Groot Gezin
Pubers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

29. Begeleiding keuze beroep of opleiding

Een puber moet een aantal belangrijke beslissingen nemen ten aanzien van de keuze voor een beroep en/of opleiding: Wat ga je doen na het eindexamen?

Wanneer je ze daarbij goed begeleidt, bekruipt je soms het gevoel dat jij aan het zoeken en kiezen bent in plaats van de puber. Hoe kun je dit het beste aanpakken?

Reactie voor op de website?

29.1. Het eeuwige dilemma

Heel herkenbaar, inderdaad, de keuze is zo belangrijk. En als je kind het heel nonchalant aanpakt, dan gaan je handen jeuken om ze de goede kant op te sturen.

En dan gaan ze werken of een nieuwe opleiding doen, dan is je onrust nog niet weg. Pakken ze het wel goed aan, werken ze wel hard genoeg?

Toen ik puber was, ging het net zo. Ik vond dat niet fijn van mijn ouders, en heb me daar steeds tegen verzet. En nu ben ik net als hen.

Dus ze toch maar helemaal loslaten. Maar wat als het misgaat, en je had kunnen helpen?

Ik kom daar niet uit.

Reactie voor op de website?

29.2. Helpen kiezen, niet zelf kiezen

Mijn oudste is nog pas veertien, dus helemaal uit eigen ervaring spreek ik niet. Maar ik denk wel dat ik iets kan zeggen over keuze begeleiding.

De ouder zou niet moeten reageren als: 'deze of die opleiding lijkt me leuk. Is dat niets voor jou?', maar het kind helpen zichzelf te leren kennen. Toen mijn dochter ernstig aan zichzelf twijfelde, heb ik haar een psychologische test laten doen (inclusief intelligentie test) Daar kwam in ieder geval uit, dat ze behoorlijk intelligent is. Dat gaf haar een enorme kracht om door te zetten voor het atheneum. Want op school tellen andere factoren dan intelligentie mee. En zij ging zich gewoon 'te stom'voelen. En bij het kiezen voor 'later' zijn de volgende vragen van belang: wie ben ik zelf? wat kan ik? wat vind ik boeiend, interessant, leuk? Hoe zie ik mijn latere leven? Wat kan ik combineren met kinderen?

Deze gesprekken voeren we nu al. Ik denk dat we zo pratend toewerken aan een keuze die ze zelf maakt. Je kunt ook een beroepentest en een persoonlijkheids test laten doen, als het kind dat nodig heeft. Op school doen ze er ook wel veel aan, maar ik vind dat toch wel beperkt.

En ook na je studie kun je altijd doorgroeien, een andere richting kiezen en zo. Een opleiding is niet het einde, waar je definitief aan vast zit. Het geeft wel richting aan je leven.

Overigens voel ik mij niet oneindig verantwoordelijk voor alles wat er mis kan gaan met mijn kind. Als zij eigewijs een 'foute' keuze maakt (hetzij voor de verkeerde studie, hetzij voor een 'foute' partner, dan zal ik haar wel ondersteunen, maar me niet schuldig voelen voor haar beslissingen.

Reactie voor op de website?

29.3. Als je kind niet weet wat te kiezen

Kiezen is moeilijk als je puber bent. De wereld verandert snel en de mogelijkheden zijn eindeloos. Bovendien razen de hormonen door je lijf als je gedwongen wordt een keus te maken die toch een stempel drukt op de komende jaren van je leven.

Mijn zoon van 14 heeft een redelijk stel hersens. Gaat best graag naar school maar vindt het daar vaak net een beetje te leuk. Hij zit in een klas waar vaak orde-problemen spelen en waar ook hij regelmatig bij kleine problemen betrokken is. Regelmatig heb ik de mentor aan de telefoon omdat hij te veel praat tijdens de les of slecht luistert.

Een aantal keren is hij voor te veel praten tijdens de les de klas uit gestuurd en nu wordt hij een dag geschorst voor 8 keer uit de les gestuurd zijn (in 9 mnd tijd) wegens te veel praten. Gesprekken met de mentor leveren alleen op dat mijn zoon eigenlijk niet zo lastig is en dat de tijd die de mentor aan ouders kan besteden eigenlijk meer voor de serieuze gevallen is.

Het probleem is nu dat mijn zoon eigenlijk graag naar de mavo zou willen maar dat zijn rapport dat net niet toelaat omdat hij begin dit jaar weinig aan zijn huiswerk heeft gedaan. Hij heeft er spijt van en heeft de laatste maanden laten zien dat hij best kan leren. Toch wil de school niet meewerken aan het overdoen van het tweede leerjaar. Blijven zitten is uit. Een niveau zakken is in.

Ik heb nu gesprekken met hem over het vbo. Hij wil wel iets met techniek en we hebben hem dan ook voorlopig voor elektotechniek ingeschreven. Zelf blijft hij echter twijfelen. Ik weet niet of ik moet pleiten voor een jaar overdoen of hem moet gaan overhalen toch maar vbo te doen. Zijn grootste struikelblokken zijn frans en duits. Op het vbo is hij die vakken kwijt als hij techniek kiest.

Kiezen is moeilijk. Hij wil graag verder maar kan dat vanaf vbo op D niveau ook.

Heeft iemand ervaring met dit probleem? Ik hoor het graag.

Reactie voor op de website?

29.4. Techniek op d-niveau

Uw zoon wil graag naar de mavo maar als hij elektrotechniek doet op d-niveau is dit op mavo niveau. Mavo is nl d-niveau. Dus ik zie hier geen problemen in. Zijn er eigenlijk nog wel mavo's? Tegenwoordig heet dit toch allemaal vmbo? Hier zijn toch alle niveau's in vertegenwoordigd, van a tot d-niveau. Op deze manier hoeft hij geen jaar over te doen en kan hij dat jaar gebruiken om eventueel aan een extra studiekant af te studeren.

Veel succes met jullie keuze.

Reactie voor op de website?

29.5. Stageplaats

Zoek je een stageplaats? Kijk dan ook eens hier.

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Begeleiding keuze beroep of opleiding

  1. Het eeuwige dilemma
  2. Helpen kiezen, niet zelf kiezen
  3. Als je kind niet weet wat te kiezen
  4. Techniek op d-niveau
  5. Stageplaats
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.