Groot Gezin
Pubers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

45. Scholen

Zoek je een hulp bij het overhoren? Kijk dan eens bij ABC-Educa.

Voor de middelbare school (het voortgezet onderwijs) heb je de informatie voor ouders en verzorgers.

Wil je studeren, maar zijn er speciale omstandigheden? Misschien heb je wat aan de site Studie en Handicap.

Voor onderwijslinks is een speciale startpagina gemaakt.

Op de onderwijspagina van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen kun je allerlei gegevens over het schoolbeleid vinden. Om er een paar te noemen:

 1. Een beschrijving van de nieuwe tweede fase op havo en vwo, met uitleg van het studiehuis.
 2. Hoe zit het met het Kwaliteit en maatwerk in de basisvorming? In 2004 zal alweer een vernieuwd onderwijsprogramma voor de basisvorming zal worden ingevoerd.
Zie ook in de media-rubriek, over werkende scholieren.

45.1. Schoolkeuze

Bij het Schoolweb vind je veel informatie die van belang is om een goede studiekeuze te maken.

Wil je eens rondkijken bij de diverse middelbare scholen? Of andere opleidingen die aangeboden worden? Kijk dan bij de Dutch Homepage onder het tabblad 'scholen online'.

De zo omstreden kwaliteitskaart voor het voortgezet onderwijs is te vinden bij het Inspectie van het onderwijs.

Voor informatie over School, Studie, Beroep kiezen.... kun je terecht bij de Biblio Service Gelderland.

Voor een degelijk overzicht over schoolkeuze kun je terecht bij de NRC .

Als je nog niet weet welk beroep je wilt, dan vind je op de Jeugdpagina's een schat aan informatie over allerlei beroepen en hun opleiding.

Welke middelbare school? Het boek Keuzegids Middelbare Scholen 1999 door Marjan Agerbeek wordt besproken bij Ouders Online . Een nieuwere versie is

Kleine keuzegids voor het voortgezet onderwijs / druk 1
Kleine keuzegids voor het voortgezet onderwijs / druk 1
Marjan Agerbeek

Hoe verder wanneer je naar een HBO of universiteit wilt, maar niet alleen in de schoolbanken wilt zitten. Een hoge studieschuld wil je ook niet graag, en je weet toch al zeker dat je naar het bedrijfsleven wilt. Dan kan de duale opleiding een uitkomst bieden. Je werkt dan bij een bedrijf, en doet tegelijk de opleiding. Voor universitaire opleidingen zijn experimenten dit jaar gestart.

45.2. Schoolkosten

Een overzicht van de bedragen studiefinanciering en tegemoetkoming studiekosten per 1 januari 1999 vind je bij het ministerie van OCW.

In het Personal Finance Magazine van jan 2000 lezen we het artikel Wat kost de studie van uw kind:

  Volgens de huidige normen heeft een gemiddelde student jaarlijks   7.260,48 nodig. De kosten van huishoudelijk uitgaven, collegegeld en studiemateriaal zijn hierbij inbegrepen.

  Als we rekening houden met het huidige inflatiepeil van 2% per jaar, dan is dat bedrag in 2015 opgelopen tot circa   11.344,51 . Als uw kind rond die tijd een studie gaat volgen met een studieduur van 6 jaar, dan moet u rekenen op een totaalbedrag van rond de   68.067,03 .

In een van de verhalen van Asterix en Obelix wordt de bureacratie heel duidelijk aan de orde gesteld wanneer onze helden bij een van de af te leggen proeven op zoek moeten naar een formulier. Gelukkig heeft de Informatie Beheer Groep hier iets uit geleerd, en hebben ze een speciale site waar je alle formulieren op een rijtje ziet staan, en soms ook on-line kunt invullen. Kijk bij de IB-groep

Informatie van de overheid is te vinden bij Postbus 51 .

Op de middelbare school betaalt het kind (dus de ouders) zelf de boeken. Het bedrag is afhankelijk van school en opleiding. Sommige scholen hebben een boekenfonds, de school zorgt hier voor de boeken, en de leerling kan ze voor een bepaald bedrag huren. Onze ervaring is dat dit een stuk goedkoper is.

Vanaf 16 jaar is onderwijsbijdrage verplicht, in 1997-1998 was dit   683,85, maar voor het studie-jaar 1999-2000 is het bedrag zomaar verhoogd tot   805,46. Het lesgeld moet betaald worden door alle scholieren in het voortgezet (speciaal) onderwijs die op 31 juli 1999 16 jaar of ouder zijn. In een groot aantal gevallen vergoedt de IB-Groep het lesgeld via een tegemoetkoming in de studiekosten. Reiskosten, fietsreparatiekosten kunnen trouwens ook aardig oplopen. Kijk voor informatie bij IN-groep.

Voor kinderen onder de 18 jaar bestaat er een regeling voor vergoeding van studiekosten. Wil je hier meer over weten, bekijk dan eens de pagina Tegemoetkoming schoolkosten en studiefinanciering.

Na de middelbare school naar een HBO-opleiding of Universiteit? Het collegegeld wordt jaarlijks vastgesteld, zie ook Algemene informatie Les-, cursus- en collegegeld. Daarnaast komt nog een fors bedrag aan boeken en studiemateriaal.

Meer informatie over tegenmoetkoming in de studiekosten is te vinden in het Dossier: Studiefinanciering en tegemoetkoming studiekosten.

Zie ook in de media-rubriek, over de kosten van studeren.

45.3. ideeën/activiteiten voor 3 pubermeiden in de kerstvakantie.

Ik ben op zoek naar activiteiten voor mijn dochter van 15 en 2 vriendinnen van de zelfde leeftijd deze tweede week van de kerstvakantie in de omgeving van Rotterdam/Zoetermeer. Met kleine kinderen ga je naar Blijdorp. Met 3 meiden beland je gauw in de bioscoop en McDonalds, niet hetgeen ik toejuich. Ik hoop dat er iemand ideeen heeft.

Alvast bedankt Marella

45.4. ADHD

Mijn zoon heeft problemen met studeren en heeft Adhd, zal binnnekort weer volledig getest worden. Hij is niet gelukkig en heeft weinig vrienden. Men heeft me voorgesteld om hem naar een internaat te sturen. Uiteraard willen we het beste voor hem en hem in een goede school zetten. Kan u mij raad geven ?

Met vriendelijke groeten Patricia

45.5. Banen voor pas afgestudeerden en studenten

De websites Jobstudent en Vakantiewerk Online hebben een groot aanbod aan banen voor pas afgestudeerden en studenten.

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Scholen

 1. Schoolkeuze
 2. Schoolkosten
 3. ideeën/activiteiten voor 3 pubermeiden in de kerstvakantie.
 4. ADHD
 5. Banen voor pas afgestudeerden en studenten
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.