Groot Gezin
Maatschappij
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

67. Extra geld voor gezinnen: kindgebonden budget

Het opvoeden van kinderen kost geld. Veel geld. Sommige gezinnen moeten elke maand de eindjes aan elkaar knopen. Soms lukt dat, soms niet. Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin vindt het belangrijk dat kinderen veilig en gezond kunnen opgroeien. In een gezin waar ouders of opvoeders voldoende tijd, aandacht maar ook geld hebben voor de kinderen. Daarom krijgen gezinnen met kinderen vanaf 1 januari 2009 extra geld: het kindgebonden budget.

Kindgebonden budget
Het kindgebonden budget is, net als de kindertoeslag, een bijdrage in de kosten voor kinderen tot 18 jaar. De hoogte van het kindgebonden budget is niet alleen afhankelijk van uw bruto-gezinsinkomen, maar ook van het aantal kinderen dat u heeft: hoe meer kinderen, hoe hoger het bedrag waar u recht op heeft. Heeft u twee kinderen of meer, dan gaat u er financieel op vooruit in vergelijking met 2008. Het kindgebonden budget wordt maandelijks uitbetaald door Belastingdienst/Toeslagen. De kinderbijslag blijft trouwens bestaan. Dit geld krijgt u, net als in 2008, via de Sociale Verzekeringsbank.

Gezinsinkomen en aantal kinderen
De hoogte van het kindgebonden budget is afhankelijk van uw bruto-gezinsinkomen. Daarbij geldt: hoe lager uw inkomen, hoe hoger het kindgebonden budget. Is uw bruto-gezinsinkomen lager dan € 29.914 euro per jaar, dan ontvangt u de maximale bijdrage aan kindgebonden budget. Bij een hoger inkomen wordt het kindgebonden budget geleidelijk minder. Hoe meer kinderen u heeft, hoe hoger uw inkomen mag zijn. Bij één kind ontvangt u maximaal € 84,25 euro per maand, bij twee kinderen maximaal €110 euro en bij drie kinderen €125,40 euro. Per kind komt er telkens een bedrag bij.

Vanzelf bericht van Belastingdienst/Toeslagen
Wie in 2008 kindertoeslag ontving, krijgt in december 2008 in 2009 automatischvanzelf een bericht van Belastingdienst/Toeslagen over kindgebonden budget voor 2009. In december 2008 ontvangt u hierover bericht van Belastingdienst/Toeslagen. Bij het vaststellen van uw kindgebonden budget maakt de Belastingdienst gebruik van eigen gegevens en gegevens van de Sociale Verzekeringsbank. Daar staat geregistreerd hoeveel kinderen u heeft.

Meer informatie of zelf aanvragen
Ontvangt u nu geen kindertoeslag, maar denkt u straks wel recht te hebben op een kindgebonden budget, dan kunt u dit zelf aanvragen. Dat kan via de website van Belastingdienst/Toeslagen waar u de aanvraag direct kunt indienen. Op de website van Toeslagen kunt u een proefberekening maken. U ziet dan gelijk waar u recht op heeft. Voor informatie kunt u ook bellen met de Belastingtelefoon, 0800 0543. Meer informatie over het kindgebonden budget vindt u ook op de website van Jeugd en Gezin .

  U heeft recht op een kindgebonden budget als:
  • U één of meer kinderen heeft die jonger zijn dan 18 jaar.
  • U kinderbijslag ontvangt.
  • U voor kinderen van 16 of 17 geen kinderbijslag ontvangt, maar deze wel in belangrijke mate onderhoudt.
  • U en uw eventuele toeslagpartner de Nederlandse nationaliteit hebben of een geldige verblijfsvergunning die recht geeft op toeslagen.
  • Uw bruto-gezinsinkomen niet te hoog is. Het hangt van het aantal kinderen af welke inkomensgrens voor u geldt.
Lees meer hierover op de de website van Jeugd en Gezin.

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.