Groot Gezin
Maatschappij
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

99. Eigen bijdrage thuishulp

Het volgende wil ik graag even kwijt. Wij hebben een gezin met zeven kinderen in leeftijd varierend van 18 jaar tot 22 maanden. Vorig jaar oktober is mijn vrouw ziek geworden zodat wij een beroep moesten doen op thuishulp.

Na drie maanden hebben wij het moeten opzeggen omdat de eigen bijdrage maar liefst € 1300,00 bedraagt. Ons netto huishoud inkomen is € 1900,00. Jullie weten wel wat een groot gezin per maand kost.

SCHANDE SCHANDE SCHANDE

Met mijn vrouw gaat het trouwens nog steeds niet goed.

Denis

99.1. Re: eigen bijdrage thuishulp

Ja Dennis, het is inderdaad een schande dat je vrouw niet eens de kans krijgt om beter te worden. Mij is het een aantal jaren geleden ook overkomen, wij konden het ook niet betalen. Wij hebben toen een vriendin van mij die in de bijstand zit gevraagd of ze af een toe wou komen helpen tegen een kleine vergoeding. En ze heeft me heel fijn geholpen en wij hebben haar weer geholpen door een financieel ruggesteuntje.

Je vrouw moet wel de rust hebben om beter te worden, dus probeer via andere wegen een beetje hulp te krijgen, dat is altijd beter als niks. Tja en thuiszorg, ze zijn duur en ik kreeg ook nog eens een heel jong meisje dat niks kon.

Ik wens jou en je gezin veel sterkte en ik hoop dat het snel beter gaat met je vrouw.

Groetjes Tanja

99.2. Schande

Ik vind niet dat dit kan, iemand uit de bijstand zwart erbij laten verdienen. Dus praat me niet over. Schande, Tanja

99.3. Eigen bijdrage thuishulp

Dit vind ik een lachwekkende reactie een alleenstaande moeder die voor haar kinderen moet zorgen en niet kan werken omdat ze een chronische aan doening heeft. Die krijgt net genoeg geld om NIET van te overleven. Dus ik weet de naam van degene niet die hier gereageerd heeft, maar dit heeft puur te maken met elkaar helpen.

Maar het schijnt dat dat niet mag en als ik iemand een klein cadeautje wil geven omdat ze de enige is die mij wil helpen, dan moet dat kunnen. Daarbij, als deze maatschappij je niet wil helpen en allerlei mensen laat kreperen, wie ben jij dan om zo te oordelen. Iemand die niks te eten heeft geef je niet een bosje bloemen omdat ze je geholpen heeft. Wat heb je eraan als de reguliere hulp zo duur wordt gemaakt dat je het niet kan betalen. Ik heb geen familie, dus die kon me ook niet helpen.

We hebben het hier over een paar weken hulp zodat ik weer wat kon opknappen, niet een vaste baan. Dus oordeel niet zo. Iedereen kan in de bijstand terecht komen en iedereen kan ziek worden. Ik heb in mijn leven ontzettend veel meegemaakt, misschien moet je dat ook om iets te kunnen begrijpen. Dus vooral mensen in de bijstand niet helpen, als je ze jou helpen. Als ze werk had gehad had ze mee ook willen helpen, maar er geen tijd voor gehad. Want in in deze wereld is het ieder voor zich.

Daarbij, als je solliciteert krijgt iedereen meteen een baan, dus niemand hoeft een uitkering te hebben toch? Vooral als je een kleine handicap hebt, banen zat.

Je hebt me goed boos gemaakt met deze reactie, ik zei een kleine vergoeding en niet een salaris of vaste baan.

Ik ben zelf huisvrouw en als ik ziek ben krijg ik geen ziektewet, als ik een chronische aandoening krijg, geen WAO. Wij betalen dus alles zelf. Leve deze maatschappij! Vooral niet helpen!! Dan ben je blij met elke hulp die je kan krijgen met 7 kinderen.

Je doet net alsof mensen met een bijstand daar zitten omdat ze niet willen werken, misschien kom je er zelf eens terecht. Dan zou je hopen dat je eens een extraatje krijgt, vooral in deze tijd waarin iedereen nog meer gekort wordt. Triest allemaal dat er mensen die zo weinig met anderen mee leven. Schande is als we elkaar niet helpen en dat oude mensen soms 6 weken dood in hun huis liggen omdat niemand naar ze om kijkt,
schande dat een moeder niet de hulp kan krijgen die ze nodig heeft om te herstellen,
schande dat je iemand geld mag geven omdat hij/zij een uitkering heeft,
schande dat je kinderen niet mogen leren omdat je het niet kan betalen
en zo kan ik nog uren doorgaan.

Nee ik schaam me zeer zeker niet dat ik iemand op deze manier heb bedankt met iets wat zij nodig had. Zij heeft me geholpen met iets wat ik hard nodig had.

Groetjes Tanja

99.4. Eigen bijdrage: het verhaal gaat verder

Hallo allemaal, ik schreef al eerder over de schandalige toestanden ivb de eigen bijdragen in de thuiszorg. Het verhaal gaat verder;

Nadat we bezwaar hebben aangetekend bij het CAK, de instantie die de bijdrage moet innen, die overigens wel begrip voor onze situatie hebben, kregen we van hen een brief waarin volgens het Besluit eigen bijdragen er een mogelijkheid bestaat om ontheffing van betaling te krijgen. Door de raad van de kinderbescherming of door maatschappelijk werk moet worden vastgesteld dat het financieel niet lukt.

Dus wij een afspraak gemaakt met een maatschappelijk werkster in Zoetermeer. Mijn vrouw heeft een enorme lijst gemaakt waarop onze uitgaven staan en zaken waarop we al reeds bezuinigen. Momenteel proberen we noodgedwongen rond te komen met 70 euro per week (met 9 personen). De dame van maatschappelijk werk belde later op dat zij, in overleg met haar collega's ons niet kon helpen. We moesten maar een betalingsregeling treffen met het CAK. Immers was het onze eigen keus om een groot gezin te hebben. We hebben ook een auto en huisdieren, die moeten we dan maar weg doen volgens haar.

Volgens maatschappelijk werk is het al je ziek wordt in Nederland en een groot gezin hebt je eigen schuld. Kinderen mogen geen huisdieren meer en je vervoer doe je de deur maar uit, voortaan lekker met de bus of trein, dat kost niet zo veel. Ziekenhuizen mogen frauderen met ABWZ gelden en directeuren van organisatie in de zorgsector mogen een paar ton per jaar verdienen. Maar gewone mensen kunnen de thuiszorg niet betalen. Een kennis van mijn oudste dochter, die bij de thuiszorg werkt heeft bijna geen inkomen, met alle gevolgen van dien omdat er geen werk is.

Denis

99.5. Eigen bijdrage thuiszorg écht veel te hoog

Ik ben al 3 dagen thuis na de operatie maar nog steeds geen hulp gezien. Eindelijk; na het zoveelste telefoontje komt daar een zeer jong meisje. Ik was op dat moment met alles blij. Ik mocht mijn zoontje van 9 maanden niet zelf tillen en was blij dat ze lief voor hem was. Van huishouden en babys had ze geen verstand, maar ze legde hem voor me op de commode zodat ik hem kon aankleden en verschonen. Legde hem voor me in bed, tilde hem naar beneden. Dus ik was blij. Huishoudelijk was het echt een ramp. De wc maakte ze schoon binnen 1 minuut en beweerde glashard dat ze hem écht goed had schoongemaakt en zelfs de tegeltjes erbij had afgenomen! Nouja, dat zal wel weer komen als ik het zelf weer kan.

3 weken lang kwam ze elke ochtend en smiddags kwamen mijn schoonmoeder (die ook geen huishoudwonder is en dat trouw door haar hulp laat doen) en een tante (die erbij zei wel voor de baby maar niet voor het huishouden te willen zorgen) om en om. De ene dag mijn schoonmoeder, de andere dag de tante.

Ik dacht met deze regeling de thuiszorg, die het toch al zo druk heeft en personeelstekort heeft, behoorlijk tegemoet te zien. De 4e week dat het meisje kwam, kwam ze nog maar een paar uurtjes omdat ik het langzaam weer zelf ging doen.

En nu komt het; wat schetste onze verbazing toen bleek dat wij voor die paar uurtjes hulp ruim 500 euro moesten betalen! Dat is bijna de helft van het salaris van mijn man! Wat bleek; ze hadden uitgerekend dat wij per periode van 4 weken 260 euro zelf zouden kunnen betalen. En wat doen ze dan, die slimmerikken???? Dan stop je de eerste 2 weken in de 1e periode en de 2e 2 weken in de volgende periode! Op deze manier kwamen wij de 1e periode 37 euro boven de eigen bijdrage en voor de 2e periode betrof dit 5 euro! Met andere woorden; als wij de volle 6 weken (die mij als herstel waren opgegeven door de artsen) volledige hulp hadden genomen waren wij evenveel geld kwijt geweest! En hiervoor is mijn schoonmoeder dus een aantal weken om de dag elke dag een half uur met de bus heen en een half uur met de bus terug gegaan om ons zoveel mogelijk te helpen!!!

Woest, ja ik ben echt vreselijk woest!

Paula

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Eigen bijdrage thuishulp

  1. Re: eigen bijdrage thuishulp
  2. Schande
  3. Eigen bijdrage thuishulp
  4. Eigen bijdrage: het verhaal gaat verder
  5. Eigen bijdrage thuiszorg écht veel te hoog
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.