Groot Gezin
Pubers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

35. Reactie op de pubers-column

Als ik het verhaal lees van de pubers column kan ik daar zo in meevoelen. De pijn van de puberouder is zo schrijnend vooral omdat je zo weinig in handen lijkt te hebben om te bieden of te troosten. Je kunt er als ouder vaak alleen maar zijn, er altijd zijn. En dan soms ineens kan er zo'n moment zijn waarop je met je kind alleen bent dat er een ouderwetse ontboezeming komt, mam hoe deed jij dat nou vroeger. Niet al te gretig kun je daarop reageren, eerder doorgaan waarmee je bezig bent. En zo eens wat mijmeren over hoe je dat vroeger deed en hoe bang je zelf was, of hoe onzeker. Dan is er weer even kontakt.

En een kind die zoveel te verstouwen krijgt op school, die van het paradijs waarvan ze nog niet helemaal op aarde leek te zijn gekomen nu in de harde werkelijkheid moet leren overleven, die kun je alleen maar bevestigen: Je doet het goed, je bent goed zoals je bent, je bent goed in je overlevingsstrategiën omdat ze de jouwe zijn. Maar wat een pijn doet dat, om te zien dat dat allemaal nodig is.

Is de school te groot wellicht? Een kleine setting biedt vaak wat meer beslotenheid, en leerkrachten die meer betrokken zijn.

Reactie voor op de website?

35.1. Mag verkering met een binnenkort meerderjarige jongen

Ik ben Stacey, ik ben 12 jaar en ik ben verliefd op een jongen van 16. Over 2 jaar wordt hij meerderjarig. Is een relatie strafbaar of niet?

Reactie voor op de website?

35.2. Of het strafbaar is .....

Lieve Stacy,

Ik ben al een paar dagen aan het nadenken of ik zal reageren op jouw oproep en ik ga proberen uit te leggen waarom: Jij bent 12 en hij is 16 schrijf je, en je vraagt OF het strafbaar is. Nou ik denk dat het voorlopig niet strafbaar is, maar.... of het verstandig is, dat is een ander verhaal.

Jij bent 12 en vast een leuke meid, misschien een beetje onzeker over je uiterlijk. Zo'n een jongen van 16 ziet er vast een beetje of heel erg stoer uit en het zal vast indruk op je vriendinnen maken, als je aan komt met een jongen van 16. Ze zullen vast allemaal "jaloers" op je zijn en misschien een beetje tegen je op kijken. Dat is de leuke en mooie kant van het verhaal hé...

Maar nu de andere kant: Jongens van 16 willen andere dingen als meisjes van 12. Meisjes van 12 vinden het spannend en romantisch om verkering te hebben, jongens van 16, willen andere dingen en vaak dingen, waar meiden van 12 nog niet over nadenken of aan toe zijn. Wat je ook niet verteld, is of hij ook verkering wil met jou, hoe goed je hem kent, of je ouders hem kennen of, waar en hoe je hem hebt leren kennen.

Mijn advies aan jou is het volgende: Denk eens na over wat ik heb geschreven en praat alsjeblieft met je ouders, die begrijpen vaak echt veeeel meer dan je denkt, die zijn echt, al is het lang geleden ook 12 en 16 jaar geweest.

Nog een laatste tip: doe het niet stiekem, want daar komen ouders bijna altijd achter en dan heb je een berg problemen, dat wil je echt niet weten. Als je er echt niet uit komt, mag je mij mailen via deze site, of je kunt de kindertelefoon bellen. Hé, ik maak me een beetje zorgen over je, laat je wat weten?

Groetjes en liefs van Karin, die 1 pubermeid van 17 heeft en een puberknul van 15

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Reactie op de pubers-column

  1. Mag verkering met een binnenkort meerderjarige jongen
  2. Of het strafbaar is .....
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.