Groot Gezin
Pubers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

32. Stelen

Wie o wie heeft een tip?

Onze dochter van twaalf neemt weinig eten mee naar school en voedt zichzelf met snoep en dergelijke. Ik weet dat dat stoer is en kan het ook enigzins begrijpen, ik en mijn vrouw zijn nog steeds geen ouwe lullen. Maar dat zij geld, en nu snoep, steelt, gaat ons iets te ver (lees veel te ver). Praten en voorbeelden aanhalen van hoe het wel moet, dringen volgens ons niet bij haar door.

Het vertrouwen is weg en de gezelligheid rond en in huis ook. Heeft iemand een tip hoe dit probleem een beetje opgelost kan worden? En het antwoord "dat zit in de leeftijd" heb ik nu genoeg gehoord.

Met vriendelijke groet aan de lezer(s)

Reactie voor op de website?

32.1. Geld en snoep stelen

Hallo,

Inderdaad, geld en snoep stelen gaat veel te ver. Helaas moet ik zelf toch ook weer toegeven dat het bij de leeftijd hoort. Maar dat houdt niet in dat je er niets tegen kunt (proberen) doen.

Onze oudste dochters hebben het ook beide gedaan, de rest van de kinderen is nog niet zo ver. Op het moment dat wij erachter kwamen was het 'gelukkig' al zover dat de dames helemaal op hun toppunt waren, zodat we ze dus ook hard konden aanpakken. En dat heeft uiteindelijk geholpen, huisarrest, geen tienertoer en noem maar op. Ze moesten gewoon een tijd lang bij mij in de buurt blijven en ik controleerde ze overal op. Dit wisten ze ook en ik gaf ook aan dat ik ze controleerde, waar ze vaak bij waren, omdat ik ze niet meer vertrouwde. Dit heeft geholpen bij onze meiden en gelukkig gaat alles ondertussen alweer een paar jaar goed.

Of dit bij jullie dochter helpt is natuurlijk niet te zeggen maar ik wens je toch heel veel succes. Het is echt slopend als ze zo zijn en inderdaad lijdt de hele sfeer in huis eronder.

Reactie voor op de website?

32.2. Stelen en vertrouwen

Helaas gebeurt het bij ons thuis ook. Doordat wij 4 kinderen hebben is het moeilijk na te gaan wie het doet. Ook al hebben we verschillende gesprekken met heel het gezin gehad, niemand voelde zich geroepen om de waarheid te spreken. Met als gevolg dat alle kinderen verantwoordelijk zijn gesteld voor het verdwenen geld en snoep.

Wij zitten regelmatig met de handen in ons haar. Niet alleen vanwege het pikken maar ook dat er zo om gelogen wordt terwijl naar ons inziens wij goed hebben uitgelegd waarom het zo belangrijk is om eerlijk te zijn. Onze kinderen zitten allemaal in de puberteit en daardoor lijken ze wel immuun voor alles wat ook andere gezinsleden aangaat. Bovendien verschuilen ze zich achter de andere broertjes e/o zusjes.

Onze hoop blijft als we maar lang en vaak genoeg blijven herhalen wat goed en niet goed is dat we op een gegeven moment elkaar weer kunnen vertrouwen. Want dat is het meest kwalijke van de pikkerijtjes.

Reactie voor op de website?

32.3. Zelf laten vertellen

Sorry, het hoort bij de leeftijd (en het gaat ook over), maar heel streng optreden is zeker aan te raden. Wat ook helpt (dat hielp vroeger toch bij mij) is het hun ZELF!!! laten vertellen aan familie, ... Door zich daar te moeten schamen beseffen ze dat het zo niet kan. Maar ... ieder geval is anders.

Hopelijk hebben jullie er wat aan.

Reactie voor op de website?

32.4. Confrontatie

Tja daar zit ik zelf dus ook midden in. Het is in de eerste plaats voor jezelf echt wel balen dat je kind steelt en daar ook nog, zo lijkt het bij ons, trots op is. Daar sta je dan met al je normen en waarden die je ze probeert bij te brengen.

Wij hebben de volgende maatregelen genomen. Wij hebben uitgezocht wat zij van de spullen op haar kamer echt belangrijk vond. Daarvan heb ik er wat weg genomen op het moment dat zij op school zat. Daar is ze nogal erg boos en verdrietig om geweest, dat haar spullen waren weggenomen. Maar eindelijk drongen we tot haar door. Het werkte teminste. Nu een half jaar hebben we geen klachten gehad. Ze neemt nog steeds geen brood mee naar school, maar betaalt nu voor haar snoep en heeft hier volgens haar een beter gevoel bij.

Ik wens jullie veel succes met het oplossen van dit probleem mischien is deze aanpak de moeite van het proberen waard.

Reactie voor op de website?

32.5. Stelen en heel erg liegen

Onze dochter van 13 steelt op het moment ook. Wij hebben haar ook betrapt. Maar zij gaat hier nog veel verder mee. Zij vertelde ons dat ze werd bedreigd door een jongen die bekend is in ons dorp. Wij hebben hiervan aangifte gedaan Maar achteraf klopte haar hele verhaal niet. We hebben nu hulp gezocht bij jeugdzorg. Of ze gestolen heeft in winkels dat weten wij niet. Maar we hopen dat we dit via hulp kunnen voorkomen. Want reken maar als ze al zo ver gaan, kun je wel door de grond zakken. We hebben haar ook naar deze jongen en zijn ouders gestuurd, om excuses aan te bieden. Dit vond ze helemaal niet fijn. En we hopen dat ze hier al veel van heeft geleerd.

Reactie voor op de website?

32.6. herkenning

Bij ons gebeurt het ook regelmatig. Ik ben een alleenstaande vader van 6 dochters en in mijn optiek gaat het stelen meer om aandacht op een negatieve manier dan om gewin, want met dat geld of snoep kopen ze aandacht. Ik heb het opgelost door naamdagen in te voeren. Eén keer in de maand pik ik er een kind uit en doe ik de hele dag iets leuks met ze. Dat heeft geholpen.

Reactie voor op de website?

32.7. Stelen

Zelf ben ik nog erg jong en heb niet echt verstand van problemen bij kinderen ed.

Wel kan ik spreken uit ervaring, ook al schaam ik me er wel voor, toch zou ik dit een keer aan iemand kwijt willen. Zelf ben ik 15 en steel(de) eigenlijk vanaf mijn 13e. Het begon heel onschuldig, iets van iemand lenen en niet teruggeven en op een gegeven moment pikte ik dingen mee uit winkels. Gewoon met een vriendin die het al langer deed. Niet dat ik nou van die slechte vrienden had, maar zij waren er op een of andere manier aan begonnen (problemen thuis, waardoor ze geen zakgeld kregen e.d. wat het dus eigenlijk alleen maar erger maakte voor hen). Zij spoorde mij vaak aan om het ook eens te proberen.

Toen ik eenmaal was begonnen met soms eens iets mee te pikken uit een winkel, ging het heel snel. Het gaf zo'n kick! Dat je iets had, waar anderen voor moesten betalen, maar wat jij toch maar even gratis had. Niemand wist ervan behalve sommige vriendinnen. En toen ik hoorde dat er best wel wat meer meisjes waren die het deden maakte ik me geen zorgen meer.

Eigenlijk werd het een obsessie. Als ik iets leuks in een winkel zag, wou ik het persé hebben zonder ervoor te betalen. En ook de kick als het gelukt was! Daar werd ik gewoon helemaal blij en vrolijk van! Wat eigenlijk heel raar is.

Op een gegeven moment is een vriendin van me gepakt. De verkopers hadden haar zien stelen en hebben de politie en haar ouders gebeld. Zij heeft taakstraf gekregen. Pas geleden is een meisje van mijn school ook gesnapt. Het ergste wat ik eens gelezen heb, is over 2 meisjes van 16 jaar die voor honderden guldens aan kleding hadden gestolen en toen gepakt zijn. Sindsdien ben ik erg geschrokken. Door deze confrontatie ben ik er ook goed over na gaan denken! Waar was ik eigenlijk mee bezig?

Meisjes die het nu nog doen waarschuw ik ervoor. Want het kan een obsessie worden. Op een gegeven moment raak je er gewoon verslaafd aan. Helemaal omdat het voor mij erg makkelijk was om het stiekem te doen. Overdag mag ik zelf weten waar ik heen ga, Of ik de stad in ga en dergelijke.

Daarom zouden anderen het ook van een andere kant moeten bekijken: de kant van het kind, degene die steelt. Als het een obsessie of verslaving is kun je er niet 1 2 3 mee stoppen. Zelfs al zou je het willen kom je er niet zo gauw vanaf (niet dat dat voor iedereen geldt, dat kan natuurlijk verschillen per persoon) Ik steel al een tijd niet meer. Heel af en toe val ik nog eens terug maar gelukkig kan ik nog streng genoeg voor me zelf zijn om er echt mee te stoppen.

Echte goede raad kan ik eigenlijk niet geven, want zelf ben ik nog maar 15, wel kan ik zeggen dat u er misschien met uw kind over kunt praten en er achter te komen of het voor haar al een obsessie is. Ook al is ze nog maar 8. Bij mij lag het ook niet aan mijn thuissituatie, die is ook gewoon. Ik heb een gezellige familie en kan met hen over best veel dingen praten. Ik ben denk ik erg beïnvloed van buitenaf, als ik er nu aan terug denk.. doordat vriendinnen het deden, hebben ze mij overgehaald het ook te doen.

Gelukkig ben ik er nu bijna helemaal van af, ook al ken ik een aantal meisjes die absoluut nog niet zo ver zijn. Verder zou ik niet zo goed weten hoe u uw dochtertje zou kunnen helpen, omdat ik ook nooit geholpen ben door mijn moeder of andere familieleden. Hoewel mijn nicht mij ook nog een duwtje in de rug heeft gegeven, zij steelde ook, echt heel veel, totdat ook zij gepakt werd en een taakstraf kreeg. Zij heeft mij ook gewaarschuwd.

Wat me verder ook erg aan het denken heeft gezet is hoe erg teleurgesteld je ouders kunnen zijn als ze erachter komen dat je steelt. Misschien helpt het om uw dochter hiermee te confronteren.

Ik wens u heel erg veel sterkte, en hoop dat u uw dochter er wel mee kan helpen, en dat ze het niet alleen hoeft te doen, zoals ik het heb gedaan, want dat was erg moeilijk.

Reactie voor op de website?

32.8. Stelen

Zij steelt om stoer te doen maar dat is ze eenmaal niet. Je moet naar de kinderspychiater gaan en haar proberen te laten praten met iemand en als dat niet lukt moet je het met andere adviezen doen!!

Reactie voor op de website?

32.9. Over stelen

(Reactie op Stelen)

Ik vind het vervelend voor u dat uw kind steelt maar! Ik denk dat u alsvolgt te werk moet gaan:

- Zorgen dat de problemen niet erger worden door te slap optreden, dan krijgt de persoon in kwestie de overhand en dan hebt u het niet meer ondercontrole

- Leren om rustig te praten

- Een band te creeren met de persoon

- Na dit het steel-probleem aanpakken. En als u genoeg geld heeft, het kind laten zeggen wat het wil en het dan kopen voor hem/haar. Pas op!: Zorg niet dat ze verwend worden maar gewoon elke maand een spel. Niet welke week een heel nieuwe console (PS2,X-Box,GCN etc.)

Reactie voor op de website?

32.10. Wereld stort in

Mijn gevoel is tweeledig, aan de ene kant lucht het mij op al deze verhalen van andere ouders te lezen, aan de andere kant heb ik meelij met ze. Puberen; ik vind het een verschrikkelijk fenomeen. Ik kan me nog goed mijn eigen puberteit herinneren, terwijl ik nu toch al 45 ben. De hormonale ellende komt van verschillende kanten tot mij, een vroege overgang en een puberende, geld pikkende en liegende 12-jarige zoon.

Na het voeren van verscheidene gesprekken, is nu de maat vol. Rustig blijven, erover praten enz. enz. ik ken het allemaal. Ik ga hem nu laten zien wat ik ervoor moet doen om dat spaarvarken (fooiengeld) gevuld te krijgen. Maandag gaat hij een hele dag met mij mee naar werk. Ik hoop dat dit enigszins zijn ogen zal openen, om 8 uur van huis vertrekken en om half 7 weer thuis. Ook zal hij zelf moeten gaan werken om een zakcentje te gaan verdienen.

De maat is vol! Bedankt allen voor het luisterende oor.

Reactie voor op de website?

32.11. Billenkoek echt verleden tijd ofzo?

Wil niet ouderwets overkomen, maarre, voor kinderen van 8 en 12 die stelen zou een ouderwets pak op de blote billen niet verkeerd zijn! Ouderwets? Ja, misschien, maar vergeet niet dat ze stelen van anderen die daar weer last van hebben. Laat ik het zo zeggen: Als ik een kind van een ander betrap op het stelen van spullen van mij zal hij/zij het op de billen voelen! Ouderwets of niet..

Peter

Reactie voor op de website?

32.12. puber

Hallo,

Wie kan mij helpen. Mijn zoon is 14 en steelt iedere keer geld uit mijn portemenee ondanks dat hij van mij wel zakgeld krijgt. Ik zit er financieel niet erg goed bij, maar geef hem en zijn broer van 13 alles wat ik maar kan. Wat doe ik fout of heeft u een tip? Ik zou er heel blij mee zijn.

Charlotte

Reactie voor op de website?

32.13. Stelen, ja ook die van ons

Wij hebben een dochter van 14 en een beetje, ik weet niet goed hoe ik met haar gejat om moet gaan.

In het begin had ik het niet eens in de gaten, en mijn vrouw ook niet. Wel vroegen we ons af hoe dat geld toch wegraakte telkens, we hebben er ook wel eens woorden om gehad. Totdat we erachter kwamen dat onze oudste het telkens pakte.

Ze krijgt 70 euro per maand kleedgeld en ook nog 5 euro zakgeld per week. Vertel me niet dat het niet genoeg is, want dat kunnen wij als gezin missen om haar te leren met geld om te gaan.

Waar het mij om gaat is het gelieg erover. Je weet dat je betrapt bent en toch ga je ontkennen, ik snap dat niet en word er erg boos en verdrietig van. Ik heb haar gelukkig op heterdaad betrapt met onze webcam toen ze voor de zoveelste keer geld uit mijn portefeuille wegnam. Toen ik haar ermee confronteerde wilde ze zelfs het geld niet teruggeven.

Huisarrest, een maand geen kleed- en zakgeld.

Totdat vandaag bleek dat ze het geld van haar 8 jaar oude zusje ook had gepakt. Ik ben naar de bouwmarkt gereden en heb daar een enorme kluis gekocht en vanaf nu gaan daar alle waardevolle zaken in.

En die 70 euro kleedgeld?

Die gaan deze maand bij de jongste in het spaarpotje!

MET RENTE!

Reactie voor op de website?

32.14. Herkenning

Ja ,dat is een leuke en eerlijke oplossing! Zo krijgen ze allemaal dezelfde speciale 1 op 1 aandacht en kun je de band nog eens extra versterken toch, goed zeg!! Gr.

Reactie voor op de website?

32.15. Stelende puber

Van mijn broertje(17) heb ik pas ontdekt dat hij van mijn ouders geld steelt. Hij krijgt al een tijdje geen zakgeld meer omdat hij zijn kamer nooit opruimt en steelt nu dus om zijn rook (en hasj)verslaving te bekostigen. Hij gaf na een tijd wel toe dat hij weet dat hij fout zit, maar hij wil het niet aan mijn ouders vertellen.

Al deze verhalen gaan vaak over jongere pubers, 12, 13, 14 jaar, maar mijn broertje is al zo lang aan het puberen (vanaf 14) en het lijkt alleen maar erger te worden. Ik zou graag willen weten of iemand hier een advies voor heeft, want ik vind eigenlijk dat hij het zelf moet vertellen.

Reactie voor op de website?

32.16. Stelende puber

Ik schrok ervan dat zovelen dit meemaken en wij helaas ook. Onze zoon van 16 kan niet van het gespaarde geld van zijn broertjes afblijven en dat uit onze portomonee, terwijl hij ons inziens voldoende zakgeld kreeg. We weten eigenlijk niet meer wat we moeten doen. We slepen nu het spaargeld overal mee naar toe en letten heel de tijd extra op onze portomonee. Hebben hem al zijn rechten op eigen tv en stereo ontnomen, maar zijn bang dat hij nu ergens anders bv winkels gaat stelen om toch aan het koek en snoep en dergelijke te komen waar hij aan verslaafd lijkt. Want naar zijn zeggen koopt hij dat ervan en trakteert zijn zogenaamde vrienden!!

Jeugdzorg vinden wij niet echt een oplossing omdat je gelijk een naamkaartje op krijgt en een dossier. En dat zou in je verdere leven wel eens tegen je kunnen werken. Echt een oplossing tref ik hier boven niet aan. Ik zou wel graag met mensen in contact komen om erover te kunnen praten en oplossingen te vinden.

Reactie voor op de website?

32.17. Wat moet ik met haar aan

Met mijn dochter weet ik 't ook even niet meer. Vanaf haar 4de pikt heeft ze dingen uit de winkel gepikt. Toen ik hier achter kwam heb ik het haar terug laten brengen. Het is een tijdje goed gegaan maar nu heeft ze weer heel vaak dat ze geld pikt van haar zusjes en van mij (ze is nu 7). Ik heb haar ook wel een pak voor haar billen gegeven en voor straf op haar kamer maar 't helpt niet. Eergister kwam ik er ook weer achter en 't is nu een dag later en heeft ze alweer geld gepikt. Ze trekt haar nergens wat van aan.

Betty

Reactie voor op de website?

32.18. Doe het zelf ook

Hallo mensen,

Ik weet precies wat u dochters doormaken. Zelf steel ik ook, maar u moet er niet zo'n punt van maken, het ligt niet aan geld of wat dan ook. Want als je zo'n asbak ziet liggen voor 5 euro denk ik je van jezus dat ga ik er toch niet voor betalen als het gratis is en dan neem je het mee. Maar als je jouw dochter toch graag wil pakken zal ik wel helpen.
1. zorg dat je goed oplet op alles wat ze nieuw heeft
2. mag ze wat van jou kopen in de stad vraag het bonnentje het stickertje van de prijs is niet genoeg, je moet het bonnetje hebben.
3. doorzoek kamer STIEKEM op dozen en laadjes met spullen erin
4. geleende kleren => kijk hoelang ze het lenen
5. niet boos worden of wat dan ook want dan heb je de kans dat het leuk wordt om ertegen in te gaan

Ok dit was het.

Reactie voor op de website?

32.19. De betere manier

De tips die hierboven mij worden gegeven in het stukje "doe het zelf ook", zijn niet handig. Als je erachter komt dat jouw zoon/dochter steelt is het heel erg belangrijk om erachter te komen waarom dat gebeurt. Om daarachter te komen moet het vertrouwen weer terugkomen van het kind naar de opvoeder. Dat gebeurt echter niet als je stiekem een kamer induikt en alles onderzoekt. Praat met hem/haar en zorg ook dat die situaties weer komen, samen eten is een goede gelegenheid daarvoor. De kans is namelijk groot dat het aandacht vragen is en als je die tips aanneemt van het stukje hierboven, loopt dat helemaal uit de hand.

Reactie voor op de website?

32.20. Werken

Ik vind dat al die kinderen van de bank af moeten komen en meteen werk moeten zoeken. Bij ons thuis werd er niet veel zakgeld gegeven en daarbij werd gezegd dat we de rest zelf moesten verdienen. Mijn broer, zus en ik zijn al erg vroeg begonnen met werken en hadden dus altijd een aardig zakcentje, waardoor we niks hoefden te stelen.

Reactie voor op de website?

32.21. Niet om het geld maar om controle.

Onze dochter van 14 verdenken we al een tijdje van het stiekem wegnemen van kleine bedragen uit onze kleingeld spaarpot. Buiten dat gebruikt ze te pas en onpas mascara's kleding, dure parfums van haar oudere zus. Haar zus is daar razend om, ook om het feit dat het na herhaaldelijk praten blijft gebeuren.

In mijn optie gaat het haar niet om het geld of spullen, maar om volwassenheid te kopen en de macht om te doen wat je wilt en wanneer je dat wilt. Boeie en so what zijn lievelingstermen. Nu we weer geld kwijtraken, gaan we een gericht onderzoek instellen en ze zal zeker ontkennen. Mijn vrouw wordt en haar zus worden gevraagd, en daarna zij de jongste. Weet ze van niets dan gaat de verdenking naar haar vriend. Misschien maakt haar dat wakker!

Reactie voor op de website?

32.22. Inderdaad, wat te doen

2 kinderen, stelen. Van snoep tot mobieltjes, om radeloos van te worden, straffen lijkt niet te helpen, slaan, praten, negeren. Niets helpt. (het ergste van alles, het belemmert ook de relatie). Ik kom er 'ook' niet uit.

*zucht*.

Peter

Reactie voor op de website?

32.23. Ik wordt er 'radeloos' van

M'n beide kinderen hebben gestolen, stelen en willen maar niet 'stoppen'. Ook zijn de 'levensmiddelen' waaronder vooral de voor hen 'lekkere' zaken, niet veilig. Delen doen ze niet, zelfs na een 'goed' gesprek, straf, slaag of noem het maar op, stoppen doen ze niet. Wat te doen?

Peter

Reactie voor op de website?

32.24. Slaan mag niet

Tja... ik ben geen 'tegenstander' van een 'gezond' pak slaag, maar het is wettelijk verboden. Te triest voor woorden, maar het is me zelf medegedeeld door 'jeugdzorg'. Tja, anderen weten het altijd beter.

Peter

Reactie voor op de website?

32.25. Om gek van te worden

Het is om gek van te worden, een stelende en liegende puber in huis. Iedere keer weer gebeurt het en iedere keer weet ik haar te betrappen al is het niet altijd op het moment dat het gebeurt maar wel vlak erna. En ook al hééft ze het gedaan het glasharde liegen erom, om even later met een gebogen hoofd toe te moeten geven dat ze het wel degelijk heeft gepakt maar echt niet weet waarom. De spijtbetuigingen die erna volgen, en de (echt) welgemeende zelf getekende kaartjes met zelfbedachte (niet misselijke) straffen en sorry sorry sorry ik weet niet wat mij bezielde.

Ook wij hebben op een gegeven moment een kluis gekocht waar ik en mijn man allebei een sleuteltje van hebben aan onze sleutelbos. Iedere keer als wij er iets uithalen of instoppen schrijven we dat op in een soort kasboekje dat ook in het kluisje zit. En één keer mijn sleutelbos thuis laten liggen toen mijn man en ik samen weg waren en het was meteen raak. Hoe ze het wist van dat sleuteltje. Het is alsof ze gewoon op zoek gaat, en het lijkt soms ook wel eens alsof ze betrapt wíl worden.

Ga nou niet zeggen dat ze om aandacht vraagt, want die krijgt ze meer dan genoeg. Geld krijgt ze ons inziens ook meer dan genoeg iedere week zakgeld en eens in de 3 maanden een leuk bedragje kleedgeld, en de rest verdient ze er zelf bij met twee krantenwijkjes, waarvan de helft van de opbrengst na eigen verzoek op een spaarrekening gaat zodat ze iets achter de hand heeft als ze eens iets nodig heeft en de andere helft mag ze besteden zoals ze dat wil al koopt ze er bij wijze van spreken 20 pakjes kauwgom voor.

Ook vanochtend weer. Ik wéét dat ik mijn portomonee niet in mijn tas kan laten zitten maar nu en dan vergeet je dat gewoon omdat het weer even goed is gegaan. Alsof ik het voel kijk in mijn portomonee en zie dat er geld uit is, dat weet ik zeker want ik check regelmatig, dat is dan wel weer iets dat ik niet vergeet!! Ik vraag aan haar of zei dat heeft gepakt, antwoord is nee, ik vraag haar of ik haar tas mag nakijken, wat ik overigens vreselijk vindt dat controleren, maar het vertrouwen is weg en ik ben van mening dat je dat best mag laten merken, ja dat mag, ik vind niets maar ik weet het zeker dat zij het heeft dus ik check haar jaszakken en ja hoor.. ze weet niets meer te zeggen en met een gebogen hoofd geeft ze het toe, weet verder niets meer te zeggen en IK ook niet, ik weet het niet meer. Boos worden, fatsoenlijk praten over het waarom, huilen en laten HOE weten hoe verdrietig je erover bent, laten weten hoe vreselijk je het vindt, vertellen dat je ondanks dit soort escapades toch van haar blijft houden no matter what. Niets maar dan ook niets helpt!! Wat nou als ze dit ook doet bij anderen!!

Wij worden er gek van en weten niet meer wat we er aan kunnen doen. Help????

Reactie voor op de website?

32.26. Een alternatief

Geef ze wat minder zakgeld of kleedgeld. Ze weet misschien niet wat geld waard is? Laat haar vanaf nu werken voor het geld om dat kleedje te kopen wat ze zo graag heeft. Zeg duidelijk dat ze een nuttige plaats moet innemen in het gezin en eerlijk zijn en ze al er later dan ook de vruchten van plukken en weer wat meer geld krijgen. Nou ja ik weet het niet, het is toch al één voorbeeld.

C.

Reactie voor op de website?

32.27. Problemen tijdig aanpakken

Pubers hebben het lastig met zichzelf, en volwassen worden is ook niet zo eenvoudig. Al die toevloed van hormonen maken het zeker niet gemakkelijker.

Het is daarom des te belangrijker dat ze een solide kennis van goed en kwaad meekrijgen voordien. Van de moderne pedagogie moet je vooral onthouden dat veel en effectief belonen (en dus niet omkopen!) heel belangrijk is. Je mag het nooit vanzelfsprekend vinden dat je kind lief, gedienstig en braaf is. Dat moet beloond worden, vooral met veel aandacht.

Je moet vooral vergeten dat streng en effectief straffen niet belangrijk is. Je mag het nooit vanzelfsprekend vinden dat je kind stout, ongehoorzaam en een ettertje is. Mijn kinderen leerden van jongs af dat stelen, liegen over ernstige dingen, of anderszins zeer onbehoorlijk gedrag onvermijdelijk eindigde met rode billen in de hoek. Wie consequent beloont en straft, maakt straf gauw overbodig: beloond worden is fijn en straf krijgen is dat niet. Ik kan enkel maar zeggen dat dat hen blijkbaar zonder al te veel ellende doorheen de puberteit heeft geholpen (of nog helpt, voor de jongste) - als het boompje dan scheef gegroeid is, maakt veel snoeien het enkel erger.

Reactie voor op de website?

32.28. Problemen tijdig aanpakken

Pubers hebben het lastig met zichzelf, en volwassen worden is ook niet zo eenvoudig. Al die toevloed van hormonen maken het zeker niet gemakkelijker.

Het is daarom des te belangrijker dat ze een solide kennis van goed en kwaad meekrijgen voordien. Van de moderne pedagogie moet je vooral onthouden dat veel en effectief belonen (en dus niet omkopen!) heel belangrijk is. Je mag het nooit vanzelfsprekend vinden dat je kind lief, gedienstig en braaf is. Dat moet beloond worden, vooral met veel aandacht.

Je moet vooral vergeten dat streng en effectief straffen niet belangrijk is. Je mag het nooit vanzelfsprekend vinden dat je kind stout, ongehoorzaam en een ettertje is.

Mijn kinderen leerden van jongs af dat stelen, liegen over ernstige dingen, of anderszins zeer onbehoorlijk gedrag onvermijdelijk eindigde met rode billen in de hoek. Wie consequent beloont en straft, maakt straf gauw overbodig: beloond worden is fijn en straf krijgen is dat niet. Ik kan enkel maar zeggen dat dat hen blijkbaar zonder al te veel ellende doorheen de puberteit heeft geholpen (of nog helpt, voor de jongste) - als het boompje dan scheef gegroeid is, maakt veel snoeien het enkel erger.

Reactie voor op de website?

32.29. Pikken

hallo,

Ook mijn zoon pikt, vreselijk vind ik dat. Mijn vertrouwen is kapot, je blijft hopen het gaat eens over. Het begon al toen hij klein was en het wordt steeds erger. Nu is hij gepakt op zijn werk, uit de kassa gepikt en gesnapt, eindelijk dacht ik . Nu kunnen we er wat aan doen, want dreigen werkte niet, hij gaat gewoon door. Je vraagt je af: is het aandacht, pubergedrag? Hij zegt dat het dwangmatig is.

Ik ben naar de politie geweest met hem en er was een schat van een agente die precies uitleg gaf hoe het in zijn werk ging als je echt gepakt werd door hen. En ik heb ook een afspraak gemaakt met het riagg. Maarja, de tijd zal het leren.

Hij mag een jaar niet uit, streng he. Maar toch heeft hij het geaccepteerd, het lijkt wel of hij het fijn vindt om strenger aangepakt te worden. Soms snap ik er niks van, maar ook dat heeft zijn reden. Na verschillende verhalen te hebben gelezen, heb ik het idee dat je van ze moet houden en loslaten, maar wel jezelf blijven en je grenzen aan moet geven.

Ik heb 36 jaar met een schuldgevoel gesjouwd van mijn moeder, ben nu 42. Ik wil nu niet met dit schuldgevoel van hem gaan sjouwen, kan het niet meer. Wil hem dat zelf laten doen, hij is fout, niet ik. Of ben ik nu egoïstisch?

We hebben 6 kinderen, hij is de oudst. Dus ook een klein beetje een voorbeeld voor de anderen, die ook zien van: hé, mijn ouders pikken het niet.

Ik ben blij om te lezen dat we de enigen niet zijn. En natuurlijk, dat wist ik ook wel, maar toch! Bedankt. Zijn er mensen met tips, ze zijn van harte welkom.

groeten Roos

Reactie voor op de website?

32.30. Aggg ikke ook

Ik ben een meisje van 14 en ik weet wat de meeste ouders doormaken! Door een hel gaan ze! Ik heb ook gestolen ongeveer een halve maand heb ik gestolen... en me moeder weet ut niet eens! K durf het haar niet te vertellen en krijg het maar niet uit mun hoofd... Hoe moet ik ut vertellen!! HELP!!

Maja het is nu Januari en toen Ik ut deed Was het T/m 5 november... ik voel me schuldig en durf geen 1 winkel meer in waar ik het heb gedaan.. Ik voel me echt klote en ik ben Bang als ik van huis naar School rijd en van School naar huis.. elke hoek van de straat.. kijk ik of er geen politie rijd... of zullen ze minder oplette omdat ik een andere jas aanheb of is het al wat minder omdat het Nieuwjaar is geweest omdat ze dan meer op mensen diej vuurwerk afsteken letten? diej vraag kan ik nu wel dromen..

K ben tot stelen niet echt aangezet maar een vriendin uit de buurt zei op een dag.. "ik steel" en ze zei moet je eens proberen en het was echt een kick .. een paar andere deden ook mee.. maar ik en 2 andere gingen verder dan een paar oorbellen en zo... veel verder Mascara en Tasjes en Make-up... Omdat ik had zelf te weinig Zakgeld en door mijn prive situati gaf dit mij een soort kick, een gevoel van alsof je onoverwinneluk was.. maar later voelde k me steeds kloter en vond ik meself egt dom!! Dat is oook sow!!

Ik ben eigenlijk overladen door schuldgevoel en durf de straat bijna niet meer op... dus Stelen ho maar... Morgen ga ik naar een winkel (waar ik niet gestolen heb) en ga ik mijn angst overwinnen

groeten

anoniemPjuh

Reactie voor op de website?

32.31. Ouders opgelet!

beste ouders..

dit wil niet seggen da als 1 kind van je steelt dat je alle vertrouwen moet verliezen.. straf hem goed en leert van zij fouten! En ook niet dat je een waardelose ouder bent want dat ben je niet! okeej!!

Ik zelf ben meisje van 14 ...(sta hier al een keer in) en stal ongeveer 3 maanden geleden 5x ik ben overladen door schuldgevoel en ben bang voor politie Jeugdgevangenis en Bureau Halt.. en dat me klasgenoten er achterkomen!! Dus ik straf meself en me moeder weet het niet eens

AnoniempjuH

Reactie voor op de website?

32.32. Ik voel me machteloos....

We zijn een samengesteld gezin. We leven samen maar wonen gescheiden. Stiefdochter van bijna 15 betrap ik met een spelcomputer van 300€, bij nader onderzoek op haar kamer kwam ik nog meer tegen, totaal waarde van 800€. Het speelgoedboek lag erbij waar alles instond. Doordat ik me terug heb getrokken, en vader de confrontatie met zijn dochter heb laten doen, heeft ze toegegeven dat het geld was gestolen van vriend van haar moeder. Ze noemde de naam van een man waar wij haar tegen willen beschermen omdat hij de handen los heeft. Ze smeekt om het niet tegen moeder en vriend te zeggen. Ik voel dat ze zich indekt en hem noemt om er van af te komen, toch vind ik dat het geld terug moet komen bij de desbetreffende persoon. Hoe is me nog niet duidelijk.

Het heeft een enorme inpact op ons gezin, waardoor we nu gescheiden leven en ik het nog niet op kan brengen haar bij mij binnen te laten omdat het vertrouwen enorm is geschaad. Ze woont sinds 2 jaar bij ons, maar veroorzaakt veel problemen.

Vreslijk moeilijk als 2 mensen zielsveel van elkaar houden, helaas niet altijd hetzelfde denken en door dit soort omstandigheden gescheiden leven. Reacties graag per email.

bvd j.

Reactie voor op de website?

32.33. Waardeloos

Wij hebben ook een stelende dochter van 14. En liegen kan ze ook als de beste. Daarnaast hebben wij nog 2 kinderen, een van 10 en een van 16 jaar. De situatie is op het moment zo drastisch dat ik alles wel zou willen kapot maken, want dat doet zij toch ook. Ik doe het materialistisch en zij geestelijk. Ik ben geheel gebroken en zie maar een ding: hoe zij alles naar de afgrond brengt, en dat wij maar doen en zeggen wat we willen, maar dat alles gewoon langs haar heen gaat, en ze iedereen laat denken wat voor een nette en lieve jonge dame ze is.

Dat zeiden ze zelfs bij jeugdzorg: "ja mevrouw, ze is voorbeeldig opgevoed en heeft manieren". Ja dat vind ik ook, wij voeden haar dan toch ook op. Is het dan echt zo raar dat je niet begrijpt waar het vandaan komt? Aandacht /liefde /begrip etcetc, het is er bij ons allemaal. Maar niks is genoeg lijkt wel. Ze zeggen altijd "tijd heelt", maar waarom is dit toch zo verdomd moeilijk. En vooral, als je weet dat het allemaal nergens voor nodig is, het vreet energie en veroorzaakt bergen stress. En waarvoor? Een kind dat ja wat??

Voor iedereen die hetzelfde beleeft, heel veel sterkte en succes ditto.

Reactie voor op de website?

32.34. Ik steel

Ikzelf steel ook. Um, het klinkt misschien raar maar ja... ik kan er niks aan doen. Ik heb geen verkeerde vrienden Ofzoo. Maar ik wil gwn altijd wel wat hebben:S. Het klinkt verwend en egoistisch maar dat is ut niej.

als mensen die stelen er gemakkelijk mee op kunne houde zouden ze dat wel doen. Maar dat gaat zo maar niet. Ik heb al veel dingen gestolen en ja, ik ben nog nooit geript (gesnapt). Kan ut dus goet.

Laura

Reactie voor op de website?

32.35. Aanpakken

Ik weet het is moeilijk als je niet in de situatie zit maar zou je niet eens kunnen denken aan bv wat een rechter haar voor straf zou geven, iets waar ze van leert en dat het haar afschrikt? Een of andere taakstraf.

Je kunt nu wel heel mild gaan straffen en aanpakken maar daar heb jezelf en zij niets aan. Wat als de politie haar echt pakt, dan zit ze in de rats.

Volgens mij zit je nu als ouders geregeld in de zenuwen van dat ze elk moment kunnen bellen vanuit een winkel dat je dochter er zit in verband met diefstal.

Ik zou eerst proberen zelf een straf die past uit te zoeken en werkt dat niet dan komt ze vanzelf achter hoe het is als de politie erbij komt.

Ik zou ook zo met mijn kind naar de winkelier toegaan met haar erbij en wat ze gestolen heeft, laat het haar maar uitleggen, ze voelt zich knap lullig dan.

Werkt dat nog niet en is het uit de hand aan het lopen geef ik dr zelf aan bij de politie ter bescherming voor haarzelf en met hoop en doel dat ze door een taakstraf ervan leert.

Ik weet het is moeilijk maar je zult nu toch kordate stappen moeten zetten.

Succes, Wendy

Reactie voor op de website?

32.36. Groot gezin?

Tis zo raar, zelf kom ik uit een groot gezin 13 kinderen "titel van de site". Ik heb nog nooit nooit een dubbeltje van moeder gestolen terwijl ik vaak zat de kans had. Nu hebben wij twee kinderen, de oudste is 15 en vandaag zijn we erachter gekomen dat hij geld steelt om te roken en om er bij te horen met een patatje uitdelen en drinken.

Ik heb een pot thuis staan waar wij af en toe 5 10 en 20 euro in doen om te sparen voor de vakantie. 380 euro zat erin, vandaag nog 170. En dan nog toegeven na lang vragen: Oké, ik heb er 30 euro uit genomen.

We hebben hem huisarrest gegeven en een nacht mag hij nadenken, morgen mag hij eerlijk zeggen hoeveel hij heeft weggenomen. Nog nooit heb ik mijn portomonnee moeten verstoppen of geld en nu dit!!!

Ik ben in en in triest en vooral terleurgesteld omdat hij, als hij naar de disco wil, dat wij dat betalen (hij verdient 35 euro per maand als vakkenvuller). En het ergste is... hij ging dit week-end met vrienden naar het meer, "lekker weer". En ik geef hem geld mee, kan die lekker een patatje en een ijsje halen. Maar ondertussen geef hij toe, dat hij 20 euro uit de pot heeft gehaald?? Moet ik nu alles verstoppen hier in huis? Had ik nooit verwacht.

Reactie voor op de website?

32.37. Stelen heel normaal?

Ik lees met grote verbazing dat kinderen van 14 jaar het eigenlijk heel normaal vinden om te stelen, ik denk zelf dat we ze te veel verwend hebben en vergeten zijn ze echte belangrijke dingen bij te brengen. Als je alleen al ziet dat ze met 14 jaar nog niet eens fantsoenlijk meer kunnen schrijven, is het dan raar dat we ze dingen die zo moeilijk liggen omdat het gevoelszaken zijn, helemaal niet meer kunnen leren

Ik zou heel graag zien dat kinderen weer gewoon gestraft mogen worden voor hun fouten en niet dat eindeloos gepraat dat er nu op na wordt gehouden. MENSEN WANNEER GAAN WE INZIEN DAT HET NIET WERKT

Saskia

Reactie voor op de website?

32.38. Niet gewoon!!

Wij hebben 3 kinderen, waarvan er eentje steelt. 2 vinden het vreselijk. Ze is 11 jaar oud, en schijnbaar interesseert het haar niet dat wij het weten, proberen te voorkomen, met haar praten, vertellen dat het ons verdriet doet, dat ons vertrouwen in haar weg is, dat we er alles aan willen doen om er met haar samen uit te komen. We krijgen er geen vat op.

R.

Reactie voor op de website?

32.39. Niet zo afstandelijk!

Als er uit uw spaarpot gestolen wordt, kunt u er beter meteen over praten. Als u meteen alles afneemt, voelt het slachtoffer (of stelende) dat er toch niets meer te verliezen is, gaat zich dan nog slechter voelen en gaat meer en meer door, als een verloren persoon. Mijn advies is het snel proberen op te lossen!

Reactie voor op de website?

32.40. Reaktie op stelen

Onze zoon van 12 heeft helaas ook enorme bedragen van ons gestolen. Wij zijn hier al een aantal keren achter gekomen. Ook hij koopt hier sinds hij op de middelbare school zit enorm veel snoep voor, ook al hebben we thuis de kast vol. Nu is de maat vol en dat hebben we hem goed duidelijk gemaakt. Hij heeft nu echt straf gekregen. Wij tellen vanaf nu elke dag ons geld en vermelden dit op een apart briefje waar hij niet bij kan. We hebben de afspraak gemaakt dat als we vanaf nu ook maar 1 cent missen wij E100 van zijn bankrekening halen. Het is nu afwachten of dit helpt.

Reactie voor op de website?

32.41. Ook gestolen

heey

ik ben ook een puber (15) en ja soms heb ik wat gestolen van mijn moeder,vader, als ik een schoolfeest had en ik kreeg 20 euro mee dan zei ik dat ik alles had opgemaakt en drinken had gekocht terwijl ik juist zo weinig mogelijk dronk en dan vaak 15 euro voor mezelf had. op een gegeven moment heb ik tegen mezelf gezegd: ik wil geld, nou dan moet ik maar werken. dus nu heb ik een bijbaantje en verdien daarmee mijn geld. mijn ouders heb ik het nooit verteld

Reactie voor op de website?

32.42. Stelen van vriendinnetjes HELP!!

Mijn dochter van 10 jaar steelt van haar "vriendinnetjes". Ik schaam me dood als moeder zijnde. Ze heeft alles wat haar hartje begeert en het lijkt nooit genoeg. We kwamen er achter omdat de moeder van het meisje bij mij aan de deur kwam vragen. Nadat ik mijn dochter geconfronteerd had loog ze ook nog eens. Na aandringen gaf ze toe 1 ding gepikt te hebben.

Ik heb haar dit terug laten brengen. Nadat ik haar kamer doorzocht heb vond ik een tasje vol met spulletjes van hetzelfde meisje. Het bleek dat ze samen met een ander vriendinnetje aan het pikken is geweest. Die ouders heb ik ook ingeschakeld en gezamelijk zijn we de spullen naar het meisje gaan terugbrengen. Dikke tranen natuurlijk. Achteraf blijkt dat ze al vaker gestolen heeft. stickertjes op school, gummetjes, van andere vriendinnetjes lippgloss etc. Ik weet niet wat ik moet doen. Voel me zo machteloos.

Nu blijkt dat ze ook al geld gestolen heeft uit ons kleingeldbusje en (waarschijnlijk) ook uit de portomonnee's die daarbij liggen. Ze blijft echter volhouden dat het niet zo is maar ik geloof haar niet meer. het vertrouwen is compleet weg, en ik voel met alsof er een steen op m'n hart ligt. Wie kan me bijstaan/raad geven?

Reactie voor op de website?

32.43. Re: Stelen van vriendinnetjes

Hallo,

Ook mijn middelste dochter heeft een periode gehad van kleine dingetjes stelen. Stickertjes op school, lippenstiftjes bij vriendinnetjes, kleingeld uit mijn knip waar ze dan stiekem snoep van kocht. Toen ik erachter kwam heb ik het haar terug laten leggen.

Maar in plaats van boos te worden en met mijn handen in het haar te gaan zitten omdat ik een dief als dochter heb, zag ik in dat zulke daden een grote schreeuw om aandacht zijn. Ze is een zacht meisje dat zich nogal eens overschaduwen laat, niet snel iets durft te zeggen. Nogal onzeker van zichzelf dus. Iemand die je voor het gemak wel eens over het hoofd ziet omdat haar broers en zussen nu eenmaal harder schreeuwen.

Als ik me in haar verplaats kan ik me er iets bij voorstellen. Iets voor haarzelf nemen, leuke en lekkere dingetjes, daar dan zelf maar voor zorgen door stiekem te pikken, als vervanging voor de aandacht die ze graag wil. Op zo'n manier alleen aan zichzelf hoeven denken in plaats van op de tweede plaats te komen. Ik heb met haar gepraat. Samen de vinger op het achterliggende probleem gelegd. Tranen met tuiten kwamen er los.

Natuurlijk heb ik haar bewust gemaakt van de moraal dat je niet stelen mag maar daar niet de nadruk op gelegd. Ze zou zich alleen maar waardelozer gaan voelen. Knuffels en in het vervolg meer oog en oor voor dit meisje, al is haar stemmetje het zachtst en is haar houding van "ik red me wel". Complimenten en luisteren naar haar verhalen.

Ze is opgebloeid en heeft bij mijn weten nooit meer iets gepikt.

Sandra.

Reactie voor op de website?

32.44. Ook ik

Ik ben een kind van 14 jaar. Ook ik ben zelf schuldig aan het pikken van geld uit mijn ouders hun portomonnee. Tot ze 70 euro misten. Ik heb het bekend maar nu willen ze een reden weten. Waarom ik niet durfde om geld te vragen voor de stad. En ik rook. Ja dat is slecht, niet durven vragen maar wel jatten. Ik weet het. Ik heb spijt. Maar persoonlijk vind ik gwn dat ik te weinig zakgeld krijg. 5 euro per maand en geen kleedgeld is op deze leeftijd gewoon belachelijk. Toch ben ik ervan geschrokken hoeveel kinderen het doen, maar vooral van de maatregelen. Ik heb nog geen straf gekregen behalve: geen msn, telfoon tot 8 uur, geen sociale contacten. Dat valt nog mee ik had liever iets ergers gehad.

gr.

Reactie voor op de website?

32.45. mijn stiefkind steelt

Al voor de derde keer, het meisje woont bij ons, is al twee keer betrapt en afgelopen week voor de derde keer. Het is de dochter van mijn vriend en ze is 17 jaar. Ze heeft geld uit mijn portemonnee gepakt en dat vind ik het nog het aller ergste, GELD UIT HET DOOSJE VAN MIJN DOCHTER VAN 5 JAAR, mijn dochtertje had allemaal euro's gekregen voor haar eerste rapport. Alles is weg. Ik heb altijd een goeie band met haar gehad, daar is nu niets meer van over. Maar ik heb wel te maken met de dochter van mijn vriend, wat moet ik hier nou mee?

Een verdrietige stiefmoeder

Reactie voor op de website?

32.46. Wat erg, weet je het zeker?

Wat erg zeg!! Weet je zeker dat zij het heeft gedaan of vermoed je het? Hoe lang wonen jullie al bij elkaar? Wat vindt je vriend er van?

Reactie voor op de website?

32.47. mijn stiefkind steelt

Ja ik weet het zeker, de eerste twee keer heeft ze het ook toegegeven. Er is niemand anders in huis geweest. Ze spijbelt ze liegt alles aan elkaar. We wonen nu 4 jaar bij elkaar.
Mijn vriend vind het natuurlijk ook heel moeilijk, maar omdat ze zo liegt en bedriegt, is het voor hem ook zo klaar als een klontje. Het ergste is nog dat ze pas nog tegen mij zei jij bent meer een moeder voor me dan mijn eigen moeder (kun je ongeveer nagaan wat voor een band wij hadden).

Gelukkig snapt mijn lieve vriend helemaal hoe ik me moet voelen. Volgende week komt ze weer bij ons wonen want we hadden haar een week naar haar moeder gestuurd. En geloof me ik zie er als een berg tegenop.....

Reactie voor op de website?

32.48. Mijn zusje steelt van mij

Hallo,

Volgens mij heb ik precies hetzelfde probleem. Laats ben ik weer beginnen met roken (stom idee maar goed). Mijn zusje is ook 14 en toen ging ik laatst weer in mijn pakje kijken, was het halve pakje kwijt die ik twee dagen daarvoor had gekocht. Ik tegen haar zeggen dat ze nou eens moest stoppen. Maar ze zei dat ze er niets mee te maken had en dat ze niet wist hoe dat kon enz. Ik geloof er niets van maar ik heb haar nog niet kunnen ontdekken. Vanochtend ging ik weer bij mijn bonus van mijn krant kijken, was er 15-20 euro weg. Ik weet niet hoe ik het haar moet vertellen. Maar ik ben nu echt desparate en ik weet echt niet wat ik moet doen. Ik ben van plan om haar eens een flinke schop onder jeweetwel te geven. Maar het blijft toch je zusje hea?

En ze is ook zo'n arogant onderkruipsel. Middelvinger opsteken als je iets wil zeggen wat ze niet mag doen. Me uitschelden enz. Maar ik weet echt niet wat ik moet doen want ze kan liegen als de beste en ik zie mijn broer en mijn moeder, vader niets doen. Dan denk je dat je nog een centje heb, hard gewerkt enzo ervoor. En dan komt die hufter (sorry voor het taalgebruik maar ik begin echt kwaad te worden) en die zal wel eens beslissen of ze dat geld mag meenemen of niet. Ik werk er toch ook hard voor, of niet soms? Zelf heeft ze geen baan meer en dan zoekt ze volgens mij maar op deze manier om geld te krijgen. Hopenlijk weten jullie wat want anders weet ik echt niet meer wat ik ga doen want ik wordt er egt schijtziek van,

greets

Reactie voor op de website?

32.49. Buurmeisje pikt geld

Hallo,

Ik heb vandaag met mij webcam een diefstal vastgelegd. Mijn dochter neemt altijd een meisje mee van haar klas, en ze is kind aan huis, dus weet ook alles te staan ook potjes met geld. Ze doet het al maanden, het viel niet echt op want het was toch fooi. Totdat mijn dochter vertelde tijdens het eten. Dat ze altijd van haar vriendin eerst naar de wc moest als ze thuis kwamen. Maar mijn dochter hoorde altijd de deksel van het geldpotje, maar durfde nooit iets te zegen! Want ze is bang dat ze haar vriendin kwijt raakt. Vandaag was het al 7.50. Ze is hier zeker 3 tot 4 dagen per week. Ik ben woedend maar weet even geen raad.

Reactie voor op de website?

32.50. Grof stelende puber(s)

Verdrietig en geschokt ben ik vanmorgen achter de computer gekropen om eens te kijken of ik iets kon vinden over stelende pubers. Nou, er is een wereld voor me opengegaan! Jullie raden het al, ik zit zelf ook met een stelende puber. Hij steelt niet alleen van mij maar ook van mijn moeder! Ik heb haar bankpas omdat ze zeer slecht ter been is en ik de boodschappen voor haar doe. Het was haar opgevallen dat er twee x kort achter elkaar 50 euro was gepind. Als ik contant geld voor haar pin dan zeg ik altijd hoeveel ik opgenomen heb en geef dat dan aan haar. In iedergeval, nadat ze dit vertelde heb ik de bankafschriften bekeken en er is in totaal 600 euro gepind die ik niet kan verklaren! Aangezien ik de enige met een pasje ben en mijn moeder bijna niet meer kan lopen, blijft er maar een conclusie over en dat is dat een van de jongens dit gedaan heeft. Ik ben er gewoon misselijk van geworden en ben helemaal van de kaart. Hoe ga ik dit aanpakken en wie heeft hier ervaring mee?

Reactie voor op de website?

32.51. Grenzen

Het heeft te maken met grenzen, pubers zijn op zoek naar wat ze kunnen en niet hiermee testen ze dit. Ik heb zelf een kind dat steelt! Dat vind ik erg, maar we hebben hulp gezocht en dat werkt!

Reactie voor op de website?

32.52. Of slaan helpt?

Ik denk dat slaan niet helpt. Wij hebben onze kinderen altijd geleerd dat ze niet mogen slaan, maar als je nu zelf gaat slaan leer je de kinderen dat dat een geoorloofd middel is om iets te bereiken, dus gaan ze zelf later ook slaan.

Daarnaast denk ik dat wij elk respect van de kinderen zouden verliezen op het moment dat we gaan slaan. We hebben altijd geroepen dat slaan niet mag, en nu doen we het zelf? Dat zal averechts werken.

Cor

Reactie voor op de website?

32.53. Liegen en stelen

Mijn dochter, bijna 17 liegt over alles. De meest idiote dingen. Klein en groot. Het lijkt wel een tweede natuur geworden! Ze blijft altijd alles ontkennen, als het moet zweert ze op je dood. Ze kan zo goed liegen, dat je aan jezelf begint te twijfelen. Ze pikt sigaretten, geld zo nu en dan. Eet alles wat los en vast zit in huis, lapt alle afspraken aan haar laars.

Ik heb bewijzen, ik heb haar geconfronteerd, maar ze blijft steevast liegen. Ik weet gewoon niet meer wat te doen hieraan. Ik heb het opgegeven. Blijf haar confronteren, maar meer helpt niet. Ze heeft een bijbaantje naast school, verdient aardig per maand. Maar maakt dat rustig in 2 dagen op. En dan, tja, moet ze toch ergens sigaretten vandaan halen o.i.d.

Het is zo erg, dat ik mijn eigen dochter niet meer mag. De sfeer in huis wordt er natuurlijk niet beter op. Ik snap niet waarom ze zo steevast door blijft gaan. Het lijkt wel of ze niet meer anders kan. Ze is opgevoed met het gegeven dat eerlijkheid en oprechtheid belangrijk zijn. Wij allemaal zijn eerlijk, liegen is uit den boze, maar zij doet het alsof het de makkelijkste zaak van de wereld is. Ik snap er geen moer van!

L.

Reactie voor op de website?

32.54. Hoezo leeftijd gebonden

Ik kan niet over dat zinnetje "het ligt aan de leeftijd". Die van mij zijn 7, 8, 9 en 11 en ze doen het allemaal. De jongsten zelfs nog erger dan de oudsten. Dit gaat al tijden zo en ik heb van alles gebrobeerd. Eten en snoep staat hier al achter slot en grendel. Mijn portomenee moet ik telkens in het zicht hebben. Zelfs de spullen van een ander zijn niet veilig. Dus hoezo leeftijd gebonden. Mijn oudste begint net een beetje te puberen (bijna 12) en mijn jongste heeft afgelopen weekend nog 5 euro gejat (bijna 8) dus met leeftijd heeft het helemaal niets te maken. Wel weet ik dat ik er helemaal radeloos van wordt.

Reactie voor op de website?

32.55. Zoon van 16 steelt

Mijn zoon van 16 jaar werkt als vakkenvuller in een supermarkt. Het viel me al een paar keer op, dat hij met pakken koek en snoep thuiskwam. Verleden week met een fles alcohol. Ik wist zeker dat zijn geld op was en hij het nooit had kunnen kopen. Hij heeft bekend dat hij het tijdens het werk gestolen heeft.

Ik ben van plan om het te melden bij de supermarkt. Dan is hij wel zijn baantje kwijt, maar het zij zo. Wie heeft een ander advies.

Nelly

Reactie voor op de website?

32.56. Doen!

Ik heb er gelukkig niets mee te maken (gehad) maar ik denk dat je het idd moet melden. Hij ziet dan meteen dat zijn daden grote gevolgen hebben en doet het daardoor toch minder gauw nog eens. Laat je weten hoe het verder is gegaan?

groetjes en sterkte
Jetje

Reactie voor op de website?

32.57. reactie op Doen. 31.56

Hallo Jetje,

Bedankt voor je reactie.Ik heb informatie ingewonnen bij HALT. De betreffende hulpverlener heeft mij geadviseerd mijn zoon te wijzen op de risico's van zijn daden wanneer hij betrapt zou worden: taakstraf en ontslag. Hij raadde mij af om het te melden bij de supermarkt.
Mijn zoon heeft beloofd dat hij dit niet meer zou doen. Hopenlijk houdt hij zich eraan. N.

Reactie voor op de website?

32.58. Mijn zoon steelt ook

Blij een blog te hebben gevonden waar dit probleem kan besproken worden. Mijn zoon is 14, steelt en liegt. Zijn laatste wapenfeit dateert van vorige week donderdag. Ik ging over de middag boodschappen doen en vond mijn bankkaart niet. Ik piekerde me suf waar ik ze het laatst had gebruikt. Toen ik naar mijn man belde en vroeg even de uitgaven te controleren, wist ik het onmiddellijk: mijn zoon had ze.

Hij had voor meer dan 100 Euro uitgegeven met mijn bankkaart aan Nintendo ds spelletjes. Toen we 's avonds aan tafel zaten vertelde ik mijn man dat ik mijn kaart had geblokkeerd en een aangifte had gedaan bij de politie (dat laatste was bluf natuurlijk). Onze zoon verslikte zich en zei dat hij dringend naar het toilet moest. Na 5 minuten (bezinning waarschijnlijk) kwam hij terug en bekende.

Wij hebben hem wel in waan gelaten dat de politie pv had opgesteld en naar het parket was gestuurd. Het geld dat hij op die manier van ons had gestolen, hebben we netjes van zijn spaarboekje gehaald. De spelletjes is hij kwijt. We hebben natuurlijk hier ook met hem overgesproken. Maar dat hebben we hiervoor ook meermaals gedaan (zijn eigen spaarpot geplunderd; liegen; op pornosites gaan;...) Maar blijkbaar dringt het niet tot hem door.

Reactie voor op de website?

32.59. Een van mijn kinderen steelt

Blij, dat we niet de enige zijn met die problemen. Wij hebben 3 kinderen, 11, 15 en 1 van bijna 17. De oudste heeft een bijbaantje en genoeg geld. De 2e heeft altijd geldgebrek want hij rookt en heeft zijn baantje verspeeld doordat hij de folders gewoon in de papiercontainer gooide ipv rond te brengen. We merken dat er al geruime tijd geld verdwijnt, van ons, de ouders, en van de jongste en de oudste. Hebben ook al een geldkist aangeschaft en hierin alles van waarde gestopt. Helaas waren we laatst het sleuteltje kwijt en heb ik de lade moeten openbreken. Vergeten mijn beurs mee naar bed te nemen en hup gisteren weer 10 euro kwijt. Niemand heeft het gedaan natuurlijk. Stapelgek worden we ervan.

Ze krijgen allemaal genoeg kledinggeld, zakgeld en beltegoed. Gisteren zag ik dat de middelste maar nog 2 sigaretten had en vandaag toen hij naar z'n vriendinnetje was heb ik z'n kamer doorzocht en vond ik een bijna vol pakje sigaretten. Heb het weggenomen. Eens kijken wat hij daarvan vind. Als het aan mij lag strafte ik ze door alle 3 internet af te pakken net zolang tot diegene bekend, maar mijn vrouw vind dat verkeerd. Ik heb de tips op dit forum bekeken, maar er zit niet echt een oplossing bij. Ik denk dat ik eens met een vriend van mij bij de politie ga praten. Pff. Om moedeloos van te worden! Jeeppee.

Reactie voor op de website?

32.60. Re: een van mijn pubers steelt

Misschien een idee om een camera te plaatsen waar jij je beurs laat liggen? Misschien heb je er een met afstandsbediening om je zoon te betrappen? Klinkt wel lullig voor hem maar is wel zo goed als je hem de beelden kan laten zien als hij geld uit je beurs steelt. Op scholen hangen ook overal camera's om het stelen e.d tegen te gaan dus waarom nu even thuis niet nu jullie niet zeker weten wie er steelt? Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

Reactie voor op de website?

32.61. Stelende pubers. De oplossing?

Ook onze zoon heeft in zijn puberteit veel gestolen uit huis. Veel geld, maar ook MP3's van broers/zussen, telefoons, camera, etc. Hij had een adresje waar hij het kon verkopen, en financierde zo zijn blowerij. Op een gegeven moment waren we het zo verschrikkelijk zat, (hij had iets gestolen waar wij lang voor hadden gespaard) dat we aangifte bij de politie hebben gedaan. Hij kreeg toen een taakstraf, en is verplicht gestopt met blowen, en heeft daar begeleiding in gehad.

Dit is een heel lang verhaal dat ons gezin veel ellende heeft gebracht, maar ik heb het zeer beknopt beschreven. Maar mijn tip: Als niets helpt, doe dan aangifte. Een hele moeilijke stap om aangifte tegen je eigen kind te doen. Wij hebben er geen spijt van, want vanaf dat moment zijn er allerlei dingen in werking gezet waardoor hij het echt nooit meer zal doen. Het gaat nu heel goed met hem.

Reactie voor op de website?

32.62. Mijn zoon steelt van ons!

Hallo, het is nu de 2 de keer dat ik mijn zoon betrap op stelen. De eerste keer was amper 3 weken geleden, met mijn bankkaart. De tweede keer deze morgen. We hebben weer eens ontdekt dat mijn man 50 euro mist uit zijn portefeuille. De eerste keer was het omdat hij schoenen wou van een bepaald merk. Mijn man heeft dan met hem alles uitgesproken, en hem voor het eerlijk gesprek toch het nodige geld gegeven voor de schoenen, (ik had voordien het geld terug ge-eist).

Ik vond de aanpak van mijn man toen al helemaal niet goed, en dit blijkt nu bevestigtd. Maar wat gedaan? Ik geraak niet aan hem, hij weet het verschil tussen goed en slecht. Wat kan ik doen om dit te stoppen? Is klacht neerleggen een oplossing? Hij is nu pas 14 jaar. Als er niks gebeurt, steelt hij een heel maandloon op zn 18de. Hoe moet ik dat aanpakken, hoe kan ik radicaal genoeg zijn om tot hem door te dringen dat dit crimineel gedrag is? Heeft hier iemand ervaring mee?

Reactie voor op de website?

32.63. Stelende Puber

Hoi, mijn zoon van 18 die steelt iedere keer geld uit mijn portemonee en van zijn zusje. Hij heeft een baan gehad maar heeft daar zelf ontslag genomen

Hij krijgt dus geen uitkering maar ik heb geen zin om geld in hem te pompen. Hij scheldt me verrot, Ik kan doodvallen en gooit met de deuren. Het liefst zou ik dat aangeven bij de politie maar vanaf juni gaat hij werken bij de brandweer, dan kan hij zijn baan wel vergeten.
Ik word er goed ziek van, Hij liegt en hij bedondert me, ik weet niet wat ik hier mee aan moet!

help me

Reactie voor op de website?

32.64. Stelende puber

Hallo,

Jeetje ik dacht dat ik de engiste ouder was met een stelende puber,maar niets blijkt minder waar te zijn uit jullie verhalen. Ook wij hebben een zoon van 17 die niets ander lijkt te doen dan stelen. Hij steelt geld van ons...shag van mijn man..geld van zijn zusje. Hij zit inmiddels op een internaat maar ook dit schijnt niet te helpen. Vanmorgen werden wij gebeld door het internaat met de vraag of ik mijn zware gouden oorbellen miste.....hij was namelijk aan het proberen om ze te verkopen op het internaat...hier zakt dus je broek van op je enkels toch ??? Internaat ...straffen .....niets helpt . Dus als ouder zijnde sta je dus met je rug tegen de muur .... Wij weten ons eigen gewoon geen raad meer met onze zoon.

Mvg, Marina

Reactie voor op de website?

32.65. Stelen

ik ben 15 jaar en ik steel ook regelmatig.
als ik djonko's nodig ben steel ik geld op school.
ook steel ik kleding van g-star enz.
ook steel ik geld van mijn ouders.
ik wil graag stoppen maar weet niej hoe ik stoppen moet:(
wie heeft een tip?

damian

Reactie voor op de website?

32.66. Waar gebeurd verhaal, geschreven door ander persoon

Financieel gezien worden veel ouders gedwongen om allebei aan het werk te gaan om rond te komen. Met als gevolg dat de kinderen op een dagverblijf belanden. Dat dagverblijf is nou ook niet bepaald goedkoop (ik weet dat omdat mijn vrouw er heeft gewerkt) waardoor er dus nog steeds niet veel over blijft .

Bied dan gastgezinnen meer ondersteuning aan zou ik zeggen. Kies je er als ouder voor om zelf je kind op te voeden dan moet je dus haast wel een spaarpotje hebben of alle wegen kennen die financiële ondersteuning kunnen opleveren.

Het gezin hoort toch de hoeksteen van de samenleving te zijn? Binnen een gezin leren de kinderen beter dan waar dan ook de normen en waarden van hun ouders. En binnen een gezin hoort een veilige hechting plaats te vinden van waaruit de kinderen hun eigen plek in de maatschappij kunnen vinden. Geef ouders ,die ervoor kiezen om zelf voor hun kind te zorgen, dan ook de kans om dat financiëel te bolwerken. En zet bijvoorbeeld bijstands moeders met 6 kinderen niet verplicht aan het werk waardoor een toch al ontregeld gezin, nog een stabiele factor kwijt raakt.

Onze dochter is geboren met (vermoedelijk) het sotossyndroom. Ze had zo'n beroerde start dat ik er bewust voor heb gekozen om thuis te blijven en voor haar te zorgen en daar plukken we nu meer en meer de vruchten van. Ze is aan het opbloeien tot een heel vrolijk en sociaal meisje dat echt in alles en idereen geinterresseerd is.

Financiëel is dit af en toe echt niet makkelijk maar omdat ik geen uitkering heb aangevraagd, hebben we recht op het maandelijks uitbetalen van heffingskorting en kinderkorting. Bovendien loopt er nu een aanvraag voor tegemoetkoming onderhoudskosten gehandicapte kinderen (TOG).

Bovendien wordt er wel vaak raar opgekeken als ik aangeef thuis te zijn voor ons kind. Terwijl ik het normaal vind dat je een keuze hoort te hebben. Als onze kleine meid naar school gaat, dan ga ik wel weer werken maar ik zal er voor zorgen er voor haar te zijn als ze thuis komt zodat ze haar verhaal over de dag kwijt kan.

Op straat zie ik echter steeds meer kinderen van werkende ouders die dat plekje nergens kunnen vinden zelfs als hun ouders wel thuis zijn maar die zijn soms zo moe na een dag werken, dat ze eigenlijk hun kinderen even niet kunnen handelen. Die kinderen roepen dan maar op een andere manier om aandacht want negatieve aandacht is toch ook aandacht?

Praktijkvoorbeeld
Vanmorgen werd ik maar al te hard met een praktijkvoorbeeld geconfronteerd. Tijdens het boodschappen doen liepen er twee meiden van een jaar of 12 voorbij die zachtjes met elkaar aan het overleggen waren wat ze zouden stelen. Ik besloot ze in de gaten te houden en ook al was het bij die winkel niet raak, bij de volgende winkel wel. Ik zag dat ze flesjes frisdrank in een rugzakje stopten en gehaaid als ze waren, vroegen ze bij de kassa of ze er langs mochten omdat ze niks konden vinden. Nou bleken ze vanmorgen al een paar keer binnen geweest te zijn en steeds bij dezelfde kassa langs gegaan te zijn dus de cassiëre werd boos en joeg ze weg. Met de flesjes frisdrank onafgerekend in hun tas! Op zich slim gevonden van die meiden maar ik vond niet dat ze er mee weg mochten komen. Helaas zag ik op dat moment geen medewerker dus waarschuwde de cassiére zelf maar. Die kon er niets meer mee zei ze en ze dacht dat ze al weg zouden zijn.

Ik had eerlijk gezegd zelf een voorgeoel dat dat niet zo zou zijn omdat het stelen ze zo makkelijk was afgegaan, dat ze het vast nog ergens zouden proberen. En ik had gelijk want toen ik buiten kwam liepen ze er nog en nu liepen er ook nog twee andere meiden bij. Ik stopte zo snel mogelijk mijn boodschappen in mijn tas maar waarschuwde wel het andere winkelende publiek dat dat de diefjes waren. Behalve dat ze er schande van spraken, deden ze niks! Nadat ik mijn karretje had weggebracht, ben ik er zelf maar achteraan gegaan.

De twee meiden die erbij waren gekomen, waren intussen een bouwsteiger aan het beklimmen om op de galerij van de bovengelegen woningen te kunnen komen. Beneden aan die bouwsteiger stond er op dat moment wel iemand de politie te bellen en de twee diefjes riepen dat naar hun vriendinnen. Ze hadden de tas met spullen nog vast dus die heb ik af gepakt en ik verzocht ze om mee te komenwant als ze het lef hebben om te stelen, dan moeten ze ook het lef hebben om de consequenties daarvan in te zien. Een van de meiden liep meteen mee maar de andere protesteerde hevig en vroeg steeds waarom? En zei je bent mijn moeder niet. Mijn antwoord was dat als haar moeder haar niet opvoedde, iemand dat dan toch moest doen?

Na enige dwang, liep ze toch ook maar mee, al wilde ze wel haar tas terug hebben. Nou nee dus. Bij de winkel aangekomen kwam er ineens 4 man sterk naar buiten omdat een van de dames het personeel had gewaarschuwd dat ik er achteraan was gegaan. De meiden bekenden en werden meegevoerd. Ik ben maar snel naar buiten geglipt om te kijken of de andere twee al terecht waren. Dit was helaas niet zo. Maar de dame die het personeel had gewaarschuwd, sprak eigenlijk wel mijn gedachte uit. Sleutelkinderen!

Big Brother

Reactie voor op de website?

32.67. Zoveel herkenning

Hallo allemaal,

Wat klinken al deze verhalen toch bekend en aan de ene kant fijn dat wij niet de enige zijn met een liegende stelende puber.

Wij zijn afgelopen maanden en nog steeds door een hel gegaan.onze dochter van 14 liegt echt alles aan elkaar maar niet alleen tegen ons maar ook op school,tegen medeleerlingen, leraren en noem maar op. Ook heeft zij heel vaak geld van ons ontvreemd en de laatste maanden steeds shag. En inderdaad: ook al heb je bewijs en confronteer je ze ermee: ze blijven glashard ontkennen!!!en dat doet zo'n pijn van binnen.

Ze heeft nu zelfs al een jaar proeftijd ivm stelen van een jas op school! (ja de jas is wel terug maar de straf heeft ze te pakken) Lekker lullig voor ons de ouders want je schaamt je kapot voor je eigen kind. Ik hou zielsveel van mijn dochter maar ze trapt me elke keer weer op mijn ziel en ook ik ben de wanhoop nabij. Ik ben geestelijk kapot en doodmoe en wil het liefst de hele dag huilen. En natuurlijk de grote vraag: WAAROM??? Een ander bijkomend probleem is ook nog eens 2 buitenlandse jongens waar ik het contact mee verboden heb(is lang verhaal maar het komt er op neer die jongens willen haar alleen maar voor anaal, oraal en neuken!!) GVD zij is 14!! geen volwassene. Ik heb geen bewijs dat er al iets gebeurd is, alleen vage vermoedens via vriendinnen van haar. Heb zelfs al meldpunt loverboys gebeld want je weet maar nooit.

Ik weet alleen sinds zij met die kloothommels omgaat dat haar gedrag vreselijk is en ik ka nu helemaal niet meer tot haar doordringen en dat doet mij het meeste pijn. Maar ondertussen verwacht ze wel van mij dat ik alles voor haar doe en regel! Ze loopt zelfs al bij een maatschappelijk werkster maar ik vraag me af of dat wel gaat helpen. Ik denk van niet..

Het liefst wil ik geen jeugdzorg inschakelen, bang dat mijn kind wordt afgenomen en wij helemaal niks meer te zeggen hebben (of is dat egoistisch van me?) Ik kan alleen maar zeggen: op dit moment ben ik de wanhoop nabij en weet ik niet meer wat ik nog moet of kan doen. Wij (mijn man en ik) hebben afgelopen maanden zoveel gepraat met haar en gestraft en weer straf ingetrokken en geprobeerd te belonen maar we krijgen alleen maar elke keer valse beloftes terug. Ze hoort je aan maar zodra ze zich omdraait besta je niet meer en vergeet ze alles waar we het over hebben gehad.

Dit lijkt misschien een lang verhaal maar is nog maar een notedopje van wat wij de laatste maanden met haar mee hebben gemaakt. Ik hoop echt dat er mensen zijn met goede tips of wat dan ook want ik hou zielsveel van mijn kind en ik vecht voor haar als een leeuw maar ik wil haar niet verliezen.....

Ik wil gewoon mijn dochter weer terug!!

groetjes van een radeloze moeder......

Reactie voor op de website?

32.68. Stelen

Mijn oudste dochter steelde als de raven en heeft door haar steelgedrag al eens iemand ontslagen weten te krijgen. Iets wat ik later wel heb goed weten te krijgen. Haar broer kon er ook wat van, tot dat ik hem echt een slag om zijn harses gegeven heb.

Gisteren mijn jongste betrapt op stelen, voor de derde keer, hij is pas 10 jaar. De eerste keer was het lenen zonder te vragen, de tweede keer een klad blokje bij een supermarkt. De laatste keer echter gaat over een periode van een paar dagen. Zaterdag een zaklamp gepikt bij de gamma, maandag op zijn verjaardag een auto bij een vriendje, dinsdag nog wat klein spul van vriendjes.

Onder het mom, mama ik heb het gekregen, nou dat geloofde ik al niet, dus door vragen. Tja de leugens werden ook hier uit de kast gehaald, dan weer van dat vriendje, dan weer van die!

Zijn eigen vriendje, 12 jaar, steelt al fietsen en zijn ouders zijn daar heel erg trots op, zijn wel kampers, sorry dat ik het zeg. Dat vriendje heeft alles, maar geen liefde en aandacht, ik denk dat mijn kabouter hier toch een soort te met van aanzien bij wil verwerven!

We zitten hier niet met onze handen in het haar, maar wel met de vraag waarom, alles is hier en wat in huis is, is er om opgegeten te worden. Hij heeft een peperdure fiets gehad, nog wat kleine dingen ernaast, want tja 1 cadeautje staat zo lullig, toch?

Ik kan ook niet zomaar naar jeugdzorg stappen, lopen we al bij vanwege de twee oudsten die stoornissen hebben. Helpen doen ze tot op de dag vandaag niet, dus zijn ze liever kwijt dan rijk.

Ik heb hem wel gezegd dat ik morgen even naar de gamma loop. Hij weet dat hij stom bezig is, maar ja wat is een fiets vergeleken met een zaklamp, daar heb je die kinder logica weer! Ze zien het als mee nemen, misschien geven we ze ook wel teveel, ik weet het niet!

Een oplossing heb ik niet, zorgt de maatschappij ook niet voor, leen, tot je een ons weegt, het koningshuis fraudeerd zelfs en wij moeten normen en waarden bij brengen? Hoe dan in hemelsnaam? En mijn kind is geen sleutelkind, ik ben een thuisvrouw, geen huisvrouw.

Reactie voor op de website?

32.69. Help

De zoon van mijn vriend steelt ook. Hij is 10 jaar en had gister weer 50 euro bij zijn moeder gepikt en er lego van gekocht. Pas 5 euro uit spaarpot van een neefje, en al vaker 50 euro. Zijn vader laat het hem telkens terugbrengen. Radeloos zijn we, en het zorgt voor flinke spanningen in ons gezin. Ik heb ook kinderen van 8-10-14 en ik wil wel dat het gezellig blijft.

We hebben jeugdzorg gebeld, maar die willen eerst een IQ test van school (kind zit op speciaal onderwijs door ADHD). Hij is slim genoeg. We weten het niet meer....

Brigitte

Reactie voor op de website?

32.70. Een kind steelt niet zomaar

Niet eens zo'n raar idee om een IQtest te doen. Kinderen stelen niet zomaar. Meestal is er dan iets anders aan de hand. Of hij wordt door klasgenootjes onder druk gezet om geld mee te nemen. Heeft je 'stief'zoon ook verteld waarvoor hij dat geld nodig had? Wat wil hij met dat geld? Tien jaar is wel erg jong voor zulke bedragen.

Om te beginnen zou ik ervoor zorgen dat de gelegenheid om geld te stelen minimaal is. Bewaar het geld achter slot en grendel.

Maar probeer ook te achterhalen wat hem dwarszit. Wellicht is er namelijk iets heel anders aan de hand. En houd dat laten terugbetalen consequent vol, samen met het aanbieden van excuses.

Reactie voor op de website?

32.71. Stiefzoon steelt

Ook hier een stelende stiefzoon. Hij heeft eerst een hele tijd bij zijn moeder gewoond daar stal hij ook al. Maar hij is bij ons komen wonen begin dit schooljaar omdat zij er geen controle meer over had. Dat hij geen engeltje is vind ik niet zo erg, en als hij op school straf oploopt dat moet hij toch zelf maken dus dat heb ik wel kunnen lossen. Maar hij steelt al van ons sinds het begin dat hij bij ons woont. Niets helpt, boos worden, dingen afpakken, duidelijke grenzen stellen, nieuwe kansen geven, ...

Ik ben ten einde raad, ik voel me niet meer op mn gemak in m'n eigen huis. Altijd opnieuw tellen hoeveel geld er in mijn portefeuille zit, altijd op mijn hoede zijn. Ik heb er genoeg van. Iemand een idee hoe we dit kunnen oplossen?

Reactie voor op de website?

32.72. Stoppen

Hai Lelo,

volgens mij is er maar 1 oplossing en dat is STOPPEN. Je mag niet stelen, ook niet als iets in jou zegt dat het wel moet. Volgens mij weet je wel dat de enige oplossing bij jou ligt!

succes Jetje

Reactie voor op de website?

32.73. een vriend van mij steelt

Reactie op Een kind steelt niet zomaar

ik zoek hulp voor hem

bij ons thuis hebben we camera's hangen en ik kwam tijdens het kijken van een band dat hij het volgende van ons heeft gestolen

2 iphone's 4 gewone telefoons 1 ipod 4 camera's 460 euro uit mijn portemonnee dell mini laptop

Reactie voor op de website?

32.74. Gezond verstand!

Ik vind dat stelende en liegende kinderen (pubers) een flink pak rammel nodig hebben. ook ik weet dat dit voor de wet verboden is. Wie heeft dit in het leven geroepen! Vast iemand zonder kinderen. Dit is de reden dat kinderen (pubers) maar doen en laten waar ze zin in hebben, het wordt toch gerechtvaardigd!

Ik probeer verbaal boven de kinderen te staan, en dan bedoel ik: verhef je stem, maar ga niet schreeuwen dat werkt niet. Ze weten hier echt wel waneer moeder het meent, en geloof me, als ik van mn stoel moet opstaan, gaan zij lopen, en hard ook. Het is toch te zot voor woorden dat je niks meer over je eigen kroost te vertellen hebt!

Ineke

Reactie voor op de website?

32.75. stelen, liegen en jaloezie

Reactie op Stelen en heel erg liegen

Ik heb 3 dochters van 6, 9 en 12 jaar. Mijn 12 jarige dochter steelt al vanaf haar 10e jaar en is al eens betrapt in een winkel. Ze heeft al voor een paar 100 euro in totaal aan geld gestolen in huis en uit de spaarpot van haar zusje. Ook mijn tas waar mijn beurs in zit is al aan de beurt geweest. En ze ontkent altijd alles.
Ik weet dat ze een vroege puber is maar dit gaat mij toch echt veel te ver. Zelf heb ik nog nooit geld gestolen van mijn ouders als puber. En het ergste vind ik dat ze alles bijelkaar liegt. Ook heeft ze het mobieltje van haar vriendin al een keer gestolen. Die vond ik zonder abonnementskaartje terug. Leg dat maar eens uit aan de moeder van haar vriendin.
Mijn dochter kijkt alleen maar naar wat een ander meer heeft dan haar. Wat ik het allerergste vind dat ze totaal geen berouw toont van haar daden. Ook neemt ze kleding, sokken, shampoo enz. van alles mee naar haar vader toe. Mijn andere 2 kinderen weten dat en vertellen mij dat wel maar ze ontkent altijd alles. Ik vertrouw haar voor geen meter en de kasten en ouderlijke slaapkamerdeur zit dus op slot. Maar hoe ver gaat dit. De hele sfeer is verpest zodra zij binnenkomt. Mijn andere 2 kinderen willen een slot op hun slaapkamerdeur.
Dit hoort in mijn optiek niet bij de puberteit. Dit is gewoon niet normaal. En echt een probleem. Het voelt niet meer als mijn eigen huis als ze thuis is. Ik ben nu in staat om beveiligingscamera's in huis te plaatsen zodat ik alles op camera heb. Dan heb ik het zwart op wit staan maar eigenlijk gaat het me veel te ver om dat te doen. Maar heb alles al geprobeerd. Dit gaat al jaren zo en camera's lijkt mij de enige oplossing.

Echt radeloos word ik hiervan.

Reactie voor op de website?

32.76. Stelen en liegen

Beste iedereen,

Ik ben inmiddels geen puber meer, maar ik steel soms nog en lieg nog altijd even hard als altijd. Vooral niet eerlijk naar mezelf zijn is het probleem, want dan ga je liegen en stelen. Ik lieg al mijn hele leven over van alles en nog wat. Vooral omdat ik weinig zelfvertrouwen heb probeerde ik een aantal jaren terug mezelf te verkopen aan anderen met leugens over wat ik deed. En ik heb hier nog steeds veel last van, maar ik ben natuurlijk niet alleen mezelf tot last.

Vooral mijn familie heeft hier zwaar onder te lijden, en juist naar hen lieg ik tegenwoordig veel. De drang om jezelf te bewijzen of iets die richting, maar tja.. Het werkt me alleen maar meer de grond in. Zo ook mijn ouders en mijn jongere zusje, en als het hier blijft kan ik het nog aardig. Maar als ik in geldnood zit (niet eens echte nood) zal ik het hele huis door speuren voor geld. Dit heeft echter weinig zin meer tegenwoordig omdat mijn ouders alles achter slot en grendel bewaren en hun geld tellen. Het feit dat dit nodig is, geeft even aan wat er gebeurd als er na zoveel jaren niks gebeurd.

Ik heb zelf nooit zoiets gehad van, jongens dit moet stoppen. Maar nadat mijn moeder net haar tientje terug claimde ben ik het internet op gegaan om in ieder geval dit even van mij af te typen, om te kijken of er therapie voor is en of er sites zijn voor dit soort symptomen. Mijn drang om te blijven liegen en stelen is voornamelijk omdat mijn ouders niet tevreden zijn met wat ik doe en hoe ik bepaalde dingen zie. Ik blow namelijk eens in de zoveel tijd ook en ze accepteren het simpelweg niet, wat ik ook niet zou doen als ouder. Maar ik vind het altijd ineens een grondige rede om daarvoor te liegen als er zich een confrontatie begint te vormen.

Wat betreft het stelen, het is ook een stukje "kick" wat ik eruit haal. Ik heb overal en nergens dingen weg gehaald. Geen grote dure dingen, maar dingen als blikjes cola uit de winkel. pakjes sigaretten ook nog wel eens maar daar blijft het wel bij. Iets extreems, iets wat eigenlijk niet mag en kan. Ik hoop gewoonweg dat ik dit kan omzetten naar een positieve kick.

Even voor de mensen die met hetzelfde probleem zitten, mijn ouders hebben de volgende voorzorgsmaatregelen getroffen:

1. Elke dag uitgaven tellen + inhoud van portemonnee. Ook tegen uw kind zeggen dat ze je het bij houdt zal helpen. en zo nodig een kluis aanschaffen. Het klinkt absurd maar het is echt nodig, al verdwijnt er maar 50 cent per week. Want dat wordt gegarandeerd meer.

2. Publieke vernedering is niet het goede om te doen, maar confrontaties met directe omgeving werken zeer goed. Vooral mensen waar het kind zelf veel om geeft. Deze mensen worden ook juist als eerste het slachtoffer van diefstal.

3. Controleer zover mogelijk ook factoren van buitenaf, wat voor school zit uw dochter of zoon, vrienden en juist familie kan een slechte invloed hebben als er niet adequaat op gereageerd wordt.

Dit alles is natuurlijk vreselijk, het enige waarom stelen blijft bestaan is omdat er te soft mee omgegaan wordt (ik spreek uit ervaring). Ik heb twee keer in mijn leven gestolen van mijn werk, gelukkig kan ik niet zo goed stelen dus ik was snel gepakt. En twee keer ben ik er mee weg gekomen samen met mijn ontslag. Maar de politie is nooit in the picture gekomen. Aan de ene kant heel fijn, aan de andere kant is het de stomste fout die zij hadden kunnen maken na de stomste fout die ik had gemaakt.

Dat uw kind steelt maakt haar of hem nog geen slecht persoon denken veel mensen. Dit is waar, maar het stelen zelf zal een obsessie worden. Een honger naar doen wat niet mag, de kick opzoeken zoals ik al eerder beschreef. En daar is soms maar één geslaagde poging voor nodig. Veel diefstallen in huis worden niet gepleegd voor de waarde maar voor de kick. En vaak gaan de kinderen ook niet specifiek op zoek maar lopen ze er toevallig tegenaan, zien ze een kans. Dat even gewoon perfect uitkomt. En het vertrouwen wat daarmee geschaad wordt dringt niet eens binnen op zo'n moment.

Ik spreek helaas dus als ervaringsdeskundige, ik kan soms nog met m'n klauwen niet van bepaalde spullen afblijven. En ik sla mezelf voor m'n hoofd, iedere dag weer. Maar ook iedere dag als ik wat zie liggen zie ik de mogelijkheid alweer ontstaan. Ik krijg het steeds beter in de hand maar ben er nog lang niet. Want die drang kan ik nu aardig controleren, maar een terugval is altijd gevaarlijk. Dus opzoek naar hulp, en eerlijk zijn. Nou dit was mijn eerste stap, ik hoop dat jullie hier iets aan hebben.

Vriendelijke groet,

Pim

Reactie voor op de website?

32.77. Zusje met inpik gedrag

Al jaren denkt mijn zusje dat ze te kort komt (althans dat vermoed ik door haar inpik gedrag) en daardoor gaat ze ongevraagd mijn spullen gebruiken. Toen ze net in de pubertijd kwam waren het de kleine dingen, make-upjes, deo, haarlak. Het was altijd wel handig dat je op die manier wist wat je haar kon geven op dr verjaardag zodat ze van MIJN spullen af kon blijven. We kregen allebei zakgeld van mijn ouders waarvan ik alles zelf moest betalen, uitgaan, make-upjes, haarspulletjes en natuurlijk dat leuke shirtje die ik graag wou hebben. Grote irritaties dat mijn geld uiteindelijk bij mijn zusje belandde. En als ik daar wat van zei dan ontkende ze keihard!

Hoe verder dat ze pubertijd in ging hoe erger het werd en toen kwam de portemonnee. Geld van mij, van mijn Ouders en zelfs de spaarpot van mijn kleine broertje kwam op de kop. Zij heeft al die tijd gedacht dat wij dat niet door hadden. Helaas voor haar. maar ook Helaas voor ons. Want alles wat we zeiden het hielp niets! Uiteindelijk kwam ze in aanraking met drugs en wist ze de kluis van mijn ouders te openen. Dikke ellende, therapie etc niks hielp. uiteindelijk heeft ze zelf de stap genomen om van huis weg te gaan. Ze had zelf ook door dat het zo niet meer kon.

Na een dik half jaar is ze weer terug gekomen. Ze is nu 19 en net weer een half jaar terug. Ze is een stuk volwassener geworden maar nog steeds onsportief. De tijd van voor haar vertrek hebben we achter ons gelaten en mijn ouders staan weer klaar voor haar en leren haar nu met geld om te gaan omdat ze zelf inziet dat het niet anders kan. Maar toch zo nu en dan komt ze naar mij toe om te vragen of ze een kledingstuk o.i.d. mag lenen. Ik ben de beroerdste ook niet om altijd nee te zeggen dus mag zij van mij zo nu en dan iets lenen. Totdat ze laatst ongevraagd datzelfde jurkje weer aan had gehad en ik hem bij de was vond.

Zeg ik de volgende keer weer Ja? Ik denk het niet. Deze week had zij een (lees: mijn) zonnebril. nu heb ik mijn zonnebril en is zij haar zonnebril kwijt. Totdat ik vandaag op haar kamer zag: wat vond ik: mijn scheermesje, haar zonnebril, mijn onderbroekje en mijn sokken. Het is niet veel. Maar Blijf Gewoon van Andermans Spullen AF!

Wat moet je hier nou mee!? Hoe confronteer ik haar hiermee!? Zodat het Eindelijk eens Stopt!

Reactie voor op de website?

32.78. Ik weet het niet meer

Reactie op Stelen en liegen

Ik ben een alleenstaande moeder met 5 kinderen. Mijn oudste stal en loog bij het leven. Hij is nu 21 en woont inmiddels op kamers. De verstandhouding is nu beter, maar dat heeft heel wat gekost. Nummer 2, mijn 17 jarige pleegdochter, heeft ook gestolen en gelogen. Zij is 4 weken geleden weggelopen. Nu net kom ik tot de ontdekking dat ik alweer geld uit mijn portemonnee mis... Ik wordt hier stapelgek van!!!

Heb nog een zoon van 16 en een zoon en dochter van 12. Mijn vermoeden is dat mijn jongste dochter het dit keer is geweest. Mijn huis lijkt op Fort Knox met al die sloten overal. Ik weet echt niet meer wat ik nog moet doen, ben er zo kapot van. Ik heb al mijn kinderen van jongs af aan geleerd dat stelen en vooral ook liegen het ergste is wat je kunt doen. Het vertrouwen is weg en erger nog je gaat aan jezelf twijfelen.

Mijn kinderen zijn nooit sleutelkinderen geweest en komen ook niets te kort. Ze krijgen ruim zakgeld, hebben ze iets nodig dan hoeven ze maar te vragen. Ik heb altijd geprobeerd om ze alle belangrijke dingen in het leven mee te geven, maar je krijgt er alleen maar stank voor dank voor terug. Het is genoeg geweest, ik stop er mee!! Moeder zijn is de meest kl... baan die je maar kunt bedenken. Als ik dit had geweten was ik nooit aan kinderen begonnen.

Zal wel verketterd worden omdat ik dit hardop zeg, maar ik heb er zo genoeg van dat ik in staat ben om van het balkon te springen! Het enige wat me nu steeds door het hoofd gaat is: WAAROM?????? Voel me een waardeloze moeder en mens, zal het ook wel zijn dat ze me dit aandoen! Het is vreselijk om continu belogen en bestolen en bedrogen te worden. Wens iedereen die met dit probleem zit veel sterkte toe.

Reactie voor op de website?

32.79. Mijn zoon steelt ook

Reactie op Stelen

1 maand terug kwamen ter ontdekking dat onze zoon, 10 jaar, jassen steelt van andere kinderen die kleiner zijn dan hij. Hij steelt deze van school, restaurants en scouting. Ik kwam tot de ontdekking toen ik hem ophaalde van scouting en zijn jas niet meer open kreeg, ik wou helpen maar hij wou eerst niet. Na een paar eigen pogingen wou ik zijn jas in zijn geheel uitrekken en kwam toen de ontdekking dat hij een paarse meisjes jas aanhad. Na een stevig gesprek kwam eruit dat hij het al 4 maanden deed, hij steelde jassen en trok ze aan en thuis verstopte hij ze onderaan zijn ladekas. 's avonds sliep hij ermee en trok ze soms aan.

We hadden nooit iets in de gaten gekregen omdat hij ze onder zijn eigen jas aandeed, wel kregen we te horen van school of scouting dat er weer een jas kwijt was maar aan onze eigen zoon hebben we nooit gedacht. Een instantie zei dat hij een kleptomaan was en er geen kwalijke bedoelingen ermee had maar het was de drang naar de specifieke kleding dat hem dreef om het steeds op nieuw te doen.

Marieke

Reactie voor op de website?

32.80. Stelen..

Hallo allemaal,

Jaja, helaas ben ik ook z'n stelende puber. Ik was er een tijdje van af. Maar toen ineens gebeurde het weer, ik weet niet eens waarom. Maar goed ik werd niet gesnapt en viel weer terug in mijn oude ritme. Tot ik werd gesnapt. 10 euro weg van het verjaardags geld. Maar me zus zei oh je kan het toch ook in een andere envelop hebben gedaan?

Gelukkig, daar was ik mee weg gekomen. Ik wilde stoppen, gewoon mijn ouders weer trots laten worden. Maar het lukte me niet. Ik werd gesnapt van het stelen van 2 euro. Laaiend dat me moeder was. Tot ik vandaag weer gesnapt ben, ik heb er zoveel spijt van! Echt niet normaal, maar praten met mijn vader helpt niet, schreeuwen doet hij alleen maar.

Het liefst wil ik hulp van iemand anders, die het me afleert of what ever.. en een vader die rustig praat en een oplossing bedenkt ook. Ik heb nu een maandhuis arrest. Hoewel ik hier voor toch nooit weg mocht werkt dit niet ofso. Maar goed, ik weet als kind zijnde ook niet hoe ik er nu 1, 2, 3 afkom..

Groetjes.

Reactie voor op de website?

32.81. Alleen bij ons? Niet dus!

Ik was stomverbaasd hier deze reacties te lezen. Onze elfjarige zoon is al een paar maanden aan het stelen van ons. Het gaat hier telkens om grote bedragen omdat wij zelfstandig zijn. Nu hebben we ondertussen een kluis, maar vorige week had mijn man de tijd niet om het geld in de kluis te stoppen en verstopte hij het even bovenin onze boekenkast achter onze boeken. Zoon vond het. Hij zoekt dus!

Hij heeft ook alle geld van onze andere kinderen gestolen waardoor ze niets meer in een spaarpotje sparen , maar alles gewoon afgeven aan mij en ik zet het weg. Ik heb al verschillende rustige gesprekken met hem gehad en dan is het van "ja, mama", "nee, mama" of "ik ga het echt nooit meer doen. Ik heb mijn lesje geleerd!". Ondertussen heeft al voor in totaal rond de 1000 Euro gestolen. Bijna alles is opgegaan aan drank, snoep en 1 dure mobiel!" Ongeveer 200 Euro hebben we kunnen recuperen.

Ons vertrouwen is nu compleet erg. We zijn heel erg tegen stelen! Van een ander zijn geld of spullen blijf je af! Helaas dringt dit niet door tot onze zoon.

We hebben nog een oudere puber van 13 die dit gelukkig nog nooit gedaan heeft. Zij krijgt ruim zakgeld, kledij, heeft een gsm en laptop,...Zoon krijgt nu niets meer en mag niets meer. Dit is het resultaat van dat herhaalde stelen.

Ik vind het heel erg. Zelfs voor hem, maar ik moet hier keihard in zijn. Doen alsof er niets gebeurd is kan ik niet en eindeloos praten brengt niets op!!

Ik zit er volop in en dus heb ik ook geen oplossingen. We zoeken zelf onze weg.

Reactie voor op de website?

32.82. Ja erg he

Reactie op Stiefzoon steelt

Ja erg he. Ik zit met hetzelfde probleem, men stiefzoon van 14 steelt ook geld sigaretten snoep. En als ik hem ermee konfronteer zegt hij van niks te weten. Ik moet elke dag mijn geld verstoppen of tellen hoeveel er in de portemonnee zit. En als ik dan iets mis, ontkent em dat. De ene keer gaat het om 5 euro of 2 euro, zelfs al eens 50 euro dat ik zeker wist. En hoeveel keer misschien al da ik het nie gemerkt had. Op een keer komt em met nen gsm thuis van 150 euro en als ik dan vraag waar heb ge da geld gehaald: gespaard. Terwijl ik zeker weet da zen zakgeld aan snoep en drank opgaat.

En men man, ja die doet er ook niets aan. Dat ik regelmatig thuis zit met depressies, da snapt em niet. Ma ik word echt gek van da kind. Slaan heb ik nog niet gedaan, ma wel gestraft. Maar da deert em nie. Hem negeren, lief zijn, niks helpt. Als men man thuis is ist just nen engel. En als men man werken is, ja dan komt de aap uit de mouw.

En als ik dan vertel da da nie leuk is voor iedereen in huis da em zo steelt en liegt, dan antwoordt em gelijk: da is de pubertijd, iedereen doe da. Ja en zo bleft het maar doorgaan. Vandaag weeral 2 euro weg en em weet weeral van niks. Ik woon in men eigen huis en voel me hier eigelek nie veilig, da liegen en pikken, alles moeten verstoppen, ik heb het nooit meegemaakt.

Soms denk ik: allemaal de booom in, ik trek eruit en trek uwe plan met uw zogezegd lief zoontje. Ge zult wel zien waar em terechtkomt en dan is het te laat. Ma ik vind mijn vriend zo lief en wil hem nie kwijt. En hij zegt: dan ge hebt voor mij gekozen en de kinderen horen erbij. Ja da is waar. Ma als die kinderen luisteren, voor mij ok ma, de dochter ook. Die durft krabben en bijten naar mij, en als dat gebeurt sta em erbij en dan wordt er ook niks gezegd. Ik denk da die kinderen wel erges de weg kwijt zijn door de scheiding van hun ouders. Ma ja, dit keur ik wel niet goed. Ik kan al nen hele boek schrijven over deze kinderen, alhoewel ik nog maar 6 jaar samen ben met men vriend.

Annita

Reactie voor op de website?

32.83. Dank je wel

Reactie op Doe het zelf ook

wow, dank je wel, jouw antwoord is wel heel eerlijk en helpt mij. Mijn dochter is voor de 1e keer betrapt. Hopelijk kunnen we het bij haar stoppen.

m

Reactie voor op de website?

32.84. Klopje op de schouder

Beste vader van 6 dochters, ik wilde alleen even laten weten dat ik bewondering heb voor uw kunnen. Hoop dat uw dochters dit ook lezen. Het idee van de naamdag vind ik leuk, ga ik ook proberen, alleen heb ik niet goed begrepen hoe de trekking verloopt. Veel sterkte en geluk.

Sophie

Reactie voor op de website?

32.85. Liegen en stelen

Super bedankt dat ik lees dat wij niet de enigen zijn, helaas dat ik nog geen oplossing heb gelezen. Ook wij hebben hem aandacht gegeven, gevraagd, gehuild, geschreeuwd en elke emotie getoond die we maar konden bedenken op het stelen en liegen van onze zoon. De eerste keer dat we hem betrapten was hij 14. Hij had geld uit mijn portemonnee gestolen en later geld van zijn zusje. Vanochtend kwamen we erachter dat zijn zusje 175 euro mist uit haar potje, en hij geeft toe dat hij ongeveer 10 euro heeft gepakt. Dit geloven wij natuurlijk niet en we gaan ervanuit dat hij alles heeft gejat.

We zijn al bij een psycholoog geweest, maar daar liegt hij met zijn charmes alles bij elkaar waarschijnlijk, want zij dacht dat alles was opgelost, en vanmorgen heb ik de politie gebeld, met de vraag of zij een programma hadden voor hem. Maandag bel ik weer om een afspraak te maken. Hopelijk hebben zij een oplossing. Mocht ik iets te weten komen dan meld ik het.

En ouders, misschien moeten we zelf iets bedenken voor deze kinderen. Een speciaal kamp? Waar ze verantwoordelijkheid leren?

Groeten, Eva

Reactie voor op de website?

32.86. Stelende tienerdochter

Mijn dochter is 16jaar en steelt al enkele jaren. Dit doet ze thuis bij haar ouders, broers en zussen. Ook is ze al eens betrapt geweest in de winkel, samen met vriendinnen.

Ik weet niet meer wat we moeten aanvangen met haar. De bedragen die ze steelt, het was nu deze week 90 Euro. Dit is toch niet niks als ge weet dat wij nog vier kinderen thuis hebben om op te voeden.

Wie weet er raad voor ons. Dank U.

Reactie voor op de website?

32.87. Heel simpel

Ik begrijp niet dat er nog geld te stelen valt als je dit weet.

Al het geld op de bank laten staan, dan valt er niets te stelen. Zo simpel kan het zijn!

Anna

Reactie voor op de website?

32.88. Re: heel simpel

Eerlijk gezegd denk ik niet dat alleen geen geld in huis hebben, de oplossing is. Ze zal goederen met waarde in winkels blijven stelen. Ik weet zo een-twee-drie de oplossing ook niet, maar ik weet wel dat een (vooraf gearrangeerd) gesprek op het politiebureau wonderen kan doen. (ooit een vader gekend die zijn eigen zoon aan zijn oor -letterlijk- naar het bureau sleepte om hem aan te geven. Het was daarna heel snel gedaan...) Succes in ieder geval!

Groet, Dees

Reactie voor op de website?

32.89. Re: heel simpel

Reactie op Heel simpel

Mijn stiefzoon van 15 jaar steelt. Daarom heb ik een geldkoffertje gekocht en dacht dat is de oplossing. Nee dus, gisteren lag heel mijn kamer overhoop en koffertje opengebroken ... Geen geld meer op zak hebben, dat gaat hier niet, want in veel winkels in de buurt daar moet je cache betalen. Deze middag gaan mijn man en ik naar cgg om naar een oplossing te zoeken.

grtjs Marleen

Reactie voor op de website?

32.90. Mijn beleving

Lieve mensen, ik ben een meisje van 13 en ik heb vroeger ook gestolen. Ik stal geld en spullen uit het magazijn van school. Het duurde heel lang voor de hele waarheid eruit was, omdat ik me ervoor schaamde. Het zat zo:

Een meisje uit mijn klas (F) probeerde mijn hartsvriendin af te pakken. Net op dat zelfde moment verhuisde een van mijn andere beste vriendinnen. Ik was dus in 1 klap heel onzeker. Mijn hartsvriendin stelde voor om naar het magazijn van school te gaan samen met F. Omdat ik bang was dat ze helemaal geen vriendin meer was als ik nee zei, deed ik het. Ik voelde me heel verdrietig maar ik ging toch door voor haar. Mijn ouders vonden een keer een pen. Ik zei dat ik die had gekregen, en dat geloofden ze. Maar ze begonnen te merken dat ik steeds vaker moe was en slecht in mijn vel zat. Ik begon allemaal dingen te verzinnen. Mijn ouders probeerde me te helpen, maar het werkte dus niet.

Toen vonden ze nog meer spullen. Ze vroegen waar ik het vandaan had. Ik heb weer gelogen. Ik moest naar school toe en ik hield mijn mond over mijn vriendin en F. Het ging na een maand weer iets beter met mij, tot mijn vriendin weer voorstelde om naar het magazijn te gaan. Ik zei nee, en zij werd boos. Toen heb ik alles pas aan mijn ouders verteld. Ze waren heel boos dat ik niet meteen eerlijk was, maar tegelijk waren ze ook weer niet boos. Ik voelde me echt heel rot. Mijn vriendin, ik en F moesten naar een mevrouw op school die met ons wou praten. Ik heb alles eerlijk verteld en heb veel gehuild. F heeft uiteindelijk de meeste straf gekregen, ik heb het goedgemaakt met mijn vriendin. Mijn ouders controleerden me nog een tijdje iets meer. Tot ze me weer vertrouwden.

KINDEREN DIE STELEN : ALLES VERTELLEN LUCHT OP!! Ja, je ouders worden kwaad, maar het word allemaal beter. Niet liegen is veel fijner!

xx Sanne.

Reactie voor op de website?

32.91. Niet te geloven

Even een reactie op Anna die stelt dat ouders van stelende kinderen hun geld gewoon op de bankrekening moeten laten staan, zodat er niets te stelen valt. Ik vind deze reactie echt niet te geloven en heel naief.

Een kind wat steelt heeft altijd achterliggende problemen, dit is symptoombestrijding! Daar komt bij dat ze altijd andere dingen weg kunnen nemen. Het is toch te erg voor woorden dat je je eigen kind niet kunt vertrouwen en je geld op de bank/ in een koffer moet laten om te voorkomen dat je kind het wegpakt? En dat, wanneer je het geld wel 'verstopt' het probleem opgelost zou zijn? Daar geloof ik niet in!

Ik denk dat een kind wat een keer iets wegneemt, tot inkeer kan komen en excuses aanbieden. Als het vaker gebeurt moeten ouders echt aan de bel trekken en hulp vragen. Het stelen zou nooit geaccepteerd mogen worden.

Pauline

Reactie voor op de website?

32.92. Ik ook

Ik steel ook van mijn vader. Ik vind het echt vreselijk. Het meeste wat ik ooit gestolen heb is 20 euro. Maar ik vind het echt niet leuk, want ik wil altijd van alles kopen, en krijg maar 10 euro zakgeld in de maand en meer niet. (ik ben 16) Ik ben er een tijd van af geweest, maar nu kan ik de verleiding niet weerstaan. Kan iemand me helpen ? :(

Reactie voor op de website?

32.93. Radeloos

Ik dacht vanmorgen ten einde raad eens op internet te kijken of ik iets kon vinden over een kind dat steelt en ben eigenlijk geschokt over het aantal mensen dat hier last van heeft.

idd; ook mijn zoon (17) steelt geld van ons en niet zo weinig ook. En ook hij liegt en bedriegt alsof het de normaalste zaak van de wereld is. En ook wij zijn ten einde raad.

Ik dacht eerst dat wij gewoon moeite hadden met zijn pubertijd, maar stelen heeft toch niets met puberen te maken? Dat is gewoon een misdrijf. Ik kan hier dus ook niet mee om gaan.

Ook hij krijgt gewoon zakgeld en kleedgeld (juist om de noodzaak van het stelen tegen te gaan.) Ook vinden we dat hij moet werken voor zijn geld, maar daar heeft hij helemaal geen zin in en dus word hij steeds afgebeld of ontslagen (wat ik ook wel begrijp want hij is niet vooruit te branden.) Niets is meer veilig, mijn portemonnai ligt veilig opgeborgen, mijn man telt zijn geld meermalen per dag na, mijn dochtertjes (4 en 7) kunnen geen spaarpot op de kamer hebben (alhoewel we hem hier nog niet op hebben kunnen betrappen) maar zelfs de zegelboekjes van de supermarkt zijn ineens verdwenen.

Het allerergste is de minachting die hiermee gepaard gaat. Immers; hij weet dat het uitkomt en nog is dat geen reden om het niet te doen. (zo respectloos!) Het beheerst je hele leven, je relatie, je omgang ook met je andere kinderen. (je kan immers niet meer de vrolijke gezellige ouder zijn die je ook voor hem was) Mijn man (overigens niet zijn vader) dreigt er ook mee hem de deur uit te zetten, maar waar moet hij dan heen en wat komt er dan van hem terecht?

Als moeder zijnde wil je dat ook niet, maar mijn andere kinderen dan? Moeten die dan dalijk zonder hun vader leven, door zijn toedoen? Dat zijn toch ook mijn kinderen? En ik wil mijn man ook niet kwijt, maar de situatie hier in huis is intussen onleefbaar.

Ik denk er over om de eerst volgende keer aangifte te gaan doen. Ik zie intussen geen ander oplossing meer.

Iedereen die dit leest wens ik heel veel sterkte toe!!!

afz; Radeloos

Reactie voor op de website?

32.94. Kunnen we niks aan doen

Reactie op Stelen

Stelende pubers

Mijn moeder zegt dat het normaal is dat pubers liegen en stelen, dat ligt aan de ontwikkeling van onze hersenen. Die zijn nog niet helemaal af. Jullie ouwe lullen moeten daar maar rekening mee houden.

liegbeest

Reactie voor op de website?

32.95. Hier ook 1.

Ook wij zijn de ouders van een bijna 13 jarig stelend en liegend individu. Individu omdat ze zich afzonderd van de rest van het gezin, vastgeplakt zit aan haar Blackberry (gedeeltelijk gekregen en zelf betaald) etc. Om het geld en de spullen hoeft ze het echt niet te doen, ze krijgt 50 euro per maand.

Aandacht krijgt ze ook genoeg, mams is altijd thuis (ook geweest) voor de kinderen. Het nam al een tijd vormen aan maar sinds ze op de middelbare school zit is er geen houden meer aan. Wij straffen haar nu met waar het (volgens ons) pijn doet, geen Blackberry voor een week, niet naar discozwemmen etc... Of het effect zal hebben moeten we maar afwachten maar ik heb er een hard hoofd in.

Als dit allemaal niet helpt gaan we hulp zoeken want dit kan zo echt niet doorgaan, ze is (pas) bijna 13!

Het vertrouwen is weg, het verziekt de sfeer hier in huis. Kortom het wordt onleefbaar op deze manier.

Om even te reageren op het laatste berichtje van "liegbeest". De moeder zegt dat een puber er niets aan kan doen omdat de hersenen nog in ontwikkeling zijn. Dat is tot op een zekere hoogte waar maar ook een puber behoord zich te kunnen gedragen en het verschil te weten en te hanteren tussen goed en fout. Op deze manier komt een puber (maar ook de ouder)er wel heel makkelijk vanaf, "ach laat het kind ze kunnen er toch niets aan doen".

Deze respectloze reactie zullen wij dan ook maar aan jouw onderontwikkelde hersenen wijten.

C&B

Reactie voor op de website?

32.96. Stelende dochter

Onze dochter is begonnen met stelen in groep 7. Na heel veel gepest te zijn geweest op school. Ze heeft toen geld gestolen en daarmee snoep voor vriendinnen gekocht. Toen ze ging werken in een winkel als zaterdagbaantje, waren het sigaretten en geld. Ze is betrapt en ontslagen, heeft alles terugbetaald. Wij misten steeds geld uit bijv. de broekzak. Als je haar ermee confronteerde, bleef ze glashard liegen, terwijl er geen andere mogelijkheid was dan dat zij het geld had weggenomen. Nog steeds doet ze dat en blijft hardnekkig ontkennen, zeg maar glashard liegen.

Er is niets zo erg als je eigen kind te beschuldigen. Als je vraagt waarom dat alles gebeurd is, is het antwoord 'ik weet niet waarom ik dat gedaan heb' of ze blijft ontkennen. Wat moet je hier nou mee? Ze woont inmiddels samen, dat gaat al heel lang goed, ze is ontzettend sociaal, lief, altijd bereid te helpen, maar helaas, we blijven haar wantrouwen, en meestal is dat terecht.

Reactie voor op de website?

32.97. Stelende puber

Hallo allemaal,

Ook ik ben een radelose moeder! Ben al een paar keer geld kwijtgeraakt???? uit mijn portemonnee en de eerste keren denk je nog dat het wel zal kloppen, maar toch lig je te denken waar het geld is gebleven! Totdat mijn anderen kinderen ook geld misten!

Later kwam een moeder van een vriendinnetje van mijn dochetr van 12 jaar naar mij toe dat haar dochter geld uit haar spaarpot miste! Inmiddels hebben wij een kluis aangeschaft voor de waardevolle spulletjes en het geld, dus is het thuis nu rustig! Maar tot overmaat van ramp bleek vandaag dat mijn dochter bij de buurvrouw waar zij altijd opppast de black berry heeft gestolen en ook haar dochtertje mist geld uit haar spaarpot! Ik overweeg nu aangifte te doen bij de politie!

Ik heb voor haar bij bureau jeugdzorg gelopen maar daar is het kind altijd het slachtoffer en uiteindelijk ga ik en de rest van het gezin hieraan kapot! Help weet ff niet meer hoe en wat ik moet doen!

Ik heb haar niet geleerd te stelen en keur het ten strengste af. Maar een harde aanpak heeft geen zin. En gezien bij wie ze het doet, schijnt zij het niet te beseffen, wat de consequenties zijn voor anderen! Ondanks dat ze heeft meegemaakt dat haar broer van toen 14 jaar heeft vastgezeten in een jeugdgevangenis vanwege het plegen van een overval! Ik ben toen volledig ingestort maar er wel weer bovenop gekomen en nu weer, twijfel aan mijzelf of ik het wel goed doe als ouder.

Reactie voor op de website?

32.98. Stelende kinderen

Hallo allemaal,

Het geeft een apart gevoel bovenstaande belevenissen te lezen, aan de ene kant een goed gevoel omdat we niet de enige ouders zijn met dit probleem, aan de andere kant krijg ik ook het gevoel dat het "echt" een groot probleem is wat moeilijk op te lossen is. Gelukkig lees ik ook dat er pubers zijn die op dit forum proberen een oplossing te vinden voor hun problemen. Deze pubers wil ik graag meegeven dat ze er in de meeste gevallen heel goed met hun ouders over kunnen praten. Ik denk zelfs dat het voor de meeste ouders een hele opluchting is als hun kids komen met een bekentenis, zodat je met elkaar een oplossing kunt zoeken. En jongens en meiden ik snap zeer goed dat het niet mee valt het aan je ouders op te biechten maar geloof me ook bij jullie valt een hele zware last van je schouders.

Zelf hebben wij 4 jongens in de leeftijden van 10, 11, 14 en 17 en ook bij ons in huis verdwijnen zomaar spullen en geld, en natuurlijk heeft nooit iemand iets gedaan en wordt er alleen maar naar elkaar gewezen. Wij weten dus niet wie er bij ons in huis steelt maar hebben wel een vermoeden. Sinds enige tijd houden wij een paar keer in de maand Familie beraadt, hierin bespreken wij dit soort zaken. Tijdens deze gesprekken probeer ik de "dief" enig schuldgevoel aan te praten, vervolgens bespreken we de vele mogelijkheden om het stelen eerlijk op te biechten en benadrukken we dat de kids met al hun problemen ALTIJD bij ons terecht kunnen.

Ik hoop uit de grond van mijn hart dat dit een juiste keuze is om het stelen een halt toe te roepen. Zo niet gaan we opzoek naar andere mogelijkheden. Beste forumgenoten helaas weten wij allemaal uit ervaring dat we geen gebruikshandleiding bij onze kids hebben gekregen maar net als jullie allemaal doen we ons uiterste best om de kinderen de juiste weg te wijzen.

Als laatste: De beste stuurlui staan aan de wal zal jullie ook wel bekent in de oren klinken ik probeer altijd maar om me om te draaien en de reacties te negeren.

Met vriendelijke gr, Richard

Reactie voor op de website?

32.99. Gedeelde smart

Ook hier een heel berouwvolle jongeman van 13. Helaas is het al de derde keer dat hij is betrapt. Dit keer waren het spullen van zijn broer en vader. Hij heeft voor broer, vader en moeder en stiefvader allemaal een brief geschreven dat "ECHT nooit meer wat zal stelen enz enz". Geen idee of het helpt maar hij ziet er nu al wel tegenop om deze persoonlijk te moeten geven.

Ook zijn mobiel en brommer (speelt hij mee in een weiland) afgepakt, voor een tijdje en dat vond meneer heel erg, want die zijn van HEM! En kijk dat gevoel hadden wij laatst ook....

Mocht iemand de gouden tip hebben dan houd ik me aanbevolen! Tot die tijd is het erg gezellig thuis...

Reactie voor op de website?

32.100. Stelende 18 jarige

Reactie op Stelende Puber

Kan wel janken, nu al jaren bezig om mijn dochter op het juiste spoor te krijgen, zijn 11 jaar geleden gescheiden, verstandhouding vader moeder is goed, krijgt genoeg aandacht.

Ik word regelmatig verrot gescholden, in verhalen naar buiten ben ik gewoon allang dood, ze steelt van familie, loopt bij Riagg, niets helpt, kan het zijn dat er iets niet goed is in haar bovenkamer? Ze steelt terwijl het er zo dik op ligt dat ze betrapt wordt en geeft anderen de schuld.

Ik sta open voor advies en wil ook alles eraan doen, mijn vriend wil dat ze begeleid gaat wonen, maar daar kan ik mij absoluut nog niet toe zetten. Het is en blijft toch je kind en mijn hart breekt bij de gedachte dit te gaan doen

Reactie voor op de website?

32.101. Stelende puber van 15

Onze zoon steelt ook van ons. Ik word er niet goed van. Hij weet dat we het niet zo rijk hebben en dat we moeten sparen voor onze spullen en vakanties maar toch elke keer weer pakt ie het gewoon.

Ik ben radeloos, heb alles geprobeerd, hij liegt heel hard erover terwijl het er zo boven op ligt. Op zijn gevoel inpraten helpt niet, straffen helpt niet, hij blijft het doen. Hij belt ook voor die spelletjes via het internet wat even 3 euro per gesprek kost. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Liegen en bedriegen dat is alles wat hij het laatste 1,5 jaar alleen maar doet.

Tegen andere zegt ie mijn ouders zijn zo streng, en ons zwart maken en blablabla.. Ik denk er zelfs over na om hem in de zomer naar een of andere zomer kamp te sturen voor een heropvoeding.. Ik ben wel blij dat ik lees dat ons kind niet de enige is..

Misschien heeft iemand van jullie raad wat ik ben radeloos.

Reactie voor op de website?

32.102. Straf!

Reactie op Radeloos

Ik heb vandaag mijn 11 jarige zoon voor de 2de keer betrapt op het stelen van snoep. Het lijkt niet veel maar ik ben van mening dat je met je vingers van andermans spullen of snoep afblijft. Ik heb hem 2 weken huisarrest gegeven [1 week per steelgeval] geen computerspelletjes en hij heeft ouderwets kramp in zijn vingers van het strafwerk dat hij van mij moest schrijven. Ik denk dat het zinnetje ik mag niet stelen wel op zijn netvlies staat.

Ik kan alleen maar hopen dat dit voldoende is en de tijd zal het leren. Ik heb hem wel gewaarschuwd dat hij bij de volgende keer 3 weken de deur niet uit komt

Yvonne

Reactie voor op de website?

32.103. Re: straf

Beste Yvonne,

Als ik het zo hoor valt het best wel mee met je zoon. Ik persoonlijk vind de straffen te zwaar, wat wil je er werkelijk mee bereiken? Dat hij het niet meer doet omdat hij anders straf krijgt? Of om hem werkelijk te leren dat je van andermans spullen af moet blijven? In dat geval kun je beter met hem praten waarom hij dat gedaan heeft,en proberen er op een positieve manier mee om te gaan; hij is nu 11 jaar, wat wil je dan over een paar jaar? Sorry, maar ik vind je erg negatief gereageerd hebben, dan kun je de volgende jaren nog je lol op.

Ik hoop dat je iets aan mijn stukje hebt,

groetjes, Marieke moeder van 5

Reactie voor op de website?

32.104. Weet wat je doormaakt

Reactie op Ik voel me machteloos....

Heb relatie met weduwnaar met l kind. Zij heeft op haar 10e jaar haar moeder verloren. Ik ken ze nu 7 jaar en zij is nu 18. Vrolijk kind met een trauma dat zij nooit goed heeft verwerkt naar mijn idee. Zij kon altijd heel goed liegen. Ook steelde ze soms, maar we hebben haar nooit kunnen betrappen. Mijn relatie met haar is redelijk goed te nemen. Ik heb zelf geen kinderen.

Nu wonen we samen, maar helaas miste ik vanmorgen €300,00. Ik had al eerder eens een val opgezet met €5,00 waar zij intrapte, maar toch bleef ze glashard ontkennen. Onze relatie kreeg een deuk, maar toch verder gegaan. Mijn vriend pakt haar niet hard genoeg aan naar mijn idee. Ze is nooit gestraft voor die diefstal omdat hij bang is haar kwijt te raken. Hij gelooft mij wel, maar wil zijn kind niet afvallen.

Maar nu ben ik het zat. We hadden trouwplannen en zij was daar heel blij mee, ook met het samenwonen. Ik denk erover toch onze relatie ook maar weer gescheiden te houden, maar mijn vriend wil dat niet meer. "Als je mij eruit gooit, dan kom ik niet meer terug," zei hij. Ik wil dat hij hulp gaat zoeken voor haar, maar als ik al die verhalen lees denk ik niet dat dat helpt.

Dat je iemand niet meer kan vertrouwen in je huis is vreselijk en ik weet niet meer wat ik moet doen. Vooral dat ze zweerde op haar moeders graf dat ze het geld niet gestolen had is verschrikkelijk. Ik ging bijna twijfelen aan mezelf...

Sterkte allemaal. A

Reactie voor op de website?

32.105. Ik ook

Reactie op mijn stiefkind steelt

Het is een hele opluchting te lezen dat veel ouders te maken hebben met stelende kinderen. Mijn stiefdochter (18) heb ik nog niet betrapt, maar ik verdenk haar wel van stelen. Liegen kon ze al... Mijn vriend en ik houden onze portomonnee en tas goed in de gaten. Eens misten wij € 50,00. Na een aantal dagen 'vond' het meisje de € 50,00 terug. Ze heeft nooit bekend dat ze het gestolen had, maar als je duidelijk laat merken dat je geld mist, geef je ze nog een kans het geld terug te leggen.

Nu mis ik nog veel meer geld. Ik was boos en heb het verkeerd aangepakt: Haar gelijk beschuldigd van diefstal. Zij zweert bij hoog en bij laag dat ze het geld niet heeft weggenomen en is nu heel erg boos op mij dat ik haar niet vertrouw en dat ik beter op mijn geld moet passen. "Het is jouw probleem dat je geld mist, hoor. Dan moet je mij niet gaan beschuldigen...!"

Je gaat dan twijfelen aan jezelf en vooral dat gevoel te herkennen bij jullie is een pak van mijn hart. Dat gevoel is echt heel erg waardeloos. Je denkt dat je gek bent en loopt alles honderd keer na. Ik heb het geld in een zakje in een laadje in mijn slaapkamer verstopt, dus het lag echt niet voor het grijpen. Ik weet zeker dat ik het niet bebruikt heb, maar nu is het weg en mijn vertrouwen ook.

Lieve bezorgde ouders van al die liegende en stelende kids: Ze worden uiteindelijk allemaal wel een keer volwassen en dan mogen ze hun eigen boontjes doppen. Je kan niet meer dan goede raad en liefde meegeven, de rest moeten ze zelf doen. Uiteindelijk kun je alleen maar hopen dat ze spijt krijgen en later alles opbiechten.

Sterkte! A

Reactie voor op de website?

32.106. Ontkennen

Ik weet nagenoeg zeker dat mijn dochter (15) de laatste tijd regelmatig geld uit mijn beurs steelt. Ik heb geprobeerd er met haar over te praten, ook om te kijken naar wat er achter haar gedrag zit, maar ze blijft maar ontkennen, soms tot huilens toe. We wonen hier met ons tweeën en als ik geld mis, is zij de enige die het gedaan kan hebben. Ook mis ik steeds vaker andere spullen (eau de toilette, soms etenswaren, kleding) en wat ze doet is de beledigde majesteit uithangen. Ze vindt het heel erg dat ik haar 'verdenk'.

Ik bevind me in een patstelling, omdat ik haar niet kan straffen voor iets wat niet 100% (maar wel 99,5) vaststaat. Zolang ze niet bekent, kan ik niets. Dat is heel frustrerend, want ik vind wel degelijk dat ze straf verdiend heeft.

Wie heeft er ook wel eens met dit bijltje gehakt?

S.B.L.

Reactie voor op de website?

32.107. Zelfde

Reactie op Stelende puber van 15

Hallo, Wij hadden / hebben hetzelfde met 3 jongens. En maar achter elkaar verstoppen. Wij hebben nu meestal geen geld meer in huis of doen het in een kluisje. En de internet spelletje daar hebben we die speciale 0900 nummers voor afgesloten, dus die kunnen niet meer gebeld worden. Zelfs snoep, koeken zitten achter slot en grendel.

Reactie voor op de website?

32.108. Vriendje steelt mijn huis leeg

Reactie op Stelen

11 jaar geleden neemt mijn jongste dochter een vriendje mee naar huis, ik was op mijn werk. Kom thuis, zie ik iemand bezig met mijn rol motorgereedschap, die had ik al 16 jaar verstopt in mijn gereedschapskamer. Nadat hij er mee klaar was, heeft hij hem maar gelijk onder de budysit van zijn brommer gedaan, met wat hij op dat moment kon pikken. Ik heb 40 jaar in de PetroChemie gewerkt als zeer hoog gekwalificeerde lasser, alle categorieën, alle certificaten gekeurd onder i.i.w. (internationaal instituut of welding). Betekent dat ik overal in de hele wereld werkte, niets tekort kwam, kopen kon wat ik nodig had, en ik kocht nooit rotzooi maar kwaliteit. Alles is gejat in een tijd bestek van tien jaar, ook ik weet het niet meer. Zo vervelend dat mijn huwelijk van 35 jaar op springen staat, en de dief slaapt rustig verder. Maar ik zit met de problemen. Als ik wat terugvraag, zegt hij: ik heb niks van jou. Nee, snap ik, hij heeft van al mijn spullen geld gemaakt. Maar ik slaap er al die jaren niet meer van en loop nu bij een psycho, maar dat is toch geen oplossing of wel?

Reactie voor op de website?

32.109. Machteloos

Onze middelste zoon is de onbetrouwbare bij ons in huis. Het begon met 9 jaar al. Grote hoeveelheden snoep, broodbeleg etc. Verhuisd en het begon weer, geld. Instanties (JPP) ingeschakeld, mocht niet baten. Vorig jaar opnieuw geld, pinnen van bankpas en eurocard. Naar politiebureau geweest. Deze adviseerde jeugdzorg. Zoals u weet niet de beste instantie. Ook naar een psycholoog geweest. Adviseerde een contract met mijn zoon op te stellen en ondertekenen. Of dit helpt?! gestopt met de behandelingen, wat ons aardig wat gekost heeft.

Datzelfde jaar gooide hij er met de pet naar qua school. Blijven zitten. Cijfers zijn nu goed. Wij dachten dat het beter ging. Totdat ik kort geleden mijn sieraden miste. Zoon zei dat dit 1,5 jaar geleden al was gebeurd, toen het zo slecht met hem ging, wat wij geloofden. Vandaag ineens onthutste ouders aan de deur. Wat bleek hij heeft dit in november nog maar gedaan. Bij anderen afgelopen week. Van mij zit er een ring bij van mijn moeder die 12 jaar geleden op haar sterfbed mij deze ring gaf. Komt nooit meer terug. De nieuwe gevallen eveneens erfstukken. Ik vind het idioot dat een goudsmid van minderjarigen mag kopen. Wie heeft hier ervaring mee?

Wij weten zo langzamerhand niet meer wat te doen. Wat zal het de volgende keer zijn? Dit is geen pubergedrag meer, maar crimineel gedrag. Vorig jaar huisarts ingeschakeld en was roerend met mij eens, sterk grensoverschrijdend gedrag. Doorverwezen naar GGZ. Zouden een onderzoek doen, was nodig. Wij zijn een half jaar verder, geen reactie. Waardeloze instelling. Wie heeft hier ervaring mee?

Alle reacties zijn welkom.

gedupeerde

Reactie voor op de website?

32.110. Kon geen aangifte doen

Bij ons thuis is het verhaal idem als dat van U, geld sieraden psp's etc werden "verpatst". Toen ik een paar maanden geleden contact opnam met de politie werd mij verteld dat je geen aangifte van diefstal kan doen als een gezinslid de dief is. Stomverbaasd en teleurgesteld. Het stelen gaat door, straffen werkt niet en hulpinstanties doen vooral veel vergaderen en verslagen maken. Effect: diefstal duurt voort en de spanning blijft stijgen.

Reactie voor op de website?

32.111. Kluis.......

Pas een fikse discussie gevoerd ivm het wel of niet aanschaffen van een kluis. Ik werd daar nog bozer om dan het stelen wat in huis gebeurt. Moet ik alles in een kluis verstoppen, mag de jongste niet eens zijn leuke spaarpot op zijn kamer hebben? Nee dat kan niet want die wordt continu leeggeroofd, en er maar over liegen door stiefbroer lief.

Waar moet dit heen? Straffen helpt niet, inhouden van zakgeld veroorzaakt spullen stelen en verpatsen, ongenoegelijk gedrag en dingen slopen in huis. En de hulpinstanties, breek me de ... niet open, na 2 jaar nog geen stap verder en al heel wat geld en waardevolle spullen verder, het is treurig! Ik haalde het niet in me hoofd vroeger en zo oud ben ik niet eens (36).

Reactie voor op de website?

32.112. Stelen, liegen daarna alles afliegen!!

Reactie op Stelende puber

Ik ben het helemaal zat. Mijn zoon van 13 jaar steelt al geruime tijd geld van ons (ouders) en van zijn 19 jarige zussen. We hebben hem nooit op heterdaad kunnen betrappen, maar weten het zeker dat hij diegene is wat onze portomonnee's leeg haalt. Hij steelt ook sigaretten.

Vandaag heb ik hem en een vriendje naar schoolkamp gebracht. Ben even bij de bakker geweest om ze op een pudding broodje te trakteren. Kom terug in de auto en mijn bakje met parkeergeld is leeggeroofd (ongeveer 3 euro)en dat terwijl ik hem 15 euro zakgeld mee had gegeven. Hij liegt alles weer af. Ik weet ook zeker dat zijn vriendje dit NIET gedaan heeft.

Ik ga het nu anders aanpakken namelijk: Alles tv, black berry, xbox, wii, zijn "merkschoenen" enz. Ga ik van hem afpakken en hij krijgt niks meer. Ook huisarrest hoort erbij voor altijd!!!! En nu is het zijn beurt om zijn gedrag te verbeteren. Zo kan hij terugverdienen wat ik inbeslag heb genomen. Aangezien hij nu 2 dagen naar schoolkamp is heb ik de vrije hand om alles van hem te "stelen".

Ik ben zelf opgevoed met normen en waarden. (Wat gij niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet. Wie niet luisteren wil moet maar voelen.) Ik hoop dat dit zal werken! Jullie zullen het van me horen.

gr Sal k

Reactie voor op de website?

32.113. Stelende puber of niet?

Reactie op Kluis.......

Ik heb sinds een tijdje mijn geld in de kluis om dat ik steeds geld miste. Alleen nu mis ik nog steeds geld uit de kluis nog wel. Ik snap er echt helemaal niets van. Ik dacht eerst dat ik vergeetachtig werd maar ik schrijf nu iedere keer op de enveloppen waar het grld ingaat hoeveel er in gaat en wanneer. Ook als ik het er uit haal schrijf ik het op. Mijn zoon ontkent alles: hoe weet ik nou hoe ik in die kluis kom? Krijg ik als antwoord maar wie doet het dan?

Reactie voor op de website?

32.114. Ik steel ook

ik steelde ook van me moeder. ik wist dat het fout was maar ik wist niet wat ik er aan moest doen. het was echt zo'n drang klinkt heel raar maar als ik iets stal (ik stal eten) dan had ik er later wel spijt van dat ik het gedaan had. en als me moeder er achter kwam dan ontkende ik alles. maar laatste miste ze iets en toen was het verdacht dat ik het was dus ging ze heel me kamer onderzoeken en toen had ze het gevonden. ze werd heel boos en nu moet ik opschrijven waarom ik het deed? enz. maar ik zal het nooit meer doen!!!!

L

Reactie voor op de website?

32.115. Passende straf

Onze dochter van 14+ heeft al regelmatig geld gestolen van ons. Wij moeten rondkomen van een bijstandsuitkering, en hebben dus nagenoeg niks extra te besteden.onze dochter krijgt wekelijks €8,= euro zakgeld, en alle kleding(en dit gebeurt regelmatig) en andere extra's/kadootjes/lekkernijen betalen wij ook voor haar.

Ze liegt regelmatig, ontkent eerst altijd dat ze gestolen heeft, maar geeft uiteindelijk toch toe wanneer wij haar met het "bewijsmateriaal" confronteren. Ze heeft wel spijt maar valt af-en-toe toch weer in herhaling Terugbetalen is moeilijk. Hoe betaalt ze een groot bedrag terug als ze zelf geen inkomen heeft.

Een bijbaantje is een gedeeltelijke oplossing : ze leert wat meer waarde te hechten aan de waarde van geld, én de moeite die je moet doen om iets te verdienen.

Helaas wordt dat wat zij verdient weer ingehouden op onze uitkering, dus schieten we er nog niets mee op. Nu hebben we het volgende gedaan. We hebben haar dvd's en haar nintendo ds en wii op marktplaats gezet. Dit lijkt heel cru, maar we hebben in overleg met haar besloten dat dit nu de enige oplossing is.

Verder controleer ik geregeld ons geld, maar we weigeren om het te gaan verstoppen. Ze moet weten dat ze ons vertrouwen kan terugverdienen.

Pfff ...ooit komt het goed, daar gaan we wel vanuit, maar opvoeden is het moeilijkste wat er is

havik

Reactie voor op de website?

32.116. Voor havik

De inkomsten die een minderjarig kind verdient met een bijbaantje worden niet van een bijstandsuitkering afgetrokken.

Het is toch veel positiever voor je dochter om je eigen geld te verdienen en dat naar eigen inzicht uit te kunnen geven?

Wat heeft ze er nou aan dat huur spullen verkocht worden op Marktplaats? Wat leert ze daar van? Ik vind het een kinderachtige wraakneming, meer niet.

Anna

Reactie voor op de website?

32.117. Reactie op stelen

ik vind het helemaal geen verkeerde oplossing om haar spullen te verkopen. Wat ze ervan leert? Hoe je creatief aan geld komt als je het nodig hebt. Ze heeft geld gestolen waar jullie van moeten eten. Ik snap dat zo'n meisje een keer wat extra wil, maar daar moet ze zich dan ook op een goede manier voor inzetten. Spulletjes verkopen die ze niet echt nodig heeft of niet meer gebruikt is een hele goede optie.

En misschien kan ze bij iemand klusjes doen voor geld. Dat je er niks mee opschiet dat het geld wat zij verdient van jullie uitkering afgetrokken wordt, ben ik niet helemaal met je eens. Ze leert werken voor haar geld. Wel is het jammer dat het jullie niks extra's oplevert. Hoewel je volgens mij niet alles hoeft in te leveren. Misschien een idee om dat eens goed uit te zoeken.

Groetjes Karin

Reactie voor op de website?

32.118. voor havik

Wie zegt dat ze de spullen die nu verkocht worden via Marktplaats niet meer gebruikt of niet meer nodig heeft? Ik kan dat niet uit het verhaal halen hoor.

Minderjarigen mogen gewoon wat bijverdienen en dat wordt niet afgetrokken van een bijstandsuitkering.

Kun je gewoon nalezen op Internet, super makkelijk om aan de juiste informatie te komen.

Misschien kan ze een deel van het verdiende geld aan jullie terug betalen. Krijgen jullie toch nog je geld terug den op een manier waar alle partijen voordeel aan hebben.

Anna

Reactie voor op de website?

32.119. Reactie

Ik ben zelf 14 en heb een broer van 16. hij is twee jaar ouder maar momenteel zitten we allebei in de derde omdat hij 2x is blijven zitten. Hij had in groep 8 dezelfde cito score als ik en toch is hij havo gaan doen terwijl ik vwo ging doen.

hij is dus even slim, twee jaar ouder en toch zitten we in hetzelfde jaar (ik een niveau hoger) opzich is daar niks mis mee maar ik maak me heel erg zorgen. sinds een paar maanden rookt hij nu openlijk op school en ook is hij denk ik gameverslaafd (hij word super agressief als hij de computer uit moet zetten) ik kwam via geroddel erachter dat hij steelde en ik krijg allerlei verhalen via via van wat hij allemaal uitgespookt heeft... Ik spreek hem erop aan maar we hebben geen goede band (we leven langs elkaar) dus komt het niet bij hem binnen. Ik heb het er regelmatig over met mijn ouders en zij proberen streng te zijn maar het lukt blijkbaar niet. ik heb geen idee meer wat ik kan doen en ik ben radeloos. hij wil niet inzien dat hij heel verkeerd bezig is en dat dit nog wel eens slecht kan aflopen.

Ik denk dat ik hierdoor een soort faalangst heb ontwikkeld omdat ik perse het WEL goed wil doen voor mijn ouders. ps. mijn broer wil nu heel graag naar gtl zodat hij minder hoeft te doen voor school!! sorry voor dit lange bericht maar ik blijf hopen dat er iemand is die ook zo'n broer heeft en misschien tips heeft...

Annelie

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Stelen

 1. Geld en snoep stelen
 2. Stelen en vertrouwen
 3. Zelf laten vertellen
 4. Confrontatie
 5. Stelen en heel erg liegen
 6. herkenning
 7. Stelen
 8. Stelen
 9. Over stelen
 10. Wereld stort in
 11. Billenkoek echt verleden tijd ofzo?
 12. puber
 13. Stelen, ja ook die van ons
 14. Herkenning
 15. Stelende puber
 16. Stelende puber
 17. Wat moet ik met haar aan
 18. Doe het zelf ook
 19. De betere manier
 20. Werken
 21. Niet om het geld maar om controle.
 22. Inderdaad, wat te doen
 23. Ik wordt er \'radeloos\' van
 24. Slaan mag niet
 25. Om gek van te worden
 26. Een alternatief
 27. Problemen tijdig aanpakken
 28. Problemen tijdig aanpakken
 29. Pikken
 30. Aggg ikke ook
 31. Ouders opgelet!
 32. Ik voel me machteloos....
 33. Waardeloos
 34. Ik steel
 35. Aanpakken
 36. Groot gezin?
 37. Stelen heel normaal?
 38. Niet gewoon!!
 39. Niet zo afstandelijk!
 40. Reaktie op stelen
 41. Ook gestolen
 42. Stelen van vriendinnetjes HELP!!
 43. Re: Stelen van vriendinnetjes
 44. Ook ik
 45. mijn stiefkind steelt
 46. Wat erg, weet je het zeker?
 47. mijn stiefkind steelt
 48. Mijn zusje steelt van mij
 49. Buurmeisje pikt geld
 50. Grof stelende puber(s)
 51. Grenzen
 52. Of slaan helpt?
 53. Liegen en stelen
 54. Hoezo leeftijd gebonden
 55. Zoon van 16 steelt
 56. Doen!
 57. reactie op Doen. 31.56
 58. Mijn zoon steelt ook
 59. Een van mijn kinderen steelt
 60. Re: een van mijn pubers steelt
 61. Stelende pubers. De oplossing?
 62. Mijn zoon steelt van ons!
 63. Stelende Puber
 64. Stelende puber
 65. Stelen
 66. Waar gebeurd verhaal, geschreven door ander persoon
 67. Zoveel herkenning
 68. Stelen
 69. Help
 70. Een kind steelt niet zomaar
 71. Stiefzoon steelt
 72. Stoppen
 73. een vriend van mij steelt
 74. Gezond verstand!
 75. stelen, liegen en jaloezie
 76. Stelen en liegen
 77. Zusje met inpik gedrag
 78. Ik weet het niet meer
 79. Mijn zoon steelt ook
 80. Stelen..
 81. Alleen bij ons? Niet dus!
 82. Ja erg he
 83. Dank je wel
 84. Klopje op de schouder
 85. Liegen en stelen
 86. Stelende tienerdochter
 87. Heel simpel
 88. Re: heel simpel
 89. Re: heel simpel
 90. Mijn beleving
 91. Niet te geloven
 92. Ik ook
 93. Radeloos
 94. Kunnen we niks aan doen
 95. Hier ook 1.
 96. Stelende dochter
 97. Stelende puber
 98. Stelende kinderen
 99. Gedeelde smart
 100. Stelende 18 jarige
 101. Stelende puber van 15
 102. Straf!
 103. Re: straf
 104. Weet wat je doormaakt
 105. Ik ook
 106. Ontkennen
 107. Zelfde
 108. Vriendje steelt mijn huis leeg
 109. Machteloos
 110. Kon geen aangifte doen
 111. Kluis.......
 112. Stelen, liegen daarna alles afliegen!!
 113. Stelende puber of niet?
 114. Ik steel ook
 115. Passende straf
 116. Voor havik
 117. Reactie op stelen
 118. voor havik
 119. Reactie

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.