Groot Gezin
Pubers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

3. Tieners en huisregels

Ik ben een 32-jarige moeder van 6 kinderen en door omstandigheden heb ik jarenlang mijn oudste 3 kinderen niet thuis gehad. Nu is mijn oudste na bijna 12 jaar terug thuis komen wonen, ze is intussen 15 bijna 16. Nu vraag ik me af, vermits ik verder alleen maar jongere kinderen thuis heb, over wat voor dingen maak je nou best afspraken met zo'n puber? Ook de huisregels. Het is niet zo dat de jongsten hier alles mogen, dat er geen huisregels zijn. Natuurlijk. Maar het is toch heel anders als er ineens een puber bijkomt die ooit als kleuter uit huis ging.

Wat hebben jullie als huisregels? Ik zou niet weten waar te beginnen. Maar ik wil ze toch op korte termijn op papier zetten.

alvast bedankt Mie

3.1. Re: huisregels tieners

Ik neem aan dat deze dochter ergens anders gewoond heeft waar ze ook regels hadden (internaat of pleeggezin). Bevraag die mensen naar de regels en pas ze aan of neem ze over voor je eigen kind. Zet ze ook op papier en bespreek ze met haar. Denk aan thuiskomtijden, etenstijd, bedtijd, eten uit de koelkast pakken, was in de wasmand, taken in het huishouden (bijvoorbeeld helpen met afdrogen of vaatwasser leeghalen), zakgeld, etc.

Ik wens jullie een goede tijd samen toe.

Els

3.2. Re: tieners en huisregels

Hoi Els,

Bedankt voor je reactie, deze dochter heeft inderdaad zowel in een pleeggezin gewoond als op internaat, daar was ze 'gedumpt' door haar pleegouders toen die haar niet meer aan konden.

Maar de regels navragen die ze had, dat is geen optie vermits ik totaal niet kan praten of overeenkom met die mensen en ik weet dat die ook alles in het gareel zullen zetten om ons dwars te liggen. Dat is namelijk al die jaren al zo geweest, daarom is dat voor ons geen optie.

mvg Mie

3.3. Wat vind je zelf belangrijk als huisregel?

Ik zou zeggen, wat vind jij belangrijk aan huisregels. Als het om eten en slapen e.d gaat. Ga met je dochter om tafel zitten en bespreek met haar de regels die jij belangrijk vindt en waar zij zich aan moet houden wil ze met jou en de rest van je kinderen een prettige tijd wil doormaken. Ik neem aan dat je dochter graag bij jullie wil blijven wonen. Dus jouw regels heeft ze maar te respecteren. Jij bent de baas! Ze is nog niet meerderjarig dus jij bent verantwoordelijk voor haar. Ze is nu oud genoeg om te snappen dat als ze bij jou wil blijven wonen er afspraken moeten worden gemaakt.

Ik vind het wel raar dat jij daar niet in wordt begeleid. Begin met een huisregel die jij heel erg belangrijk vindt en bouw dit samen met je dochter uit. Je kunt hier genoeg over vinden op deze website. Kijk maar onder pubers, hetehangijzers of de generatiebrug. Genoeg zaken waar jij het met je dochter over kan hebben. Ik hoop dat jullie er samen uitkomen.

Jessica

3.4. Re: Tieners en huisregels

Hoi Jessica,

Bedankt voor je reactie. Jij hebt het over de standaard dingen, denk ik. Over dingen zoals eten, slapen, zak- en kleedgeld zijn we wel over uit. Maar ik heb eigenlijk geen idee wat ik van een tiener mag vragen of verwachten wat betreft bv frequentie van computergebruik, uitgaan, tijd van tuiskomen na uitgaan, en welk afspraken je maakt over met wie ze uitgaan, of je dat wel of niet hoort te weten, en naar waar ze gaan, alcoholgebruik straks? Vriendjes op de kamer of niet? Of zelfs vriendjes die blijven slapen?

Ik weet nog dat mijn moeder vroeger vrij streng was en dat ik me afzette tegen alles wat authoriteit was, dus ook huisregels. Ik weet ook nog dat dat de reden was dat ik vroeger zelf thuis ben gaan lopen, doordat het allemaal zo streng was.

Dat wil ik haar en mezelf nu ook weer niet aandoen. Maar ik heb geen idee momenteel wat teveel vrijheid kan zijn voor een tiener. Het helpen in huis is ook zoiets, wanneer vraag je teveel van een tiener, ik heb geen idee. Haar eigen kamer is logisch, maar wat laat je een tiener nog meer doen, en dan vaste taken of niet? Tegen vergoeding of niet?

Is het bijvoorbeeld ok redelijk als ik zelf in nachtdienst werk, en zij dan alleen thuis is met haar 2 kleine brusjes die dan al slapen? En net als nu ook, ze heeft vakantie maar hangt een hele dag voor tv of op haar kamer. Ik ben het daar niet mee eens maar ik weet ook niet direct iets wat ik haar kan laten doen om zich verder nuttig beizg te houden. De weinige beschikbare vakantiebaantjes zijn allemaal al vergeven in de buurt.

Ik weet niet of jullie me begrijpen, maar ze is zo lang weggeweest en ik wil nu niet als de 'boemoeder' overkomen bij haar. Zodat het lijkt alsof ze helemaal niets mag. Met als gevolg dat ze hier ook weer weg wil.

Nee, begeleid worden we helemaal niet, ik heb zelfs nog vragen gesteld over medische behandelingen, die ze naar het schijnt nodig heeft, aan de plaatselijke instantie 4 weken geleden. En ik heb er nog steeds geen antwoord op gehad. Ze moest van de rechter die behandeling door blijven doen, maar ik weet niet eens waarom, terwjl ik wel de kosten zou moeten dragen (uit eigen zak, want dat wordt niet vergoed, die behandling!!). Toen heb ik gezegd dat ze niet meer zou gaan.

Mie

3.5. Tieners

Ik zou ook weer niet al te streng zijn. Dan dwing je een kind iets te laten doen wat niet mag.

groetjes Dewi.

3.6. Hoe ver ga je?

Hoi,

Ik heb zelf ook vier pubers thuis. Probeer de dingen zo lang mogelijk uit te stellen zonder dat ze het echt door hebben. Alchohol, vriendjes, roken, uitgaan. Heel duidelijk laten weten hoe jij erover denkt. Zestien zijn hebben ze toch ook al een bepaalde mening. Wel belangrijk hun mening te respecteren maar tegelijkertijd ook jouw waarden en normen voor jezelf te respecteren en dat is vaak een hele zoektocht.

Pubers tenminste hier zijn heel erg kritisch het is bijna nooit goed. Wel doen is duidelijke afspraken maken. Ik wil naar mijn vriendje. Hoe laat wil je thuis zijn dan zeggen ze vaak een vroeger tijdstip dan jezelf in gedachten heb tip. Voorwaarden stellen hier vb je wordt thuisgebracht, mobiel meenemen en aanhouden,kamer opgeruimd en 1 taak gedaan voordat je weggaat.

Taken doen wel belangrijk ook om later dan makkelijker op eigen benen te staan maar ook ontspanning en voldoende tijd voor leren werk ebn ontspanning speelt hierbij een rol dus drukke dag mogen ze de tafel dekken en afruimen of alleen was afhalen. Of helemaal niets vb bij werk en of sporclub. Hoop dat je hier iets aan hebt. Goed gedragen kan je ook soepel zijn als ze zich misdragen dan ben je vaak genoodzaakt om strenger te zijn.

groetjes Esther

3.7. Eigen verantwoordelijkheid

Geef je kind een grote mate van eigen verantwoordelijkheid! En geef haar vel complimentjes als ze daar goed mee om weet te gaan. Je plaatst een ? bij alcohol gebruik. Denk je echt dat die ? nodig is? Ik weet zeker dat mijn dochter van 13 ook al wel eens "een biertje" gedronken heeft. Maar ik blijf hameren op vertrouwen, ik vertrouw jou! Hopende dat haar geweten haar niet in de steek laat als ze écht te ver dreigt te gaan.

Het valt niet mee, mar een meisje van bijna 16 zou IK niet teveel restricties opleggen, maar ook dat hangt weer van het kind af. Hoe volwassen is ze al? Wat heeft ze hiervoor allemaal uitgespookt dat ze onhandelbaar was?

Vriendjes op de kamer? Bijven slapen? Dat moet je gewoon op een gegeven moment aanvoelen. Jij voelt dat straks ook wel, echt! Vertrouw op je jezelf en grijp terug op je eigne verleden!

Sterkte.

3.8. Opvoeding dochter

Ons jongste dochter Ilse, 15 jaar, moet haar jaar over doen. We hebben haar steeds te vrij gelaten. Ilse vraagt nu naar een veel strengere opvoeding. Nu, in het groot verlof, gaat ze een veel strengere opvoeding krijgen! Ze vraagt zelf naar een strenge straf, welke? Ik geloof dat Ilse eens heel goed onderhanden genomen moet worden. Ik heb nu strenge regels met haar gemaakt. Ik vind dat ze eenmalig eens goed moet aan gepakt worden.

Kan je mij raad geven, hoe ik haar het best kan aanpakken?

Hilde

3.9. Op tijd thuis?

Hallo allemaal,

Zelf heb ik een tienerdochter van bijna 15 jaar die haar eigen tijden denkt te kunnen bepalen. We hebben ondertussen alle passende straffen al uitgevoerd maar echt helemaal niks helpt. Ze heeft er een handje van om te smsen of ze ergens mag blijven eten en wanneer ik niet reageer omdat ik het niet heb gehoord, bepaalt ze voor zichzelf dat ze gewoon blijft eten. Wanneer ik haar dan opbel na het berichtje gelezen te hebben om te zeggen dat ze meteen naar huis moet komen, is ze er rustig drie uur later. En dit hebben we dus elke week weer.

Heeft er iemand een goede tip voor twee ouders die met hun rug tegen de muur staan?

Groetjes Cindy

3.10. Re:op tijd thuis?

Hoi cindy,

Ik heb zelf geen kinderen en ben zelf nog maar 18 (bloos) maar eigenlijk is het best simpel,als je kind niet wilt luisteren en niet aan de afspraken houdt,want strenger aanpakken zoals Huisarrest waarbij dus geen vriendinnen langs mogen komen geen telefoon maar wel een uurtje of anderhalf uur achter de computer (zodat ze zich niet al teveel verveelt) en alleen met jou of je partner naar buiten gaan voor boodschappen of iets anders,
gewoon duidelijke afspraken maken en als ze zich er niet aan houdt dan volgen er consequenties zoals een week lang geen telefoon en neem haar telefoon dan in (want tenslotte kunnen meisjes in de pubertijd niet zonder hun telefoon) of na schooltijd gelijk thuis komen zoiets keep it simpel maar toch streng

hopelijk heb je hier wat aan ( want mijn vader deed het ook zo )

groetjes


3.11. Hoe leer ik mijn puber nog dingen

Hallo, hier moeder met 5 kids waarvan 3 puber, en 1 daarvan is een pleegzoon... de oudste pubers doen de laatste maanden dingen waarvan ik denk: hoe kom je daar nu weer bij!

Zo wassen ze zichzelf met een washandje, alleen hun gezicht en oksels, en elke dag word dat washandje weer gebruikt alleen voor het gezicht en de oksel! Ik krijg er dan koude rillingen van! Gaan met vieze voeten naar bed... spuiten zich vol met deo! Ik ben al druk geweest naar een boekje in de trent van: hoe was ik mezelf? Of hygiene.

Ik had juist verwacht zeker van verliefde pubers dat ze toch wel schoner waren op zichzelf! Wie weet raad?

mvg Manuela

3.12. Re op : Hoe leer ik mijn puber nog dingen

Hallo Manuela,

Ik herken deze situatie. Onze zoon van nu 16 heeft ook zo 'n periode gehad. Eerst hamerden we op hygiene enz. Hier had hij lak aan. Hij had gewoon een hekel aan al dat gedoe. We zijn er toen laconieker in geworden. Ik vroeg dan aan hem; "ben je sterk?" Tuurlijk was hij sterk! Fluisterde ik; "ik ruik het". Hij lachen en even daarna douchen. Je kunt ook vragen of ze de wasknijpers weten, ze vragen echt wel hoezo. Kun je zeggen dat je er een op je neus wil zetten. Gewoon de vieze was wegpakken en schone neerleggen hielp ook.

Later is het van lieverlee over gegaan en wil hij zelfs naar een schoonheidsspecialist voor zijn acne. Met een beetje humor er een niet al te groot probleem van maken werkte bij ons het beste.

Groetjes, Anneke

3.13. Makkelijk geformuleerd

Hallo ik vind het allemaal nog al gemakkelijk geformuleerd. Ik ben vader van drie dochters 12, 15 en 18 jaar, ik hoef ze niets te vertellen want ze weten het allemaal al, nou ja dus niet. Afspraken nakomen die je gemaakt hebt, ho maar. Sorry hoor je dan, of van ja ik mag toch geen beltegoed. Ze hebben bij mij privileges, dat gaat tot zover.

Het probleem is in deze dat moeders voelen bepaalde maatregelen tot in hun baarmoeder. Wij mannen zijn daar zakelijker in en dat voelen pubers. En maken daar gebruik van en zo spelen ze beide ouders tegen elkaar uit.

En als je dat zelf vroeger niet goed hebt meegekregen, dan word je relatie behoorlijk op de proef gesteld. In zo'n periode verkeren wij momenteel. Ik verzeker U, ik stap nog liever met Bokito in een kooi dan dit. Als je hier niet gelijk in staat, kost het je relatie,

groetjes Jan

3.14. Jan

"En als je dat zelf vroeger niet goed hebt meegekregen, dan word je relatie behoorlijk op de proef gesteld. In zo'n periode verkeren wij momenteel. Ik verzeker U, ik stap nog liever met Bokito in een kooi dan dit. Als je hier niet gelijk in staat, kost het je relatie" Met andere woorden, je partner is te "soft" naar je kinderen? Je loopt je dood te ergenen dat je partner niet steng genoeg is? Dit heeft natuurlijk niets te maken met het "zakelijker" voelen.

Jullie zijn allebei anders opgevoed, waarschijnlijk heeft het daar mee te maken. Praat daar eens over met je partner, dan komen jullie er vast wel uit.

Jessica

3.15. Weet het niet meer

Ik heb een dochter van bijna 17. Ze heeft nooit gepubert, maar een half jaar geleden kreeg ze plots iets met een jongen van 21. Heb afspraken met haar gemaakt: om de dag tot half 11. Enfin, dit ging geheel mis. Rond 10 voor 11 kwamen ze geregeld thuis. Heb die jongen en haar erop aangesproken. Die jongen wil mij dus de les lezen wat ik fout doe; mooi niet! Dus heb de klok truggeschroeft naar 10 uur.

Nu is ze erg onhandelbaar, wil het huis uit. We hebben dagelijks ruzie, want zij vindt dat ik haar verbied om naar hem te gaan, wat niet zo is. Ze wil weg van huis, is doodongelukkig. Dus heb na 2.5 maanden dagelijks ruzie gezegd: je mag je vriend zien wanneer je wilt. Enfin, nu zit ze hele dagen bij hem, komt enkel maar slapen en ontbijten. Hij wil niet binnenkomen hier, want hij dreigde zichzelf voor de trein te gooien tijdens een conflict met mijn dochter. Ik ben hier boos om geworden toen hij vond dat ik me daar niet mee moet bemoeien. Maar hij bemoeit zich wel met de ruzies van mijn dochter en mij.

Heeft iemand een suggestie hoe ik mijn dochter weer terug kan winnen? We gaan ook 12 dagen met vakantie, zij en ik, maar ze wil enkel maar chatten met hem in het buitenland.. gezellige vakantie. Pfff weet me echt geen raad meer. Hulpinstanties doen ook weinig tot niks en zeggen dat ik het goed doe, terwijl we elke dag ruzie hebben, waar zowel zij als ik geestelijk aan kapot gaan. 3 maanden geleden liep ze nog gewoon te spelen als een klein kind in de speeltuin.

Kan iemand me raad geven?

Angela

3.16. Reactie: Weet het niet meer

Beste Angela,

Wat goed dat je jouw verhaal op dit forum neerzet. Ik kan me goed voorstellen dat je heel verdrietig en machteloos voelt. Zoals jij het beschrijft is de omslag van een spelende tiener naar een afwerende tiener vrij plotseling geweest. Dat overvalt je als moeder, maar het overvalt ook jouw dochter, ondanks het feit dat het lijkt dat het haar niet zoveel uitmaakt.

Ik heb 14 jaar ervaring binnen de jeugdhulpverlening en ik heb veel jongeren en ouders begeleid die het moeilijk vonden om een goede manier te vinden om om te gaan met 'pubergedrag'. En wat jij vertelt gebeurt bij veel ouders en dochters. Ik ken uw situatie niet goed genoeg om concrete tips te geven. Maar als eerste vind ik het erg positief dat uw dochter samen met u op vakantie gaat. het is logisch dat zij met haar vriend wil chatten, ze is verliefd, ze maakt zich zorgen, ze voelt zich geliefd door hem. dat is zo ontzettend belangrijk voor pubers. Ja ze weet dat jij van haar houdt, maar dat is niet te vergelijken.

Belangrijk is ook dat je met haar het gesprek aangaat. Samen gaat bespreken wat huisregels kunnen zijn. Nu is ze van strakke huisregels naar alle vrijheid gegaan. Dit is zowel voor jou als jouw dochter niet goed. Probeer op een goed moment, als er geen ruzie of spanning is, rustig een gesprek aan te gaan en bevraag jouw dochter hoe zij kijkt naar de hele situatie, zonder dat jij oordeelt!! Hoe moeilijk dit ook is. Mocht je nog meer tips willen, dan mag je me altijd mailen.

Veel succes.

Vriendelijke groet,

Sabine Koenders

3.17. Op tijd thuis 4.9

Best puberouders,

ik wil jullie moed niet afnemen maar wees blij als je haar opbelt dat ze 3u later toch naar huis komt, ik heb een puber van bijna achttien en die komt niet naar huis.

zij heeft een vriend die zijn zin doet en alleen de regels van zijn papa naleeft je weet wel gescheiden gezinnetje.

zijn ouders zeggen hem als je bij mij komt wonen krijgt je dit, en dat aan beide kanten wordt dat gezegd. ik heb totaal geen controle niet meer op mijn dochter. ik zie dit ook nooit meer goed komen.

mvg

maene

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Tieners en huisregels

 1. Re: huisregels tieners
 2. Re: tieners en huisregels
 3. Wat vind je zelf belangrijk als huisregel?
 4. Re: Tieners en huisregels
 5. Tieners
 6. Hoe ver ga je?
 7. Eigen verantwoordelijkheid
 8. Opvoeding dochter
 9. Op tijd thuis?
 10. Re:op tijd thuis?
 11. Hoe leer ik mijn puber nog dingen
 12. Re op : Hoe leer ik mijn puber nog dingen
 13. Makkelijk geformuleerd
 14. Jan
 15. Weet het niet meer
 16. Reactie: Weet het niet meer
 17. Op tijd thuis 4.9

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.