Groot Gezin
Pubers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

18. Advies gevraagd!

Ik heb diverse sites afgezocht naar advies over het volgende: Onze zoon van 17 heeft verkering met een meisje van 17. Op zich dus niks mis mee. Maar wat als zo'n meisje buiten de verkering om verder geen leven heeft? Haar leven draait alleen om onze zoon. Het is voor beiden hun eerste liefde en zijn met elkaar naar bed geweest.

Dat is nog allemaal tot daar aan toe, maar wij hebben het idee dat ze onze zoon claimt. We hebben hem duidelijk proberen te maken dat hij zeker contact moet houden met zijn vrienden, dat probeert hij dan ook wel, maar op de meest vreemde tijden als hij niet bij haar is. Wij maken ons zorgen ze zijn zo jong, je kunt toch ook verkering hebben maar daarnaast ook een eigen leven.

We hebben het hem proberen duidelijk te maken, maar zijn ook bang dat hij dan helemaal naar haar toe trekt. Ze komt al een jaar bij ons over de vloer, we krijgen geen contact met haar, na diverse pogingen gedaan te hebben, ze is schijnbaar heel erg verlegen, maar het houdt toch een keer op. Als ze bij elkaar zijn zit zij achter de computer hij achter zijn playstation ze ondernemen helemaal niks met zijn tweeen. Kortom er zit dus ook helemaal niks in in beide niet.

Het begint zo langzaam aan bij ons een ergenis te worden maar we weten niet hoe we dit aan moeten pakken. Kijk we weten dat het zijn keus is en dat proberen we te respecteren maar er zijn grenzen..

Reactie voor op de website?

18.1. Stel grenzen en laat los

Maak je zoon duidelijk dat als hij met zijn vriendin wil niksen, hij dat ergens anders doet. Dit zal in eerste instantie misschien op een ruzie uitdraaien, maar tijdens een ruzie smijten ze veel deuren dicht (hopelijk die keer de buitendeur). Zo zijn ze in elk geval de deur uit en als je de knop kan omdraaien, zal je een stuk minder frustratie en irritatie voelen, als je niet de hele tijd hoeft te zien hoe het stel eraan toe is.

Probeer verder geen kritiek te leveren over hun relatie, dat is inderdaad hun zaak. Verliest je zoon zijn vrienden door die relatie die misschien gewoon uit verveling doodbloedt, dan is dat zijn probleem. Je hebt hem er al voor gewaarschuwd. Meer kun je niet doen.

Als het voor het meisje haar eerste seksuele ervaring is geweest dan kan het zijn dat dit bij haar die op die leeftijd zeldzame emotionele band heeft gemaakt. Dat geldt overigens ook voor je zoon. Op dit moment zien ze alleen elkaar. Je kunt je kinderen er niet van weerhouden fouten te maken in de liefde. Laat ze hun les leren.

Wees blij dat hij op zo'n jonge leeftijd zo'n relatie heeft en niet terwijl hij in de dertig is met trouwplannen...

Alles komt weer op zijn pootjes terecht. Uiteindelijk gaan ze elkaar vervelen en maken ze het samen uit, gaan door als computermaatjes of verbreken het contact met elkaar. Komen ze beide wel overheen.

Reactie voor op de website?

18.2. Regels en afspraken: wat is de norm?

Ik heb 2 puberzoons van 14 en 16 jaar en hoor geregeld 'hij/zij mag wel tot 3 uur 's nachts stappen' en het welbekende ' ik mag ook niks'. Ik vind het ook moeilijk om los te laten omdat ik bang ben dat ze dan op het slechte pad zullen raken (lekker truttig, ik weet het). Maar zal er toch aan moeten geloven. Wat worden er bij jullie voor tijden gehanteerd en wat voor sancties als ze het niet nakomen? Ik hoor graag jullie reactie.

Reactie voor op de website?

18.3. Eerlijke uitleg

Ik heb een zoon van bijna 12. Ben 10 jaar gescheiden, en al een relatie achter de rug. Sinds kort heb ik een relatie met een vriend waar ik een nieuwe toekomst wil mee uitbouwen. Het klikt ook goed met mn zoon en mn vriend. Mn zoon zei me onlangs dat mn vriend wel mocht komen slapen en dat we mochten kussen en knuffelen, maar niet 'friemelen'. Een paar dagen later bleef mn vriend slapen en we hadden sexuele betrekkingen, we dachten dat de zoon al sliep en mn vriend was vrij luidruchtig bij de ejaculatie. Zoonlief had alles gehoord en weende en vluchtte naar beneden, hij zei dat we dit niet meer mochten doen. Ik probeerde hem te troosten en hem te vertellen dat vrijen erbij hoorde als je elkaar graag ziet, dat dat een nomale belevenis is. Hij was echt boos op me en voelde zich onbegrepen. Hij is die vrijdag vertrokken bij zn papa, want we doen aan co-ouderschap. Heb hem beloofd dat we er nog eens gingen over praten omdat ik hem die avond niet wou beloven dat het nooit meer ging gebeuren. Hoe pakken we dit het best aan? Graag uw advies. Met dank.

Geertrui

Reactie voor op de website?

18.4. Ik, zij en hij

Sinds dat mijn 17 jarige dochter van het dorp naar de stad is gegaan i.v.m 3de jaar vmbo is er thuis erg veel veranderd. Ze is daar door een groep allochtonen in elkaar geslagen, veel vechtpartijen op school gezien, op school gemanipuleert door een Marokkaans meisje, op school geen hulp gekregen, veel angst en verzuim, rechtbank, van school af naar een leerwerkcentrum naar aanleiding van een verkeerde advies van de leerplichtambtenaar, agressief gedrag, twee personen in een, lief en kwaad, relatie tussen haar en haar vader is zo slecht als het kan (sinds dat het mis ging op school).

Mijn dochter is buiten het huis niet sterk maar thuis wel. Ik moet nu kiezen tussen haar en haar vader (ik heb nog twee jongens 13 en 8 jaar). Haar vader kan geen vlieg kwaad doen, hij werkt hard zodat zij het meeste wat ze wil kan krijgen. Wij zijn beschaamd over onze dochter, wij hebben het idee dat de hele straat ons iedere avond hoort. Wij horen iedere acond wordjes die je diep in je hart kwetst, ik en haar vader mogen niet met elkaar omgaan van haar. Zij wil het huis uit naar een internaat. Ze weet niet wat het precies is, maar ze hoort dat ze daar vrij is. Op het moment dat het hevig is en ze dat aangeeft, dan zeggen wij: oke ga. Dan wordt zij erg woedend (eigenlijk wil zij helemaal niet weg).

Huisarts zegt: volhouden, je bent sterk en zo moet je blijven voor haar best en voor de best van de familie. In Nederland hebben we geen familie, wij wonen hier alleen, ik mijn man en onze kinderen hebben maar elkaar. Mijn middelste en jongste huilen wekelijk, mijn middelste begint slechte cijfers te halen en mijn jongste begint in zijn broek te plassen. Ik of mijn man krijgen iedere week bijna een hartaanval.

Normaal mag ze niet logeren, maar als we nutoe laten om een dag rust te hebben zegt ze dat wij haar hebben gedumpt voor privacy. Het is nu zover dat ik hulp bij de jeugdzorg heb aangevraagd. Binnenkort krijgen wij een intakegesprek met de WAAG. Zij heeft ook wat lichamelijk klachten (buikpijn, duizellig,hoofdpijn, misselijk en ze wordt snel geirriteerd). Naast dit heeft ze allergie voor huisstofmijt, voor poezen en honden. Nu moet ze wat bloed laten prikken voor de klachten.

Dit is mijn verhaal, ik ben machteloos ik wil mijn dochter niet kwijtraaken. Of de Waag wat gaat worden weet ik het niet, de situatie is erg hevig ik kan niet meer op de andere twee concentreren en ook niet op mijn werk.

Reactie voor op de website?

18.5. @Geertrui

Reactie op Eerlijke uitleg

Hoi Geertrui :)

Ik zou het in jouw geval al geen sexuele betrekkingen noemen en ejaculeren. Gewoon sex en klaarkomen. Maak van sex geen halszaak, maak er nooit teveel woorden aan vuil en dat vind ik wel: zorg er aub voor dat je zoon gewoon jullie niet meer hoort. Dat is ook erg confronterend voor een kind, zeker in zijn leeftijd, hij zal zelf bezig zijn met zichzelf ontdekken op sexueel vlak, dan zit je niet te wachten op een kreunende nieuwe vriend van je moeder.

Doe er luchtig over, vertel je zoon dat jullie er alles aan zullen doen hem er geen deelgenoot meer van te maken, maar dat sex nu eenmaal bij liefde hoort.

Pien

Reactie voor op de website?

18.6. Pas op voor bjz

Geachte moeder Linda,
Misschien is deze waarschuwing te laat, ik zie geen data bij de berichtjes. Ik zou nooit naar de jeugdpolitie gaan. Binnen no time verwijzen die de zaak naar jeugdzorg en dan is er een grote kans dat uw kind onder toezicht komt. De politie is geen inhuurbare vervangende ouder en elke professional wil tegenwoordig vooral niet per ongeluk te lichtzinnig geweest zijn.

fh

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Advies gevraagd!

  1. Stel grenzen en laat los
  2. Regels en afspraken: wat is de norm?
  3. Eerlijke uitleg
  4. Ik, zij en hij
  5. @Geertrui
  6. Pas op voor bjz
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.