Groot Gezin
Pubers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

26. Hetero of homo of bisexueel?

Schrijf maar eens een stuk over hoe ouders reageren op het homo, lesbisch of bisexueel zijn van hun kinderen. En hoe de jongeren zelf reageren als ze ontdekken dat ze niet "normaal" zijn.

Reactie voor op de website?

26.1. Het web

Je kunt een aantal instanties raadplegen:
 1. De sites van het landelijk COC en het gay/lesbian switchboard zijn goede beginpunten. Daar staan ook weer links naar andere relevante sites (naar oa de COC afdelingen in het land).

 2. Een belangrijke organisatie voor ouders van homo's/lesbo's is SLOW. Ze zijn niet bereikbaar via het internet, wel via de telefoon. Informatie voor ouders kun je ook vinden bij de Stichting Outway.

 3. Een heel mooi boek is Gebr. van Ted van Lieshout. Het is autobiografisch werk over zijn (zieke) broer en Ted zelf. Homosexualiteit is een belangrijk thema in het boek, maar niet het hoofdthema en op de een of andere manier is dat juist wat er zo mooi aan is, wat dit onderwerp betreft.

  Gebr.
  Gebr.
  Ted van Lieshout

 4. de Kindertelefoon: 0800-0432

 5. Tenslotte is er de Homo Startpagina.

Reactie voor op de website?

26.2. Nog meer adressen

Nog een aantal adressen (er is ook een landelijke adreslijst):
 1. CHJC: Vereniging van Christelijke Homo's en Lesbiennes
  postbus 14722
  1001 LE Amsterdam

 2. Vereniging Landelijk Netwerk Bisexualiteit
  postbus 75087 1070 AB Amsterdam
  06- 52 76 60 64
  e-mail:

 3. Stichting de Kringen: gespreksgroepen voor homo- en bisexuele mannen en vrouwen
  Kanaalweg 25 3526 KL Utrecht
  030 288 86 36

Reactie voor op de website?

26.3. Geaardheid geen issue of toch wel?

'Trein in, kast uit?'

Na twee maanden chatten op een dubieuze chatsite kwam mijn dochter van 14 op het idee om haar chat vriendin in Arnhem te gaan bezoeken. Nu vind ik sowieso chatten wel leuk maar je weet nooit welke idioot, van welke geaardheid en met welke bedoelingen dan ook, hier tussen zit. Zij had zelf al verzonnen dat ik dat nooit goed zou keuren dus ging dit stiekem. Arnhem ligt bovendien 200 kilometer verderop dus geen makkelijk en goedkope reis. Om een lang verhaal kort te maken. De NS had vertraging en om 24.10 belde ze op met een smoes die de dag later uit kwam. Waarom met al je vrienden hier zo ver weg op avontuur? Dan moet er wel iets heel speciaals aan dat meisje zijn?

Mijn dochter beweert nu dat zij meer op meisjes valt dan op jongens en dit meisje leek haar wel leuk. Ze had enorme problemen het aan ons mee te delen. Nu doet het volgende zich voor dat ik als zeer liberale moeder meer nu met het 'probleem' zit dan zij. Het voelt of er iemand binnen de familie is overleden. Kortom het is makkelijk erover te praten als het niet je eigen kind betreft.

Graag een reactie op het volgende:

 1. Weet iemand van 14, die nog nooit echt verliefd is geweest of dit nu 'het einde is'?
 2. Hoe zijn andere vaders en moeders met deze mededeling omgegaan.
 3. Waarom moet er een coming out zijn? (zie websites over coming out). Kan dat niet later als je op de uni, op kamers bent?

Reactie voor op de website?

26.4. Misschien wel ja

Misschien is het inderdaad makkelijk praten maar 'het lijkt alsof er iemand binnen het gezin is overleden' lijkt mj wel wat overdreven. Komaan zeg, je dochter blijft toch dezelfde persoon. En trouwens ooit een kind verloren? Misschien gemakkelijk te zeggen als het niet je eigen kind betreft...

Reactie voor op de website?

26.5. Niet te snel oordelen

Hallo,

Ik denk dat je wel voorzichtig moet zijn met uitlatingen zoals "overdreven", dat is het misschien door jouw ogen gezien wel, maar je mag geen uitspraak doen zomaar over de gevoelens van iemand anders. Persoonlijk zou ik er geen moeite mee hebben, ik heb het van dichtbij meegemaakt (een broer), maar voor anderen kan het misschien een wirwar van gevoelens en emoties oproepen, die men zelf nog op een rijtje moet zetten en een plaatsje moet geven. Ik denk dat het voor deze persoon erna pas duidelijk wordt hoe zij/hij er echt tegenover staat, mocht het zo zijn, want volgens mij zit het meisje misschien zelf nog in een fase dat ze zelf nog niet goed raad weet met deze gevoelens en zoekt ze er nog een weg in.

Reactie voor op de website?

26.6. Voorzichtig svp

In reactie op trein in kast uit wil ik moeder er voor waarschuwen dat ze voorzichtig is met wat ze tegen haar dochter zegt. Bedenk dat haar twijfels en onzekerheden nog groter zijn, want ze kan wel stoer doen, maar haar leven staat op zijn kop. Het beeld van uw dochter is voor u helemaal anders, en u kunt dan wel het gevoel hebben dat er iemand dood is, maar dat kunt u beter voor zich houden. In de eerste plaats is er niemand dood, enkel uw verwachtingen zijn overleden.

De moeder van mijn vriendin vond het ook nodig zulke gevoelens met haar dochter te delen en zeven jaar na dato is mijn vriendin nog steeds lesbisch, maar is de relatie met haar moeder tot een nulpunt gedaald. Zij kan die opmerkingen niet vergeten. Mijn eigen moeder had zo ook haar teleurstellingen, maar die deelde ze niet met mij en dat kan ik waarderen. Ik had genoeg aan mezelf.

En daarbij doet het er niet toe of ik hetero/bi of lesbisch ben. Het gaat om ouderlijke steun en vertrouwen. En dat is op dat moment belangrijker dan uw eigen teleurstellingen, die kunt u zelf verwerken of met anderen delen, maar niet met uw dochter. U beschadigt haar onherstelbaar als u iets dergelijks als 'het voelt voor mij alsof er iemand dood is' tegen haar zegt.

Reactie voor op de website?

26.7. Ik ben lesbisch en net 17

Ik wist van mijzelf al zo'n 2 jaar dat ik op meisjes viel voordat ik er ook echt voor uitkwam. Ik leerde mijn huidige vriendin kennen en vond dat ik het nu maar eens moest vertellen. Mijn vader reargeerde heel laks en zei: "als jij gelukkig bent ben ik dat ook." Mijn moeder heeft het er nog steeds heel moeilijk mee, terwijl het nu als meer dan 10 maand geleden is dat ik het heb vertelt. Ik respecteer het feit dat zij het er moeilijk mee heeft, en dat dat ze er aan moet wennen. Maar ze kan, vind ik, ook wel rekening houden met mijn gevoel. Zij is niet de enige die het moeilijk heeft.

Ik heb het idee dat ouders soms iets meer begrip op moeten brengen voor hun homosexuele kinderen. Het is geen ziekte, en ook niet overdraagbaar ofzo, wat sommige mensen nu nog steeds denken. Je valt op meisjes, op jongens, of op beide, en je kunt er niets aan doen. En ik val op meiden. En ik ben trots op mijn mooie vriendin!

Reactie voor op de website?

26.8. Reactie voorzichtig

Allereerst hartelijk dank voor uw reactie! Gaarne eerst beter lezen. Ik had het over mijn gevoel en het 'probleem' staat tussen haakjes. Het is natuurlijk niet een echt probleem. En ik heb niet geschreven dat ik mijn gevoel op deze manier heb uitgesproken! Ik ben gelukkig aan de situatie gewend en mijn dochter feest er lekker op los bij het COC. Hoewel: het is nu bi in plaats van lesbisch! We blijven lachen! U ook?

Reactie voor op de website?

26.9. Je hebt gelijk

Ik heb 't zelf m'n moeder nog niet verteld, maar ik zou zeker wel wat begrip verwachten, het is al moeilijk genoeg om zelf mee om te gaan. Daar moet je de last van je ouders niet nog eens bij.

Reactie voor op de website?

26.10. Soms zou ik willen dat ze lesbisch werd...

Mijn dochter is 14 jaar en jawel ze gaat nu echt interesse in de liefde krijgen. De ene jongen is nog niet weg of de volgende staat alweer te wachten. Ik hoop maar dat ze zo verstandig is en zichzelf zo weet te beheersen dat ze straks niet een keer per ongeluk zwanger voor me staat... Dan lees ik de reacties bovenstaand en denk heel lakoniek, "werd ze maar lesbisch" dan hoefde ik niet bang te zijn voor dat andere "probleem". Met andere woorden, moeders u zal het, ieder met zijn "problemen", wel overleven en het blijven toch je eigen (heerlijke) kinderen.

Overigens heeft mijn dochter wel eens een liefdesbrief van een meisje gehad en voor dat meisje leek me dat heel moeilijk. Want er werd heel flauw over gedaan. Er schijnt dan toch heel veel minder beegrip te zijn. Ik heb mijn dochter uitgelegd dat ze er serieus op moest reageren en niet lacherig, dat doen ze met jongens toch ook niet...

Reactie voor op de website?

26.11. Gevoel van uw dochter gaat misschien nog wel over

Ik heb als tiener hetzelfde gevoel gehad, dat ik meer op meisjes viel (ben zelf meisje, inmiddels wel 30 jaar), maar na een paar ontmoetingen viel het me toch vies tegen hoor. Uiteindelijk ben ik getrouwd met een man. Dus de kans dat het een puber-aanval is (als puber ben je toch al zo onzeker in alles wat je denkt en voelt, ze zoeken naar iets, en ze denkt nu iets gevonden te hebben, maar dat kan makkelijk nog veranderen) is wel aanwezig! Ik beloof niets natuurlijk, ik wil alleen maar aangeven dat dit niet het "einde" van uw dochter hoeft te betekenen... en ik kan me goed voorstellen zoals je je voelt!!!

Reactie voor op de website?

26.12. Voorzichtig 2

Nee ik kan er niet om lachen. En ik ben blij dat uw gevoel is geswitcht van 'het gevoel hebben dat er een familielid overleden is' naar een lachstuip. Natuurlijk is het prettig als de hele zaak genuanceerd kan worden, maar het mag voor u dan wel inmiddels makkelijker zijn, ik heb nog geen homoseksueel persoon ontmoet die het er echt gemakkelijk mee heeft. Blijf voorzichtig met uw dochter.

Reactie voor op de website?

26.13. Niet zonder gevaren

Ik kan mij uw reactie goed voorstellen. Het lijkt tegenwoordig of nooit iets meer goed is. Je wil natuurlijk altijd dat je kind gelukkig wordt, onafhanklijk van welke voorkeur. Maar ik wil u erop wijzen dat lesbische liefde of bi liefde niet zonder gevaren is. Chlamydia, herpes, schmimmel en laatst las ik dat er ook keelchlamydia bestaat (hier had ik nog nooit van gehoord!). Kortom ook hier is voorzichtigheid geboden. Er zijn aardig wat risico's waar je nooit meer van afkomt!

Reactie voor op de website?

26.14. Voor mij blijft ze toch dezelfde

Ik ben een meisje van vijftien en niet lesbisch ofzo, maar mijn beste vriendin is het wel. Misschien is er geen vergelijking mogelijk maar voor mij blijft ze toch dezelfde.

Reactie voor op de website?

26.15. Mijn vader is bi

Ik weet dat ouders het moeilijk hebben als ze merken dat hun kind niet (alleen) op het andere geslacht valt.

Maar bij mij is het andersom... Ongeveer 2 weken geleden heeft mijn vader verteld dat hij bi is. Dat is ook wel een erge schok. Ik heb mijn hele leven gedacht dat het gewoon normaal zou zijn als ik een vriend of vriendin zou hebben die bi was. Maar als je er dan opeens echt mee in aanraking komt (en dan ook nog met je vader), dan valt het niet mee.

Reactie voor op de website?

26.16. Er van uitgaan!

Ik vind het heel erg dat er altijd van wordt uitgegaan dat je hetero bent. Onzin. Hoeveel mensen zijn er wel niet homosexueel! Eigenlijk is het onzin dat er mensen zijn die er automatisch vanuit gaan dat hun kind hetero is! Ik vind dat mensen er veel te weinig voor openstaan om ook de andere kant te bekijken. Als ik later kinderen heb zou ik er altijd rekening meehouden. Als je er rekening mee houdt, en het komt op je pad, is het verwerken zelf veel makkelijker!

Zelf ben ik een jongen van zestien en weet dat de mogelijkheid tot homosexualiteit bij veel mensen angsten aanjaagt. "Stel je voor dat mijn kind....", zeggen ze dan! Wat een onzin!

Ik haat ook vaders die tegen hun kinderen durven te zeggen: "wees eens een echte man", wat bij mij al snel het hetero-idee oproept!

Je wordt als homo geboren. Je wordt het niet in de loop der jaren, hoor!

Reactie voor op de website?

26.17. Geaardheid geen probleem maar zorgen om 'de scene'

Pubers zijn vaak van mening dat hun geaardheid niet door ouders geaccepteerd wordt. Of, zoals het vorige bericht, dat zij er geen rekening mee houden dat de geaardheid anders is. Natuurlijk ga je niet de hele tijd na zitten denken: wel of niet, en of je het o.k. vindt als het wel zo is. Alles is goed. Het gaat niet om wat je bent maar wie je bent: kortom de gebruikelijke open deur.

Maar belangrijk is voor ouders in welk circuit pubers zich begeven. Dat is juist wat ouders zorgen baart en daarom wordt er niet al te positief gereageerd op een coming out verhaal. Ouders hebben vaak in hun leven wel het een en ander meegemaakt. Zo heb ik inmiddels 6 vrienden verloren aan aids. En een oersolide homo relatie heb ik nog niet mee mogen maken. Het zijn vaak weekendhuwelijken of er wordt vreemdgegaan bij het leven. Aan/uit aan/uit. Goed, ik ben vijftig, misschien komt het nog.

Zelf heb ik een 'les'-dochter van vijftien die de schoolomgeving (binnen 10 km een leuke COC) niet meer interessant vindt en nu nachten "doorhaalt" in de lesbo scene o.a. in Vive la Vie in Amsterdam. Blijkbaar kan je daar met 15 naar binnen als je er maar ouder uit ziet. Geen ouder ben ik tot nu toe tegengekomen die het te gek vindt dat hun dochter alleen iemand van haar gading kan vinden in Amsterdam. (Let wel: dit is nu niet bepaald aan geaardheid gebonden maar in mijn geval wel). Met handies houden de jongelui contact om de volgende ochtend met elkaar met de eerste trein naar huis te gaan.

Hetero-vrienden/dinnen zijn (blijkbaar) niet meer interessant want ik heb alleen homo's over de vloer. Leuke jongens hoor, maar ik vind dit wel erg beperkt!? Allemaal begrijpelijk. Maar je zal het later in een overwegend hetero-wereld moeten maken en je draai vinden.

Nu vindt niemand het leuk om alleen te zijn. Iedereen op zoek naar een relatie/vriend/vriendin maar de homo-pubers die ik ken, hebben inmiddels een (stiekeme) verhouding met oudere man (bijvoorbeeld puber 16 /vriend 37). Mijn mijn 'ex-schoondochter' (het is inmiddels uit) was 29! Jullie begrijpen dat dit niet echt tof is. Een zorgelijke situatie waarop alleen gereageerd wordt: "Mag ik alsjeblieft ook een leuk leven.?" Als er wat gebeurd dan zitten de ouders met de brokken en levenslange vroeging had ik maar...

Nu is dit praktijkvoorbeeld waarschijnlijk extreem of zijn er meer ouders die met het zelfde probleem kampen??

Reactie voor op de website?

26.18. Puber-homosexuele zoon

Onze zoon is 15, homosex. en heeft het erg moeilijk met sociale contacten. Ik heb al wat info opgezocht bij het COC en ik weet van de kringen, maar ik vraag me af waar we hem in sturen als we hem "laten gaan." Het klinkt misschien overbezorgd, maar ik vraag me af of het wel een veilige wereld is binnen de homo wereld voor een zo jonge kwetsbare jongen. Ik weet gewoon niet waar we goed aan doen, maar nu is hij eenzaam.

Reactie voor op de website?

26.19. Zelf lesbisch

Ik deel mijn mening met zo velen, oordeel niet te snel, en maak zeker geen uitlatingen waar je later spijt van krijgt!

Ik kan mij voorstellen dat het verwachtingsbeeld van uw dochter verdwenen is, maar dat wil lang niet zeggen dat uw dochter een ander persoon geworden is, het geeft echter aan dat uw dochter op zoek is naar zich zelf! Mijn persoonlijke ervaring: Ik zelf heb een vriendje gekregen toen ik 15 was, omdat ik het zelf erg moeilijk had thuis klampte ik mij helemaal aan hem vast, de relatie duurde 7 jaar, wat een behoorlijk lange tijd is.

Na 7 jaar stond ik er voor het eerst in mijn leven helemaal alleen voor, wat er voor gezorgd heeft dat ik echt over mij zelf na moest gaan denken, zo kwam ik er ook achter dat ik lesbisch was. Die jongen waar ik 7 jaar een relatie mee heb gehad, verliefd ben ik nooit geweest, het was alleen de persoon die mij van het begin af aan in mijn waarde gelaten heeft.

Ik heb het geluk gehad dat mijn omgeving super positief gereageerd heeft op mijn "coming out". Of dat nodig is, zo'n "coming out", ik weet het niet. Ik denk zelf dat een persoon met welke geaardheid dan ook geboren wordt, en ik denk dat dit een thema is waar zeker altijd wel over gesproken wordt. Maar om te zeggen een coming out, dat vind ik zelf een groot woord!

De voorkeur van uw dochter gaat uit naar vrouwen, misschien dat dit zo blijft, misschien dat zij er achter komt dat zij op beide geslachten valt, of toch liever de voorkeur geeft aan mannen. Maar hoe dit ook loopt, vraag u liever af wat dit verandert aan haar PERSOONLIJKHEID. In mijn ogen blijft zij steeds dezelfde persoon, en dat is het belangrijkste toch? Het is en blijft uw dochter.

Een tip, als u uw dochter niet wil verliezen, en u geeft om uw dochter, probeer haar te ondersteunen als zij op zoek gaat naar zichzelf, op welke wijze dan ook, dan krijgt u ook meer inzicht in haar leven omdat zij het gevoel krijgt meer open te kunnen zijn.

gr J

Reactie voor op de website?

26.20. COC is o.k.

Ik wil even reageren op uw ongerustheid over uw onzekere zoon. Ik kan deze ongerustheid mij heel goed voorstellen. De meeste scholen hebben een vertrouwenspersoon in de vorm van een docent, die leerlingen begeleidt met allerlei problemen op school en in hun directe omgeving. Uw zoon kan met deze docent gaan praten en dan kan deze hem tips geven bij welke andere homoleerlingen hij contact kan zoeken. Of hij laat oudere jongens die het probleem zich nog beter kunnen voorstellen contact met hem zoeken.

Het COC is trouwens prima. De meesten COC's organiseren speciaal voor jongeren avonden waar ze elkaar kunnen ontmoeten. Misschien kan de counseler van school regelen dat hij de eerste keer iemand meegaat?

Suk6

Reactie voor op de website?

26.21. bi

Ik ben zelf een meisje van 15 jaar, en weet al meer als een jaar dat ik bi ben. Alleen weten de mensen in me omgeving het nog niet helemaal. De meeste van mijn vrienden weten wel dat ik met een meisje heb gezoend, maar niet dat ik er ook echt verliefd op ben (geweest). Maar je verandert zelf toch niet? Ik bedoel ik ben gewoon zo en of je nou op jongens/ meisjes/ of allebei valt is toch niet boeiend?

Ik bedoel er overlijdt niemand hoor! Wees blij dat je dochter er voor uit komt! Want ik weet hoe moeilijk het is om te vertellen! Ik durf het dus totaal niet en vind het ook heel moeilijk. Over dat zoenen kan ik heel open zijn maar om te vertellen dat ik echt verliefd ben op een meisje... nee, dat doe ik dus echt niet zo makkelijk!

Reactie voor op de website?

26.22. Jezelf!

Je bent zoals je bent en dat horen anderen te respecteren. Als je echt nood hebt om het aan iemand te zeggen, dan is het wel tegen je ouders! Ze zullen er wel even van 'schrikken' maar daar komen ze heus overheen. Maar als meisje van 15 kan er nog vanalles gebeuren, onthoud dat! Dat wil zeggen dat je misschien in een x aantal tijd weer alleen geinteresseerd bent in jongens. Probeer je zelf nog eens echt te kennen en begrijpen en alles komt sowieso goed.

Ik ben ook niet helderziend hoor maar ik schrijf gewoon op wat ik erover denk en hopelijk helpt het je! C.

Reactie voor op de website?

26.23. Lesbisch? geen probleem 'stiekem op stap' wel.

Ik kan me best voorstellen dat het u overvalt dat uw dochter vertelt dat ze op meisjes valt, maar om nou in termen van 'overleden' te praten.... Toen ik uw verhaal las, was ik maar over één ding geschokt en dat was 'hoe kan een 14-jarig meisje 200 km verder in het geheim een afspraak hebben?' Als ouder zou ik me daarover veel meer op m'n achterhoofd krabbelen... Wat een echte gevaren liggen daar op de loer!

lesbische moeder van 13-jarige dochter

Reactie voor op de website?

26.24. Ben ik bi of ben ik lesbisch?

Ik had altijd al het gevoel dat ik anders was dan de meeste meisjes in mijn klas. De laatste tijd ben ik niet zeker meer of ik wel op jongens val. Als ik plaatjes van meisjes zie word ik opgewondener dan dat ik plaatjes van jongens zie. Maar er zijn ook jongens waar ik mij emotioneel weer verbonden mee voel of waar ik wel mee wil vrijen ook al gebeurt dit niet zo vaak. Ben ik bi of lesbisch? Ik zit er eel erg mee en wil hier graag over praten met meerdere mensen ook omdat ik merk dat ik er depressief van word en niet meer goed kan fuctioneren. g=

Reactie voor op de website?

26.25. Homosex. jongen van 19 jaar

Ik ben zelf homosexueel, ik wist het allang, maar heb het laatst me ouders verteld. Ik heb zelf ook bijna geen sociale contacten, heb ik eigenlijk nooit echt gehad, omdat ik me hele leven al mijn problemen hebt onderdrukt en opgekropt.

Mijn ouders en mijn zus accepteren het niet, ook al zeggen ze het niet. Het lijkt alsof ik dood ben voor hun. Sinds ik het heb verteld doen ze opeens zo anders tegen mij en ze tonen geen begrip als ik erover begin. Maarja de laatste tijd heb ik dan ook nix meer erover gezegd. Maar het probleem is dat ik er zelf mee zit.

Ik zit met bepaalde kwesties als is het aangeboren of is het mijn schuld, hoe is het zo gekomen, hoe leer ik hiermee om te gaan zonder mij te schamen en met een opgeheven hoofd door het leven te gaan. Ik vind het namelijk moeilijk om te accepteren want ik schaam me er gewoon voor en ik zie het als niet normaal.

Kortom, ik zit al sinds kleins af aan in een diepe put waar ik sinds een paar maanden PROBEER uit te klimmen. Het is niet makkelijk als je eigen zus je afstoot en je pest vanwege je geaardheid waarvoor je je zelf schaamt.

Reactie voor op de website?

26.26. Help

Ik zal graag willen weten hoe deze moeder het probleem heeft opgelost en hoe het verder verlopen is. We hebben dezelfde situatie thuis maar dan met onze zoon van 17.

radeloze moeder

Reactie voor op de website?

26.27. Puber homosexuele zoon

Hallo,

Ik heb zelf een homosexuele zoon van bijna 16 jaar en hij weet het al vanaf zijn twaalfde. Het laatste jaar hebben we hem wat meer los gelaten wat betreft uitgaan. Gelukkig heeft hij een wat oudere vriend (ook homo) die hem al vanaf het begin vreselijk tot steun is geweest. Deze neemt hem zo nu en dan mee naar gaybars en ik moet zeggen dat de vriendjes (2) die hij er door heeft gekregen, erg leuk en lieve jongens zijn. Dus geen enge mannen ofzo.. Ik denk dat de nieuwsgierigheid van deze jongens zo groot is, dat als je ze tegen houdt er stiekeme dingen gaan gebeuren en je er helemaal geen zicht meer op hebt. Ik heb liever dat hij zijn vriendjes gewoon mee naar huis neemt en kan vertellen over zijn ervaringen, angsten en verlangens.

Heb vertrouwen in je zoon en laat hem wat los ... blijf praten met hem en het komt best goed.

Groetjes, Dana

Reactie voor op de website?

26.28. Ik durf het niet te vertellen

Hoi,

Ik ben bang dat me ouders het raar vinde ze zegge vaak genoeg hoor.. over ja moet je zelf wete of je iemand nou bi of homo of lesbisch is of zo maar toch.. heel veel mense waar ik mee om ga weten het nu.. zaterdag was ik uit met me aller best vriend nu blijkt hij ook bi te weze we hebbe samen nu goeie gesprekken gehad.. en hij heeft het al gelijk aan zijn moeder verteld en zijn ma weet nu ook dat ik bi ben maar ik durf het niet te zegge tege me ouders terwijl ik weet dat me moeder zelf ook bi is ... wat moet ik doen..

Reactie voor op de website?

26.29. Lesbisch in een heterowereld

Toen ik in 1972 op de lagere school zat in de tweede klas, wat nu groep 2 zou zijn, wist ik al dat ik meisjes veel leuker, mooier, slimmer, sneller vond dan jongens. Ik irriteerde me alleen maar aan jongens. Dat drukke gedrag, vechten, ruzie maken, zo simpel allemaal. Maar toen ik vertelde dat ik verliefd was op een meisje uit mijn klas, werd ik voor ziek en gek versleten! Ik heb al die jaren moeten liegen en zwijgen om geaccepteerd te blijven in de klas. Vreselijk was dat. Er was niemand in mijn klas die ook zo was als ik. Totale ontkenning gewoon. Alsof je onzichtbaar bent. Bestond gewoon niet.

En ik maar denken dat er met mij iets mis was. Niet dus. 1 vinger van een vrouw aan mijn lijf en tssssjjjj als een druppel op een hete gloeiplaat. Ik heb gewoon de genen niet om van een man te houden. Doet me totaal niets. Dit was nooit een keuze van mij. Was gewoon normaal voor mij. De hetero's hebben er voor gezorgd dat ik aan mezelf ging twijfelen of ik wel normaal was. Maar zeg nou zelf, wat kan jou het nou schelen met wie ik mijn leven deel. En sinds wanneer bepalen die hetero's dat zij de enige normale samenlevingsvorm zouden zijn op deze aardbol? Zelfs God vraagt dat niet eens van mij. Wat een arrogantie hoor. Gaat al eeuwen zo. Voorlopig zijn het wel de meest normale mensen die zich niet bezig houden met incest, pedofilie, verkrachting, enz. Omdat ze gewoon een te gek sexleven hebben. Logisch ook want wie staat er nou dichter bij een vrouw dan een vrouw? Precies, een vrouw. Perfect toch. Ik doe toch ook niet moeilijk dat een man met een vrouw gaat? Waarom dan wel altijd andersom?

Het is al erg genoeg om in zo'n hetero cultuur te moeten leven. Alles om mij heen is hetero. Van boeken tot reclames op tv. Van quizzen tot alle soorten films op tv. Enz. enz. Ik ben echt op de verkeerde planeet beland, zo voel ik het al jaren. En ik ben nu 39 maar het went echt niet. Altijd moeten uitleggen hoe dat komt. Zeker slechte ervaringen met mannen zeggen ze dan. Nee hoor want dan zouden alle vrouwen lesbisch zijn! Gewoon zo geboren net zoals jullie zo geboren zijn als hetero. Heb je toch ook niet afgevraagd welk soort je nou leuker vind. Ik ook niet. 1 plus 1 is gewoon 2. Dit was het. Alleen maar steunen en bijstaan moeten de ouders doen. Die kinderen hebben hier ook niet om gevraagd hoor.

Sommige hetero's behandelen ons als misdadigers. Zeker een heleboel gelovigen. Niet doen dus. Gebruik jullie verstand eens voor de verandering. Bedankt voor het lezen.

Reactie voor op de website?

26.30. Bi-seksueel

Ik heb zelf 4 kinderen, waarvan 3 pupers en nog een kleintje van 8 jaar. 4 jaar geleden ben ik op een vrouw verliefd geworden, waar ik nu mee samenleef. Dit was uiteraard voor de kinderen een moeilijke tijd, maar tot nu toe heb ik hierover nog nooit een verwijt gehad. We praten er wel eens over hoe ze het nu vinden, dat hun moeder met een vrouw samenwoont, maar ze vinden het allemaal goed zo, en zeggen er geen problemen mee te hebben. Ik denk en begrijp ook wel dat hun vader het er moeilijker mee heeft. Misschien dat de kinderen het me nog wel eens gaan verwijten, maar tot nu toe gaan ze er goed mee om. Ze nemen ook vrienden en vriedinnen mee naar huis. Dus ik denk niet dat ze zich er voor schamen. Graag zou ik een reactie krijgen van mensen die ook in zo"n situatie zitten, of zaten.

aria

Reactie voor op de website?

26.31. Puber-homosexuele zoon

Van belang is hem te steunen hierin en het vertrouwen te geven dat je hem accepteerd zoals hij is. Hij zelf moet de weg zoeken om zijn eenzaamheid te doorbreken door uit te komen voor wie hij is.

Mike

Reactie voor op de website?

26.32. Van de potjes en de pannetjes

Ik besef me steeds meer hoeveel geluk ik heb met mijn ouders. Ze hebben me altijd geaccepteerd zoals ik ben en waren minstens zo opgelucht als ik toen ik dan eindelijk uit de kast kwam. Ze zijn trots op wie ik ben en zijn blij dat ik nu mezelf durf te zijn.

Vandaag hebben we thuis sinterklaas gevierd en mijn moeder schreef voor mij een gedicht. Dat ze zo blij was dat ik een leuke vriendin had gevonden omdat op elk potje immers een dekseltje past!

Mijn zus komt met een roze pruik op naar Roze Zaterdag om het feest met mij te vieren, mijn vader zet de foto's van zijn dochters als bureaublad op de computer.

Wat is het fijn om lesbisch te zijn!

Door al die positiviteit om mij heen kan ik alleen nog maar heel gelukkig zijn met mijn geaardheid. Ik gun alle mensen die twijfelen, in de kast zitten, zich alleen voelen met hun geaardheid ook zoveel positiviteit toe.

Mensen, het gaat om liefde! Dat is toch eigenlijk iets heel moois?

Hester.

P.s. Ook ik heb het moeilijk gehad met wie en wat ik ben. Het is niet iets wat vanzelf gaat. Maar ik hoop dat ik hiermee toch laat zien dat het zeker niet het einde van de wereld is. Nee, het is juist een nieuw begin.

Reactie voor op de website?

26.33. Homosex jongen van 19

Hallo, ik ben Hendrik en reageer op je berichtje, omdat ik in dezelfde situatie zit, al ben ik nu inmiddels 42 jaar. Ik wist al jong dat ik meer belangstelling voor jongens had en op mijn 14e verbleef ik op een internaat, waar ik mijn eerste ervaring met een jongen opdeed. Mijn moeder wist het eigenlijk al en wilde er met me over praten, maar ik ontkende alles, wilde er niet over praten.

Tot mijn 21e zat ik op verschillende internaten en overal waren er contacten met jongens. Toen ik zelfstandig ging wonen had ik weinig vrienden en toen ik langzaam en hakkelend zei, op jongens te vallen, had ik ineens niemand meer. Pas op mijn 36e jaar vertelde ik mijn moeder homosexueel te zijn en ze zei dat ze het altijd al wist en dat ik toch haar zoon bleef. Mijn vader en zus accepteerden het niet en sociale contacten heb ik net als jij niet.

Mijn enige contacten zijn instanties, want op de internaten en thuis heb ik een Post Traumatische Stress Stoornis opgelopen en nu word ik psychiatrisch begeleid. Ik accepteer mijn geaardheid niet, omdat het niet hoort, maar de psychiater doet het af met dat ik liefde zoek, die ik vroeger niet kreeg. Verder deed hij er niets mee en met een receptje voor medicatie mag je weer gaan.

Ik ben nu zeer terughoudend geworden in het vertellen over mijn geaardheid, naar anderen en in het zoeken van sociale contacten ben ik zeer selectief, omdat mijn vertrouwen een beste dreun heeft gekregen in de loop der tijden. Ik hoop dat je hier eerst even iets mee kunt en anders kun je altijd reageren en krijg je antwoord.

Groetjes en veel sterkte: Hendrik

Reactie voor op de website?

26.34. Neem dat serieus

Ook onze dochter kwam op een dag om te vertellen dat ze op meisjes valt. Wij hebben er totaal geen problemen mee, voor ons blijft ze dezelfde. Wij hebben als advies gegeven: ontdek het maar en het komt allemaal goed. Ik vind het erg om te lezen "'tis net of er iemand overleden is". In deze tijd vind ik dat het tijd wordt om het te accepteren, en neem je kind serieus! Het is al moeilijk genoeg voor hen zelf om er voor uit te komen en het gaat om hun eigen geluk.

Ik ben stapelgek op haar en dat blijft zo, ongeacht hoe ze is of wat ze gaat doen in haar leven.

Petra

Reactie voor op de website?

26.35. Reactie op jongen van 19 jaar

Hoi,

Ik ben een moeder van een meisje van 15 jaar en ik herken heel veel van je verhaal, onze dochter heeft het er erg moeilijk mee maar wij hebben haar vanaf het begin goed opgevangen en voor ons blijft ze dezelfde, geen probleem! Ik vind het heel erg voor je dat je zus je daar mee pest en van je ouders is het helemaal erg, want daar zou je toch veel steun van verwachten lijkt mij. Je mag mij altijd mailen als je de behoefte voelt om even te praten. Sterkte en ik hoop voor je dat het goed komt!

Petra

Reactie voor op de website?

26.36. Hetrowerels reactie op 19.29

Nou nou nou zeg, wie heeft er hier nou eigenlijk een probleem. Je geeft wel erg af op de hetro's. Ik heb geen positief woord gehoord. En er is wel degelijk verschil. Als de wereld vol homosexuelen zat werd het wel erg moeilijk met de voortplanting. Ja en ik heb echt wel van IVF gehoord. Maar goed, ik ben zelf hetro heb een homosexueel kind en nog meerdere homosexuele mensen in de familie en vrienden kring. Heb een paar keer een paar dagen in New York Manhattan doorgebracht met alleen maar homo's en heb niemand zo negatief horen doen over hetro's. Zij hebben geen moeite om tussen de hetro te leven.

Dus misschien moet je je eigen instelling eens veranderen naar de hetro's. Ik begrijp best dat het niet altijd even makkelijk is maar dat is denk ik wederzijds. Het is maar net hoe je erzelf mee omgaat want het is toch een wisselwerking. Je kunt de wereld of andere niet veranderen alleen jezelf. (en niet dat je hetro moet worden dus) Maar gewoon je point of view.

Veel succes en hoop dat je meer kunt gaan genieten van het leven, het is te mooi om te gaan zitten kniezen.

Collenstate

Reactie voor op de website?

26.37. Vorige week gehoord dat mijn dochter bi is

Vorige week heeft mijn dochter van 15 verteld dat zij bi-seksueel is. Dit was een hele schok voor me. Ik lees veel reacties over dat je als ouder hier begrip voor moet opbrengen. Maar het is geen kwestie van begrip opbrengen, maar meer dat je het als ouder zijnde (op termijn) kan accepteren. Ik ben niet bi- of lesbisch dus ik begrijp die gevoelens niet. Ook had ik een bepaald beeld en verwachting van haar dat nu ineens "overleden"is. Zo voelt het inderdaad, alsof er iemand overleden is.

Maar ik ben ook boos en teleurgesteld. Niet zozeer op haar maar meer omdat ik hier niets aan kan doen. En om haar niet te verliezen zal ik het wel moeten accepteren. Dat laatste maakt mij zo boos, dat ik geen kant op kan.

Dit heeft alles te maken met mijn normen en waarden. Die kan ik niet zo 1,2,3 overboord zetten. En dat wil ik ook niet en hoeft ook niet. Want zolang ik onvoorwaardelijk van haar blijf houden en het accepteer denk ik dat we samen een heel eind komen. En dan kan er wel gezegd worden: een hetero wordt ook onvoorwaardelijk geaccepteerd.. ja.. heb je ooit gehoord van een (normale) hetero die zich anders voelt? Nee. Mijn dochter gaf wel aan dat ze zich al een tijdje anders voelde. Dus wie legt wie nu de normen en waarden op.

Reactie voor op de website?

26.38. Re: Vorigeweek gehoord dat mijn dochter bi is

Beste mevrouw

Ik ben ook een puber en lees dus veel boekjes van de fancy en zo, daar staan soms best veel dingen over bi enzo. Meestal zeggen ze dan dat ze het hun ouders niet wil vertellen. Dus u moet zeer blij zijn dat uw dochter het heeft durven vertellen. Ze is waarschijnlijk ook erg bang geweest op de reactie van u naar haar, maar haar gevoelens zijn haar gevoelens en kan ook niemand veranderen. Ze is gewoon verliefd op een meisje, so what what, maakt het uit of je nu op jongens of op meisjes valt. Als je maar gelukkig en gezond blijft toch? Dat vind ik tenminste het belangrijkste.

Laat het haar aan andere mensen vertellen, tensij ze erom vraagt dat u het uw famielie of vrienden vertelt. En zorg er vooral voor dat u het begrijpt, dan wordt het voor haar al makelijker om over te praten. Doe iets leuks samen en zeg dat het u spijt dat u zo gereageerd hebt. Dan wil ze ook, denk ik wel, met u erover praten wat voor vriendinnetjes ze heeft.

veel succes en kussies, Babs

Reactie voor op de website?

26.39. Homo zoon

Beste vader,

Ik begrijp uw zorgen, het is ook best angstig. Laat uw zoon erg zorgzaam zijn in de contacten die hij legt want er zijn héél veel jongens die het niet zo nauw nemen en daar kan uw zoon inderdaad slachoffer van worden. Hoe te handelen? Uw zoon (als hij een vriend heeft gevonden) proberen uit te vinden of die jongen het serieus meent, daar moet u met uw zoon over praten, laat hem geen sex bedrijven om de sex, als de ander jongen daar niet van wil weten is het een waardeloze vent die alleen sex wil.

Dat geldt ook voor meisjes, als jongens aandringen is het foute boel, de serieuze jongen of meisjes wacht echt wel tot beiden er aan toen zijn. Verder moet hij gewoon doen wat hij prettig vind maar niet te ver gaan zijn tijd komt en dan is hij blij zolang te hebben gewacht.

Tip: als hij een leuke jongen heeft gevonden laat hem bij u logeren en geef uw zoon de rust en vrijheid en blijf met hem praten en spreek alle problemen en gevaren met hem maar maak hem ook weer niet bang.

Sterkte.

Reactie voor op de website?

26.40. Valt me mee...

dat ik nog niets over God gelezen heb. Ben een 20-jarige meid met eeuwigdurende twijfels over haar geaardheid. Al houdt het me eigenlijk niet eens zoveel bezig, is de twijfel al 8 jaar aanwezig. Verliefd geweest op een hele goede vriendin (aanrakingen, contact e.d. afkappen i.v.m. lustgevoelens), een meisje gekust, opgewonderder raken van vrouwen- dan van mannenlichamen, e.d. Maar aangezien ik nooit enige seksuele ervaring heb opgedaan met vrouwen, vind ik niet dat ik zo maar pats boem kan zeggen dat ik lesbisch of biseksueel ben. Dat is niet eerlijk tegenover mezelf en alle lesbiennes en biseksuelen.

Heb 1 vriend gehad, relatie liep vlak voordat ik het politiebureau binnenstapte op de klippen (godzijdank, anders hadden ze me op kunnen zoeken in een blijf van m'n lijf-huis). Mijn seksuele ervaringen zijn misselijkmakend en ik zou het liefst nooit geen seks meer willen hebben met een man. Maar aan mannen kan ik me altijd beter relateren dan aan een vrouw. Ik praat beter met mannen dan met vrouwen. Dus zou ik op seksueel gebied een lesbienne zijn en op emotioneel gebied hetero. Maar goed, komt allemaal wel in de toekomst, heb nog tijd zat.

Wat ik wel weet is dat mensen de meest kieskeurige zoogdieren zijn die op aarde leven. We screenen onze partners al op lichaamsbouw, gewicht, lengte, kleur haar/ogen/huid/lippen, omvang van de borsten, billen, dijen, persoonlijkheid, leeftijd. Waarom zou je in vredesnaam dan je eigen geluk in het vinden van ware liefde in de weg gaan staan door ook nog te screenen op geslacht?

Ik snap dit niet!

Ik zou het moeilijk hebben met een homoseksuele zoon op het moment dat hij vertelt dat hij homo is. Gewoon alleen omdat het beeld van twee zoenende mannen mij al niks doet en ik me op dat moment niet zou kunnen voorstellen dat hij het leuk, lekker en normaal vindt. Dit zijn allemaal door de maatschappij gevormde 'meningen', normen en waarden zoals er al een aantal keren gezegd is. Het zijn gewoon ordinaire vooroordelen. Ook lijkt het mij een vooroordeel om elke keer wanneer het over homoseksuelen (m/v) gaat, gelijk begonnen wordt over aids. Tuurlijk aids komt voor, vooral in die kringen.

Maar sjees, niet alle homoseksuelen (m/v) doen aan onveilige seks of feesten erop los met Jan en alleman, net zo min dat alle hetero's aan veilige seks doen. Dat beeld klopt ook niet en dat weten we allemaal.

Zet die vooroordelen aan de kant, u bent namelijk het grootste slachtoffer van uw eigen vooroordeel. En daarnaast zijn er pubers die niet gesteund worden door hun familie in hun geaardheid dat ze zelfmoord plegen. Dan krijgt de zin 'het lijkt wel of er een familielid is overleden' wel een hele andere betekenis. Dan bent u ze namelijk echt voorgoed kwijt en moet u het doen met foto's, videoopnamens, herinneringen en uw vastgeroeste normen en waarden.

Reactie voor op de website?

26.41. Homojongen van 15

Hallo, ik ben nu 27 en ben er nu 10 jaar voor uit. Hoop niet dat ik shokkerend ben ofzo, maar heb eigenlijk heeeele slechte ervaring met coc en zoiezo de homowereld. Vooral ouderen storten zich op die jonge jongens. Ga een paar keer met hem mee en ondervind het zelf!

Reactie voor op de website?

26.42. Ik heb geen flauw idee wat ik ben...

Ik ben een meisje van 12 en ik weet het niet meer. Ik durf meisjes niet aan te raken omdat ik denk dat ze dan iets doorhebben. Ik denk dat is lesbisch ben maar ik weet het niet zeker. Laatst zag ik in de gang van school een leuke jongen en toen dacht ik 'leuke jongen'. Maar als ik een knap meisje zie, word ik helemaal warm van binnen. Ik vind het heel vervelend. Ik ben ook een tijdje verliefde geweest op een meisje. Dat vond ik een verschrikkelijke periode. Ik was namelijk 10 en zat in groep 7. Ik vond een vriendin van mij erg leuk. Ik heb het toen (dat was echt heel stom) aan de twee meest vervelende meiden van de klas verteld. Ze hebben alles doorverteld en toen wist de hele school het. Ik wou heel graag naar een andere school maar dat was een christelijke school en (niet racistisch bedoeld) christenen hebben iets tegen homoseksuelen volgens mij. Maar laatst zag ik een leuke jongen en toen kreeg ik het ook helemaal warm van binnen. Toen had ik een super erg dubbel gevoel. Ben ik nou Homo, Hetero of Bi- sexueel??? ik weet het echt niet meer.

Groetjes, Sara

Reactie voor op de website?

26.43. Voor Sara: geen flauw idee

Dag Sara,

het is helemaal niet raar dat je in de war raakt van je gevoelens. Je bent ook net van kind aan het groeien naar puber en jong-volwassene. Daar komen een hele hoop stofjes (hormonen) aan te pas, je lijf groeit, je hersens groeien (vooral dat deel waar je gevoelens zitten). Probeer gezond te leven, met allerlei soorten mensen om te gaan, goed je best doen op school zodat je later onafhankelijk in het leven kunt staan, vriendschappen aan te gaan en laat je nog niet vast leggen of je homo,bi of hetero bent. Het leven is best ingewikkeld en je zal er in de loop van tijd wel achter komen met welke persoon je een (liefdes)relatie wilt. En je mag je vergissen, als je maar oprecht en integer met jezelf en andere mensen om blijft gaan.

mama Miep

Reactie voor op de website?

26.44. Alsof mijn kind is overleden?

Reactie op Vorige week gehoord dat mijn dochter bi is

Gisteravond stond mijn 17 jarige dochter voor me te dralen.. Mam ik moet je iets vertellen. Ik keek haar aan en zei vertel het maar, in eerste instantie dacht ik dat ze me ging vertellen dat ze een trio had gedaan omdat ze dat voorstel had gekregen. Dus dat zei ik ook, heb je toch aan het triootje meegedaan? Neeeeeeeeeee was het antwoord maar ik denk dat ik bi ben. Ik zag de spanning op haar gezicht, hoe zou ma reageren?

Ik zei tegen haar dat het allerbelangrijkste in je leven je geluk is, en dat je dat moet doen wat jou gelukkig maakt. Ze zei: hoe kan dat nou je bent helemaal niet in shock... Nee zei ik natuurlijk niet, ik heb 3 kinderen en er is altijd een kans dat iemand homo lesbisch of bi is, maar hoe dan ook je blijft altijd mijn kind waarvan ik onvoorwaardelijk hou.

Ze vertelde toen dat ze er nog niet helemaal uit dat ze het idee heeft dat ze niet perse op een man of vrouw valt maar op de persoon, hoe iemand is etc etc. Ik heb haar gezegd dat er maar 1 manier is om erachter te komen en dat is door het te proberen.

Het idiote is, ze maakte zich zorgen om mij? Omdat ik altijd heb gezegd dat het mij heel leuk lijkt om oma te worden. Heb haar wel aangeraden om het nog niet aan de grote klok te hangen, zodat ze zelf zonder allerlei bemoeienissen van buitenaf haar geaardheid kan ontdekken. En als ze er dan zeker van is dat ik haar ten alle tijden zal steunen waar het maar nodig is, want dat haar geluk bij mij boven alles staat.

Maar ma zei ze stel je voor dat ik met een meisje thuis kom en zeg: dit is mijn vriendin? Geen punt, zei ik, je hebt me nu toch voorbereid dat het kan gebeuren dat er een vriendin in je leven komt ipv een vriend? Ze begon te huilen omdat ze zo ontzettend blij was met mijn reactie.

Als ik op deze site lees dat er mensen zijn die durven te zeggen het is alsof mijn kind is overleden, dan denk ik: hoeveel houd je eigenlijk van je kind? Het kind wat je bij je gedragen hebt, waar je naar uit gekeken hebt. Is dat kind op de wereld gekomen om aan JOUW verwachtingen te voldoen?

Nee als ouder heb je de taak om je kind waar het maar mogelijk is een gelukkig leven te laten leiden of je kind nu hetero homo lesbisch of bi is.

Reactie voor op de website?

26.45. re op 27.44

Wat mooi om te lezen van een moeder. Echt klasse! Mag je dochter blij mee zijn met een moeder zoals jij.

Ik zou hetzelfde zeggen. Geluk van een kind staat boven alles in zo'n geval. Eigenlijk is het jammer dat kinderen zich zorgen maken als het om hun geaardheid gaat, wat hun ouders daar van vinden. Ik heb het er wel eens over gehad, naar aanleiding van klasgenoten van onze kinderen. Ook onze kinderen weten dat een andere geaardheid ons niets uit maakt.

Het zou voor ouders ook eens goed zijn om daar eens over na te denken en het er al vroeg in de pubertijd over te hebben met hun kind. Maar ja het is nog steeds een taboe voor vele ouders. Jammer voor de kinderen die het heel moeilijk vinden om uit de kast te komen met hun geaardheid.

Reactie voor op de website?

26.46. Re op 2745

Waarschijnlijk denken kinderen toch anders.

Bij ons komt ook een homofiele vriend over de vloer, en we hebben een getrouwd homostel in de kennissenkring. Ik heb het er vaak met ze over gehad dat het mij niets uit zou maken als een van mijn kinderen bi of homo of lesbisch zou zijn. Maar toch... ze vond het eng om te vertellen ondanks dat ze weet hoe ik erover denk. Maar ik zie nu een stralende dochter die goed in haar vel zit en blij is met het feit dat ze geen geheim bij zich hoeft te dragen en van het hele gezin steun en begrip krijgt, is het niet geweldig? Het gaat wel in een snel tempo trouwens ... vanavond komt haar vriendin kennis maken;) Ik kijk er naar uit:D

Reactie voor op de website?

26.47. 16 jarige zoon

Reactie op Homosex. jongen van 19 jaar

Hallo, ik heb een zoon van 16 die al vanaf de lagere school weet dat hij homo is alleen er altijd tegen gevochten heeft. Een paar maanden geleden heeft hij het verteld, niemand heeft er problemen mee alleen hijzelf. Ik weet niet meer hoe ik hem kan helpen, hij vindt zichelf afschuwelijk en ziet het leven totaal niet meer zitten. We zijn bezig met hulpinstanties maar het gaat bergafwaarts met hem. Ik voel me zo! hulpeloos als ik zie hoe hij afglijdt in die steeds diepere put,het lukt mij maar niet om hem eruit te halen......

Corinne

Reactie voor op de website?

26.48. Mijn dochter van 14

Reactie op Ik ben lesbisch en net 17

Ik ben een moeder van 4 kinderenv(16, 14, 10, 9). Mijn jongste dochter zou een meisje kunnen zijn wat op vrouwen valt. Ze weet dat ik hier voor open sta, omdat wij hier over gepraat hebben.

Toen ze 6 jaar oud was is ze verkacht door de over buurjongen. Ze kreeg haar eerste vriendje (14) en het begon mij op te vallen dat ze dit eigenlijk niet zo prettig vond, aanraking, kusje enz. Dus hulp gezocht en toen werd mij verteld dat ze misschien wel meer op meisjes zou kunnen vallen dan op jongens. Stelde me de vraag of dit zou komen door die nare ervaring of omdat het er eigenlijk altijd is geweest. Ze is namelijk nooit een meisje, meisje geweest.

We staan nu in het begin van dit proces en vooral zij.

Ik sta er open voor! Iedere ouder heeft een beeld van de toekomst van hun kinderen, dat er ooit een partner in hun leven zal komen ook. Maar maakt het uit of die persoon een man of een vrouw is? Het gaat om de persoon en de inhoud. Het is een heerlijke, eerlijke meid, die kan voetballen als de beste en ben trots op haar, als ze ooit een partner krijgt en ik zie diezefde trots van hem of haar in de ogen. Dan delen wij iets. De liefde voor mijn kind! Daar gaat het om.

Ik lees ook dat er mensen praten over dat hun kind is "overleden" Dit heb ik ook meegemaakt en ik kan daar over meepraten. Maar dan bedoel ik, echt overleden! Ik kan dus zeggen hoe dat voelt en dat heeft hier helemaal niets mee te maken. Dat gevoel kun en mag je hier nooit mee vergelijken. Dat is een drama van iets maken waar je totaal de impact van dat woord niet van kent en weet. (wees blij) Je kind is en blijft dezelfde maar heeft gewoon een relatie met persoon van hetzelfde geslacht.

Dus of mijn dochter nu op mannen valt of vrouwen dat zal de tijd leren. En het maakt me ook helemaal niets uit. Ze is leeft, is gezond en gelukkig en als dat zo is en blijft, kan het mij niet schelen of ze nu met een man of vrouw aan komt. Als ze maar van haar houden. Net zo als ik.

Betty

Reactie voor op de website?

26.49. Reactie op voorzichtig

Reactie op Niet zonder gevaren

Hallo,

Ik lees hier over het risico met een lesbische of bi-relatie. Geslachtsziektes komen onder de lesbiennes bijna niet voor. Bij bi-seksuele ligt dit een stukje anders omdat er ook contact soms met mannen is en in een hetero relatie veel meer kans op geslachtsziektes zijn.

Ik heb een lesbische dochter van 16 jaar die al 3 jaar zeker weet dat ze op meisjes valt. Ik ben hier heel open mee omgegaan want een kind van die leeftijd is op een ontdekkingsreis naar zichzelf, dus vaak ook naar zijn/haar geaardheid. Geef je kind de ruimte in haar keuze's, laat haar ontdekken waar zij zich goed bij voelt, en vooral accepteer zijn/haar keuzes hierin hoe onprettig het jou als ouder ook lijkt.

Er zijn via het coc voor kinderen vanaf 14 tot 18 jaar 1x per maand middagen waar ze heen kunnen, dit is heel laagdrempelig en op zo een middag gaan ze met jongeren met homo of biseksuele gevoelens gezamenlijk wat leuks doen. Bijvoorbeeld ze gaan bowlen, uitstapjes maken spellenmiddagen enz. Val vooral je kind niet aan over zijn/haar geaardheid, en zeg vooral niet dat een kind ziek is of dat het niet kan of mag want geloof me jij bent uiteindelijk als ouder degene die fout is en niet je kind als je zo reageert.

Homoseksualiteit is de laatste jaren behoorlijk zoals ik het noem aan het moderniseren, dit komt omdat er meer mensen open voor staan en er minder taboe op ligt. Het is er altijd geweest alleen werd er nooit over gepraat omdat de reactie van de omgeving vaak negatief was en vaak nog is.

Dat een homoseksueel kind het vaak moeilijker heeft in het leven is ook waar, maar dit ligt ook een gedeelte bij de ouders hoe zij hun kind in deze stap begeleiden. Mijn dochter schaamt zich nog niet 1 min over haar geaardheid, heeft sinds 8 maanden een bijna 4 jaar oudere vriendin en ze lopen gewoon door de stad hand in hand. Zij zeg ook ik ben wie ik ben en wie mij niet accepteert is mij niet waard.

Je kan tegen problemen aanlopen als homoseksuele jongere niet alleen jongere ook oudere lopen vaak tegen problemen aan. Maar het begint met je eigen omgeving, hoe zij hiermee omgaan. Ik kreeg als moeder complimentjes van homoseksuele vrienden van mijn dochter over de manier waarop ik haar haar keuzes laat maken en over de manier hoe ik met haar geaardheid omga.

Mijn familie daartegen is er heel anders in, ze accepteren het redelijk maar wel steeds op feestjes de opmerking en kind wanneer krijg je nu eindelijk eens een vriendje. Nou als mijn dochter hier geen reactie op weet zal ik die wel geven en krijgen ze van mij te horen dat ze haar moeten accepteren zoals ze is en dat zij geen vriendje wilt.

Ik hoop dat jullie als ouder van een homoseksueel kind genoeg van jullie kind houden om te kunnen accepteren dat zij deze keuze in hun leven maken. Want geloof me een kind die erachter komt dat ze homoseksueel zijn en hiermee niet terrecht kunnen bij hun eigen ouders kan ernstig in de knoop raken en ik denk dat als ouder dit niemand zijn kind gunt.

En niet alleen meisjes maar vooral jongens lopen vaak tegen meer problemen aan. Steun je kind in zijn geaardheid en gun je kind de kans op geluk.

Reactie voor op de website?

26.50. Update mijn dochter van 14

Reactie op Mijn dochter van 14

Anderhalf jaar geleden was het zo ver. Na een aantal jongens over de vloer te hebben gehad en merkte dat ze zich daar ongemakkelijk bij voelde ging ze met school een week naar Barcelona. Ze zat heel slecht in haar vel en dat merkte ik ook. Ze kwam terug, stapte de auto in en pakte lachend haar telefoon. Waarop ik vroeg.... nou, Hoe heet ze? Waarop ik een meisjesnaam te horen kreeg. Ook al had ik dit jaren geleden al een beetje voorspeld was het even slikken. Maar aan de andere kant dacht ik, het hoge woord is er eindelijk uit.

Samen een gesprek gehad en verteld dat ze dit zelf aan haar broers en zussen moest vertellen. Dit deed ze en mijn een na jongste zoon gaf de meest mooie opmerking die iemand kon geven. (13 jaar) Hij zei: ik vond het knap van je dat jij dit verteld en als jij zo gelukkig bent, ben ik dat ook. Daar kon ik nog wat van leren! Inmiddels is ze heel gelukkig met haar vriendin en sinds die tijd gaat school helemaal geweldig en is het weer de oude vertrouwde meid die ze altijd al is geweest. Een paar weken gelden vroeg ik aan haar waarom het zo lang heeft geduurd om dit te vertellen en toen was haar antwoord: Ik wilde er zelf niet aan, je hebt dat gevoel maar je wil er niet aan toegeven. Nu valt het me niet eens meer op dat de partner van mijn dochter een meisje is. Het is net zoals bij mijn dochter van 20 die een vriend heeft.

Ze is er geen vrienden er door kwijt geraakt en mijn ouders die moesten even wennen maar die zien dat ze gelukkig is en ze heeft een hele lieve vriendin. Schaam ik me? Nee, mijn dochter is gelukkig en haalt eindelijk weer goede punten op school, is geslaagd en is door aan het doorstuderen. Ze leeft, is gezond,ze lacht en is mijn ontzettend dankbaar, dankbaar omdat op het moment dat ze er aan toe was, gewoon kon zeggen, ik ben verliefd op een meisje. Ik begrijp dat het voor ouders heel even schakelen is maar je als aan iedere ouder bij de geboorte van hun kind op zou laten opschrijven wat ze wensen voor hun kind zal het zijn, gezondheid en geluk.

Hoe ze dat geluk gaan beleven staat er niet bij. Ouders raak je kind niet kwijt omdat ze op iemand vallen van hetzelfde geslacht! Want als je kind gelukkig is, ben jij dat ook. En voor de jongere die hier mee worstelen. Blijf er niet mee rondlopen maar probeer het bespreekbaar te maken. Misschien verbazen je ouders je nog wel. Heel veel wijsheid en veel lieve groeten van een hele trotse moeder.

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Hetero of homo of bisexueel?

 1. Het web
 2. Nog meer adressen
 3. Geaardheid geen issue of toch wel?
 4. Misschien wel ja
 5. Niet te snel oordelen
 6. Voorzichtig svp
 7. Ik ben lesbisch en net 17
 8. Reactie voorzichtig
 9. Je hebt gelijk
 10. Soms zou ik willen dat ze lesbisch werd...
 11. Gevoel van uw dochter gaat misschien nog wel over
 12. Voorzichtig 2
 13. Niet zonder gevaren
 14. Voor mij blijft ze toch dezelfde
 15. Mijn vader is bi
 16. Er van uitgaan!
 17. Geaardheid geen probleem maar zorgen om \'de scene\'
 18. Puber-homosexuele zoon
 19. Zelf lesbisch
 20. COC is o.k.
 21. bi
 22. Jezelf!
 23. Lesbisch? geen probleem \'stiekem op stap\' wel.
 24. Ben ik bi of ben ik lesbisch?
 25. Homosex. jongen van 19 jaar
 26. Help
 27. Puber homosexuele zoon
 28. Ik durf het niet te vertellen
 29. Lesbisch in een heterowereld
 30. Bi-seksueel
 31. Puber-homosexuele zoon
 32. Van de potjes en de pannetjes
 33. Homosex jongen van 19
 34. Neem dat serieus
 35. Reactie op jongen van 19 jaar
 36. Hetrowerels reactie op 19.29
 37. Vorige week gehoord dat mijn dochter bi is
 38. Re: Vorigeweek gehoord dat mijn dochter bi is
 39. Homo zoon
 40. Valt me mee...
 41. Homojongen van 15
 42. Ik heb geen flauw idee wat ik ben...
 43. Voor Sara: geen flauw idee
 44. Alsof mijn kind is overleden?
 45. re op 27.44
 46. Re op 2745
 47. 16 jarige zoon
 48. Mijn dochter van 14
 49. Reactie op voorzichtig
 50. Update mijn dochter van 14

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.