Groot Gezin
Pubers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

43. Tegenmoetkoming studiekosten

Mijn zoon gaat naar de middelbare school. Nu heb ik gehoord dat ik een tegemoetkoming studiekosten kan aanvragen alleen weet ik niet waar, kunt u mij hierover meer informatie geven? Bijvoorbaat dank!

Reactie voor op de website?

43.1. Tegenmoetkoming schoolkosten

Bij de Informatie Beheer Groep kun je informatie opvragen en zelfs online de formulieren invullen! Klik op Aanvraag tegenmoetkoming ouders, en je vindt alles over bijvoorbeeld tegenmoetkoming schoolkosten, les- en cursusgeld.

Reactie voor op de website?

43.2. De nullening

Tijdens de opnamen van mijn radiopraatje van een paar weken geleden, kwam de Het schijnt dat je 7 jaar recht hebt op studiefinanciering, maar wil je niet lenen dan kun je in ieder geval een gratis OV-kaart krijgen. Informatie is hier te vinden.

Een korte omschrijving:

    EUR 0,-- lening

    Wanneer er alleen nog recht is op een rentedragende lening, kan het met het oog op de OV-studentenkaart belangrijk zijn daar gebruik van te maken. Vind je het vervelend een schuld op te bouwen, dan kan ervoor gekozen worden de lening niet uit te laten betalen (de zogenaamde nullening). Met een Ws-formulier (Wijziging student) kan dit worden doorgegeven. Blijf je wel gebruik maken van het recht op een OV-studentenkaart, dan gelden voor studenten die op of na 1 september 1999 voor het eerst studiefinanciering in het HO ontvangen ook de normen van de prestatiebeurs om de OV-studentenkaart als schenking te behouden (zie 2.3). Let echter op: je blijft wel vallen onder de regels van studiefinanciering ook voor wat betreft bijverdienen.

    Het Ws-formulier is te downloaden bij de ib-groep (deze link is alleen te lezen met het programma Acrobat dat u gratis op kunt halen) .

Reactie voor op de website?

43.3. Dit klopt dus niet

Voorgaand bericht klopt niet helemaal. Je hebt maar 6 jaar recht op studiefinanciering, waarvan 4 jaar in de vorm van een beurs en 2 jaar in de vorm van een lening. Voor deze laatste 2 jaar kun je inderdaad, zoals beschreven staat een nullening aanvragen ter behoud van de OV-jaarkaart. Alleen voor bepaalde 'aangewezen' opleidingen geldt een langere studiefinancieringsduur (bijv. bepaalde technische opleidingen (5+2 jaar), geneeskunde (6+2 jaar), theologie etc.).

groeten, Marije

Reactie voor op de website?

43.4. Tegenmoetkoming studie kosten

Ik heb een dochter (16j) doet eerste jaar beroeps onderwijs. Ik heb twee jongere kinderen die op het middelbaar onderwijs zitten. De jongste van de 4 kinderen zit nog op de lagere school.

Bruto inkomen ongeveer € 55000.

Is er een mogenlijkheid om ergens een bijdrage in studie kosten te krijgen?

Zo ja waar is deze mogelijkheid (Bij de IBG is het mij niet gelukt).

Met vr. groet, RB

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Tegenmoetkoming studiekosten

  1. Tegenmoetkoming schoolkosten
  2. De nullening
  3. Dit klopt dus niet
  4. Tegenmoetkoming studie kosten
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.