Groot Gezin
Pubers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

21. Pubers met een laag nivo

Ik ben op zoek naar informatie over pubers met een laag nivo. Hiermee bedoel ik (licht) verstandelijk gehandicapten in de puberfase. Wie weet een interessante site of een geschikt boek?

Reactie voor op de website?

21.1. Informatie gevraagd

Hallo,

Ik zou graag informatie willen over een kind met PDD-nos dat in de puberteit is.

Reactie voor op de website?

21.2. Pubers met PPD-nos

Ook ik ben op zoek naar informatie over pubers met PPD-nos. Wie helpt mij?

Reactie voor op de website?

21.3. Tiener met waarschijnlijk PDD-NOS

Wij zijn al jaaaaren op zoek naar een instantie die eens een keer echt op zoek gaat naar wat mijn zoon heeft. Wij zijn via via nu terecht gekomen bij Mediant, maar nu stuiten we weer op gigantische wachtlijsten voor het eindelijk krijgen van een test, alvorens hij een sociale-vaardigheids-training kan krijgen. Men wil eerst weten hoe "ernstig" zijn afwijking is en of hij wel PDD-NOS heeft, voordat hij op die lijst wordt gezet, waar dus ook een wachtlijst voor is. Op school is er wel zo'n training, maar op school is hij de minst "erge", dus de kans dat hij ervoor in aanmerking komt is vrij klein.

Wat kan ik er nog meer aan doen en waar zou ik ervoor terrecht kunnen? Heeft iemand nog ideeën?

Wij hebben al wel het boek "sociaal onhandig", daar hebben wij een heleboel aan gehad. Maar helaas, wordt hij ook een tiener en gaat het steeds moeilijker.

Xandra

Sociaal onhandig / druk 4
Sociaal onhandig / druk 4
C.A.J.M. van der Veen & B.J. van den Hoofdakker

Zit stil !
Zit stil !
Theo Compernolle & Th.A.H. Doreleijers

Reactie voor op de website?

21.4. 't Ruige veld

Ook wij hebben een zoon waarmee we al 15 jaar rondzeulen, maar nu is hij eindelijk geplaatst in een soort ziekenhuis genaamd 't Ruige Veld in Rolde (onderdeel van Accare). Ze hebben allerlei gebreken gevonden en we zijn nog lang niet klaar. Maar we weten nu wel wat hij mankeert. Misschien iets voor jullie zoon?

Thea

Reactie voor op de website?

21.5. Laag nivo

Ook ik ben op zoek naar informatie over pubers met een laag nivo. Bent u al verder gekomen? Graag zou ik op de hoogte blijven!

Reactie voor op de website?

21.6. Zoon met syndroom van Asperger

Hallo,

Wij zijn dus enorm lang bezig geweest om uit te zoeken wat mijn zoon nu eigenlijk had. Wij dachten aan pdd-nos, maar dat was het dus niet. Nu, na enorme lange wachttijden en na vele tests zijn we erachter gekomen dat hij het syndroom van Asperger heeft. Inderdaad ook via Mediant, maar ook dat duurt enorm lang. Ik heb het boek Sociaal onhandig en nu ook een boek over het syndroom van Asperger, dus ik kan nu aan de slag.

Toch zal het moeilijkste zijn om er mee om te leren gaan. mijn zoon weet het zelf nog niet, omdat hij het dan waarschijnlijk gaat "gebruiken" als hij klusjes moet gaan doen. En zal hij het ook de hele wereld in bazuinen en dat hoeft nog niet echt. Ik schaam me er overigens niet voor. Wel ben ik nu lid van NVA, dat is speciaal voor autistische mensen.

groetjes Xandra

Reactie voor op de website?

21.7. pddnos

Er zijn veel boeken over deze problematiek geschreven, misschien heb je iets aan het boek van Martine Delfos (Een vreemde wereld) en anders zou ik eens informeren bij de vereniging autisme, die hebben een brochure met alle uitgaven rondom autistiforme ontwikkelingsstoornissen.

Succes

Een vreemde wereld / druk 5
Een vreemde wereld / druk 5
Martine Delfos

Reactie voor op de website?

21.8. Re: zoon met type asperger

Mafkezen en het Asperger-syndroom
Mafkezen en het Asperger-syndroom
Luke Jackson

Voor degene die kinderen hebben met het syndroom van asperger: Er is een boek geschreven door een jongen met deze aandoening dat heet Mafkezen en het Asperger-syndroom. De jongen heet Luke Jackson en het is een handleiding voor de puberteit. Het is zeer geschikt om met kinderen te lezen . Zelf heb ik ook een puberzoon met dit syndroom.

Succes!

Reactie voor op de website?

21.9. Kind met pdd-nos

In de puberteit kreeg ik problemen met hem. Hij is in maart 14 jaar geworden, en in de zomervakantie begonnen de problemen. Wou steeds weg, terwijl hij altijd in huis was en nooit vrienden had. Hij begon al vaker weg te gaan, kwam veel te laat thuis en bleef soms weleens een nacht weg. Wat hij dus vaker deed en we konden hem nergens vinden. Dat gedrag begon hij steeds vaker te vertonen, hij luisterde niet meer en begon te experimenteren met soft drugs. Nu staat hij onder een toezichd voogd. Hij is nu al 3 maanden in de gevangenis vanwege zijn wegloopgedrag. Hij is nu wel veranderd, weet dat hij fout is en heeft nu spijt van alles.

Reactie voor op de website?

21.10. pdd-nos

Hallo Xandra,

Mijn dochter is zo'n twee jaar terug naar de kinderars gestuurd. Daar aangekomen bleek dat de arts vond dat ze raar reageerde en afwijkend gedrag vertoonde. Wij zijn doorgestuurd naar een psychiater in het ziekenhuis. Die heeft met mijn dochter gesproken en zij zei: uw dochter heeft wat en bla blah blah Heeft daarna 6 weken geduurd voordat wij eindelijk bericht kregen van de ackjon in nijmegen. Daar moest ze komen week naar week Na zo'n 6 tot 8 weken kwamen wij op gesprek en toen kregen wij te horen dat mijn dochter aan mcdd lijdt. Dus ook aan pdd-nos. Maar we zijn nu 2 jaar verder en nu speelt die pubertijd ook erg mee. Soms gaat ze te keer, dan denk ik: jeetje zij gaat schreeuwen uit angst.

Heb van de week te horen gekregen dat het steeds moeilijke gaat op school. Dat ze naar een zmok school moet. En zo soms weet ik het ook niet meer. Met lijsten werken wat ze zeggen, helpt niet. Ik zei wel tegen de meester van deze school: als het allemaal zo moeilijk wordt met school van haar, dan wil ik haar wel thuis houden. Maar weet wel dat dat niet kan. Al die veranderingen, dat is niet goed voor haar. Soms staan mensen mij aan te kijken als ze weer tegen mij uitvalt met groffe woorden. En uiteraard word ik dan even boos op haar. Maar het is en blijft mijn meissie en ik blijf ondanks alles toch van haar houden, hoe ze is.

Ze is nu 13 (ps heb vanmiddag van haar parfum gekregen, die zij had gekregen van sinterklaas suprise; heel lief, had ze mooi ingepakt voor mij).

Xandra, sterkte ermee, misschien heb je er iets aan. Heb je nog vragen, dan mail me maar.

Groetjes Agnes

Reactie voor op de website?

21.11. Zoveel mogelijk proberen uit te leggen

Mijn zoon van 16 heeft pdd. Hij gaat naar een psycholoog, wekelijks, om met hem te praten over de puberteit. Hij vindt deze man te vertrouwen. Het is moeilijk, hij heeft twee goede vrienden die hem begrijpen, gevoelens en verkering is er nog niet. Er komen nog dagelijks dingen verkeerd over waardoor er hele gesprekken, afspraken mislopen. Dat is ook de reden dat hij naar de mavo is gegaan inplaats van de havo. Leren kan hij heel goed, maar sociaal lukt het niet altijd. Gewoon proberen zoveel mogelijk uit te leggen hoe de wereld in elkaar zit en wat personen bedoelen dan is het heel goed mogelijk om de puberteit te doorstaan.

Reactie voor op de website?

21.12. Vraag over puber pdd-nos

Ik heb helaas geen informatie, maar las de oproep en dacht misschien heb je al reactie gehad, want ik heb dezelfde vraag. En dacht om nog een oproep te plaatsen, is misschien niet nodig. We hebben een dochter van 14 jaar met pdd-nos en inderdaad, ik kan weinig informatie vinden over pubers met pdd-nos. Alle boeken gaan over lagere school kinderen. Dus als je informatie hebt, wil je het mij misschien naar mij mailen alvast bedankt

Diana

Reactie voor op de website?

21.13. pdd-nos.

Ga eens te rade bij een "mesoloog". Zij hebben ook hiervoor natuurlijke medicatie. Tik het woord in bij google en u vindt adressen.

Elizabeth.

Reactie voor op de website?

21.14. pdd-nos

Nadat ik dit alles zo las kwam ik erachter dat de ouders het soms wel heel erg hebben wat betreft hun kind. Hun kind is vaak onbehandelbaar en ouders vinden het straffen vaak moeilijk. Vaak dringt het straffen niet door tot het kind en weet het kind niet wat hij/zij er mee aan moet. Voordat ik verder ga stel ik mezelf even voor.

Ik ben Marcel (laat mijn achternaam even achterwege) Ik ben 18 jaar oud. Ik heb zo rond mijn 11de levensjaar te horen gekregen dat ik pps-nos zou hebben. Ik ben toen van mijn basisschool verwijderd naar een andere school. Niet direkt een zmok-school eerder een school voor moeilijk lerende kinderen.

Toen ik in die situatie zat was ik nog heel gevoelig voor prikkels van buitenaf. Ik luisterde niet naar de leraren op mijn basisschool en pastte niet in het plaatje van de andere jongeren om mij heen. Een moeilijke situatie natuurlijk.

Nu achteraf kijk ik er beschamend op terug. Ik ben na ong. een half jaar op deze nieuwe school ook in aanmerking gekomen om op 'De Bleskolk' te worden geplaatst. De bleskolk is een psychiatrisch centrum voor jongeren met deze en andere stoornissen. (De Bleskolk is volgens mij van naam veranderd. Karakter is volgens mij de nieuwe naam.) Ik heb een jaar in een leefgroep op de bleskolk geleefd en ben daar goed vooruitgegaan. Sociale contacten leggen ging beter. Mijn motoriek werd verbeterd door therapie en door vele sessies met bepaalde psychiaters en psychologen heb ik voor een groot gedeelte mijn eigen leven 'weer op gepakt'.

Ik heb natuurlijk nog steeds pdd-nos en heb daar regelmatig nog last van. Maar doordat ik mijn problematiek beter heb leren kennen kan ik veel zelfstandig aanpakken. Ik heb niet bepaald een laag niveau zoals veel anderen met mij. Het leven in een eigen wereld geld haast niet voor mij. In tegenstelling tot vroeger dan.

Toen ik van de bleskolk in dagbehandeling zou gaan. (overdag op het leefhuis en school, 's avonds thuis) gebeurde er iets verschrikkelijks. Mijn steun en toeverlaat overleed. Mijn moeder was op dat moment 41 jaar oud. Ze regelde alles voor me, ging overal naartoe stuurde dagelijks kaartjes en verzorgde mij geheel ondanks dat ik niet thuis woonde. Het verliezen van mijn moeder zou een terugval voor mij kunnen beteken. Dat zou bijna meer dan logisch klinken.

Ik bewees het tegendeel. Ik had toch nog een korte dagbehandeling op de bleskolk. Maar na 2 maanden was ik ontslagen en uitbehandeld. Enigzins hadden ze gelijk. Ik was bij hun uitbehandeld. Ik geloof erin dat ik mezelf heel wat bij kan leren. Oefenen baart altijd kunst. Ik had niets meer.. geen vrienden, geen moeder, geen leven. Ik bleef nog op vso-onderwijs waar ik nog een jaar vol heb gemaakt.

Na dat jaar kwam ik bij de kapstok. Een school voor zmok-leerlingen. De kapstok bood mij een leerwegtraject aan in de bakkerij. Dagelijks met de trein naar school en brood bakken. Ik kwam vaak te laat en de interesse in school was snel weg. Ik wou geen praktijkgerichte opleiding doen. Theorie wou ik. Theorie kreeg ik.

Na anderhalf jaar ben ik weer van school gewisseld. Ik ging naar 'Klein Borculo' waar ik nu net mijn diploma 'cum laude' heb gehaald. 3 negens 3 achten en 1 zeven pronken op mijn cijferlijst. Ik heb nu de vakantie van mijn leven. Ik ben geslaagd en ga een niveau 4 opleiding op mbo niveau doen.

Ik weet dat dit verhaal misschien niet gepast is als reactie maar ik moet het even kwijt. Ik ben een 18-jarige jongen die met de juiste hulp mijn pdd-nos kan overleven.

Het enigste wat mij irriteert is dat ik misschien als minder gezien word door andere mensen. Ik ben trots op mezelf. Mijn vader en zussen ook op mij. Ik heb alles weer opgebouwd en heb een belachelijk grote vriendengroep voor iemand met pdd-nos. Ik ga er ook vanuit dat er meer jongeren als mij zijn die hetzelfde kunnen bereiken.

Mag ik u hartelijk danken voor de aandacht. Reacties hoor ik graag op mijn e-mail-adress.

Groetjes,

Reactie voor op de website?

21.15. Goed zeg - voor Marcel

Wat goed dat je dit hier kunt en wilt vertellen. Je hebt heel wat meegemaakt, maar als ik je verhaal lees, ben je een heel sterk mens, die hard heeft moeten knokken, maar die er wel gaat komen in deze maatschappij. Ik vind je verhaal wel degelijk gepast, het laat zien dat je NOOIT alle mensen over één kam moet scheren en dat je niet bij de pakken neer moet gaan zitten, niet als ouders maar ook niet als kind. Natuurlijk komt niet iedereen zover als jij, maar ik denk dat je wel een aantal mensen een hart onder de riem hebt gestoken en kracht hebt gegeven. Ik vind je een kanjer!! Hou je taai.......

Liefs, Karin

Reactie voor op de website?

21.16. Uit huis plaatsen?

Hallo,

Mijn dochter is 15 jaar en heeft ook pdd-nos. Ik ben net gescheiden en heb nooit steun gehad in de opvoeding. Heb ook nog een zoon van 10, die overgevoelig is Met heel veel geduld ben ik gekomen op een punt waarop ik het niet meer weet. De aanvallen van woede, frustratie worden bij haar alleen maar erger en we lopen alle dagen op onze tenen om haar maar niet in de weg te lopen. Ze krijgt al medicijnen, maar wil geen hogere dosis uit angst dik te worden.

Vorige week heeft ze mij aangevallen omdat ze haar zin niet kreeg. Ook ik ben heel strak met regels omdat dit de enige weg is om haar te handhaven, maar het lijkt wel alsof dit geen zin meer heeft.

Het advies is om de driftbuien maar te laten geworden en haar er later op aan te spreken. Maar dit kan niet meer. Ik kan het niet meer verdragen dat ze mij om de haverklap uitscheld voor kutwijf, zeikwijf, armoedzaaier, enz.enz.enz. En dan moet ik haar laten geworden? Waar is dan mijn eigenwaarde? En dat van mijn zoon die hier erg onder lijdt?

Vandaag smeet ze de deur dicht waar ik mijn vingers tussen had, dit is voor mij de druppel. De agressie neemt zo toe, soms ben ik gewoon bang dat ze mij wat aandoet. Nu wil ik haar laten opnemen maar weet niet hoe of wat. Want ondanks alles hou ik ontzettend veel van haar en ben bang dat ze ergens terecht komt waar ze het verschrikkelijk vindt. Help, heeft iemand hier ervaring mee?

B.v.d Brenda

Reactie voor op de website?

21.17. Site over pubers met laag nivo (LVG)

Hallo,

U had een vraag of iemand een geschikt boek of site wist over pubers met LVG nivo. Ik werk zelf voor Arkemeijde, valt onder 'sheerenloo groep. deze instantie levert zorg aan jongeren met LVG nivo. Hun website is: sheerenloogroep.nl.

met vriendelijke groepen Nanda

Reactie voor op de website?

21.18. Battle

Oke Thea, listen up.. kan nooit inschatten in hoeverre uw zoon gehandicapt is, maar onthoud goed dat de psychiatrisch zorg een hoopje troep ellende is. Met hun wan/pseudo termpjes... Laat je kind niet helemaal labelen!

Reactie voor op de website?

21.19. Pedagogische adviezen voor speciale kinderen

Hoi Ivonne,

Ik volg de opleiding HBO-pedagogiek en ben nu volop bezig met AHDH-en PDD-NOS. Wij gebruiken een boek: 'pedagogische adviezen voor speciale kinderen' geschreven door Trix van Lieshout.. niet een boek wat alleen maar termen gebruikt waar je over valt, maar er staan ook praktische tips hoe te handelen in b.v. een groepssituatie.

Onderwerpen zoals; angst, faalangst, borderline persoonlijkheidsstoornis etc komen ook aan bod. Misschien heb je er wat aan.

Groetjes Chiel (19 jaar)

Reactie voor op de website?

21.20. Wat doen 11-jarige meiden

Mijn dochter van 11 jaar heeft pdd nos en een laagbegaafd IQ. Ze zit sinds vorig jaar op speciaal onderwijs en dat gaat goed alleen begint ze thuis erg te puberen. Nu lijkt me een groot deel van de problemen te komen doordat ze jonger denkt en doet dan haar leeftijdsgenoten. Veel vrienden over de vloer heeft ze niet want de kids uit haar klas wonen allemaal vrij ver weg. Ze speelt dan ook erg veel met haar 8 jarige broer.

Doordat die het wel eens beu is dat ze tussen hem en zijn vrienden zit gaat ze verveeld chagrijnig doen. ze weet niet wat ze moet doen en alleen spelen ( polly, playmobiel) is dan ook niet leuk. Ik wil graag eens weten wat meiden van 10- 12 jaar ( ze durft haar klasgenoten niet te vragen)allemaal doen als hobby zodat ik haar een duwtje in de goede richting kan geven. Wie heeft er goede tips.....

Reactie voor op de website?

21.21. Mee met de scouting?

Ik ben leiding bij de scouting. De groep waar ik leiding ben zijn de landscouts, zelf ben ik leiding bij een groep jongens en meisjes tussen de 11 en de 14. Lange tijd hebben wij een autistisch jongetje gehad met een laagbegaafd IQ. Hij zat ook op speciaal onderwijs. De 5 jaar dat we hem hebben gehad (hij is wat langer gebleven) heeft hij het altijd naar zijn zin gehad en kwam goed mee met de groep, misschien ook een idee voor uw dochter. Elf is ook een mooie leeftijd, stroomt ze precies met de beginleeftijd in.

Reactie voor op de website?

21.22. Pubers met pdd-nos

Ik heb een dochter van 14 met pdd-nos, ze zit tegen alle adviezen van deskundigen in op een reguliere VMBO en doet daar kader-niveau met goede resultaten. Mijn ervaring is dat het nu ze ouder wordt beter met haar gaat omdat ze haar gedrag zelf ook beter begrijpt, ze wordt soms nog wel veel gepest maar de school reageert hier zeer goed op. Ze heeft wel een zus van 19 die haar op sleeptouw neemt en waar ze zich enorm aan optrekt wat vaak een gunstige uitwerking op haar heeft.

Reactie voor op de website?

21.23. Uit huis plaatsen?

Hoi Brenda.

Bij ons in Noord Holland heb je het OCK het spallier waar kinderen 24 uurs dagbehandeling, en verdere begeleiding. Misschien heb je iets aan deze info, en anders kan je altijd nog bij de linken kijken. Veel sterkte!

Groetjes Petra

Reactie voor op de website?

21.24. PDD-NOS en puberteit

Mijn dochter van 14 jaar heeft PDD-NOS en aan het puberen. Zij wordt de laatste tijd agressiever. Mijn jongste dochter van 10 jaar is daar de dupe van. Wij gaan binnenkort naar een psychiater om te kijken of medicijnen helpen bij haar. Zij is ook verschrikkelijk bezig met haar gewicht. Ze denkt dat ze te zwaar is terwijl haar gewicht gewoon goed is. Dit wordt echt een obesessie voor haar. Als ze maar iets eet kijkt ze meteen naar haar buik of ze niet dikker is geworden. Graag wil ik in contact komen met mensen die hier ervaring mee hebben.

Groeten Ursula

Reactie voor op de website?

21.25. PDD-NOS en puber

Hoi Ursula,

In het kort: ik heb een zoon van 15 bijna 16 met zeer waarschijnlijk PDD-NOS. Dit is wel in een rapport van een onderzoek vermeld maar blijkt officieel niet te tellen.

Hij had/heeft regelmatig een driftbui. Ook is hij groot en sterk dus die driftbui is zeer behoorlijk. Het is iets wat eens in de 2 a 3 maanden gebeurde. Nu heef hij sinds een week of zes dipiperon voorgeschreven gekregen van de huisarts. Hij reageert hier super op. Hij krijgt 2 maal daags 5 druppels. Wanneer er een spannende situatie ontstaat doen we er wel eens 6 of 7 in.

We merken een heel duidelijke verbetering in zijn boosheid. Zelf geeft hij aan dat het niet meer zo in zijn hoofd opstapeld en dat het dus rustiger is in zijn hoofd. Wij merken vooral dat hij beter kan relativeren. Ook vertelt hij nu eerder wat er aan de hand is terwijl dat voorheen pas kwam als zijn hoofd al te vol zat.

Ik moet er misschien wel even bij vermelden dat hij ook een laag nivo van denken en leren heeft maar dat neemt niet weg dat dipiperon zijn werk heel goed doet.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt!

Groeten Ineke

Reactie voor op de website?

21.26. PDD NOS en puber

Hoi Ineke, bedankt voor je reactie ik zal het met de huisarts overleggen. Het zal zeker een stuk schelen als ze wat rustiger in haar hoofd werd. bij haar word het steeds erger het is ook erg onrustig bij haar op school. Ze zit wel op speciaal onderwijs maar er gebeurt daar wel veel. Ik hoop dat zij hier ook goed op reageert.

Bedankt, groeten Ursula

Reactie voor op de website?

21.27. PDD NOS en Puber

Zoals ik hier lees ben ik niet een alleenstaande moeder met problemen. Ook bij mijn zoon hebben sinds dit schooljaar ontdekt dat hij PDD NOS heeft. Ik ben al 8 jaar op zoek naar hulp .Nu is hij 14 jaar en puber en het verschrikkelijk moeilijk thuis.Ook op school. Hij vliegt overal heen, nergens weten ze raad met hem.

Volgend schooljaar zal hij eindelijk op zijn juiste plekje zitten en dan maar hopen dat hij rustiger wordt. Ik zoek ook handige tips want ik zit ook ten einde raad en loop doodmoe rond. Mijn jongste zoon daar hebben we ook vermoeden van PDD NOS maar ik wil niet hetzelfde meemaken als bij mijn oudste Ik wil het nu weten en niet binnen 7 jaar.

groetjes en sterkte allemaal.

Reactie voor op de website?

21.28. Boek

Ongewild lastig
Ongewild lastig
Baard, M., Elst, D. van der & Leijenhorst, M. van

Misschien hebben jullie aan het volgende boek iets? Ongewild lastig in de puberteit en adolescentie Inzicht in veelvoorkomende (ontwikkelings)stoornissen van M. Baard /D.van der Elst en M. van Leijenhorst. Allen sterkte. Deze tijd ligt er voor mij en mijn dochter ook aan te komen.

Groeten, Marga

Reactie voor op de website?

21.29. Boek voor pubers met laag nivo

Seksuele voorlichting aan mensen met en verstandelijke handicap / druk 4
Seksuele voorlichting aan mensen met en verstandelijke handicap / druk 4
Erik Bosch & E. Suykerbuik

Hoi,

Ik heb hier wel een boek seksuele voorlichting aan mensen met een verstandelijke handicap: "De kunst van het verstaan" door Erik Bosch en Ellen Suykerbuik, uitgeverij H Nelissen Baarn. Zeer aan te bevelen!

Marja

Reactie voor op de website?

21.30. Uithuisplaatsing

Hallo. Onze zoon van 15 jaar met PPD-NOS en een verstandelijke handicap is door ons pas, vrijwillig in een woongroep geplaatst. Mijn vraag is: zijn er meer ouders die hiermee ervaring hebben? Die ook pas een uithuisplaatsing hebben gedaan of die het al achter de rug hebben? Voor ervaringen uitwisselen zou ik graag contact hierover willen hebben. Over: hoe los je problemen op als je kind niet wil of tegenwerkt? Hoe lang duurt zo'n traject ongeveer? Wat is het vervolgtraject als je kind weer thuis komt? Wat voor soort hulp krijg je?

Mijn zoon zit bij het MFC (Multi Functioneel Centrum). Deze werkt samen met de stichting "De Eik" en Accare divisie KJP LVG. De diagnose is gesteld op 9 jarige leeftijd bij mediant. Mijn ervaring is dat er bij ons veel fouten zijn gemaakt omtrent hulpverlening. Dit heeft met het EQ van mijn zoon te maken. De ene keer hoort hij bij Mediant de andere keer bij het MEE. Kinderen die dus tussen wal en schip vallen.

Door eigen onderzoek en verdieping over stoornissen zijn wij op de goede weg gekomen. Er is soms te weinig voor handen en ze vertellen je ook niet waar je dan wel terecht kunt en waar je recht op hebt. Soms is er ook teveel informatie zodat je er niet meer uit komt. Zeker wanneer je met pubers te maken hebt is de informatie beperkt.

Sinds kort heeft de NVA(Nederlandse Vereniging Autisme) meer informatie over pubers. Wat mij ook opvalt is dat in het Oosten van ons land minder is op het gebied van hulpverlening. Nu is het zo als je informatie wilt over PDD-NOS en licht verstandelijke handicapt ben je aangewezen op de instantie het MEE.

Heb je vragen en of aanmerkingen of ervaring op het gebied van uithuisplaasting hoor ik het graag. Het zou fijn zijn dat wij elkaar kunnen helpen op deze manier. ,p> Jeannette.

Reactie voor op de website?

21.31. PDDNOS en laag iq (75) toekomst ?

Onze zoon van bijna 12 zit nu op speciaal basis onderwijs.

Zijn gemiddelde IQ ligt op 75.

Wij vragen ons af: kan dit IQ nog omhoog of staat dat je hele leven vast zeg maar,en,wat is de toekomst voor hem met vervolgonderwijs met dit IQ niveau ?

Iemand ervaringen ?

Reactie voor op de website?

21.32. Toekomst pdd en laag iq

Hallo,

Ook mijn dochter heeft een laag iq en zit op een school voor zml onderwijs. Kinderen met een lvg en een bijkomende stoornis hebben in feite een dubbele handicap.

Onze dochter was 6 jaar toen wij er achter kwamen dat er iets met haar aan de hand was. Ze is met een crisis opgenomen en heeft toendertijd anderhalf jaar in een behandelgroep gezeten. Toen ze weer thuis kwam wonen hebben we alle zeilen bijgezet. Hebben ipg/lvg gehad en hadden na schooltijd een begeleider in huis. Dit hebben we volgehouden totdat ze twaalf was en steeds agressiever werd. Ook naar haar broertjes en zusje. Zij is toen met spoed naar een woongroep gegaan. Daar woont ze nu twee jaar met veel plezier. We zien haar weer opbloeien, vrolijk zijn en het belangrijkste weer gelukkig zijn. Dit ziet ze gelukkig zelf ook.

Ook wij vragen ons af hoe het er in de toekomst uit zal komen te zien. Waar gaat ze werken, wat wil ze zelf. Hoe zelfstandig kan ze wonen en hoe gaan we dat dan aanpakken.

Gelukkig krijgen we veel info vanuit haar woongroep. Maar ik kan me voorstellen dat als je dat niet hebt dat het moeilijk zoeken is. Misschien kan Mee je daar bij helpen.

Groet Charlotte

Reactie voor op de website?

21.33. Stichting MEE al is geprobeerd?

Dag allen,

kijk is op www.mee.nl. Mee ondersteunt mensen met een hulpvraag als die van u.

Groetjes en succes

Reactie voor op de website?

21.34. Puberzoon

Hoy, ik ben Corry, en heb een zoon van 23 jaar thuis. Ben al 8 jaar bezig om het goed te krijgen. Hij was 15 toen begon het: niet naar school, gepest op school, verkeerde vrienden, geblowt. Nu nog trouwens van school af. Werken ging ook niet, had nergens zin in. De thuissituatie ging niet meer: stelen. Heb hem uit huis geplaatst, wat heel zeer doet. Had wel rust toen. Toen ook een poosje open gezeten. Ging daar elke keer weglopen.

Hij had ook een vader die zich niet met hem bemoeide, want het was mijn schuld dat hij zo was. Want zijn vader was veel weg. Hij vaarde.

Als hij werk heeft, houdt hij het maar een week uit. Dat is met al zijn werk. Dan heeft hij weer ff geld. Hij zit nu bij mij. Dat kan echt niet, heb een klein flatje. Hij slaapt op de grond. Zit hem achter zijn vodden voor werk, want hij heeft veel schulden en is niet verzekerd.

Hij loopt wel bij een psychiater en heeft medicijnen: depressief. Ik loop zelf ook bij een psychiater, dezelfde. Maar ik zit de hele dag te huilen. Kan er niet meer tegen. Als ik dingen zeg wat hij moet doen, wordt hij kwaad.

Kunnen jullie mij helpen? Aub snik.

Corry

Reactie voor op de website?

21.35. Regels

Hoe moeilijk het ook lijkt en is, het belangrijkste is nu dat er duidelijke afspraken gemaakt worden. Probeer aan te geven waar jouw grenzen liggen, maak er geen ruzie om, blijf duidelijk en zakelijk en geef aan dat het ook jouw huis is waarin hij woont. Hij is volwassen, zou op die leeftijd al redelijk zelfstandig kunnen zijn, maar juist omdat jij als vangnet optreedt is er geen noodzaak om volwassen te worden.

Mocht hij geen regels accepteren of er zich niet aan houden, probeer hem dan toch duidelijk te maken dat hij eens moet gaan denken aan zelfstandig wonen en leert zelf verantwoordelijk te zijn voor zijn leven. Op een 23jarige heb je weinig invloed meer.

Houd wel korte lijntjes met hem, maar probeer zakelijk te zijn ook al raakt het je emotioneel erg diep.

Sterkte!

Reactie voor op de website?

21.36. Pubers met laag nivo

Hallo, mijn dochter van 12 en heeft een laag IQ en zit nu sinds half jaar op praktijkonderwijs maar eigenlijk gaat het helemaal niet goed. Ze scoort overal erg zwak op, is erg afhankelijk, motorisch slecht, onzeker, faalangst, enz. We hebben het idee dat ze hier niet op haar plaats is, volgens de leerkrachten moet het met extra hulp wel lukken, maar daar zien we nog niets van terug. Heb wat info proberen te vinden over cluster school. Heeft iemand hier ook ervaring mee?

we wonen in het noorden van het land.

gr. Bianca

Reactie voor op de website?

21.37. Licht verstandelijke beperking

Ik heb zelf een licht verstandelijke handicap. Ben 23, meid, en ben jaren gepest op school en kon niet goed leren. Heb altijd op te moelijk nivo gezeten. Jaren last van wisselende stemmingen. Ik vind het heel erg jammer dat er geen site is of zo voor meiden en jongens met een licht verstandelijke handicap, zodat ze met elkaar kunnen maile of chatten, hun verhaal kwijt kunnen.

Heel veel meiden en jongens die licht verstandelijk beperkt zijn, hebben weinig vrienden. Ze lopen het meestal op school mis en .. willen meestal tocu wel kontakt met anderen. Maar weten niet hoe. En willen graag geaccepteerd worden zoals je bent. Maar dat doen veel jeugdigen niet. Ze begrijpen soms niet wat je hebt en zo.

Ik zou graag in contakt komen met mensen die, net als ik, een licht verstandelijke handicap hebben, en ook moelijk kunnen leren en zo..

groetjes, veel liefs,

Reactie voor op de website?

21.38. Kind met hyperventilatie door broer met asperger

Hallo Brenda,

Ik herken dit wel. Ik heb zelf een zoon van bijna 14 jaar met aspergeren die gaat ook steeds verder in het schelden. Natuurlijk is dit niet te accepteren en toch modderen we door, we moeten wel. Maar nu ben ik ook op een punt beland dat ik zeg tot hier en niet verder, want mijn dochter van 10 jaar, heeft al jaren stille hints gegeven, die ik echt wel oppikte, maar gewoonweg niets mee kon doen. Zoals het op school willen blijven en zich daar dan verstoppen onder de tafel om maar niet naar huis te hoeven, ze heeft ook al meerdere keren aangegeven bang te zijn voor haar broer.

Nu is zij 2 weken geleden flauwgevallen en had voor die tijd al regelmatig last van benauwdheid tijdens ruzies thuis. Vanaf het moment dat zij is flauwgevallen heeft zij al vaak last gehad van hyperventilatie en paniek(angst)aanvallen. Ik acht het dan ook heel waarschijnlijk en zij zelf ook dat dit alles komt door de moeilijkheden thuis. Ik neem het mijn zoon nu (on)bewust kwalijk wat hij allemaal teweeg brengt thuis, terwijl hij er ook niets aan kan doen en ik van al mijn kinderen, ik heb er drie veel hou.

Ik wil mijn dochter beschermen en mijn jongste van 3, die ook regelmatig huilt om alle ellende. Hoe moet ik dit doen?

Groetjes Karin

Reactie voor op de website?

21.39. Oplossing

Ik denk dat de enige oplossing is om uw zoon een tijdje uit huis te plaatsen. Hij heeft structuur nodig en uw dochter rust. Ik snap dat zoiets moeilijk is, maar uw zoon zijn autisme gaat nooit over en de klachten van uw dochter alleen maar erger. Ik denk dat uw dochter nu eens voorrang moet krijgen, krijgt zij therapie? Misschien is het goed dat ze eens met een deskundige praat.

Veel sterkte.

Reactie voor op de website?

21.40. PDD-nos of niet?

Er bestaat het SARR, gespecialiseerd maar meer in de echte zichtbare/aantoonbare afwijkingen. Als je kind een goed niveau heeft qua intelligentie dan zien ze al gauw geen problemen meer terwijl je die wel dagelijks ondervindt en school ook.

Via een kinderarts is mijn zoon, inmiddels 12 terecht gekomen bij een neuropsychologe en daar ben ik zeer tevreden over: ze neemt de tijd, observeert goed, gaat alle al aanwezige verslagen / onderzoeksrapporten grondig na. Heel wat anders dan nummertje zoveel!

Voor meer informatie kun je contact opnemen, onderzoek uitsluitend na verwijzing huisarts of specialist;

Happy Face
Praktijk voor leer- en ontwikkelingsstoornissen van Drs.mw.I.Zoet,
tevens zelfstandig GZ Psycholoog.
Mexicosingel 4 te Den Haag.

Heel veel succes, wij hebben er veel aan gehad!

Suzanne

Reactie voor op de website?

21.41. Zoon van 14 jaar met PDDNos

Reactie op Vraag over puber pdd-nos

Onze zoon van 14 jaar heeft PDDNos. Toen hij ongeveer 11-12 jaar was veranderde zijn gedrag. We hadden altijd al het gevoel dat hij "anders" was maar het kwam niet duidelijk naar voren. De grote verandering vond plaats toen hij naar het Voortgezet onderwijs ging. Van een kleine dorpsschool kwam hij op een school met meer dan 1000 leerlingen.

Op school liep het niet lekker. Hij had schooladvies Havo-VWO maar dat bleek te hoog gegrepen. Met kerst een niveau lager maar ook dit ging ook niet. Vorig jaar na de zomervakantie weer een niveau lager en intussen hadden we al gesprekken met de schoolcounseler die ons doorstuurde naar Jeugdzorg. Op school gaat het nog steeds niet goed.

Daan had moeite met sociale contacten en zijn gedrag werd steeds moeilijker. Thuis was hij vaak boos en agressief. Niet voor rede vatbaar en als we met hem in gesprek gaan loopt hij soms zomaar weg (van het gezeur) Het afgelopen jaar is het steeds moeizamer gegaan en na lange wachtlijsten en gesprekken is de diagnose onlangs gesteld. PDDNos.

En nu? Weer een wachtlijst voor een intelligentie- en concentratietest. Thuis wordt het er niet leuker op en Daan is er bijna nooit. Hij heeft een vriendengroep waar ik mijn twijfels over heb. Komt altijd te laat thuis en hij blowt ook nog eens af en toe omdat hij zich dan lekkerder voelt. Straffen helpt niet en belonen evenmin. We hebben alles al uitgeprobeerd.

Ik weet dat hij ongelukkig is en daardoor zijn wij dat ook. Ons gezin - ouders, zus van 19 en zus van 18 lijdt er erg onder. Daan nog het meest natuurlijk. Zijn er ouders met soortgelijke ervaringen en hoe gaan jullie daar mee om?

Reactie voor op de website?

21.42. re - pdd-nos

Onze pleegdochter van 14 heeft ook pdd-nos, daarnaast een laag iq. Onze pleegdochter heeft deze diagnose ook pas sinds kort. Wat zij nodig heeft is veel structuur, duidelijkheid. Ook in taalgebruik, korte duidelijke zinnen, geen dubbele bodems, humor wordt niet begrepen, omdat zij alles letterlijk neemt.

Wij kunnen haar sociaal gezien als een autist beschouwen. Heeft ook steeds conflicten met leeftijdsgenootjes, omdat ze de sociale codes niet begrijpt en ook niet in staat is om contact op een goede manier te onderhouden. Onze pleegdochter heeft ook veel baat bij een vaste dagindeling, kleine leeromgeving. En duidelijke afspraken tussen de ouders en leerkrachten.

Maak de kring rondom het kind klein. Zorg dat iedereen op de hoogte is, zodat er niet uitgespeeld kan worden. Met pdd-nos is het zeer waarschijnlijk (niet altijd). Dat er niet echt zelfstandig gewoond kan worden, onze pleegdochter zal dan ook later in een beschermde woonvorm gaan wonen.

groet, ajs

Reactie voor op de website?

21.43. Boek

het boek "geef me de vijf' (Colette de Bruijn is erg praktisch, evenals haar lezingen, kijk gerust op haar site)

Cora

Reactie voor op de website?

21.44. Advies zoeken naar juiste diagnose PDD NOS

Reactie op Tiener met waarschijnlijk PDD-NOS

Advies uit ervaring met zoeken naar juiste diagnose PDD NOS bij onze zoon (nu 12):

Ik hoop u hiermee te helpen: ik reageer op de ouders die op zoek zijn naar de juiste diagnose voor hun tiener.

Zelf ben ik al vanaf 6 jarige leeftijd bezig en heb al diverse instanties gehad: GGZ, SARR, Psycholoog, Psychiater, Maatschappelijk werk... moe wordt je ervan, en iedereen hijst zijn schouders op.

Uiteindelijk ben ik via de kinderarts terecht gekomen bij een onafhankelijk bureau in Den Haag, Happy Face. Geen wachtlijst! Paar keer voor observatie / testen geweest, zij heeft netjes school gebeld voor meer informatie etc. etc. En jAAAAA hoor! EINDELIJK!!!

Na een zoektocht van 6 jaar met alle rompslomp vandien, hij blijkt PDD Nos te hebben maar heeft een wat hoger IQ en een uitschieter op een bepaald vlak. Maar wij kunnen hem nu wel goed ondersteunen en hulp bieden. Dit jaar gaat hij naar het VO. Hij heeft HAVO advies gekregen, zit nu op cluster 2 school (sinds 2 jaar).. Ik hoop zo dat het lukt wat hij wil bereiken en wij als ouders kunnen hem door de diagnose veel beter begeleiden!

Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben en wens jullie alle energie toe!!! :)

Groetjes, moeder van 3 (oudste heeft PDD-NOS)

Reactie voor op de website?

21.45. Onbegrijpelijk

Reactie op Kind met pdd-nos

Hallo,

Waarom zit jouw zoon in hemelsnaam in de gevangenis? Hij heeft toch Pdd nos? Kinderen die dat hebben moeten goed begeleid worden en vooral als ze aan het puberen zijn, echt ongelofelijk. Hij heeft spijt, nou dat vind ik erg bijzonder dat hij spijt kan hebben. Het is toch te gek voor woorden waarom kinderen in het autistische spectrum in de gevangenis belanden! Vooral als ze in de pubertijd zitten is het juist erg belangrijk, veel met ze te praten en dan op een positieve manier dat je begrijpt waarom ze op hun kop staan met al die hormomen. Het is al moeilijk genoeg, en wat is erger, een joint roken of nu getraumatiseerd worden in de gevangenis. Praten praten en nog eens praten dus, maar bestraffen op deze manier echt onbegrijpelijk. Sterkte er mee!

Simone

Reactie voor op de website?

21.46. Probeer ook een een andere route

Reactie op Uit huis plaatsen?

Hallo Brenda,

Probeer er ook eens achter te komen via je arts of je dochter wel het juiste middel krijgt. Wat gebruikt ze dan nu? Risperdal of Riltalin?

Onze zoon heeft ook Risperdal gebruikt, maar op een gegeven moment zijn we daar mee gestopt. Het middel hielp niet meer, sterker nog het werd erger. Hij gebruikt nu al jaren geen medicijnen meer. Wij zijn toentertijd naar een Homeopatsich arts gegaan en wat een warm bad was dat. Ze gaan alles bij langs en gaan net zolang op zoek naar een middel wat bij je kind past.

Ook voedingssupplementen zijn erg belangrijk. Ze hebben alle tijd en luisteren echt naar je kind. Probeer ook eens een andere route in te slaan. Probeer ook ten alle tijde met je kind te praten, ook al scheld ze je uit, ze zal dat ook wel uit onmacht doen. Ze moet natuurlijk wel weten dan ze respect moet hebben voor jou en je andere kinderen. En ook als gezin kun je misschien met iemand gaan praten, die jullie ondersteuning kan geven.

Het blijft ook lastig, want kinderen in de pubertijd met PDD nos hebben het vaak nog zwaarder, juist omdat het dan vaak zichtbaarder wordt dat ze anders zijn. En daarom is praten zo belangrijk!

Toon ook begrip dat ze het even zwaar hebben. Ik begrijp maar al te goed dat het soms zwaar is. Maar probeer je ook te verplaatsen in hun huid, maar wees ook duidelijk dat je een ander gedrag wilt zien, en je het belangrijk vindt, ze wel de regels in huis accepteert.

Brenda heel veel sterkte er mee!

Simone

Reactie voor op de website?

21.47. PPD-NOS

Hallo,

Vorig jaar toen mijn zoon 17 was werd er de diagnose bij hem gesteld PPD NOS. Toen hij een baby was raakte hij maar niet uit de eenkenigheidsfase. Dit duurde tot zijn 3 jaar. Daarna was het een stille jongen, buitenshuis erg verlegen. Dat is hij nog steeds. Gisteren is hij 18 geworden en ik maak me zorgen, zorgen om zijn toekomst. Hij wil graag net als de "anderen 'zijn zegt hij, maar weet niet hoe. Graag zou ik vrienden voor hem toveren maar natuurlijk kan dat niet. Als ik met hem praat over PDD-NOS raakt hij geiriteerd, hij wil hier niets van horen dat heb ik niet zegt hij.

Momenteel zit hij op MBO 2 ICT en dat gaat goed, alleen het sociale vlak niet, zijn verlegenheid is enorm en dat weerhoudt anderen om met hem te praten. Wat moet ik nou doen, ik weet het even niet meer. Ik ben zo bang dat hij alleen blijft of tot zijn 40-ste thuis bij ons omdat hij de maatschappij niet aandurft.

Alexandra

Reactie voor op de website?

21.48. Voor Alexandra

Reactie op Probeer ook een een andere route

hoi, ik herken je probleem. Alleen kun jij dat als moeder niet oplossen. Misschien kun je een jeugdpsycholoog overwegen in overleg met je zoon?

Sterkte! Joleijne

Reactie voor op de website?

21.49. Autisme met laag iq

Reactie op Informatie gevraagd

Ik heb een zoon van 14, autisme met laag iq. Als u informatie hebt, laat mij a.u.b. weten.

Groetjes Sarah

Reactie voor op de website?

21.50. Beginnende pubers met pdd nos

Reactie op Pubers met een laag nivo

Hallo,

Na heel lang zoeken heb ik eindelijk een module gevonden die ouders ondersteunt met kinderen met een autistisch spectrum in de pubertijd. Het wordt gegeven door Stichting Mee en het wordt helaas maar 1 x per jaar gegeven. Vanaf september kan je je opgeven mocht je interesse hebben (provincie Drenthe).

Ik hoop er heel veel aan te hebben zodat ik mijn dochter van 12 met ppd nos, adhd en een verstandelijke beperking goed kan begeleiden. Wie weet is het ook iets voor iemand hier?

groetjes Marijke

Reactie voor op de website?

21.51. Uit huis plaatsen?

Reactie op Uit huis plaatsen?

Hallo Brenda (20.16 verhaal),

Ik herken dit zo goed..... jouw verhaal. Wij zitten er midden in. Onze dochter is sinds haar 15e gediagnostiseerd met PDD NOS. Bijna 2 jaar geleden nu, zij wordt 17. Hebben toen hulp gekregen via psycholoog. Wat niet bepaald geholpen heeft. Mediciatie wilde zij niet meer slikken nadat ze een keer te veel genomen heeft. Argressie, woede uitbarstingen, dingen kapot maken, op je tenen lopen, duidelijk zijn, praten en corrigeren werkt niet meer, angst hebben van wat er zal gebeuren of ze ze vervolgens zou kunnen gaan doen, ons wat aan doen of haarzelf, noem maar op. PGB aangevraagd en gekregen, maar doet ze niets mee. Altijd maar weer boos en zich irriteren aan geluiden in huis, geuren, etc.

Inmiddels wilt zij het huis uit. Wij denken dat het ook het beste is voor ons allemaal. Iedereen lijdt onder de situatie, ook haar jongere zus. Wij zijn nu met BJZ (buro jeugd zorg) bezig om haar in een Auti groep geplaatst te krijgen. Zij verheugt zich er al op, is al wezen kijken in deze woongroep. Ik hoop dat deze afstand haar en ons wat rust zal geven. Ik hoop dat ze daar beter hulp zal krijgen om met haar frustraties om te gaan. Ook hulp in haar Autistisch denken, wat in feite tot de problemen heeft geleidt. De handvaten die wij hebben gekregen en hebben uitgevoerd hebben tot nu toe tot niets geleidt binnen ons gezin, de afgelopen 2 jaar.

Ik hoop van harte dat zij nu gelukkig zal worden. Ik hoop dat zij iets voor haar kunnen betekenen, wat ons niet meer lukt. Ook wij zijn aan het einde van ons latijn.

Brenda, ik hoop dat jij ook zo'n hulplijn krijgt als wij nu. Ik hoop dat het uiteindelijk zinvol zal zijn voor iedereen .... Dat onze dochter wat gelukkiger mag worden. Zij heeft overigens een normale intelligentie en naar de buitenwereld lijkt er niets met haar aan de hand te zijn. Maar wie haar beter kent, weet wel beter.

Brenda, ik wens je veel sterkte. Wij weten hoe het thuis kan zijn, hoe veel je ook van haar houdt (net als wij), het is heel heel erg moeilijk allemaal.....

moeder M

Reactie voor op de website?

21.52. Boek voor pubers met o.a. pdd nos

Reactie op Vraag over puber pdd-nos

Ik heb een ontzettend goed boek met veel tips uit de bibliotheek geleend: Pubergids autisme een praktische handleiding door Caroline van der Velde, uitgegeven in 2007. Succes!

Reactie voor op de website?

21.53. Pdd nos

Mijn zoon heeft ook pdd nos, zwaar dyslecties, wordt deze maand 18, en wij zijn momenteel bezig met een begeleid wonen project. Maar hij wil niet meewerken, en dan sta je daar met je rug tegen de muur Er is momenteel niet met hem te leven in huis, hij is gauw boos en dan krijg ie schuim op zijn mond, hij wil alles zoals hij het wil. En dan het puberen erbij, hij is beinvloedbaar ongeremd, en momenteel terroriseert hij ons. Ik weet het niet meer wat ik moet doen, het enige wat onze consulent zeg van MEE op straat zetten, en hem er niet meer inlaten en als hij weer zo boos is en gilt dan dreigt hij ook met de boel slopen gooit met deuren enz. dan de politie bellen en hem af laten voeren.

Reactie voor op de website?

21.54. Uber puber

Ook wij hebben een zoon van 16 thuis, die de regels aan zijn laars lapt. We hebben met iedereen gesproken van AMK, tot jeugdzorg, psychiator, politie, etc. Ze kunnen niks meer doen. Zolang het kind niet wil meewerken gebeurt er niks. Als een kind wel wil meewerken is het een stuk eenvoudiger.

Reactie voor op de website?

21.55. Marcel bedankt

Reactie op pdd-nos

Ik ben een alleenstaande moeder met een zoon van 13. Na 2 afspraken bij de Bascule heeft hij vorig jaar de diagnose ADHD/ODD gekregen. Hier ben ik het tot op de dag niet mee eens. Ik werk nu al 9 jaar in de psychiatrie en herken de kenmerken van PDD-nos. Ik ben nu al jaren in gesprek met begeleiders, Psychologen enz.. Ik heb elle lange gesprekken gevoerd met de leerkrachten van mijn zoon zijn school. elke gesprek komt er bijna op neer dat ik met mijn 24uurs contract te veel werk waardoor ik mijn kind te weinig zie.
Ik ervaar het opvoeden van mijn zoon als een eeuwige rit in de achtbaan en omdat ik het alleen doe is het voor mij xtra vermoeiend, Vandaag was weer een diepte punt. Ik werd door de leerkracht aangesproken dat ze mijn prioriteiten als moeder in twijfel trok omdat ik gister niet op de afgesproken tijd heb gebeld. Ondanks dat ik haar heb uitgelegd dat mijn werk erg hectisch is en ik soms in mijn lunchpauze door moet werken. Mijn zoon is geschorst vanwege agressief en provocerend gedrag. Ik heb ontelbare keren uitgelegd dat ze niet van uit de adhd moeten gaan en dat ik er alles aan doe om de diagnose te laten corrigeren.
Waarom ik dit schrijf is: ik had vandaag een moment waarop ik mezelf afvroeg of het ooit nog "goed" zou komen met hem. De vraag die me nu al 5 jaar bezig houd is of ik hem toch maar uit huis moet laten plaatsen. Marcel jou verhaal doet me dan ook goed. Het is voor mij fijn te horen dat iemand met de diagnose PDD-NOS het wel goed maakt. dank je wel.
Natasha

Reactie voor op de website?

21.56. Adhd/pdd-noss

Hallo

Mijn zoon heeft op zijn 5 levensjaar de diagnose adhd/pdd-noss gekregen. Op zich gaat het super met mijn zoon. Nu is hij 13 jaar en krijgt last van zijn pubertijd. Erg moeilijk allemaal. Hij slikt Mythylfenidati 30mg per dag. In zijn pubertijd komt heel erg zijn eigen ik naar voren: ik ben 13 en je kunt mij niet vast blijven houden en ik maak uit wat ik doe in mijn leven. Ik reageerde: jongen al ben jij 20, hier in huis gelden regels waar je je aan moet houden. Tot heden pakt hij alles wel goed op en aanvaardt hij na gesprek en uitleg hoe en waarom wel mijn standpunt. Hij snapt daarna na een driftbui ook wel waarom ik iets niet wil en zeg. Als ouders probeer je uit te leggen waarom het zo is en dat je het zegt uit bestwil voor hem en niet om hem te pesten.

Tot nu gaat het dan ook goed, maar ja ik ben nog maar een jaar met de pubertijd bezig met mijn zoon. Ik hoop door veel gesprekken en beetje hem de vrijheid te geven hij er doorheen fietst. Maar als ik alles lees van wat sommige ouders en kinderen meemaken, komt er nog een lange weg.

Wat ik wel merk is als hij boos is hij wel erg onredelijk en erg opstandig wordt, maar ik heb het nog redelijk onder controle. Zodra ik merk dat het niet meer kan, weet ik nu dat ik hulp moet gaan zoeken.

Bedankt allemaal en ik hoop dat iedereen er goed uitkomt.

Succes.
Gr Bep

Reactie voor op de website?

21.57. Tiener met PDD-nos

Reactie op Uit huis plaatsen?

Onze dochter heeft ook Pdd-Nos met laag iq. Heel moeilijk om vriendinnen te behouden, ze reageert zo vaak kattig. We proberen van alles, lief/belonen/straffen. Niets heeft effect. Ze is nu in de puberteit en het wordt al erger. We hebben zoveel hulp ingeschakeld maar voor Mee te laag iq, GGZ liet ons steeds in de kou staan.

Helaas loopt het zo uit de hand dat het gezin er dagelijks zo onder lijdt. Wat nu, ze scheldt ons de hele dag uit als ze haar zin niet krijgt met de vreselijkste benamingen. (bv kankerhoer..) dat doet zo'n verdriet. Het doet pijn dat ze geen 1 vriendin kan behouden, plast ook steeds weer in haar broek. We hebben een paard, dat deed haar heel goed maar ik heb haar dus heel vaak mee en ook daar gaat ze kattig doen. Ik schaam me, ben zo moe. Ik wil niet opgeven maar het is haast onmogelijk om met deze kindjes gezelligheid in huis te hebben. Mijn zoon lijdt er ook onder.

Pauline

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Pubers met een laag nivo

 1. Informatie gevraagd
 2. Pubers met PPD-nos
 3. Tiener met waarschijnlijk PDD-NOS
 4. \'t Ruige veld
 5. Laag nivo
 6. Zoon met syndroom van Asperger
 7. pddnos
 8. Re: zoon met type asperger
 9. Kind met pdd-nos
 10. pdd-nos
 11. Zoveel mogelijk proberen uit te leggen
 12. Vraag over puber pdd-nos
 13. pdd-nos.
 14. pdd-nos
 15. Goed zeg - voor Marcel
 16. Uit huis plaatsen?
 17. Site over pubers met laag nivo (LVG)
 18. Battle
 19. Pedagogische adviezen voor speciale kinderen
 20. Wat doen 11-jarige meiden
 21. Mee met de scouting?
 22. Pubers met pdd-nos
 23. Uit huis plaatsen?
 24. PDD-NOS en puberteit
 25. PDD-NOS en puber
 26. PDD NOS en puber
 27. PDD NOS en Puber
 28. Boek
 29. Boek voor pubers met laag nivo
 30. Uithuisplaatsing
 31. PDDNOS en laag iq (75) toekomst ?
 32. Toekomst pdd en laag iq
 33. Stichting MEE al is geprobeerd?
 34. Puberzoon
 35. Regels
 36. Pubers met laag nivo
 37. Licht verstandelijke beperking
 38. Kind met hyperventilatie door broer met asperger
 39. Oplossing
 40. PDD-nos of niet?
 41. Zoon van 14 jaar met PDDNos
 42. re - pdd-nos
 43. Boek
 44. Advies zoeken naar juiste diagnose PDD NOS
 45. Onbegrijpelijk
 46. Probeer ook een een andere route
 47. PPD-NOS
 48. Voor Alexandra
 49. Autisme met laag iq
 50. Beginnende pubers met pdd nos
 51. Uit huis plaatsen?
 52. Boek voor pubers met o.a. pdd nos
 53. Pdd nos
 54. Uber puber
 55. Marcel bedankt
 56. Adhd/pdd-noss
 57. Tiener met PDD-nos

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.