Groot Gezin
Maatschappij
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

62. Nieuwe wet kinderopvang

De kinderopvang loopt nog steeds niet goed. Nu komt de PvdA met een nieuwe wet die ingaat op 1 januari 2010, waarin de vergoeding voor kinderopvang verlaagd wordt, maar de vereisten aan kinderopvang fors worden verhoogd. Wat zijn uw ervaringen met de kinderopvang en wat vindt u van deze nieuwe wet?

Zie ook de column Wat wil de PvdA nu eigenlijk?.

Reactie voor op de website?

62.1. Het kan nog veel zotter

women.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/women/families/article6850342.ece

Ik woon in Londen en houd ontwikkelingen op dit gebied goed bij. Af en toe vergelijk ik de situatie hier ook met die in Nederland.

Lezers, het kan werkelijk nog veel zotter. Klik eens op de bovenstaande link. Het betreft hier twee moeders in de Politie die gelijkertijd zwanger werden. Na hun verlof besloten ze voortaan hun baan te delen en dan zou de ene ook voor het kind van de andere zorgen.

Het was een ideale oplossing gezien de vaak onregelmatige uren en meer dan 2 jaar lang liep de zaak op rolletjes. Tot er op een dag een boosaardige buur de zaak ging "verklikken" bij Ofsted (Office for Standards in Education). Terstond gingen beide tevreden en goed verzorgde kleintjes tegen hoge kosten en gepaard met veel verdriet de Opvang in.

Tot hun verbazing braken deze moeders de wet op meerdere gebieden. Hoewel met deze regeling geen enkele betaling gemoeid was, zag dit officiele orgaan de zaak anders in. Dit werd wel degelijk als betaling gezien, want als de ene moeder ook voor het andere kind zorgde dan bestond de betaling uit de verzorging van haar eigen kind door een ander. "Informeel" mag maar 2 uur per dag. Ze waren dus ongeregistreerde gastmoeders. Eerste Hulp certificaten hadden ze gelukkig wel, maar aan hun bekwaamheden als gastmoeders schijnt het nogal te schorten. Ze zullen allebei een gastmoeder cursus moeten gaan volgen.

Maar hun ergste misdrijf was wel het ontbreken van het tegenwoordig vereiste logbook dat op verlangen getoond hoort te worden en waarin ze moeten aantonen dat ze aan 65 verschillende onderwijsdoelen voldoen.

Pas op, want jullie zijn gewaarschuwd!

Annemieke

Reactie voor op de website?

62.2. Handige website Oudermatch.nl

Graag wil ik u attenderen op een nieuw initiatief in Nederland: Oudermatch

www.oudermatch.nl is opgezet door ouders, voor ouders en is bedoeld om ouder uit de buurt met elkaar in contact te laten komen om voor elkaar de kinderopvang te regelen. Neem gerust eens een kijkje op de site. Wellicht is het leuk om www.oudermatch.nl op uw site kenbaar te maken? Wij kunnen bijvoorbeeld een artikeltje aanleveren wat een leuk nieuwtje bevat voor uw bezoekers.

Met vriendelijke groeten,

Reactie voor op de website?

62.3. Dijksma past eisen gastouderopvang aan

In de nieuwe wet op de kinderopvang worden de eisen waaraan gastouders moeten voldoen aangepast. De lijst met diploma's die geldig zijn om kinderen te mogen opvangen,wordt uitgebreid. Daardoor hoeven minder gastouders een aanvullende opleiding te volgen.

Staatssecretaris Dijksma heeft dat een maand voordat de nieuwe wet moet ingaan nog besloten.
Ook wordt het toezicht op de kwaliteit van de scholing strenger.Dijksma neemt de maatregelen na overleg met ouders, gastouders en gastouderbureaus.Daaruit bleek dat sommige bureaus er vooral op uit zijn subsidie binnen te halen. En: Stichting BKK

Reactie voor op de website?

62.4. Petitie tegen nieuwe regeling kinderopvang

Teken allemaal de petitie tegen de nieuwe regelingen over gastouderopvang op Behoud gastouders

Reactie voor op de website?

62.5. Gratis gastouderopleiding

De Gastoudercentrale biedt gastouders onder voorwaarden een gratis gastouderopleiding aan of een EVC-procedure met, indien nodig, een verkorte aanvullende opleiding. De opleidingen worden verzorgd in samenwerking met ROC's. Na succesvolle afronding heeft u het MBO diploma 'Helpende Welzijn' in handen.

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Nieuwe wet kinderopvang

  1. Het kan nog veel zotter
  2. Handige website Oudermatch.nl
  3. Dijksma past eisen gastouderopvang aan
  4. Petitie tegen nieuwe regeling kinderopvang
  5. Gratis gastouderopleiding
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.