Groot Gezin
Pubers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

37. Lastig om gescheiden ouders te hebben

Hallo ik ben Alex en ben 18 jaar.

Mijn ouders zijn ook gescheiden. Alleen weet ik niet of dat het beste is, mijn moeder praat vaak negatief tegen mij na een dag hard werken. Aan de andere kant geeft ze me ontbijt op bed en doet ze haar uiterste best voor me op alle gebieden. Maar ziet maar niet in dat ik zelfstandig kan zijn en ja natuurlijk hebben ouders moeite met loslaten. Toch het zal ooit moeten gebeuren.

Ook ik heb ik het gevoel heb dat ze last heeft van tunnelvisie en daardoor niet naar me luistert. Dan hebben we ruzie, dan stapelt ze in 10 minuuten alle feiten op van wat ik verkeerd doe. Echt een waanzinnige adrenaline-stoot van negatieve energie en die moet ik elke avond maar opvangen. Dan vraag ik me af wat ik daar mee moet. Ik zeg de laatste tijd maar niks meer. Want als ik één ding zou zeggen, al is het 'wil je 1000 euro', dan is het nee want ze luistert niet naar mij. Maar volgt haar tunnelvisie.

Ik doe zo mijn best om het haar duidelijk te maken. Wat ze aan het doen is; maar wie ben ik? Ik ben de puber die het allemaal niet snapt. Er zijn nog meer van die kleine dingen die zich in het huishouden opstapelen en een relatie tussen mij en mijn moeder lastig maakt.

Wat ik hiermee wou ophelderen is dat als ik een vader in huis had gehad, had hij zijn mening kunnen geven, op meerdere vlakken, positief of negatief, want ik heb het gevoel dat de mijne er niet meer toe doet. Dan heb je ook minder last van het 'doe dit doe dat' idee want 2 ouders vullen elkaar goed aan over de houding van hun zoon/dochter en hunzelf.

Ik heb dan ook een betere relatie met mijn vader dan met mijn moeder. Ten eerste omdat ik mijn vader op korte termijn spreek. En als als mijn vader boos is, ik nog beter met hem kan praten dan met mijn moeder als ze niet boos is.

En nu maar geduldig wachten op het einde van mijn pubertijd en tot mijn moeder wat minder last heeft van stress. Ik hoop hierop een bericht te ontvangen. Ben heel nieuwgierig naar jullie mening.

Alex.
Sorry dat ik zo negatief overkom maar het kan op het moment niet anders voor me.

Reactie voor op de website?

37.1. reactie 35, lastig om gescheiden ouders te hebben

Alex,

Ik begrijp best dat het heel moeilijk is om te leven met gescheiden ouders. Kinderen willen toch altijd de ouders bij elkaar hebben. Maar idealiseer het nou ook niet. Je ouders zijn tenslotte niks voor niks gescheiden dus dat was ook geen ideale situatie en 2 ouders hoeven helemaal niet op één lijn met elkaar te zitten wat de kinderen betreft. Dat kan ook spanningen geven in een gezinssituatie.

Probeer, hoe moeilijk het ook is, ook een beetje begrip op te brengen voor je ouders. Ik weet zeker dat ze beiden veel van je houden! Het is voor jullie allemaal een moeilijke situatie! Neem je moeder eens lekker naar een terrasje of iets anders als verrassing en probeer dan heel rustig te praten. Lekker saampjes in een gezellige sfeer, maak er zelf ook iets van!

Monique

Reactie voor op de website?

37.2. Omgekeerde wereld

Nee, het summum, moet een puber begrip hebben voor zijn ouders die alleen maar aan zichzelf denken. Vreselijk toch dat zo'n jongen verscheurd raakt. Ouders, heb begrip voor uw kind, niks gezellige terrasjes. Moet hij die ook nog van zijn zakgeld betalen. Als juf zie ik elke keer weer hoe kinderen veranderen als hun ouders scheiden. Ze worden onzeker, gaan veel aandacht vrage, zich anders gedragen. Nee, er zijn situaties denkbaar waarin scheiden de beste oplossing is (in geweldssituaties e.d.) maar anders: denk aan je kind en doe het niet. Reactie voor op de website?

37.3. Scheiden

Reactie op reactie 35, lastig om gescheiden ouders te hebben

Ik ben zelf kind van gescheiden ouders en wil gewoon duidelijk zeggen dat het afschuwelijk is. Ik vind het ook onzin dat ik begrip moet hebben voor mijn ouders. Zij hebben gekozen voor zichzelf, om zich te ontplooiien (andere vriend bedoelen ze). En hebben echt niet gekozen voor mij. Op school zegt de mt.werkster ook steeds dat het toch ook niet fijn is als je ouders steeds ruzie hebben.

Maar ik denk stiekum, dat was hun probleem. Hun scheiding is mijn probleem.

Dana

Reactie voor op de website?

37.4. Scheiden doet lijden, voor iedereen! Maar niet voor altijd!

Beste allemaal,

Ook ik heb de spijtige ervaring als leerkracht dat kinderen in een echtscheiding veranderen. Ze worden inderdaad onzeker, vragen (vaak negatieve) aandacht, enz. Maar ik wil er ook even bij vermelden dat het grootste gedeelte na ongeveer een jaar tot twee jaar zich in zijn nieuwe situatie heeft aangepast en er niet echt meer iets merkbaar is. Uiteraard zullen we dat met zekerheid weten als ze volwassen zijn. Maar vaak genoeg maak ik ook mee dat kinderen de positieve dingen ervan leren zien op termijn. Bij de kinderen waar de negatieve spiraal blijft is dit meestal omdat de echtscheiding geen oplossing was maar nog een grotere strijd heeft veroorzaakt omdat één of beide ouders de ander blijft viseren en tot grootste doel heeft gemaakt de ander te kraken op alle gebied.

Toen ik dan enkele jaren geleden zelf in een echtscheiding terechtkwam was mijn grootste bekommernis dan ook het welzijn van onze kinderen. Maar weerom bleek dat ook daar BEIDE ouders voor nodig zijn. Spijtig genoeg vond hun vader als nieuw levensdoel mij zo diep mogelijk te raken en daar ook voor de kinderen te gebruiken. Ik heb me steeds hiertegen verzet en blijven roepen om bemiddeling. Echter het gerecht draaide mee met de leugens van hem doordat onze oudste (ondertussen 14) het nodig vond om met haar vader mee te doen. Ze wonen nu (voorlopig toch nog) bij hem.

Alex, je klinkt als een ontzettend verstandige jongen en ik moet je enorm bewonderen dat je je verhaal zo wilt plaatsen hier. Ik kan me voorstellen dat je moeder inderdaad haar frustraties op jou laat neerkomen en dat dat heel erg rot voor je is. Als moeder zeg ik je, dat het altijd ontzettend moeilijk is om je kinderen te moeten loslaten en we worden vaak verblind door de grote liefde die we voor jullie in ons dragen zodat we niet zien dat we jullie er eigenlijk te kort mee doen. En later als we erop terugkijken (wijze raad van mijn ex-schoonmoeder) zien we pas dat we dat eigenlijk deden en dat onze kinderen eigenlijk iets anders nodig hadden. Tja en dat weten lost natuurlijk niks op voor je, je weet het nu eenmaal.

Maar als ik je zo hoor, zie je ook echt wel wat je mama nog allemaal doet voor je en ik weet dat dit best wel bijzonder is als 18jarige zoon. Vandaar dat de andere raadgever ook zei (denk ik) om eens te proberen haar mee te nemen om een koffie te gaan drinken of zo. Niet dat jij voor haar moet zorgen, helemaal niet, of dat jij je verstand moet gebruiken. Maar eigenlijk ben je dan bezig met zelfzorg. Kijk wat jij nodig hebt om met de moeilijke situatie om te kunnen gaan. En is dat inderdaad eens een keertje met haar een koffie gaan drinken, waarom zou je dat niet eens proberen dan.

Maar inderdaad moet ik Monique ook gelijk geven en zeggen dat kinderen niet voor ouders moeten zorgen, ook al zijn ze 18.

En ik denk dat het feit dat je met je vader beter kan praten als met je moeder, zelfs als hij boos is, dat dat een heel dankbaar iets is. En eerlijk gezegd denk ik dat dit weinig te maken heeft met de scheiding. Vraag maar aan andere jongeren in je omgeving. De ene kan dat beter met zijn moeder, de ander beter met zijn vader, en weer een ander kan bij zijn ouders niet terecht maar heeft een oma, opa of toffe oom, of zelfs ouders van een hartsvriend(in).

En dat is eigenlijk heel menselijk hoor. Wat ik wel vaak zie is dat bij gescheiden gezinnen dit menselijk 'klikken' ineens een probleem is omdat de andere ouder jaloers is en het kind voor zich alleen wilt en het de ander ouder niet meer gunt. En dan krijg je natuurlijk loyaliteitsconflicten en voelen de kinderen zich vaak schuldig hierover terwijl dat een heel natuurlijk fenomeen is. Het kan zelfs verschillen met leeftijd. Als je jong bent, dat het beter is met iemand anders te praten dan als je puber of volwassen bent. Zelfs als volwassene (al is dat minder wisselend) kan het al eens veranderen door situaties of inzichten die je krijgt.

Mijn raad voor jou hier is dus:
- probeer niet alls persoonlijk op te pakken wat je moeder zegt maar probeer het eerlijk te bekijken en hetgeen klopt, er iets mee te doen en de rest te laten voor wat het is, daar is toch niemand bij gebaat
- 18 jaar is wettelijk volwassen maar je weet ook dat dit gevoelsmatig niet altijd het geval is (meer niet dan wel), maar je bent wel op een leeftijd gekomen om te voelen wat je nodig hebt en wat niet, kijk dus wat je op dat gebied voor jezelf wilt doen. De ander kan je nooit veranderen, maar wel je eigen reactie erop.
- wees dankbaar om je contact met je vader want veel kinderen uit gescheiden gezinnen krijgen die kans zelfs niet meer doordat sommige moeders alles eraan doen ze bij de vader weg te houden (of andersom) en voel je er zeker niet schuldig over naar je moeder, want het is op zich niet erg. Al ben ik er zeker van dat zij het zal betreuren dat ze dat zelf niet kan met jou. Maar wie weet, tijd brengt raad en zal zij op termijn het anders kunnen gaan zien en ook aanpakken met jou.

Ik wens je heel veel succes, draag zorg voor jezelf en probeer je niet teveel op te jagen, dan kom je het verst.

Liefs, Mieke

Reactie voor op de website?

37.5. Kind eet stiekem en liegt daarover

Hallo,

Door al deze verhaaltjes te lezen wordt ik toch best beetje somber. Mijn dochter is dus ook kind van gescheiden ouders, ze heeft slecht tot geen contact met haar vader. Ik heb daar veel verdriet van en heb ook altijd gezegd dat ze altijd naar haar vader mag als ze wilt, maar haar vader maakt er zelf n zooitje van. Daarbij is mijn dochter erg fors en moet ze wat afvallen, ik denk zelf dat het met opgekropte emotie, omtrent haar vader gaat. Ook hamer ik nu teveel over afvallen, wat moet of kan ik doen om haar te helpen. Heb al eens gesprek met maatschappelijk werk en ggd gehad.

Haar vader wordt om het minste of geringste al kwaad en ze wil daar nu ook niet meer heen, ze is 11 jaar oud. Vader woont nu ook niet meer in onze woonplaats en heeft alweer nieuwe vriendin. Ze liegt dus over eten en pakt het soms ook stiekem, vindt het steeds moeilijker om het onderwerp aan te snijden(afvallen). Zou een huisarts uitkomst kunnen brengen?

Reactie voor op de website?

37.6. Andere insteek

Dag moeder van het stiekem etende meisje, kennelijk brengt je dochter het niet op om het snoepen te laten. Misschien kun je een andere insteek kiezen en met haar bespreken dat ze moet bewegen als ze veel eet. Misschien kunnen jullie samen gaan wandelen 's avonds bevoorbeeld, zij kan in die tijd niet extra eten, ze valt af en jullie kunnen tegeleijkertijd het gesprek aangaan.

Succes want het zal wel moeilijk zijn.

groetjes Jetteke

Reactie voor op de website?

37.7. Voor moeder met stiekem etend meisje

Hallo moeder van het stiekem etende meisje,

Waarom de focus zo op de afwezige vader gelegd? Wie nou de schuld heeft van haar corpulentie, doet er helemaal niet toe. Jij hebt de dagelijkse zorg en zult er dus iets mee moeten. Als je geen snoep of lekkers in huis haalt, valt er niets te bietsen, dus weg met die zooi!

En verder gezond gaan koken en samen gaan bewegen. Heeft ze ook niet zo het gevoel er helemaal alleen voor te staan. Want dat is te zwaar voor een meisje van pas 11.

Anna

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Lastig om gescheiden ouders te hebben

  1. reactie 35, lastig om gescheiden ouders te hebben
  2. Omgekeerde wereld
  3. Scheiden
  4. Scheiden doet lijden, voor iedereen! Maar niet voor altijd!
  5. Kind eet stiekem en liegt daarover
  6. Andere insteek
  7. Voor moeder met stiekem etend meisje
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.