Groot Gezin
Pubers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

38. Beter af in een groot gezin

Een voordeel van opgroeien als puber in een groot gezin is dat de oudere kinderen, wanneer ze in die 'verhardingsfase' (zie de column) komen, hier weer uitgehaald worden door de kleintjes. In een klein gezin heb je die mogelijkheid niet, en zul je iets anders moeten zoeken, bijvoorbeeld een huisdier nemen.

Dat betekent wel dat de kleintjes in het grote gezin snel wat op de achtergrond komen. Daar staat tegenover dat ze ervaren ouders hebben, terwijl ze natuurlijk ook weer heel veel steun hebben aan die grote broer of zus.

Cruciaal in dit proces is of de ouders steeds voldoende overzicht houden. Gezien de zwaarte van deze opvoedkundige taak, en het gebrek aan ondersteuning (met name in de huidige maatschappij), is dit een kritisch punt. Kunnen ze zich wel veroorloven een wat mindere periode te hebben, en hoe flexibel kunnen ze zijn wanneer een van de kinderen heel veel aandacht gaat vragen. Van de andere kant, in een klein gezin zal het niet zoveel anders zijn.

De rol van de school vind ik heel goed aangegeven in de column. Nu de kwaliteit van scholen dreigt te degraderen tot de zakelijke slaagpercentages, moeten we vrezen dat dit alleen maar erger zal worden. Op het gevaar daarvan wordt op deze leuke site ook duidelijk gewezen (bijvoorbeeld bij Dorien Pessers).

Samenvattend kom ik tot de conclusie dat pubers in een groot gezin beter af zijn, maar dat het groot gezin wel beter gekoesterd moet worden.

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.