)? Wie troost niet zijn eigen kind bij pijn etc (oftewel positieve energie wisselen tussen ouder en kind, wat de sterkste magie is die er bestaat)? En werkt een kusje op een pijnlijke plek niet het snelst, als die van je eigen mama of papa komt?

Dit zijn de redenen waarom ik het erge van dit thema niet zie. Laat kinderen nog lekker in hun eigen fantasie rondhuppelen. Hun ontschuldige fantasie-magie staat nog mijlen ver van de echte-magie. Moet ik wel toegeven dat bij de leeftijd van 10 jaar en ouder een risico factor "ontstaat". Zij hebben vaak meer besef van de echte wereld.

Maar hier mogen boeken over magie, heksen, Harry Potter en de filmpjes van Wings (nieuwste DURE rage) wel in huis komen. Al kijk ik uit met mijn dvd´s van Charmed, die zijn te dicht bij de realiteit voor kinderoogjes ;-)) Dus de grootste verantwoordelijkheid ligt volgens mij bij de ouders. En ook die hebben natuurlijk het recht om dit magie-onderwerp niet geschikt te vinden voor hun kroost!

Hiermee wil ik niemand kwetsen of voor het hoofd stoten, alleen mijn mening geven over dit gevoelig onderwerp.

Bianca

54.3. Magische jaren

Persoonlijk vind ik het een heel mooi thema. Je kunt er tenminste hele mooie dingen mee doen. Een kinderpsycholoog noemt juist de eerste levensjaren van kinderen de "magische jaren". Het is een tijd van wonderen, maar ook een tijd van angsten en gevechten met spoken, tijgers en draken. Kinderen banen zich een weg door het woud van hun gevoelens en de beelden van hun geest, net zoals de held in het sprookje, die erop uit trekt om te leren wat vrees is, die beproevingen doorstaat en raadsels oplost.

Is niet mijn tekst maar heb ik gepikt uit een prachtig boek: Kindergeheimen. Over kabouters, engelen en andere onzichtbare vriendjes. Van Susanne Stöcklin-Meier. Misschien moeten wij weer wat van onze nuchterheid verliezen en ons weer verwonderen.

Oke, je kunt het thema ook heel anders bekijken. Maar ja, dat is met alles zo. Ik denk dat je er hele mooie dingen mee kunt doen.

Groeten, Heleen,

Kindergeheimen
Kindergeheimen
S. Stocklin-Meier


54.4. Voor mij is Magie deel van het leven.

En iedere keer weer krijg ik pijn in mijn hart bij het zien van nog steeds zoveel vooroordelen wat betreft hekserij.

Vooropgesteld: Ieder geloof geef je gedoseerd door aan je kinderen. Christenen lezen met de kinderen de kinderbijbel, waar de verhalen aangepast zijn op kinderniveau. Zo ook binnen de Wicca en hekserij.

Ik zou mijn kind net zo min vertellen over mensen die gestenigd worden, de snode plannen van satan, overspel, en de details van de kruiziging, als dat ik ze een Tarot deck zou geven. Dus dat zoiets op school zou gebeuren, nee daar zou ik niet blij mee zijn. Maar ik denk dat dat een uitzondering is. Er zijn binnen ieder geloof nuances, en mensen die er verschillend over denken. Ik zou net zo min blij zijn met een donderpreek over hel en verdoemenis op school.

Maar voor mij is er geen verschil eigenlijk tussen verhalen met slechte heksen, en monsters, en satan. Een beetje lastig uit te leggen, maar ik geloof niet in satan, dus ben ook niet bang voor zijn vermeende invloed. Goed en slecht zit in ieder mens. Het zijn in mijn ogen geen invloeden van buitenaf. Het zit in jezelf, in ieder mens, en de kunst is om de balans te vinden tussen de twee. En een keuze te maken van wat je doet met het goede en het negatieve in jezelf.

Magie zit in alles. De grootste magische kracht van leven zit verscholen in het kleinste zaadje. Er is niets engs aan de magie van leven.

Daarbij komt ook nog dat magie ook gewoon een verhaal kan zijn. Sprookjes, bijvoorbeeld. En tv programma's. Zijn wij niet groot geworden met Tita tovenaar? Kinderen kunnen zich uitleven in een wereld van fantasie. Welk meiske droomt er nou niet van om een elfje, een fee, of een goede heks te zijn? Wie van ons heeft niet genoten van de tovernaar van OZ? Het is toch heerlijk om jezelf te verplaatsen in de "goeie" en om de monsters te verslaan?

Ik blijf het zo vreselijk jammer vinden dat hekserij zo snel bestempeld wordt als slecht. Het lijkt wel alsof het enige wat bekent is van hekserij het glaasje draaien is. (en zelfs dat hoeft niet negatief te zijn!) Net als dat de mormonen met grote regelmaat worden begroet met: "Oh dat is die kerk waar je meer vrouwen mag hebben" En de gereformeerden met: "Oh jullie mogen geen tv kijken.!" (En het zijn beiden ongenuanceerde uitspraken die waarvan de waarheid toch iets anders in elkaar zit.)

Ik als heks word dus keer op keer bekeken met: "Oh jij bent eng.. jij doet aan glaasje draaien, roept boze geesten op, en aanbid Satan." (dat het erg lastig is iemand te aanbidden waarvan je het bestaan niet eens erkent schijnt maar niet door te komen.)

Het feit dat wij afgelopen weekend de boom in onze voortuin hebben versierd omdat het Belthane is, dat snapt niemand. Dat wij de terugkerende vruchtbaarheid in de natuur vieren, dat wij blij zijn met de terugkeer van de zomer en uitkijken naar een nieuw seizoen van groei, bloei en nieuw leven. DAT gedeelte van hekserij wordt niet gezien.

Nee. Magie op school mag niet. Net doen alsof je een tovenaar of fee bent, dat mag niet. De klas versieren met heksenketels en Harry Potter achtige taferelen mag niet. Want dat is ENG! Dat is de invloed van satan waar we onze kinderen niet aan bloot mogen stellen. Ik heb respect voor ieder geloof. In mijn visie zijn alle goden 1. Maar ja, wie ben ik. Ik ben een heks. Dus ik ben slecht.

Rebecca

54.5. N.a.v. vraag van Gonny in ("de Column")

Gonny,

Ik ben het helemaal met je eens gezien ook mijn christelijke achtergrond. Maar dan zijn we meteen waar we wezen moeten: Ik denk dat dit vraagstuk beter past onder de kop "Gezin en Geloof." Ik ben nl. op de (katholieke) basisschool van mijn kinderen op veel onbegrip gestuit toen ik principiële bezwaren uitte over de "heksenhoek" in de kleuterklas van mijn dochtertje. Het lijkt wel of niemand hier nog kwaad in ziet.

In een brief aan de leerkrachten heb ik onze mening hierover nader toegelicht en heb ook vast de Kinderboekenweek aangehaald. Jouw woorden waren de mijne! Maar ze kijken je met grote ogen aan en snappen niet waar je nou zo'n punt van maakt. Je bent dan zelf ook onderhand geneigd om te denken: "ach laat ook maar..."

Toch ben ik blij dat ik de brief geschreven heb en nog steeds voor mijn mening uit durf te komen in een maatschappij die steeds verder van God afdwaalt. Er is maar 1 ding dat echt helpt, en dat is bidden! Bid voor je kinderen. Elke dag opnieuw! Bid voor Zijn bescherming. Onze kinderen worden aan zoveel invloeden blootgesteld. Bid dat ze het goede van het kwade mogen leren onderscheiden, en om wijsheid en kracht om ze daarbij te helpen! Probeer je verder ook niet te druk te maken. In alles mag je op Hem vertrouwen, ook hierin!

groetjes van een verstandige (?) moeder

54.6. Toveren

Moeten we kinderen ook niet leren om zelf onderscheid te maken? Wanneer ze iets groter worden en ze anders tegen magie en toveren aan gaan kijken, gaan ze andere boeken lezen en andere tv programma's zien, waar ze zelf moeten leren beslissen wat wel en niet goed is. Daar komen we als ouders om de hoek, daar moeten we bij zijn, zien wat ze zien, en vragen wat ze er nou echt van vinden. Harry Potter meelezen en met de kinderen bekijken of we vinden dat dat wel of niet past binnen de opvoeding en de lijnen die in het gezin belangrijk zijn, leer ze zelf kritisch te worden en geen meelopers. (Mijn kinderen zijn 7, 9, 12, 15 en 17.)

Marianne

54.7. Wees voorzichtig

Natuurlijk moeten kinderen leren om zelf onderscheid te maken maar we leven in een wereld waar zoveel aanbod is dat kinderen het de normaalste zaak van de wereld vinden dat er 24 uur per dag tv gekeken word computerspelletjes worden gespeeld of achter de playstation zitten.

Een beetje de rem erop zetten kan ook geen kwaad zeker wat magie betreft, het is gevaarlijk. Wij zijn christelijk en vanuit dat oogpunt is magie taboe. Het voelt zelniet goed, het trekt je verder bij God vandaan. Dus denk er niet te licht over.

Anne

54.8. Luister even heel goed want ik typ dit maar 1 keer!

Ik ben shadow en ik ben zelf ook heks... En magie is geen taboe dat hebben de MEESTE (niet alle) christenen je aangeleerd. Eerst een religie leren begrijpen voordat je erover oordeelt. En wat weten zij daar nou van? En wie zegt dat christenen de goede figuren zijn en de heksen de slechte? Ik wil hierbij ook weer niet zeggen dat heksen goed zijn en christenen slecht want je hebt goede en slechte christenen en je hebt daarbij ook goede en slechte heksen... En niks is goed of slecht, het is ook maar wat je onder goed of slecht verstaat.

En trouwens je bent niet verplicht om in iets te geloven want bij de christenen zijn er ook wel duistere kanten, zoals de kruisridders van vroeger die alle mensen doodden die niet in god geloofden (Zo konden ze ook de pasgeborende babys doodden). Of heksen en gewone mensen op de brandstapel pleurden.

Shadow

54.9. Paranoia

Erg jammer dat er nog steeds zoveel discriminatie is in Nederland.

Heksen geloven niet in satan. Wanneer je ergens niet in gelooft, dan kan je het ook niet aanbidden. Zie ook www.wicca-is-een-religie.nl/paginas/wiccaduivel.htm

De kinderboekenweek is iets onschuldigs. Het ging om sprookjes die nota bene door christenen geschreven zijn. De paranoia waarmee deze kinderboekenweek werd behandeld is te bizar voor woorden. Waar zijn jullie zo bang voor, dat kinderen sprookjes leuk vinden? Het zal geen verassing zijn dat de verhalen van Harry Potter e.d. fantasie zijn, oftewel: de werkelijkheid is compleet anders dan wat er in de boeken staat.

Tenzij jullie natuurlijk geloven dat er draken bestaan, mensen kunnen vliegen op bezemstelen, of van gedaante kunnen wisselen. Als dat zo is, dan raad ik jullie aan om even goed na te denken over wat jullie als werkelijkheid ervaren. En voortaan paddestoelen te kopen in de winkel, en niet te plukken uit het bos. Blijkbaar is het daar ergens misgegaan.

Faolchú Airgid

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Wat doe jij met de kinderboekenweek?

  1. Een alternatief: De Kinderboekenmaand
  2. Ja en nee
  3. Magische jaren
  4. Voor mij is Magie deel van het leven.
  5. N.a.v. vraag van Gonny in ("de Column")
  6. Toveren
  7. Wees voorzichtig
  8. Luister even heel goed want ik typ dit maar 1 keer!
  9. Paranoia
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.