Groot Gezin
Pubers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

8. Help!

Puberteit.. niet de makkelijkste periode van een kinderleven. Niet voor de kinderen en zeker niet voor ons als ouders.

Ik heb 3 dochters van 11, 14 en 16 jaar. De oudste twee zijn al aardig aan het puberen. De grootste problemen hebben wij nu met onze oudste. Een bijkomend probleem is dat wij een samengesteld gezin zijn.

Ik ben in 2000 gescheiden (ex had verhouding met collega) en in 2002 ben ik gaan samenwonen met mijn huidige man. Ik ben met haar nu op het punt aangekomen dat ik het niet meer trek. Het gaat al een jaar niet goed. De verhouding tussen mijn man en haar verloopt niet zoals ik dat zou wensen. Man en ik liggen op een lijn. Tot groot ongenoegen van mijn dochter. Wij zijn streng maar rechtvaardig, iets wat haar niet zint. Bij haar vader mag alles.

Probleem is nu dat zij al een paar maanden voor problemen zorgt in huis, totaal geen respect meer heeft voor mij als moeder. Zij accepteert niets meer van ons, krijgt haar gelijk bij haar vader. Wij hebben het beste met haar voor alleen ziet zij dat zelf niet. Ze heeft een negatief zelfbeeld, bang voor confrontaties. Ze kan mij tot het uiterste drijven met als gevolg dat ik niet meer weet hoe ik het op moet lossen.

Ik ben ten einde raad en sta nu op punt om haar de deur uit te zetten. Ik ben gelukkig met mijn huidige man en twee andere dochters en dat wil ik graag zo houden. De andere twee meiden hebben er ook onder te lijden. Dat verdienen zij niet. De oudste is nu een grote spelbreker in huis. Ik ben het zat!!

Wie herkent deze problemen en hoe hebben jullie die opgelost? Heeft iemand adviezen??

Reactie voor op de website?

8.1. Riem onder het hart

hallo,

Tja is wat met die meiden... ik zit nu in hetzelfde schuitje. Heb ook 3 dochters van 12 13 en 15 jaar oud. En ook de oudste zorgt voor problemen. Grote mond, gaat haar eigen gang. wil geen adviezen aannemen. Ook totaal geen respect voor mij. Ze terroriseert de boel en liegt er wat af. De andere 2 dochters vinden het ook erg naar,gaan er ook onder gebukt.

Zelf ben ik ook gescheiden en heb een co-ouderschap met ex. Dat houdt in dat we om de week de zorg voor de kinderen hebben.In het begin liep het allemaal op rolletjes. Tot mijn oudste steeds vaker met haar' stiefzusje' op ging trekken. Dus de dochter van mijn ex z'n vriendin. Zij is 18 en doet heel wereldwijs. En is echt geen lieverdje. Baal echt als een stekker zoals mijn dochter in haar voetsporen treedt. Ze kleedt en maakt zich op zoals zij en gedraagt zich onuitstaanbaar. Ze snauwt je alleen nog maar toe en is super ongeduldig en provoceert bij het leven.

Ik weet dus ook niet precies wat ik hiermee aan moet. Telkens als ik haar probeer te benaderen komt het er op neer dat ik boos op haar wordt en haar dingen verwijt. Dus dat schiet niet op. Ik wordt woest van haar uitdagende gedrag ze lacht vaak schamper alsof ik een stuk vuil voor d'r ben. En toch moet ik de confontatie aangaan en met haar praten waarschijnlijk en eens over iets positiefs beginnen en hat gesprek niet laten verzanden in een ordinaire ruzie of heftige discussie. Laten merken dat ik van 'r hou onvoorwaardelijk.Het patroon doorbreken en me niet van de wijs laten brengen door haar kattige gekijf en haar scheldkannonades.

Is wel onwijs moeilijk maar ik ga het proberen.Ik hou je op de hoogte.

Groetjes en sterkte! Ineke

Reactie voor op de website?

8.2. Riem onder t hart

hallo,

Tja is wat met die meiden... ik zit nu in hetzelfde schuitje. Heb ook 3 dochters van 12 13 en 15 jaar oud. En ook de oudste zorgt voor problemen. Grote mond, gaat haar eigen gang. wil geen adviezen aannemen. Ook totaal geen respect voor mij. Ze terroriseert de boel en liegt er wat af. De andere 2 dochters vinden het ook erg naar, gaan er ook onder gebukt.

Zelf ben ik ook gescheiden en heb een co-ouderschap met ex. Dat houdt in dat we om de week de zorg voor de kinderen hebben. In het begin liep het allemaal op rolletjes. Tot mijn oudste steeds vaker met haar' stiefzusje' op ging trekken. Dus de dochter van mijn ex z'n vriendin. Zij is 18 en doet heel wereldwijs. En is echt geen lieverdje. Baal echt als een stekker zoals mijn dochter in haar voetsporen treedt. Ze kleedt en maakt zich op zoals zij en gedraagt zich onuitstaanbaar. Ze snauwt je alleen nog maar toe en is super ongeduldig en provoceert bij het leven.

Ik weet dus ook niet precies wat ik hiermee aan moet. Telkens als ik haar probeer te benaderen komt het er op neer dat ik boos op haar wordt en haar dingen verwijt. Dus dat schiet niet op. Ik wordt woest van haar uitdagende gedrag ze lacht vaak schamper alsof ik een stuk vuil voor d'r ben. En toch moet ik de confontatie aangaan en met haar praten waarschijnlijk en eens over iets positiefs beginnen en hat gesprek niet laten verzanden in een ordinaire ruzie of heftige discussie. Laten merken dat ik van 'r hou onvoorwaardelijk. Het patroon doorbreken en me niet van de wijs laten brengen door haar kattige gekijf en haar scheldkannonades.

Is wel onwijs moeilijk maar ik ga het proberen. Ik hou je op de hoogte.

Groetjes en sterkte! Ineke

Reactie voor op de website?

8.3. Re: Help (en hart onder de riem)

O, wat vervelend dat je dochter het jullie zo moeilijk maakt. Ze kan je hele huis en je leven op zijn kop zetten tot groot verdriet van jullie (en frustratie) en ook tot ergenis van je andere kinderen.

Zo herkenbaar (maar dan met jongens in de leeftijd van 22 -12). Het punt is: je kunt je kind niet uit huis zetten, omdat je weet dat het niet goed voor het kind is. Je kunt het kind ook niet in huis houden, omdat het slecht voor jezelf en je huwelijk en je andere kinderen is. Een dilemma. Ik zit er middenin. Probeer hulp te krijgen van je ex-man en zijn nieuwe vrouw, zodat je consequent kan zijn. Dat is wel loeimoeilijk misschien. Vraag ook hulp van school, grootouders, (school)maatschappelijk werk, de huisarts. ga het gesprek met haar aan, maak duidelijke afspraken en ook: geef aan dat er gevolgen of straf zijn als ze zich niet aan afspraken houdt.

En het advies van mijn man: wachten tot ze 18 zijn, dan gaat het meestal wel weer.

Miep (stief) moeder van 7 kinderen van verschillende vaders en moeders

Reactie voor op de website?

8.4. Re: help

Ik ben alleenstaande moeder met puberdochters 12, 13, 15 en zoon bijna 17. Dochter van 15 had ook voor geen enkele regel respect en ging helemaal haar eigen weg. Ik kon haar niet bereiken, zowel met beloning niet als met straf niet. Als zij moest thuisblijven ging ze stiekem door de voordeur weg. Zij probeerde iedereen tegen elkaar uit te spelen.

Uiteindelijk heb ik buro jeugdzorg ingeschakeld. Zij hebben mij geholpen om met haar vader en de mentor van school op 1 lijn te zitten en voortdurend contct met elkaar te houden. Ik voel dat ik degene ben die dit het belangrijkste vindt en dus hierdoor degenen ben die de contacten initieert. Het werkt wel! Het gaat nu al een paar maanden goed met haar en zij komt weer spontaan vertellen over haar ervaringen. De afspraken die we samen maken komt ze meestal na. Ik heb zelf moeten leren om haar wat meer los te laten. Ik merk dat ik het belangrijker vindt om een band met haar te hebben dan dat zij precies om 12 uur thuis bv.

Mijn dochter weet nu dat als het ergens niet goed met haar gaat dat dit snel wordt opgepakt en hier iets mee gedaan wordt. Zij ervaart dat als zij haar afspraken na komt er meer mogelijkheden zijn voor haar. De mensen om haar heen reageren positiever op haar. Op school krijgt zij minder overal de schuld van omdat zij niet meer het storende element in de klas is.

Ikzelf had het gevoel dat ik op school serieuzer genomen werd doordat buro jeugdzorg ook aan tafel zat. Inmiddels hebben zij afgesloten maar gaan we met school wel op dezelfde manier verder. Ik heb nu ook meer contact met haar vader over het wel en wee van de kinderen.

Reactie voor op de website?

8.5. Niet doen

Mijn zus was ook moeilijk en werd eruit gezet. Daarna was ik moeilijk en werd eruit gezet. Vervolgens paste mijn zusje niet meer in plaatje wat mijn moeder op dat moment wilde en ging bij de ouders van een vriendin wonen. Kortom mijn moeder was 40 jaar en wij waren alledrie het huis uit.

Geen fijne tijd om op terug te kijken. Natuurlijk waren wij moeilijk, maar dat mag ook. Geef ruimte aan de kinderen en toon betrokkenheid. Het gaat inderdaad weer over...

Reactie voor op de website?

8.6. Zal ik, of zal ik niet

Ook ik en mijn vrouw zitten in een moeilijk parket. Mijn zoon is 13 en dat gaat prima met die jongen, mijn dochter daarentegen: 17 jaar en heeft een vriend van 24, hij werkt niet, heeft een uitkering en steelt de rest van het geld erbij met inbraken, overvallen en diefstallen. Het is echt een asociaal figuur.

Mijn dochter vindt het blijkbaar allemaal normaal en wil niet naar ons luisteren dat dit gewoon niet goed kan gaan. Ze heeft een hele grote mond gekregen, doet helemaal niets in huis, heeft haar opleiding (mbo niveau 4) waarvan ze in het eerste jaar zat in een paar weken verziekt en mag dit jaar overdoen met begeleiding, maar 1 fout en het is afgelopen. We hebben haar strakke tijden opgelegd en daar houdt ze zich wel aan, maar het is altijd met een hoop ruzie en gezeur, want ze wil hele nachten met hem weg. Dat is iets wat ik absoluut niet toelaat, straks is zij ook crimineel bezig.

Ze roept elke keer dat ze weg wil en ik ben op het punt dat ik haar ook liever zie gaan. Ik en mijn vrouw kunnen het gewoon niet aan zien dat ze met zulk tuig om gaat en het blijkbaar allemaal normaal vindt, want ze pakt nog geld van hem aan ook. Als ze al eens vriendelijk thuis komt, weet ik al dat er een vraag aan zit te komen, dan moeten we wat voor haar regelen of heeft ze iets anders nodig, verder is ze nog te beroerd om gedag te zeggen als ze thuis komt of weg gaat.

Zoals ik er nu tegen aan kijk schop ik haar het huis uit als ze 18 is, ik verafschuw echt dat ze haar normen en waarden zo heeft laten vallen. We hebben haar heel anders opgevoed en ik ben het spuug en spuugzat.

Zie ik het verkeerd? Moet ik geduld hebben en het maar toezien? Ik kan het echt niet meer....

Kees

Reactie voor op de website?

8.7. Zal ik of zal ik niet

Moeilijk als je dochter keuzes maakt met verstrekkende gevolgen. Wat ze ook doet, blijf in contact met haar. Probeer rustig te blijven, maar zeg wel duidelijk wat jullie grenzen zijn en waarom dat grenzen zijn. Als het ondanks alle pogingen niet gaat, zeg haar dan, dat ze met haar 18e op kamers mag, maar SCHOP haar er niet uit. Leg haar duidelijk uit, dat het zo niet gaat en dat ze voor zichzelf mag aan zorgen, met alle verantwoordelijkheden die erbij horen: de financiën,de aanvraag van de beurs en ook het rondkomen ermee, de was moet ze zelf doen.

Wij hebben dat ook op die manier opgelost en erbij gezegd, dat ze altijd mag komen (warm) eten of theedrinken. Ik heb haar in een noodvaart volwassen zien worden, ze heeft haar MBO opleiding afgemaakt, haar verkering uitgemaakt. Nu zijn we 4 jaar verder, ze woont samen met een schat van een jongen, heeft een mooie full-time baan en komt geregeld langs. De verhoudingen zijn goed gebleven, al was het erg moeilijk.

Reactie voor op de website?

8.8. Nog niet!!

Reactie op Zal ik, of zal ik niet

Ook ik als moeder heb een zoon van 16 die het ..... aan de hele wereld heeft. Eerst blowen, straf doet het niet maar (zegt hij) niet op tijd thuis straf (komt minder vaak te laat) niet werken, geen scooter (staat al 2 maanden binnen) en ga zo maar door. Tot hij uiteindelijk mij op mij gezicht sloeg, toen zei ik: en nu eruit.( politie gebeld)

Dan gaat het balletje rollen. Nu zit ik 3x per week met jeugdzorg in huis om het gezin op een rijtje te krijgen. Waarbij ik me afvraag of dat de oplossing is voor een puber die gewoon niets wil dan bankhangen en feesten. Of brengt de hedendaagse maatschapij dat met zich mee? Ik vind dat er nogal wat van kinderen verlangd wordt tegenwoordig, ook 4 jarigen, niet alleen pubers. Laat wat mij betreft de dienstplicht maar terugkomen. En dan hoor je weer: dat moet je zelf doen en niet wegstoppen bij allerlei instantie's. Ja, leuk gezegd, je moet met tweeen werken wil je wat hebben of op vakantie gaan. Dit zijn eindeloze discussies. Hij heeft nog 4 weken dan zien we verder. Als hij niet z'n best gaat doen, moet hij er toch uit en dan maar begeleid op kamers gaan wonen, ik wordt er knars gek van.

groetjes, succes allemaal

Reactie voor op de website?

8.9. Weggelopen puber

Ik heb gisteren een grote hectische situatie gehad. Mijn gezin bestaat uit 6 thuiswonende kinderen en 2 meerderjarig uit huis.

De oudste dochter heeft mij in het verleden heel veel pijn en verdriet bezorgd, een heeel lang verhaal. Zij weet precies hoe ze de politie en centra moet bespelen en lag er al jaren op de loer om haar jongere halfzus naar haar toe te halen. Nu is haar wens uitgekomen. Mijn dochter van 13j die erg aan het puberen is, was opstandig. Ik wat uit mijn sloffen geschoten en ze is naar de oudste gevlucht. En wil niet terug, althans nu toch niet...

De oudste (volwassen dochter) heeft een zeer slechte invloed en is een ontzettend dominant iemand. Zij is volledig tegen mij gekant; en wil me het liefst zoveel mogelijk beduvelen. Het is moeilijk om hier mijn verhaal in het kort uit te leggen, maar ik weet me geen raad. De politie laat haar voor alle rust voorlopig daar. Ik kan niks doen. Wie weet raad?

Groetjes Lientje

Reactie voor op de website?

8.10. Succes

Reactie op Re: Help (en hart onder de riem)

Je kunt je kind wel uit het huis zetten, dat ga ik ook doen.Ik heb haar tot vrijdag de kans gegeven om iets te zoeken. Heeft zij dat niet, dan staat zij op straat. Nou, dat is haar zorg. Ik ga hier niet meer mee in discussie.

Reactie voor op de website?

8.11. Jongen die niets doet

Ik heb een vriendin en zij heeft 4 kinderen van 15 t/m 22 jaar. Ik ken haar een kleine 2 jaar. We wonen nu dik een jaar samen.De 3 jongste zitten op school en werken. De oudste jongen van 22 doet helemaal niets. Alleen gamen met zijn koptelefoon op en de hele dag en nacht, roken en koffie en bier drinken. Hij is niet op zoek naar werk. Hij heeft een schuld. Jaren hiervoor hebben de kinderen het erg moeilijk gehad met een aantal ex partners van mijn vriendin. Wat kan ik doen? Ik ben niet hun moeder, maar erger me constant aan hem. Als ik bv in de keuken sta, vraagt hij: Wil je koffie zetten? Zijn vader kan niet tegen hem op. Die zegt : Hij is zielig. Mijn vriendin en ik hebben er weleens woorden om. Hij krijgt zijn natje en zijn droogje. Hij zit de hele dag op de bank en doet niets.

Help, wat kan ik doen of zeggen?

Reactie voor op de website?

8.12. voor 9.11

Arme kinderen! Dus moeders heeft weer een nieuwe man, de zoveelste.....zucht. Waarom blijft ze niet alleen met de kinderen, in plaats van iedere keer weer nieuwe partners in huis te halen?

Joh, bemoei je er niet mee, je hebt er helemaal niets mee te maken. Het is een zaak tussen moeder en haar ex, die bepalen de opvoeding, jij niet. Ga op jezelf wonen en begin een lat-relatie. Zorgt voor de broodnodige afstand en hoef je je niet te ergeren aan zaken waar jij, als (zoveelste) v riend van moeder, totaal buiten staat.

Anna

Reactie voor op de website?

8.13. aan 9.11:help hem

je bent zn moeder niet, maar je zou je wel op kunnen stellen als een soort vertrouwenspersoon. in ieder geval iemand die hem wil steunen en begeleiden in zn weg naar volwassenheid. wat vind je vriendin ervan? ziet ze hem liever aan het werk maar weet ze niet hoe ze dat voor elkaar krijgt? of vind ze het wel prima zo?

je zou kunnen beginnen met een goed gesprek met hem. in de trant van: we leven hier samen,zet jij eens een lekker bakkie koffie,ook voor mij.betrek hem in eerste instantie bij het huishouden.zo leert hij in ieder geval alvast voor zichzelf en zn naasten te zorgen.is ook wel zo gezellig.niet als je het dwingend brengt en dingen MOETEN.maar probeer hem positief te stimuleren.

en daarnaast het onderwerp aankaarten:wat wil je met je leven?kan ik je ergens bij helpen?het uitzoeken van een studie,werkend leren bijvoorbeeld. of helpen met het zoeken naar een passend baantje. misschien heb je zelf ideeën waar hij mee aan de slag kan. en belicht ook vooral de financiële kant.is het leven niet veel leuker als hij zn eigen geld heeft waar hij leuke dingen mee kan doen?rijbewijs,auto,nieuwe game,sporten,op vakantie...je gaat me toch niet vertellen dat hij alles kado krijgt?en verveelt hij zich niet kapot?is hij misschien depressief? het lijkt me wel essentieel dat je de moeder erin meekrijgt.maak er geen ruzie over,maar spreek je ongerustheid uit.een jongen op die leeftijd hoort toch te bouwen aan een mooi,zelfstandig leven,vol wensen en dromen?wil hij niet ooit een relatie?

karin

Reactie voor op de website?

8.14. voor 9.11. Jongen die niets doet

Moeder heeft al meerdere ex partners gehad en jij bent de zoveelste in de rij. Arme kinderen, iedere keer opnieuw moeten dealen met mannen die hun keus niet zijn.

Als jij je zoveel ergert, dan kun je weer op jezelf gaan wonen en een LAT-relatie beginnen met deze moeder. Dat had deze vrouw al eerder moeten doen, de kinderen worden echt niet blij van de zoveelste stiefvader. Het is een probleem voor zijn ouders, die moeten het op zien te lossen, jij hebt er totaal niets mee te maken.

Anna

Reactie voor op de website?

8.15. Hart onder de riem

Ik ben geschrokken door deze verhalen. Heb zelf 2 kinderen in de puberleeftijd, zoon van 18 en dochter van 15. Veel dingen in het gedrag herken ik, waardoor de samenstelling van het gezin of de (rottige) thuissituatie totaal niet van belang is. Bepaald gedrag en grote monden, het hoort nu eenmaal bij het ontdekken van wie men is. Maar blijf als ouder vooral dicht bij jezelf.

Iedereen wil toch het beste voor zijn/haar kind. Blijf in gesprek. Ook al heb je het gevoel dat het niet binnenkomt. Blijf liefdevol en vooral: ga gewoon door met de rest van het gezin. Laat de bepalende puber niet het middelpunt zijn. Dat heeft weer zijn weerslag op de rest van het gezin. Geef duidelijk je grenzen aan. Zonder geschreeuw of ander ongewenst gedrag. Want dat is het verkeerde voorbeeld voor je lastige puber. Ik veroordeel hier niemand, maar blijf vooral rustig en jezelf.

Annemieke

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Help!

 1. Riem onder het hart
 2. Riem onder t hart
 3. Re: Help (en hart onder de riem)
 4. Re: help
 5. Niet doen
 6. Zal ik, of zal ik niet
 7. Zal ik of zal ik niet
 8. Nog niet!!
 9. Weggelopen puber
 10. Succes
 11. Jongen die niets doet
 12. voor 9.11
 13. aan 9.11:help hem
 14. voor 9.11. Jongen die niets doet
 15. Hart onder de riem

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.