Groot Gezin
Pubers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

22. Puber zonder vriendinnen

Ik zou graag van iemand willen horen hoe je ervoor kunt zorgen dat je dochter/zoon van 16 vrienden/innen krijgt. Op school zijn die er wel maar (in dit geval) mijn dochter durft ze volgens mij niet te vragen of ze eens met haar uit willen gaan of bij ons thuis willen komen. Ik weet niet hoe ik dit kan stimuleren. Wie heeft advies.

Reactie voor op de website?

22.1. Vriendinnen

Zorg dat ze op een club gaan waar meer van haar leeftijdgenoten komen. Mocht de clubgeldbijdrage een probleem zijn, en je zit op een minimum, dan kan je altijd een beroep doen op het potje bijzondere kosten van de GSD. Eerst aanvragen en dan pas bij een club inschrijven, mocht het worden afgewezen of je krijgt een lagere bijdrage, dan zit je met je inschrijving. Verder kan je altijd een verjaardagsfeest vieren/geven en dan jongelui uitnodigen.

veel succes ermee,
groetjes Elsa

Reactie voor op de website?

22.2. Antwoord puber zonder vriendinnen

Vraag aan uw dochter of ze een feest wil geven. En dat u dan een keer haar vriendinnen kunt ontmoeten.

Reactie voor op de website?

22.3. Zelf doen moet

U kunt daar niets aan doen, u kunt zo hard proberen als u wilt, eventueel komen die vriendinnen zelfs naar uw thuis maar dat helpt er niets aan. Ze komen dan 1 keer en het is gedaan. Uw dochter zelf moet de relaties leggen en onderhouden.

Reactie voor op de website?

22.4. Helpen werkt niet echt

Wij hebben het ook geprobeerd haar vriendinnen te laten krijgen door middel van een feestje, maar dat werkt niet echt, ze zal er toch zelf voor moeten zorgen vriendinnen te krijgen!

Reactie voor op de website?

22.5. 13 jaar en veel ruzie

Wie herkent het volgende en weet raad?

Onze 13 jarige dochter, onzeker, heeft al sinds de lagere school problemen met leeftijdgenoten. Nu, op de mavo, lukt het haar ook niet om vriendschappen te onderhouden. Ze voelt zich snel aangevallen en buitengesloten

Reactie voor op de website?

22.6. Tja

Ik had zelf ook zo'n probleem, maar het gaat vanzelf over. Je gaat vanzelf leren om contacten te leggen. Eigenlijk komt het meeste vanzelf bij je eerste relatie en met uitgaan.

Ik ben nu 17 (jongen), en ik voel me nu geweldig, veel vrienden, een prachtige vriendin, alles is vanzelf goed gekomen.

Misschien ligt het ergens ook aan het niveau, op havo/vwo stroming 1e en 2e klas viel alles dus erg tegen, en toen ik in 3VWO aankwam werden dingen beter :)

Je kunt haar echt niet helpen, pogingen van mijn ouders maakten me juist alleen maar bang voor contact met ze, kwaad op hun bemoeienis, en eigenlijk wou ik niet eens dat ze het wisten. Ik schaamde me ervoor. Ze zal vanzelf mensen gaan zoeken van haar eigen soort.

Dit is misschien wat grof, maar het is simpelweg de feiten, er zijn verschillende groepen:

dik/lelijke meiden - stil, studiebol
dik/lelijke meiden - vrolijk en open, NIET arrogant
dik/lelijk meiden - arrogant/aggressief

Als ze bij 1 van deze groepen hoort zal ze vooral bij de eerste en 3e veel problemen krijgen, maar vaak loopt het langzaam over in of criminaliteit, of groep 2. Weinig mensen gaan een lelijk meisje pesten als ze totaal geen aanleiding geeft. In mijn ervaring zijn er lelijke meisjes die zichzelf mooi vinden, dat soort types leven in een soort hel op school.

Je hebt ook meisjes die gewoon normaal vriendinnen hebben, en daar is denkik arrogantie het enigste wat ze tegen kan houden.

Meisjes die niet per se lelijk zijn, maar wel heel stil en introvert, ze krijgen vanzelf een vriendje, en dan gaat ook dat over. (zelfde met mijn vriendin, erg erg mooi meisje, maar stil, ze is heel erg veranderd in de afgelopen 2 maanden qua sociaal/communicatief gedrag)

Op de mavo is alles zowieso moeilijker, de kinderen zijn er veel "primitiever".... ergens, niet bedoeld als smaad, maar ze willen meer vechten om te bewijzen wie sterker is, ze willen zich altijd bewijzen op de meest onsubtiele manieren, ruzies komen erg vaak voor, en alles word veel meer overdreven.

Reactie voor op de website?

22.7. Te zwaar profiel

Mijn zoon van 16 heeft momenteel ook geen vrienden. Vanaf de basisschool t/m 3e jaar HAVO was er niets aan de hand. Veel vrienden of ze kwamen of hij ging ergens heen. In 4 HAVO begonnen de problemen. Hij had een te zwaar profiel en is daardoor behoorlijk onzeker geworden. Gevolg hij bleef zitten. In de zomervakantie is hij 16 geworden, maar heeft geen vrienden uitgenodigd op zijn verjaardag en na die tijd heeft hij nagenoeg geen contacten meer. Overigens gaat het leren nu prima.

Ook ik weet geen oplossing. Zijn lichaamlijke gezondheid heeft hier ook van te lijden. Vorig jaar is hij zo'n 7x keer geruime tijd ziek geweest (ook door het niet aankunnen van het studieprofiel). Na de zomervakantie is hij gaan hyperventileren en zit zijn lichaam onder de witte vlekken die niet te verklaren zijn. Wij zoeken nu de oplossing via een homeophaat. Misschien kan deze man hem helpen.

Reactie voor op de website?

22.8. Profiel misschien niet het probleem

Ik ben een hoogbegaafd meisje van 15 jaar en zit nu voor de tweede keer in 3 havo. Ik bleef zitten wegens problemen met mezelf, die leidden tot problemen thuis. Doordat ik erg met mezelf in de knoop zit/zat was ik ook vaak ziek, ook al vonden de dokters dat ik me aanstelde omdat ze geen ziekte of wat dan ook konden vinden. Nu voor de tweede keer in de 3e van havo... 3 psychologen verder.. helpen doen ze niet. Toch zijn volwassenen overtuigd dat zij zelf of andere volwassenen kunnen helpen.

Wat mij stoorde was dat mijn ouders voor me gingen denken. Ze besloten voor me wat wel en niet goed voor me is.

Nu weet ik wat me staande houd. Wat me ECHT helpt is contact met andere jongeren zoals ik. Misschien is dat ook goed voor uw zoon. Soms helpt een gesprek als dat meer dan u zich voor kan stellen. Het profiel is misschien niet eens het probleem. Misschien is het gewoon zo dat uw zoon over te veel andere dingen nonstop nadenkt, en daarom de school links laat liggen.

Reactie voor op de website?

22.9. Tip!

Ik zal aanraden om op een teamsport te gaan. Zo leer je heel gemakkelijk mensen kennen en durf je ook beter op school vrienden te maken, als je weet dat als het niet lukt je altijd nog op je sport vrienden hebt.

Reactie voor op de website?

22.10. hmm reactie puber zonder vriendinnen

Hallo,

Ik ben zelf ook zon "Geval". Maar wat je vooral niet moet doen is pushen. Mijn moeder zei altijd: "ga toch vriendinnen zoeken." Nou daar word je in ieder geval niet vrolijk van. Het is denk ik een heel moeilijk geval, maar je kunt het toch niet opdringen, ze zal het zelf moeten doen....

Is vervelend voor u om daar van de zijlijn naartoe te moeten kijken. Maar u bent daarin toch een beetje machteloos denk ik... Tips, ja die heb ik niet. Maar vooral niet pushen dat helpt toch niet.

groetjes, sterkte ermee

Reactie voor op de website?

22.11. In de buurt of op school?

Hallo,

Heeft je dochter geen vrienden in haar buurt, of op haar school? Dan kan ze hen vragen om mee te gaan en niet verlegen zijn, want het is niet goed om alleen te gaan. Samen uit samen thuis. Dat moet je dochter toch zelf voor zorgen. Ze is nog jong dus het kan nog komen. Ze moet die vrienden eerst bij haar thuis vragen b.v. Dat je wel weet met wie ze om gaat.

Succes!

Reactie voor op de website?

22.12. 13 jr en ruzie

Hallo,

Kan zijn dat je dochter alleen maar met jongens om kan gaan. Ook dat ze vindt dat meiden teveel roddelen. Jongens niet.

Reactie voor op de website?

22.13. Ziek??

Ik ben zelf een meisje van 15 en word pas sinds één jaar niet meer gepest. Ik vind zelf dat ik heel erg verandert ben sindsdien. Toen ik nog gepest werd was ik altijd depressief. Als iemand iets onaardigs tegen me zei, ouders, of iemand vanuit een andere hoek, voelde ik me gelijk onnodig in deze wereld. Ik wilde er een eind aan maken, maar durfde dat niet. Ik ben dol op mijn opa en oma, en wil hun niet zoveel pijn doen.

De enige manier nog om nog meer vernedering te ontlopen was door net te doen alsof ik ziek was. Mijn ouders werden boos op me, en ik voelde me nog meer alleen op de wereld. Dus wat ik hiermee wilde zeggen: De enige manier voor kinderen om het gepest te ontlopen is door te spijbelen. Wat ten gevolge heeft dat ze hun schoolwerk verwaarlozen.

Ik heb mijn jaar verwaarloosd in de brugklas. Daardoor kwam ik in HAVO terecht in plaats van VWO dat ik makkelijk aan kan. Nu kan ik nadat ik mijn HAVO opleiding heb afgerond gelukkig de brugklas over doen, en weer in het VWO terecht komen.

Dus de tip aan ouders: steun uw kinderen, ook al willen ze het niet. Want ze hebben u meer nodig dan ze zelf willen.

Reactie voor op de website?

22.14. 2 pubers zonder vrienden

Ik heb 2 zoons van 16 en 14 jaar. Beiden hebben op het ogenblik geen enkele vriend. De oudste heeft wel al lange tijd een vriendin. Hij gaat ook wel uit, heeft een bijbaantje, zit in Havo-4 maar sinds ruim een jaar heeft hij geen enkele vriend meer. Dit dateert trouwens al van voor het vriendinnetje.

Wat ons is opgevallen is dat hij sinds zijn 15e erg is gaan groeien (lichaamlijk) en dat nu pas een beetje het geestelijke aspect aan de orde komt. Als wij vragen waarom er geen leuke vrienden komen dan zegt hij dat de jongens van school de moeite niet zijn, ze drinken veel en gebruiken drugs. En verder lijkt het wel of hij geen behoefte aan contacten met leuke vrienden.

Onze jongste zoon van 14 jaar trekt zich helaas erg op aan zijn grote broer en vertoont momenteel ook dezelfde verschijnselen. De afgelopen paasdagen heeft hij het hele weekend in huis gehangen. Hij is nog wel bij een buurjongetje geweest maar die heeft hem weggestuurd omdat hij met zijn eigen vrienden wegging.

Onze 14-jarige zoon is nog vrij klein voor zijn leeftijd en op school gaat het met leren ook niet zo geweldig. Waarschijnlijk werkt dit zeker mee. Hij heeft overigens de afgelopen 2 jaar op de middelbare school best wel leuke contacten gehad.

Onze zoons hebben altijd veel vriendjes en vriendinnetjes gehad er waren altijd wel kinderen die kwamen spelen of zomaar langs. Nu vallen de jongens in een dal en als wij er iets over zeggen worden ze kwaad. Is dit iets wat specifiek voor de puberteit is of hebben wij extreme kinderen. Dit beangstigt mij heel erg, want vriendschappen zijn op deze leeftijd heel erg belangrijk.

Herkent iemand dit gedrag en zelf met meerdere kinderen uit een gezin?

Reactie voor op de website?

22.15. Voor moeder met puberzonen

Hallo,

Toen ik jouw stukje las dacht ik: hé, zo was die van mij ook! Op het vmbo had hij nooit vrienden, en hij vond het allemaal goed zo. Hij zat [en zit] bij de waterscouting, maar dat was alleen op zaterdagmiddag. Hij heeft het zo gedaan tot hij ruim 17 was.

Vorige maand werd hij 18, en als ik nu kijk zie ik een knul van 1m86, niet meer zo stevig als 3jaar geleden. Ik moet echt zeggen ALS ik hem zie, want hij is eigenlijk alleen met eten thuis. Iedere avond op pad met vrienden, de ene keer bij die, de andere keer bij de ander. Regelmatig ook met 4 knullen hier. En in het weekend gaan ze met een man of 15, soms wel 20, naar de disco. Hij ging dus in 2 jaar tijd van een thuis zittende, vriendeloze knul, naar een kerel die altijd omringd wordt door vrienden.

Mijn andere zoon wordt in augustus 15. Hij vertoont hetzelfde gedrag, alleen zonder de zorgen of bemoeienis van zijn moeder. Vorige week vroeg de oudste aan de jongere of hij mee ging stappen.

Als jouw zoon de jongens van school niet leuk vindt, denk ik dat je hem een compliment moet geven, omdat hij geen meeloper is en erg goed voor zichzelf kan zorgen. Beter geen vrienden als foute vrienden. Goede vrienden krijgt hij vanzelf.

Ik hoop dat het met jou knullen net zo gaat als bij die van mij.

groeten Erica

Reactie voor op de website?

22.16. Weinig vrienden

Het grootste gedeelte van mijn puberteit heb ik ook zonder vrienden gezeten, inmiddels is de situatie verbeterd.

Naar mijn idee is het feit dat je geen vrienden hebt meer een oppervlakte-probleem. Het klinkt ook zo simpel, daar moet meer onder zitten.

Bij mij was het voornamelijk het meeloopgedrag wat me irriteerde. Ik zag hele volkstammen meelopen! Ik erger me er zo aan dat ik zelf uit de boot viel. Ik zette me er teveel aan af.

Op mijn middelbare school had je verschillende groepen; de gabbers, hardrockers/punkers, alternatieven en de losers. Mijn sociale aspecten waren goed genoeg om bij welke groep dan ook aan te sluiten. Maar dat heb ik nooit gedaan.

Mijn zus kon altijd met 'haarzelf blijven' wel vriendinnen krijgen, bij jongens is dat moeilijker (ervoer ik). Om wat van m'n persoonlijkheid af te staan (meelopen dus), zal ik mijn waardigheid naar mijn zus en ouders verliezen (die waren ook tegen).

Totdat ik 17 was en nog zaterdag thuis op de bank zat! Ik werd kriegel van die discussies. Ik ben maar 'vrienden' gaan uitzoeken - die ik nu nog heb - maar ze blijven ver weg.

In mijn proces was ik er voordurend me bezig hoe andere mensen er over dachten. Waardoor het zeer onnatuurlijk verlopen is.

Reactie voor op de website?

22.17. Fout!

Hallo,

Ik vind dat dit een onterechte mening is. Mijn dochter van 13 jaar zit in de pubertijd en die heeft nog nooit haar vriendinnen laten zien. En deze truuk heb ik al een keer gebruikt maar het wekte niet.

vriendelijke groeten

Reactie voor op de website?

22.18. Jaja komt wel goed??

Pff... K ken t.. K zit er nu zelf in.. K dacht dat k vrienden had.. Maar ben er pas achter gekomen dat k die niet heeft. Mijn ouders zeiden altijd al dat is geen echte vrienden en dan werd ik weer boos op m'n ouders. Terwijl ze eigenlijk wel gelijk hadden.. K had altijd ruzie als k niet weg mocht. K wou alleen maar weg. Maar wrom eigenlijk, vrienden zijn t niet. K dede altijd alles voor ze. K werd altijd maar gebeld als niemand anders kon. Werd nooit mee gevraagd, moest altijd zelf bellen en doen. Maar dat ben ik zat, dus voor mij geen vrienden!

En of t idd goed komt.. pffff denk je? K ben 16 (meisje). En ben tot nu toe de mensen zoals beste vriendin enzo kwijt geraakt dus 't moet wel aan mij liggen anders. Zou k ook wel echte vrienden hebben...

En helpen kan niemand..

Reactie voor op de website?

22.19. Vertrouwen!

Lara: Natuurlijk zijn er mensen die je in de steek laten maar niet iedereen is zo! Er zijn ook mensen die je niet in de steek zullen laten. Als je nu al opgeeft met zoeken krijg je nooit meer vrienden. Je moet niet wachten tot ze naar jou toe komen.

Wees vrolijk, krijg een goede uitstraling. Vrienden zijn overal. Als je eens iemand ziet staan die je aardig lijkt stap je er op af en ga met hem praten. Je bent zeker niet de enige en op jou school zijn vast veel meer mensen die hetzelfde probleem hebben! Geef niet op!

Ivonne: wij zijn zelf ook pubers. Wel wat jonger maar dat maakt niks uit. Vrienden heb je nodig! E-mail ons maar als je wilt praten!

Reactie voor op de website?

22.20. Liever met jongens

Ik ben een meisje van 13 jaar oud. Ik ga ook liever met jongens om, omdat ze ook graag voetballen en ik ook, maar meiden niet. En ze heeft ook gelijk, meiden roddelen meer en dat vind ik zo stom! Daarom ga ik ook liever met jongens om.

Reactie voor op de website?

22.21. Haar eigen gang

Hallo

Ik zou uw dochter haar eigen gang laten gaan. Ik heb zelf ook geen vriendinnen hier in de buurt. Het enige wat ik heb is mijn vriend. U kunt mailen als u nog meer wil weten.

groetjes, een meisje van 17

Reactie voor op de website?

22.22. Ben ik het nu echt de schuld dat ik geen vrienden heb?

Heey,

Ik ben 15 jaar. Zit op een niet leuke school en heb al zeker 10 mensen verloren die mij hebben laten vallen. Ik ben heel sociaal voor andere mensen dus ik doe bijna alles voor ze. Iedereen maakt daar gebruik van. Zodra ze me niet meer nodig hebben dan laten ze me vallen. Veel mensen vinden me raar. Waarom weet ik niet. Ik had een hele goeie vriendin die nu een vriend heeft. Nu ben ik niet meer nodig voor haar alleen die vriend.

Ik leef op mezelf eigenlijk niemand kent me. Ik heb der al over gehad met mensen maar ze helpen me niet. Dus dan ben ik het maar, toch? Ziezo mijn moeder snapt me niet: Stel je niet aan je hoeft ze alleen een keer uit te nodigen. Maar daar ligt het echt niet aan, ze komen wel maar ze hebben mij niet nodig als vriendin.

Vriendschap moet je ook kunnen opbouwen maar veel kinderen gaan naar de middelbare school samen met hun vriendinnen en dan mogen er eigenlijk geen andere kinderen bij. Ik ben ook geen kakker en ik moet dat blijkbaar wel zijn om vrienden te kunnen krijgen. Maar dan zijn het geen vrienden.

xx

Reactie voor op de website?

22.23. Puber zonder vriendin

Ik ken het probleem dat je beschrijft. Ik heb zelf 2 pubers, 1 ervan heeft dat probleem ook, maar zit sinds een paar maanden op bodaar centruum, en daar wordt het hem geleerd. Daar zijn we ook achter dingen gekomen waarom hij zo reageert ze hebben een hele hoop gedaan.

Zo hoop ik dat ze ook het probleem kunnen bespreken of tips kunnen geven over het geval dat hij steeds uit mijn portmenee steelt. Dus ik wens je veel sterkte en ik ga ook verder om te kijken wat ik aan dit probleem kan doen, want puber zijn is moeilijk, maar opvoeden is nog moeilijker!

Reactie voor op de website?

22.24. Scouting voor vrienden

Toen ik in de brugklas zat had ik geen vrienden/vriendinnen en was zwaar depressief. Ik ben nu in middels 16 en zit al 3 jaar op scouting. Ik ben op scouting gegaan om meer onder de mensen te komen. Ik vond het helemaal geweldig (nu nog steeds). Ik heb onwijs veel mensen leren kennen en heb nu ook een redelijk grote vriendengroep. Ik ben niet meer depressief en geniet meer van het leven.

Reactie voor op de website?

22.25. Alleen

Hallo;

Ik herken zeer goed wat je beschrijft, zelf heb ik 2 kinderen, een jongen van 14 en een meisje van 11. Mijn dochter heeft wel vriendinnen die hier ook thuis komen, maar mijn zoon heeft niemand, is altijd alleen op zijn kamer. Daarbij heb ik zeer het gevoel dat hij het op mij afreageert op mij (moeder).

Ik vraag altijd: neem iemand mee, want dit dateert al vanaf groep 7, daarvoor had hij een vaste vriend maar die werd weer "afgepakt". Ook was hij erg stil in de klas. Ik weet wel dat hij onzeker is.

Hij zit nu op de VMBO-T doet het goed daar qua cijfers, en op school hoort hij wel bij een clubje jongens, maar hij onderneemt er dus nooit iets mee. Ik vind het erg naar om te zien het doet pijn van binnen, maar ja wat kan ik doen? Ik ben getrouwd, maar mijn man heeft het erg druk met zijn werk en is er dus niet zo vaak.

Hij zit wel op een sport maar met veel pijn en moeite want het is elke week weer een straf voor hem, maar wij vinden dan heeft hij tenminste iets. We hebben al veel dingen geprobeert hoor, hij wil liever nergens op en zit het liefste dus thuis achter de computer of de t.v.

Reactie voor op de website?

22.26. Er gewoon op afstappen

Ik was zelf ook zo'n meisje dat bijna geen vriendinnen had. Ik ben nu 15 en nu gaat het beter. Ik heb een tip voor uw dochter: als je in een nieuwe klas komt of zo, stap gewoon op een meisje af en doe net alsnof je haar al heel lang kent. Dan gaat het makkelijker en lijk je ook minder verlegen.

En een tip voor u: bemoei u er niet te veel mee, maar vraag af en toe (niet te vaak!!!!) eens hoe het gaat (als ze in een goeie bui is) en vraag van tevoren misschien of ze het er wel over wil hebben. Anders moet je echt niet doorgaan.

En inderdaad: op een club (jazzballet, een sport, enz) is een goed idee, maar dat zou je eerder hadden moeten doen. Van jongsafaan op een club hebben gezeten helpt denk ik heel goed.

Reactie voor op de website?

22.27. Ik had het ook....

Toen ik net in de eerste zat van de vmbo, kreeg ik thuis brand. Ons hele huis is afgebrand, dus ben ik het halve jaar haast niet naar school geweest. Zat in een soot depressie. 2de klas moest ik naar een andere school. Begon allemaal goed, maar een week nadat de scholen waren begonnen overleed mn vader. Ik kwam weer in een grote depressie en ben toen al mn vriendinnen/vrienden kwijt geraakt omdat ik ze nooit meer belde enzo. Nu ben ik blijven zitten in de 2de, dus ik doe hem nu weer over. En het gaat heel goed. Ik ben opeens populair in de klas enzo. Misschien dat je je dochter een beetje kan helpen om populair te worden. Daardoor voel je je echt wel wat beter en durf je eerder vrienden te maken. Tenminste, dit heeft wel bij mij geholpen.

Sterkte x
een meisje 14

Reactie voor op de website?

22.28. Ook ik

Je kunt me toevoegen of een brief schrijven, want ik heb ook niemand. Ik ben 14, dus voor een meisje van 15 is dit.

Reactie voor op de website?

22.29. Chatten

Mijn dochter van 13 heeft ook niet echt vriendinnen en nooit gehad. Ze zwerft van de ene groep naar de andere. Haar sociale contacten onderhoudt ze nu via chatten. Ik denk dat een eerdere opmerking juist is. Spreek je puber er niet op aan dat ze geen vrienden hebben. Inmiddels zijn ze best in staat om voor zichzelf te bepalen of ze daar behoefte aan hebben. Wij ouders gaan te vaak uit van onze eigen ervaringen en behoeften.

Ze heeft inmiddels een computer op haar kamer met een internet verbinding. Wij spreken open over de gevaren van Internet, loverboy's etc. De enige voorwaarde die gesteld is dat haar schoolwerk er niet onder mag leiden. Tot nu toe bevalt het beiden prima.

Reactie voor op de website?

22.30. Het gaat inderdaad vanzelf over

Het zal vanzelf over gaan. Vroeger was ik enorm verlegen en durfde ik geen contacten te maken met leeftijdsgenoten. Als wij op de camping stonden verbood mijn vader me om op de plaats te blijven, in de hoop dat ik op zoek ging naar vrienden. Maar dat hielp totaal niet.. ik liep dan alleen te zwerven over de camping.

Later in de 1ste klas kreeg ik meer vrienden. Ik vond het nog steeds moeilijk, maar kreeg wel steeds meer vrienden.

Ik ben nu 19 en heb genoeg vrienden. Ben niet meer verlegen en ben al beter (nog niet goed) in contacten maken met totaal vreemde mensen.

groetjes patrick

Reactie voor op de website?

22.31. Omgaan met jongens

Ik ben ook zelf iemand van 12, ik ga na de vakantie naar 2 gym. Ik heb mijn hele leven al beter met jongens om kunnen gaan dan met meisjes. Vooral in groep 8 kwam dit naar voren, ik was beste vrienden met een jongen. Het nadeel is dat iedereen riep dat wij iets hadden. En nu, op de middelbare, heb ik weinig vriendinnen, ik heb ruzie met een vriendin die nu geen vriendin meer is (ze heeft bijna 4 hele klassen tegen me opgestookt, iig de meisjes) en nu ben ik beste vrienden met haar ex. Dus met een jongen.

Ik wens alle meiden met dit probleem veel sterkte, een voordeel: je bent minder verlegen bij een jongen die je leuk vindt ^_^

Reactie voor op de website?

22.32. Emailgroep oprichten voor deze jongeren

Ik ben Jolien, 15 jaar en herken al deze problemen van mensen in deze lijst ook niet erg goed. Ik heb zelf het gevoel alsof ik nooit in een gezelschap op kan gaan. En ik kan met iedereen wel kletsen, maar daarmee ben je er nog niet. Ook op gebied van vriendjes begin ik me zorgen te maken, ik heb twee keer een jongen gevraagd en beiden keren wezen ze me af, dat gaf me ook een deuk in mijn zelfvertrouwen. Ook al ben ik van nature een open en vrolijk persoon, nu word ik weer onzekerder en trek ik me in mezelf terug. Dat soort periodes heb ik vaak. En wachten tot ik vanzelf vrienden krijg wil ik niet, want vrienden heb je nou eenmaal nodig in de puberteit.

Misschien is het een goed idee om met anderen pubers met dezelfde problemen contact te zoeken. Dat werkt denk ik heel goed (zie 15.8). Ik kan een groep opstarten op yahoo.com als daar geinteresseerden voor zijn? Dat wordt dan dus een e-mail groep. Ik hab namelijk geen zin in MSN. Zijn er mensen die dit een goed idee vinden? Laat het weten

Jolien

Reactie voor op de website?

22.33. Gepest

Als ik terugkijk ben ik toch een soort einzelganger geweest. Volgens mijn ouders was ik vanaf het begin een beetje afstandelijk. Het is vreemd. Ik klets zo met vreemde mensen, ben open, en vaak vrolijk. Echter deze contacten verder brengen is moeilijk.

Vanaf de lagere school ben ik gepest, waarom precies ik weet ik niet. Met tijd was wel duidelijk dat velen zich onzeker etc voelden en het handig was om het op mij af te reageren. De onzekerheid over mijzelf en mijn kunnen groeide. De puberteit heb ik grotendeels alleen doorgebracht. Mensen van wie ik dacht mijn vrienden waren bleken dat niet te zijn. Of ik zelf kreeg het niet voor elkaar om de kennissen/vriendenschappen op een goede manier te onderhouden (als je begrijpt wat ik bedoel).

In het begin kon ik mij goed alleen vermaken, echter met de jaren begon de eenzaamheid flink te knagen. Nu nog. Ik heb een zeer klein groepje vrienden. Ik kan echt jaloers zijn op mensen met veel goede vrienden etc. Het vreemde is dat een groot aantal mensen dit niet bij mij verwachten, omdat ik zo makkelijk met mensen kan praten, etc.

Ik ben nu 25 en het vreet toch wel een beetje aan mij. Probeer er wel uit te breken.

Els

Reactie voor op de website?

22.34. Onzekere dochter

Hallo

Mijn dochter is nu 11 en word er binnenkort 12, ze gaat naar de hoge school en zit al in de vervroegde pubertijd, ze speelt ook niet met leeftijsdgenootjes, ze zijn jonger of ouder, ze is ook erg onzeker en heeft op dit moment ook geen vriendinnen.

Het liefst hangt ze aan de tv of computer, ze reageert haar kwaadheid op mij af. Vooral als het met de kinderen van haar klas weer mis is... als moeder zijnde ben je soms ook wanhopig en vind je niet leuk als je kind niemand heeft voor te spelen.

Ik hoop voor haar dat ze op de nieuwe school wel een keer een leuke vriendin zal krijgen....

Reactie voor op de website?

22.35. Vriendschap

Ik (net 20 jaar) herken een heleboel van wat op deze pagina staat. Op de basisschool heb ik eigenlijk nooit echt problemen gehad. Door de overgang naar de middelbare school verloor ik mijn eerste 'vriendinnen'. Door gepest in de klas (en de hele school) ben ik gaan spijbelen (iets wat al eerder genoemd is om onder het gepest uit te komen). Ik luisterde naar rock/ metal/ punk, iets waar mijn klasgenoten totaal niet van hielden.

Op een gegeven moment werd het pesten zo erg dat ik niets meer te verliezen had en ging provoceren (niet dat ze het in de gaten hadden). Ik kwam op school met een echte hondenband om mijn nek. De provocerende gedachte daarachter was: Ik draag liever een hondenhalsband, dan dat ik me net als jullie als een hond gedraag. (Ik houd van honden, laat dat even duidelijk zijn)

Helaas werd door die band het gepest alleen maar erger. Ook door het vele spijbelen werd het gepest, waardoor ik nog vaker ging spijbelen. Ik ben uiteindelijk twee keer van school veranderd, aangezien ik die vicueuse cirkel niet meer aankon. Ook ben ik een half jaar met school gestopt. Via het volwassenonderwijs uiteindelijk mijn diploma behaald. Sinds groep acht diverse vrienden/-innen gehad, maar dit bleken slechte relaties te zijn, deze zijn dus ook gestrand. Jaren heb ik geen enkele vriendschap gekend.

Ik heb nog steeds problemen met leeftijdsgenoten. Het oppervlakkige gedrag komt mij vaak mijn strot uit. Ik lees vaak boeken over management, filosofie en psychologie en alles wat ik hoor zijn ellenlange discussies over welke waterproof mascara wel niet de beste is... En als ik dan mensen vraag over filosofie: "Filowatte?" Ja, doei...

Door persoonlijke omstandigheden en helder nadenken heb ik begin dit jaar zelf een vriendschap beeindigd. Ik voelde me niet prettig meer in die vriendschap. Nu heb ik alleen nog een hartsvriendin (een woord dat veel mensen tegenwoordig ook niet meer kennen), die samenwoont op school zit en niet in de buurt woont. Ik vind het nu best om alleen mijn hartsvriendin te hebben, al zijn er nog steeds dingen waarover ik niet met haar kan praten. Ik wil eerst aan mezelf werken.

Een ex van mij heeft een keer een cliché naar m'n kop gesmeten tijdens een heftige ruzie:"je moet eerst van jezelf houden voordat je van een ander kunt houden." Mijn reactie daarop doet me nog steeds stijl achterover vallen: "Ik houd juist heel erg veel van mezelf...." Ik kan heel overtuigend liegen, maar niet zo goed dat ik in mijn eigen leugens ga geloven: dit moet dus wel kloppen. Ik houd van mezelf. Nu ben ik bezig dit in praktijk te brengen. Ik heb nu veel meer rust met mezelf. Dit straal ik de laatste tijd ook uit naar buiten. Jongens fluiten sinds jaren weer als ik langskom (niet de reactie die ik zoek, maar het is een begin...). Mensen, jong en oud, beginnen spontaan een praatje met me. Ik mag er zijn.

Langzaam aan, begin ik de muur die ik jaren geleden om me heen gebouwd heb, af te breken. Dit gaat in hele kleine stapjes, ik ben steeds argwanend als mensen op me af komen (hebben ze wel goede bedoelingen of gaan ze me de grond in boren?). Ik ben erachter gekomen dat mijn vooroordelen niet kloppen, er zijn meer mensen van mijn leeftijd die ook houden van meer diepgang, ik kan als (extreem)-links meisje wel degelijk opschieten met (extreem)-rechtse jongeren (zonder in elkaar geslagen te worden).

Iedereen zonder vrienden zou te rade moeten gaan wat ze tegenhoudt om vriendschappen te onderhouden en/ of te maken. Een aantal jaren geleden wilde ik geen vrienden omdat ik bang was dat het geen echte vrienden zouden zijn en zij mij als een baksteen zouden laten vallen (onzekerheid). Nu houd ik mensen bewust op een, voor mij acceptabele, afstand, aangezien ik wil dat de mensen mij leren kennen zonder die kasteelmuur om mij heen. Dat ze me leren kennen zoals ik ben, want daar ben ik trots op. En als ik mezelf durf te zijn en als ze dan geen vriendschap met me willen sluiten: dan weet ik in elk geval gelijk waar ik aan toe ben en dan weet ik ook dat ik mezelf heb opengesteld en mezelf ben geweest.

BTW: door het vele spijbelen is het vertrouwen van mijn moeder in mij volledig weg. Na 3 jaar moet ik mijn moeder nog steeds keer op keer bewijzen dat ik haar vertrouwen waard ben. Dit betekent dat als ik zeg 's avonds de vaat te doen en ik doe dit niet, dat we weer twee reuzestappen achteruit gemaakt hebben.

Voor de jongeren die dit lezen: als je jezelf vertrouwt, vertrouw je ouders dan ook. Ze kunnen je misschien niet helpen en/ of begrijpen, ze zijn er voor je. Vertel ze wat je dwarszit: ik moet nog steeds de consequenties dragen voor het hele gelieg en bedrieg. En dit alleen maar omdat ik niet naar school durfde, omdat ik geen zelfvertrouwen had.

Voor de ouders die dit lezen: Gepest houd je niet tegen en stoppen kun je het ook niet. Voed je kind op, wetende dat pesten NIET BIJ DE LEEFTIJD HOORT. Denk niet dat je kind door het gepest KLAARGESTOOMD WORDT VOOR DE GROTE BOZE WERELD. Gepest worden op school is een hel. Als je thuis dan ook nog van je ouders moet horen dat je (terwijl je zelfvertrouwen net weer eens de grond ingeboort is) voor jezelf op moet komen. Vertel ze ook niet dat ze wat vaker het huis uit moeten gaan, vrienden moeten gaan zoeken. Zolang je kind niet het vertrouwen in zich heeft dat hij/ zij het waard is, zal hij/ zij nooit de goede vriendschappen aantrekken waarop u als ouder en hij/ zij als puber op zit te wachten.

Straal je geen vertrouwen uit, dan trek je de verkeerde mensen aan. Push dus niet, zodra er ook maar door je hoofd heen schiet dat je kind wellicht weinig zelfvertrouwen heeft. Want anders zijn de gevolgen veel erger en enger dan het niet hebben van vrienden (dit schrijf ik uit eigen ervaring). Wil je dat je kind meer vertrouwen in zichzelf krijgt, probeer deze dan (als het niet te erg aan het puberen is) meer verantwoordelijkheden te geven, laat ze een keertje koken (al is het een pannetje macaroni). Laat ze weten dat je er bent als ze hulp nodig hebben hierbij, maar geef ze de ruimte.

Een andere tip die mij heel erg geholpen heeft om rust te vinden met mezelf is het volgende stukje (karakteruitpluizing). Ik schrijf dit in de volgende entry, aangezien ik denk dat dit al veel te veel is en mensen het onderste stuk over zullen slaan, terwijl het echt de moeite waard is om i.i.g. te proberen.

Reactie voor op de website?

22.36. Karakteruitpluizing (oefening voor meer zelfvertrouwen)

Iedereen die kampt met te weinig zelfvertrouwen of een slecht zelfbeeld, zou het volgende eens een kans moeten geven: (deze opdracht kun je het beste alleen uitvoeren, je hebt dus geen vriendjes en/of vriendinnetjes nodig om zelfvertrouwen te krijgen!)

Zoek op internet 50 karaktereigenschappen uit -google-karaktereigenschap- (als je er zelf geen 50 weet te verzinnen). Maak op papier of op de computer drie kolommen: Positief, Midden en Negatief. Zet elke karaktereigenschap (of je hem bij jezelf nu herkent of niet, meestal herken je het wel) nu in de kolom Positief als je deze eigenschap positief ervaart (bijvoorbeeld: Behulpzaam), Midden als je die eigenschap nog niet helemaal onder controle hebt (Bijvoorbeeld: Gevoelig) en Negatief als je die eigenschap het liefst op straat zou willen gooien (Bijvoorbeeld: Opvliegerig). Gebruik eventueel een woordenboek voor een definitie van de eigenschap.

De eerste keer dat je dit doet zul je erachter komen dat ongeveer 80 a 90% in de kolommen Negatief en Midden zullen komen te staan. De eerste keer? Ja, de 1e keer, we gaan die opdracht namelijk één keer per twee maanden herhalen (kun je eventuele vorderingen bijhouden). Okay, met dit in ons achterhoofd kunnen we verder.

De meest tijdrovende klus komt als je voor het eerst de drie kolommen hebt gevuld. Nu gaan we stuk voor stuk bekijken wat elke eigenschap nu eigenlijk betekent; stel jezelf de volgende vragen:

 1. Wat houdt deze eigenschap voor mij in?
 2. Hoe bepaalt/ bepaalde deze eigenschap mijn manier van doen?
 3. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik deze eigenschap onder controle krijg?
 4. Hoe word ik een beter mens door de eigenschap die in balans/ onder controle is? (voor jezelf of voor mensen in je omgeving)
Door deze vragen moet je automatisch nadenken over JEZELF. Iets wat je vaak zat doet en dus ook kunt.

Terwijl je bezig bent met het uitpluizen van je karakter, kom je er waarschijnlijk achter dat je er helemaal niet zo slecht voor staat. Ga pas verder met de andere eigenschap als je alle vragen van de vorige eigenschap hebt beantwoordt. Lees elke keer dat je weer een eigenschap uitgepluist hebt, alles weer terug (inclusief de drie kolommen die je eerder ingedeeld hebt). Blijf gedurende twee maanden de uitgepluisde eigenschappen nalezen.

Na twee maanden maak je opnieuw drie kolommen: Positief, Midden en Negatief. Als het goed is zal je, door regelmatig terug te lezen wat je geschreven hebt, (on)bewust de derde vraag die je jezelf gesteld hebt langzaam aan zijn gaan uitvoeren, waardoor je een positiever beeld hebt over die eigenschap. Of tijdens het uitpluizen van je karakter ben je erachter gekomen dat sommige karaktereigenschappen helemaal niet ontwikkeld zijn en je er (nog) geen ervaring mee hebt (Bijvoorbeeld: Impulsief/ Intuitief).

Deze eigenschappen kun je of uit je kolommen wissen of verplaatsen naar een andere kolom. Toen ik voor de tweede keer de drie kolommen invulde, kwam ik halverwege tot de volgende conclusie: Ik kan mijn karaktereigenschappen niet achter me laten, aangezien ook negatieve eigenschappen mij mij maken. Zeg ik nee tegen deze eigenschappen dan zeg ik nee tegen mezelf.

Door dit inzicht, werd dit mijn derde kolom, die tekst. Andere negatieve eigenschappen bleken helemaal niet zo negatief te zijn en staan nu in de kolom Midden. Sommige eigenschappen die ik eerst in Midden had gezet, staan nu in Positief, aangezien ik onbewust bezig was geweest om de beantwoorde vraag 3 uit te voeren (en geen last meer heb gehad van de negatieve invloeden van de negatieve eigenschappen).

Door deze opdracht leer je jezelf echt verdomde goed kennen. Je verleden, heden en toekomst spelen alle drie een rol in de opdracht. Zowel problemen als oplossingen komen aan het licht als je deze opdracht doet. En dat is goed. Herken en Erken wat je niet leuk vind aan jezelf (of een ander), dan pas kun je leren hoe je ermee om moet gaan en dan pas kan je het accepteren zoals het is.

De opdracht heb ik zelf bedacht. Ik heb vele zelfhulpboeken gelezen, maar geen enkele opdracht/ oefening uit zo'n boek heeft mij zo goed geholpen als mijn eigen opdracht. Probeer het uit, alsjeblieft. Het zal een lange reis zijn, maar het is zeker de moeite waard.

Heb je begeleiding/ support nodig bij de uitvoering van de opdracht(en), .

NOTE: Er is nog een vervolgopdracht voor als je tot een soortgelijk inzicht bent gekomen als ik en geen kolom Negatief meer hebt. Neem contact met me op als je zover bent dat je wilt gaan werken aan de eigenschappen uit kolom Midden. Deze vervolgopdracht kan pas echt effectief werken als je hebt erkend dat jij nu eenmaal jij bent en dat dat ochtendhumeur e.d. nou eenmaal bij JOU horen: dat maakt jou jou! Pas als je bijvoorbeeld erkend dat je een ochtendhumeur hebt, kun je er iets aan doen -mits je dit voor JEZELF wilt-.

Accepteer dat je nooit perfect zult zijn. Als je jezelf accepteert is het makkelijker om sommige eigenschappen te laten verwateren (zoals ongeduldig zijn). Als je, kijkend naar het voorbeeld ongeduldig zijn, accepteert dat je ongeduldig bent is het makkelijker om ook eigenschappen te (h)erkennen die het makkelijker maken voor jou om geduld op te brengen, zoals bijvoorbeeld: gevoeligheid/ vriendelijkheid. Door die eigenschappen tot uiting te laten komen zal het makkelijker zijn om je geduld te bewaren en niet gelijk een scheldwoordenkanon op iemand af te schieten als je het gevoel hebt niet begrepen te worden.

Succes! En laat me weten hoe het gaat.

Reactie voor op de website?

22.37. Pddnos en chatten

Ik zag dat er veel kids zijn die omdat ze niet veel vrienden hebben gaan chatten. Mijn dochter wil dat ook wel doen maar als ze de pc aan heeft is er net niemand op die ze kent (ze hebben op school wat adressen uitgewisseld). Ook stopt de ander er vaak mee omdat zij niet snel is en niet zoveel gekke chatdingetjes doet. Waar zou je zoiets kunnen leren? Ze weet ook niet goed wat bij haar 11 jaar hoort qua doen en interesses. Heb je tips, laat dan svp horen.

Reactie voor op de website?

22.38. Reactie voor Bianca

hallo Bianca,

Je kunt verschillende dingen doen. In de eerste plaats kun je beter niet in je eentje blijven rondlopen met je baalgevoel. Praat er met iemand over die er buiten staat. Een ander meisje, iemand in je familie (je moeder misschien), je mentor of iemand anders op school (is er een schoolmaatschappelijk werkster?). Het helpt echt als je er met iemand over kunt praten, echt waar!

En wat je vriendinnen betreft kan ik je niet zo goed advies geven. Want ik ken jullie niet. Ik zou zeggen, als iemand zo over mij roddelde, is het geen vriendin van me. Blijf het maar negeren, ooit houdt het echt wel op. Je kunt proberen een rustig gesprek met je andere vriendin te voeren en uit te leggen dat het echt allemaal gelogen is maar als ze je niet gelooft, kun je daar verder weinig aan doen. Terugroddelen helpt niks, daar heb je gelijk in. Dat maakt alles alleen maar erger. Misschien zijn er andere meisjes met wie je om kunt gaan? Meisjes die aardiger zijn?

Maar wat je ook doet, besef dat wanneer er drie meisjes met elkaar om gaan het vaak gebeurt dat er één buitengesloten gaat worden. Het zogenaamde derde wiel aan de wagen. Het heeft vaak met jaloezie te maken, dat je vriendin jaloers is op je en door te roddelen over je probeert om zichzelf beter te voelen en de andere vriendin voor zichzelf te hebben. Jammer he, dat dat zo moet gaan dan. Maar belangrijk is dat je er over praat met iemand!!

Groetjes, Sandra.

Reactie voor op de website?

22.39. Zelfvertrouwen is belangrijk

Clarissa, dat echt een goede oefening! Ik kende hem al hoor, maar hij is goed en het helpt echt.

Voor een verlegen of onzeker persoon is het belangrijk dat je je realiseert wie je bent. En dat je niet onnodig bent, zoals ik soms heb gelezen. Onzekere mensen worden vaak gepest, maar meestal zijn de pesters ook onzeker.

En onthou, het is zielig als je een ander naar beneden moet halen, om jezelf daar door beter te voelen. Maar dat gebeurd wel heel vaak. De mensen die niet onzeker zijn pesten meestal ook niet. Dus laat zien wie je bent!

Schaam je niet! Ontwikkel gewoon je eigen stijl zo kom je het verst! Je moet weten wie je bent, dat is belangrijk. Als je hier niet uitkomt moet je maar op cursus gaan waar je dit leert.

Ik weet niet waar je dat kan volgen maar misschien weten andere mensen dat wel, adioss,

Bianca

Reactie voor op de website?

22.40. Vriendschappen onderhouden

hoi allemaal,

Veel van wat ik hier lees komt me heel bekend voor. Aller eerst zal ik mezelf voorstellen ik ben een jongen van nu 20. zit op de universiteit en ken het probleem van vriendschappen als geen ander, denk ik.

Altijd heb ik veel "vrienden" om me heen ik kan met iedereen opschieten, maar ik heb een heel groot probleem ze te onderhouden. En ik wil niet zeggen dat iedereen hier hetzelfde probleem heeft als mij hoor, hopelijk niet.

Maar ik heb mijn VWO tot de 5e goed doorlopen, maar toen bleef ik zitten. Daarna begon alle gezeur minder vrienden vaak ruzies thuis, op school, relaties die niet werkten terwijl ik altijd "the womanizer" was.

tot mijn 20e zijn we zo doorgesukkelt minder vrienden geen vriendinnetjes meer, meer en meer ruzies thuis. IK ben toen uiteindelijk na een gesprek met de huisarts naar een psychiater gegaan, wat bleek ADHD, niet hyperactief of heel druk. Maar wel verder alle symptonen geen concentratie, impulsief, spontaan, concentratie problemen, innerlijk onrust. Ik ben nu in therapie en gebruik ritalin, ik slaap tegenwoordig elke nacht goed, vroeger was dat een uitzondering. Ik respecteer mezelf en anderen respecteren mij nu ook. inmiddels is de studie weer op de baan. ik heb nu veel vrienden en zelfs weer een vriendinnetje.

Wat ik heb gemerkt is dat mensen je niet kunnen dwingen vrienden te maken, je moet alles zelf onderhouden, en ook voor gewone vriendschappen geldt wat freud ooit zei over liefde. "je moet eerst van jezelf houden voor je van een ander kan houden"

mede door medicijnen en therapie, ben ik rustiger in me hoofd en respecteer ik mezelf meer. En nu kan ik andere ook beter respecteren en zij mij ook. Ik ben minder opvliegend en impulsief waardoor ik voor veel mensen rondom me niet meer als een chaoot en onbetrouwbare factor overkom. Ik voel me zelf nu vrijer ik heb veel minder vaak het gevoel dat ik onder me capaciteiten presteer en dat ik niet kan doen wat ik wil.

Ik raad dan ook iedereen als je een probleem hebt, praat eens met je huisarts of een spycholoog, de meeste zullen geen stoornis hebben, maar toch kunnen deze mensen je vaak veel vertellen over jezelf en mochten ze je wel ergens mee kunnen helpen is dat heel mooi. Ik wens iedereen danook veel sterkte en succes en schroom je niet om eens een deskundige aan te spreken, ook al is de drempel hoog om over je persoonlijkheid te praten

Groeten Koert

Reactie voor op de website?

22.41. Puber vonder vriendinnen

Mijn vriend heeft een dochter van 16. Een leuke gezellige toffe meid, alleen ze heeft helaas geen vriendinnen, maar wel een leuk vriendje. Voor mij is het probleem dat op de dagen dat het vriendje (alleen zondag en maandag) niet kan afspreken ze met ons leuke dingen wil gaan doen. dat wij haar vrije tijd invullen. Ik kan dat dus niet meer

Ik vind het super sneu maar raak steeds meer geirriteerd en denk bedenk zelf eens iets. Het liefst is ze ook heel de tijd in de woonkamer bij ons en kwebbelt graag over wat haar bezighoudt. Nu begrijp ik dat dit bij de pubertijd hoort, maar hoe ga ik hier mee om?

Haar toch leren zelfstandiger te worden, zonder haar te kwetsen.

MV

Reactie voor op de website?

22.42. Puber vonder vriendinnen

Mijn vriend heeft een dochter van 16. Een leuke gezellige toffe meid, alleen ze heeft helaas geen vriendinnen, maar wel een leuk vriendje. Voor mij is het probleem dat op de dagen dat het vriendje (alleen zondag en maandag) niet kan afspreken ze met ons leuke dingen wil gaan doen. dat wij haar vrije tijd invullen. Ik kan dat dus niet meer

Ik vind het super sneu maar raak steeds meer geirriteerd en denk bedenk zelf eens iets. Het liefst is ze ook heel de tijd in de woonkamer bij ons en kwebbelt graag over wat haar bezighoudt. Nu begrijp ik dat dit bij de pubertijd hoort, maar hoe ga ik hier mee om?

Haar toch leren zelfstandiger te worden, zonder haar te kwetsen.

MV

Reactie voor op de website?

22.43. Alleen

Ook ik heb een zoon van 14 zonder vrienden hij is altijd alleen, hij zegt dat ie wel in de pauze bij een groepje staat maar na school is hij vrij snel thuis en gaat dan achter de computer of de tv en dat is het en dit doet hij ook in het weekeind en de vakantie's.

Ook op de lagere school hoorde hij er niet bij werd nooit voor partijtjes gevraagd en is ook gepest, ik als moeder ben daar regelmatig voor op school geweest maar helaas werd niet veel aan gedaan heb met hem een kanjer training gevolgd maar heeft niet het resultaat opgeleverd waar ik het voor deed heb gesprekken gehad met een jeugd werker waar we ook niks aan hadden heb dus al veel geprobeert omdat het zeer doet als moeder om je kind a ltijd alleen te zien.

Hij wil ook niks heb al veel ideen aangedragen ben daar mee gestopt hij wil niks vind niks leuk.

Wat ik ook moeilijk hiervan vind is dat ik een groot aantal vrienden heb en heel graag sport maar vaak thuis blijf want anders is hij zo vaak alleen en dat geeft mij dan een heel groot schuld gevoel.

Ik zou het heel graag anders zien je jeugd is zo snel voorbij.

Reactie voor op de website?

22.44. goed idee

Het starten van een mailcontactgroep vind ik een superidee. Bestaat die nu al? Groeten tot gauw. ET

Reactie voor op de website?

22.45. Schiet op voor dat het te laat is

U kunt uw dochter op scouting zetten, ze kan daar veel meer zelfvertrouwen krijgen en krijgt er misschien ook vrienden en of vriendinnen. Want als u niet snel iets doet, dan wordt het op latere leeftijd veel erger en dan kunt u niets meer doen. Maar op scouting krijgt ze de kans om dingen zelf te doen, en soms moet ze ook zelf stappen ondernemen. In het begin is het daar best vervelend en krijgt ze het gevoel om daar niet meer te komen. Maar dat heeft geen zin, want als ze vaker daar heen gaat, dan heeft ze het daar vanzelf weer leuk en gaat ze er graag heen. En ik kan het weten, want ik zit zelf ook op scouting. Ik ben ook 13 maar ik zit op scouting vanaf mijn 11e. Dus doen het snel voordat het te laat is!

Reactie voor op de website?

22.46. Ze doet niet veel meiden dingen

Ik heb tips voor uw 11 jarige dochter. Ze kan geen vriendinnen of vrienden hebben omdat ze geen gekke chat dingetjes doet. Dat kan best zijn, maar zo is de jeugd van tegenwoordig. Misschien moet uw dochter gewoon naar die kinderen toe gaan en vragen waarom ze die gekke chat dingen moet doen. Ze kan ook aan kinderen van haar school vragen hoe ze die gekke chat dingen moet doen. Misschien krijgt ze dan ook vrienden en vriendinnen.

Ze weet ook niet wat bij haar leeftijd hoort. Misschien kan ze dat aan kinderen van haar school vragen, ik heb daar ook misschien tips voor. Waar meisjes van haar leeftijd van houden zijn diddle, daar hebben ze poppen van en stikkers en nog veel meer. Als u niet weet wat dat is kunt u op google.nl kijken. Meiden van haar leeftijd doen daar van alles mee, ze verkopen het aan mensen en nemen het mee naar school. Misschien krijgt ze dan ook vriendinnen.

Ik ben zelf geen meisje, maar ik zie veel meisjes met diddle spullen. Misschien is het probleem dat ze te netjes praat terwijl meisjes van haar leeftijd stoer praten. Het probleem is misschien ook haar kledingstijl of misschien praat ze te veel. Ik wil niet beoordelen over hoe u haar opvoedt, maar misschien heeft u haar niet naar haar leeftid opgevoed, dat kan ook kunnen.

Ik wens uw dochter en u nog veel sterkte en hopelijk krijgt uw dochter nog vrienden en/of vriendinnen.

daaaaaggg

Reactie voor op de website?

22.47. Wat verfrissend

Wat fijn om te horen over een meisje van 16 dat het niet nodig vindt om met de kudde mee te lopen. Ze komt mij voor als iemand die intelligent en kritisch is. U zegt dat ze graag met u praat en wat is daar mis mee? Het is toch prachtig als een tiener zich op haar gemak voelt met iemand die ouder is en een gesprek op niveau weet te voeren? Het lijkt me veel interessanter dan dat onzinnige chatten. En u moet blij zijn dat uw vriend een dochter heeft die het goed met u kan vinden, want dat kan in veel gevallen heel anders uitpakken.

Bij scouting gaan, diddle spullen kopen (wat dat ook mogen zijn), praten en kleden zoals anderen dat doen? Misschien, als dat echt iets is dat ze wil doen, maar niet als een middel om bij anderen in de gunst te raken.

Ik heb het vermoeden dat haar tijd nog wel zal komen wanneer ze ouder is. Heeft ze bepaalde vakken op school waarin ze uitblinkt? Talen misschien? Geef haar de gelegenheid om naar het buitenland te gaan en (buiten het schoolverband om) om een bepaalde taal goed te leren spreken. Schrijft ze goed? Dan zijn er eindeloze mogelijkheden. Sport? Dat is ook best te vinden. Ik hoop dat ze de kans zal krijgen om zich op hoger niveau te ontplooien. Het kan zijn dat ze pas dan vriendinnen zal vinden met wie het intellectueel klikt.

Geef haar de kans om het een en ander te proberen, maar leg het er niet dik bovenop dat het er vooral om gaat vriendinnen te vinden. Ze is volgens mij iemand die zelfvertrouwen heeft en geen genoegen neemt met tweede keus op het vriendinnengebied!

Annemieke

Reactie voor op de website?

22.48. Mailgroep voor pubers zonder vrienden, is die er al?

Graag zou ik willen weten of er al een mailgroep bestaat voor pubers zonder vrienden. Dit lijkt me een heel goed idee. Ik las dat dit misschien via Yahoo geregeld zou gaan worden. Kan iemand mij vertellen of dit zo is en hoe de dochter van mij vriendin zich hier voor kan aanmelden. Alvast bedankt.

Ellen

Reactie voor op de website?

22.49. Niet pushen..

Mijn oudste twee is een 2ling van bijna 15,de een is constant de hort op en de ander is veel meer op zichzelf. De een neemt van alles mee naar huis en gaat overal naartoe terwijl de ander al moe wordt bij de gedachte. Ze zitten beiden op voetbal en dit doen ze allebei erg graag. En als ik zie hoe ze met de anderen omgaan, ook mijn zoon die liever thuis zit, dan weet ik dat zijn sociale vaardigheden goed ontwikkeld zijn en hij gewoon niet de behoefte heeft om buiten school en sport ook nog veel contacten te onderhouden.

Ach, ieder het zijne, en wie weet is het over 2 jaar anders... we zullen zien. Maar zorgen maken doe ik niet omdat hij verder goed in de groep op school en voetbal ligt... en goed in zijn vel zit....

moedervan4

Reactie voor op de website?

22.50. Puber zonder vriendinnen

Reactie op hmm reactie puber zonder vriendinnen

Wat goed om te lezen dat er ook veel jongeren reageren. Ik denk voor de ouders die zich zorgen maken dat hun puber geen vrienden heeft, vooral goed is om de stukjes tekst van de jongeren te lezen. Zij zijn de ervaringsdeskundigen. Zij weten het beste hoe het voelt!!

Ik denk ook dat het belangrijk is om niet te pushen. Ga het gesprek met uw kind en vraag of zij wat nodig hebben van u als ouder. Vriendschappen dwing je niet af, juist het tegenovergestelde.

Vriendelijke groet. Sabine Koenders (PuberTalent)

Reactie voor op de website?

22.51. Herkenbaar

Reactie op Alleen

Ik wil graag reageren op alle reacties die ik heb gelezen, vind jullie allemaal kanjers en bijzonder dapper dat jullie dit schrijven!! Ik heb zelf een puberzoon van 14 die erg alleen is (vandaar dat ik er iets over wilde lezen) en een meisje van 11 die sociaal juist heel handig is, en dus ook vriendinnetjes heeft. Ik wil het allemaal zo graag goed doen, en ben blij met de tips (vooral niet pushen) van kinderen die zelf in zijn schoenen hebben gestaan!!

Sandra

Reactie voor op de website?

22.52. Mailgroep

Reactie op 2 pubers zonder vrienden

Wat ik hier lees is ook voor mij als ouder heel herkenbaar! Ik zou graag willen weten of er al een mailgroep is voor pubers (zonder vrienden). Groet, Anja

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Puber zonder vriendinnen

 1. Vriendinnen
 2. Antwoord puber zonder vriendinnen
 3. Zelf doen moet
 4. Helpen werkt niet echt
 5. 13 jaar en veel ruzie
 6. Tja
 7. Te zwaar profiel
 8. Profiel misschien niet het probleem
 9. Tip!
 10. hmm reactie puber zonder vriendinnen
 11. In de buurt of op school?
 12. 13 jr en ruzie
 13. Ziek??
 14. 2 pubers zonder vrienden
 15. Voor moeder met puberzonen
 16. Weinig vrienden
 17. Fout!
 18. Jaja komt wel goed??
 19. Vertrouwen!
 20. Liever met jongens
 21. Haar eigen gang
 22. Ben ik het nu echt de schuld dat ik geen vrienden heb?
 23. Puber zonder vriendin
 24. Scouting voor vrienden
 25. Alleen
 26. Er gewoon op afstappen
 27. Ik had het ook....
 28. Ook ik
 29. Chatten
 30. Het gaat inderdaad vanzelf over
 31. Omgaan met jongens
 32. Emailgroep oprichten voor deze jongeren
 33. Gepest
 34. Onzekere dochter
 35. Vriendschap
 36. Karakteruitpluizing (oefening voor meer zelfvertrouwen)
 37. Pddnos en chatten
 38. Reactie voor Bianca
 39. Zelfvertrouwen is belangrijk
 40. Vriendschappen onderhouden
 41. Puber vonder vriendinnen
 42. Puber vonder vriendinnen
 43. Alleen
 44. goed idee
 45. Schiet op voor dat het te laat is
 46. Ze doet niet veel meiden dingen
 47. Wat verfrissend
 48. Mailgroep voor pubers zonder vrienden, is die er al?
 49. Niet pushen..
 50. Puber zonder vriendinnen
 51. Herkenbaar
 52. Mailgroep

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.