Groot Gezin
Pubers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

30. Tot hoe lang duurt de puberteit

Onze oudste dochter is 17, bijna 18 en vertoont een behoorlijk egoïstisch gedrag. In een discussie met mijn vrouw heeft zij zich onlangs bovendien laten kennen van een heel lelijke kant: puur kwetsend. De volgende dag heeft zij het op haar manier goed gemaakt.

Mijn vrouw stelt dat we moeten beseffen dat onze dochter in de puberteit is. Maar ik zie haar meer als een adolescent en ben dan ook minder geneigd haar gedrag te accepteren. Vandaar mijn vraag: moet ik haar nog wel als puber beschouwen?

Reactie voor op de website?

30.1. Zo herkenbaar

Voor ieder kind verloopt de puberteit verschillend, niet alleen in duur maar ook in heftigheid. Ook onze oudste vertoont bij vlagen behoorlijk egoïstisch gedrag, en als je daar steeds in meegaat, ontaardt het snel in het ene conflict na het andere.

Goed, het is de bedoeling dat ze op eigen benen gaan staan, en ze hoeven geen kopie van mij te worden. Maar een van de basisregels in huis is: respect voor elkaar. In de laatste jaren heb ik het volgende geleerd: Ik negeer kwetsend gedrag, en probeer zelf altijd respectvol naar de kinderen te zijn. Ik wil graag naar hen luisteren, ik probeer open te staan voor hun ideëen, ik probeer naast hen te gaan staan in de realisatie daarvan. Maar ik weiger in te gaan op kwetsend gedrag, en ik ga niet mee staan schreeuwen. Ik heb wel zeker begrip voor hun moeilijkheden, de buitenwereld vraagt veel, en waar kun je je beter afreageren dan bij mensen van wiens liefde je zeker bent. Maar desondanks hoef ik niet alles te tolereren.

Volwassen worden en zijn moet je leren, net zoals je moet leren omgaan met negatieve gevoelens. En daarbij wil ik graag helpen, o.a. door te helpen met het uiten van de onvrede, maar niet door zelf het mikpunt hiervan te worden.

Reactie voor op de website?

30.2. Emoties laten zien

De situatie die u schetst is te weinig om goed advies te geven. Mijn broertje van 22 toont ook nog regelmatig pubergedrag, maar dat ter zijde. Ik was een hele moeilijke puber en zette me behoorlijk af tegen iedereen die mij probeerde op te voeden, het enige waar ik echt van onder de indruk kon raken was als mijn vader zijn emoties liet zien. Als hij schreeuwde dan schreeuwde ik terug. Maar als hij liet merken dat ik hem gekwetst had, kwam het hard aan.

Annemieke

Reactie voor op de website?

30.3. Bereid haar voor!

Ja, ze is nog een puber. Pas bij 21 stopt het volgens mij. Probeer om het niet makkelijk voor haar te maken en te verwennen. Maar zeg soms nee, zodat ze om kan gaan met teleurstellingen, want straks zal ze het vaker gaan meemaken. Bereid haar daarop voor.

Reactie voor op de website?

30.4. Combinatie?

Moeilijk dit, ik denk zelf een combinatie van beiden, maar als een kind voelt dat het je kwetst, dan raak ze je! (onbewust/bewust). Als ouder helpt het om te proberen te laten merken dat ze je niet kwetst, en dat is heel moeilijk omdat het je eigen is en je wel raakt toch?

Toch zou dat kunnen helpen, als een ander dit zou doen word je bv. toch ook boos? Maar ik weet dat het niet makkelijk is maar wel kan helpen, succes!

Reactie voor op de website?

30.5. Wanneer eindigt puberen?

U voedt prima op! Voor de een eindigt de pubertijd met 16 jaar en voor ander met 22!. Soms eindigt het nooit! Heb dus nog even geduld. Het komt goed.

Jealine

Reactie voor op de website?

30.6. Leerproces

Wij hebben zelf een dochter van bijna 16 jaar en ik denk dat egoisme ook bij de puberteit hoort. Alleen als mijn dochter die kuren vertoont, dan meld ik wel ff dat ik dat egoistisch vind. Ook al reageert ze daar onverschillig op. Jammer dan!

Ze komen vanzelf mensen tegen in hun leven die dat niet accepteren en dan moeten ze wel anders, maar vervelend en kwetsend is het zeker.

Petra

Reactie voor op de website?

30.7. Mijn zusje

Hallo, ik woon zelf al enige tijd op mezelf. Bij mijn moeder thuis wonen nog een zusje van 19 en een broertje van bijna 16. Mijn zusje baast heel erg over mijn moeder. En mijn moeder blijft zeggen: dat is de puberteit. Maar moet ze dat negeren of juist aanpakken? Ik kan het af en toe niet aanzien, en dan ga ik naar huis. Maar wat moet ik hier mee?

Reactie voor op de website?

30.8. Antwoord op: Mijn zusje

Mijn zusje zit ook in de pubertijd en is pas 12 jaar sinds ze op de middelbare school zit is ze erg verranderd. Ze doet thuis niets en zegt dat doen me zussen maar en snouwd me moeder ook af.

Ik kan dit niet aanzien en vraag me ook wel eens af was ik ook zo.. Mijn moeder zegt er ook niet veel van en laat haar haar gang maar gaan. Maar ik vind dat niet kunnen wij moesten ook allemaal helpen dus zij ook. ik zeg dat vaak tegen mij moeder en ik vind ook dat mijn moeder er iets van moet zeggen tegen me zusje. Ze loopt zo alleen maar over me moeder heen en maak overal misbruik van. Mijn vader zegt er soms wat van. ik denk dat me moeder het gezeur van me zusje zat is en denk van laat maar. Maar ik vind juist dat me moeder haar moet aanpakken anders blijft ze alles zo doen en gaat mij moeder er aan onder door. Maar hoe maak je je moeder zo iets wijs???

Reactie voor op de website?

30.9. Radeloos

Mijn dochter 16 heeft een jongen van 25 jaar ontmoet op internet, en sindsdien is het alleen maar oorlog met haar. Zij slaapt daar het hele weekend. Haar krantenwijk heb ik opgezegd, haar volleybalclub vergeet ze en naar school gaan 's ochtends is een ramp. Er wordt met deuren gesmeten en ze schreeuwt vaak zo dat mijn 2-jarige bang wordt en huilt.

Ik heb de politie gebeld om haar in 't een weekend thuis te brengen. Daar heb ik hulp van maatschappelijk werk gevraagd en zijn er afspraken gemaakt. Zij weigert zich daaraan te houden. Ik heb een zakje weed in haar tas gevonden en zij weet dat nog niet. Ik probeer mijn best te doen om rustig te blijven praten. Maar zij wil alleen maar die jongen, ik heb met hem via de mobiel gesproken en de regels voor mijn dochter neergelegd omdat zij thuis niet meer te handhaven is. Hij zegt dat hij daarop zal letten, maar hij klinkt als een ja-knikker.

Op zichzelf wonen kan ze niet, daarvoor heb ik niet genoeg geld. Mijn man is niet haar eigen vader, hij zegt helemaal niks tegen haar omdat zij tegen hem vloekt terwijl hij wel zijn best doet. Wij zijn van Afrika en haar verblijfsvergunning loopt in Augustus af. Ik heb zin om haar terug te stuur naar haar beppe (grootmoeder).

Heeft iemand advies voor me?

Antoinette

Reactie voor op de website?

30.10. Mijn God!

Mijn God;

Ga eens opvoeden!

Weet hoe je je regels brengt; maar er zijn regels! Inderdaad; snauwen en sarcasme helpen niet, ook al is het (soms) verleidelijk. Blijf rustig, maar benoem ( heel politiek) uw "regels" (met wat "ruimte). Willen ze dan onderhandelen, dan blijven ze binnen uw marges.

Myr

Reactie voor op de website?

30.11. Niet alleen kunnen blijven

Hallo,

Ik heb is een vraagje. Mijn dochter van 14 wil nog niet alleen thuis blijven omdat ze dan bang is. Maar ik zou willen gaan werken s'avonds omdat we het financieel niet simpel hebben. Maar ik heb geen opvang en haar vriendinnen kunnen ook niet steeds blijven slapen. Herkent iemand dit probleem en hoe hebben jullie dat kunnen oplossen?

Groetjes Sophie

Reactie voor op de website?

30.12. 31.11 Niet alleen kunnen blijven

Moeilijk als het financieel niet simpel is. Maar alstublieft laat uw dochter voor gaan. Ze is maar 1 keer jong. Wat u nu in haar stopt krijgt u met rente terug. Mijn ouders waren veel afwezig. Als kind heb ik nooit aangegeven dat ik dat niet fijn vond. Nu als volwassenen zie ik hoe schadelijk het geweest is. Nu ben ik zelf moeder van 3 pubers. En mijn stelregel is: Iedere avond is er één van de ouders thuis. Zelfs als ze uit school komen ben ik zoveel mogelijk thuis. En ik ontvang nu al (positieve) rente. Dan denk ik: wat heb ik vroeger veel gemist. En hoe moeilijk is het nu om een goede band met mijn ouders te ervaren. Daar weegt geen geld tegenop. Sterkte!

Wilma

Reactie voor op de website?

30.13. Wat te doen met pubers?

Dat pubers onredelijk en egoistisch zijn is een feit, maar ze hun gang laten gaan met de simpele opmerking dat ze aan het puberen zijn vind ik te makkelijk. Er moeten regels zijn in huis, en puberteit of niet die moeten gevolgd worden. Respect is regel één, wie zich daar niet aan houdt krijgt straf. Het is voor de mensen in huis en de buitenwereld niet te begrijpen als een puber ongegeneerd zijn gangetje gaat, en ik geloof dat het de puber later niet ten goede zal komen in de omgang met andere mensen.

Sean

Reactie voor op de website?

30.14. Wat te doen met pubers

Sean

Ik ben het helemaal met u eens. Respect en regels en structuur. Heel belangrijk. Pubertijd of niet de ouders blijven op deze leeftijd verantwoordelijk. Zeker als ze dit gedrag zoals hierboven negeren, en wegduwen van ach pubertijd gaan ze juist het verkeerde pad op. Natuurlijk mag je ze sturen natuurlijk hoef je het niet met alles eens te zijn en benoem waarom niet.

Je hoeft natuurlijk niet op elk korreltje zout te leggen maar regels zijn regels en daar moet ieder in huis zich aan houden zeker als er meer kinderen in het gezin zijn. Wat denk je die zien het ook en dan heb je straks twee of drie keer hetzelfde probleem als je alles toegeeft en goed vind wat ze doen. Luisteren naar wat ze zeggen ook belangrijk en helpen maar wel respect. ouders zeggen het niet om te pesten maar om ze te leren.

Bep

Reactie voor op de website?

30.15. Wat dan??

Hoi,

ik hoor van bijna iedereen dat er regels moeten zijn en respect voor elkaar ben ik het helemaal mee eens. Maar wat in hemelsnaam moet je doen als ze zich niet aan de regels houden en over jouw grenzen heen gaan? Tegenwoordig voel ik me net de altijd kwaaie heks hier in huis. Want er moet eerst een brok herrie zijn voordat er wat gedaan wordt. Ik ben zo moe hiervan!

Reactie voor op de website?

30.16. Nog zo naief

Geachte lezer. Mijn dochter is drieentwintig, pas afgestudeerd en ze heeft een vriend. Ze doet alles voor hem en zegt: ik ben van alles aan het doen om hem te houden! Maar voor ons is het genoeg geweest. In onze ogen misbruikt hij haar. Ze zijn anderhalf jaar samen, en hij is haar maar drie keer komen uit halen. Hij werkt niet en zegt dat zij te ver woont en het kostelijk is. We hebben met haar gesproken en ze zegt: hij luistert niet! Ze heeft klierkoorst opgelopen en hij is haar niet komen bezoeken thuis. Niet normaal vind ik. Weet niet wat ik nog kan doen.

Mijn vraag: is ze nog aan puberen of naief? Als u mij uit de nood kan helpen, dank u vriendelijk.

Silva

Reactie voor op de website?

30.17. Ach vent!

Beste ouders,

Ik ben een gecertifiseerd psycholoog en vind dat jullie, als ouders, wel eens beter je best kunnen doen om je kind te begrijpen. Het is een ingewikkeld fysiologisch proces waar een hele hoop hormonen aan te pas komen. Naast het lichamelijke oogpunt is het ook een kwetsbare periode!!

Jolanda

Reactie voor op de website?

30.18. Ach vent

das weer zo een typisch antwoord van een psycholoog: het zijn weer de ouders geweest. Ik kan je vertellen ik heb een puber waar ik al heel veel mee meegemaakt heb anorexia, verwijten, uitgaan en thuiskomen wanneer het haar zelf uitkomt en nu is ze van plan om alleen te gaan wonen omdat ze in een studentenclub wil om te kunnen drinken. Ik hou dit al een jaar of zes uit maar ja het zal wel mijn schuld zijn volgens de psycholoog jezus!

belle

Reactie voor op de website?

30.19. Gecertifiseerd of gecertificeerd

Beste gecertifiseerde psycholoog. Uit uw schrijffout maak ik op dat u nog lang niet aan het opvoeden van kinderen bent toegekomen. Ik ben gecertificeerd klinisch pedagoog en ik heb geleerd tijdens mijn studie dat enkel tegen ouders zeggen dat ze het helemaal verkeerd doen geen zak helpt. Net zomin als wanneer je tegen pubers zegt dat ze alles verkeerd doen. Empathisch vermogen lijkt u vreemd en over ervaring lijkt u ook niet te beschikken.

Carmen van Houts

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Tot hoe lang duurt de puberteit

 1. Zo herkenbaar
 2. Emoties laten zien
 3. Bereid haar voor!
 4. Combinatie?
 5. Wanneer eindigt puberen?
 6. Leerproces
 7. Mijn zusje
 8. Antwoord op: Mijn zusje
 9. Radeloos
 10. Mijn God!
 11. Niet alleen kunnen blijven
 12. 31.11 Niet alleen kunnen blijven
 13. Wat te doen met pubers?
 14. Wat te doen met pubers
 15. Wat dan??
 16. Nog zo naief
 17. Ach vent!
 18. Ach vent
 19. Gecertifiseerd of gecertificeerd

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.