Groot Gezin
Maatschappij
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

49. Ouders vinden grenzen stellen moeilijk

Van: www.jeugdengezin.nl/nieuwsberichten/2009/moeilijk-grenzen-stellen.asp
  Nieuwsbericht, 15 december 2009

  De helft van de ouders vindt het moeilijk consequent te blijven en te controleren of hun kind zich houdt aan gemaakte afspraken. Dat blijkt uit de enquête 'Grenzen stellen bij pubers: vasthouden en loslaten' die in opdracht van het programmaministerie voor Jeugd en Gezin is uitgevoerd.

  Volgens minister Rouvoet maakt kennis opvoeden makkelijker. "Het gaat daarbij niet alleen om kennis uit boeken, maar ook om ervaringskennis van andere ouders en opvoeders, en uiteraard van de jongeren zelf. Ga ook met jongeren in gesprek over onderwerpen als gaming en internetten."

  Ouders van pubers praten graag over opvoeden. Meer dan 80 procent van de ouders praat wel eens met familie en vrienden over de opvoeding. Ruim 20 procent van de ondervraagde ouders wil meer contact met school.

  Meer dan de helft van de ouders (58 procent) bepaalt de grenzen samen met hun kind. Negen van de tien ouders rekent erop dat hun kind zich aan de afspraak houdt. Als dat niet zo is, gaat 61 procent in gesprek; 47 procent geeft een waarschuwing en 14 procent geeft straf. Dan krijgt het kind huisarrest of een computerverbod. Slechts 1 procent ziet het ongewenste gedrag door de vingers.

  De enquête 'Grenzen stellen bij pubers: vasthouden en loslaten', is het tweede opinieonderzoek dat in het kader van het opvoeddebat is gelanceerd. Het opvoeddebat loopt tot eind 2010. Het doel is ouders en andere opvoeders met elkaar in contact te brengen en opvoeding bespreekbaar maken.

  Verwijzingen: www.opvoeddebat.nl

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.