Groot Gezin
Pubers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

39. Grenzeloos passief

Wat kun je doen aan die soms grenzeloze passiviteit die pubers ten toon kunnen spreiden? Uren op een stoel hangen en kijken naar een pop zender; hangen bij de radio of cd speler; hangen op de bank en roepen: ik verveel me.

Ik wordt soms kwaad, en zet alles uit en roep: DOE IETS. Kijk naar een t.v. programma dat ergens over gaat! Ga fietsen, wandelen, lezen, schrijven in je dagboek ....noem maar op.

Natuurlijk doet onze puber ook aan sport, heel enthousiast zelfs. Maar er zijn momenten dan doen ze NIETS. En zeggen na een uur NIETS doen, dat ze zo moe zijn. Ik moet me dan wel heel erg inhouden. (Overigens: praten helpt hier ook niet. Ze luisteren met een half oor en gapen af en toe en zeggen: ja mam en nee mam.)

Is de oorzaak van fysieke aard. Zijn het de hormonen? Is het een karaktertrek die nu pas de kop op steekt? Is het het resultaat van een falende opvoeding?

Reactie voor op de website?

39.1. Een baantje?

Het is een bekend verschjnsel: grenzeloos passief. Je kunt je boos maken, verdietig voelen, maar wat helpt dat.

Enerzijds is het te begrijpen. Er verandert zoveel in hun leven, de stap naar volwassenheid, de groei, de lichamelijke veranderingen. Dan heb je natuurlijk wel eens tijd nodig om bij de dingen stil te staan.

Maar waarom dan dat (rond)hangen? Hebben ze dan geen doel om na te streven, waar ze alles voor over hebben?

Maar ze zitten toch op school, werken daar aan hun toekomst. Toch zit hier misschien wel een probleem. In de column wordt de rol van de school al goed belicht. Maar dat is nog niet alles. Op een school word je indirect beloond. Je krijgt (hopelijk) goede cijfers, maar dat zijn toch wel erg abstracte beloningen. Daar staat natuurlijk een meer concrete beloning tegenover in de vorm van waardering van de ouders. Maar zo'n puber wil zelfstandig worden, en zich daar nu juist van losmaken.

Een mogelijkheid om de vergroting van de zelfstandigheid te koppelen aan een veel directere beloning, is een baantje voor de puber. Een extra voordeel is dat ze bepaalde dingen veel gemakkelijker van een vreemde accepteren.

Reactie voor op de website?

39.2. Accepteren

Heel begrijpelijk dat men zich ergert aan die passieve houding, maar ik kan toch ook begrip voor de passieve puber opbrengen.

Er gebeuren zoveel dingen om je heen, en met jezelf. En alles moet een plaatsje krijgen, en daar word je vreselijk moe van.

In deze fase gebeurt er veel, waarvan ouders geen deelgenoot hoeven te zijn. Een kunst voor ouders, wel begeleiden, maar niet bemoeien.

De beste manier om dit te begeleiden is in de eerste plaats het te accepteren, want juist een afwijzende houding roept bij de puber nog meer verzet op. En van dat verzet wordt je moe.

Vanuit die acceptatie is het makkelijker om samen naar iets te zoeken wat wel met enthousiasme gedaan wordt. Soms kan een buitenstaander (een tante/oom, een buurvrouw of man) daar een hele goede rol in spelen. Tegenover een buitenstaander, die de puber als volwassene benadert, is vaak minder verzet.

Reactie voor op de website?

39.3. Ook voor pubers de 24-uurs economie

Het idee dat een puber een bijbaantje heeft, is steeds breder geaccepteerd, zoals blijkt uit het artikel Oppassen en afwassen.

Combineer je dat met de discussie over Prikkels, waarin naar voren komt dat de middelbare school op zich al prikkel genoeg is, dan vraag ik me af waar we eigenlijk mee bezig zijn.

Reactie voor op de website?

39.4. Werkende puber

Een van mijn zoons is net 15. Daarbij heeft hij een notoir geldgebrek en wel een hobby die geld kost: Skateboarden. Nieuwe wieltjes, nieuwe lagers en nog veel meer waarvan de benamingen mij het ene oor in en het andere uitgaan.

Zijn eerste neiging in de grote schoolvakantie was die van hangen, lang uitslapen en weer hangen. Tot hij een baantje vond bij een familielid. Het opruimen van een gebouw en een terrein. Een flinke fysieke klus. Daarnaast kwam er een baantje op een b.d. boerderij op zijn pad. Oogsten. Ook weer een flinke fysieke klus. Ik zag hem opbloeien. Ik zag hem rechterop gaan lopen. Ik zag hem in zijn vrije tijd meer en meer initiatief nemen. Hij maakte afspraken met jongens die hij kende, iets waar hij anders nooit toe komt. Hij fietste 's avonds 10 kilometer naar een recreatiewatergebied hier in de buurt om na het werk nog te gaan zwemmen. En van zijn zelfverdiende geld kocht hij de felbegeerde nieuwe wielen. Ook kon hij heel erg genieten van het bedrag wat hij nog in zijn portemonnee had. Had, want het is natuurlijk allemaal op. Ik heb mijn kind ervan zien opknappen, van het harde werken in de vakantie, maar ook van de gezelligheid van werken in een ploeg, een boerin die graag met hem werkt omdat hun tempo gelijk lag

Reactie voor op de website?

39.5. Steeds meer bijbanen

Recentelijk is een onderzoek onder jongeren gehouden, waaruit blijkt:
 1. de inkomsten van jongeren zijn de afgelopen 2 jaar gestegen met 50%.
 2. het zakgeld van jongeren van 12-14 steeg van f. 357 tot f. 633 per jaar. Per week steeg het dus van f. 6,89 to f. 12,17.
 3. scholieren tussen de 12 en 14 jaar verdienen gemiddeld f. 1.010 per jaar, 78 procent meer dan in 1997.
 4. van de 15-19 jarigen heeft 61% werk.
Van studenten heeft 80% en bijbaan (zie PvdA, GroenLinks en LSVb voor nieuwe studiefinanciering van 05-11-2003).

Zie ook de rubriek Media. En kijk ook eens bij de Jongeren Infotheek in de rubriek Online Infotheek, en daar onder het kopje Geld. De NRC geeft aan wat jongeren kunnen verdienen.

Berouw komt na de zonde, lees maar eens wat Ad Borstlap, directeur van de Bve (Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie) Raad hierover zegt in Verleiden of opleiden

Reactie voor op de website?

39.6. Bijbaan voor skaten

Even reageren op de moeder waar de zoon van skateboardt:

Hallo,

Ik ben Sabine, ik ben 15 jaar en heb hetzelfde probleem als uw zoon. Ik skaterboard ook en heb ook steeds nieuwe wielen en nieuwe lagers nodig. Mijn ouders willen mij in deze sport dus helemaal niet steunen, want ze vinden dat skate niks is voor een meisje. Ik heb dus sinds kort ook een baantje en nou koop ik ook al mijn eigen spullen. Dus een baantje is wel gemakkelijk.

Maar nou heb ik pas weer een nieuw skateboard en nieuwe lagers gekocht, en nou heb ik mijn been gebroken met skate. Dus nou heb ik niks aan mijn skateboard en niks aan mijn baantje. Maar ik wil toch ff zeggen dat uw zoon er goed aan heeft gedaan.

Reactie voor op de website?

39.7. Probleemkind, kind met problemen 19.5

Ik ben het helemaal met jou eens. Ik ben geen Islamitische maar vind ook dat deze Nederlandse Calvinistische maatschappij, diegene die de genen heeft doorgegeven ten alletijde ernstig een schuldgevoel bezorgt.

De normen en waarden, het maatschappelijke referentiekader waarlangs wij onze nazaten grootbrengen is kompleet zoek. Je weet niet meer of je goed of slecht doet. Niet meer of je buitenshuis andere erop moet aanspreken, hoe ze met jou kinderen zouden moeten omgaan. De goede opvoeding is zo rekbaar en zo ondoorzichtig. Als hoeder/ster van de jongling kun je, geen goede definitie meer maken van

  "In het belang van het kind."
Onze maatschappij kent geen eenduidige normen en waarden. Ze zijn niet meer goed te definieren voor deze tijd. Het gevolg is wat wij nu kennen.
  "Alles en iedereen heeft in zijn jeugd, in meer of mindere mate, schade opgelopen in zijn emotionele ontwikkeling."

  "Daarom ben je nu zoals je bent. Heb je in meer of mindere mate problemen met je zelf. Je moet boos kunnen zijn op je ouders!"

Ik ben van mening dat dit bovenstaande ons voor 99% wordt aangepraat door hulpverleners. Ze zouden eens zonder werk komen! Motief: Zuster Theresa syndroom!

In de 60ige jaren is het begonnen en nu zitten wij op de blaren. Niemand weet meer wat opvoeden is "In het belang van het Kind."

Met mijn verleden en dezelfde visie als jij, krijg ik over enkele maanden een Ondertoezichtstelling, ze noemen het een rigoreuze, rigide, dominante opvoeding. Wees blij dat je kinderen zo zijn en niet de deur voor de kinderbescherming openen. Je kinderen weten of ze schade ervan ondervinden. Meestal is dat niet.

Ik ben ook strak en duidelijk en eenduidig opgevoed. Ik wist tenminste tegen wie en wat ik kon afzetten. Ik vond het eerder verschikkelijk, wanneer ik merkte dat mijn moeder het niet zag zitten. Ik denk ook veel liever aan een sterke moeder, dan een patient die het niet zeker weet. Laat staan de verantwoording draagt van de gevolgen van de opvoedingsmethodiek.

Voor de volgende generatie. Kinderen bepalen zelf wat ze goed uit jou opvoeding vinden. En zullen de goede dingen aanvullen, met andere opvoedingdmethodes die ze gezien hebben in hun omgeving. Volgens mij doe jij dat nu ook, in jouw methodiek.

Er is gelukkig een begin in de politiek gemaakt, om over de Nederlandse Normen en Waarden te willen nadenken. Maar dit is niet snel opgelost, te meer omdat er vele mensen, wensen en meningen zijn. Dus blijven we doorsukkelen en menig ene ouderpaar, die zich na het vervullen van de kinderwens een schuldgevoel krijgt opgelegd.

Reactie voor op de website?

39.8. Baantje kan geen kwaad

Wanneer je leert dat je moeite moet doen om iets te bereiken, zal je ook meer bereiken dan wanneer je passief in een stoel blijft zitten en denkt dat het allemaal wel aan komt waaien. Zakgeld om uit te gaan? Ik denk er niet over! Mijn dochter is 17 en nog op school. Ze krijgt 10 euro zakgeld per maand waarmee ze 3 pakjes sigaretten kan kopen en dan is het voor de rest van de maand op. Maar wel boos omdat ze niet uitkan, tja moet je maar voor gaan werken.

Inmiddels doet ze dat ook en ik hoop hiermee te bereiken dat ze weet dat het geld van ons ook niet vanzelf op de bank komt, maar wij daar ook voor moeten werken. Dat ze al zoveel te verwerken hebben is flauwekul. Als je als 13-jarige bij een ander moest gaan werken werd ook niet gedacht of dit misschien schadelijk was. Was het ook niet, anders waren er hele generaties beschadigd. Teveel verwennen en de hand boven het hoofd houden is wel schadelijk. Ze leren er niets van, sterker nog: ze denken dat ze alleen maar overal recht op hebben. Dus als je iets tegen ze zegt wat ze niet bevalt, kun je een grote mond krijgen. Ik denk dat hier niemand bij gebaat is.

Reactie voor op de website?

39.9. Baantje kan geen kwaad

Gelukkig er bestaan ook nog mensen die denken zoals ik. Ik heb 3 schoolgaande pubers van 15, 16 en 18 jaar. Ze hebben alle 3 een baantje en verdienen zelf bij. De oudste is vorig jaar zelfs naar Spanje geweest, 1 week. Hij had hier een jaar voor gewerkt en gespaard, een eigen welverdiende vakantie dus. De 2e, een meisje, werkt 2 zondagen per maand, en verdient ook een flinke cent bij. En de jongste werkt ook 4 halve zondagen per maand.

Ik vind maar zo: jong geleerd is oud gedaan. En ze kunnen ondertussen geen kattekwaad uithalen. Wij moeten ook voor alles werken hoor. Ze krijgen alle 3 25 euro per maand, en de rest moeten ze zelf verdienen hoor. Ik ga niet voor hun uitgaansgeld werken, sorry.

Reactie voor op de website?

39.10. Baantje: stap naar onafhankelijkheid

Mijn zoon van 15 hangt altijd maar wat rond thuis, verveelt zich, of zit eindeloos te computeren. Begin dit jaar herenigd met een oud schoolvriendje van de basisschool en heb ik hem over kunnen halen om net als zijn vriend op badminton te gaan. Met succes. Hij doet het met veel overgave, naast het hangen, vervelen en computeren, want het is slechts 1 avond per week.

Nu hij 15 is heb ik hem ook geadviseerd om een baantje te vragen bij een plaatselijke supermarkt. Hij koos zelf voor een bepaalde supermarkt en het lukte hem om daar ook inderdaad elke zaterdag en eventuele vakantiedagen te werken. Ook met succes, want wie had ooit kunnen denken dat hij geheel zelfstandig ervoor zorgt dat hij ook inderdaad op tijd op zijn werk is, zijn lunchpakket bij heeft, zijn collegae en zijn baas blij met hem zijn, en niet het onbelangrijkste, hij dolgelukkig is met zijn "inkomen", waarmee hij (weer) een stapje naar zelfstandigheid heeft gemaakt.

Ook kunnen wij zien dat zijn zelfvertrouwen terug aan het komen is. Zijn doen en laten is al wat aan het veranderen. Ditmaal in positieve zin. Maar we zijn er natuurlijk nog lang niet.

In ieder geval is hij al op weg naar volwassenheid............

Reactie voor op de website?

39.11. Ik ben zelf puber en...

Hallo,

Ik ben zelf een puber van 15 jaar en ik kan dan ook soms "grenzeloos passief" zijn. Mijn moeder ergert zich daar dan aan, ze zegt: "dan DOE DAN TOCH IETS", maar dan denk ik in mezelf: ik ben toch iets aan het doen? Zij zegt dan "ja, je verveelt je de hele dag, waarom doe je niks?" Dan denk ik van "ja, maar jij denkt dat ik me verveel maar dat is niet zo."

En dan nog zoiets, als je je dan verveelt komt dit meestal door het feit (hier in belgie toch) dat er hier zo vreselijk weinig plaatsen zijn waar een jongere van tussen 13 en 16 jaar kan zitten met zijn vrienden, bv. het gaat altijd om plaatsen voor jongeren vanaf 18 jaar of kinderen tot 12 jaar, maar nooit iets voor onze leeftijd.

Dan kunnen we niks anders doen dan zomaar wat rondhangen, maar dan krijgen we wel op ons dak van de politie en zijn onze ouders dan ook nog eens kwaad. Dat is ook helemaal niet leuk , maar wat moet je anders? En aan een job moet je als 15-jarige helemaal niet denken (in belgie), ze aanvaarden je gewoon niet omdat je te jong bent. Maar volgens de wet kun je als 15-jarige wel gaan werken, maar als je niet mag en je kan nergens heen met je vrienden zonder commentaar van de volwassenen ja wat moet je dan gaan doen?

Ik hoop dat je ons nu ook wat beter begrijpt als je nog eens je zoon/dochter hoort zeggen dat hij of zij zich verveelt of dat je je zoon/dochter nog eens aan dat verdomde scherm gekluistert ziet zitten. De beste manier is het gewoon negeren en laten doen en wordt het te erg dat hij/zij helemaal niks meer doet, ja dan kun je wel eens je stem verheffen. Maar hou er rekening mee dat je zoon/dochter soms gewoon het leuk vinden om eens niets te doen.

Ik hoop dat je hier ons pubers wat meer begrijpt.

groetjes

Reactie voor op de website?

39.12. Grenzeloos passief

Hallo,

ik wil even reageren op het stukje over passiviteit. Of beter gezegd, een vraag stellen. Ik heb een zoon van inmiddels al weer 16 jaar. Een schat van een kind eigenlijk. Maar ik word niet goed van zijn passiviteit! Het probleem bij hem is dat hij al zijn hele leven zo passief is, dat ik er langzaam wanhopig van word. Al op jonge leeftijd werd het duidelijk dat hij nou nooit eens iets voor zichzelf deed. Ongeacht het feit dat hij wist dat hij daar beter van zou worden. Een stom voorbeeld: als hij naar school moet zet hij zijn wekker niet, terwijl hij weet dat ik hem niet (meer) roep. Waardoor hij weer te laat op school komt. Daar krijgt hij problemen mee, en moet vervolgens nablijven. Nou zou je toch zeggen dat je na een aantal keer na hebt moeten blijven je je bedenkt dat hij de volgende keer wel uitkijkt? Nee hoor. Meneer gaat gewoon op dezelfde voet verder, met als gevolg dat ik me mag verantwoorden bij de leerplichtambtenaar! Terwijl ik me behoorlijk rot voel, doet het mijn zoon niets, en gaat gewoon op dezelfde voet verder.

Ook zal hij nooit eten maken voor zichzelf, al barst ie van de honger. Hij gaat gewoon zonder eten naar school en eet gewoon niet. Het is hem dan ook aan te zien. Hij zit ver onder zijn gewicht! Hij eet pas dan als hij bijna er bijneer valt.

Mijn dillema is deze: Ik weet dat als ik hem alles uit handen pak (wekken, eten voorschotelen), dat hij daardoor nooit zijn eigen verantwoordelijkheden leert kennen. Dus dat doe ik al een hele tijd niet meer. Maar waar ik me zeer ernstige zorgen om maak, is het feit dat hij gewoon nog steeds niet leert. (Na anderhalf jaar nog niet!) Hij eet liever niets dan dat hij zich eens zou bewegen! Of hij probeert bij zijn zusje te "schooien" in de hoop dat zij wat maakt voor hem. Ik maak me zorgen om zijn gedrag en de gevolgen daarvan, qua eten, maar ook op sociaal gebied. Hij schijnt niet te zien dat zijn gedrag ook gevolgen heeft voor hem in de buitenwereld.

Vaak vraag ik me af of ik dan toch niet gewoon maar die boterham moet smeren, en hem daarin maar nog als een "klein kind" moet behandelen? Ongeacht het feit dat ik dan het risico loop dat hij nog gemakzuchtiger wordt?

Dit zijn maar enkele voorbeelden, ik zou zo nog wel uren door kunnen gaan, van fiets, tot vrienden, tot vervolgopleiding.

Wij zijn al bij buro jeugdzorg geweest en bij een kinderpsycholoog en allen zien het probleem, maar we zijn nog niet echt opgeschoten.

misschien kan iemand me een eindje verder helpen?

Gemma

Reactie voor op de website?

39.13. Moe zijn en passieve pubers

Ik ben moeder van 4 kids (3 pubers) 21 17 15 en 13, dus fijne leeftijden. Moe zijn, tja al eens gedacht aan een bloedtest voor de ziekte van pfeiffer? Kijk, als ze passief lijken, zijn ze misschien depri en dat kan komen door pfeiffer.

Je kids goed steunen en met ze praten is belangijk. Mijn oudste zoon moet geopereerd aan ingevallen borstbeen. Hij heeft een slechte conditie en heeft het naar op school.

Mijn dochter van 15 is depri, ze vindt zichzelf te dik. Hoe zwaar mag een meisje van 15 wegen? Niks over op internet! Kan jij me dat beantwoorden?

Sterkte en je bent niet de enigste ma met problemen, er zijn anderen om mee te praten; mij bv. Oke, hoop dat ik je beetje kon helpen?

Manon

Reactie voor op de website?

39.14. Passief?

Ik ben ook een meisje en ik skate al 3 jaar. Ik ben nu 14 maar die hobby skaten.. Dat kost tog wel een geld vind me moeder skateboard 160 euro.. kleding ervan enzz

Reactie voor op de website?

39.15. Passief

Passief?

Wij als volwassenen zien ze als passief. Zij zelf helemaal niet. Laat ze toch lekker. Waren we vroeger zelf ook niet zo en ergerden wij ons ook niet aan onze ouders als ze zeiden ga wat doen. Ik krijg ook vaak een kriebelig gevoel als ze zo hangen maar bedenk mij ook wel dat dat hangen en niets doen gewoon bij de leeftijd hoort.

Arme pubers die weer van alles moeten, het is ook niet eerlijk. Ben ook blij om geen puber meer te zijn. Het is ook erg ingewikkeld allemaal. Al die zeurende ouders die van alles van je willen en verwachten. Een baantje ja leuk om wat bij te verdienen maar je wordt er zoooo moe van heb je eigelijk helemaal geen zin in. Ik kan het mij wel voorstellen hoor duf vakkenvullen krantenwijkje(vroeg opstaan, gaap). En dan nog die school al zo vroeg, kunnen ze niet gewoon om 11 uur of zo beginnen dan zijn jullie pas echt wakker. Een avondschool zou nog beter zijn, kun je lekker uitslapen en ben je in de avondureren echt fit. Alleen zijn die duffe leerkrachten dat niet meer want dat zijn van die oude lullen, die moeten dan alweer naar bed.

Het lijkt voor jullie wel een andere planeet. Weg met zeurende ouders en alleen maar pubers olee. We snappen jullie best wel en we hebben alleen het beste met jullie voor als ouders. Alleen beseffen jullie het nu nog niet (is ook erg moeilijk al je puber bent). Als wij als ouder het maar beseffen hoe moeilijk het jullie hebben als puber dan komen we al een heel eind. En als pubers nu eens wat meer hier over met hun ouders zouden praten (is ook zoooo moeilijk). Dan zul je zien dat er meer wederzijds begrip zou zijn. Ik wens ouder en pubers dan ook veel praatgenot over dit grenzeloze pasieve gedoe toe.

Jessica

Reactie voor op de website?

39.16. Re: Grenzeloos passief

Het klinkt misschien vreemd maar vervelen moet mogen!!

Uw zoon gaat naar school doet aan sport dan is lekker vervelen toch oke!

Ik kan uw zoon echt niet passief noemen.

Het is toch heerlijk als je lekker onbezorgd bij je ouders kan hangen op de bank, lekker niks doen ......... naast je school en sport !

Als je volwassen bent kijk je juist zo heerlijk terug op deze "passieve" tijd!

Monique

Reactie voor op de website?

39.17. Jarenlang passief

Hallo,

lastig een puber die niets zelf oppakt, en er niet van leert. Pakketje brood in de klas brengen? Vriend langs huis laten komen om hem op te halen? Kortom misschien de zaken genant laten worden tenoverstaan van zijn maatjes, school. Proberen uit de tent te lokken.

Succes! Mieke

Reactie voor op de website?

39.18. Laat ze maar...

Mijn jongens zijn (beide bijna 16 jaar) ook niet bepaald overactief op deze leeftijd. Maar in een relatief korte tijd zijn ze ons wel letterlijk boven het hoofd gegroeid. Zijn druk bezig met schoolvrienden hobbies (vaak computeren, ja). Tussen de regels door zijn ze zich aan het 'opgroeien' (wie ben ik, wat wordt ik, waar sta ik in deze wereld). Niet alles spreken ze meteen hardop uit, maar ze zijn volgens mij wel echt bezig als ze weer eens te lang op bed liggen of op de bank hangen. Opgroeien tot mens is niet niks hoor, ouders!

Reactie voor op de website?

39.19. Houd moed

Natuurlijk is het belangrijk om pubers te stimuleren om te sporten, bijbaantjes te zoeken en te socialiseren. Maar toch wil ik hier ook een lans breken voor de bewuste jongens en meisjes.

Onderschat niet de energie die het kost om het kinderlichaam om te bouwen naar een volwassen lichaam. Ouders schrikken soms van het feit dat de net aangeschafte spijkerbroek, nu alweer te klein is. Ze beseffen soms te weinig dat de jongere letterlijk betaalt voor deze groei met moeheid en lusteloosheid. "waar kan jij nou moe van zijn?, je ligt alleen maar op je reet", is toch een vaakgebruikte opmerking die doet vermoeden dat ouders geen verband herkennen tussen de groeispurt en passief/moe zijn.

Je ziet in de praktijk deze passiviteit of lusteloosheid na een paar jaar ook weer vanzelf verdwijnen. Gun de jongere ook zijn momenten om bij te tanken en uit te rusten.

Veel geduld en sterkte gewenst en hou vol!!

jeugdhulpverlener

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Grenzeloos passief

 1. Een baantje?
 2. Accepteren
 3. Ook voor pubers de 24-uurs economie
 4. Werkende puber
 5. Steeds meer bijbanen
 6. Bijbaan voor skaten
 7. Probleemkind, kind met problemen 19.5
 8. Baantje kan geen kwaad
 9. Baantje kan geen kwaad
 10. Baantje: stap naar onafhankelijkheid
 11. Ik ben zelf puber en...
 12. Grenzeloos passief
 13. Moe zijn en passieve pubers
 14. Passief?
 15. Passief
 16. Re: Grenzeloos passief
 17. Jarenlang passief
 18. Laat ze maar...
 19. Houd moed

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.